2019-08-22 536 浏览
朋友係e頭反工 搵佢食晏 中午去食!!排左15分鐘左右!叫左 黯然銷魂飯同茶走(即奶茶走甜 自己加煉奶) 65蚊 價錢不算 便宜!!朋友係e頭反工話叉唔多。。。奶茶唔算滑 茶味還可以 煉奶幫助了不少!!(都係茶走好!!!)蛋都算滑 仲有蛋汁 e個幾好!!叉燒夠淋 肥瘦都適中 但焦香不夠 肉味不算濃但可以接受 飯就 偏向硬咗啲 e個就個人喜好問題!有 豉油汁淋咗落個飯度但就比較咸冇乜甜味 用黎撈飯有d咸過頭!!總體評分 可以一食 但試過就算
朋友係e頭反工 搵佢食晏
中午去食!!排左15分鐘左右!

叫左 黯然銷魂飯
同茶走
(即奶茶走甜 自己加煉奶)

65蚊 價錢不算 便宜!!
朋友係e頭反工話叉唔多。。。

蛋都算滑 仲有蛋汁 e個幾好!!

叉燒夠淋 肥瘦都適中 但焦香不夠 肉味不算濃但可以接受

飯就 偏向硬咗啲 e個就個人喜好問題!

總體評分 可以一食 但試過就算
葵芳新都會廣場近這半年多不論是早午晚都會出現一條超長人龍在排隊👫👬👭這一天星期六早上我排左30分鐘先入到座~~😖😖😖大家為的就是想食這間敏華冰廳了😝其實早餐選擇不算是太多也是一般茶記會吃到的👀👀👀好似火腿通、沙嗲牛/五香肉丁麵、榨菜肉絲米那些~吃之前抱住懷疑到底有什麼魔力令大家咁排隊法呢?!!🤔🤔🤔榨菜肉絲湯米粉 (連飲品) ($29)榨菜不會太咸太辣,爽脆~肉絲不會是太柴太乾~~湯底不是清湯,但我飲不出什麼不過味道真的很好~🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️米粉吸了少少湯底,好好吃~☺☺☺惹味五香肉丁米粉 + 炒蛋 + 軟多士 (連飲品) ($36)惹味五香肉丁米粉佢地一定唔孤寒~~五香肉丁有超多粒~~😎米粉吸左d五香肉汁湯底,香香辣辣好吃好吃~😙😙😙忌廉雞湯火腿通 + 炒蛋 + 軟多士 (連飲品) ($34)忌廉雞湯火腿通🥣湯底係忌廉雞湯,好香的忌廉香~~☺並不是那種“杰塌塌”的~~是稀身的,但不會淡味左,好夠味wo~~d通粉會藏左d湯食下食下,會忍唔住飲曬d湯~💦💦💦個湯底真係好味好味~~~好值得一食~😋😋😋炒蛋🥚 + 軟多士🥖蛋香都好夠,但不是太滑~~多士夠厚,烘得微脆,內裡軟軟的但如果你期望
葵芳新都會廣場近這半年多
不論是早午晚
都會出現一條超長人龍在排隊👫👬👭
這一天星期六早上
我排左30分鐘先入到座~~😖😖😖

大家為的就是想食這間敏華冰廳了😝

其實早餐選擇不算是太多
也是一般茶記會吃到的👀👀👀
好似火腿通、沙嗲牛/五香肉丁麵、榨菜肉絲米那些~
吃之前
抱住懷疑
到底有什麼魔力令大家咁排隊法呢?!!🤔🤔🤔

榨菜肉絲湯米粉 (連飲品) ($29)

榨菜不會太咸太辣,爽脆~
肉絲不會是太柴太乾~~
湯底不是清湯,但我飲不出什麼
不過味道真的很好~🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️
米粉吸了少少湯底,好好吃~☺☺☺

惹味五香肉丁米粉
佢地一定唔孤寒~~五香肉丁有超多粒~~😎
米粉吸左d五香肉汁湯底,香香辣辣
好吃好吃~😙😙😙

忌廉雞湯火腿通🥣
湯底係忌廉雞湯,好香的忌廉香~~☺
並不是那種“杰塌塌”的~~
是稀身的,但不會淡味左,好夠味wo~~
d通粉會藏左d湯
食下食下,會忍唔住飲曬d湯~💦💦💦
個湯底真係好味好味~~~好值得一食~😋😋😋

