2008-05-18 6 浏览
大伙兒在長洲玩了半日, 唔知頭唔知路下, 亦花多眼亂, 靠門面, 做了一個有點錯誤的選擇.四個人叫了個5餸套餐, 有蟶子, 有魚, 有花螺, 牛仔骨, 賴尿蝦, 餐包油菜一碟同湯一窩, 仲要送白飯. 齋看價錢, 認真抵食, 但份量方面, 大家知道會打折扣, 所以加埋油菜,6個餸, 剛剛好.亦因為價錢, 都唔要求好似西貢D咁好食, 蟶子先到, 豉汁不夠濃, 但正因為淡淡地, 食到蟶子既鮮味. 花酒煮辣螺, 個汁留左黎撈飯. 之後......等.......叫阿姐話差幾味, 根本忙到唔識認我地. 投訴得好辛苦才送上味精湯. 阿姐一路很忙, 阿姐話出面有客大叫趕船, 之後我們幾檯坐入鋪的都起哄, 我地都趕船架.....過了一會, 阿廚出黎同所有阿姐宣佈, 做唔切, 唔好再接檯.........後來行入廁所, 廚房只有幾個人, 難怪...........之後看見各位阿姐好似出酒席咁, 不停出菜...油菜先到, 食晒又等....牛仔骨來了, 味道很好, 但好油. 等呀等, 廚房大叫某阿姐去買賴尿蝦, 哈哈, 原來賣晒, 要去補給, 最後賴尿蝦做得好, 又好羔. 只是這一樣大家叫好.總結一下, 食

總結一下, 食物普通, 但等得太辛苦了, 下次做好Research先再係長洲食海鮮
蟶子
花酒煮辣螺
賴尿蝦
賴尿蝦
2008-05-17 11 浏览
基於第一次來長洲食海鮮的印象不錯(抵吃+好吃),這兩年內,隔一段時間就會很想很想專程過來吃一趟…也忘記兩年前在那一間吃,見每間的海景位﹑賣的套餐也是差不多,就求其搵間。誤打誤撞下+阿姐熱情推介下就入來,一看內廳個格局,就立即醒起第一次就在這間吃呀﹗套餐價錢仍是不貴,兩個人就要了$148三餸餐,還送例湯﹑油菜﹑白飯,免加一茶錢。鹹蛋黃冬瓜湯:家中常飲冬瓜湯,不過未試過有鹹蛋黃的呢﹗湯水出乎意料的不油膩,味道當然沒有家中那樣的純正清甜,濃味了點,勝在夠解渴。蒜蓉炒西蘭花:蒜蓉味不出,西蘭花炒得夠爽口﹑清甜,可惜有幾舊就有變壞了的味道。避風塘炒瀨尿蝦:本來叫椒鹽的,見那面頭成堆蒜頭辣椒粒就知是避風塘式,不吃辣的我唯有’豪’出去。份量多到笑,差不多有20隻大的,究竟是瀨尿蝦的殼很難拆,還是用的蝦太過新鮮﹖蝦肉隻隻也很黏殼,吃到全蝦肉的機會只得十分之一而已。對於新手的我(第二次吃瀨尿蝦),最多就是啜蝦殼外的辣汁,又或者沾到滿辣油的手指…薑蔥炒蟹:阿姐說今天沒有蔥來貨,只可以用洋蔥來代替,改變了配菜,結果就是不夠香蔥來的香口。我也沒所謂,反正主攻是蟹。蟹蓋只是裝飾,因為一點肉也沒有﹗蟹鉗也細細的,

薑蔥炒蟹:阿姐說今天沒有蔥來貨,只可以用洋蔥來代替,改變了配菜,結果就是不夠香蔥來的香口。我也沒所謂,反正主攻是蟹。蟹蓋只是裝飾,因為一點肉也沒有﹗蟹鉗也細細的,肯拆殼的話也有半啖肉食下;蟹身方面,夠肉地的每人也可分到兩三舊,就當…小食多滋味啦~

