2022-08-10 68 浏览
地點方便揾到,係謝斐道地鋪,與週邊鋪頭風格不同,好易一眼見到😆旺中帶靜。入到去confirm booking就準備開餐!😊😊😊Lunch set SAKU 咲 $1080🌸茶碗蒸,刺身五點,六貫壽司,小肴,汁物,甜品或咖啡🍈☕️刺身方面🐟當日食既鰤魚好新鮮,鮮嫩既透亮粉紅肉身,一片係背部嘅魚肉較為爽口肉質結實有彈性,另一片係腹部嘅魚肉較為油脂豐富軟身D,我個人就好喜歡呢道,味道好有層次感。👍🏻壽司方面🍣灸燒左喜知次既表皮,焦香咗表層D油脂,令件魚入口溶化嘅感覺,做到香口唔油膩,如果有得食多件就好啦🤤🤤馬糞海膽都不錯,色澤金黄色D,一瓣瓣好整齊,味道比望落濃郁,甘甜鮮美,有回甘,絕對係高質海膽。👅👅💦靜岡蜜瓜,🍈高甜度,多汁口感潤滑,作為一餐嘅最後結尾,簡直係人生一大享受😎全餐流程好順暢,服務唔錯,食物質素無欺場,絕對有信心黎試埋晚市既。

Lunch set SAKU 咲 $1080🌸
茶碗蒸,刺身五點,六貫壽司,小肴,汁物,甜品或咖啡🍈☕️

2022-08-09 57 浏览
Book mark咗一段時間,今日終於輪到我去享受食物嘅時候啦!!🥢🥢😉入到店內,先掛起啲外套係坐位後面嘅牆身,設計好日式,好鍾意🤩而且又有足夠嘅空間感。坐低就上咗熱毛巾,真係有種賓至如歸既感覺。😍😘針魚刺身配薑豉油👍🏻針魚刺身滿有光澤,無腥味,只有淡淡魚味,肉質偏向爽身,清新唔油膩,入口咀嚼耐啲,更嘗到針魚嘅獨特鮮甜嘅味道。第二片先再點跟配嘅薑豉油,用咗白豉油加配薑蓉,有薑嘅香氣,做到醒醒味蕾嘅作用。深海池魚配酸汁👍🏻深海池魚切得紋路好工整,無根,入口魚味濃郁,肉質彈牙,配上少許酸汁,更能帶出魚香鮮味。呢個特製酸汁,未能解構係點製作而成,很是神秘。燒帶子配薄荷醬汁 👍🏻呢款驚喜位,薄荷醬汁嘅清新,無草青味,配上大大粒燒帶子,燒得收汁後再擺盤,呢個組合靈感可能來至泰式食物,創意滿分。明太子白蝦壽司👍🏻一般蝦壽司就無乜特別,不過呢款加入明太子去調味,意外地口味夾得黎,又令粒粒蝦肉口感提升,幾特別,表揚下!總結,價錢合理,有創意驚喜位!!

針魚刺身配薑豉油👍🏻

深海池魚配酸汁👍🏻

燒帶子配薄荷醬汁 👍🏻

明太子白蝦壽司👍🏻

總結,價錢合理,有創意驚喜位!!
2022-08-08 58 浏览
話說一直都好想試下Omakase 🤩 氹咗男朋友好耐😚佢終於book到,帶埋我去威威啦✨佢仲千叮萬囑我唔好遲到,遲咗就麻煩到其他食客同Master更有機會不能入席㗎🥺本身以為Master面前嘅先係靚位,點知係側邊都可以從頭睇到尾,連幾時落醬油都望得一清二楚😆anyway 講番食物先!先上嘅刺身,小菜我無影太多,掛住食😜只係求其影咗D相,我最鍾意嗰三件壽司(💻之後上網check番先知係,喜之次,鯛魚,醬油漬呑拿魚)見master快手放魚片一握就成型🍣前兩件好鮮,白肉魚淡味啲。而呑拿魚就好大對比,用醬油漬過,濃味得黎又食到魚味,質地同平時食開嘅呑拿魚唔同,軟身啲,但又唔係大拖中拖嗰啲油脂口感,堅係第一次試到嘅新世界啊😝連最後食到嗰件蜜瓜都好完美呢!🥰不得不佩服master,兩個人處理晒咁多食材。謝謝款待!🙆🏻‍♀️🙆🏽

