2024-09-16 839 浏览
呢日放工約朋友去佐堅尼地城食晚飯,朋友住呢度附近,特別推介佐呢間台式餐廳,這間餐廳以其多樣化的台式美食聞名,無論是鹽酥雞、肉燥飯,還是火鍋,都能滿足不同食客的需求,可以稱得上為台式茶餐廳。。我們點了兩款唔同的火鍋,我選擇了台灣古早牛肉火鍋,佢搭配牛肋條,真係好滿足!火鍋的配料非常豐富,包括台灣凍豆腐、花枝丸、鱈魚湯包、芋頭貢丸、麻辣貢丸、鵪鶉蛋、娃娃菜、金菇、香菇貢丸、蕃茄、粟米和木耳,每一樣都好新鮮,令火鍋更加美味。特別是牛肋條,肉質鮮嫩,煮熟後吸收了湯底的精華,口感一流。。另外可以揀一款主食,我選了我最愛既新竹米粉,搭配火鍋真係絕配,米粉滑順,吸收了湯底的味道,讓整體的用餐體驗更加升級。而且,餐廳還提供多款飲品選擇,就算珍珠奶茶都唔駛額外加錢,這一點更添驚喜!。我朋友則選擇了麻辣小火鍋,搭配豚肉,湯底的麻辣味道濃郁,香氣四溢。雖然配料和我一樣,但麻辣的湯底讓整道菜有了不同的層次感,吃起來特別過癮。朋友一邊品嚐一邊讚不絕口。。整體來說,這間台式餐廳不單止食物選擇多樣,味道亦非常出色,無論是想要懷舊的台式料理,還是想要享受火鍋的熱鬧,這裡都能滿足你。。拾玥西環堅尼地城卑路乍街80號Im

拾玥

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie #foodporn #likeforlike #followforfollow #kennedytown #ktownfood #hklocalfood #taiwanfood #taiwanrestaurant #hotpot #octmoon #香港美食 #美食 #堅尼地城美食 #堅尼地城食乜好 #香港地道 #台灣菜 #台灣美食 #香港好去處 #台式美食 #火鍋 #台式火鍋 #珍珠奶茶 #拾玥
2024-09-12
  • 台灣古早牛肉火鍋
  • 麻辣小火鍋
  • 珍珠奶茶
2024-08-18 1499 浏览
拾玥😘😘😘台灣麵食西灣卑路乍街、新開台式麵店、店內背靠椅、淺木系列、暖和光、舒適寬敞!坐得舒服、食得開心🥳供應、早餐、午茶、下午茶餐、晚市、任君選擇😊😊😊一人專享套餐✨台灣蕃茄牛肉手工麵$96⋯鮮蕃茄濃牛味湯底、大大件牛肋條、炆入味的牛肋條、軟腍有嚼口、手工麵、口感夠煙靱、彈牙、大大嚿蔔葡、又香又甜、材料豐富大size配上湯芋頭貢丸(3粒)⋯豬肉製成嘅肉丸、爽滑彈牙、濃香豬肉肉汁、口感豐富鮮味、包裹著芋頭蓉+$5巨峰提子檸檬冰⋯口感層次豐富、甜中帶酸、酸中又帶甜✨台灣紅燒牛肉手工麵$91⋯牛肋條口感紮實有層次、燉煮後軟嫩Q彈性、濃香牛味撲鼻配上湯浸時菜⋯新鮮鮮甜、爽脆嫩綠+$5士多啤梨牛奶雪香(凍)⋯濃香士多啤梨🍓、牛奶攪拌、creamy味道剛好、披上粉紅衣裳、艷麗奪👀✨小食二串一$40台灣蔥抓餅(大)⋯烤烘金黃、鬆脆酥香奶醬多士⋯烤烘多士外脆內軟、塗滿厚厚花生醬、yummy yummy 配柑桔檸檬✨清香柑桔🍊、鮮檸檬🍋、味道非常夾、滋潤喉嚨小食✨滷水雞翼(3隻)$24⋯滷水汁入味、上晒豉油色、色澤均勻、惹味無窮✨上湯澎湖特A級花枝(4粒)$35頂級花枝肉、紮實口感、爽滑彈牙有嚼口拾玥
😘😘😘
台灣麵食
供應、早餐、午茶、下午茶餐、晚市、任君選擇😊😊😊
一人專享套餐
✨台灣蕃茄牛肉手工麵$96
配上湯芋頭貢丸(3粒)
+$5巨峰提子檸檬冰
⋯口感層次豐富、甜中帶酸、酸中又帶甜
✨台灣紅燒牛肉手工麵$91
⋯牛肋條口感紮實有層次、燉煮後軟嫩Q彈性、濃香牛味撲鼻
配上湯浸時菜
⋯新鮮鮮甜、爽脆嫩綠
+$5士多啤梨牛奶雪香(凍)
✨小食二串一$40
台灣蔥抓餅(大)
⋯烤烘金黃、鬆脆酥香
奶醬多士
⋯烤烘多士外脆內軟、塗滿厚厚花生醬、yummy yummy
配柑桔檸檬
✨清香柑桔🍊、鮮檸檬🍋、味道非常夾、滋潤喉嚨
小食
✨滷水雞翼(3隻)$24
⋯滷水汁入味、上晒豉油色、色澤均勻、惹味無窮
✨上湯澎湖特A級花枝(4粒)$35
頂級花枝肉、紮實口感、爽滑彈牙有嚼口
西環堅尼地城卑路乍街80號

