2021-06-26 176 浏览
旺中好多小食鋪,咁啱朋友見到話想食雞蛋仔,於是就去左試,叫左個斑蘭味嘅雞蛋仔,但食落去同原味無分別🤢😩😩完全係無斑蘭味,仲要咁貴,真係唔係好抵食🥲有啲失望,希望佢地可以做返好啲!
2021-04-11 244 浏览
買左個金莎朱古力格仔餅,外面白色,入面就係未熟ge,食左咁耐雞蛋仔同夾餅都未食過白色,咬落去勁難食食左幾淡就食唔到,係唔識整夾餅,唔會再幫親,29蚊買件垃圾,一肚氣。
2021-03-17 203 浏览
自從前幾日食過朱古力粒雞蛋仔覺得唔錯之後 就好想試下其他鋪頭既水準今次行到旺中呢間摩豆除左有大眾款式外 仲有好多特別既口味例如土鳳梨🍍流心蜂蜜、肉鬆蝦乾等等為左穩陣起見 今次都係試下原味朱古力雞蛋仔先🍫原味朱古力雞蛋仔 - $22呢間都係即叫即製 所以都係熱辣辣😻外脆內軟 每粒雞蛋仔都好飽滿同埋超多朱古力粒非常滿足🍊紅西柚綠茶 - $18 (套餐配野飲可以減$4)因為好多朱古力粒 所以整體都幾甜嗌番買杯微酸既野飲中和下 就prefect🍹綠茶澀澀 加上西柚微酸;唔會得個甜 非常夠味同樣都係無冰 唔怕飲得慢杯野飲會淡左
自從前幾日食過朱古力粒雞蛋仔
覺得唔錯之後 就好想試下其他鋪頭既水準

今次行到旺中呢間摩豆
除左有大眾款式外 仲有好多特別既口味

例如土鳳梨🍍流心蜂蜜、肉鬆蝦乾等等
為左穩陣起見 今次都係試下原味朱古力雞蛋仔先

🍫原味朱古力雞蛋仔 - $22
呢間都係即叫即製 所以都係熱辣辣😻
外脆內軟 每粒雞蛋仔都好飽滿
同埋超多朱古力粒
非常滿足

🍊紅西柚綠茶 - $18 (套餐配野飲可以減$4)
因為好多朱古力粒 所以整體都幾甜
嗌番買杯微酸既野飲中和下 就prefect🍹
綠茶澀澀 加上西柚微酸;唔會得個甜 非常夠味
同樣都係無冰 唔怕飲得慢杯野飲會淡左

每次行旺中,都一定會黎呢間食會既「流心蜂蜜雞蛋仔」$24因為真係好好食! 雞蛋仔下脆內軟入面仲有一粒好似珍珠既蜂蜜只要輕輕咬一下,蜂蜜珠就會爆開蜂蜜就會佈滿口中~而且蜂蜜珠唔會話太熱或太甜而且推介過俾身邊唔同既朋友都一致好評🤩🤩👍🏻👍🏻此外,今次仲試左「苿莉花蜜」跟雞蛋仔買+$10好解渴~唔會話好甜味道剛剛好☺️☺️
每次行旺中,都一定會黎呢間食會既
「流心蜂蜜雞蛋仔」$24
因為真係好好食!
雞蛋仔下脆內軟
入面仲有一粒好似珍珠既蜂蜜
只要輕輕咬一下,蜂蜜珠就會爆開
蜂蜜就會佈滿口中~
而且蜂蜜珠唔會話太熱或太甜

味道剛剛好☺️☺️

苿莉花蜜
苿莉花蜜
2021-02-17 163 浏览
今次係第二次返食,上次食咗積及橙餅雞蛋仔今次叫咗土鳳梨雞蛋仔。即叫即整 ,今次比較多人買,等得比較耐少少, 差唔多等咗十五鐘。今次隻雞蛋仔我覺得係唔夠上次脆, 但唔知係我自己食得太心急,應該等佢再凍啲,應該會脆啲,但係因為食嗰陣好肚餓,所以冇等咁多,一整好就即刻食,每一嚿都有土鳳梨酥,土鳳梨有少少偏酸感覺好醒胃, 鍾意食甜酸嘅應該要揀呢個。兩個人食完一底,之後都唔影響食再食其他嘢個人覺得積及橙餅雞蛋仔好食少少
兩個人食完一底,之後都唔影響食再食其他嘢