2022-08-05 57 浏览
之前一直見到好多IG food blogger推薦呢間Omakase,但係地點對於住喺元朗國嘅我實在係太遠鳥🤕咁啱今日得閒冇野做,於是心血來潮橫跨半個香港來灣仔朝聖下先😆👻仲未入到去,就已經畀門口嘅裝修吸引佐,門邊有一棵🍁楓葉樹,再搭配埋復古風嘅木門🚪,勁有日本feel😙❤️☑沙鰈🐟沙鰈魚薄切三塊,魚味唔算重, 另外配有一兜加咗蔥花嘅酸汁, 增加佐沙鰈魚嘅鮮甜味☑竹籤🐟竹籤魚就比沙鰈魚嘅魚味重好多,入口即溶, 竹籤魚旁邊有少少薑蓉,可以搭配埋一齊食冇咁腥☑鮟鱇魚肝&鱈魚片呢款真係賣飛佛🧡ྀི💛ྀི❤️ྀི 本身就好鍾意食薯片,呢度嘅雪魚片脆卜卜,食起身同薯片嘅口感差唔多,而且冇嗰種魚腥味,真係超級正,鮟鱇魚肝就口感淋滑,令配有魚子醬☑櫻鱒呢款係咁多刺身入面,魚味最清淡

☑沙鰈🐟
☑竹籤🐟
☑鮟鱇魚肝&鱈魚片
☑櫻鱒
呢款係咁多刺身入面,魚味最清淡
2022-08-05 56 浏览
食omakase就係想,感受日本師傅為你悉心安排嘅每一道菜,係呢一餐,平實得黎又能食出鮮味,值回票價😋😋先上針魚刺身配薑豉油,魚肉上可見到帶有銀光,肉質結實彈牙,味道較為清淡,爽身,兼配合埋薑豉油,少少提味,更帶出到針魚嘅青春活力,安排係前段作開始,非常適合!而陸續有來嘅刺身,相信食開嘅,都係見慣見熟嘅食材,穩陣派刺身。到食手握壽司環節,又去番清淡口味嘅上先,當日嘅真鯛壽司好鮮,師傅切得幾大塊,肉身白淨,啖啖肉口感,鮮甜味好突出。然後到偏重味嘅呑拿魚醬油漬壽司,入口先會嘗到醬油嘅鹹香,口感濕潤,肉質因為醃製過,而變得柔軟同濃味,可以話係第二次高潮。輪到食明太子白蝦壽司嗰陣時,都有七八成飽,呢件就係轉折位,又去番食白肉,明太子加粒粒蝦肉拌勻,comfort food 嘅感覺。總結呢次用餐體驗,整體係感受到師傅上菜嘅用心安排同處理食材嘅認真,餐廳氣氛平和,會推薦身邊嘅人黎食。

2022-08-04 50 浏览
同朋友一早訂左位慶祝佢升職🤭因為之前同事推薦謝斐道呢一間食Omakase,佢話lunch set有齊刺身同壽司,好啱我哋女仔去試,因為有時請全壽司我哋會食得太飽☺️入到去裝修都係坐料理枱大家望住師傅話我地精心製作嘢食,料理枱採用咗淺木色,成個感覺好高級茶碗蒸一食落口好滑,一野就滑左落喉嚨😋啲上湯令到成個茶碗都好入味又唔會過鹹👏🏼針魚肉質較淡,但我覺得魚味雖不豐厚,只是薄薄一片,卻很鮮甜,餐廳也準備了薑豉油代替豉油蘸點,清新不膩。大拖羅一樣係有份量😌 油脂分布得好靚,一入口就溶左🤭成個口腔充滿油脂☺️鰤魚食落十分之細嫩同埋甘甜,油脂適量,都係omkase常見既高級食材😉
同朋友一早訂左位慶祝佢升職🤭因為之前同事推薦謝斐道呢一間食Omakase,佢話lunch set有齊刺身壽司,好啱我哋女仔去試,因為有時請全壽司我哋會食得太飽☺️

