2010-06-05 56 浏览
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^行過見到兩個撻嘅賣相都咁靚 , 咁吸引 所以又買嚟試試意大利芝士撻味道唔錯又creamy撻皮與蛋糕之間有層朱古力栗子撻都係撻皮與蛋糕之間有層朱古力中間粒士多啤梨好大粒 , 只係顯露出嚟嘅部分細小 ,所以其實d栗子蓉唔係真係好多 ,而栗子蓉嘅味道係東海堂嘅好味d栗子味濃郁 dhttp://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2048738^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

行過見到兩個撻嘅賣相都咁靚 , 咁吸引

所以又買嚟試試
味道唔錯又creamy
撻皮與蛋糕之間有層朱古力
栗子撻
都係撻皮與蛋糕之間有層朱古力
中間粒士多啤梨好大粒 , 只係顯露出嚟嘅部分細小 ,
所以其實d栗子蓉唔係真係好多 ,
而栗子蓉嘅味道係東海堂嘅好味d栗子味濃郁 d

栗子撻
2010-04-28 15 浏览
在地鐵站內聞到一陣很香的蛋撻味就知道是批&撻專門店作怪我最喜歡食店中最普通的撻---鮮奶撻它的味道吃多少都不會改變也不會忘記當它還熱的時候像是用一個脆皮載着一杯奶一樣奶像是液體而且仍未開始凝固這個時候就是吃它的最佳時機香滑的牛奶和脆脆曲奇皮一同送入嘴裏真是非筆墨所能形容每次吃完都有一種令人回味的感覺
在地鐵站內聞到一陣很香的蛋撻味
香滑的牛奶和脆脆曲奇皮一同送入嘴裏
真是非筆墨所能形容
每次吃完都有一種令人回味的感覺
2010-01-09 34 浏览
雞批 , $9.5都係同上次一樣咁好味!http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2040598外層好脆好鬆化叉燒批 , $7售價比雞批便宜一點 , size 也細小一點 , 不過外層仍然帶點牛油味而且鬆化好味 ,P.S. 今次回家去才食 , 原本還是熱辣辣的所以記得要襯熱食 , 凍左會差些少 !

雞批 , $9.5
都係同上次一樣咁好味!
外層好脆好鬆化
叉燒批 , $7
售價比雞批便宜一點 , size 也細小一點 ,
不過外層仍然帶點牛油味而且鬆化好味 ,
P.S. 今次回家去才食 , 原本還是熱辣辣的
所以記得要襯熱食 , 凍左會差些少 !

雞批 , 叉燒批
叉燒批 , 雞批
$16.5 (其他)
雞批 , 叉燒批
叉燒批 , 雞批
  • 雞批
2009-05-23 44 浏览
花多眼亂, 要選一個作為晚餐咖哩牛肉批 $10 : 返到屋企差唔多成個鐘先開餐, 仲保留微暖 批皮還脆都幾厚身, 好香咖哩味, 牛肉是一片片都有4-5 件, 好飽肚, 整體都幾好 Blueberry Muffin $9 是下一個早餐 勁大個, 無乜bluberry 味而且太干身, 越食就越干, 最尾幾啖頂唔順, 放棄左優點係大個抵食, that's all 打個和
花多眼亂, 要選一個作為晚餐
好飽肚, 整體都幾好

Blueberry Muffin $9 是下一個早餐
優點係大個抵食, that's all

打個和
blueberry Muffin
2009-05-20
2009-02-12 84 浏览
好耐無寫食評,今日得閒小小,便來or寫篇小小的食評是日有飯局,到達九龍灣的時間比我預計的早了幾個字,因為沒有食lunch的緣故,此時有些許肚餓,原本打算去眼鏡哥哥處買個格仔餅,誰知一出地鐵站便望見這間pie & tart,頓時改變了主意,改食鮮奶撻6蚊一個,幾大件,賣相不差,看得到燉奶表面微皺的奶皮,燉奶落糖不多,是以奶味較為突出,但口感上就稍嫌不足,似乎是蛋清加得不夠,水左啲,酥皮整得ok,都幾鬆化,可惜最大的敗筆是不夠熱,一下子扣去不少印象分,希望下次有機會食到新鮮出爐的鮮奶撻啦,這次就給個笑面先
好耐無寫食評,今日得閒小小,便來or寫篇小小的食評

鮮奶撻
2009-02-10 34 浏览
好耐之前食過, 都覺得無咩咁難食, 我平時把口都唔咀鵰架喇, 今日起入閘前買左個鮮奶撻諗住醫下肚, 等車時咬左一啖, 凍既!!!已經想掉左佢, 但又肚餓, $6又唔係平喎, 最衰入左閘, 如果唔係我一定去換過, at least 都要暖丫, 完全好似隔夜撻咁囉, 超難食
2009-01-23 63 浏览
最近瘋狂地愛上酥皮,路經pie & tart 看見這麼多的酥皮,當然不能放過!上星期在kt 時已經想吃蘑菇球,不過店員態度太差,氣得我轉身走人今次能與蘑菇球重遇,明知接下來有飯局,也要馬上掏出錢來  本來擔心酥皮會很滯,但pie & tart 的酥皮做得不錯,輕輕的咬下去,香而不膩,白汁不太稠但也不夠多,幸而餡料份量不少,而且味道不差,有粟米和草菇,還有一些我不太確定是不是雲耳的東西, $6 一個實在是超值呢
今次能與蘑菇球重遇,明知接下來有飯局,也要馬上掏出錢來