個人覺得積及橙餅雞蛋仔好食少少
2021-02-17
  • 積及橙朱古力雞蛋仔
之前食過朱古力,今次就試紫薯$29。即整,等左5分鐘左右,無人排隊好快。門面睇落乾淨整潔👀。一攞到手,就企埋一邊即食。係好脆!入邊既紫薯蓉算足料,都幾滿。咬開熱熱,唔會過甜,味道剛剛好~口感似蓮蓉咁,甜甜黏黏滑滑,恰好甜既紫薯蓉。食到一半,開始由脆皮變軟身,食落似燒餅或者似麻糬咁~唔係話唔好食,而係另一種風味~整體呢間格仔餅同雞蛋仔都好多口味,有排先試得曬~今次紫薯係幾好食~粒粒都有滿滿餡。下次會再幫襯~
之前食過朱古力,
今次就試紫薯$29。

即整,等左5分鐘左右,無人排隊好快。

門面睇落乾淨整潔👀。

一攞到手,就企埋一邊即食。係好脆

入邊既紫薯蓉算足料,
都幾滿。

~

整體呢間格仔餅同雞蛋仔都好多口味,
有排先試得曬~
今次紫薯係幾好食~

粒粒都有滿滿餡
。下次會再幫襯~
2021-02-15
5 分钟 (外卖自取)
  • 紫薯雞蛋仔
2021-02-03 78 浏览
辦公室內慘白的光管整天亮著,根本察覺不到辦公室外泛黃的街燈早已亮起,天早就黑了,一月的日照,真是短呢,想著想著就下班了,孤獨的日子,幸好還有朋友和美食等待著我。好啦偽完文青,上回提到食完麻辣野,跟住落嚟就去食甜品,去左一間叫Modos、專賣雞蛋仔嘅檔仔,我哋一人食咗一個粒粒朱古力雞蛋仔,買單都要$20幾,加埋嘢飲就$30至$40,雖然唔係真係咁抵,同埋識食雞蛋仔一定去新蒲崗食,但係咁啱經過咪消費下囉,因為掃街都係想食多幾間唔同嘅餐廳、食物,所以今次就冇得食埋佢地果個雪糕雞蛋仔,見到都好想食,推薦大家個胃仲有空位就試下個雪糕雞蛋仔啦,今日嘅禁堂食掃街記~完。

2021-01-19 81 浏览
Eggettes are one of my favourite traditional HK snacks growing up and the ingenious idea of putting fillings within each pieces initially did blow my mind. As a honey lover, I opted for the lava honey eggette ($24). It took no time at all for it to be made, it was crunchy with honey bits bursting in your mouth. Apparently, we could get eggettes with a drink at a minus $4 price so I added a white peach smoothie ($14) with the deal. Something just never changes, as a kid I love crunching ice while

Apparently, we could get eggettes with a drink at a minus $4 price so I added a white peach smoothie ($14) with the deal. Something just never changes, as a kid I love crunching ice while drinking something lovely and I still do! Lastly, there was close to no waiting time so do check it out when you have a craving and you don’t have much time to spend in line!
2021-01-18
夜晚買左底朱古力雞蛋仔$22,等大概10分鐘即叫即整拎上手熱辣辣,個外殼係脆脆的,內裡朱古力半溶,係口入邊化開暖暖又軟軟的朱古力漿。唔會過甜~~原本朱古力就係最保險既選擇,不過外脆內軟,真係無得輸見到有咁多其他口味,伯爵、抹茶、蜂蜜、芝士、班蘭、肉鬆......都幾特別,下次可以試下~呢間雞蛋仔個日夜晚都好多人等緊。款式多固然吸引人,不過我諗主要係質素keep到,先會咁多回頭食客。一到手,5分鐘就KO,果然就係要趁熱食啊!
夜晚買左底朱古力雞蛋仔$22,等大概10分鐘即叫即整