台灣蔥抓餅
  • 上湯澎湖A級花枝
  • 奶醬多士
  • 巨峰提子檸檬冰
這間位於西環的拾玥餐廳裝修整潔,座位寬敞,非常舒適。今天我點了台灣紅燒牛肉新竹米粉🍜,裡面有兩塊爽甜的大蘿蔔,軟嫩的入味牛腩,配上清爽不油膩的湯底,份量和味道都剛好。我的朋友則選了自選雙拼台灣手工麵套餐🍜,豬骨濃湯底,配上肉質鮮嫩和外層微脆的香茅豬扒,加埋澎湖特級花枝丸,真是上佳組合。而來到台灣餐廳怎能不點鹽酥雞呢?這絕對是必試的美味。飲品方面,我選了蜂蜜綠茶和朱古力雪香,搭配整餐非常合適了。😋
這間位於西環的拾玥餐廳裝修整潔,座位寬敞,非常舒適。

而來到台灣餐廳怎能不點鹽酥雞呢?這絕對是必試的美味。

4天前
台灣菜既定概念就係滷肉飯同牛肉麵其實除左呢兩樣, 仲有好多特式菜例如一人一鍋同埋夜市可以搵到既各樣小食鹽酥澎湖特A級花枝丸超足料既A級花枝丸實實在在的花枝肉, 咬勁十足滷水雞翼呢樣真係必食, 滷得入味之餘雞翼軟嫩入口有少少膠原蛋白.痴口既感覺酸菜白肉小火鍋湯底重胡椒味, 肉既份量都唔少隨湯底已經有大量蔬菜同4款唔同既丸手工麵既樣有d似奶油麵, 又爽又滑夜市鐵板西冷牛扒(2塊)拼巨人雞扒配意粉真係巨人份! 食肉獸可以一戰!係面前淋黑椒汁係鐵板, 有D港式feel肉質對比價錢算合理意粉又係大大兜, 下次學識叫半份先, 避免浪費!珍珠奶茶茱底好飲, 如果珍珠可以有嚼勁就更好!!
台灣菜既定概念就係滷肉飯同牛肉麵
其實除左呢兩樣, 仲有好多特式菜
例如一人一鍋同埋夜市可以搵到既各樣小食
鹽酥澎湖特A級花枝丸
超足料既A級花枝丸
實實在在的花枝肉, 咬勁十足

滷水雞翼
呢樣真係必食, 滷得入味之餘雞翼軟嫩
入口有少少膠原蛋白.痴口既感覺

酸菜白肉小火鍋
湯底重胡椒味, 肉既份量都唔少
隨湯底已經有大量蔬菜同4款唔同既丸
手工麵既樣有d似奶油麵, 又爽又滑

夜市鐵板西冷牛扒(2塊)拼巨人雞扒配意粉
真係巨人份! 食肉獸可以一戰!
係面前淋黑椒汁係鐵板, 有D港式feel
肉質對比價錢算合理
意粉又係大大兜, 下次學識叫半份先, 避免浪費!