茶碗蒸一食落口好滑,一野就滑左落喉嚨😋
啲上湯令到成個茶碗都好入味又唔會過鹹👏🏼
2022-08-03 48 浏览
上次同公司同事食過一次,今次帶埋姊妹一齊再黎食多次個saku set💓係灣仔謝斐道地點真係好方便,同埋lunch set唔單止食壽司仲有刺身👏🏼之前我無食過鰤魚,因為師傅佢話鰤魚當造好新鮮,成塊魚係少少粉紅色,食落去係好清甜彈牙都唔洗任何汁醬最愛都係中拖羅大拖羅,食落入口即溶,油脂分布成個味蕾🤣令我好記得既有吞拿魚醬油漬壽司,同鰹魚汁加醬油去醃製呢一舊吞拿魚,食落去味道次層都多左好多,質感唔會因此改變,好味師傅準備既煎帶子好大粒,煎到外面少少焦香而入面仲係好清甜爽口😋加埋個薄荷汁真係好好食呢度環境食物質素唔錯,而且價錢唔貴值得大家過嚟試吓
最愛都係中拖羅大拖羅,食落入口即溶,油脂分布成個味蕾🤣

呢度環境食物質素唔錯,而且價錢唔貴值得大家過嚟試吓
2022-08-02 52 浏览
今次黎到謝斐道161號食下惠-Sushi Kei~之前同事話呢度lunch set Saku好抵食,有齊刺身同壽司,熱湯同茶碗蒸等15樣嘢食,先至$1080一位🙀令人印象深刻係針魚刺身,食落肉質都幾爽口同埋結實,相對油質較少配埋薑豉油,帶番魚本身既清甜,提鮮唔錯~另外,心得我心既係大拖羅中拖羅😻 大拖羅油脂重入口即溶😼中拖一食先咬到個種厚實再慢慢溶😸 呢度午餐都比到咁高質食材,抵讚吞拿魚醬油漬壽司,味道岩岩唔會過鹹,又令到吞拿魚成個鮮味提升呢度明太子白蝦壽司,白蝦好清甜彈牙加埋明太子加強左口感同味道,令人回味如果下次有慶祝活動都想帶埋另一半過嚟試一試🤭
今次黎到謝斐道161號食下惠-Sushi Kei~之前同事話呢度lunch set Saku好抵食,有齊刺身壽司,熱湯同茶碗蒸等15樣嘢食,先至$1080一位🙀

如果下次有慶祝活動都想帶埋另一半過嚟試一試🤭
2022-08-01 60 浏览
做到張大單老細話請食飯☺️ 咁當然要好好享受下由師傅發板既Omakase,呢間惠係灣仔謝斐道由公司行去唔洗十分鐘🤣lunch set $1080一位😙好抵食啊~先黎茶碗蒸之後刺身五點再黎六貫手握壽司仲會有小肴汁物最後甜品咖啡☕️當中師傳整既手握壽司真係令人好回味,由味道清淡開始:帆立貝壽司無過多既調味,少少醬油係飯上面已經帶出帆立貝既鮮甜,吞拿魚醬油漬壽司醬油已經醃好左吞拿魚大大提昇左魚既鮮味😋明太子白蝦壽司食落一粒粒加埋明太子既香滑🍤喜之次壽司係當中油脂含量比較高既一件,受到日本人既追捧果然不同凡響,入口即溶👏🏼👏🏼👏🏼睇黎下個月又要跑多次靚數~等我老細再請我食lunch😺