炒蛋🥚 + 軟多士🥖
蛋香都好夠,但不是太滑~~
多士夠厚,烘得微脆,內裡軟軟的
但如果你期望吃到超級脆脆的,就會失望~
因為佢是sell軟熟啦~~😗😗😗

熱檸茶 (跟餐)🍋
茶味是真心香~~咪睇佢咁淺色,真心香濃~
檸檬不澀,檸檬味好出~
絕對是一杯好飲的檸檬茶~~😙

茶走 (跟餐)☕
佢上枱時已經係沖好左的一杯奶茶
但佢額外再有一瓶仔煉奶是分開上的~🥛
自己再倒落去~~
所甜度也是可以由自己選擇的啊~~☺☺
冰廳的奶茶真心無得輸~~又香又滑~一流~🤤

題外話~~
一路食,一路會聽到佢廣播📣📣📣
“仲有xx分鐘,蛋撻/菠蘿包就出爐啦!”
聽到新鮮出爐
真係令人好有衝動,買幾個返屋企食~~🤭
這個策略好成功~~🤣🤣🤣

P.S.
如果想食
真係唔好太肚餓就好去排隊了
因為至少都要排20幾30分鐘~~🤔🤔🤔
  • 忌廉雞湯火腿通
2019-08-08 352 浏览
潮流 , 真係好奇怪 , 久不久就就會還原基本步 .... 自從 周星馳 的電影 食神 之後 , 號稱 "黯然銷魂飯" 的叉燒雞蛋飯 , 久不久又會熱賣起來 ~今次筆者就到敏華冰廳 , 吃一個黯然銷魂飯 ~Menu ~這個黯然銷魂飯 , 究竟有幾黯然呢? 叉燒半肥瘦而且用梅頭肉係燒得好味,這個絶不會是黯然 ; 第二採用金鳳米,煮出來的白飯是彈牙有口感,這個也不能稱為黯然 ; 最後 , 餐牌上的煎雙蛋講明是半熟流心煎蛋 .... 結果送來是煎全熟蛋 ....這肯 ~ 肯定讓我覺得 非~常~黯~然 ~本篇完 ~

今次筆者就到敏華冰廳 , 吃一個黯然銷魂飯 ~
Menu ~
這個黯然銷魂飯 , 究竟有幾黯然呢?

這肯 ~ 肯定讓我覺得 非~常~黯~然 ~

本篇完 ~
2019-08-04 322 浏览
有日係葵芳附近做完嘢,都接近夜晚8-9點嘅時間,但都係餐廳搵個位食飯都有好多人等位,本身想食旁邊嘅餐廳,但肚餓到連等位嘅時間都唔想等,所以就去咗今日介紹嘅餐廳——敏華冰廳。咁啱依間就唔洗等,同一直有朋友同我講佢地嘅叉蛋飯、蛋撻同菠蘿麵包都係好好味,所以就入咗去試下食。我同朋友就叫咗黯然銷魂飯、豬扒煎雙蛋飯同煎蛋肉醬意粉。個叉蛋飯就真係勁好味,肥瘦均勻,而佢地整岀黎嘅煎蛋都係流心,再加上白飯,其實無得輸。如果黎食依個就大力推介。但另外兩款我個人就覺得普普通通,同一般茶記就無乜分別,所以黎到都係食返叉蛋飯啦但我可能因為夜晚食,蛋撻同菠蘿麵包都賣晒,無得食,如果有下次就會早啲黎試下先。
,所以就去咗今日介紹嘅餐廳——敏華冰廳。

,所以就入咗去試下食。

我同朋友就叫咗黯然銷魂飯、豬扒煎雙蛋飯同煎蛋肉醬意粉。

2019-07-15
2019-08-02 199 浏览
平時見敏華都好多人排隊今日見早左出門口就試下佢先一去到已經即刻安排入坐但係個場都好爆去得茶餐廳都預左係得果啲服務嫁啦不過依度幾好 啲姐姐個個唔該多謝 聽落好舒服完全唔覺自己去左茶餐廳叫左個沙茶牛肉米牛肉就無乜驚喜不過米粉就好有驚喜啦 都係普通茶餐廳米粉但係個湯就完全吸曬落啲米粉到好正之後有個後生仔攞左份多士黎但係但多士穿左一大個窿叫呀姐黎佢即刻同我換過我仲聽到佢話呀細路咁樣點比得人嫁 個姐姐都同我講曬唔好意思咁香港茶餐廳唔催你,態度好都唔多嫁啦36蚊比得抵呀
平時見敏華都好多人排隊