珍珠奶茶
茱底好飲, 如果珍珠可以有嚼勁就更好!!
2024-11-06
2024-11-01 188 浏览
喺堅尼地城呢度,有間台式料理餐廳✨環境真系好明亮又好寬敞,畀人一種好輕鬆自在嘅感覺。特別要講嘅就系佢個一人份嘅台灣涮涮鍋專享套餐🍅番茄濃湯小火鍋。呢個套餐真系好豐富,🍲有鍋物、主食仲有飲品,食起身真系好滿足。番茄湯底好鮮又好濃,煮咗好耐之後,🥰味道就更加醇厚。搭埋手工麵條,口感真系好有嚼勁。小火鍋仲加咗好多精選嘅肉類同埋配料,好似台灣凍豆腐、澎湖花枝丸、🌽甜玉米、木耳等等,盡情享受各種台灣特色嘅丸子。牛肉🐮都幾大塊,肉質緊實,🥩口感好好。

2024-10-31 154 浏览
收工後見到呢間裝修好有特色既新晉台灣餐廳,就好想走入去試試😋餐廳提供多元化種類美食供選擇😚座位舒適😎鐵板西冷牛扒(2塊)拼香茅豬扒(2塊)鐵板餐份量足料,啖啖肉,熱辣辣黑椒汁十分惹味,配上地瓜薯條,腸仔,火腿,粟米及雜菜,屬高性價比之選👍🏻👍🏻鐵板黑椒薯仔醬爆牛肉飯肉食者之選🤗🤗 嫩滑的牛肉配上美味可口的薯仔,令胃口大增,送白飯一流台灣鹽酥雞有台式味道的雞肉外脆內軟,入口即溶,帶來陣陣鹽酥香味🥳🥳香芋珍珠奶茶香濃的芋頭味奶茶配上煙韌彈牙的珍珠,甜度及冰度可自選,令人回味無窮😄😄

餐廳提供多元化種類美食供選擇😚座位舒適😎

鐵板西冷牛扒(2塊)拼香茅豬扒(2塊)

鐵板黑椒薯仔醬爆牛肉飯

肉食者之選🤗🤗
嫩滑的牛肉配上美味可口的薯仔,令胃口大增,送白飯一流

台灣鹽酥雞

有台式味道的雞肉外脆內軟,入口即溶,帶來陣陣鹽酥香味🥳🥳

香芋珍珠奶茶
2024-10-31
  • 鐵板西冷牛扒拼香茅豬扒
2024-10-21 275 浏览
今日我去咗堅尼地城的拾玥食台灣嘢,真係好開心!佢哋嘅午市餐牌實在太吸引,特別係一碗麵加特色飲品,仲有小食,性價比極高。首先,鮮茄湯配新竹米粉真係一絕。湯底用新鮮番茄熬製,味道酸酸甜甜,令我一口接一口。米粉又滑又有彈性,吸收咗湯汁之後,口感特別好。而且,滷水雞翼嘅肉質鮮嫩,滷汁入味,咬落去真係好滿足!再加上台灣花枝丸,外脆內嫩,咬開嘅時候仲可以感受到花枝嘅鮮味,真係好好味。飲品方面,珍珠奶茶亦都唔可以錯過。珍珠粒粒飽滿,咬落去有嚼勁,奶茶香濃又唔會太甜,口感非常平衡,真係一杯完美嘅搭配。最後,上湯浸時菜清新可口,保持住菜本身嘅鮮味,搭配湯汁食,簡直係健康又美味。總括而言,今日嘅用餐體驗非常滿意,無論係食物質素定味道,都令人感到驚喜!如果你鍾意台灣小食,真係值得一試!

