2024-08-24 396 浏览
很久沒有去台灣了,很想念台灣的味道所以dinner選擇一下台灣菜式啱啱過開海探朋友,見到依間餐廳裝修幾精緻,原來佢將軍澳仲有分店。基本上店內有很多卡位,都坐得很舒服🎀台灣麻辣小火鍋有辣度選擇,這次先試一下小辣,加上麻麻的很惹味,手工面一定要試,很特別的麵條吃下去很煙靭,這個set已備好配料足夠一人食用~🎀鹽酥雞一人餐食台灣嘢點可以唔食滷肉飯🙃滷肉炆得很入味,如果可以加隻半熟蛋就很Perfect啦!不過配上鹽酥雞都不錯,香脆肉嫩。另外一人餐還配有小吃,我哋點咗滷水雞翼,味道濃郁,如果唔係太飽,會想再order!台灣菜來說,價錢相宜,有機會會再來❤️
很久沒有去台灣了,很想念台灣的味道
所以dinner選擇一下台灣菜式
基本上店內有很多卡位,都坐得很舒服

🎀台灣麻辣小火鍋
足夠一人食用~

🎀鹽酥雞一人餐
食台灣嘢點可以唔食滷肉飯🙃

台灣菜來說,價錢相宜,有機會會再來❤️
2024-08-23 416 浏览
同朋友一齊嚟咗呢間台灣餐廳食晚餐🤣$25「上湯浸時菜」:叫咗2個,一人一個蔬菜🤣,時菜係生菜,新鮮爽脆,上湯浸簡單好食🤣$35「上湯澎湖特A級花枝丸(4粒)」:花枝丸爽滑好墨魚味🤣$33「滷水雞翼(5隻)」:雞翼滷得好入味仲超腍,一咬就幾乎完全離骨👍$66「生薑豚肉燒肉燥飯」少飯、港式奶茶(熱)+$6 優惠 多奶:生薑🫚豚肉🐷薄切煮得甜甜哋,肉燥撈飯好容易入口🤣「港式奶茶(熱)」夠滑🤣$72「蟲草花木耳炆雞飯」轉肉燥飯+$6、少飯、珍珠奶茶(熱)+$6 優惠 多奶:炆雞好大件仲係雞髀肉😋「珍珠奶茶(熱)」都係夠滑🤣
同朋友一齊嚟咗呢間台灣餐廳食晚餐🤣

「港式奶茶(熱)」夠滑🤣

「珍珠奶茶(熱)」都係夠滑🤣
2024-08-19 767 浏览
在Imperial Kennedy又新开了一家新式台湾菜,种类还蛮丰富的,晚市套餐包主食➕小食➕饮品,价格还算合理推荐✨「台湾麻辣牛肉面」牛肉真的肉眼可及很大一块,炖的还算软烂,重点是真的超大碗,我和朋友share都没吃完。我们点的是米线底,下次准备试试手工面底「盐酥鸡肉燥饭」盐酥鸡炸的很香脆,美中不足的就是,卤肉饭的汤汁有点少,不过味道都还可以「虫草花木耳鸡饭」非常适合养生人士,上来是一个铁板,汤汁裹满鸡肉,很下饭。鸡肉都不柴很嫩当然,还有很多其他套餐,例如铁板牛排什么的,有点像台湾菜和茶餐厅的结合版~街邻都可以去试试捏

推荐✨

「虫草花木耳鸡饭」非常适合养生人士,上来是一个铁板,汤汁裹满鸡肉,很下饭。鸡肉都不柴很嫩[皱眉R]

• 麻辣牛肉麵
2024-08-11 755 浏览
同一間舖已經轉過好多手,但相信都係同一集團或同一個老細。最近又轉咗做台式餐廳,試試佢。叫咗碗紅燒牛肉麵同珍珠奶茶,應該係最穩陣嘅選擇,好難會難食得去邊。碗麵嚟到賣相已經睇得出好求其,唔緊要呀,味道重要啲。點知呢,牛肉係用雪藏牛肋條,完全無牛味(咁佢亦都冇雪藏味嘅)及口感超差,蘿蔔亦無味兼舊舊都有渣,個湯味道已經係一般,但問題係好似飲油咁,連個麵都係鞋口。冇諗過一個普通嘅台式牛肉麵可以咁差。珍珠亦都硬骨骨⋯⋯

紅燒牛肉麵