2017-02-25 1092 浏览
之前已經黎過一次, 想試下個慢煮安格斯牛扒三文治, 但話要等45MINS, 應該係o岩o岩賣哂真係要既既話, 佢地要重新煮, 但要等45MINS真係太耐, 結果都係食唔到就走人第二次黎, 終於叫到個慢煮安格斯牛扒三文治啦, 都係要等10-15MINS 到因為呢到係小食亭, 完全都係要外賣, 自己企係旁邊企位食, 或者係公園搵位食可惜個三文治係令我失望, 雖然睇落好似唔錯但一拎起, 成個三文治差唔多散哂, 外層張紙仲溶溶爛爛, 三文治皮好薄, 完全hold 唔住D 餡, 令食個陣非常狼狽 "呢HEA"個牛扒係切得細細舊, 太碎至於味道, 普普通通, 沙律醬過多, 掩蓋哂牛既味道可以讚o既係三文治SET, 除左可以跟薯條外, 仲可以揀炸蘿蔔糕, 配搭新鮮, 炸得唔錯不過我試一次就夠了, 不會再回頭

可惜個三文治係令我失望, 雖然睇落好似唔錯

個牛扒係切得細細舊, 太碎

至於味道, 普普通通, 沙律醬過多, 掩蓋哂牛既味道

不過我試一次就夠了, 不會再回頭
2017-02-21 1137 浏览
久聞慢煮工業的慢煮牛扒, 今天剛好來到尖東, 二話不說的決定要光顧一下。 慢煮工業的外表只是一個灰粉色的小食亭,沒有大大的招牌, 也沒有廣告燈, 活像一個小公廁,今天來到才發現,其實自己之前已經路過了幾次而不自知, 今天若非看了openrice 上的照片, 肯定會錯過的。看了餐牌,上面注明牛扒是用8小時慢煮出來的, 這份時間心機只售$48 實在不貴。我果斷地點了一份慢煮芝士牛扒三文治,另加配了炸蘿蔔糕, 店員說要等15-20分鐘, 幸好不趕時間。店外地方空曠, 加上今天非常大風, 本應嗅不到油煙味, 可我還是嗅到明顯的油煙味, 只好走得遠遠的等一下回頭取餐。不久便見店員幫我把三文治入盒, 由於店員很忙, 餐具是自己取的,有需要更可以拿個紙袋。我急不及待的把紙盒打開, 立即聞到牛肉及蘿蔔糕的香味, 還附上了一小盒泰式酸辣醬。先嘗蘿蔔糕,份量不算少,蘿蔔糕外皮炸過後有點煙韌, 叉子叉不下去, 硬來的話又會吧蘿蔔糕弄碎, 最後只好把酸辣醬塗上去再用刀叉夾起來吃, 著實是狼狽。不過蘿蔔糕尚算香口軟糯, 味道是不錯的。接著便吃牛扒三文治, 三文治包烘得香脆,配上不少新鮮的生菜, 清甜可口解油膩,
慢煮牛扒三文治配蘿蔔糕
, 著實是狼狽。不過蘿蔔糕尚算香口軟糯, 味道是不錯的。
接著便吃牛扒三文治, 三文治包烘得香脆,配上不少新鮮的生菜, 清甜可口解油膩, 芝士味略嫌不足, 不過太多的話又怕它會掩蓋牛肉味, 至於牛扒, 果然是慢煮, 內裡呈然半熟的微紅卻又沒有半點血水,而且每件有超過1cm厚
, 咬下去肉質鮮嫩又彈牙, 還配上了自家製的黑椒汁, 相當惹味!

