2011-07-12 9 浏览
紅豆餅一路都係佢既招牌不過天氣太熱都唔想食住好耐之前食過一次紅豆餅入面好夠料 啖啖都有紅豆蓉同埋熱辣辣新鮮即整 都算唔錯但真係幾抵既 8蚊2個 同行既朋友都要左幾個自己就未食過手卷今次就試下 即叫即整所以都幾新鮮有6-7隻款揀既如果可以再凍少少會更有口感
紅豆餅一路都係佢既招牌
自己就未食過手卷
今次就試下 即叫即整所以都幾新鮮
有6-7隻款揀既如果可以再凍少少會更有口感
2011-06-21 5 浏览
食完巨薯棒,轉個灣食呢到既紅豆餅。見好多人食手卷,不過食完飯真係有d飽,唯有下次。紅豆餅熱熱的,個餅幾鬆軟,不過個餅味淡淡的,餡料幾多,紅豆唔太甜,個味夠濃,正好彌補餅味既不足,都唔錯。四蚊個,幾抵,都係果句,一場入到黎,又試下。
紅豆
人氣強

四蚊個,幾抵,都係果句,一場入到黎,又試下。

2011-06-05 6 浏览
第一次同friend兩個人去長洲於是一早喺openrice搵定料 摷定d好野食:-$我喺openrice見到呢間故鄉俱樂部好似幾多人讚於是就好開心咁去試:-)去到發現一個人都冇或者因為嗰時得11點幾 又係閒日 好冷清我地去到都有懷疑間鋪有冇開.不過我地行埋去就有個女仔喺個窗仔伸個頭出泥好nice咁問我地要咩:-)我地兩個買左一個紅豆餅,諗住試下先.紅豆餅($4)唔算太好亦唔係太差要視乎你鐘唔鐘意食紅豆;-)如果鐘意既話呢個應該幾啱你;-D
第一次同friend兩個人去長洲
於是一早喺openrice搵定料 摷定d好野食:-$

我喺openrice見到呢間故鄉俱樂部好似幾多人讚
於是就好開心咁去試:-)

去到發現一個人都冇
或者因為嗰時得11點幾 又係閒日 好冷清
我地去到都有懷疑間鋪有冇開.

不過我地行埋去就有個女仔喺個窗仔伸個頭出泥
好nice咁問我地要咩:-)
我地兩個買左一個紅豆餅,諗住試下先.

紅豆餅($4)
餅皮太厚;不過紅豆唔錯;-)
唔算太好亦唔係太差
要視乎你鐘唔鐘意食紅豆;-)
如果鐘意既話呢個應該幾啱你;-D
2011-05-09
2011-05-08 4 浏览
一出沙灘就見到間店,好多排隊,等左一陣,就輪到我地LA,雖然佢唔係即整,有D失望,但係一拎上手都仲係好熱,我地買左四個($15)真係長洲必食之選,冇食過紅豆餅即係冇黎過長洲XD

一出沙灘就見到間店,好多排隊,
等左一陣,就輪到我地LA,
雖然佢唔係即整,有D失望,但係一拎上手都仲係好熱,
我地買左四個($15)
熱辣辣
好多紅豆呀
真係長洲必食之選,冇食過紅豆餅即係冇黎過長洲XD
2011-05-02
10 分钟 (外卖自取)
$4 (其他)
熱辣辣
好多紅豆呀
2011-05-01 17 浏览
在島上左逛右逛後, 輾轉間來到了這間人氣小店. 這間小店只售兩種食物: 紅豆餅和手卷. 我們對手卷的興趣不大, 而且眼見人家手上的紅豆餅好像很好吃的樣子, 於是沿著人龍去排隊.買了後便立刻在店外品嚐. 很喜歡店子門外的裝飾, 庭園的裝飾, 加上大大小小的植物, 感覺就像在住家的小花園吃東西, 感覺很"正"! 手上的紅豆餅熱騰騰的, 雖然餅的外層的顏色偏淡, 但聞起來充滿蛋香味; 咬下去時, 差點被熱辣辣的紅豆燙傷舌頭! 紅豆的味道不太甜, 但豆味濃郁, 相比之下, 餅的蛋味很淡, 跟聞起來的濃香蛋味大有出入, 有點失望. 不過, 邊吃著紅豆餅時, 居然勾起了小時侯, 最愛吃三越百貨地庫所賣的鯛魚燒, 那是新鮮即做的, 看著店員把蛋漿倒在餅模上, 在適當的時候加上紅豆, 然後再反轉, 鯛魚燒便做好了. 雖然在這裡看不到店員做紅豆餅, 但居然不經意地勾起了兒時回憶, 實是意料不到.當我們在店外吃紅豆餅時, 有一名相信是老闆的日本藉婦人出來跟我們躬弓, 多謝我們光顧. 當我們合告訴她"oishi"時, 她很高興, 又多謝又躬弓, 情況很有趣. 總的來說, 紅豆餅雖然及不上兒時吃的鯛魚燒, 但
新鮮熱辣的紅豆餅

