2024-10-06 434 浏览
-{黃埔日式餐廳🍜}🤤 魚子蔥吞拿魚腩丼🤤 ($138)吞拿魚蓉份量好多 魚子好新鮮!仲有隻鵪鶉蛋😂👖褲評: 8/10🤤 北海道甜蝦三文魚帶子丼🤤 ($138)甜蝦爽甜 帶子夠鮮甜😋仲有啲魚子粒添!👖褲評: 8/10🤤 煎鵝肝帶子卷 🤤 ($85)好多炸蔥 有煎鵝肝粒同青瓜絲~口感幾特別 帶子都係keep係鮮甜嘅👖褲評: 8.3/10上面嘅兩款丼飯都好附送麵豉湯同沙律🙋‍♀️整體抵食性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 德美壽司 🚩地址: 紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖#fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai黃埔
{黃埔日式餐廳🍜}
🤤 魚子蔥吞拿魚腩丼🤤 ($138)
吞拿魚蓉份量好多 魚子好新鮮!仲有隻鵪鶉蛋😂

👖褲評: 8/10

🤤 北海道甜蝦三文魚帶子丼🤤 ($138)
甜蝦爽甜 帶子夠鮮甜😋仲有啲魚子粒添!

👖褲評: 8/10

🤤 煎鵝肝帶子卷 🤤 ($85)

👖褲評: 8.3/10

🚩 德美壽司 🚩
地址: 紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖

• 鵝肝帶子卷
2024-10-04 335 浏览
是日去左黃埔睇戲,睇完戲發現附近有德美,同男朋友入去食左個early dinner 燒羊架$62超厚肉重羊味,外層燒得香脆,兩個人share 岩岩好加州反卷$52反卷雖然得四舊,但每舊都非常大舊蟹籽好近鮮卜卜脆,裏面的青瓜亦夠脆口風味海鮮鍋$98海鮮鍋好多料,大蝦、蟹柳、鳴門捲等樣樣齊個湯底幾清,想天飽肚的話,可以自選加配烏冬鰻魚炒飯$118鰻魚炒飯用石頭鍋炒到熱辣辣先上枱調味唔太濃,無左平時用開的照燒汁,清淡健康D芝士年糕$42芝士年糕對半剪,容易優美地吃

燒羊架$62
超厚肉重羊味,外層燒得香脆,兩個人share 岩岩好
加州反卷$52
反卷雖然得四舊,但每舊都非常大舊
蟹籽好近鮮卜卜脆,裏面的青瓜亦夠脆口
風味海鮮鍋$98
海鮮鍋好多料,大蝦、蟹柳、鳴門捲等樣樣齊
個湯底幾清,想天飽肚的話,可以自選加配烏冬
鰻魚炒飯$118
鰻魚炒飯用石頭鍋炒到熱辣辣先上枱
調味唔太濃,無左平時用開的照燒汁,清淡健康D

芝士年糕$42
芝士年糕對半剪,容易優美地吃
2024-10-03 485 浏览
黃埔呢間壽司環境舒適,係一個好適合同朋友傾計既好地方。壽司款式選擇亦都唔少!而且環境真係幾似居酒屋,真係即刻想飛番轉日本。而且飲啤酒仲有特別推介同優惠添,想試下新野既朋友都可以try try!!三文魚腩刺身6片,厚切啖啖肉,而且好新鮮,海膽花之戀賣相超級靚,估唔到都有咁多海膽係上面。油甘魚壽司,朋友好滿意,肉質鮮嫩!帆立貝壽司大大粒有口感,而且鮮味十足!三文魚腩壽司、三文魚控最愛,正常size 份量都足料!赤貝壽司爽口彈牙!冇腥味係好重要!
黃埔呢間壽司環境舒適,係一個好適合同朋友傾計既好地方。

三文魚腩刺身6片,厚切啖啖肉,而且好新鮮,

海膽花之戀賣相超級靚,估唔到都有咁多海膽係上面。

油甘魚壽司,朋友好滿意,肉質鮮嫩!

帆立貝壽司大大粒有口感,而且鮮味十足!

三文魚腩壽司、三文魚控最愛,正常size 份量都足料!

赤貝壽司爽口彈牙!冇腥味係好重要!

