2009-12-25 25 浏览
胖侶係學校溫完書之後, 肥嘟嘟見今日咁凍, 就話最岩去食羊腩煲。咁我地就去左library 搵邊度有好味羊腩煲食啦! 番到紅磡, 又見幾近學校, 所以就決定去喇!去到哥時只係接近7 點, 所以未算好多人住。入到去問一問個waiter 係咪有羊腩煲食, 佢話有之後就即刻serve 我地坐低, 唔駛一分鐘佢就拎左個羊腩煲出黎喇! 羊腩煲係一早整好, 比個gas 爐我地整番熱就食得! 羊腩煲 - 佢好大煲, 料好多, 2 個人食真係食到好飽, 都只係$98。羊腩好林, 好有羊味, 而且唔算肥, 食落去有「好味過打邊爐肥牛」既感覺! 腐竹好多, 我好鐘意食, 實在太好喇! 好大片, 好林身, 吸埋湯, 真係好正! 加上個湯底, 越煲越濃味, 越食越入味, 總之就係好好味再要讚一讚佢d service, 食食下沿中佢地聞到有濃味, 即刻黎幫我地加水。態度一流, 快手, 有禮貌, 留意食客需要, 總之就好好啦!! 快d 去試下啦!

羊腩煲係一早整好, 比個gas 爐我地整番熱就食得!

加上個湯底, 越煲越濃味, 越食越入味, 總之就係好好味

快d 去試下啦!
羊腩煲
2009-12-17
羊腩煲
2009-10-19 52 浏览
夜晚返學校辦點事. 其後同朋友們大擦一餐. 其實原本唔係諗住食得咁盡興, 只係想食頹野, 但兩間頹野都冇開, 愈行愈遠, 最後行左去街市食大排檔.講真, o係紅磡3年來都冇黎食過, 真係有點可惜.5人點左5 樣野. 淨係個蠔仔粥都feel 到今餐會好飽炒蟶子: 豉汁好惹味, 蟶子鮮甜爽口, 係間唔中有少少沙, 可接受.蠔仔粥(大), 只係$43勁大碗, 一人食左3-4碗, 蠔仔都幾大隻. 冇乜其他料. 芫茜味唔夠強勁, 不過唔係人人好, 所以情有可原京蔥爆田雞.$50. d 京蔥多到遮住晒d 田雞. 田雞少得可憐. 可能就係比d 蔥掩護左令到我地覺得好大碟.下次都係叫椒鹽, 一眼望晒冇得扼田雞都幾滑, 只係食到一隻田雞脾. d 蔥有少少甜. 爽爽地都幾好食. 但實在太多了.蠔餅!! 哩個真係推介! 係正宗既蠔餅做法. 老細行過黎同我地解釋蠔餅正宗做法係落薯粉, 出面整既通常係用麵粉蛋漿煎炸.的確, 用薯粉香好多, 聞落去香, 食落都香口好多. o個隻脆唔係普通既脆, 係真係鬆脆o個隻!蠔餅底唔會油到林晒, 成塊都依然咁脆. 睇黎就係薯粉既效果.焗魚腸, 第一次點, 第一次食魚既內藏,
夜晚返學校辦點事. 其後同朋友們大擦一餐.
講真, o係紅磡3年來都冇黎食過, 真係有點可惜.

5人點左5 樣野. 淨係個蠔仔粥都feel 到今餐會好飽

蠔仔粥(大), 只係$43

下次都係叫椒鹽, 一眼望晒冇得扼

焗魚腸, 第一次點, 第一次食
魚既內藏, 的確唔係太慣, 好大朕內藏味又有d 苦咁. d 蛋又唔可以話好出色.
其實哩道菜有d 飯麵送下會幾好, 如果就咁食真係有點難頂
念在哩味菜既心機, 又蒸又焗咁, 都值回票價

