今日搵食搵到將軍澳寶琳站。和朋友行街行到攰,最後選了這一間揾食工房。 餐廳空間座位舒適闊落,職員友善親切。餐廳的餐牌選擇類型非常多,有中式西式及港式。由輕食到主食到鐵板,總有一款岩你食。1.焗印度皇室咖喱海鮮( $65 )非常喜歡他們的焗飯,非常多汁,且非常惹味。他們的海鮮種類非常多,有青口、蝦仁、魚柳、和扇貝。飯底用上蛋絲炒飯底,配上濃濃的咖喱汁,非常惹味。2.法蘭西多士( $25 )他們的西多士有三款選擇,這次我選擇了我最愛的法蘭西多士,用上滿滿的花生醬粗粒夾製而成,多士炸到香脆內軟,且金黃色。非常邪惡之選,不能抗拒。3.蜜糖芥末脆炸雞翼配薯條( $43 )輕食有三款雞翼供選擇,這一次我選擇了他們的芥末蜜糖雞翼,他們還有黑松露及水牛雞翼。雞翼煎得香脆,且芥末醬汁濃郁,配上金黃酥脆的邪惡薯條,正。4.新潮醬香咖啡(+$9)茶餐廳都加設了醬香咖啡,除了有香濃的咖啡香氣,還充滿了滿滿的醬香味道,愛酒和愛啡之人必試,有點像瑞幸咖啡。
今日搵食搵到將軍澳寶琳站。

和朋友行街行到攰,最後選了這一間揾食工房。
餐廳空間座位舒適闊落,職員友善親切。

1.焗印度皇室咖喱海鮮( $65 )

非常喜歡他們的焗飯,非常多汁,且非常惹味。

2.法蘭西多士( $25 )

3.蜜糖芥末脆炸雞翼配薯條( $43 )