呢間日本餐廳已經係黃埔開業多年,平時間中都會去幫襯下。今次發現原來又有Dinner Set跟埋湯,沙律同埋甜品🍧,價錢真係超親民。 ♥︎ 銀鱈魚西京燒定食首先係銀鱈魚西京燒定食,銀鱈魚🐟燒得夠乾身,魚肉鮮嫩多汁,西京味噌醬甜甜地配埋白飯同埋沙律醬,係日本既味道💗 ♥︎ 魚子蔥吞拿魚腩丼吞拿魚蓉有成座山🏔️咁多,加埋小小三文魚子同埋鵪鶉蛋做點綴,而且加飯底亦都加左高湯調味,層次豐富。我見有好多人都有叫呢個丼🍣🍱♥︎ 辛子燒明太子原條明太子微辣同埋鹹香,用嚟送飯真係一流

♥︎ 銀鱈魚西京燒定食

♥︎ 魚子蔥吞拿魚腩丼

♥︎ 辛子燒明太子
原條明太子微辣同埋鹹香,用嚟送飯真係一流

2024-09-10 387 浏览
FD話想食抵食日本嘢,咁一定要介紹哩間餐廳比佢。餐廳裝修得好古香古色,仲有吧台位提供,好有日本feel。晚市提供多款套餐同埋散叫menu,性價比唔錯。和風三文魚沙律,沙律分量好大,有生菜,青瓜等多款配菜。三文魚有五件,都幾厚切,食落好肥美。日式醬汁比得好豪,每一啖沙律都裹曬醬汁,好清爽。燒牛舌,牛舌火候啱啱好,食落彈牙爽脆。少少鹽調出牛舌香味,唔錯。免治雞肉棒同燒魷魚須,哩兩款串燒用咗日式醬汁烤制,雞肉棒Q彈可以食到粒粒肉碎,魷魚須搭配埋蘿蔔蓉好得意。煎鵝肝帶子卷,壽司卷住鵝肝,上面鋪咗帶子同大量脆脆。食落鵝肝綿密同壽司飯好夾。脆脆增加咗口感。風味海鮮鍋,配料勁豐富,有大蝦,花蛤,魷魚,獅子狗等。大蝦差唔多有巴掌大,食落鮮甜彈牙。下面仲鋪滿蔬菜同薯粉,蔬菜嗦曬海鮮湯底,食落更加鮮甜。

晚市提供多款套餐同埋散叫menu,性價比唔錯

2024-09-09
  • 和風三文魚沙律
  • 燒牛舌
  • 風味海鮮鍋
2024-09-05 505 浏览
紅磡德美同其他分店的menu不同,而且環境相當有日式feel同空間大,所以今次就帶剛回香港的朋友一起去食。魚子吞拿魚腩丼德美的吞拿魚蓉無外面壽司店的油膩,而且份量超級爆滿,成座迷你山甘,用黎撈飯都剩低好多,好抵。壽司飯加入香菇及飯素,有淡淡的醋味及鹹香味,好送飯,推薦。三文魚子粒粒飽滿,鮮鹹味十足,而且好似帶有少少酒精香味,可能有另外醃過。吞拿魚蓉完全無筋,食得好舒服,魚蓉軟綿,魚味淡淡,蛋黃增加滑溜口感,配上由調味的壽司飯,可以越食越滋味但毫不重口。北海道甜蝦帶子魚生丼帶子同三文魚都十分厚身,基本係刺身份量。三文魚肉質結實,脂肪不多但魚味濃。帶子淡淡鮮鹹味,亦都好厚身。甜蝦連埋蝦頭,可以食到蝦膏,蝦肉都好新鮮,淡淡肉。鐵板牛舌上臺就聽到“滋滋”聲,然後伴隨著牛脂肪的香味。小編開頭以為是厚切牛舌,原來是薄切牛舌。牛舌幾爽口,牛味適中。牛油脂的香味比較突出,會在食到一半時比較明顯。份量有點偏少,但因為主食份量好足,當是一個小食分享就剛剛好。前菜同甜品德美高CP的其中一個原因係佢係套餐,包埋前菜同甜品,令到人覺得好完滿德美壽司(紅磡)紅磡德民街31號黃埔新邨安富樓#德美 #德美壽司 #紅磡