2024-10-20 248 浏览
Happy Friday 決定食好d ฅ^•ﻌ•^ฅ放工去左堅尼地城餐廳地點好方便 好近地鐵站⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝系門口見到個menu 好抵食~就試下啦╲⠀。╲ ☾⋆.˚ ⠀ ╲ ✨蟲草花養生小火鍋 $118性價比極高既一個鍋物揀左配雞肉雞肉嫩滑多汁,好好食鍋物仲包含左花枝丸,鱈魚湯包,芋頭貢丸,鵪鶉蛋,台灣凍豆腐同埋各式各樣既菜主食揀左新竹米粉 份量好多✨台灣蕃茄牛肉麵餐 $96除左牛肉麵,仲連埋小食同飲品蕃茄湯底味道鮮甜,濃郁而不油膩牛肉軟嫩,配埋酸菜 增加左層次感另外仲嗌左小食花枝丸,口感彈牙十足食到飽一飽 埋單都係二百幾蚊✨好食抵食又滿足*。ଳ ̊ ✧*。 ଲ✧*。 ̊ଳ ̊ ✧*。 ଲ✧*📍拾玥 (西環)西環堅尼地城卑路乍街80號Imperial Kennedy地下6號舖#foodie #kennedytown #happyeveryday #yummy
Happy Friday 決定食好d ฅ^•ﻌ•^ฅ
放工去左堅尼地城
餐廳地點好方便 好近地鐵站⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝
系門口見到個menu 好抵食~就試下啦

╲⠀。╲ ☾⋆.˚ ⠀ ╲
✨蟲草花養生小火鍋 $118
性價比極高既一個鍋物
揀左配雞肉
雞肉嫩滑多汁,好好食
主食揀左新竹米粉 份量好多

✨台灣蕃茄牛肉麵餐 $96
除左牛肉麵,仲連埋小食同飲品
蕃茄湯底味道鮮甜,濃郁而不油膩
牛肉軟嫩,配埋酸菜 增加左層次感

另外仲嗌左小食花枝丸,口感彈牙十足

食到飽一飽 埋單都係二百幾蚊✨
好食抵食又滿足

*。ଳ ̊ ✧*。 ଲ✧*。 ̊ଳ ̊ ✧*。 ଲ✧*

📍拾玥 (西環)

2024-10-20 208 浏览
在堅尼地城,🫶🏻有這麼一家新開不久的台灣菜館,僅僅一個月左右的時間,成為了食客們的新寵。台灣菜式琳琅滿目,😍而且價格都非常合理,性價比極高。我選擇了台式一人小火鍋,是日式壽喜燒鍋底,😋搭配豚肉。不僅有手工麵,鍋中有軟嫩凍豆腐,爽口的花枝丸,🤩還有少見的芋頭貢丸等多種配料,讓人吃得津津有味,豚肉薄而嫩滑。當然,🥢還有不能錯過的台灣鹽酥雞,外皮酥脆,炸粉不厚重,金黃的顏色,🐤雞肉吃起來熱辣鮮美,份量也多。

2024-10-19 171 浏览
台灣美食一直是我的最愛,今天和朋友來到西環的拾玥, 選了幾款食物跟他一同品嚐蟲草花木耳炆雞飯 (轉肉燥飯):蟲草花的鮮香、木耳的脆嫩、鮮嫩多汁的雞肉加上濃香的肉燥米飯,整體的配搭令風味層次豐富,令人食指大動。自選麵專享套餐, 選了湯底清新,酸甜適中的田園鮮蕃茄湯. 配上Q彈的口感的手工麵, 配料就選了外皮酥脆的巨人雞扒, 鹹香入味的滷水雞翼 和台灣即送芋頭貢丸, 真是份量十足小食方面選了 外脆內嫩的台灣鹽酥雞 和清新爽口的上湯浸時菜。飲品就選擇濃郁巧克力的特濃朱古力珍珠 和清甜可口的熱黑糖冬瓜茶。整體來說,拾玥的環境非常舒適,店內清潔且座位寬敞,讓人感到放鬆,是與朋友聚餐的理想場所。

