2020-12-20 635 浏览
佢有2款menu, 丼飯嗰d好抵食,幾十蚊有交易,但我地今日想食壽司刺身,就叫另一個menu, 百幾蚊一個set, 都幾多野下,有沙律,前菜,刺身,壽司,迷你飯,仲有野飲,一次滿足幾個願望。 d刺身幾新鮮下,唔錯。 壽司都幾多款,個蟹肉蟹膏飯都幾多料,啖啖都有蟹,好滿足。 初時有d擔心咁多野會食唔晒,但最後食完反而有d唔太飽,仲食多左個糖水。😅可能啱啱開始夜市禁堂食冇幾耐,有d混亂,等左差不多半個鐘先有得拎,好在可以坐住等。
佢有2款menu, 丼飯嗰d好抵食,幾十蚊有交易,但我地今日想食壽司刺身,就叫另一個menu, 百幾蚊一個set, 都幾多野下,有沙律,前菜,刺身壽司,迷你飯,仲有野飲,一次滿足幾個願望。

2020-12-12
外卖自取
2020-12-13 540 浏览
平價日式定食餐廳 後尾先知好多地方有分店Lunch Set有晒沙律小食甜品都係$60起免加一 真係好抵食🤩-📌生薑汁日本豚肉定食 $85肉嘅調味偏鹹 不過要讚肉質肥瘦適中 幾有咬口📌御品半熟牛扒定食 $88友人表示肉質偏乾 醬汁勉強補救到牛扒嘅不足 我就咁睇其實都唔覺係半熟牛扒😅😅📌照燒雞扒定食定食 $60 轉烏冬+$18我點的定食🤣 沙律同小食味道合格 無咩特別 烏冬好大碗!師父煮得都算彈牙👍🏼冷烏冬撈胡麻醬食無得輸👍🏼 雞扒雖然味道正常 不過overcook 令到肉質偏乾要留意😅 玉子燒都好食 但未至於好有驚喜令人難忘-整體嚟講性價比係可以接受 以呢個價錢的食物質素我會畀合格 但肉類overcook導致肉質偏乾的確需要正視🤔🤔
📌生薑汁日本豚肉定食 $85
肉嘅調味偏鹹 不過要讚肉質肥瘦適中 幾有咬口
📌御品半熟牛扒定食 $88
📌照燒雞扒定食定食 $60 轉烏冬+$18
2020-12-13 542 浏览
話說呢排第四波疫情嚴重,小編都唔太敢堂食😭今次夜裡趁無人排隊,揀左呢間永遠都好多人排隊既「千之味」叫外賣食😳佢有外賣自取優惠,某d 餐比堂食平~20蚊!四色丼 $78 (連1罐汽水)有三文魚,油甘魚,甘蝦各2件;仲有蟹子同墨魚😳~佢既刺身非常新鮮!三文魚同油甘魚都好肥美!個甜蝦亦好鮮甜😚墨魚係低調既角落搵到,但都係好新鮮咬落去有"出汁"既感覺~佢個飯既醋味都夠~份量亦多食到好飽!雙色三文魚丼 $60 (連1罐汽水)有3件刺身三文魚,3件火炙三文魚,仲有蟹子~講三文魚刺身既話我鍾意四色丼入面有坑紋個隻多d 因為油脂味香濃d~ 但都係好新鮮同高質既~而個火炙三文魚外皮輕輕炙過,但內膽仲係生既~外皮火炙過個味濃好多,加埋沙律醬個配搭好完美~今次我地買左張枱仔擺左上私家車上面食😂所以d圖暗同埋無咁好睇(因為真係唔敢堂食)。但如果大家都驚左食野唔幫襯黃店既話,都好擔心一堆黃店挨唔過呢個飲食業寒冬😢大家都不妨考慮下幫助黃店外賣!

四色丼 $78 (連1罐汽水)

雙色三文魚丼 $60 (連1罐汽水)

2020-12-13 366 浏览
呢一間亦都係大家唔會陌生嘅日本餐廳。有做外賣嘅,亦都有做堂食嘅。更加會定時定候為特定職業送上外賣優惠,足見良心。午市或者晚市嘅定食都相當豐富,有壽司配上烏冬/冷麵、沙律、小食、麵豉湯和飲品!壽司雖然冇得自己揀款式,但質素不俗,手握飯並不鬆散。冷麵做到乾身,冰冷,雖然用料食材並不高級,但味道絕對可口美味!至於沙律、小食都合乎水準,飲品只有紙包可以選擇,但都有解茶揀喎!食完飯就可以行旁邊嘅嘉頓山,一解肚皮的沉重!