總括來說是值得推介的小店, 如能加設座位相信更能方便客人呢!
外卖自取
慢煮牛扒三文治配蘿蔔糕
2017-01-05 2595 浏览
自己和男友都係肉食獸,聽講哩間D牛扒三明治厚肉大份,當然要黎試一試。點左一份慢煮牛扒三明治+炒蛋 同埋 慢煮雞扒沙律。等左約莫10-15分鐘就有得食,全部野都係即煎熱辣辣。賣相一流,但味道有D令人失望。牛扒非常淡味,唔夠牛味亦唔夠調味料,亦唔夠嫩,幾乎只係食到炒蛋既味道。雞扒都滑嫩juicy, 但同樣無乜驚喜...反而D菜幾新鮮,沙律汁幾好味。價錢雖然唔貴,但味道實在普通無驚喜,雖然話係慢煮,但實在唔覺有特別鮮嫩。一句到尾...唔會有興趣回頭再試。
雞扒沙律,牛扒三明治
2016-12-31 1682 浏览
在尖沙咀食完貴夾唔飽但好味的疏乎厘 pancake 之後,就諗住行去尖東的慢煮工業食多件三文治。在途中,見到有大批精靈訓練員向著漆咸道方向跑,心中附近一定有神獸捉,於是跟住人群一起跑。原來在漆咸道近西鐵尖東站出現卡比獸,總算俾我捉到啦,當係送俾我既生日禮物,真係好開心呀!咦,望多兩眼,原來捉卡比獸的地方,隔離就係慢煮工業,呢度係一個小亭,附近都有好多客人等食物。據店員說,附近曾經多次出現過卡比獸及啟暴龍,店內放了兩隻可愛神獸公仔裝飾一下。我叫了一客慢煮安格斯牛排三文治 ($48),下了單後,店員說要等一會,於是我在附近走走並且捉精靈。過了 20 分鐘左右我折返回來,這時,我的三文治早已做好,用紙袋入好放在取餐處。小亭立食的空間並不多,幸好隔離就是小小的公園,亦有許多椅子,於是我便坐在椅子上吃東西了。慢煮安格斯牛排三文治 ($48),兩件三文治分別用紙隔開,食的時候相當方便,不怕雙手沾污。麵包烘得剛剛好至金黃色,略為香脆而不乾身。中間的安格斯牛扒,慢煮至約六七成熟,肉質既厚切 juicy,以及相當軟腍,配以酸甜的蛋黃芥末醬點綴,突出了牛扒的味道,加上片片沙律菜夾住,感覺健康又好味。吃著三

慢煮安格斯牛排三文治
吃著三文治不久,這店便關門了,據說店舖 9 時前便關門,幸好我沒有捉精靈而遲了回來。
吃完兩件三文治,終於都夠飽!我一邊食,一邊收到不少朋友的生日祝福,也有朋友約食生日飯,加上捉到卡比獸,感覺相當滿足!
2016-08-26
庆祝纪念
生日
2016-12-29 1238 浏览
慢煮製作, 通常係高級餐廳先會品嚐得到~ 今日係呢個小食店竟然可以試到抵食嘅慢煮食材, 冇得頂呀 試左慢煮豬手三文治 $42豬手慢煮左8小時, 入口已經feel到濃濃嘅肉汁, 仲要非常軟熟, 再配上烘烤過嘅牛油麵包同沙津, 整體味道非常夾呀還有炸蘿蔔糕條 $16呢個係朋友強烈推介, 所以我都嗌左黎試~平時酒樓食開嘅煎蘿蔔糕, 今次都係第一次試炸蘿蔔糕條~佢炸得黎岩岩好, 唔算太熱氣, 再加埋泰式嘅酸辣醬, 估唔到會咁好味~~~下次一定要試埋佢既慢煮牛
慢煮製作, 通常係高級餐廳先會品嚐得到~
今日係呢個小食店竟然可以試到抵食嘅慢煮食材, 冇得頂呀

試左慢煮豬手三文治 $42
還有炸蘿蔔糕條 $16
呢個係朋友強烈推介, 所以我都嗌左黎試~
下次一定要試埋佢既慢煮牛
2016-12-26
2016-12-28 919 浏览
呢間野一直都想試,但成日覺得遠,夏天又嫌太熱終於呢晚在尖沙咀食完個超過$100的burger但仲未夠飽行過黎試下佢最出名的牛扒三文治佢個三文治有盒架,所以食唔晒都可以拎番屋企遲d食我夜晚去,都有一兩個客等緊呢個三文治果然好食牛肉咁腍應該就係慢煮八小時的成果牛肉調味岩岩好,醬汁好味但又唔會蓋過牛肉本身的肉味麵包烘得香脆整體黎講食呢個$48的三文治仲滿足過我早前食的$100burger性價比好高條粟米唔錯,一食就食到好重好香的牛油味我已經好飽但都食得晒食條粟米可惜面頭芝士太少了如果多番d就完美嘞
呢間野一直都想試,但成日覺得遠,夏天又嫌太熱
終於呢晚在尖沙咀食完個超過$100的burger但仲未夠飽
行過黎試下佢最出名的牛扒三文治
佢個三文治有盒架,所以食唔晒都可以拎番屋企遲d食

