2019-03-18 185 浏览
原來真係 有樣無料除非想打卡 唔係唔洗試啲名係改得幾特別幾有趣既唔值$28一杯野飲間野係同香港插畫家 謝晒皮 合作亦係B.E.A.N.S. 旗下既一間飲品店——————————————————好馬不吃回頭草莓玫瑰拿鐵$28第一啖飲到玫瑰味係幾開心🌹但飲多幾啖就無晒味道 好重奶味個草莓果醬調出黎🍓仲以為係fresh既草莓已經少冰但飲到一半就得奶既味道而且個果醬唔係好mix到 味道唔夾面頭塊膠仲要無整好好彩我無倒瀉!唔值$28 飲貢茶仲開心————————————————難聽啲講句 根本求其放料溝出黎
原來真係 有樣無料

好彩我無倒瀉!
唔值$28 飲貢茶仲開心

————————————————
難聽啲講句 根本求其放料溝出黎
2 分钟 (外卖自取)
2019-03-18 112 浏览
上星期經過見到呢間,即刻比佢既霓虹燈吸引💈不過當日已經食到飽飽,直至琴日再次經過..就買杯野飲下😂 大大既”我想和你無所事事”霓虹燈成為左打卡位📸。💰$34 Cupcake釀接骨木花葡萄柚梳打先由Cupcake講起🥧Cupcake係先放上杯蓋上,然後飲管插入Cupcake中間🥤好得意呀!所以飲第一啖既時候,係飲左啖Cupcake先🍰檸檬味Cupcake都幾好味🍋..因為肥妹本身都好喜歡食Cupcake,但唔會食上面層Cream。"當"罪惡感低小小😂葡萄柚有兩大塊.. 葡萄柚味道濃🍊所以有小小甘苦。葡萄柚味既梳打,因為葡萄柚味濃...所以接骨木花味道唔算好出🤔。再配七彩珍珠,珍珠唔煙靱...仲有D硬😖下次再去試下其他野先。...……………………👱‍♀肥妹小編..........................
上星期經過見到呢間,即刻比佢既霓虹燈吸引💈

💰$34 Cupcake釀接骨木花葡萄柚梳打

葡萄柚有兩大塊.. 葡萄柚味道濃🍊所以有小小甘苦。

..……………………

👱‍♀肥妹小編
..........................
2019-03-17 112 浏览
“我想和你無所事事“?經過見到呢間野既名改得咁特別,咪諗住試下囉。呢間野既menu上每一個名都改得幾有新意,有d又好核特哈哈。今次我就試左GG茶系列既芝士奶蓋鐵觀音烏龍,老實說,試完後我係非常之失望。首先,個茶完全唔濃,我order左半糖姐,但佢佢個茶係完全變左水溝好多茶既感覺,完全無茶味;至於個奶蓋係ok有奶蓋味既,不過都比岀面其他鋪頭既奶蓋稀同淡,所以兩者溝埋一齊係完全唔好飲!而且我覺得呢間野既定價都稍高,完全唔值囉!去翻將軍澳買貢茶好過!

2019-03-13 123 浏览
網上睇楊好吸引人 充滿期待專登來飲 cupcake過個cream同蛋糕都好膩味難食 飲品里嘅珍珠也好硬好似隔夜左 各食一口就扔了⋯服務員也都冇笑容 同店整個feel都唔夾 唔會再來
cupcake蝶豆花
2019-03-13
2019-03-11 146 浏览
由於openrice有外賣自尿的20蚊優惠,所以用黎買呢間既野飲就剛剛好。我地係app落單買左杯珍珠奶茶,由於我地係企左係店前面。我地見到落單後好耐店員都無反應,於是就過行問同俾個app佢地睇,佢地睇到先話而家做。我地order左一杯好普通既珍珠奶茶,order既時候講明少冰。但係最後都有好多冰,幾乎成杯都係冰,而且無味,成杯野就好似求其沖,用水溝茶,溝奶咁。店銷門面的確好令,而且好特別,好多打卡位,但係飲料本身就唔好飲,唔知係當日我地唔好彩定係見我地係用優惠卷就求其沖呢。
我地係app落單買左杯珍珠奶茶,由於我地係企左係店前面。
唔知係當日我地唔好彩定係見我地係用優惠卷就求其沖呢。
2019-03-09
2019-03-05 97 浏览
去popcorn經過見到呢間飲品店比佢餐牌上既飲品名吸引住😛 佢每杯野飲名都好長幾搞笑 而且款式好多😆今次我地就試左出面比較少既cupcake 釀荔枝玫瑰梳打 揀佢既原因真係好無聊 純粹覺得有個cupcake 係上面好得意想試下 😂結果⋯⋯味道好普通 好甜既糖水加左落梳打到 cupcake更加普通 非常甜 上面一大pat cream好膩 口感一般 呢個故事教訓我下次都係唔好貪得意試野😭反而加左$10試左杯暴力般流汗味雪糕就幾好味 其實係海鹽焦糖味雪糕 食落少少鹹鹹地 幾好味👍🏻😋