食完飯就可以行旁邊嘅嘉頓山,一解肚皮的沉重!
2020-12-04 186 浏览
林奠發報二人限聚令前一晚 決定再去一次呢度食壽司 第二次黎依然冇令我失望 keep到水準豉油位值得一讚 佢有兩樽豉油喺檯面 一支係點刺身 比較濃啲鹹啲 一支係點壽司 比較甜啲 可按自己喜好選擇日本好多餐廳都會咁做 相反香港連鎖/大型日本餐廳都冇呢個做法壽司食材依然好新鮮 今次海膽好食左赤蝦好食軟殼蟹反卷好食燒牛脷炸蠔依舊熱辣辣 好食今次叫多左個番薯南瓜天婦羅 唔錯 好脆 粉漿都算薄 蕃薯夠甜 但冇蘿蔔蓉上菜速度好快而且店員都好勤快 不斷幫你加熱茶 短短一餐晚飯時間加左四五次 好貼心 值得欣賞咁嘅價錢 好滿意(掛住趁熱食 全部熱食都唔記得影相🙈)
林奠發報二人限聚令前一晚
軟殼蟹反卷好食
燒牛脷炸蠔依舊熱辣辣 好食
上菜速度好快
咁嘅價錢 好滿意
(掛住趁熱食 全部熱食都唔記得影相🙈)
2020-11-27 346 浏览
今次介紹呢間小店位於深水埗屬於街坊少少嘅小店🤣地鐵站出嚟行5分鐘左右就到位置都算方便小店係scan qr code落單嘅今次叫左午餐a-雙色三文魚丼🍣套餐入面除咗有主食 仲有卷物 沙律 小食 同埋甜品😛仲有麵豉湯/飲品今次我就冇叫麵豉湯飲品就係自己係雪櫃拎有紙包飲品/汽水🥤可以揀先講卷物先卷物入面係包住蛋嘅🙈好似仲有一樣 不過唔太清楚係咩但卷物包得有啲散開唔算好實沙律就係普通沙律菜小食係螺肉🤣都幾好食黎到主食都有大約6-7塊三文魚三文魚上面淋左啲沙律醬食落口冇咁乾☺️三文魚好足料 係厚切☺️食晒好飽肚放喺枱面嘅豉油分得好清楚壽司豉油同刺身豉油🤩最後有一粒維記嘅雪米糍做甜品💓好滿足
今次介紹呢間小店位於深水埗

最後有一粒維記嘅雪米糍做甜品💓
好滿足
雙色三文魚丼
2020-11-25 238 浏览
食壽司唔一定要食連鎖小店一樣可以好好食估唔到深水埗有間性價比咁高嘅壽司店 絕對有驚喜早去唔洗等位 上菜速度快 服務好刺身夠新鮮 赤蝦同帶子 好好食壽司卷物花款都多 叫左鰻魚芝士卷同蝦天婦羅卷 兩款都好好食好耐冇食過好食嘅燒牛舌 夠juicy炸蠔熱辣辣 唔腥 好食係海膽dd遜色 唔夠creamy 但起碼唔係壓味嗰種 重點係價錢良心價 值得支持 會再幫襯
壽司唔一定要食連鎖

好耐冇食過好食嘅燒牛舌 夠juicy
炸蠔熱辣辣 唔腥 好食
係海膽dd遜色 唔夠creamy 但起碼唔係壓味嗰種
重點係價錢良心價 值得支持 會再幫襯
千之味依間外賣壽司好出名,上網即日order,叫滿$300就送到樓下喇!睇佢御品千之味外賣網頁,入面有好多唔同既拼盤,好正,有壽司盛合,有炒飯,有沙律,如果一大班人開party真係好岩!因為疫情,都唔係好敢出街食野,所以就叫佢既壽司。壽司就到既時候,司機會早少少提示,最後仲比預訂時間早到!幾好,叫外賣最忌係遲到嘛。不過注意佢地唔送上門,要落樓下拎。個壽司外賣附送一舊冰去保鮮,確保過程入面唔會因為太熱而變壞。啲壽司幾新鮮,都大舊足料,啲飯質都唔錯,外賣壽司黎講算係中上程度!刺身亦都幾新鮮!下次再有壽司癮,又唔想出街,大家不妨可以叫下!