當我們在店外吃紅豆餅時, 有一名相信是老闆的日本藉婦人出來跟我們躬弓, 多謝我們光顧. 當我們合告訴她"oishi"時, 她很高興, 又多謝又躬弓, 情況很有趣. 總的來說, 紅豆餅雖然及不上兒時吃的鯛魚燒, 但這裡是間用心經營的小店, 加上親切的老闆娘, 幾塊錢便可得回兒時記憶, 對我來說實在超值, 所以, 一個笑臉是絕對值得給予的.
2011-04-17
$4 (其他)
新鮮熱辣的紅豆餅
2011-04-04 25 浏览
這裡買手卷的人也很多..故排了很久才輪到仲要幾乎俾一位姐姐仔插隊只要2件紅豆餅@$4熱呼呼..皮算薄但淋身, 跟亞月家賣的是兩回事紅豆茸份量ok, 也不會過甜..但紅豆味真是淡了點相比起, 新照記的紅豆糕較濃味..本來還打算買點回家吃..c6也不太欣賞..打消念頭了..雖然 $4 真的很便宜...
這裡買手卷的人也很多..
故排了很久才輪到
仲要幾乎俾一位姐姐仔插隊
只要2件紅豆餅@$4
熱呼呼..皮算薄但淋身, 跟亞月家賣的是兩回事
紅豆茸份量ok, 也不會過甜..
但紅豆味真是淡了點
相比起, 新照記的紅豆糕較濃味..
本來還打算買點回家吃..c6也不太欣賞..
打消念頭了..
雖然 $4 真的很便宜...
2011-04-03
8 分钟 (外卖自取)
2011-04-04 12 浏览
這裡買手卷的人也很多..
故排了很久才輪到

仲要幾乎俾一位姐姐仔插隊

只要2件紅豆餅@$4
熱呼呼..皮算薄但淋身, 跟亞月家賣的是兩回事

紅豆茸份量ok, 也不會過甜..
但紅豆味真是淡了點

相比起, 新照記的紅豆糕較濃味..
本來還打算買點回家吃..c6也不太欣賞..
打消念頭了..
雖然 $4 真的很便宜...
2011-04-03
8 分钟 (外卖自取)
2011-04-02 6 浏览
今日學校去長洲旅行,,所以一早就上open rice搵定啲出名食店~一大早特登去哩間店都買紅豆餅,,因為見好多人都讚好話好味!所以一定要去試^^去到門口仲未開門,,員工話15分鐘後開,,甘我同朋友唯有等啦,,不過能夠食到好味既紅豆餅,都值既~之後佢一大開門,,我地就買左3個紅豆餅,,$4 一個!新鮮熱辣岩岩整好,,超好味!!紅豆吾會太甜,,岩岩好之後個老闆娘好nice,,佢係日本人尼既,,係甘同我地傾計,同埋比左本簿我地留言~之後仲叫我地有機會再尼食過~真係好好人^u^
一大早特登去哩間店都買紅豆餅,,
因為見好多人都讚好話好味!所以一定要去試^^
去到門口仲未開門,,員工話15分鐘後開,,
甘我同朋友唯有等啦,,不過能夠食到好味既紅豆餅,都值既~

之後佢一大開門,,我地就買左3個紅豆餅,,$4 一個!
新鮮熱辣岩岩整好,,超好味!!紅豆吾會太甜,,岩岩好

之後個老闆娘好nice,,佢係日本人尼既,,
係甘同我地傾計,同埋比左本簿我地留言~
之後仲叫我地有機會再尼食過~真係好好人^u^
好可愛^^
2011-04-01
好可愛^^
2011-03-23 12 浏览
在去長洲前做了資料搜集發現這裡的腸仔蟹柳手卷受到極好的評價心想也許不外如是吧,始終自己對以上兩種配料都沒啥興趣怎知道原來這樣簡單的材料會有如此神奇的好味道p.s. 在長洲待了三日兩夜,沒有一天不吃這裡的手卷,也許是因為優雅的環境和老闆娘親切的招呼吧,人情味極濃的地方吃著的食物感覺也不同了。
在去長洲前做了資料搜集
發現這裡的腸仔蟹柳手卷受到極好的評價
心想也許不外如是吧,始終自己對以上兩種配料都沒啥興趣
怎知道原來這樣簡單的材料會有如此神奇的好味道