醬汁味道無特別之餘又提昇不到蟹味,吃回蟹的原味,衰得自己又喜歡。

南乳碎炸雞:並不是炸雞點南乳汁,而是雞件用南乳汁醃製過,雞皮至雞肉也帶有很香很重的南乳味,炸得夠火喉﹑炸漿又不厚,十分好食﹗點的反而是普通唿汁,可減低其油膩感。

幾味餸夠哂份量,最後白飯也不用吃。
抵食夾大碟
抵食夾大碟
  • 海鮮類﹑南乳碎炸雞
2007-12-31 27 浏览
今日一早同玉記去坪洲,愉景灣& 長洲一日遊, 午歺係坪洲好運酒家飲茶, Tea就係愉景灣既ca"fe 飲coffee, 晚飯係長洲!!搭街渡去西灣睇日落, 好正! 及後行返去碼頭左面食dinner, 本來去果間曾經幫襯過ok既食店,但見冇位仲有人等埂位, 於是同玉記去睇睇其他店, 見一間都幾多人既(約8成),我地就無妨試下啦,點知...........!叫了海鮮套歺有蒸石玤魚,蒸扇貝,炒菜,另再叫多個薑葱炒蠏!炒菜係一早綽好既菜抖兩野上台, 唔熱更冇wok氣! 薑葱炒蠏又係張一早炸透既蠏加薑葱抖兩野又上台, d 葱就ok 食晒, 一條冇剩! d 蟹全部都係彭箕蟹仔, 超細, 見蓋有d膏,但似石頭咁硬食唔到! 小弟以前既苦日子都未食過咁細既蟹!蒸扇貝好d d, 因為有好多蒜容幫下味, 最後碟蒸魚黎埋, 仲離浦!! 食落d肉係微暖, 有腥味, 再試更有d 電油味! 我倆決定走人, 埋單只係約170 , ”雖然唔係貴, 但成個一日遊行程, 一肚氣終結! 更浪費時間金錢!!!
叫了海鮮套歺有蒸石玤魚,蒸扇貝,炒菜,另再叫多個薑葱炒蠏!
2007-11-24 31 浏览
price not expensivebut some of the food not freshservice is really bad.
price not expensive
service is really bad.
2007-10-22 14 浏览
2個人叫了138套餐椒鹽瀨尿蝦: 好細隻, 好mama, 冇想像中好食蒜蓉扇貝: 算ok好味, 不過好細隻豉椒炒硯: 只是暖的, 沒有鑊氣腐乳通菜: 叫做最好味的仲要左兩個可樂份量唔多, 老公食唔飽下次唔會再黎lu, 係都去第二間
2個人叫了138套餐

椒鹽瀨尿蝦: 好細隻, 好mama, 冇想像中好食

蒜蓉扇貝: 算ok好味, 不過好細隻

豉椒炒硯: 只是暖的, 沒有鑊氣

腐乳通菜: 叫做最好味的

仲要左兩個可樂

份量唔多, 老公食唔飽

下次唔會再黎lu, 係都去第二間
恆樂海鮮菜館
2007-08-18 12 浏览
唔知係唔係因為叫海鮮酒家就懂得煮海鮮,其餘小菜可以煮得如此難吃!!!無叫海鮮吃,叫了碟椒鹽牛仔骨,蒜茸炒西蘭花,啫啫雞煲。過多梳打粉令牛仔骨肉質過淋欠咬口,西蘭花爤都照煮,離譜!啫啫雞煲無豬潤,仲要係薑蔥蟹既獻汁,真係過份!海鮮煮成點我就唔知,但食小菜我就會叫大家唔好去
2007-07-18 3 浏览
同朋友去長洲, 去了成串食海鮮的地方第二間(唔知係咪呢間) $98蚊套餐包兩個餸仲送一碟椒鹽賴尿蝦. 我們坐了海邊位, 雖然係超級酷熱的炎夏, 但有d海風都幾寫意...我們叫的菜如下:椒鹽賴尿蝦: 估唔到送的都咁大碟, 因為唔食辣所以一向唔食椒鹽賴尿蝦, 一食之下先知... 嘩咁好食gei? 個汁好惹味d蝦又鮮又有膏!! 一食就愛上jor.. 睇番個餐牌原來$30蚊ja! 散叫都好抵呀! 蒜蓉粉絲蒸帶子: d帶子唔香, 蒜蓉冇炒過, 但overall呢味餸好難整得難食蝦醬通菜: 好耐冇食過咁香蝦醬味的炒通菜啦!! 讚!!我諗我好快又忍唔住入長洲再食椒鹽賴屎蝦啦~ 咪講笑!!

蝦醬通菜: 好耐冇食過咁香蝦醬味的炒通菜啦!! 讚!!