雞翼煎得香脆,且芥末醬汁濃郁,配上金黃酥脆的邪惡薯條,正。

4.新潮醬香咖啡(+$9)
2025-01-11
2025-01-12 217 浏览
今日睇完中醫已經好夜,有藉口做「無飯」主婦,叫老公一齊係附近食。老公見商場有新店,就話要試。餐店新淨企理,環境光猛,開放式門口,好闊落。裏面有唔少座位,整齊舒適。選擇類別多,有炒粉麵、焗飯、意大利麵/飯西式燴飯、印度咖喱、鐵板、薄餅、輕盈小食、沙律等。我地都好耐無食過鐵板,兒時回憶….鐵板餐配餐湯、多士和熱飲。我地都揀羅宋湯($0/跟餐),暖笠笠上枱,味道香濃,酸酸地有啲辣,好惹味!仲有好多蔬菜,用料好足,多飲又好食,喜歡!餐湯配牛油厚多士($0/跟餐),香口軟熟,塗滿牛油,啖啖鹹香。餐飲揀咗熱柚子蜜和檸蜜($0/跟餐),兩杯都落足料,酸酸甜甜,好滋潤。老公大食,要工房經典鐵板美式雜扒配意粉($108),有齊豬扒、 牛扒、雞扒、 香草豬肉腸和煙肉,全部肉肉肉,疊到高高高,大滿足!豐富飽肚之選。先淋上燒汁,「喳喳」聲係鐵板餐嘅標記….. 意粉唔會太乾身,配上燒汁,鹹香美味。各款扒類都啖啖肉,肉嫩鹹香,仲有啲焦香,特別鍾意牛扒和雞扒。我要咗鐵板香煎蘇格蘭三文魚拼意式扒雜菜配薯菜和蒜蓉汁($93 ),全個焗薯好粉綿,有薯香。三文魚煎至皮脆肉嫩,有魚油香,幾肥美,質素不錯。雜菜都幾多款,有翠肉
牛油厚多士
熱柚子蜜和檸蜜
鐵板香煎蘇格蘭三文魚拼意式扒雜菜配薯菜
我要咗鐵板香煎蘇格蘭三文魚拼意式扒雜菜配薯菜和蒜蓉汁($93 ),全個焗薯好粉綿,有薯香。三文魚煎至皮脆肉嫩,有魚油香,幾肥美,質素不錯。雜菜都幾多款,有翠肉瓜、茄子、番茄、西蘭花等,新鮮爽嫩。
大蝦凱撒雜菜沙律拌脆炸巴馬火腿
另要碟大蝦凱撒雜菜沙律拌脆炸巴馬火腿($68),色彩吸引。大蝦沾粉香煎,微脆彈牙;雜菜沙律新鮮爽嫩,配上凱撒醬更好味,唯一是脆炸巴馬火腿乾硬了一點…
2025-01-10
熱柚子蜜和檸蜜
大蝦凱撒雜菜沙律拌脆炸巴馬火腿
来宝琳办事,路过这家冰室看着餐牌好吸引~于是饭点过来尝尝👅点了几款菜单上的Top 1️⃣没想到味道和分量都很感人‼️没有任何踩雷‼️-强推【咸蛋黄青酱软壳蟹意粉】🍝想问厨师之前是不是在日料店做过天妇罗🍤怎么可以把软壳蟹炸的这么好吃‼️皮薄酥脆,蟹肉鲜甜🦀意粉混合咸蛋黄和青酱,香喷喷😋【香辣墨西哥意大利薄饼】这出品让我以为在西餐厅里🍕芝士包裹墨西哥香肠,披萨饼底有韧劲~好吃👍【吉列猪扒乌冬】吉列猪扒炸的金黄酥脆,切开里面的猪肉很juice🐷巴掌大的炸猪扒,配上热乎乎的汤乌冬真的很绝🍜【烟熏三文鱼凯撒沙拉】这摆盘也太好看了吧‼️玫瑰花造型的烟熏三文鱼🐟真的像是西餐厅出品的沙拉🥗【宇治抹茶云朵】已经很久没喝过这么浓郁的抹茶饮品🍵个人觉得挺好喝的,无糖削脂又解腻🤤-⭐️一个完全超出我想象的冰室‼️餐品卖相高级,好看又好吃😋分量超级大,性价比绝高💰它家服务态度很热情,有种来了都是朋友的感觉🤣好久没吃过这么赞又有人情味的冰室☕️来香港一定要试试😉
来宝琳办事,路过这家冰室看着餐牌好吸引~于是饭点过来尝尝👅
强推【咸蛋黄青酱软壳蟹意粉】🍝
【香辣墨西哥意大利薄饼】
【吉列猪扒乌冬】
【烟熏三文鱼凯撒沙拉】
【宇治抹茶云朵】
今天來將軍澳吃了航空母艦的份量以上是我和腌尖女神午餐時間~吃得非常豪華的體驗,😄餐廳menu有special 必點招牌菜、這是我必需推薦一下!法蘭西多士選了香港特產法蘭西多士金黃色的脆軟口感中間還有芝士夾在內口味創新一口咬住加埋牛油的味道好搭配港式柠檬茶少甜是一绝!新潮醬香咖啡 独特风味 将酱香元素与咖啡相融合,既保留了咖啡本身的苦涩和提神作用,又融入了酱香的醇厚与独特香气,茅台味十足my best Choice☝️😄☝️咖哩吉列猪扒飯咖喱中的黃金比例、是世上最好味的組合之!咬下去能听到“咔嚓”声。咖喱酱汁浓稠丝滑,微辣中带着香甜,与米饭完美融合。
今天來將軍澳吃了航空母艦的份量

法蘭西多士
選了香港特產法蘭西多士
金黃色的脆軟口感中間還有芝士夾在內
口味創新一口咬住加埋牛油的味道好
搭配港式柠檬茶少甜是一绝!

新潮醬香咖啡

咖哩吉列猪扒飯
2025-01-20
從嚟都冇諗過食嘅嘢份量可以咁誇張。呢次喺香港搵到呢間餐廳,真係有啲意想不到嘅收穫!一入到去,見到熱鬧嘅環境,就已經充滿期待。等到個印度皇室咖喱吉列豬扒上枱嗰陣,我同朋友即刻“嘩”咗出嚟!成塊豬扒大大舊,鋪滿成個碟,咖喱嘅香氣撲鼻而來,金黃酥脆嘅外皮,睇到口水都要流出嚟。一咬落去,豬扒嫩滑多汁,咖喱味濃郁得嚟又唔會太嗆,真係正到冇得彈!最正嘅係,咁大份先 63 蚊港紙,喺香港呢個地頭,呢個性價比簡直冇得輸!仲有嗰杯奶茶紅豆冰,巨大杯啊!一啖落去,奶茶嘅香滑同紅豆嘅軟糯完美融合,冰凍嘅口感,正適合香港依家呢個天氣。作為一個奶茶癡,我忍唔住一啖接一啖,“噸噸噸”幾啖就飲咗大半杯,真係爽到爆!先 30 蚊港紙,就可以歎到咁正嘅奶茶冰,真係抵到爛!真心推介大家嚟試下呢間餐廳,依家呢個性價比,喺香港好難搵到喇,試過你哋就知我冇呃你哋啦,包你一試愛上!