因為疫情,都唔係好敢出街食野,所以就叫佢既壽司壽司就到既時候,司機會早少少提示,最後仲比預訂時間早到!幾好,叫外賣最忌係遲到嘛。不過注意佢地唔送上門,要落樓下拎。

壽司外賣附送一舊冰去保鮮,確保過程入面唔會因為太熱而變壞。
壽司盛合

下次再有壽司癮,又唔想出街,大家不妨可以叫下!

外卖送餐
壽司盛合
2020-10-31 497 浏览
跟幾位朋友很久沒見,相約時其中一位朋友說想食壽司刺身類,就提議去食擁有幾間分店的千之味,說食過其他分店幾次質素不錯,今次試試深水埗店,也是我第一次到來。星期五晚上,由於不提供訂檯服務,我們大約7:45pm到達取飛,最後等位也須要45分鐘。即使在等位時已經看過餐牌,選擇實在太多又適合我們的口味,大家都患上了選擇困難症,入座後還要考慮一段時間才能下單客人經QR code下單,但倘若客人想以優惠價錢追加壽司、刺身或小食,就要請店員來幫助了,不能經電話下單。只有我點了熱食燒汁牛肉飯定食($95),其他朋友均點了刺身、壽司的定食。一客定食包括的食物都算豐富,除了牛肉和白飯之外,還有味噌湯、壽司、日式前菜、和我食完才記得影的沙律。燒汁牛肉剛上菜時隨著蒸氣香味四溢。本以為牛肉的份量普通不算多,但吃著吃著都幾飽肚。牛肉不算很肥,有一定厚度,肉質正常,只是放久了會有少許變硬,但也食得出不是最平的那種貨色。牛肉用了豉油去炒,和吸收了醬汁的洋蔥跟珍珠米一齊食十分惹味,讓人不自覺的食多兩啖飯。我試過空口食牛肉,發覺調味明顯偏鹹、重口味,有些人可能會覺得比較難入口,不過配著白飯一起吃則很夾味噌湯不會很淡,只是湯

客人經QR code下單,但倘若客人想以優惠價錢追加壽司刺身或小食,就要請店員來幫助了,不能經電話下單。

只有我點了熱食燒汁牛肉飯定食($95),其他朋友均點了刺身壽司的定食。一客定食包括的食物都算豐富,除了牛肉和白飯之外,還有味噌湯、壽司、日式前菜、和我食完才記得影的沙律。

味噌湯不會很淡,只是湯裡的配料較少;沙律新鮮夠凍,裡面有些開胃的醬汁;前菜是海藻類,冰凍爽脆;而壽司的餡料為吞拿魚,大概做好一段時間,加上吞拿魚本身偏淋,所以整件壽司很淋,沒有口感。

食完後每人有一粒雪米糍,還是我喜歡的香芋味呢
雖然下單部分是自助形式,店員從入座起的態度算是不錯,有問題時也會友善地提供協助和解說。就這樣,我們都愉快地過了一個敘舊的晚上,下次想食日本菜,這裏不失為一個選擇
2020-10-28 604 浏览
💛我想食壽司 但想支持黃店所以今次搵左間係深水埗嘅日本菜黃店試試🍱-▪️迷你吞拿魚蓉丼刺身壽司餐 ($128)「刺身有三文魚、北寄貝、帶子、甜蝦5件火炙壽司 同埋1個吞拿魚蓉丼」呢個set最可以滿足到我🤣因為有我最鍾意食嘅吞拿魚蓉同埋火炙壽司🥳真係成個set都好味 刺身新鮮❤️ 而且吞拿魚蓉份量又多 質感又夠蓉 壽司上嘅刺身可以遮住舊飯cp值💯👍🏻最後仲會有粒迷你雪米糍😋▪️吉列炸蠔(2件) (跟餐+$20)正常🤣▪️鵝肝壽司 ($28@1)My all time favourite🧡 $28黎講算ok😚▪️明太子醬燒蠔 (2隻) ($38)幾大隻🦪 個明太子醬連燒蠔食好味 上面亦鋪滿蟹子 脆卜卜🤤利申:我本身好鍾意食明太子嘅嘢😆▪️火炙芝士三文魚壽司 (2件) ($23)▪️芝士炸蝦卷(4件) ($48)個卷物上面有蟹子同燒過嘅芝士 食落口感唔錯 但飯太多太大嚿 隻炸蝦細左少少-總括而言:性價比唔錯🥳💛佢有好多個set, 個set係lunch同dinner時段都有 一定有一個啱你🤣我會再去😋🙌🏻
💛
我想食壽司 但想支持黃店
所以今次搵左間係深水埗嘅日本菜黃店試試🍱
▪️迷你吞拿魚蓉丼刺身壽司餐 ($128)
刺身有三文魚、北寄貝、帶子、甜蝦
5件火炙壽司 同埋1個吞拿魚蓉丼」
最後仲會有粒迷你雪米糍😋
迷你吞拿魚蓉丼刺身壽司餐

