2018-12-23 894 浏览
今日專登同朋友嚟元朗,試下呢間好出名嘅豬扒雞翼飯,佢話呢度超好食!去到門口的確係人山人海, 其實只係一個冬菇亭,裏面放滿枱凳而且座無虛席,甚至要等位!我們兩點鐘去到,已經淨係得豬扒、雞翼、豉油汁飯,沒有其他選擇!慶幸地我可以加兩條腸仔!其實感覺真係麻麻地,豬扒真係鬆軟,但係相比亦較多肥膏,豉油雞翼真係好嫩滑!凍奶茶味道有一小點怪,煎腸仔都係普普通通 ,真係唔明白點解咁多人排隊去呢間幫襯!嚴格上嚟講地方,都唔算十分乾淨, 只能說係好便宜嘅頹飯一餐!

!慶幸地我可以加兩條腸仔!

2018-11-28 1290 浏览
又去覓食,之前睇到有媒體報過三間元朗必食豬扒飯!好慚愧地浦開元朗但居然一間都未過,我就要3間試哂,今次去左收最早既「成記」先,可以話又一次朝聖豬扒飯老店茶寮環境係一間大排檔,衛生各方面就真係唔好咁講究,男人老狗都冇所謂,不過佢隔離係廁所,又真係有陣味飄下飄下,但食個大排檔你都唔會當佢Café咁坐咁耐啦!食物選擇痴哂係牆,一係豬扒一係豬翼,係主打呢兩樣,再配個汁,大排檔就係簡簡單單已經食飽好多人而且好滿足!豬扒雞翼飯 $45(包凍/熱飲)可以揀配豉油皇/粟米/蕃薯/咖哩汁,當然試佢招牌豉油皇汁!豬扒勁大塊,肉質鬆化帶少許肥膏,完全唔韌,唔似用鬆肉粉,就算用都唔會覺得係食空氣,係啖啖都有食到肉既質感,再淋上咸度適中既豉油汁,夠哂多汁,食2碗飯絕對無問題!雞翼係另上,肉質都OK,瑞士汁又係夠哂多,都幾入味。仲要包凍/熱飲,邊到搵?果然實至名歸,$45包埋凍飲真係不得了,不過大家要食一定要做早起既鳥兒,因為收15:30,14:45左右就開始冇野食,要早啲黎!

茶寮環境

食物選擇

豬扒雞翼飯 $45(包凍/熱飲)
凍奶茶

2018-11-27
2018-11-11 709 浏览
今次又係介紹元朗嘅豬扒飯,其中一間成記茶寮,位置係喺建業街嘅冬菇亭公廁旁邊,所以衛生環境都幾差下,但由於佢抵食夾大件所以都好多人都會食午餐。其實今次我冇嗌豬扒,我係嗌咗佢個雞球雞翼飯,即係俗稱雙雞飯,飯方面比較爛,如果想食硬身嘅飯可以放棄成記,雞球大件好食,雞翼分開上,差唔多食晒碟飯物上,所以無影到!不過雞翼係好入味,有時間又唔怕等嘅話其實係可以去食下㗎。
2018-11-05 602 浏览
#double_元朗-【必食豬扒飯🐷】認識#🍋👧🏻 朋友都知道 一直以來👧🏻都唔多鍾意食飯 咁點解山長水遠去到元朗食飯 其實佢為咗佢嘅豬扒🐷-🔻豬扒雞翼飯 配冷熱飲品($43)呢度嘅豬扒🐷系👧🏻暫時食過全香港最好食嘅豬扒🍚份量多 又厚又大件😆加上豉油汁 甜甜的😚仲有粟米🌽蕃茄🍅咖喱🥘三種汁可以選擇🍗雞翼係另上 同樣都係大隻多肉😍唔介意環境up dup 嘅話真係不妨試吓⭐️評分:8/10---------🍴餐廳名稱:成記茶寮 (元朗)📍地址:元朗建業街街市地下C8號舖-🔎餐廳類別👉🏼#double_大牌檔🔎菜式類別👉🏼#double_港式🔎選擇口味👉🏼#double_咸-#double_official #double_兩姐妹#double_mango #double_apple #doubleig #doublefood #相機食先 #hkig #hkgirl#hkfood #hkfoodieblogger #hkfoodie #hklife #hk#hk852#豬扒#雞翼#豉油汁#香港美食特色
#double_元朗
【必食豬扒飯🐷】