睇黎下個月又要跑多次靚數~等我老細再請我食lunch😺
As covid quarantine requirement restricts local people from travelling to Japan, the sushi omakase has become much more expensive and difficult to book. The places I used to go become very impossible to book. Some other sushi chef even only serve private closed circle group. This place somehow went to my to-try-list long time ago and I decided to book it without any further due diligence. This however turned to my one of the worst sushi omakase experience. For lunch charging of $1080 per head, w

This place somehow went to my to-try-list long time ago and I decided to book it without any further due diligence. This however turned to my one of the worst sushi omakase experience. For lunch charging of $1080 per head, which has become the new norm in Hong Kong for sushi omakase in lunch time, I had some expectation.

The omakase started off with steamed egg, which taste like imitate crab stick mixed with bits of crab meat. The next five dishes of sashimi use nothing of seasonal fish and they taste like the chef just randomly put some seasoning or flower or seaweed on it. The tuna is not otoro or chutoro. The remaining six sushi are same disappointing. With the poorly made shari and not very fresh sashimi, I could only imagine myself finish this meal quickly. The final one is uni roll which they didnt display the source like other sushi places.

The only enjoyable dish maybe the Japanese melon in the end.

It only worth $400 but even with this price, I will not come back this place and I don’t recommend anyone to come here to try if they know about sushi.

Steamed    egg
2022-07-30
  • 靜岡蜜瓜
2022-07-22 105 浏览
今日book 左枱同好朋友食farewell 飯🥲怕佢去外國食唔到啲正既日本菜,專登book 左謝斐道個邊既惠Sushi kei ,由入行21年既峻師傅發板😊 Lunch set SAKU $1080😙有齊茶碗蒸,刺身五點,六貫手握壽司,小肴,汁物,甜品咖啡☕️岩手縣廣田灣生蠔🦪 生蠔食落肉身爽身同都幾飽滿,蠔味濃同埋有海水味😝 蠔表面再加埋金箔~好正最喜歡由峻師傅主理既手握壽司🍣帆立貝壽司帶甜而且好厚肉,令人好驚喜既明太子白蝦壽司,啲蝦混埋明太子令人想食兩件真係好甜😊估唔到呢度食到喜之次壽司,油脂多入口即化同埋細嫩🤭以呢個價錢食到有刺身既Omakase,真係好抵💕 每一款都好高質

Lunch set SAKU $1080😙

2022-07-21 107 浏览
之前呀媽成日笑我拍拖同圍食好野,依家又無得帶佢去旅行又要放大假就訂定枱去試下家鄉美食🫣 等呀媽試吓邊享受美食,邊睇住師傅整同介紹😙享受番和式服務鰤魚😋台灣就叫青魽~食落肉質係甘甜甘甜同埋帶適量油脂咁😙成餐最愛北海道馬糞海膽😜差啲一隻手拎唔晒,最簡單用番紫菜包住外面脆,馬糞海膽入口即化,又甜😌真係好好食啊另外師傳預備既煎帶子,外面燒一燒鎖住啲汁,一咬落入面十分嫩滑鮮甜🤓 最後,靜岡蜜瓜一啖啖咬落去~嘩 甜到呢,啲蜜瓜汁都甜到黐手😝 如果可以再大舊啲就完美啦我地兩個食到捧住肚走🤪呀媽話下個月要再黎食😂😂
鰤魚😋台灣就叫青魽~食落肉質係甘甜甘甜同埋帶適量油脂咁😙

