2021-12-09 484 浏览
聽過一個四川人講呢度既川菜好正宗,而家疫情下冇得返家鄉,都會過嚟呢度聚下舊…今次終於可以親身試下佢地有幾辣水煮牛肉一上枱滿滿既辣椒鋪面已經好igable!牛肉煮得軟稔入味,辣度夠亦有花椒麻香,加上青瓜筍片等配菜,索埋湯汁,好飽肚好好味!美中不足既係寬薯粉比較少,要夾硬撩起先影到張相,而薯粉亦稍為煮得過稔,一夾就散招牌辣子雞左邊呢碟辣子雞又係成碟紅色咁上菜,雞肉切成一粒粒混喺辣椒粒入面,雞肉煎得吹口又唔怕乾身,但唔識辣嘅話逐粒逐粒挑雞肉出嚟都幾辛苦😂

水煮牛肉

招牌辣子雞
2021-11-26 853 浏览
6大人1小童,因為多過6人所以要分兩張枱,叫了一個6人餐。白肺湯,好鮮甜呀,唔會腥。蒜泥白肉,蒜蓉整成cream狀,好特別,肉爽口又夠薄,酸菜魚,魚肉夠滑,唔算好辣,份量夠多,有d芽菜,薯粉等等。炸鴨血,幾特別的,細細粒好易入口。胡椒大蝦,勁大隻,胡椒勁多,蝦好爽好味呀,胡椒夠惹味。炸鮮奶,這個好味,入面的奶好香,炸到金黃色,正!!上湯浸時菜,夠凊同鮮甜炒飯,夠乾身,有隻太陽蛋煎到半生熟正。芝麻卷好香,唔甜既!
6大人1小童,因為多過6人所以要分兩張枱,叫了一個6人餐。

白肺湯,好鮮甜呀,唔會腥。

蒜泥白肉,蒜蓉整成cream狀,好特別,肉爽口又夠薄,

酸菜魚,魚肉夠滑,唔算好辣,份量夠多,有d芽菜,薯粉等等。

炸鴨血,幾特別的,細細粒好易入口。

胡椒大蝦,勁大隻,胡椒勁多,蝦好爽好味呀,胡椒夠惹味。

炸鮮奶,這個好味,入面的奶好香,炸到金黃色,正!!

上湯浸時菜,夠凊同鮮甜

炒飯,夠乾身,有隻太陽蛋煎到半生熟正。

芝麻卷好香,唔甜既!

2021-08-17
2021-11-13 927 浏览
今日一早接左女女,黎到旺角新世紀,第一次試呢一間點心,絕對有質素。炸蜜瓜鮮奶食第一件覺得好好味,但食多幾件之後就覺得有啲飽滯。蝦餃啲蝦非常彈牙,好味。之後,雪山叉燒包包好鬆軟,叉燒香。老公話蒜泥白肉好好味,蒜蓉Creamy,,特別。整體質素高,絕對可以再試。
2021-10-30 1010 浏览
一行四人喺Moko行完街買完野,晚餐時間梗係要搵地方醫肚。行下行下,入左呢間念川居,不錯喔👍🏻——————————————————————————念川,顧名思義都一定係食川菜㗎啦😍其實佢環境好舒服,地方夠大。而且有啲牆上面嘅裝飾都好有氣派👍🏻——————————————————————————嚟一個螞蟻上樹先🔥粉絲夠淋,而且佢唔會太辣,好惹味。而且份量都好多,絕對夠4個人食👍🏻——————————————————————————呢個酸菜魚好好味呀👍🏻真係酸既😂所以好開胃!而且無呃稱,好多塊魚喺入面,仲唔係細細塊架🤫——————————————————————————炸子雞半隻🐔嗌半隻真係蝕左,怕浪費無嗌一隻,結果兩下就K.O.左,唔夠食呀🥲皮脆肉嫩,正👍🏻👍🏻——————————————————————————清炒萵筍絲我自己食覺得有少少少少鹹,不過都okay既,感覺上食綠色食物會健康啲😂——————————————————————————招牌炒飯好大碟,鑊氣夠。隻蛋煎得仲煎得幾靚😂——————————————————————————4個人埋單大約$1500。個人覺得都接受到既範圍。大
——————————————————————————