🔻豬扒雞翼飯 配冷熱飲品($43)
呢度嘅豬扒🐷系👧🏻暫時食過全香港最好食嘅
豬扒🍚份量多 又厚又大件😆加上豉油汁 甜甜的😚

仲有粟米🌽蕃茄🍅咖喱🥘三種汁可以選擇
🍗
雞翼係另上 同樣都係大隻多肉😍
唔介意環境up dup 嘅話真係不妨試吓
⭐️評分:8/10
---------
🍴餐廳名稱:成記茶寮 (元朗)
📍地址:元朗建業街街市地下C8號舖
🔎餐廳類別👉🏼#double_大牌檔
🔎菜式類別👉🏼#double_港式
🔎選擇口味👉🏼#double_咸
#double_official #double_兩姐妹
2018-10-19 686 浏览
元朗有一間幾得意嘅舖頭。佢開喺公廁側邊嘅大排檔,摺枱摺櫈無冷氣。每日淨係開12點至2點,周末12點坐低的話要等到12點8有得食。但如果你1點先去到,佢會同你講要等個半鐘,唔好嘥時間。由於要等起碼半個鐘嘅關係,啲伙計都唔會殷勤幫你落單,要你嗌佢或者行出去搵佢先落到單。落咗單又唔好諗住佢會順次序上喎,有時啲伙計唔係即刻將你張單入落廚房。總之佢已經同你寫咗單,你就乖乖地等,唔好心急,唔好催單,唔好投訴隔離有得食你未有得食。總之皇天不負苦心人,等得嘅就總會有得食。『豬扒雞球飯』4草野,有一塊大豬扒加四舊好似人哋早餐雞扒咁大嘅雞球,連凍飲。唔好以為得個平字,佢啲豬扒係新鮮嘢,煎得香口,配上自家甜豉油一齊食,係令人暫時忘記呢度嘅環境同服務。如果唔鍾意食豉油汁,仲有番茄汁粟米汁任君選擇,全部真材實料,絕不欺場。以我嘅經驗,呢碟飯應該係全港最抵食+好食嘅碟頭飯。糧尾嘅食肉獸絕對要去朝聖。
總之皇天不負苦心人,等得嘅就總會有得食。

2018-02-24
  • 豬扒雞球飯
2018-10-18 421 浏览
朋友介紹便來了品嚐,由於夏天季節,室外地方會比較炎熱,只有一把大風扇吹著,所以必定會吃到汗流浹背。一開始感覺不太好,只是一間街邊的餐廳,但當你吃過後,便停不了口。雞翼雞球飯$42朋友說雞翼和雞球都是必吃的,我便叫了這兩樣和一杯凍檸茶,消消暑。當我吃了一口,這鼓油汁非常出色,試過很多豉油雞翼,都不能比下這間的豉油汁。雞翼和雞球也是啖啖肉,非常足料。不過下午時段會比較多人,所以要曬著太陽等一等才能吃。

雞翼雞球飯$42
2018-09-13 814 浏览
冬菇亭豬扒飯,3號風球涼涼地我哋嚟啦12點賣,都要等20分鐘先有得食😭😭😭阿姐成日講唔等得就唔好黎食啦😭😭😭霸氣!久唔久等一次都唔錯成日聽到侍應阿姐同阿叔吵吵鬧鬧,雖然覺得好嘈好煩,但聽唔到佢哋吵吵鬧鬧又好似唔係咁習慣😝😝😝豬扒好大塊有我塊面大,肉厚、腍滑、甜甜地,雞翼用瑞士汁者係我死穴👍🏻👍🏻👍🏻仲有我最鍾意的甜豉油配飯。真係好味值得試吓,衛生環境就差啲係公廁隔離🤦🏻‍♀
冬菇亭豬扒飯,3號風球涼涼地我哋嚟啦