2024-10-18
2024-10-15 144 浏览
有名帶眼鏡的姐姐,在非繁忙時間坐耐少少會黑面。建議大家如果要澳牛,九記再升級的掉那星服務可以一試。 食物質素正常。服務式態度和食物質素都難和區內其他食肆競爭,牛肉面很一般,但特飲價錢便宜。不合格。除了M底服務,沒有什麼值得一再光顧。台灣牛肉麵湯頭淡薄,肉質不夠軟嫩,口感欠佳。珍珠奶茶的珍珠偏硬,茶味不足,整體飲品偏甜,讓人失望。
2024-10-09
  • 西口西面服務
2024-10-13 187 浏览
拾玥 地址: 西環堅尼地城卑路乍街80號Imperial Kennedy地下6號舖電話: =====================台灣菜中有幾樣食物我是百吃不厭,包括炸物鹽酥雞,滷肉飯今日秋意起有點涼,點了個酸菜白肉鍋$118 ,主食可要麵或滷肉飯,我當然是選滷肉飯啦!米飯熱熱出白煙,超大碗酸湯底好開胃,五花豚肉片涼後因有湯底酸度平衡了肥膩感,多吃菜同肉健康!也有丸同粟米餐仲包飲品,晚市好抵食。#好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行

電話:
=====================

台灣菜中有幾樣食物我是百吃不厭,包括炸物鹽酥雞,滷肉飯

餐仲包飲品,晚市好抵食。

2024-10-04 255 浏览
今早行經堅尼地城,見到一間新開既台灣店舖。店裏清靜,客人很少,位置寬躺,服務態度很好👍叫左個至尊常餐,主食有碗麵,另外有份炒蛋、腸仔、手抓餅,包一杯熱飲。食物質素不錯,手抓餅口感很好,唔會太硬👍

食物質素不錯,手抓餅口感很好,唔會太硬👍
2024-10-02 315 浏览
餐牌有好多選擇 裝修很乾淨明亮。服務員還很nice 告訴我們午市還沒結束,點午市套餐會比較划算~台灣番茄牛肉面🍜好大一份,跟朋友兩個人一起share了。牛肉大大塊的 很軟爛 肥瘦相間番茄味很濃郁 湯也很清 不覺得膩有小小的辣味 吃起來很開胃🥰不得不說這個手工面非常筋道 很喜歡台灣鹽酥雞🐔非常經典的台灣小食 經典必點炸得酥酥脆脆的 雞肉很嫩✔️撒了很多調料 有點點重口味珍珠奶茶🧋奶茶味好濃 跟餐點的 很大一杯!珍珠很Q彈 黑糖味甜甜的很好味,特別是加了很多冰塊🧊好清涼柑桔檸檬🍋酸酸甜甜的 很潤喉 適合秋天喝吃了鹽酥雞感覺有點辣 配這個很合適非常適合喜歡喝甜的朋友點

番茄味很濃郁 湯也很清 不覺得膩

台灣鹽酥雞🐔非常經典的台灣小食 經典必點
炸得酥酥脆脆的 雞肉很嫩✔️撒了很多調料 有點點重口味

柑桔檸檬🍋酸酸甜甜的 很潤喉 適合秋天喝
吃了鹽酥雞感覺有點辣 配這個很合適
非常適合喜歡喝甜的朋友點

2024-10-01 251 浏览
約咗朋友嚟堅尼地城呢間新開嘅台灣餐廳,覺得佢哋真係性價比之選。今次我哋就分別嗌咗晚膳套餐,朋友就食咗佢哋嘅蕃茄牛肉麵,食落覺得牛肉好煙靭,佢哋嘅麵條亦都係手工嘅。我就嗌咗滷水雞翼飯,呢度不得不提佢哋嘅滷水雞翼真係整得好好味!好香,同埋滷水汁都好正!小菜我就嗌咗生菜,營養均衡好健康!嘢飲我就飲咗士多啤梨奶茶,都係幾特別嘅選擇!每人一個主菜一個小菜再加杯嘢飲,加埋都唔超過$90人均,好啱約埋朋友嚟食。