但係但多士穿左一大個窿
叫呀姐黎佢即刻同我換過
我仲聽到佢話呀細路咁樣點比得人嫁

個姐姐都同我講曬唔好意思咁
香港茶餐廳唔催你,態度好都唔多嫁啦
36蚊比得抵呀

2019-08-02
$38 (早餐)
2019-07-28 197 浏览
今次係第二次食敏華冰廳,兩次都有食暗然銷魂飯,下一次都一定會再食😛大大舊既叉燒,好味😋之後再整爛隻蛋黃,將蛋汁撈埋豉油汁同白飯食,係好好味😋😋本身冇期待呢個榨菜肉絲雞翼米粉會有咩特別,點知一食落去令我好驚喜!啲榨菜同肉絲調味調得好好,米粉係用東莞米粉,個人十分喜歡💯雞翼亦都好不錯,個湯我唔係好清楚佢用乜嘢整,我只知道我飲咗好多啖😂呢一杯凍奶茶嚟到時,我問個侍應姐姐點解冇冰嘅?!佢話我哋呢度奶茶係唔加冰㗎,我好appreciate呀,因為我平時就係最唔鍾意啲冰溶左之後會令杯嘢飲變淡😛😛整體來講,呢間餐廳應該會變做我嘅飯堂之一✌🏻✌🏻

今次係第二次食敏華冰廳,兩次都有食
暗然銷魂飯

雪菜肉絲雞翼米粉

凍奶茶

整體來講,呢間餐廳應該會變做我嘅飯堂之一✌🏻✌🏻
2019-07-24
暗然銷魂飯
雪菜肉絲雞翼米粉
凍奶茶
2019-07-26 242 浏览
平日朝早都要排一陣隊。我同母親大人叫咗兩份早餐1)五香肉丁公仔麵,跟多士+蛋+熱鴛鴦 2)沙爹牛公仔麵,跟多士+蛋+熱華田,每份$36。沙爹牛咸咗少少,但沙爹醬好香,有花生味。公仔麵ok。炒蛋係滑,但多油得濟。上次黎飲過熱奶茶,夠滑唔澀,今次杯熱鴛鴦都唔例外。敏華係一間唔錯嘅茶餐廳,但未至於排好耐隊都要黎食。題外話,佢係太興集團嘅,我亦見到佢地即食麵嘅紙箱寫住係太興專用,唔知敏華嘅早餐定太興嘅早餐好食啲呢?

2019-07-25 257 浏览
經過見到新都會見到敏華冰室🥴見咁多人排隊咁就一於試吓啦經過見到啲商場廣告成日推薦個銷魂飯排隊嗰陣前邊係有五個人 齊人先入座點知我哋企左2分鐘都冇就入咗佢啦💫💫一坐低30秒都冇就有個阿姐走埋嚟問食咩啊?我哋啱啱坐低 睇吓先 之後佢一直企左係度咁就要搭枱嘅對面果兩位都係坐低冇耐又問人哋食咩啊? 我哋大家一致覺得下一分鐘都冇喎坐低再過多40秒呀姐又問食咩啊🤮真係趕到呢個餐牌都未睇到食乜嘢就叫人哋落單太差呢個就係傳說中嘅黯然銷魂飯其實即係煎蛋加叉燒飯 加豉油😂首先講隻蛋係流心嘅 冇技巧可言第二叉燒 我叉燒係半肥瘦 所以唔會有過硬同過肥嘅問題 食落口係甜口嘅蜜汁叉燒 叉燒比5分俾3.5分啦😂 重點來了個飯係濕到不得了 真係唔知食緊咩差到你 本身個飯已經濕再加埋啲汁至於呢個所謂嘅雜扒飯😂得兩樣野要講 個雞扒個味道幾好真嘅👍🏼豬扒 唔會硬吾會食到 食粉味👍🏼但個飯吾會有例外都係一樣好濕😂 真係食茶記仲好過食佢😂😂
經過見到新都會