2018-09-08 608 浏览
難得一日放假特登帶阿媽去元朗朝聖,食豬扒飯,有幾個汁揀,但係做咗功課知道豉油王最好食就叫左啦。送到過嚟,賣相OK,豬扒又大塊又厚身,一啖嗌落去係好鬆化,啲汁都好味,不過嗰塊豬扒好似無醃過又無肉味,唔講都唔知係豬扒。啲肉鬆得嚟似落左鬚肉粉,食到一半就唔想食,但如果你淨係追求個汁嘅話就可以一試嘅。
2018-09-07 454 浏览
星期六就係屬於我自己一個人既時間,諗住落大雨無乜人去成記啦,點知準時12點到都係勁多人,好在唔駛等位 ,照舊大大聲搵人落單,等幾個字就送到,大大塊啖啖肉既厚豬扒,豬扒可以唔駛用刀用匙都切到好方便,當然用叉成塊豪邁d咁食都得,+甜豉油撈飯好難抗拒,仲有椰菜墊底減少罪惡感不過豬扒實在太大係食唔哂,加杯凍奶茶都好差下,普通茶餐廳質素都無,加埋個雞翼3隻只需$44,抵到爛
星期六就係屬於我自己一個人既時間,
諗住落大雨無乜人去成記啦,
點知準時12點到都係勁多人,
好在唔駛等位 ,
照舊大大聲搵人落單,
等幾個字就送到,
大大塊啖啖肉既厚豬扒,
豬扒可以唔駛用刀用匙都切到好方便,
當然用叉成塊豪邁d咁食都得,
+甜豉油撈飯好難抗拒,
仲有椰菜墊底減少罪惡感

不過豬扒實在太大係食唔哂,
加杯凍奶茶都好差下,
普通茶餐廳質素都無,
加埋個雞翼3隻只需$44,抵到爛
2018-09-05 348 浏览
成日聽D朋友講,元朗有間豬扒飯好抵,今天經過便去試下,雖然環境唔係太衞生,但都尚可接受,叫咗一碟豬扒雞球飯加凍檸茶,嘩!真係D餸多過飯,豬扒仲幾厚身,個豉油油都好正!
2018-09-03 399 浏览
星期日入元朗睇裝修,就去探探呢個馳名豬排飯!餐廳係露天冬菇亭之類,環境都頗惡劣,隔離就係公廁😰但坐入小小離遠d係ok既你要自己搵位,因為成間野得2-3個人做野,全部踢曬腳,無人會招呼你!搵到位就自己坐低,一定要主動d叫人落order!大提示:依家暑假有兩個後生仔女唔知係咪暑期工,一定要搵佢地落單,唔好搵個阿伯!一來佢地態度比較好,二來佢地唔會漏你單!但正常落單都要等15-30分鐘先有野食,大家要有心理準備講返食物豬排雞亦飯 $42全部飯都要雙拼,唔可以單叫豬排!豬排雞亦分開上,典型碟頭飯,好大碟豉油汁好多,覆蓋左成個碟面!豬排厚切,入味!而且肉味濃厚,好鬆軟,真係好出色!雞亦水準比以前差了,無以前咁入味,個皮都可以睇得出無以前咁深色,可能人流多,無浸咁耐,但隻隻雞亦都好大隻,仲有三隻之多,抵食!豬排雞球飯豬排係上面已經講完,真係好好味!雞球係雞排切半既size,份量好多!同樣入味,肉質軟又嫩
星期日入元朗睇裝修,就去探探呢個馳名豬排飯!

講返食物
豬排雞亦飯 $42
全部飯都要雙拼,唔可以單叫豬排!
豬排雞亦分開上,典型碟頭飯,好大碟
豉油汁好多,覆蓋左成個碟面!
豬排厚切,入味!而且肉味濃厚,好鬆軟,真係好出色!

