2019-05-24
我好鍾意飲酸奶,但香港既選擇一直都唔多,所以次次同班姊妹上深圳一定會去超市狂掃酸奶製品。當酸奶控既我一得知過江龍:我是酸奶君已經嚟到香港,仲要開正係旺角,即刻搵左日去試!我地5點鐘去到舖面,好多人等緊。雖然6點就食晚飯,奶類飲品又偏飽,但都唔想白白經過又唔試,所以我地兩個人只係叫左一杯:吃米酸奶 $29。當日既排隊同拎野飲安排麻麻,職員係用塊小朋友既白板用marker mark 低整好左既飲品number 叫人黎拎,感覺同其他連鎖手搖飲品係有d 差別。點都好,我地等左20分鐘左右就見到我地杯吃米酸奶ready~ 細細杯,有個好可愛既女仔做緊一字馬甘樣,笑左~ 終於試到喇!好鍾意佢既酸奶係原味,唔會mix 埋d 咩奇奇怪怪既味。酸奶既味道唔錯,飲到奶味,但就唔屬於非常濃稠個隻。可能因為我試過幾多內地既酸奶製品,我傾向鍾意結身既質地~ 不過幾鍾意佢既酸奶底部加左紫米,煙煙韌韌。另外要讚既係佢既甜度把控得唔錯,唔會甜到覺得糖尿個隻。$29 又有奶又有紫米,飲完仲已經飽飽地,抵試!
$29 又有奶又有紫米,飲完仲已經飽飽地,抵試!