我夜晚去,都有一兩個客等緊
安格斯牛扒芝士三文治
呢個三文治果然好食

牛肉咁腍應該就係慢煮八小時的成果
牛肉調味岩岩好,醬汁好味但又唔會蓋過牛肉本身的肉味
麵包烘得香脆
性價比好高
燒慢煮牛油芝士粟米
條粟米唔錯,一食就食到好重好香的牛油味
我已經好飽但都食得晒食條粟米
可惜面頭芝士太少了

如果多番d就完美嘞
安格斯牛扒芝士三文治
燒慢煮牛油芝士粟米
2016-12-09 1036 浏览
慢煮安格斯牛排芝士三文治 ($48)慢煮呢個煮法好似好麻煩 而且需要既時間較長🤔所以通常都係一啲高級餐廳先有既菜式😳但係呢個小食亭竟然揾到😍係慢煮之下既牛肉肉質好淋 加上少少鹽同黑胡椒已經好足夠😚仲有佢既炸蘿蔔糕都好特別新鮮炸起嘅蘿蔔糕原來好食過就咁煎同蒸架 而且加埋泰式辣槳 好開胃啊😁
慢煮安格斯牛排芝士三文治 ($48)

係慢煮之下既牛肉肉質好淋 加上少少鹽同黑胡椒已經好足夠😚

2016-12-04 940 浏览
今日同朋友出嚟行街,行過公園發現呢間之前俾蘋果動介紹過既小食亭,係繁忙既漆咸道,有個寧願既小公園,一個簡單既小食亭,突然有慢活既感覺呢個三文治係ig tag度好多相,一於試下佢唔知係咪因爲慢煮關係,等左十幾分鐘先攞到野食,似西式既take away,用紙盒裝住,附設既刀叉都係木造,都算環保牛肉有手指咁厚,咬落軟身,好多肉汁,size同麵包一樣大,夠沙津醬,絕對唔會乾加左5蚊要炒滑蛋,配落去好夾下次經過會再食🤔
慢煮安格斯牛扒芝士三文治
呢個三文治係ig tag度好多相,一於試下佢

加左5蚊要炒滑蛋,配落去好夾

下次經過會再食🤔
慢煮安格斯牛扒芝士三文治
2016-12-04 527 浏览
一直都想黎試下呢間慢煮,今日終於有時間黎試下啦!以為要搵路點知一出mtr p2就見到,order左個安格斯牛芝士三文治,等左都成十幾分鐘,係耐左少少不過又真係幾好食😆😆😆牛肉好juicy好淋,份量對於細食既女仔黎講真係perfect,下次要試下加$5加炒蛋應該會仲正!
一直都想黎試下呢間慢煮,今日終於有時間黎試下啦!
等左都成十幾分鐘,係耐左少少
下次要試下加$5加炒蛋應該會仲正!

2016-11-29 450 浏览
話說做完gym又唔想食咁肥醒起慢煮工業有沙律就走左去食沙律,今次叫左雞扒沙律,冇跟薯條,蘿蔔榚怕肥ma跟餐加8個大洋!個沙律唔錯唔錯d雞肉好嫩滑唔鞋,雞既肉汁依然係度,沙律既汁也不錯酸酸甜甜
,冇跟薯條,蘿蔔榚怕肥ma
慢煮雞扒沙律
2016-10-12
2016-11-26 449 浏览
Under Vacuum is a place I read about a long long while back but could never really find it. The address is strange. A kiosk in the middle of a park? So, every time I was in Tsim Sha Tsui and in one of the parks, I'd try to find it. Until FINALLY! After months, I found it!Under Vacuum is a take away place that serves certain items in sous vide method. Different, right? Now, you know why I had to find it.The location is the park that is outside the Tsim Sha Tsui East station. It's near the major b

The location is the park that is outside the Tsim Sha Tsui East station. It's near the major bus terminal.
Menu is in English and Chinese. As they are take away only, it's cash only, no 10% service charge. They sell sandwiches, snacks and salads along with craft beer. The sous vide items are specifically indicated. They offer a combo of sandwich/salad and a snack for an additional $8. That is in Chinese only.
I ordered a combo. This is the slow cooked steak sandwich with cheese ($48) and an additional $8 for deep fried radish fries. This was served in a small little box. There was a container of spicy sweet Thai chili for the radish fries.