豬排雞球飯
豬排係上面已經講完,真係好好味!
雞球係雞排切半既size,份量好多!
同樣入味,肉質軟又嫩

2018-09-02
  • 豬扒雞球飯
2018-08-23 340 浏览
豬扒飯只於中午12至下午3點供應,但通常未到兩點便收爐冬菇亭大牌檔,隔離就係公廁!環境就真係麻麻夏天天氣熱時真係好辛苦剛好12點路過,見到坐滿晒人,但仲有空位置,咁就坐低,不過亞姐話豬扒唔夠要雙拼先得,可以拼雞球、雞蛋、雞翼啊~見大家都是拼雞翼多咁我都一樣啦~不過亞姐話人手做要等20分鐘,今天唔趕時間就等吧😝想叫外賣拎走係唔可以😅平日都要等足30分鐘先有得食架,好誇張!豬扒飯肉厚夠腍有彈性,既有焦糖般的豉油甜香,亦有煎香豬扒的肉汁,豬扒好大塊有我塊面大腍滑,雞翼用瑞士汁者係我死穴,仲有我最鍾意的甜豉油配飯,今餐全部給我食清啊!真係好大碟,排多過飯
豬扒飯只於中午12至下午3點供應,但通常未到兩點便收爐
冬菇亭大牌檔,隔離就係公廁!環境就真係麻麻
夏天天氣熱時真係好辛苦
平日都要等足30分鐘先有得食架,好誇張!
真係好大碟,排多過飯
2018-07-29 613 浏览
經常獨自搵食的小人是日辦完事又找食是也。瑞士汁,即港式甜豉油汁,又多油又肥又重口味,但就正正乃小人之所欲也!又不是天天吃,偶爾的放縱一下,令自己開懷!雞翼大大隻夠件頭,而且入味非常,沒有雪味,較之太X館或來X餐廳的不遑多讓!豬扒亦是鬆軟,容易扯開,那理得加了多少鬆肉劑,反正就是港式茶記豬扒,抵食夾大件,好吃得無與倫比!不得不提的是飯也是超正,較為硬身;不過撈了汁以及加上軟軟的肉,超級的絕襯!唯一要提的是現場環境頗為一般,不介意潔淨度的還可以……因乃是潔癖者的地獄,食肉獸的天堂!
經常獨自搵食的小人是日辦完事又找食是也。

瑞士雞翼豬扒飯
午餐
瑞士雞翼豬扒飯
放假的我當然元朗搵食啦😎其實成日都黎食,不過唔記得影相寫☺️每次終於相機食先☺️成記豬扒蛋飯招牌必食啦🤤🤤🤤🤤甜豉油load飯食🤤好好食!豬扒超級鬆軟❤️ 無牙婆都食得到!而且超有肉地😎飯量係地盤哥哥食用size😎成記豬扒雞球飯相對雞球就無咁驚喜!但贏在份量真係好多呀!(食到有小小雪味)不過總體都係好食🤤凍奶茶!係傳統既港式奶茶!所謂茶香奶滑!44蚊包一杯凍飲!成件事好地道絕對真。香港地!

放假的我當然元朗搵食啦😎
其實成日都黎食,不過唔記得影相寫☺️
每次終於相機食先☺️

成記豬扒蛋飯

成記豬扒雞球飯
相對雞球就無咁驚喜!但贏在份量真係好多呀!
(食到有小小雪味)不過總體都係好食🤤

凍奶茶!係傳統既港式奶茶!所謂茶香奶滑!

44蚊包一杯凍飲!

成件事好地道
絕對真。香港地!
2018-06-27 642 浏览
辦好事情後才到這裡吃飯,已經是下午2點多了,相較係12點時段,座位多的是。 點了最愛的瑞士雞翼伴粟米汁豬排飯。假如是選豉汁的話,雞翼會比選粟米汁多一隻哦!個人偏好微甜的粟米汁,豉汁吃得最尾會感覺有點油膩呢!主角炸豬排吋零厚,卻是腍得以叉和匙就可以輕鬆切割,吃下去只有一個念頭,怎麼會比雞滑!?大大碟的碟頭飯絕對能餵飽男生,價錢也相宜才四十多元。老實說來了這裡好多次,真的想為店家抱不平。每每最看不習慣某些人慕名而來,但把架子端得高高的。這裡是不設拎籌帶位,自行併桌入座的,想下單要等也是常識,因為店家人手不多。至於什麼服務態度,環境衛生這些問題也真的是奇怪極了,有看到地址是街市地下嗎?!一般舊式的街市不都是沒冷氣,衛生情況一般般的嗎?假如真的在意這些的,建議還是不要來吃哦~

2018-06-23
  • 粟米汁豬排飯