念川,顧名思義都一定係食川菜㗎啦😍

嚟一個螞蟻上樹先🔥

呢個酸菜魚好好味呀👍🏻

炸子雞半隻🐔
皮脆肉嫩,正👍🏻👍🏻

清炒萵筍絲

招牌炒飯
好大碟,鑊氣夠。隻蛋煎得仲煎得幾靚😂
——————————————————————————
4個人埋單大約$1500。個人覺得都接受到既範圍。大家有興趣就去試吓啦❤️
2021-10-25 847 浏览
天氣變涼自然會想食啲辣嘢,雖然自己唔係叫好食得辣,但間中又會想食辣,喜歡果種辣得過癮的感覺,都幾矛盾。今次試咗呢間,因為懶得揀的關係,所以叫咗個4人餐,前菜有4 款,然後湯、水煮魚、胡椒蝦、蔬菜、半隻雞、炒飯同甜品,份量充足,食到好飽。至於味道方面,只係水煮魚同個湯係辣,其餘都唔辣,對於以川菜為主打的餐廳是有點奇怪,而且4小碟前菜竟然無一碟係辣更覺匪夷所思,個餐牌設計上很奇怪,對於一心想食辣既朋友這個餐就不太適合,建議可以散叫唔好懶😂比較特別既如下:🔸招牌脆皮血旺係炸黃金豆袋做法,但入邊係豬紅,口感都係外脆內軟,都okay🔸蒜泥白肉個蒜泥做得好幼細,好似蒜泥cream 咁,幾好味🔸川式酸辣海鮮湯🌶呢個係全晚至辣既湯,淨睇外表完全唔覺佢辣,但食落就知道🔸水煮桂花魚🌶都辣既,但條魚個魚味太重,唔夾個辣,反而更喜歡內裏的配菜,薯米煙韌有口感,用花生苗代替豆芽,更爽口及有口感,不錯🔸砂窩糊椒海中蝦海蝦爽口彈牙,蝦炸得乾身唔油膩,唯蝦沒有糊椒味,只是蝦殼有味,差咗少少餐廳環境寬敞,坐得舒適,如果食辣可試散叫應該會更好。
比較特別既如下:
🔸招牌脆皮血旺
🔸蒜泥白肉
個蒜泥做得好幼細,好似蒜泥cream 咁,幾好味
🔸川式酸辣海鮮湯🌶
呢個係全晚至辣既湯,淨睇外表完全唔覺佢辣,但食落就知道
🔸水煮桂花魚🌶
🔸砂窩糊椒海中蝦