cupcake 釀荔枝玫瑰梳打

暴力般流汗味雪糕
暴力般流汗味雪糕
2019-03-02 1786 浏览
我都是直到最近翻查網路上的相關資料,才知道位於「將軍澳站」上蓋購物商場「Popcorn」一樓位置,有名西餐廳將軍澳分店「荳X」,跟旁邊的台灣飲品店「我想跟你無所事事」,原來有類似姊妹店的附屬關係。不過,我今次暫時還未有意思,介紹將軍澳分店的「荳子」,因為今次食評談論的真正對象,是位於「荳X」旁邊的「我想跟你無所事事」,裡面有很多值得一試的手調飲品跟甜品。「我想跟你無所事事」店裡面的裝潢風格,以為店舖裡面的漫畫插畫,原來都是出自於某位香港漫畫家的手筆,不過我自問對此畫家的手藝和畫功不太欣賞了。說回「我想跟你無所事事」裡面的實際樓面環境,廚房佔了「我想跟你無所事事」的八成位置,店舖剩下的兩成位置,就成為了供食客享用飲品跟甜品,以及拍照打卡留念的立食餐飲區。「我想跟你無所事事」除了找到漫畫家設計店舖裝修之外,就連餐牌裡面各款的手調台灣飲品,甚至小食甜品名稱都有經過設計,不是一般單純思維的台灣手調飲品。例如「我想跟你無所事事」裡面的芝士奶蓋手調茶飲品,芝士奶蓋的名稱亦被改名變成了,類似網絡討論區裡面常用的詞語「GG」。我第一杯率先購票試飲的飲品,名稱叫做「GG黑糖珍珠拿鐵」。「我想跟你無所事事

「我想跟你無所事事」廚房製作的「GG黑糖珍珠拿鐵」飲品,跟坊間大部分台灣飲品店裡面製造的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,「GG黑糖珍珠拿鐵」味道最大賣點,在於加入鹹味的芝士奶蓋。

當然,在台式黑糖珍珠撞奶飲品裡面,加入鹹味芝士奶蓋或鹹味奶油這種調味手法,不是「我想和你無所事事」獨有的專利,例如已經結業的台灣飲品店「幸福堂」,「幸福堂」黑糖珍珠撞奶裡面都有類似芝士奶蓋的鹹味。

相對而言,「我想跟你無所事事」「GG黑糖鮮奶拿鐵」裡面的芝士奶蓋鹹味,鹹味就比「幸福堂」的黑糖珍珠鮮奶飲品來得更明顯了。

所以即使把「我想跟你無所事事」「GG黑糖珍珠拿鐵」裡面的所有的材料都完全攪勻,「GG黑糖珍珠拿鐵」裡面的黑糖甜味,還是會夾雜味道更明顯的「法蘭西」芝士奶蓋鹹味。

至於「GG黑糖珍珠拿鐵」裡面的黑糖糖漿拉花圖案效果,則只屬一般的程度,食客只是稍為大力一點拿揑着「GG黑糖珍珠拿鐵」飲品,飲品表面的黑糖糖漿拉花,就會瞬間變形扭曲。

至於「GG黑糖珍珠拿鐵」裡面的珍珠,珍珠的實際體積就稍嫌細小了一點。不過,幸好「GG黑糖珍珠拿鐵」珍珠的口感還未至於太硬,勉強還有嚼頭的。

由於「我想跟你無所事事」店舖使用了杯身比較闊落的塑膠膠杯,去盛載大部分「我想跟你無所事事」手調飲品,而且使用機器去為飲品封蓋,所以飲品的完全程度不錯,飲品不會貿然洩漏出來。

而且「我想跟你無所事事」「GG黑糖珍珠拿鐵」裡面使用的冰塊數量不算很多,所以我「GG黑糖珍珠拿鐵」實際的甜味,不會被冰塊融化出來的水份所溝淡。

「GG黑糖珍珠拿鐵」味道給我最強烈的感覺,肯定是鹹味的法蘭西芝士奶蓋,反而「GG黑糖珍珠拿鐵」的黑糖甜味,就沒有芝士奶蓋那麼厲害。
凍GG黑糖珍珠拿鐵

而且「GG黑糖珍珠拿鐵」飲品實際上的容量不少,「GG黑糖珍珠拿鐵」容量足足有五百毫升,而且包含了不少的鹹味「法蘭西」芝士奶蓋,所以「GG黑糖珍珠拿鐵」不適合未攪拌直接飲第一啖,除非你個人很喜歡鹹味飲品。