$6 一個實在是超值呢
2009-01-10 66 浏览
由Pie & Tart開業以來都幫襯過好多次 , 不過自從沙田既分店結業左之後就好耐冇食啦 , 難得今日難得行經九龍灣見到有分店 , 忍唔住手買左7個款款式黎食 , 水準質素同味道不但止冇退步 , 仲推出左好多新口味既鮮奶撻 , 價錢都總算可以接受 , 反正宜家買個麵包食又唔夠頂肚都隨時超過$10既 , $6-7買一個飽肚既批 & 撻都不太過分丫。 鮮奶撻 芝士鮮奶撻 朱古力鮮奶撻 木瓜鮮奶撻 咖哩牛肉批 蜜汁豬頸肉批 駝鳥肉批

鮮奶撻
芝士鮮奶撻
朱古力鮮奶撻
木瓜鮮奶撻
咖哩牛肉批
蜜汁豬頸肉批
駝鳥肉批

2009-01-04 40 浏览
用地鐵商店現金券換了兩個$10的批,同樣用薯茸鋪面,過海後才吃仍然暖和。螺絲粉,濃味肉醬螺絲粉與薯茸配合,薯茸多點牛油味更佳。法式粟米批初時沒有期望,反而有驚喜,粟米磨菇餡相當美味,唯獨批皮軟稔,美中不足。雖然內餡不算充實,但一連吃兩個已見飽滯。

螺絲粉,濃味肉醬螺絲粉與薯茸配合,薯茸多點牛油味更佳。

雖然內餡不算充實,但一連吃兩個已見飽滯。
2009-01-03 34 浏览
因爲肚餓,所以買了一個芝士奶撻,曾經吃過奶撻,我們一家也很愛吃,奶味很香,以爲芝士奶撻會更好吃,怎料家人吃了很說味道很「酥」,不太好吃,可能給他們說一說,我也覺得芝士太重,奶味反而變得不怎樣了,又可能我們不喜歡這個味道而已,所以一些人喜歡的話,會覺得好吃吧!
$7 (其他)
2008-11-06 21 浏览
呢日地盤搞到成六點幾先收得工,肚子餓得發慌,經過呢度即刻買0的野食﹗買左個肉鬆酥,仲記得上次經過都係買呢件野食﹗價錢$6.5,攞上手已經覺得好夠分量,重重的,岩岩整起仍有微暖,食落鬆脆滿斥牛油香,內面一層一層酥皮佈滿肉鬆,食完認真飽肚。一件醫到肚餓,好過去茶記食個tea呢﹗

買左個肉鬆酥,仲記得上次經過都係買呢件野食﹗

一件醫到肚餓,好過去茶記食個tea呢﹗
2008-09-06 12 浏览
收工個肚餓到打哂鼓,路過此地於是試一試﹗好多選擇,最後買左一個吞拿魚包上車食﹗仲係暖暖的,包面牛油香濃酥脆,入面的吞拿魚餡未算很多,都要咬兩啖先可以食得到,不過亦算香口好食﹗其實食一個都幾飽,六蚊就可以解除問題了﹗
收工個肚餓到打哂鼓,路過此地於是試一試﹗

好多選擇,最後買左一個吞拿魚包上車食﹗

其實食一個都幾飽,六蚊就可以解除問題了﹗
吞拿魚包
2008-08-16 68 浏览
上星期路經 pie & tart 就買左幾個返屋企同 family 分享買左我最鍾意既芝士奶撻同埋雞批 ... 不過因為車程既關係...milk tart 唔太捱得住... 已經...已經...... 有dd 甩皮甩骨.. 林晒! 芝士奶撻 : 當然係香滑啦 ... 不過要襯熱食... d cheese 先好味... 因為我過左成個鐘先食...差左dd 囉...雞批 : 都唔錯 ... 餡料豐富 ... 味道唔錯... 我覺得批... 都係雞批最好味 ^ ^但都係果句...真係要熱先至好食~~哈哈!

因為我過左成個鐘先食...差左dd 囉...

但都係果句...真係要熱先至好食~~哈哈!
芝士奶撻
雞批
芝士奶撻
2008-06-15 24 浏览
手掌大小的雞派+奶撻實在是吸引~ 熱辣辣,雞派內的雞肉茸+火腿肉味道調得很好皮脆內軟又夠新鮮,真的很棒~ 奶撻也是很滑~ 撻的酥皮鋦得非常好~ 沒吃過甘好ge撻下次再試其他品種~ 值得推介~

下次再試其他品種~ 值得推介~
  • 雞pie
2008-05-24 24 浏览
一早去踢波,買個撻食。買左個咖喱牛肉撻,盛惠九蚊。搭完巴士去到球場先食,仲暖暖地,個撻都幾大個,不過撻邊就硬左少少。餡就幾好食,咖喱味又香,係衰在個撻邊。下次試埋其他
一早去踢波,買個撻食。買左個咖喱牛肉撻,盛惠九蚊。

下次試埋其他
咖喱牛肉撻