餐廳環境寬敞,坐得舒適,如果食辣可試散叫應該會更好。
2021-10-22 702 浏览
念川居, 集團食肆川菜, 很早前已經想前來一試. 可惜限時, 90分用饍時間真的對客人來說有點刻薄 這次來是星期四閒日, 門口仍然是寫上90分鐘用饍時間 但經濟差加上閒日, 好像就沒有這限制, 問門口帶位姐姐, 態度不怎麼友善, 完成沒有回應限時問題 這裡地方原來不少, 如果是以往有旅客時, 又就近火車站 生意應該不錯, 但當晚去就不怎麼滿座, 入座只有3成不足 打開MENU 點餐, 發現這裡有些套餐價位很親民, 那就來一個4套人套餐$1888/4位試試, 反正想吃的套餐內也有 香辣豬耳絲/四川豆乾/蒜泥白肉/招牌脆皮血旺 - 四小碟中比較特別是炸鴨血, 做法有點飲椒鹽豆腐, 但換上鴨血 川式酸辣海海湯 – 有點似加了大量白胡椒的街邊碗仔翅, 亦是整晚所有菜式中最辣一度菜 水煮桂花魚 – 辣度一般, 沒有花椒香味, 魚似不夠滑, 有陣雪魚味, 而且有骨 魚湯鮮魚腐竹浸時間- 正常發揮, 但菜不夠鮮甜, 有點老 砂窩胡椒海中蝦- 用上大頭蝦, 肉身爽彈, 胡椒很香, 是整晚合格菜式 新鮮脆皮吊燒雞- 肉身有些位置很咸及鞋身 大舊招牌炒飯 – 飯身不太油, 不錯 蛋白杏仁茶, 有少少杏仁香味, 但不夠幼滑, 影響口感.
高質足料點心 飲茶之選🫖🥢芙蓉海鮮芋角🦐 ($48)已經係市面嘅酒樓唔係咁容易見到芋角,難得呢度仲保留呢樣點心😍🤩,芋角外層炸得得好鬆化,香脆得來唔油膩。一咬開熱辣辣嘅芋角,香濃嘅芋泥擁晒出嚟,口感綿密,中間仲夾雜帶子同蝦仁,增加口感。👍🏻蘋果叉燒酥🍎🥧 ($55)你個叉燒酥嘅外皮做得好鬆化,有好多層酥皮,入邊除咗有叉燒粒之外仲有蘋果粒,酸酸甜甜,可以中和叉燒酥嘅油膩感帶嚟一啲清新嘅感覺,兩者都好balance。蟹子蒸燒賣 🦀 ($58)燒賣粒粒都好飽滿,非常之足料,豬肉同蝦仁嘅比例適中。懷舊牛油馬拉糕🧈 ($48)個馬拉糕一上枱就聞到好香嘅牛油味同黃糖味,做得非常之鬆軟。黑松露野菌餃 🍄 ($49)松露餃皮薄餡靚,外皮Q彈,入面個餡有好多菇菌類同埋其他蔬菜,仲有少少松露味。生磨芝麻卷($58)呢款都係傳統懷舊點心,菲林筒🎞😎,芝麻卷口感QQ彈彈,層次分明,可以攤翻開出嚟,有香濃嘅芝麻味,甜到剛剛好。📍念川居 旺角太子道西193號 MOKO 新世紀廣場5樓 501號
高質足料點心 飲茶之選🫖🥢

芙蓉海鮮芋角🦐 ($48)

蘋果叉燒酥🍎🥧 ($55)

蟹子蒸燒賣 🦀 ($58)
燒賣粒粒都好飽滿,非常之足料,豬肉同蝦仁嘅比例適中。

懷舊牛油馬拉糕🧈 ($48)
個馬拉糕一上枱就聞到好香嘅牛油味同黃糖味,做得非常之鬆軟。

黑松露野菌餃 🍄 ($49)

生磨芝麻卷($58)

📍念川居
旺角太子道西193號 MOKO 新世紀廣場5樓 501號

• 蘋果叉燒酥
  • 黑松露野菌餃
  • 生磨芝麻卷
2021-09-29 973 浏览
放假同朋友行開旺角,上openrice睇下附近有咩食,見念川居,好多人放上黎既相片好吸引,所以想下食呢間餐廳用膳。中午時段很多,都要等大概10分鐘左右,都唔算等好耐。環境十分寛敝舒適,裝修華麗,感覺很有級數。是日兩人用膳,點了六道點心,有蝦餃、燒賣、小籠包、牛肉腸、蘋果叉燒酥、芋絲夾餅,合共四百餘元。這個很有氣紛的環境配上精美的點心,十分值,放置點心的器具及伴碟的裝飾都很吸引,很有視覺較果,在這個環境同朋友談天說地,喝着香片吃點心,十分享受。服務員都很忙,但見到枱上空空的碟子及蒸籠,都會自覺地替我們收拾,服務都好好。雖然都蝦餃燒賣,但這是一般酒樓不能給予的一個層次。

