今日去尖沙咀既分店做支援.最近大家都好話要增強抵抗力.我就提議食多個橙🤣點知同事話放工帶我去食水果增加維他命🍉🍓🍇🍎原來係黎飲水果茶🤓 :愛茶🥤鮮果香片💰45⭐️推薦 ⭐️健康之選⭐️嘩.一拎上手.驚喜到我.成杯都係水果👍🏻包括:🍎🍋🍊🍓🍉🍍🍇水果鮮甜.店員說:汽果是即日🔪👍🏻新鮮水果.溝上茶香.連食水果都有回甘味道.茶底濃郁.是真正煲的茶.💰45滿足二個口感.又有茶飲又有水果食又唔洗洗生果🤣👍🏻健康之選‼️最重要係補充維他命c,增強抵抗力‼️🥤香檸冠軍烏龍 💰40高級純香檸茶.飲到回甘味.檸檬新鮮即🔪.烏龍味勁濃郁.又係增加維他命同抵抗力🤣重可以美白.原來茶都可以有汽?!下次再黎要試👍🏻加分位.附上水果叉.方便食水果用總結:下次再來尖沙咀也會來飲 🥳健康好飲.P.s買完經過路口排口罩..後面個人都大讚呢杯鮮果茶好飲🤣
今日去尖沙咀既分店做支援.
最近大家都好話要增強抵抗力.
我就提議食多個橙🤣
點知同事話放工帶我去食水果增加維他命
🍉🍓🍇🍎

原來係黎飲水果茶🤓 :愛茶

🥤鮮果香片💰45
⭐️推薦 ⭐️健康之選⭐️
水果鮮甜.
店員說:汽果是即日🔪👍🏻新鮮水果.
溝上茶香.連食水果都有回甘味道.
茶底濃郁.是真正煲的茶.
💰45滿足二個口感.又有茶飲又有水果食又唔洗洗生果🤣
👍🏻健康之選
‼️最重要係補充維他命c,增強抵抗力‼️

🥤香檸冠軍烏龍 💰40
高級純香檸茶.飲到回甘味.
檸檬新鮮即🔪.烏龍味勁濃郁.
又係增加維他命同抵抗力🤣重可以美白.

原來茶都可以有汽?!
下次再黎要試

👍🏻加分位.附上水果叉.方便食水果用

總結:下次再來尖沙咀也會來飲 🥳健康好飲.
P.s買完經過路口排口罩..後面個人都大讚呢杯鮮果茶好飲🤣
  • 鮮果香片
2020-02-25 48 浏览
今日下午朋友話要出尖沙咀買衫,我就陪佢一齊去,順便就傾下計,同食埋個午餐就返屋企,行下行下街就口喝,見到前面有間「愛茶」,就走左入去買2杯野飲,聽朋友講依間飲品鋪頭,都好出名,難得行到過黎,就要飲返杯再走如果手機冇電,店舖仲有充電器租借服務,依個服務可以幫到好多,出街手機唔夠電同埋冇帶充電寶既人,除左依一樣,櫃面仲有一樽消毒搓手液俾你用,十分細心,我係其他餐廳或者商場都沒有見到奇異果奶蓋大理石($47)係用新鮮奇異果整成,可以飲到奇異果香甜味,味道較為清甜,有少少碎沙冰,令飲品更加冰凍,配上香滑奶蓋,飲落仲有陣奶香味鮮果冠軍烏龍($50)滿滿一杯鮮果茶,有青提,菠蘿,士多啤梨等唔同種類生果,又得食又得飲,而且生果非常甜,烏龍飲落唔會好苦,有陣茶既清香

奇異果奶蓋大理石($47)