▪️吉列炸蠔(2件) (跟餐+$20)
正常🤣
吉列炸蠔

▪️鵝肝壽司 ($28@1)
鵝肝壽司

▪️明太子醬燒蠔 (2隻) ($38)
幾大隻🦪 個明太子醬連燒蠔食好味 上面亦鋪滿蟹子 脆卜卜🤤
利申:我本身好鍾意食明太子嘅嘢😆
明太子醬燒蠔

▪️火炙芝士三文魚壽司 (2件) ($23)
火炙芝士三文魚壽司

▪️芝士炸蝦卷(4件) ($48)
芝士炸蝦卷

午餐
迷你吞拿魚蓉丼刺身壽司餐
吉列炸蠔
鵝肝壽司
明太子醬燒蠔
火炙芝士三文魚壽司
2020-10-23 337 浏览
男朋友不喜歡吃甜的,所以特意訂了這裏的壽司蛋糕慶祝生日,訂購過程很簡單,只需上千之味的官網選購和付款就完成,取貨分店和時間都可自行選擇,很方便客人蛋糕賣相精緻,裡面是蟹籽壽司飯,味道不錯,魚生都是厚切的,買蛋糕會除送埋蠟燭和生日牌,比平時連鎖店附送的精美得多,真的很有心思,值得推介

壽司蛋糕

壽司蛋糕
2020-10-20 322 浏览
預早打電話訂位,去到等執完枱就可以入座,掃QR code落單,埋單總有雪糕糯米糍😋送。除左堂食,買滿指定金額,可以免運費送貨,要落樓下拎。💛 #刺身壽司餐 $158 配有沙律同麵豉湯刺身:三文魚、甜蝦、北寄貝、帶子壽司🍣:三文魚、蟹籽、鰻魚、吞拿魚、鯛魚、油甘魚、玉子、熟蝦、赤蝦魚生鮮甜又肥美,赤蝦幾大隻,性價比高👍🏻。💛 #三文魚忌廉芝士卷 $48/4件三文魚魚油香,忌廉芝士非常濃,芝士控必食。
除左堂食,買滿指定金額,可以免運費送貨,要落樓下拎。

💛 #刺身壽司餐 $158 配有沙律同麵豉湯
刺身:三文魚、甜蝦、北寄貝、帶子

魚生鮮甜又肥美,赤蝦幾大隻,性價比高👍🏻。

💛 #三文魚忌廉芝士卷 $48/4件
三文魚魚油香,忌廉芝士非常濃,芝士控必食。
2020-09-23 470 浏览
疫情關係,一嚟唔夠膽出街食,二來太多人又唔俾出街食。咁就唯有嗌到會啦。我哋成班人都好鍾意食壽司,有呢一間舖頭出現簡直係拯救咗我哋!因為以前叫開某商店,但係某商店太黑心,放棄咗我哋呢班年青人,就算性價比唔差都唔會嗌!加上佢有蟲就更加唔會想食啦~呢間性價比一樣都唔錯,壽司刺身大大嚿,都算新鮮,而且熱食同埋冷盤都有好多!選擇夠多嘅時候,一大班人都會真係好方便!而且佢之前做緊買夠$300送外賣,啱晒我哋呢啲懶人❤️