我諗我好快又忍唔住入長洲再食椒鹽賴屎蝦啦~ 咪講笑!!
2007-06-20 19 浏览
長洲渡假之旅首天晚上在海傍找海鮮吃,被門口阿姐找了進這間,想不到還不錯。叫了一個128元二人套餐,有豉椒炒蜆、蒜蓉蒸蟶子、一條魚及炒時菜。那炒蜆真抵讚,蜆很肥、仲隻隻有肉,不是濫竽充數一整碟殼那種。蟶子有沙、但蒜蓉汁撈飯一流!不知名魚很大條!傳菜阿姐說有斤幾!蒸得頗滑,沒過火!一個餐$128,有餸、有飯、有汽水,無加一。一個字,抵!
長洲渡假之旅首天晚上在海傍找海鮮吃,
被門口阿姐找了進這間,想不到還不錯。

蟶子有沙、但蒜蓉汁撈飯一流!
不知名魚很大條!傳菜阿姐說有斤幾!蒸得頗滑,沒過火!

一個餐$128,有餸、有飯、有汽水,無加一。一個字,抵!
2006-11-01 7 浏览
重陽節與老豆媽媽去長洲,真係人山人海,與旺角銅鑼灣沒有分別。到了晚餐時間,海旁一排海鮮酒家,大家都認為邊間旺場就去邊間,誤打誤撞就入o左o黎。阿姐好坦白話,假日時節,在長洲間間酒家都是差唔多味道。四個人叫了任揀六道小菜的套餐。白灼海蝦-落單前後唔夠5分鐘就上台,肯定預先整定。雖然唔夠熱辣辣,但尚算是新鮮,蝦頭有膏、蝦肉爽兼彈牙。豉椒炒聖子-與白灼蝦一榚,唔夠5分鐘馬上上台。唔夠野味,欠缺大排檔的鑊氣。生炒骨-如果這碟是生炒豬扒我會接受,好明顯是將豬扒切件的,炸得唔夠,不過肉質唔錯。甜酸汁味道ok,不過較為"杰"身。海味雜菜煲-我嫌海味唔夠濃味,老豆就話剛剛好。豉汁帶子蒸豆腐-呢個豉汁就好野味,帶子又細又有點霉,豆腐算可。薑蔥炆班腩-這味最好,又大碟好足夠量。班腩好有"件頭",炸得算脆,魚肉不會霉,而且件件入味。連埋兩粥、一飯、一汽水都係$26X,真係唔好咁高要求啦。
阿姐好坦白話,假日時節,在長洲間間酒家都是差唔多味道。
四個人叫了任揀六道小菜的套餐。
海味雜菜煲-我嫌海味唔夠濃味,老豆就話剛剛好。
連埋兩粥、一飯、一汽水都係$26X,真係唔好咁高要求啦。
2006-10-15 4 浏览
食左3樣餸:1. 蝦醬通菜,咁簡單的餸都整得唔好食,根本無將蝦醬炒勻,結果得個咸字!2. 薑蔥炒蟹,蟹唔新鮮,佢就塗粉用油先炸過再炒,結果無蟹味,食落去成口粉同油!3. 花雕蒸蟹,蟹唔新鮮,蟹肉無鮮味仲有,汽水有怪味!呢間都唔知係咩黎架,我已經要求唔高架啦,回水呀)))
食左3樣餸:

3. 花雕蒸蟹,蟹唔新鮮,蟹肉無鮮味

仲有,汽水有怪味!

呢間都唔知係咩黎架,我已經要求唔高架啦,回水呀)))
2006-10-11 25 浏览
星期日晚五點半左右同男友經過,間間d亞姐都叫你幫襯,好抵食架!!!但我地都係諗住睇定邊間,夜d先食,咁行到呢間,就比亞姐不停纏住,我地話夜d先啦,亞姐就話睇定先啦,細細聲話等陣黎送例湯,我心諗,間間大排檔都送架啦!!跟住我話好好好,就行左去,再去睇第間..........到左夜晚八點去食飯,見橫掂間間都未試過,咪是旦一間囉,點知行行下就番黎呢間,都冇所謂,我地坐海邊張,跟住叫,叫左個四套餐,淨係有湯,冇飯送,都冇所謂,橫掂都唔係咁肚餓,但我記得第間有飯有汽水送........蒜蓉蒸扇貝:我認識o既扇貝係好大個殼、扇形、卡通片有珍珠咁樣果隻,但我地果碟只係大隻少少o既蜆,可能我唔識野啦,或者呢d先係真正o既扇貝,OK無問題,照食,但又油又鹹,d粉絲又碎濕濕,好似唔係好熟,唔多掂........豉椒炒蜆:蜆仔一碟,份量都唔少,但d味怪怪地,完全唔似沙田果d,冇豉椒味又唔辣,但有少少類似蒜蓉o既味.....椒鹽賴尿蝦:細細隻,但好大碟,幾夠椒鹽味,可惜唔夠乾身,而且非常油,一楂住隻蝦,d油就"吱"出黎,搞到成手都係油.........上湯蝦干浸菜:係白菜仔黎o既,因為唔係炒,所以唔油,但又係

上湯蝦干浸菜:係白菜仔黎o既,因為唔係炒,所以唔油,但又係好鹹,d菜又唔靚,個菜頭污漕又唔切左去.....