中午時段很多,都要等大概10分鐘左右,都唔算等好耐。
環境十分寛敝舒適,裝修華麗,感覺很有級數。
雖然都蝦餃燒賣,但這是一般酒樓不能給予的一個層次。
2021-09-28
2021-08-28 1022 浏览
I ordered takeaway via openrice for a specified pickup time on Aug 25. I arrived 2 minutes late, the receptionist said “oh sorry I totally forgot to place the order in the kitchen, please come back in a while” 😴When I picked up, it was a fast food lunchbox for one person. Their rice/noodles ($200-300 each) used to be put in a bowl shape container, size of a small saucepan which was nice. Now they squeezed things in a smaller box, lid pumped up almost open.The noodles are so squeezed that they

The noodles are so squeezed that they got sticked together.

Just counted, I had bought take-away 18 times from this restaurant before they changed the box.

When I asked if they changed the packing or reduced the portion…. Which I have no qualms as long as they were honest upfront. Neither would I have any issue if you were like this from day one.☝🏼

They said they have been like this, trying to tell me off. They said they are a big company with a system, they weigh their portion and must be consistent.🥱

Yes, I guess whatever can’t be squeezed in perhaps got consumed in the backroom.🤫

When I insisted it was not like this, the manager said the two boxes only differ in shape but volume is the same. (Then why bother to have 2 shapes?)🤪

When I insisted further, they said there were new staff in the kitchen and different people may use different containers.🧐

I wondered how come these frontline people kept defending the kitchen without checking inside, they didn’t have an answer.🥶

They clearly didn’t know what they were talking about 🤣🤣🤣 neither did I… me hitting a moving target.

Classic example of how junior staff delegates a problem up to the manager, and how a manager talks rubbish to send you away. 😅
外卖自取
2021-08-05 1178 浏览
呢間野嘅座位都幾舒服,不過服務就差少少,唔係話佢哋服務態度唔好!而係嚴重人手不足?態度都OK嘅,但係有陣時會好似平時酒樓咁樣,對你嘅要求唔記得咗定係冇反應(譬如叫佢拎紙巾)講返啲食物,邊度嘅點心其實大致上全部都好味,只係食完之後有一種莫名其妙嘅口渴感覺!係飲水都解決唔到,好明顯係味精太多!我已經冇飲佢嘅湯汁甜品好味,控油抄手都大大粒,有蝦有肉好粥了!金錢肚都新鮮,而且調味都OK !不過相信都係好多味精呢度嘅白灼牛肉好新鮮,雖然牛肉味唔係話好重,但係非常彈牙嘅肉質都令人難忘~紅燒牛筋以前食過,而家再食係encore!因為大家都記得係好好味!啲牛筋炆得好入味,而且園林式中,彈口得來好容易咬好林
甜品好味,控油抄手都大大粒,有蝦有肉好粥了!
金錢肚都新鮮,而且調味都OK !不過相信都係好多味精
午餐
2021-08-04 1397 浏览
找地方去,旺角-黑色日子及疫猜至今都未來過,順便找朋友。 來到此商塲,想試新嘢,美心暫時停一停,去伯樂朝州及此處取票,前間半小時未叫個一張枱,接待話,訂枱都未入座,所以來此處。 入去熟口熟面,枱布及2個金月亮,跟望月樓及后園同出一轍,牆上龍鳳畫及金魚跟銅鑼灣穴,形神同一畫法,所以同一集團。 價錢跟酒店中菜廳有得揮,酒店有折噃。 來碟金瑤脆皮紅米腸粉$69,瑤柱碎丁點缀面,蝦粗條,甜,皮滑,味好,無新意。 金桔玉葉酥$58,似鳳梨酥,但無佢咁甜,有桔香及味,細件,所以不腻。 紅菜頭海皇水晶棵$59,嫩露荀插頂装飾,馬蒂爽甜,菜頭略硬,味道清淡,又粗蝦粒,水晶皮廷身,名好,餡鲜,但係無突破。 小籠包$49,肉質不是綿實,不是機器攪爛,有質感,有肉香,汁甜美,上等外皮質地。 生磨芝麻卷$59,芝麻微粒感。當然有芝麻味,跟美心差不多。 食完去花園街及探索深水埗 cafe。
找地方去,旺角-黑色日子及疫猜至今都未來過,順便找朋友。