我地兩個食到捧住肚走🤪呀媽話下個月要再黎食😂😂
2022-07-20 88 浏览
我男朋友係個日本控,平時都好喜歡食唔同嘅日本菜,今次先做好功課提早book定Omakase 同佢食💕 為咗配合其他活動我哋今次係食lunch Saku😊呢間惠係位置於灣仔地鋪,裝修修係用左淺色木材,成個環境好舒服又高級🇯🇵刺身幾款當中我最愛大拖羅🐟油脂分布好似雪花咁靚,入口即溶😋其實,師傳啲手握壽司都好得我心,佢整左帆立貝壽司,一口大細既壽司飯刷一層薄醬油再擺上厚厚的帶子,上面放啲啲海草幾帶子既鮮甜推上一個層次喜之次壽司係深海魚,係北海道生活既深海魚👍係日本人心中既魚王,食落去肉質細嫩😍估唔到呢度煎帶子竟然係配薄荷汁,令到口感既清甜又清爽😙Saku set total 15樣嘢再加咖啡茶,計落性價比好高😊岩晒過黎慶祝生日💗

刺身幾款當中我最愛大拖羅🐟油脂分布好似雪花咁靚,入口即溶😋

估唔到呢度煎帶子竟然係配薄荷汁,令到口感既清甜又清爽😙

2022-07-19 164 浏览
被趕時間的omakasa,超級差的體驗。45分鐘內上晒頭盤(茶碗蒸),5刺身, 6寿司。呢頭放入口, 呢頭已經上第二件。 點解要咁趕。我們來享受,不是來食快餐。超級差。坐位安排:差!!! 天氣咁熱,仲要係門口等, 點解要等上一輪9個人分別走晒,我哋先可入座。 輪到我們食第二輪,得两pairs 4個人。裡面根本仲有位可安排入座。食物質素:差!!! 全部是一般普通食材,刺身及寿司的魚片全部薄切,而且魚生冇鮮味, 連uni都冇味,一點都不鮮甜。沒給過比較好及貴價的食材。 午市omakasa 每位 1080, 真係好唔值。 所有食物加埋似400元的套餐。師傅態度:差!!! 廚師態度唔夠專業,hea做。趕收工。 唔夠細心。上齊所有刺身及寿司都唔講一聲。頭盤,蒜泥蕃茄,新鮮火炙竹簽魚,無味。燒完個皮正常會好香,但都唔香又無味。仙鳳趾蠔,無鮮味,仲附送蠔壳平目魚,無鮮味野生Toro, 跟普通赤身差不多,差!深海池魚, 無鮮味無鮮味,差!白蝦配竹炭鹽,ok啦uni ,冇鮮味蜜瓜,唔香唔夠甜頭盤 茶碗蒸,都唔錯,但份量小
被趕時間的omakasa,超級差的體驗。

頭盤蒜泥蕃茄
頭盤,蒜泥蕃茄,新鮮

火炙竹簽魚,無味。燒完個皮正常會好香,但都唔香又無味。

仙鳳趾蠔,無鮮味,仲附送蠔壳

平目魚,無鮮味

野生Toro, 跟普通赤身差不多,差!
深海池魚, 無鮮味

無鮮味,差!

白蝦配竹炭鹽,ok啦

uni ,冇鮮味

蜜瓜,唔香唔夠甜

頭盤 茶碗蒸,都唔錯,但份量小
2022-07-19
庆祝纪念
生日
頭盤蒜泥蕃茄
2022-07-19 63 浏览
話說之前係咁放風講到日本會開返關咁,但都係只聞樓梯響,仲未去到日本 唯有都係食返d高質既日本野,一解思鄉之愁。岩手縣廣田灣生蠔蠔身飽滿而且爽身,啖啖海水味,蠔味濃,生蠔上加上金箔,令到賣相都生色不少深海池魚 魚味鮮甜,晶瑩透亮,味道清甜,肉質較結實爽口 針魚係屬比較濃味既種類 ,有較明顯及濃郁的魚味,師傅配上薑豉油相信係用黎中和味道馬糞海膽同樣令人垂涎,清晰紋理加飽滿賣相已知道非常新鮮,入口鮮甜甘香!!最後甜品靜岡蜜瓜爽甜多汁,甜度很討好,真係一食愛上!蜜瓜令到成餐飯錦上添花,令人好滿足。🥰
岩手縣廣田灣生蠔
深海池魚 魚味鮮甜,晶瑩透亮,味道清甜,肉質較結實爽口