魚子吞拿魚腩丼

北海道甜蝦帶子魚生丼

鐵板牛舌

前菜同甜品

德美壽司(紅磡)
紅磡德民街31號黃埔新邨安富樓
#德美 #德美壽司 #紅磡美食 #紅磡 #吞拿魚蓉 #魚生丼 #foodie #hkfoodie #foodiehk
2024-09-05 351 浏览
相信大家對呢間都唔陌生,用平民價錢就可以享受到高級日式料理,從前菜、炸物、小食、主食到甜點應有盡有、店內環境唔大,座位之間亦比較窄,除此之外都無其他缺點了~ 前菜有枝豆,營養豐富,係日本嘅國民料理。和風沙律夠新鮮,番茄、菜、粟米、蘿蔔,五顏六色,睇得又食得。三文魚刺身有四大片,非常厚切,難得已經解凍咗,食落肥美可口。主食有野菜牛肉鍋,湯汁甜甜哋,牛肉大塊啖啖肉,下面有多款野菜,仲有少量粉絲,吸飽湯汁,正呀,建議可以點多碗烏冬或者白飯。日式炒飯配料十足,口感豐富,味道偏清淡。小食有什錦天婦羅,炸至酥脆可口,炸粉亦夠薄身,感覺唔錯。鹽燒鯖魚好大一跳,魚肉嫩滑,超級惹味,唔洗點醬都夠味。大蜆味噌湯熱呼呼好暖胃、最後食埋牛奶布甸,淡淡香氣都唔錯~

2024-09-02 327 浏览
店內的氣氛輕鬆愉悅,裝潢典雅,讓人感到一種隱秘的舒適。✨壽司拼盤B($298)十多款壽司,有帶子、三文魚子、赤蝦、海膽、三文魚、油甘魚、吞拿魚、吞拿魚蓉、玉子等,各式各樣。帶子肉質鮮嫩、海膽鮮甜、三文魚子則彈性十足,咬下去瞬間爆漿、赤蝦的肉質緊實,帶有一絲甜味、油甘魚的油脂感滿滿,份量給得非常大方,而且都是受歡迎的種類,食得很滿足✨蟹肉蟹膏炒飯(148)一上桌,蟹肉與蟹膏的搭配使其散發出濃郁的海鮮香氣,每一粒米飯都粒粒分明,吸滿了蟹膏的鮮美,口感滑順,還有蟹籽增添一點口感✨溫泉蛋天婦羅($58)外層的天婦羅腐皮炸得酥脆可口,而裡面的溫泉蛋則如同流動的黃金,熟度掌握得很好,一切在口中融合,好驚喜✨吉列魷魚圈($78)外皮香脆,咬下去時發出清脆的聲音,魷魚肉質彈牙,搭配沙律醬味道更加升華
店內的氣氛輕鬆愉悅,裝潢典雅,讓人感到一種隱秘的舒適。

壽司拼盤B($298)

✨蟹肉蟹膏炒飯(148)

✨溫泉蛋天婦羅($58)

✨吉列魷魚圈($78)

好傳統日式餐廳,有Tatami VIP房,飲酒一流。攞個木盤擺放壽司,喺出面都好少見😐一家人去食,食咗大大盤壽司拼盤😍好傳統嗰啲日本餐廳會用到呢啲顏色嘅碟Menu都整得好靚今次冇食刺身老人家,唔夠食,叫多咗兩碟壽司,太好味了,睇圖都知好食🐡叫咗小食,呢個半熟蛋天婦羅出面好少見,佢又整得好好食仲有最喜歡既螢光魷魚🦑喺吧枱影相嗰陣,隔籬嗰兩個人喺度食🫛,飲sake🍶,sake有五六款揀,價錢合理。去飲吓酒都幾好風情,餐廳比較暗,又有吧枱廚師攞出嚟啲嘢都新鮮
好傳統日式餐廳,有Tatami VIP房,飲酒一流。