一坐低30秒都冇就有個阿姐走埋嚟問食咩啊?
我哋啱啱坐低 睇吓先 之後佢一直企左係度

豬扒 唔會硬吾會食到 食粉味👍🏼
但個飯吾會有例外都係一樣好濕😂

真係食茶記仲好過食佢😂😂

2019-07-15 229 浏览
我約9時半入坐,店舖關10點,但係店員沒有同我講,都算有個阿姐帶位,隨便指住個場又唔出聲,我完全唔明佢叫我坐邊,個場半滿,企喺張有人坐既台,完全唔知佢指邊度,十問九唔應,你要我搭台係可以既,但係你係咪應該出句聲話我知,隨便坐定係要我搭台?叫野食既時候3-4個人喺收銀台談笑風生,完全冇留意客人需要等候其間,女性店員高談闊論,豪不理會別人感受上餐時,店員半句都冇提醒,就咁隊埋黎,如果我叫有熱湯既野,我諗我已經淥到食物質素一般,份量偏少,不過檸檬水既檸檬係新鮮如果呢個價錢既話,我真係寧願食大家樂
我約9時半入坐,店舖關10點,但係店員沒有同我講,都算

叫野食既時候3-4個人喺收銀台談笑風生,完全冇留意客人需要

等候其間,女性店員高談闊論,豪不理會別人感受

食物質素一般,份量偏少,不過檸檬水既檸檬係新鮮

如果呢個價錢既話,我真係寧願食大家樂
2019-07-15
2019-07-14 153 浏览
香港古色古香的懷舊茶餐廳至今所剩無幾,雖然數量有限,每一間仍保留當年的建築風格及已失傳的物品。今次本人特意選擇了一間設計仿古風格以現代建築為主題翻新而成的冰室,文華冰廳。門外裝飾華麗,頂部的招牌是金色底色及一格格棋盤狀的砌成的木格子砌成的,中間部份的餐廳名稱更以懷舊電腦字體設計。門口不遠處的內外旁邊更分別掛上紅色螢光燈及英文字母為餐廳標誌,可說把中西懷舊文化融合一起。收銀桌旁邊還擺放著幾個裝新鮮出爐麵包的加熱櫃子供非惠顧本餐廳的人士售賣, 跟一間普通麵包店差不多。用餐位置及空間充足,用餐間隔較舊式的開放及寬廣。當中較深處近水吧的一邊更有一扇舊式懷舊鐵製摺閘,每一摺刻著餐廳名稱及旁邊更以懸掛式郵筒裝飾。配合餐廳金黃色的燈光照射,它的外觀看像一間賣懷舊物品如玩具店、雜貨店等的店舖門口,把食客帶回幾十年前的時光隧道。本人點了一道最具懷舊港式冰室的茶餐,冰火菠蘿油。它是特色是「火」, 即用一個新鮮出爐的麵包; 「冰」,把中間部份切開再加上一片剛切割未溶化的黃油。看像一隻烏龜或甲蟲把頭由龜裂的軀殼中伸展出來,再配以金黃色蜜糖裝飾,賣相十分吸引。雖然內部中心沒有新鮮水果「鳳梨」的果肉提煉出來,只是
雖然內部中心沒有新鮮水果「鳳梨」的果肉提煉出來,只是一片鬆厚的酥皮以一團帶蛋漿的物體切割龜殼狀塗上麵包頂部再放進烤爐加熱。一咬下去整片像地震裂開的地殼表面,再配以少量溶化的黃油進口,把兩者的冷熱混合,當中的麵粉及蛋黃味道全都帶出來。值得各位香港人回味。
2019-07-13
$30 (早餐)
用餐优惠
優惠券、現金券
2019-07-08 125 浏览
I've heard of this 冰廳 for a while and finally got a chance to try. I went for my go to order which is ham macaroni in soup. I also decided to try one of their egg tarts since it's supposed to be what they're known for, and I have seen people around HK holding boxes of egg tarts from here before. My first impression of the egg tart was very good. It looked good and it tasted good as well. However after a few more bites I realized that while it was tasty, it didn't have much egg flavour. It was a
My first impression of the egg tart was very good. It looked good and it tasted good as well. However after a few more bites I realized that while it was tasty, it didn't have much egg flavour. It was a good dessert/pastry in general but maybe not the best egg tart (I still think the ones at Honolulu Cafe at Wanchai are the best).