*** 一路食一路有d水係旁邊經過,好彩冇走上......另外,當我食緊第二味果陣個肚開始有d嘰嘰咕咕,之後就想去大大,食完即刻番上渡假屋抖抖,去左幾轉廁所,去完一陣抖唔夠五分鐘又要再去,斷斷續續去左5、6次,每次想出街食糖水,個肚又作怪,肯定係食左d唔乾淨o既野啦~~~ 下次請我都唔再食呢間!!! ***
2006-09-11 57 浏览
上月與朋友一行八人往長洲一遊,朋友提議一起食海鮮,結果去了她相熟的餐館。我們只選擇了套餐,價錢主要視乎點了多少道菜或海鮮。是晚我們點了:椒鹽瀨尿蝦、白灼蝦、蒜蓉扇貝、薑蔥炒蟹、花雕蒸蟹、豉汁蒸饍、清蒸紅魚、辣酒煮角螺(因為花螺售罄,唯有試吓角螺)椒絲腐乳通菜、辣椒炒硯等等。價錢真的很便宜,可惜大部份海鮮上枱時只有微溫,明顯不是即叫即蒸,我估這大概就是套餐與散叫的分別了。每碟份量頗細,味道也只是一般罷了。呢餐飯結帳只是$575,由於朋友是熟客,因此老闆娘給了九五折,實收$540,每人只須付$68,真的超平呢!不過,我想下次有機會,還是試試即叫即蒸的海鮮吧!

2006-03-03 16 浏览
去到長洲, 都唔知食咩好, 去到海鮮街入左去恆昌, 叫左個4餸加一麵,灼蝦,蒜蓉焗聖子, 西蘭花鮮魷, 豉油皇炒麵, 清蒸紅魚蒜蓉焗聖子量就多啦, 但煮得過左時, 搞到un左, 但個蒜蓉做得好好, 唔油又唔太咸, 西蘭花鮮魷的魷魚好彈牙, 好新鮮, 同一般酒樓食的“鮮魷”好唔同, 真係食得出係新鮮的! 西蘭花未夠熟, 有d硬…..,清蒸紅魚個size好大條喎, 但可惜又係overcooked, 搞到魚肉鞋恰恰…..好浪費呢….., 豉油皇炒麵就ok啦, 呢d係大排檔招牌野, 無理由失手的, $20大大碟, 勁啊!!食物真係一般啦, 不過坐係海邊大排檔, 飲大啤睇下電視加牛角扇, 消費又唔係多, 真係好有風味的, 加上阿姐得閒過來打下牙較, 都幾過癮架, 哈哈!!

2006-02-03 3 浏览
昨晚同男友去長洲食海鮮~間間都冇位~哩間既waiter話有位~我地就坐低啦~點知~惡夢就開始啦!我地要左3個\"食送\"~等左幾個字先上第一個粉絲蒜蓉扇貝,我地食完等左成個鐘~仲未有\"食送\"上~其間我地都催左好多次~但都冇人理!直到我發脾氣先有人黎睇下咩事!哩餐\飯足足等左個半鐘!食就食左半個鐘!好後悔冇上黎睇過食評先去食!真係食到把幾火><!!哩間落單既waiter態度十分惡劣~而且好似喝我地咁~我知佢\地人多好難應付~但都唔可以咁既態度對客人囉~漏單都好似係我地唔岩咁!野食又唔係好食~d蟹又冇肉~份量又少~一d都食唔過!一定冇下次!
點知~惡夢就開始啦!

哩間落單既waiter態度十分惡劣~而且好似喝我地咁~
我知佢\地人多好難應付~但都唔可以咁既態度對客人囉~

一定冇下次!
OK
2006-01-16 15 浏览
星期六去食過一次, d服務態度一般, 如前者所講, 叫你光顧時態度很好, 一坐低就唔同左. 食物都可以, 碟頭係細, 但以$148 的2人餐有瀨尿蝦,粉絲蒜蓉扇貝,薑蔥蟹,紅魚,西芹蝦仁, 送汽水,好底. 不過, 椒鹽賴尿蝦有1/3唔新鮮, 西芹蝦仁比較salty...