鮮果冠軍烏龍($50)
2020-02-25 58 浏览
天氣有點涼,叫左杯熱的鐵觀音奶茶珍珠,個職員好好,因為我要少甜,原本叫烏龍茶的,佢怕太苦,叫我轉叫鐵觀音,拎野飲時又叫我小心睇熱,好細心~之前試過係其他店叫過熱珍珠奶茶,但一D熱的感覺都無,最多係微暖,但呢度真係熱,十分好,飲完個人暖左好多。雖然要少甜,但我覺得飲到茶本身的味外,又有奶的味,而且因為加左珍珠,本身珍珠有D甜味,所以飲落去好舒服,佢D珍珠不是平時食開的黑珍珠,係淡黃色的,食落好似係有蜜糖味咁
天氣有點涼,叫左杯熱的鐵觀音奶茶珍珠,
個職員好好,因為我要少甜,原本叫烏龍茶的,
佢怕太苦,叫我轉叫鐵觀音,拎野飲時又叫我小心睇熱,
好細心~

之前試過係其他店叫過熱珍珠奶茶,
但一D熱的感覺都無,最多係微暖,
但呢度真係熱,十分好,飲完個人暖左好多。

雖然要少甜,但我覺得飲到茶本身的味外,
又有奶的味,而且因為加左珍珠,
本身珍珠有D甜味,所以飲落去好舒服,
佢D珍珠不是平時食開的黑珍珠,
係淡黃色的,食落好似係有蜜糖味咁
2020-02-21
2020-02-24 27 浏览
咁啱做野經過尖沙咀,行到腳軟之際⋯⋯無意中入左去呢間「愛茶」!諗住買返杯茶抖一抖😌點不知呢間真係唔介紹都唔得❗️原來係重量級茶莊「英記」創立嘅茶飲店🤩難怪杯茶咁高質素😎🔹鮮果香片$45 :我真係第一次飲到咁重量級嘅鮮果茶😍好足料!入面有西瓜🍉、奇異果🥝、新鮮菠蘿🍍、提子🍇、西柚🍊、士多啤梨🍓同埋青檸😌超多款式😍啲生果多到塞滿晒成杯野😂重點係佢啲生果真係好新鮮,完全冇氧化,冇乾身👍🏻而茶底我就揀咗香片,飲落清新得嚟又唔會蓋過啲鮮果味☺️🔹青提奶蓋大理石$30(中杯):經店員介紹,我同事就揀左呢杯😎佢個名叫「大理石」原來係有原因‼️因為沙冰嘅天然紋路同大理石紋好相似,所以就命名為「大理石」❗️至於味道方面,飲落青提沙冰好清甜,一啲都澀口👍🏻仲食到有果肉🤤另外佢個奶蓋都做得唔錯,唔會太過膩口同厚實😍飲落係比較輕盈,值得一讚嘅係,奶蓋嘅芝士味唔會得個「咸」字😎竟然比我地誤打誤撞搵到間好野,下次我識路啦🥰評分味道:5/5環境:4/5服務:4/5性價比:4/5回頭率:4.5/5

竟然比我地誤打誤撞搵到間好野,下次我識路啦🥰

味道:5/5
環境:4/5
服務:4/5
性價比:4/5
回頭率:4.5/5
2020-02-08
3 分钟 (外卖自取)
下午茶
  • 鮮果香片
  • 青提奶蓋大理石
2020-02-24 28 浏览
抗疫除了做運動,亦需要飲多啲及食多啲健康嘅食物,茶葉嘅抗氧化都好高,今日食完飯特登黎飲杯茶健康一下。呢間原來係英記茶莊開嘅茶飲店,所以主打係中國茶普洱、香片、烏龍茶等炮製嘅飲品。雪峰茶啡其實好似港式鴛鴦,只不過用普洱茶同咖啡混合再加上一層奶泡,飲落比港式鴛鴦茶味更濃,淡淡然嘅茶香,飲完後更有餘韻。鮮果冠軍烏龍生果多過茶,生果有西柚、西瓜、菠蘿、士多啤梨、奇異果同青檸等,生果十分新鮮,烏龍茶比較厚身,茶味濃。