至於「我想跟你無所事事」除了「GG黑糖珍珠拿鐵」之外,其他的手調飲品,大部分都屬於含有茶品材料的手調茶飲品。「我想跟你無所事事」當中有一類飲品,是水果茶加上烘焙杯子蛋糕的混合體。

例如我在「我想跟你無所事事」餐牌裡面,選擇了一款叫做「Cupcake釀鮮橙百香果梳打」,混合杯子蛋糕以手調水果茶的飲品。「Cupcake釀鮮橙百香果梳打」中間插着飲筒,飲管把食店預先烘焙備用的杯子蛋糕戳穿。

由於「我想跟你無所事事」廚房以比較有趣的方法,將手調水果茶飲品與杯子蛋糕合而為一,連結成為可飲可食的創意套裝飲品,所以享用飲品之前,在所難免地必須先享用杯子蛋糕。

「Cupcake釀鮮橙百香果梳打」表面被插穿的杯子蛋糕,蛋糕味道原本都是屬於鮮橙的甜味,杯子蛋糕裡面的鮮橙甜味,跟飲品裡面的鮮橙甜味都頗為合襯。

而且香橙味道的杯子蛋糕裡面,還被噴上了一大撮甜味的奶油忌廉,甜味的奶油忌廉令至「Cupcake釀鮮橙百香果梳打」原本香橙和百香果裡面的水果甜味,額外增長了牛奶奶油甜味感覺。

當然食客也可以自行選擇,把蛋糕與梳打飲品分開享用,又或者把香橙杯子蛋糕的香甜味道,混合鮮橙百香果梳打飲品裡面的酸甜味之後再享用,兩種飲法出來的實際效果都是甜中帶酸。

評論一下「Cupcake釀鮮橙百香果梳打」頂層的杯子蛋糕味道,由於「Cupcake釀鮮橙百香果梳打」杯子蛋糕味道都屬於香橙甜味,所以飲品實際上的整體味道效果,都會是甜味混合酸味的感覺。
Cupcake釀鮮橙百香果梳打

不過香橙味道的杯子蛋糕,蛋糕的組織構造,都比一般的杯子蛋糕更加像海綿體,所以香橙甜味的杯子蛋糕味道雖然很甜,但是杯子蛋糕也會有很強的吸收口水能力。

所以我建議食客們,在享用「Cupcake釀鮮橙百香果梳打」杯子蛋糕的時候,還是不要急於短時間內食光整個杯子蛋糕,可以食一啖杯子蛋糕,再喝一口甜味的鮮橙百香果梳打飲品,蛋糕甜味與梳打甜味混合出來效果更佳。

至於「Cupcake釀鮮橙百香果梳打」底層的梳打飲品,由於鮮橙百香果梳打飲品味道,欠缺了類似芝士奶蓋的鹹味調劑,所以鮮橙百香果梳打裡面的甜味在淨飲的情況下,會有過濃的感覺。

至於「我想跟你無所事事」的芝士奶蓋水果茶飲品,「凍芝士奶蓋鐵觀音烏龍茶」底層的烏龍茶味道,竟然會比我預期來得更甜,沒有芝士奶蓋調味也能容易入口。

所以把「法蘭西」鹹味芝士奶蓋,完全混合鐵觀音烏龍茶混合之後再慢慢享用,「凍芝士奶蓋鐵觀音烏龍茶」的實際整體味道,都變成了鹹甜夾雜的濃郁味道。

「凍芝士奶蓋鐵觀音烏龍茶」底層的烏龍茶味道,居然也能造到濃郁的甜味感覺,所以將「法蘭西」芝士奶蓋混合鐵觀音烏龍茶之後,飲品最後的甜味效果,幾乎把烏龍茶原有茶味都完全覆蓋住了。
凍芝士奶蓋鐵觀音烏龍茶