每人加支汽水, 都係$54. 正爆!
蟶子
大大窩
蠔餅超正!
  • 蠔餅
2009-08-07 87 浏览
又係大嫂請食飯,就平平地係自己Hung Hom地頭搵番間,本來想去老上海, 但見食評麻麻,最後選擇呢一處.我們6大1細, 叫了8餸1湯, 食到要打包走.1. 卥水拼盤 , 都好食, 幾足料.2. 椒鹽鮮魷 , 呢一樣真係頂呱呱, 好好味道3. 豉椒炒蟶子 + 4. 豉椒炒蜆 , 一般, 料係新鮮, 但豆豉落得唔夠, 唔夠味道!5. 粟米魚肚羹: 一大湯豌, 我就搵唔到魚肚嘞, 不過又煮得幾好味, 最鍾意佢夠熱, 而且稀" 結"度很適中.6. 炸乳鴿1隻 : OK7. 椒絲腐乳通菜 : 份量大8. 沙拉骨 : OK9. 原條豉汁蒸鱔 , 呢條鱔好大條, 但廚房用平時蒸例牌鱔嗰隻碟來蒸, 塞到爆,條鱔第一次上枱唔熟要番蒸, 好差, 而且同上面講過的問題一樣, 都係豆豉落得唔夠.另外叫了4個白飯和3支汽水, 埋單$560, 抵食!有兩點結論一) 環境係熟食中心, 有冷氣但唔算太涼,特別係7:00 pm後滿座就更熱, 所以決定冬天先再來過.(二) 下次再叫豉椒或豉汁菜式, 記得要叫佢加豆豉!
又係大嫂請食飯,
就平平地係自己Hung Hom地頭搵番間,
本來想去老上海, 但見食評麻麻,
最後選擇呢一處.

我們6大1細, 叫了8餸1湯, 食到要打包走.

1. 卥水拼盤
, 都好食, 幾足料.

2. 椒鹽鮮魷
, 呢一樣真係頂呱呱, 好好味道

而且稀" 結"度很適中.

6. 炸乳鴿1隻 : OK

7. 椒絲腐乳通菜 : 份量大

8. 沙拉骨 : OK

9. 原條豉汁蒸鱔

另外叫了4個白飯和3支汽水, 埋單$560, 抵食!

有兩點結論:

(一) 環境係熟食中心, 有冷氣但唔算太涼,
特別係7:00 pm後滿座就更熱, 所以決定冬天先再來過.

(二) 下次再叫豉椒或豉汁菜式, 記得要叫佢加豆豉!

鹵水拼盤
2009-08-02
椒鹽鮮魷
粟米魚肚羹
2009-03-21 25 浏览
朋友突然話搵唔到腳食飯, 咁就過黎一齊吹吹水囉. 講返d食物先椒鹽鮮魷 - 去大排檔我就例必要叫呢一碟小菜, 喜歡它香口, 而文記出品, 就係香口得黎, 有咸鮮, 本身魷魚呢類軟體動物, 要軟得黎有"趙"頭至好食, 文記就係做得到呢一點.油鹽水雞腳 - 媽咪話, 女人都是喜歡吃雞腳, 我問左十個女仔朋友, 真係只有一個唔食雞腳, 其他的都喜歡吃呢, 至於文記出品, 就係有伴著沙薑粉的雞腳, 巴西雞腳又大隻又夠味呀.蔥油雞半隻 - 肥就係肥d, 不夠勝在夠滑, 冰鮮雞做到呢個水準真係相當唔錯.南乳炒耦片 - 呢個有d失色, 太咸麵醬唐生菜 - 大排檔火爐夠, 生菜仲係脆架.唯一美中不足的地方就係有人食煙呀

南乳炒耦片 - 呢個有d失色, 太咸

麵醬唐生菜 - 大排檔火爐夠, 生菜仲係脆架.