唔會過甜~~
原本朱古力就係最保險既選擇,不過外脆內軟,真係無得輸

,下次可以試下~

呢間雞蛋仔個日夜晚都好多人等緊

款式多固然吸引人,不過我諗主要係質素keep到,
先會咁多回頭食客。

一到手,5分鐘就KO
,果然就係要趁熱食啊!
2021-01-11
2021-01-04 116 浏览
好食…好食…好食…真係要講3次好食先。第一次買摩豆雞蛋仔,買完拎果陣,我真係以為係黑色,因為橙餅其實係黑色。個雞蛋仔係橙色,有冇色素我就唔知喇。買完旺中係勁勁勁多人,行左去top果條天橋度食,其實都好多人係果度食。雞蛋仔夠脆,食完個口仲會有成陣積及橙餅味,我覺得陣味仲勁過食直接食積及橙餅,真係好想知佢點做到。因為一個人食,食唔晒拎到返屋企就淋晒啦,但出奇地我叮完30秒D邊又脆返5成,都仲食得下既好食…會再幫趁。
好食…好食…好食…
真係要講3次好食先。
個雞蛋仔係橙色,有冇色素我就唔知喇。
好食
…會再幫趁。
積及橙朱古力雞蛋仔
2020-12-29
積及橙朱古力雞蛋仔
2020-07-07 388 浏览
位於「旺角中心」一期二樓的港式小食食店「摩豆」分店,跟其他曾經跟梳乎厘班㦸聯乘合作分店的最大分別,就是旺角分店「摩豆」沒有製作日式「梳乎厘班㦸」甜品。所以食客選擇光顧購買「旺角中心」分店「摩豆」的時候,沒有陷入嚴重「選擇困難」的風險,專注享用「雞蛋仔」或者「格仔餅」就足夠了。不過我意外在「旺角中心」分店「摩豆」的價目表裡面發現,有一款使用類似「格仔餅」作為底層,但是名稱叫做「火灸芝士肉鬆格仔批」的「格仔餅」食品。我最初還以為旺角「摩豆」廚房製作的「火灸芝士肉鬆格仔批」,「火灸芝士肉鬆格仔批」的實際芝士味道會是偏向比較鹹,但是實際味道卻跟我預期剛剛相反。因為「火灸芝士肉格仔批」裡面的芝士味道出乎我意料地甜,而且「火灸芝士肉鬆格仔批」實際的甜味,稍嫌甜得有點過猶不及,把格仔批裡面的肉鬆鹹味,都完全掩蓋和消滅了。雖然「摩豆」廚房店員的而且確是成功把「火灸芝士肉鬆格仔批」實際質感烘得非常鬆脆,而且「火灸芝士肉鬆格仔批」實際的口感也都變得頗為香脆。然而「火灸芝士肉鬆格仔批」表面甜味甜得嚴重過火的芝士,令格仔批實際味道甜得有點不夠實際。而且「摩豆」製造的「火灸芝士肉鬆格仔批」實際份量,只有一般「格

然而「火灸芝士肉鬆格仔批」表面甜味甜得嚴重過火的芝士,令格仔批實際味道甜得有點不夠實際。而且「摩豆」製造的「火灸芝士肉鬆格仔批」實際份量,只有一般「格仔餅」一半份量而已。