2020-02-07
5 分钟 (外卖自取)
  • 鮮果冠軍烏龍
2020-02-23 34 浏览
今日約咗朋友尖沙咀食飯,未夠鐘周圍行吓,見到呢間開咗冇耐既愛茶,咁岩又想飲野,就入去望下,發現原來係英記茶莊開既,即刻睇睇有咩飲先我同朋友都俾佢個奶蓋大理石吸引左點左奇異果同埋鳳梨,友人應該怕肥,居然唔要走奶蓋整緊既時候見佢落左好多果肉,起碼都有3份一杯,整好左真係好似大理石紋,好靚👍🏻飲落去啖啖果肉,完全好似鮮榨果汁既味道,奶蓋好香濃,口感又滑,大大杯都俾我轉眼就飲晒,下次去尖沙咀真係要再試埋其他

我同朋友都俾佢個奶蓋大理石吸引左
點左奇異果同埋鳳梨,友人應該怕肥,居然唔要走奶蓋

2020-02-23 23 浏览
今日同朋友行街,見到間茶鋪冇咩人,又喝梗係入去有冇野岩飲啦 !! 入到去先知原來係 英記茶莊既新出品,即時有加分 !! 我地各自選左自想飲既野 !! 朋友既 青提奶蓋大理石,我地等緊果陣已經不停係道嘩,至於嘩咩 ~~~ 咪就係見到店員不停咁落青提,都真係真材實料 !! 我飲左朋友兩啖,我覺得個奶蓋好正 !! 唔會漏,芝士味唔太重,反而個奶味有雲妮拿香,我覺得幾特別 !! 青提入口好甜,但又唔會拿喉 !! 好順 ~~ 沙冰都打到好碎,入口唔會有一大粒既冰粒 !! 正 ~~至於我就叫左杯全 MENU 最貴既茶品,因為佢係用冠軍烏龍沖既茶品,貴係有原因 !! 杯茶出到黎,我都嘩左一聲,估唔到入面咁多料,首先當然我要嘆一啖我既 冠軍烏龍 啦 !! 好香醇,就算有甜酸既生果都蓋唔到佢茶味 ~~ 好正 !! 入面既生果奇多 ~~ 有菠羅 / 提子 / 奇異果 / 士多啤 / 西柚 / 西瓜 / 檸檬,都真係乜都有 ~~ 超誇架 !! 仲有附上一隻叉,等你飲完茶,慢慢食佢既生果 !!

2020-02-03
下午茶
  • 鮮果冠軍烏龍
2020-02-23 30 浏览
雖然香港只係二月,不過今日行街竟然熱到要飲買消暑飲料飲。係金馬倫道見到依間愛茶諗都冇諗就入左去喇。佢選擇都幾多,主打係水果茶同奶蓋,所以就決定同朋友一人一杯我自己好鍾意飲綠茶既🍵,所以就點左杯凍頂烏龍茶,烏龍茶業底好清香,清暑一流,再係蓋頂飲一啖香濃奶蓋🥛,相當滋味。奶蓋相比其他飲料店奶味重,咸到較低,比較健康。鮮果冠軍烏龍 採用六款新鮮水果🍉🍇🍍🍋🍊🍓西瓜、士多啤梨、青提、菠蘿、檸檬、西柚, 份量勁多!!!濃濃嘅烏龍茶底 配上生果又唔會太甜, 感覺清新解渴😆又有得食又有得飲,50蚊大大杯!! 正👍🏻
雖然香港只係二月,不過今日行街竟然熱到要飲買消暑飲料飲。

係金馬倫道見到依間愛茶諗都冇諗就入左去喇。

佢選擇都幾多,主打係水果茶同奶蓋,所以就決定同朋友一人一杯

奶蓋相比其他飲料店奶味重,咸到較低,比較健康。

鮮果冠軍烏龍
外卖自取
呢排的確少咗出街,難得前排出開去,經過愛茶又有啲口渴,見到個門面都幾靚下,所以就入咗去買返杯茶飲啦!我就買咗鮮果香片水果茶(HK$45),而妹妹就買咗杯熱嘅生薑紅烏龍茶(HK$26), 我個杯飲落好清新又唔會太甜,仲有好多真材實料嘅新鮮水果,感覺非常之健康呀!仲有支好精美嘅吉吉叉用嚟食啲水果,又可以循環再用!而妹妹個杯飲落非常之有薑味,完全非常之適合冬天飲,正呀!其實仲有好多餐飲選擇的,下次經過要試埋其他先!