2011-03-21
  • 腸仔蟹柳手卷
  • 蟹柳蟹子手卷
2011-03-01 19 浏览
來到長州,點都要去蔡生話好好味紅豆餅既故鄉俱樂部排下隊la。大約有10個人排隊,但10分鐘就買到la,算快 以前都食過紅豆餅,香港又好日本又好,都唔係甘好食,個時都唔明點解日本人甘鍾意食。但今次lee個紅豆餅真係使我愛上左佢。個皮唔硬,好IN-UN。紅豆熱辣辣,好香豆味,唔會太甜。因為太好味,同朋友每人食左兩個。其實仲想再食,但又想去食海鮮,只好下次再黎食LA~~~

2011-02-27
10 分钟 (外卖自取)
2011-02-07 6 浏览
一向對紅荳餅不感興趣, 因為食過既紅荳餅都總覺得太甜, 好"漏"不過同為食王一場黎到長洲, 就決定陪佢試下呢個馳名紅荳餅,開始食, 就見到好多紅荳, 但竟然唔覺得好甜, 而且仲有好香既紅荳味, 神奇,不得不提既係餅皮勁煙un, 超正~~~下次再去長洲, 都會再去食~~~

不過同為食王一場黎到長洲, 就決定陪佢試下呢個馳名紅荳餅,

不得不提既係餅皮勁煙un, 超正~~~

下次再去長洲, 都會再去食~~~
2011-01-14 9 浏览
琴日入左長洲玩咁友人介紹去食呢到既手卷首先我第一眼望落就好奇怪點解食日本野但係係歐式擺設? (最後仲知個老闆係日本人)不過呢個都唔係重點跟住睇餐牌佢地係好有心機畫同寫 餐牌幾令但係起初唔係好睇得明邊個價錢打邊個 (因為佢分左有手卷套餐同埋就咁手卷)係友人指點下先明明地-0-之後我叫左個蟹柳蟹籽手卷一試下食之後覺得 讚既有紫菜的確好脆! 食落卜卜聲既蟹柳係用左本港買到既日本令蟹柳絕對唔係個D CHEAP CHEAP蟹柳不過其餘都麻麻蟹籽好腥沙津醬唔見得有幾特別 (我諗應該都係市面上買到既個D口味)飯冇咩味只有個蟹柳係令到成日手卷甜哂不過我覺得16蚊價錢真係貴左D講真...自己係屋企包都得啦! (即使紫菜係冇佢咁好)雖然佢係即叫即整手卷但係唔見得有幾令個味道昇華左最多都係暖暖地之後友人又買左個紅豆餅試試我咬左一啖試下雖然我本身唔係好鐘意食紅豆但係呢個味出奇地好甜甜地又唔係咁漏紅豆味又出不過美中不足就係唔係熱嫁囉 只係暖暖地如果下次再黎手卷我就免啦今次係第1次黎試下紅豆餅都可能有機D總括黎講 我覺得都係第1次試下好啦~ 唔洗次次黎食既-0-
琴日入左長洲玩

蟹柳係用左本港買到既日本令蟹柳
絕對唔係個D CHEAP CHEAP蟹柳

不過其餘都麻麻
蟹籽好腥
沙津醬唔見得有幾特別 (我諗應該都係市面上買到既個D口味)
飯冇咩味

只有個蟹柳係令到成日手卷甜哂
不過我覺得16蚊價錢真係貴左D
講真...自己係屋企包都得啦! (即使紫菜係冇佢咁好)