而且,我發現「我想跟你無所事事」裡面大部分的飲品,都使用了體積比較大的塑膠膠杯去作為餐具,加上「我想跟你無所事事」飲品整體味道偏甜。

所以「我想跟你無所事事」的飲品性價比其實不算差,甜酸鹹三種味道,在不同飲品裡面都應有盡有,可以滿足大部分食客對味道的需求。

至於「我想跟像無所事事」實際所需時間,因為我分開不同時間購買,所以時間和服務評價參考作用不大。至於其他的軟雪糕甜品,由於當時我還未購買嘗試的關係,所以暫時不方便評論,或者要留到下次再慢慢購買試食吧。
2018-11-26
凍GG黑糖珍珠拿鐵
Cupcake釀鮮橙百香果梳打
凍芝士奶蓋鐵觀音烏龍茶
2019-02-20 142 浏览
之前同朋友行過見新開張點左珍珠奶茶少甜少冰好難飲無茶味珍珠奶茶竟然無茶味,好伏附近貢茶同桂花小幸都比佢好飲好多杯野兩個人一齊飲,飲左無一半已經唔想飲最後掉左!!
之前同朋友行過見新開張

點左珍珠奶茶少甜少冰
好難飲
無茶味
珍珠奶茶竟然無茶味,好伏

附近貢茶同桂花小幸都比佢好飲好多

杯野兩個人一齊飲,飲左無一半已經唔想飲
最後掉左!!
2019-02-19 171 浏览
認識呢間野係因為友人飲過,俾style同店名所吸引。難得去將軍澳就試試啦。都幾多選擇,不過同友人一樣想試奶蓋,就叫左奶蓋烏龍茶。講真,個奶蓋好差,一啲都唔firm,好散......個味算係咁,唔係好酸,奶味算濃。個茶我就叫左微甜,而又真係唔甜,幾好,不過茶味有啲淡同濃郁嘅奶蓋都有幾大嘅反差。飲左5分鐘,成杯野已經俾啲奶蓋搞到好混濁,無賣相可言。間鋪嘅style好吸引人去呃like,不過味道就不了。

間鋪嘅style好吸引人去呃like,不過味道就不了。

2019-02-09 203 浏览
🎊祝各位2019新年快樂🍾️🍾️今日響將軍澳行街嗰陣時見到呢一間🎈我想和你無所事事🎈原來呢間同隔離Beans係一家人🤭我一直對Beans嘅評價都好高所以就屎忽痕排隊去買杯嘢飲啦$10加配呢個海塩焦糖味嘅雪糕雪糕名叫做暴力般流汗味雪糕😻呢個雪糕的確唔錯🤘🏻佢嘅賣相係偏向少少藍色❄️食落去有小小咸咸地,同埋帶有少少嘅焦糖味,10蚊絕對推介大家去試吓⛄️另外我叫咗杯飲品叫做🎈乜得你咁馨香芋拿鐵🎈呢一杯絕對係我咁大個女遇過嘅最劣香芋味產品🤷🏻‍♀️我唔知係佢哋品牌個配方嘅問題,定係店員沖野飲嘅時候落嘅份量嘅問題🙄呢一杯香芋拿鐵響我口中只不過係有紫色嘅牛奶成杯飲品我淨係飲到牛奶味一點兒香芋味都無🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️香芋控可以不用試😖
🎊祝各位2019新年快樂🍾️🍾️

$10加配呢個海塩焦糖味嘅雪糕
雪糕名叫做暴力般流汗味雪糕😻
呢個雪糕的確唔錯🤘🏻
佢嘅賣相係偏向少少藍色❄️
食落去有小小咸咸地,
同埋帶有少少嘅焦糖味,
10蚊絕對推介大家去試吓⛄️

另外我叫咗杯飲品叫做
🎈乜得你咁馨香芋拿鐵🎈
乜得你咁馨香芋拿鐵

呢一杯絕對係我咁大個女遇過嘅最劣香芋味產品🤷🏻‍♀️
我唔知係佢哋品牌個配方嘅問題,
定係店員沖野飲嘅時候落嘅份量嘅問題🙄
呢一杯香芋拿鐵響我口中
只不過係有紫色嘅牛奶

成杯飲品我淨係飲到牛奶味
一點兒香芋味都無🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
香芋控可以不用試😖
2019-02-08 230 浏览
今日去同朋友housewarming 見到附近有一間賣嘢飲嘅鋪頭 就買咗杯芝士奶蓋鐵觀音烏龍嚟飲 一直都好鍾意奶蓋 但覺得好肥膩 今日難得鼓起勇氣叫咗杯嚟飲 當然係萬分期待啦但係一飲落去即刻極度失望 首先我係叫佢少甜嘅 顧名思義應該係會有少少甜嘅 但係飲落去係完全走甜嘅味道 即刻心諗 另外話明係芝士奶蓋 飲落去當然係要有好濃芝士香味再加上有少少creamy 先至係理想啦 但係我飲落去 一啲芝士味都冇 個奶蓋亦完全冇口感 形同虛設 朋友亦都有叫咗啲類似嘅嘢 情況都好相似 唔會再嚟飲 完