偏偏「摩豆」為「火灸芝士肉鬆格仔批」訂定的售價一點也不便宜,「火灸芝士肉鬆格仔批」實際份量只有半份「格仔餅」而已,但是價錢卻絕對不便宜,需要港幣二十九元。

所以「摩豆」肉鬆實際鹹味味道不似預期,只有一股死甜甜味的「火灸芝士肉鬆格仔批」實際製成品的性價比,只值得大約「三星」程度的平庸分數而已。

其實我也不知道自己,將來還有沒有機會再光顧旺角分店「摩豆」。就算我下次再光顧旺角「摩豆」,應該也不會購買「火灸芝士肉鬆格仔批」了。

芝士格仔批

2020-06-08
20 分钟 (外卖自取)
$29 (宵夜)
2020-06-03 250 浏览
旺中小食都幾多下,泊得住葵廣入面既摩豆只此一間價錢便宜,又好味試左佢個套餐,一杯野飲一個雞蛋仔雞蛋仔我買左蜂蜜味初初以為只係好似西多士咁,搽少少蜜糖落去出乎意料,竟然粒粒食落都爆汁咁蜜糖醬一咬即爆,湧出黎勁重味道同多汁,好好食雞蛋仔外皮又鬆脆,出色到不得了天氣咁熱,飲品都係買左益力多沙冰而且買熱野食,一定要飲凍野架嘛益力多味幾重,但可能機問題,D冰打得唔係好仔細一路飲,D冰又溶唔切,要停下飲下停下飲下

旺中小食都幾多下,泊得住葵廣
入面既摩豆只此一間
價錢便宜,又好味

試左佢個套餐,一杯野飲一個雞蛋仔
雞蛋仔我買左蜂蜜味
初初以為只係好似西多士咁,搽少少蜜糖落去
出乎意料,竟然粒粒食落都爆汁咁
蜜糖醬一咬即爆,湧出黎
勁重味道同多汁,好好食
雞蛋仔外皮又鬆脆,出色到不得了

天氣咁熱,飲品都係買左益力多沙冰
而且買熱野食,一定要飲凍野架嘛
益力多味幾重,但可能機問題,D冰打得唔係好仔細
一路飲,D冰又溶唔切,要停下飲下停下飲下
2020-05-11 253 浏览
在旺角雞蛋仔店真的多到總有一間在附近。價格由8塊到28塊都有,味道當然有所不同。由最普通的原味到創新的咸味,真是應有盡有。經過朋友介紹後,去旺角最喜歡最這間去雞蛋仔!👍🏻👍🏻巧克力雞蛋仔外面已經看到巧克力釘! 聞起來沒有濃濃的巧克力味,但吃起來味道很足! 外表脆而不硬,內裡鬆軟綿密! 不要放太久,不然外表會發硬而變得不好吃另外想再推介一下他們家的格仔餅,如果你跟我一樣是嗜甜如命! 答應我千萬不要錯過🥰金莎格仔餅滿滿的金莎醬!咬下去 真的會爆醬! 真的會爆醬! 真的會爆醬! (不要說我沒提醒你🤤)料多到好像不用錢! 但如果你沒有很喜歡甜的/巧克力!千萬要小心!因為你很可能吃不到一半就會覺得很膩! 不喜歡太甜的推薦你吃宇治金時格仔餅紅豆餡爆多!保證你每一口都能吃到餡料,不會只有綠茶鬆餅味!

👍🏻👍🏻巧克力雞蛋仔

不喜歡太甜的推薦你吃
宇治金時格仔餅
紅豆餡爆多!保證你每一口都能吃到餡料,不會只有綠茶鬆餅味!
經朋友推薦,知道旺中好多好野食😄😄朋友仔話童年時期成日食一款橙味朱古力,為左懷念依個味道,佢又帶左我去食返個個甜味。不過今次更特別!就係去左「摩豆」食「橙味朱古力雞蛋仔」!💙❤️👭其實通常食物加左橙,都會好大陣熟悉既水果味,亦有伏既預感⋯不過今次幾surprise!因為原來依款橙味朱古力同雞蛋仔真係幾match😍😍個橙味唔係話好出,而朱古力因為熱溶既關係好多醬,好味💕💕想有新鮮既感覺,值得一試!
2019-12-13 300 浏览
品質越嚟越差, 未曾見過咁核突嘅格仔餅, 好似中咗輻射咁。 服務員態度差勁, 攞上手已即時同服務員講得核突, 零反應。 無意更換,真係 貼錢買難受。攞上手發現紙袋與之前不同,懷疑被騙去錯咗鋪頭。
攞上手發現紙袋與之前不同,懷疑被騙去錯咗鋪頭。