雖然佢係即叫即整手卷

紅豆餅都可能有機D
總括黎講 我覺得都係第1次試下好啦~ 唔洗次次黎食既-0-
2011-01-13
2011-01-10 13 浏览
很久沒到過長洲, 果然改變了不少, 這家店好評超多的, 當然要一試, 可是失望而回是天氣太冷嗎? 紅豆餅一點暖意也沒有, 紅豆味欠俸, 優點是不太甜手卷的紫菜很脆, 內裡就是腸仔蟹柳飯加色, 唉
手卷的紫菜很脆, 內裡就是腸仔蟹柳飯加色, 唉
腸仔蟹柳手卷
2011-01-09
5 分钟 (外卖自取)
  • 手卷
2010-12-28 19 浏览
同一班朋友趁放假就黎到長洲玩兩日一夜一去到拎左房...擺低d野就開始搵好野食其中故鄉俱樂部俾我地好深刻gei印象幾位朋友叫左紅豆餅...我就唔太喜歡紅豆...所以就試左手卷紅豆餅餅係老闆係個保溫盒到拎出黎GEI見到有D可惜因為食唔到新鮮出爐gei餅不過朋友就話幾香...我見到賣相都唔錯4蚊真係幾抵食!!希望下次黎到可以食到岩岩整好gei紅豆餅手卷:我就叫左蟹子蟹柳手卷!!!真係O I SHI I!!d飯係一早整好gei...一落order就會即場包手卷拎上手仲係暖暖地蟹子蟹柳係普通野不過d紫菜好脆豉油加上沙律醬汁 味道好夾我地係門口食野gei時候老闆娘好熱情咁出黎同我地傾計...佢d日本腔廣東話好搞笑係咁問我地係咪O I SHI I 仲俾左張卡我地話食夠五次就會有野送)第二日朝早我又忍唔住食個手卷當早餐haha我d朋友都話好好味!黎長洲一定要試!!
同一班朋友趁放假就黎到長洲玩兩日一夜
一去到拎左房...擺低d野就開始搵好野食

其中故鄉俱樂部俾我地好深刻gei印象

紅豆餅:
D餅係老闆係個保溫盒到拎出黎GEI
見到有D可惜
因為食唔到新鮮出爐gei餅
不過朋友就話幾香...我見到賣相都唔錯

4蚊真係幾抵食!!
希望下次黎到可以食到岩岩整好gei紅豆餅

手卷:
我就叫左蟹子蟹柳手卷!!!真係O I SHI I!!
d飯係一早整好gei...一落order就會即場包手卷
拎上手仲係暖暖地

蟹子蟹柳係普通野
不過d紫菜好脆
豉油加上沙律醬汁 味道好夾

我地係門口食野gei時候
老闆娘好熱情咁出黎同我地傾計...佢d日本腔廣東話好搞笑

係咁問我地係咪O I SHI I
仲俾左張卡我地
話食夠五次就會有野送

第二日朝早我又忍唔住食個手卷當早餐haha
我d朋友都話好好味!
黎長洲一定要試!!
2010-12-22
1 分钟 (外卖自取)
$10 (其他)
  • 蟹子蟹柳手卷
2010-12-06 26 浏览
其實無諗過黎食,因為對上果次試過紅豆餅真係覺得普通過普通不過唔知係咪唔夠訓覺既關係,我又變身成大食積黎到果陣,老闆娘剛剛整緊紅豆餅仲以為咁好彩等多陣就可以食新鮮熱辣既出爐餅之但係唔夠幾秒就見到佢打開保溫箱不過我都無灰心,因為我見到仲有煙散出黎點知食落口係暖暖地咋紅豆餅味道一般,但就鍾意個餅皮有點煙韌但要記住,價錢只不過四蚊,仲要係長州呢個旅遊區,其實已經好抵食老闆娘好可愛,尤其係佢既日本腔廣東話好搞笑可能朋友仔識講幾句日文既關係,佢都用日文撩我地講野雖然紅豆餅仍然未能令我心動,不過為左咁好既老闆娘,我會再黎食野
其實無諗過黎食,因為對上果次試過紅豆餅真係覺得普通過普通
不過唔知係咪唔夠訓覺既關係,我又變身成大食積

黎到果陣,老闆娘剛剛整緊紅豆餅
仲以為咁好彩等多陣就可以食新鮮熱辣既出爐餅
之但係唔夠幾秒就見到佢打開保溫箱

不過我都無灰心,因為我見到仲有煙散出黎

點知食落口係暖暖地咋

紅豆餅

味道一般,但就鍾意個餅皮有點煙韌

老闆娘好可愛,尤其係佢既日本腔廣東話好搞笑
可能朋友仔識講幾句日文既關係,佢都用日文撩我地講野

2010-11-05