For the past who knows how long, Asians have been drinking bubble tea like there is no tommorrow. Yes, trends like cheese tea, fruit tea and now brown sugar milk tea make take over, but deep down it was all about the tea leaves. But way before these cheap and fun teas came about, Asians used to drink their tea through tea houses. Purchasing tea leaves through tea shops.  英記茶莊 (English name: Ying Kee Tea House) is one of them. With over 130 years in the business, they finally decided to follow the next generation of tea drinkers. And that is in the form of 愛茶 (English name: iTea). A shop selling, yes, you guessed it ... bubble tea, cheese tea, fruit tea and nitro tea.

Located in Tsim Sha Tsui, I was curious. They know a lot about teas but what about what is trendy and hip?

The shop is quite big for a take away only shop. They even sell Ying Kee tea leaves here as well.

Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge.

I decide to get this: Fruit Tea Oolong ($50). It only comes in a large size. It is a whopping expensive price for a tea drink as compared to other places on the street, but then Ying Kee tea leaves actually costs a lot more than the regular tea houses. If you are expecting a sugary sweet drink, this place is definitely not for you. But if you want the true taste of tea .. this is it. There was absolutely not ice added but the drink was still cold and refreshing. The tea was strong and fragrant. You truly taste the pure tea flavor.

It was also packed with fruit. There was so much fruit, honestly, there wasn't a lot of tea to drink. But the fruit was abundant. I found watermelon, pineapple, strawberries, kiwi, grapes, calamasi and grapefruit. All were fresh with huge sweet nod to the strawberries and grapes. I've never had a fruit tea in Hong Kong with this much fruit. Glad they do provide a fork to eat it all.

A bit expensive than the competitors but definitely worth the price if you just want pure tea. Definitely come again to try out a cold brew next time or nitro brew. That sounds interesting as well.
2020-02-04
5 分钟 (外卖自取)
2020-02-19 35 浏览
食完飯又想飲下野,同朋友黎左呢間叫愛茶的飲品店試下,入到黎先知係英記茶莊開嘅,咁茶飲實有保證啦。自己叫左杯凍嘅奶蓋茶,朋友要左熱嘅極品鐵觀音($20),佢話茶味好香純,係好飲的。我呢杯係雨前龍井加奶蓋,大杯裝($35),比一般茶飲店嘅芝士奶蓋系列平一點,不過呢度唔係芝士奶蓋,係普通奶蓋咋,不要搞混。栢身硬淨,同樣有開口位同飲管位,兩種飲法,隨個人喜好了。茶味清香又真係好好飲喎,奶蓋豐厚好濃郁嘅奶味,仲帶少少少少鹹,莫非都有芝士?不過忘記了要求走甜,中國茶不大適合加糖,感覺不好,哈哈,但茶是好飲的。下次試試奶蓋大理石系列,嗰款好似真係芝士奶蓋,好鍾意飲芝士奶蓋呀~
栢身硬淨,同樣有開口位同飲管位,兩種飲法,隨個人喜好了。

2020-02-16
$35 (宵夜)
1K
2020-02-17 23 浏览
原來愛茶 iTea 的茶葉來自英記茶莊,怪不得他們的茶特別香濃(我是近來才知道...)如果你也是愛茶多過愛咖啡之人,值得過來一試這裡的茶品。感覺就是天仁的香港版一樣(笑)尤其是喜歡這裡的杯子,熱飲的杯子很可愛,size比較小就是,若說性價比的話,說真的這裏確是屬於中高。天氣冷特別想喝一杯熱茶,點了一杯普洱奶茶和桂花香片。香片茶幽香,桂花味濃,個人覺得最好點無糖,會使茶味更回甘。普洱奶茶,很有特色。服務員介紹下沒有點無糖,我覺得這裡的奶茶的確比起台式飲品來說不算是十分甜,不過糖漿始終把普洱茶香蓋過,有點可惜,好像是浪費了英記的靚茶葉(苦笑)下次再來會試一試無糖,應該會更有風味。