The sandwich was pretty tasty. The thick cut of  steak was moist and literally fell apart.. That's how tender it was. The bread was toasted and the lettuce was fresh.

The radish fries were like small soft chunks of daikon. Sweet and savory, they were nicely seasoned.
An interesting concept for a kiosk. I always thought you can only sell snack items like chips and things but to sell this is a definitely fresh. Reminded me a bit of what a food truck can be like.
2016-11-10
5 分钟 (外卖自取)
2016-11-17 625 浏览
应该会番食;天气有d热,不过等咗半小时的牛扒三文治还抵食!在普通的公园中找到宝藏一样,牛肉控的我给你多多个Like!卫生有待改进,拿食材煮东西的时候需要戴手套…
卫生有待改进,拿食材煮东西的时候需要戴手套…
2016-11-17
2016-11-14 503 浏览
在尖沙咀中午食飯時間,簡直係痛苦嘅開始間間餐廳都坐滿人,又要排隊等位好彩今日唔係好肚餓,所以四周圍望下有乜嘢新餐廳。行行下去到尖東地鐵站P出口附近,見到有個類似美食車嘅小食店。開頭以為都係賣下汽水熱狗。點知望清楚發現係慢煮工房!我叫左個 慢煮豬手沙律$42+加薯條$8=$50竟然幾好食!重點:唔肚餓嘅情況下都覺得好食!佢個沙律汁係酸酸甜甜,偏酸的,配搭啖啖肉嘅豬手,感覺開胃得來又冇咁易有飽滯嘅感覺。佢個薯條係粗身嘅薯條,即場炸,所以係好熱!一般係出面食一個呢餐,起碼都要$100左右,而家竟然$50可以食到,可以話係十分抵食。仲要佢個包裝係極度美式,勁有美劇feel😁!
在尖沙咀中午食飯時間,簡直係痛苦嘅開始
間間餐廳都坐滿人,又要排隊等位

我叫左個 慢煮豬手沙律$42+加薯條$8=$50
竟然幾好食!

重點:唔肚餓嘅情況下都覺得好食!
佢個薯條係粗身嘅薯條,即場炸,所以係好熱!

仲要佢個包裝係極度美式,勁有美劇feel😁!
慢煮豬手沙律
豬手沙律加薯條
慢煮豬手沙律
豬手沙律加薯條
2016-11-12 558 浏览
一直想試下慢煮食物,今日過黎尖沙咀試食呢間小食亭。原來餐廳冇哂熱飲,飲品得翻啤酒賣,係餐牌又冇改,去到叫野食果時先知=·=之前叫野食果時都唔覺間野原來有好多烏蠅,佢整好啲野食,又唔蓋好,放係枱上等烏蠅同我共享午餐好多隻,雖然係小食亭總有啲户外嘅小昆蟲飞黎,但佢地又唔諗辦法整下去,太多隻,影響食物衛生,至少佢整好都蓋好去啦講反食物,慢煮牛扒三文治係幾好食,我仲加左滑蛋,牛扒夠肉味又唔會太林太韌,唔會有“那“粉味,但就幾細份下,而且面包係用生命面包,太簿,應該用厚切面包會好食啲。我仲叫左小丸子,雖然外面炸脆左,但入面好似食緊薯蓉咁,口感怪怪的,個人並不喜歡仲叫左個酥炸慢煮雞亦,普普通通,無咩特別。總括而言,慢煮牛扒都可以食下嘅,前題係佢改善下佢個衛生環境先囉!
一直想試下慢煮食物,今日過黎尖沙咀試食呢間小食亭。

我仲叫左小丸子,

仲叫左個酥炸慢煮雞亦,普普通通,無咩特別。
2016-11-12
2016-11-12 506 浏览
时间等左差唔多半个钟,但系牛肉好好食!要不是要等,好想食完再买多份啊~大啡菇个人一般般只菇,觉得下面个菇比较淡口味,不过可能系我重口味吧~两支酒,士多啤梨个只比较甜,似汽水,比较喜欢姜啤酒