As for the rest of my meal, the ham macaroni in soup and the scrambled egg with toast was okay. The egg was nice and runny, better than your average cha chan teng but also this is what I expected from a 'bing sut' restaurant that's supposed to specialize in these dishes. The macaroni was just OK, portion on the skimpy side  and the soup was nothing special.
2019-07-08 181 浏览
早餐一定要夠飽肚,特別係星期一既早上😚忌廉🐥湯火腿通粉+炒滑蛋歐陸軟多士+熱飲,通常都係食依個餐,最穩陣🤭佢既滑蛋🥚有蛋香味,金黃色,真係幾嫩滑,讚👍通粉既雞湯🍲都好香濃,食左唔會口渴。多士🍞就好一般,始終唔係靚面包,加上外賣關係,好多時都唔夠脆。不過值得一讚係佢既外賣包裝,多士用紙袋,仲開左幾個透氣孔,避免有倒汗水💦。而且炒蛋,通粉都係分湯設計,咁d通粉就唔會過淋喇。熱飲唔建議咖啡,真係好一般,大家都係揀番檸茶檸水阿華田個類比較好😌價錢$34,大大份,都算好合理
早餐一定要夠飽肚,特別係星期一既早上😚
佢既滑蛋🥚有蛋香味,金黃色,真係幾嫩滑,讚👍
價錢$34,大大份,都算好合理
外卖自取
2019-07-07 265 浏览
每次周末到附近吃早餐都見排長龍,終於的起心肝試下。 早餐0900左右等了15分鐘入座卡位。叫了3⃣️個餐-沙茶醬牛肉湯麵/ 火腿通粉/ 雪菜肉絲通粉。 2⃣️個小點-蛋撻/ 叉燒包。麵食湯底味精多,而且調味偏咸,吃完非常口渴。小點則新鮮出爐,味道一流。飲品 - 茶走,是奶茶底配煉奶,有別於其他茶記的茶+煉奶。 若你心思思又要奶茶又想飲茶走,敏華可以滿足你總結:新鮮出爐的包點最令我回味
每次周末到附近吃早餐都見排長龍,終於的起心肝試下。

早餐0900左右等了15分鐘入座卡位。

麵食湯底味精多,而且調味偏咸,吃完非常口渴。

小點則新鮮出爐,味道一流。

總結:新鮮出爐的包點最令我回味
2019-06-23
  • 叉燒包
在葵芳新都會逛街逛得有點餓,來到敏華冰廳門口排隊,朋友說這間餐廳味道好而且份量足,排了一會就可入座了。「超級雜扒飯」分量挺大的,包括有午餐肉, 腸仔,雞扒和 豬扒。 午餐肉非常厚身雞扒和豬扒煎得香口, 皮脆肉嫩,可是挺油的, 食肉獸嚟就最啱 對女生來說真的會食不完。「黯然銷魂飯」介紹說用上自家製的叉燒再厚切, 還有兩隻半熟的荷包蛋。 叉燒肥瘦適中, 調味恰到好處而且肉質豐膩,軟淋,加上蛋汁撈飯, 是食完要拍手掌之作最特別的是餐廳會廣播提示麵包蛋撻的出爐時間, 讓食客能食到最新鮮熱辣的食品
對女生來說真的會食不完。

• 超級雜扒飯
2019-06-22 297 浏览
平時經葵芳,都見到一堆人排隊等食敏華冰室。今日下午茶時間,人流不多,於是就入去食啦。叫左份沙茶醬牛肉公仔面,沙茶醬真係好香,出面茶記好少食得到,配埋份雙腸炒蛋,炒蛋真係好滑好香,好好食。仲有杯凍奶茶,凍奶茶味道濃,奶味夠,又滑。炒滑蛋同杯奶茶真係好正。雖然性價比不高,但仍然咁多人排隊去食,係有佢吸引之處。下次有機會再食個黯然銷魂飯先