唯一美中不足的地方就係有人食煙呀

• 椒鹽鮮魷
2009-01-28 23 浏览
岩岩申請左account, 急不及待想寫呢篇食評想介紹呢間又平又抵食,,d野又大碟既---------紅磡街市 文記我係理工既學生,所以成日係紅磡搵食!!前幾日經朋友介紹,黎左呢間文記到食因為星期五文記好多人坐滿晒, 所以等左4個字位... 值得一讚既係,一坐低就即刻有人招呼!!我地一行6人, 嗌左5個送沙爹肥牛粉絲煲($48): 肥牛煮得岩岩好.唔會太老 椒鹽鮮魷($48): 好脆好香口, 一拎出黎已經比我地幾個餓鬼食晒生炒骨($40): 色香味個汁杰左少少,但排骨好脆,酸味適中炸小棠菜($50): 咪以為真係一般既青菜 其實係用墨魚、馬蹄、豬肉炸成 外面脆但咬落去又好有口感 成為左我既最愛!!卥水拼盤($40): 好入味, 又好足料, 成6,7樣料 重嗌左6個白飯, 好大碗 我都食唔晒重order左2支藍妹,,,,$16@1支!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!好抵呀..埋單$300!!!計番每人都係$50..食到個個都攬住個肚番屆企搵日要再去食過!!^^
岩岩申請左account, 急不及待想寫呢篇食評

我係理工既學生,所以成日係紅磡搵食!!

前幾日經朋友介紹,黎左呢間文記到食

因為星期五文記好多人坐滿晒, 所以等左4個字位...

值得一讚既係,一坐低就即刻有人招呼!!

我地一行6人, 嗌左5個送

沙爹肥牛粉絲煲($48): 肥牛煮得岩岩好.唔會太老

炸小棠菜($50): 咪以為真係一般既青菜
其實係用墨魚、馬蹄、豬肉炸成
外面脆但咬落去又好有口感
成為左我既最愛!!
卥水拼盤($40): 好入味, 又好足料, 成6,7樣料

重嗌左6個白飯, 好大碗 我都食唔晒

埋單$300!!!計番每人都係$50..

食到個個都攬住個肚番屆企

搵日要再去食過!!^^

• 椒鹽鮮魷
  • 炸小棠菜
11/1/09上次我和家人去完觀音廟,再去了商場後, 已是到晚上了, 而且天氣真是越夜越凍,我們起初想去觀塘食上海菜,後來我老豆提議去熟食中心(大排檔)食飯, 我們都冇反對, 上到去2樓, 都有幾間大排檔, 最後我們都選擇最入個間----文記海鮮飯店 , 有火鍋, 有小菜, 有打冷, 我們選擇order 小菜....我本來想食白灼蝦--10兩$60,最來我又想change 炒蜆, 最後都order 豉椒炒"聖"子---$68,加個炒菜, 我們order 炒菜苗--$42,生炒排骨--$40,椒鹽肉排--$40,薑蔥魚頭煲--$48,白菜豆腐魚頭煲--$42, 加了一個白飯, 是我老豆同阿媽share 食, 我就食小菜就ok, 我order 多一支cream soda , 我dad order 多一支金威beer , 我都不禁好有雅興飲了半杯豉椒炒"聖"子-炒得較鹹了一點, 食落不算好辣, 味道一般炒菜苗--好爽好好食, 有garlic 去炒, 好大碟都好抵食生炒排骨--好脆不會太sour , 都好夠sauce, d排骨的份量適中, 又不會太細粒...椒鹽肉排--用來"送"beer 是一
豉椒炒"聖"子---$68,加個炒菜, 我們order
炒菜苗--$42,

豉椒炒"聖"子-炒得較鹹了一點, 食落不算好辣, 味道一般

椒鹽肉排--用來"送"beer 是一流, 好野味, 少少辣辣地

薑蔥魚頭煲:都ok, 不過魚俾啲chef 斬開了幾件, 令到賣相失了色
白菜豆腐魚頭湯, 本來是芥菜, 可惜不是時令so轉了白菜, 個湯我都飲了兩bowl, 好正la, 不是太鹹, 好少味精, 鹹鹹地可以降下火, 好足料, 真是very good

埋單只是$303(我們一家4人), 真是街坊價超抵, 難怪好多customer來, 好好氣氛,有電視睇, 有瓦遮頭, 不怕出面天氣凍, 真是同朋友來食飯的好地方...

文記海鮮飯店
好豐富的一餐