2020-02-16 21 浏览
愛茶抗炎時期又要返工見客,除咗做好預防措施之外自己也要增強抵抗力。生薑烏龍$26 生薑烏龍茶可以搭配,對身體有好處。生薑有防感冒、促進感冒的全癒。飲落薑味不重,有少少甜,味道不錯,有少少烏龍茶嘅香味鮮果冠軍烏龍$50感覺好多維他命C,超級多水果茶味清香,味道唔會好甜。水果新鮮🥭,有青提子🍇西瓜🍉西柚、菠蘿🍍,青提子超甜又爽口大愛
愛茶

抗炎時期
又要返工見客,除咗做好預防措施之外自己也要增強抵抗力。

生薑烏龍$26

飲落薑味不重,有少少甜,味道不錯,有少少烏龍茶嘅香味

鮮果冠軍烏龍$50
感覺好多維他命C,超級多水果
茶味清香,味道唔會好甜。
2020-02-15 17 浏览
手搖茶飲一向喺香港都好受歡迎,但大多數都係以台式飲品為主。今次專登幫襯愛茶,就係因為佢係由歷史悠久既英記茶莊開發,飲品配搭同其他店鋪既唔同,自己本身亦都好中意飲中茶相比起其他店舖,舖位都唔細右手邊嘅長上展示左唔同嘅茶葉、照片等等飲品櫃裏面亦都放咗預先做好嘅冷泡茶左手邊嘅角落頭亦都放有可租借嘅充電器螢光幕上嘅係餐牌今次想試吓而家最流行嘅水果茶,杯身好高同比較窄,裏面放滿水果🥭真係由底至頂都放滿晒!好colourful!裡面有西瓜🍉、菠蘿🍍、提子🍇、奇異果🥝、橙同檸檬🍋⋯⋯除咗飲管之外,亦都俾咗一支好粗嘅透明义,係用嚟吉杯裏面嘅水果食嘅裏面嘅菠蘿切得好大塊!所有水果都係好新鮮嘅,香片茶唔算話沖得好濃,剛好夾到水果嘅味道只係收$45,性價比非常高!
手搖茶飲一向喺香港都好受歡迎,但大多數都係以台式飲品為主。

相比起其他店舖,舖位都唔細

右手邊嘅長上展示左唔同嘅茶葉、照片等等

飲品櫃裏面亦都放咗預先做好嘅冷泡茶

左手邊嘅角落頭亦都放有可租借嘅充電器

螢光幕上嘅係餐牌

好colourful!
裡面有西瓜🍉、菠蘿🍍、提子🍇、奇異果🥝、橙同檸檬🍋⋯⋯

鮮果香片

只係收$45,性價比非常高!
2020-02-08
$45 (其他)
鮮果香片
這陣子在家工作,偶爾都會買些外賣,咁得閒響屋企就打返之前覺得好好食嘅美食食評同大家分享下啦!前幾日試咗呢一間位於尖沙咀金馬倫道嘅飲品店經過好多次,但係入去就第一次每一次經過都比佢個鮮果茶吸引住,入面真係有好多好多鮮果!有新鮮嘅日本青提啦、奇異果、士多啤梨、菠蘿、新鮮檸檬🍋⋯⋯ 非常知足了!好似食咗個鮮果盆咁⋯⋯ 得不提佢個茶底,我點左香片,淡淡的清香,茶味🍵清新吸引。朋友就選咗普洱珍珠奶茶🥤,佢一飲落去就大贊個茶底夠香夠濃,唔會太甜,減肥中嘅寶寶係比較擔心嘅!珍珠口感好好,彈牙有夠Q,我都搶咗佢飲幾啖。最後不得不提係店員姐姐真係好好,有禮貌之餘,仲好好傾!同佢哋講話擔心疫情,打算打包返自己地方飲,佢哋即刻好明白!而家新年仲有優惠,買大杯裝嘅飲品就送一個硬淨嘅靚杯,可以循環再用!夠晒環保呢!

2020-02-10