攞個木盤擺放壽司,喺出面都好少見😐

一家人去食,食咗大大盤壽司拼盤

😍好傳統嗰啲日本餐廳會用到呢啲顏色嘅碟
Menu都整得好靚

叫咗小食,呢個半熟蛋天婦羅出面好少見,佢又整得好好食
仲有最喜歡既螢光魷魚🦑

2024-08-17
  • 特上壽司拼盤
  • 鹽燒三文魚頭
  • 活鰻魚朴葉飯
  • 鰻魚炒飯
  • 什錦天婦羅
2024-08-09 1967 浏览
工作繁忙冇時間飛,只好食日本嘢過吓口癮呢間德美好有日本feel日式木門設計,室內橫裝用到佛像擺設、雕刻木座位及有3房榻榻米包廂,感覺置身日本。式料理包括壽司、刺身、燒物等選擇。價位親民高質抵食,而且距離黃埔地鐵站只係2分鐘好近。十品精選二人餐💲3️⃣3️⃣8️⃣•和風前菜-芝麻魚仔•えだまめ枝豆小食•サーモン-三文魚刺身厚切四件,油脂豐富•サバ塩焼-鹽燒鯖魚燒得乾身魚香,唧埋檸檬汁味或蘿蔔蓉豉油更提升鮮•すき焼き-野菜牛肉鍋,材料應有盡有係壽喜燒湯底,濃濃甜味道和溫泉蛋拌食,口味剛好吸滿了湯汁,鍋中仲有好多不同配菜好健康•和風チャーハン日式炒飯好多木魚花係面,撈勻與炒飯粒粒分明,都好飽肚•和風サラダ-和風沙律用到蕃茄蟹籽,酸酸甜甜,作開胃食下一道菜•ミクスト天ぷら什錦夭婦羅非常豐富,有2大蝦、冬菇、茄子、番薯及南瓜,酥脆可口,點埋將由蘿蔔蓉汁就唔怕膩啦!•ハマグリしる大蜆味噌湯,蜆子冇沙鮮甜•デザート甜品-奶凍
工作繁忙冇時間飛,只好食日本嘢過吓口癮
呢間德美好有日本feel

日式木門設計,室內橫裝用到佛像擺設、雕刻木座位及有3房榻榻米包廂,感覺置身日本。式料理包括壽司刺身、燒物等選擇。價位親民高質抵食,而且距離黃埔地鐵站只係2分鐘好近。

十品精選二人餐💲3️⃣3️⃣8️⃣
•和風前菜-芝麻魚仔
•えだまめ枝豆小食

•サーモン-三文魚刺身厚切四件,油脂豐富

•ミクスト天ぷら什錦夭婦羅

•ハマグリしる大蜆味噌湯,蜆子冇沙鮮甜

•デザート甜品-奶凍
2024-08-08
2024-08-08 489 浏览
有幾間分店嘅德美,紅磡店已經開業多年,出名價錢平民,食物選擇多,性價比高。 帶子沙律卷帶子飽滿,加埋蟹籽鮮味,卷入面嘅青瓜爽口,令成個沙律卷變得清爽。 什錦天婦羅天婦羅新鮮炸起好脆口,兩隻大虎蝦肉質實淨彈牙。 鰻魚炒飯好大鍋炒飯,鰻魚份量亦好多。大量嘅木魚絲鋪面,珍珠米炒得乾身得嚟醬汁平均分布,好惹味。 味醂雞泡魚干同平時食開嘅雞泡魚干好唔同,加咗味醂嘅關係,令到雞泡魚干唔柴口,容易咬開。味醂嘅甜味亦豐富咗味道層次。 七味燒墨魚咀/燒牛舌串燒火喉控制得好好,鹹香且juicy。墨魚咀Q彈,厚切嘅燒牛舌則啖啖肉。

什錦天婦羅
天婦羅新鮮炸起好脆口,兩隻大虎蝦肉質實淨彈牙。

2024-08-05
味醂雞泡魚干
好幾年前,我去過其他分店覺得好不錯。所以最近發現有其他分店同屋企距離唔算遠後就有一日放工同老公黎。呢度既鋪面,因為係地鋪,所以門口吊住既燈籠加木門就會令到食店同日本區酒屋既感覺同氣氛好近似。老公一坐低之後同我講話覺得個「德美海膽魚生丼飯」太吸引而急不及待落單,的確我地無失望,因為每件魚生都超光滑新鮮。而且因為係QR code 落單,所以服務配套都好方便快捷呢。除左老公最期待既魚生不錯之外,仲有手卷系列,易share 同埋外形不錯,煎鵝肝帶子卷既帶子好柔軟清甜。

2024-07-13 419 浏览
又返嚟食呢間位於紅磡嘅德美壽司🤣🤍平日1830都好多人食~~睇嚟大家都同我一樣當咗呢度係飯堂haha今次試吓啲未試過嘅嘢~超級推薦呢個腐皮餃好脆而且咬開好多肉汁jenggg😚之前都試過佢哋嘅魚生飯 今次就點咗未試過嘅海膽魚生飯(略嫌海膽有啲少🥹🥹)不過刺身好新鮮~~牛肉炒烏冬好有鑊氣 有啲菜配搭非常好~~💸💸德美海膽魚生飯 $188牛肉炒烏冬$118自家制燒腐皮餃 $58📍德美壽司地址: 紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖

💸💸
德美海膽魚生飯 $188
牛肉炒烏冬$118
自家制燒腐皮餃 $58

📍德美壽司
地址: 紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖
2024-07-09 304 浏览
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk壽司😍 × 炸物🫶🏻× 聚餐💗食好啲嘅話,一家人食日本嘢就最啱feel🤤!今次嚟到紅磡一間好出名嘅日本菜舖頭。一於壽司、天婦羅等等,唔同嘢食都嗌嚟試吓🥰。火炙和牛壽司生熟到啱啱好,每片和牛都燒到表面微熟,裏面仲有粉紅色肉汁💗。芥辣八爪魚軍艦口感滑捋捋又爽口,配埋Wasabi,食落香口😚。鮮葱吞拿魚腩蓉真係超滿足!吞拿魚蓉味道又香,口感又綿,好邪惡🥰。吞拿魚加鵪鶉蛋軍艦就更加邪惡,蛋香味令到吞拿魚蓉嘅香濃感覺更加突出✨。德美甜玉子燒嘅賣相超級吸引,食落去口感綿密、鬆軟、甜香🙂‍↕️。大蝦天婦羅食落好有口感,大大隻,夠香口🫶🏻。💰德美甜玉子燒($30)💰火炙和牛壽司($60)💰芥辣八爪魚軍艦($38) 💰鮮葱吞拿魚腩蓉($58)💰吞拿魚加鵪鶉蛋軍艦($48)💰大蝦天婦羅($99)
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
壽司😍 × 炸物🫶🏻× 聚餐💗

大蝦天婦羅食落好有口感,大大隻,夠香口🫶🏻。

💰德美甜玉子燒($30)
💰火炙和牛壽司($60)
💰芥辣八爪魚軍艦($38)
💰鮮葱吞拿魚腩蓉($58)
💰吞拿魚加鵪鶉蛋軍艦($48)
💰大蝦天婦羅($99)
2027 浏览
2024-06-30 295 浏览
朋友一直向我提及「德美壽司」,這天終於有機會一同品嚐,味道果然一流,將優質食材演繹得淋漓盡致!壽司拼盤C($388)這份壽司拼盤集合了多種經典的壽司品種,包括三文魚、金槍魚、扇貝和海膽等等,並以新鮮的牡丹蝦作為主角,配以滑嫩的蝦頭肉。每一種壽司的食材都很新鮮,做工精細。米飯的粒度恰到好處,不會過硬也不會過軟。醋飯的酸甜比例拿捏得恰當,能夠突出每一種食材的原味。立魚湯($45)這道立魚湯十分經典,是日式料理的精髓所在。湯頭不僅具有鮮美的魚香,還帶有一絲淡淡的清甜。湯底由立魚熬製而成,營養豐富。入口即化的魚肉吸飽了湯汁的鮮味,Q彈有勁。這道湯適合開胃,能夠帶出後續菜品的層次。海膽魷魚壽司($62)這款壽司採用了新鮮的海膽和魷魚作為餡料,非常生動鮮美。海膽的濃郁海味和魷魚的柔滑口感完美融合,配上醋飯的酸甜,口感層次豐富。壽司的外觀也十分精緻,橙色的海膽顆粒點綴其上,色彩搭配協調,賞心悅目。煎鵝肝帶子卷($85)在烹飪過程中,鵝肝被仔細挑選並保持最佳狀態,與鮮美的海鮮帶子完美搭配。鵝肝被細心烹煮,外層呈現誘人的金黃色,內裡濃郁綿密,滋味芳香四溢。帶子則是新鮮多汁,與鵝肝形成強烈的對比。兩種主料

壽司拼盤C($388)

立魚湯($45)

海膽魷魚壽司($62)

煎鵝肝帶子卷($85)
在烹飪過程中,鵝肝被仔細挑選並保持最佳狀態,與鮮美的海鮮帶子完美搭配。鵝肝被細心烹煮,外層呈現誘人的金黃色,內裡濃郁綿密,滋味芳香四溢。帶子則是新鮮多汁,與鵝肝形成強烈的對比。兩種主料交織在一起,口感極其豐富和層次感十足。

味醂雞泡魚干($58)
魚干具有濃郁的鮮味和獨特的口感,在烹飪過程中,魚干被精心切片,在慢火的烹煮下與調味料充分融合,每一塊魚干都能充分吸收這些調味料的精華,最終呈現出軟糯鮮香的絕佳口感。

總的來說,這一系列日式料理菜品質量上乘,口味精緻,既有傳統日料的韻味,又融入了創新的元素。這家餐廳的廚師實在是太出色了,期待下次再來品嘗更多精彩佳餚。

德美壽司 (德民街) (紅磡)
地址:紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