芝士奶蓋鐵觀音烏龍
2018-12-26
20 分钟 (外卖送餐)
2019-02-06 135 浏览
最近茶飲店都大行其道,花多眼亂都唔知揀邊間好,某日留意到呢間位於將軍澳嘅「我想和你無所事事」,飲品名同店舖都設計得好過癮,放工後決定拉埋朋友黎試試由於正值放工時間,店舖門外聚集左不少客人,幾受歡迎啊!餐牌嘅選擇都幾豐富!除左芝士奶蓋茶同大熱黑糖珍珠奶茶,仲有特色雪糕甜筒同Cupcake釀梳打,賣相都好吸引凍芝士奶蓋祁門紅茶奶蓋好厚身,質地濃稠,芝士味香濃,富有奶香!祁門紅茶有茶香,但唔澀口,帶回甘甜,好飲哦!凍芝士奶蓋六安香茶呢杯有成700ml,都幾大杯!六安香茶係種比較濃味嘅茶,每啖都帶有香醇茶味,解渴解膩啱哂!飲品價錢唔貴,員工有禮貌又精神,服務態度良好,值得推薦哦!

由於正值放工時間,店舖門外聚集左不少客人,幾受歡迎啊!

凍芝士奶蓋祁門紅茶

凍芝士奶蓋六安香茶

飲品價錢唔貴,員工有禮貌又精神,服務態度良好,值得推薦哦!
2019-02-03 130 浏览
為咗謝曬皮,特登過嚟試呢一間飲品舖😋 其實想試好耐,但聽某啲街坊講話麻麻地🙁 今日就嚟試真佢! 間舖開正喺戲院隔離,都好易搵。見到大大個皮皮嘅霓虹燈就到啦~ 飲品名都有皮皮式幽默,但係同店員講有啲尷尬😣 一嚟就要小人阿爸⋯ 唔係,係小你阿芭~樂😇 同店員講Er⋯ 唔該我想要GG⋯芭樂之後,好快就有得取餐😋 飲完之後覺得無人地講到咁差啦,芭樂唔酸,甜得嚟自然。奶蓋分量幾足,重芝士味。 GG紅火龍果,飲到好多火龍果肉。仍然唔死甜,係淡淡嘅自然果肉甜味。但份量有啲多,加上奶蓋較漏,建議可以岀細杯版。 唯一不足係舖頭較細冇得坐,如果唔係可以坐低慢慢飲😣 總體嚟講皮皮插畫加蘇記茶莊,睇得岀有心想發展本土味小店,路過都可以支持下~

2019-02-03 98 浏览
得個樣嘅海鹽焦糖雪糕🍦與液體相近($48)離開將軍澳行過見到謝晒皮諗住食下打個卡🥺唔知呢杯所謂嘅海鹽焦糖雪糕真係只可以用嚟打卡啊救命🆘完全係食咗一人一啖就覺得係死甜好傷心💔浪費左我嘅錢去買呢杯野食😭 好在淨係買咗雪糕冇買嘢飲咋連雪糕都咁中伏嘢飲就係不堪設想😆😆😆😆😆唯一樣嘢稱讚佢嘅就係佢哋嘅賣相真係一流嘅😂😂😂同埋佢哋中間個啲餅碎都算係脆😒😒😒 $48買餅碎😭😭😭

得個樣嘅海鹽焦糖雪糕🍦與液體相近($48)
離開將軍澳行過見到謝晒皮諗住食下打個卡🥺

外卖自取
2019-02-03 87 浏览
行開將軍澳,喺Popcorn入面見到有間幾得意嘅野飲鋪頭,門口有大大個謝曬皮嘅插畫,鋪名又咁鬼死長,大大咁吸引左我嘅注意。依度野飲種類都幾多,珍珠奶茶、水果茶、黑糖珍珠鮮奶嗰啲都有,水果茶嘅名仲好盞鬼添。今次我就試下佢嘅熱珍珠鮮奶鐵觀音烏龍(走甜)。除左隻杯靚之外,個味道都唔錯㗎!走甜之後茶味好出,用上鮮奶感覺比平時嘅奶精更加健康。欣賞佢連珍珠都唔太甜,咬落煙韌,唔太稔亦唔太硬,總括黎講算係唔錯。

今次我就試下佢嘅熱珍珠鮮奶鐵觀音烏龍(走甜)。

熱珍珠鮮奶鐵觀音烏龍

熱珍珠鮮奶鐵觀音烏龍