2025-01-20
午餐
庆祝纪念
纪念日
寶琳最近新開的餐廳,不論是早餐和晚餐都大排長龍,終於吃到它了!一定要點瑞士雞翼撈公仔麵,太太太好吃了!😋😋雞翼還是雞全翼,公仔麵滿滿都是瑞士汁香甜的味道,配炒蛋和丹麥多士,好吃到流淚!!👍🏻👍🏻焗鮮茄豬扒飯也很讚,還有拉絲芝士,酸甜的番茄和大豬扒,一吃一個不吱聲!!💯💯咸牛肉蛋治一定要烘底,面包烤得脆脆的,咸牛肉鹹香鹹香,而且每天的午餐和晚餐都有驚喜餐牌😍怪不得這麼多人排隊~😳
一定要點瑞士雞翼撈公仔麵,太太太好吃了!😋😋

將軍澳寶林呢間茶餐廳,選擇算多,鐵板扒,🔥炒粉麵,意粉,pizza等等都有,屋企一家大細過嚟都可以搵到自己中意嘅菜式,中西fusion。🧄蒜香白酒忌廉蟹肉海蜆意大利麵海蜆的份量都好多,而且味道鮮甜,飽滿的蜆肉,搭配忌廉汁,意大利麵🍝keep到有口感。🥰意式青醬海鮮意大利薄餅中意外層的芝士🧀,海鮮配料多樣化,鮮蝦,帆立貝,魷魚,口感豐富,蘑菇加上芝士,鹹香。🐤三色脆炸雞翼拼盤(六隻)小食有三種口味的醬汁,不錯。🍄黑松露鹹蛋黃,有松露的香味,🌶️美式水牛城,微辣惹味,蜜糖芥末,🍯帶微甜,蜜糖味好香。

🧄蒜香白酒忌廉蟹肉海蜆意大利麵

🥰意式青醬海鮮意大利薄餅

🐤三色脆炸雞翼拼盤(六隻)
2024-12-08 574 浏览
{里昂洋蔥工房雜扒 - $60}早一排寶琳新都城廣場好似面臨一個大規模肅清咁,好多舖頭都同時消失咗,然後開咗一連串嘅新餐廳,作為將軍澳區嘅搵食麻甩,一定要過嚟試吓,見到呢間搵食工房好多人排隊,就算網絡係普通嘅茶餐廳都諗住試試,結果出事。。。♦️里昂洋蔥工房雜扒先唔好講個雜扒,跟餐送咗個羅宋湯,睇住店員將佢半隻手指公浸咗落碗湯度咁樣拎埋嚟,雖然有帶手套,不過佢落單、執枱、抹枱、傳菜一直都帶住嗰對手套,感覺相當唔開胃!呢種衛生條件,而家啲餐廳都少啲見,對新餐廳嚟講實在大開眼界!雜扒嘅組合幾得意,呢度係有幾架牛脷、豬扒同埋煙肉製作而成,仲有半個焗薯!不過味道一般般,豬扒都係鬆肉粉系列!原來「搵食」工房搵食嗰個唔係食客而係佢老闆😏*另外,是日最好笑係佢午餐有一個叫「芝麻西泠脆皮雞扒」,西冷牛扒就聽得多,西冷雞扒第一次聽,對面果個抱住同一份好奇叫左返黎😂妖,原來係「西檸」雞!接受到咁寫錯字都係有趣!美味程度:😋😋環境指數:🎇番食機會:🦍📍 #搵食工房 (將軍澳)將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期UG樓UG051J號舖#foodie #hkfoodie #hkfoodlover
{里昂洋蔥工房雜扒 - $60}

♦️里昂洋蔥工房雜扒

原來「搵食」工房搵食嗰個唔係食客而係佢老闆😏

美味程度:😋😋
環境指數:🎇
番食機會:🦍

📍 #搵食工房 (將軍澳)
將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期UG樓UG051J號舖

#foodie #hkfoodie #hkfoodlover #食評 #吃貨 #吃貨日常 #食好西 #香港美食 #美食 #手機食先 #美食攝影 #香港好去處 #寶林