價錢跟酒店中菜廳有得揮,酒店有折噃。

來碟金瑤脆皮紅米腸粉$69
,瑤柱碎丁點缀面,蝦粗條,甜,皮滑,味好,無新意。

紅菜頭海皇水晶棵$59

小籠包$49

生磨芝麻卷$59
,芝麻微粒感。當然有芝麻味,跟美心差不多。

食完去花園街及探索深水埗 cafe。
2021-07-17
2021-07-27 3078 浏览
見到餐牌,垂涎欲滴,即使得兩個人都入去食。餐廳環境舒適,坐得舒服適合大夥人聚會,亦設有圓形卡位。服務亦非常殷勤,跟平時酒樓一樣,都有前菜,平時係花生,今次係涼拌麻辣雲耳!酸酸辣辣地非常開胃!餐牌實在太多選擇,可惜份量都多,應該多d人share食可以試到多d!所以就叫左2人餐($728)🌟香辣豬耳絲份量比想像中多!好味!🌟蒜泥白肉佢真係蒜泥!擺係d肉上面唔試以為係沙律醬!🌟川式酸辣海鮮湯非常足料,冬菇絲、蝦微辣!🌟杏汁燉白肺湯好養生,濃濃杏仁味,亦有白菜跟住🌟水煮厚切牛脷見到完全係regular size!好多件牛脷,仲有芽菜、青瓜、薯粉、筍片吸收了麻辣汁,好入味!辣度未算好辣,可以唔配飯食都okk!🌟鼓蒜花生芽西瓜皮好特別的菜式原來係西瓜皮與肉中間白色的部分食落有d似硬的節瓜,雖然係蔬菜但係炒得非常夠鑊氣🌟四川擔擔麵麵質唔係平時陽春麵,而係似金邊粉相比下,我會鍾意陽春麵多些🌟芝麻卷重芝麻味,冇咩特別茶位每位$18當晚我叫了水仙,不停加水都好香茶味。而水去到一半,姐姐們已經自動幫加水!💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡係同長輩gathering的好地方環境一流服務又好二人餐份量其實可以給三人

見到餐牌,
垂涎欲滴,即使得兩個人都入去食。

餐廳環境舒適,坐得舒服
適合大夥人聚會,
亦設有圓形卡位。

服務亦非常殷勤,
跟平時酒樓一樣,
都有前菜,平時係花生,
今次係涼拌麻辣雲耳!
酸酸辣辣地非常開胃!

餐牌實在太多選擇,
可惜份量都多,
應該多d人share食可以試到多d!
所以就叫左2人餐($728)

🌟香辣豬耳絲
份量比想像中多!好味!

🌟蒜泥白肉
佢真係蒜泥!擺係d肉上面唔試以為係沙律醬!

🌟川式酸辣海鮮湯
非常足料,冬菇絲、蝦
微辣!

🌟杏汁燉白肺湯
好養生,
濃濃杏仁味,
亦有白菜跟住

🌟水煮厚切牛脷
見到完全係regular size!
好多件牛脷,
仲有芽菜、青瓜、薯粉、筍片
吸收了麻辣汁,
好入味!
辣度未算好辣,可以唔配飯食都okk!

🌟鼓蒜花生芽西瓜皮
好特別的菜式
原來係西瓜皮與肉中間白色的部分
食落有d似硬的節瓜,
雖然係蔬菜但係炒得非常夠鑊氣

🌟四川擔擔麵
麵質唔係平時陽春麵,
而係似金邊粉
相比下,我會鍾意陽春麵多些

🌟芝麻卷
重芝麻味,
冇咩特別

茶位每位$18
當晚我叫了水仙,
不停加水都好香茶味。
而水去到一半,
姐姐們已經自動幫加水!

💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡
係同長輩gathering的好地方
環境一流
服務又好
二人餐份量其實可以給三人食!
下次有機會仲想試其他菜式!
包括炸蜜瓜鮮奶

🏮 念川居 (MOKO新世紀廣場) (旺角)
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場5樓501號舖
2021-07-18 825 浏览
這間餐廳座位寬敞,食品精緻。而且仲可以用OpenRice訂座, 十分方便。這間餐廳的食品上海餐廳嘅食品種類款式差不多,但味道不錯,而且製作得比較精緻。擔擔面跟一般的上海麵味道有點不同,首先麵質較扁闊,湯底亦有濃厚嘅香草味(應該是九層塔之煩),而湯底嘅味道都濃。個人比較欣賞蒜泥白肉,蒜泥冇得好幼滑,再配入青瓜一起吃,可汁同蒜既濃烈味道,抵銷埋肥膩感。而蘿蔔糕外皮香脆,細細粒方便進食。整體而言,想食得舒服一啲,精美一啲,這間餐廳是一個不錯的選擇。
而蘿蔔糕外皮香脆,細細粒方便進食。
2021-07-10 973 浏览
.鐘意食辣嘅朋友要黎試下呢間川菜!上幾個月黎嘅時候,店員話一定要試個期先有嘅”辣子鱈魚卵”,超好味!另外”砂窩胡椒蝦”都係必叫,海蝦超大隻,蝦肉彈牙;最估唔到係款款甜品都好正,”古法馬拉糕”鬆軟又有蛋香同”生磨芝麻卷”芝麻味超級濃郁,比起出面糖水舖嘅芝麻糊更濃👍🏻.🔻🍽 念川居📌 地址: 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場5樓501號舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatmongkok #tummysreadyforchinese#tummysreadyfordessert

🔻
🍽 念川居
#tummysreadyfordessert
2021-06-29 1132 浏览
今天來了這家高檔的念川居吃午餐,我利用OPENRICE預先訂座。很久之前試過下午茶一次,感覺不錯。今次再來感覺不同,不及第一次。我們一行四人,入座後獲安排一張頗大的六人枱,由於4人一枱關係,感覺張枱很大,我見隔離要用轉盤。環境比較昏暗,這是這個集團餐廳和食市的特色吧,但個人不太喜歡在陰陰暗暗的環境下進餐。我們點了些點心,包括:紅菜頭海鮮棵:眼見有點紅色應該是紅菜頭,但內裡的餡料可能太碎,吃不出有什麼海鮮。蝦餃:賣相可以,但也是吃不出有什蝦的味道,餡料太碎。蝦腸:有六件,每件有原隻蝦,沒有特別。蘋果叉燒酥:這個是差,豬油味太重,難吃!刴椒斑片餃:和其他蒸餃或棵類差不多,饀料太碎,又沒有刴椒味,奇怪這不是辣的。荔茸海鮮角:海鮮饀料太碎,只能吃到荔茸。叉燒包:普通沒有特別芝麻卷:這個出色,芝麻味濃,甜度適中,算是驚喜。其實今次主要試食點心,價錢屬高檔次,但總括不知道吃了什麼海鮮饀料入口。

我們點了些點心,包括:
蝦餃:賣相可以,但也是吃不出有什蝦的味道,餡料太碎。
蝦腸:有六件,每件有原隻蝦,沒有特別。
蘋果叉燒酥:這個是差,豬油味太重,難吃!
荔茸海鮮角:海鮮饀料太碎,只能吃到荔茸。
叉燒包:普通沒有特別
芝麻卷:這個出色,芝麻味濃,甜度適中,算是驚喜。

2021-06-25