而且佢之前做緊買夠$300送外賣,啱晒我哋呢啲懶人❤️

2020-09-21 460 浏览
之前未有限聚令之前每次一大班朋友上黎屋企都必定會叫呢間🏘勝在壽司好味又大件又包送餐到屋企樓下🚚上網禁幾個制就訂到超方便外賣送到黎仲係保溫既用保溫袋加埋冰袋送過黎❄️不得不提既係啲外賣員超好禮貌👍🏻我因為有啲野做要遲少少落街佢都肯等我仲要好聲好氣💯🥢火炙盛盒 25件 $284呢個真係真心推介 件件都燒到超野味火炙芝士三文魚🐠 加埋芝士係超邪惡但係超好味火炙三文魚腩🐟 魚腩好肥美 食落啲魚油出曬黎勁正火炙芝士熟蝦🦐 呢個比起其他就失色左少少啦火炙芝士鰻魚🧀 鰻魚加芝士係最match既配搭 鰻魚好大條又好好味火炙左口魚🐡 左口魚都好肥美 係我最鐘意食既!🥢千之味壽司盛盒B 25件 $258三文魚🐠  三文魚件件肥美又大件甜蝦🦐 甜蝦食落真心鮮甜 好重蝦味北寄貝🦑 北寄貝超新鮮 食落又唔會好硬蟹子🦀 蟹子勁多 舖滿曬成舊飯熟蝦🦐 熟左既蝦都一樣係好有蝦味八爪魚🐙 好重八爪魚既 完全唔會硬到咬唔開加州反卷🍣 呢個就相對黎講普通左啲會繼續幫襯良心小店呀!💛
之前未有限聚令之前

呢個真係真心推介 件件都燒到超野味
火炙芝士三文魚🐠 加埋芝士係超邪惡但係超好味
火炙三文魚腩🐟 魚腩好肥美 食落啲魚油出曬黎勁正
火炙芝士熟蝦🦐 呢個比起其他就失色左少少啦
火炙左口魚🐡 左口魚都好肥美 係我最鐘意食既!

🥢千之味壽司盛盒B 25件 $258

會繼續幫襯良心小店呀!💛
2020-09-13
外卖送餐
2020-09-05 5343 浏览
疫情關係很久沒有光顧壽司店。忍了幾個月時間,今天終於叫了壽司外賣。家在深水埗,選了在同區評價不錯的御品.千之味。店員真的非常親切有善,我在外賣app選餐時點錯了餐,打去店舖詢問時店員很有耐性,而且樂於幫忙,非常感謝他們外賣用時30分鐘便送到我家樓下,很有效率。餐點包裝得很好,店員還放了冰包,避免高溫下食物變質,非常細心。首先品嚐的是有生魚壽司的10件壽司拼盤。用料新鮮,各種魚類沒有腥味,醋飯味道也不錯。母親大人對赤蝦壽司讚不絕口,肉厚爽脆味鮮甜。三文魚壽司亦很新鮮,要是再肥美一點會更佳。壓軸的炙燒盛盒CP值高,排得滿滿的一盒。火炙左口魚邊非常令人驚豔,入口即溶,很好吃。火炙芝士鰻魚亦好吃,芝士和燒汁味道調得剛好,不用豉油也夠味。火炙芝士熟蝦味道口感正常。火炙三文魚腩表現正常,如果脂肪量多點會更好吃。火炙芝士三文魚比較普通,芝士味蓋過了三文魚的味道。總括而言,御品.千之味的壽司新鮮好吃,價錢合理,服務值得一讚,一定會再光顧。

家在深水埗,選了在同區評價不錯的御品.千之味。
店員真的非常親切有善,我在外賣app選餐時點錯了餐,
打去店舖詢問時店員很有耐性,而且樂於幫忙,非常感謝他們

外賣用時30分鐘便送到我家樓下,很有效率。
壽司拼盤10件
首先品嚐的是有生魚壽司的10件壽司拼盤。
用料新鮮,各種魚類沒有腥味,醋飯味道也不錯。
母親大人對赤蝦壽司讚不絕口,肉厚爽脆味鮮甜。
三文魚(2件)
三文魚壽司亦很新鮮,要是再肥美一點會更佳。
火炙盛盒25件
壓軸的炙燒盛盒CP值高,排得滿滿的一盒。
火炙左口魚邊非常令人驚豔,入口即溶,很好吃。

火炙芝士熟蝦味道口感正常。
火炙三文魚腩表現正常,如果脂肪量多點會更好吃。
火炙芝士三文魚比較普通,芝士味蓋過了三文魚的味道。

2020-08-29
30 分钟 (外卖送餐)
壽司拼盤10件
三文魚(2件)