2014-10-26 550 浏览
看完朋友的演出,一時懶惰不想回家煮,行過這店入去食宵夜,結果就中伏。竹坐下見人丁單薄,心中已暗覺不妙,再看價錢牌價錢中等不算平,也不能說貴。我叫了個四寶麵,炸魚皮和油菜,炸魚皮非常脆口,但奇怪的是將魚皮浸湯後也不會變軟當中十分詭異;油菜是芥蘭,菜不算太老,但却微帶苦澀味;最大鑊是碗麵,先是個店員話四寶無魚餃,比另一樣代替,我也接受,誰知上來變得三樣,魚蛋、肉丸和魚片,份量各兩件,這時隣檯一名食客因遭遇與我一樣,向店員投訴,店員仲大聲夾惡地說:『無魚餃咪比多咗件魚片你囉』,我心想一次過,都唔會再來,食完早走早着,誰知碗麵食入口,麵條梘水味甚重,頗為難食,除了魚片較為彈牙有魚味,是為正常可接受外,其餘魚蛋就略帶腥味兼且口感頗削,肉丸就硬實實,全無肉味,真是稱得上是我近期最難食的一餐,最差是少了料又收足錢。
心中已暗覺不妙,再看價錢牌價錢中等不算平,也不能說貴。
我叫了個四寶麵,炸魚皮和油菜,炸魚皮非常脆口,
炸魚皮
但奇怪的是將魚皮浸湯後也不會變軟當中十分詭異;油菜是芥蘭,
芥蘭油菜
四寶麵
2014-10-19
$45 (宵夜)
2014-05-13 689 浏览
尋日同女朋友去開荃灣,想食下啲魚蛋粉牛腩麵,去左呢間,勁唔掂我叫左個牛腩雲吞麵,我女朋友叫左魚蛋麵牛腩肥瘦係ok,但竟然係順紋切既,好“鞋”,雲吞啲蝦ok爽,但無黎鮮甜,女朋友亦表示魚蛋唔好食仲衰既係原來店中極多烏蠅,好唔掂,唔係啲麵到左先見到既話一定走價錢又唔算抵,普通水平,但加野飲既算貴(野創加10蚊)
價錢又唔算抵,普通水平,但加野飲既算貴(野創加10蚊)
2011-05-07 200 浏览
荃灣廣場四月主題是台灣網路人氣icon米滷蛋,吾家一向是粉絲,所以就選了在這一天去看看。途中先找個地方醫肚,新東記的魚蛋和魚麵一向喜歡,就順道來吃了。這裡總有一種「油淋淋」的感覺,就好像大部份的潮州粉麵店一樣,坐著是有點不舒服的。叫了一碗魚蛋魚麵,這裡的蔥和冬菜是用匙羮分開盛的,就算你忘了「走青」也不用怕。其魚麵大少長度不一,咬落彈牙,頗有魚味,不錯,但就是價錢貴了點,而且份量很少,底還鋪了大量生菜,感覺不便宜,也吃不飽。魚蛋依舊彈牙,值得一讚。黑椒牛丸魚麵頗有黑椒味,咬開輕易見到一粒粒的黑椒,牛丸也彈牙,但牛味好像被黑椒搶去大量風頭,黑椒有點過火了。這裡的魚蛋和魚麵真是不錯,但之前吃過的牛腩和雲吞,甚至今天的黑椒牛丸等都不成氣候,一招走天涯又一例証。
餐牌
途中先找個地方醫肚,新東記的魚蛋魚麵一向喜歡,就順道來吃了。

魚蛋魚麵
叫了一碗魚蛋魚麵,這裡的冬菜是用匙羮分開盛的,就算你忘了「走青」也不用怕。
魚麵大少長度不一
黑椒牛丸魚麵
輕易見到一粒粒的黑椒
黑椒牛丸魚麵頗有黑椒味,咬開輕易見到一粒粒的黑椒牛丸也彈牙,但牛味好像被黑椒搶去大量風頭,黑椒有點過火了。

這裡的魚蛋魚麵真是不錯,但之前吃過的牛腩雲吞,甚至今天的黑椒牛丸等都不成氣候,一招走天涯又一例証。
2011-04-10
餐牌
魚蛋魚麵
魚麵大少長度不一
  • 魚蛋
  • 魚麵
2010-10-14 118 浏览
因為想食清de, 就去左一試, 點知~~~魚旦河, 河粉... 軟身.. 好似熟左好耐, 又冇口感... 唔掂湯底 .. 熱的時候尚可以, 仲幾好tim.. 一凍左 = 味精湯魚旦 都 ok, 冇乜特別fired 魚皮 = 好"益"其實一碗廿多元的魚旦河, 我對他有要求, 真的有點過份.. 不過以門面, 我相信 這間 shop 應該唔差o者...
因為想食清de, 就去左一試, 點知~~~
魚旦 都 ok, 冇乜特別
fired 魚皮 = 好"益"
其實一碗廿多元的魚旦河, 我對他有要求, 真的有點過份..
不過以門面, 我相信 這間 shop 應該唔差o者...

2010-10-10
2010-10-06 95 浏览
忽然想食雲吞,一條友食最易辦事,是但找間麵店便可。找好位置坐低,立即要碗雲吞魚麵,再加枝可樂。有人可能會覺得奇怪,唔係應該食雲吞麵嗎? 頂多都係雲吞河,點會揀魚麵架!不過食這件事,很主觀的,縱然雲吞和魚麵兩者未必很夾,只要我鍾意,照食可也。雲吞沒有散尾,咬落,是豬肉遠多於蝦,比例8:2,因此只能吃出肉的味道,小小的蝦仔,有等於無。以這樣的斤兩,又怎會有好吃的雲吞呢?喜歡吃魚麵,主要貪其質感彈牙。而這裡的出品,大概也做到這效果,只是味道過咸,隱約還吃得出有點腥味,水準並不出色。可樂勝在是枝裝,夠氣又夠冰凍,喝一枝,很爽!
忽然想食雲吞,一條友食最易辦事,是但找間麵店便可。

可樂勝在是枝裝,夠氣又夠冰凍,喝一枝,很爽!
2010-08-10 53 浏览
睇完戲就去戲院對面食返d野先返屋企啦$24有個雙拼麵, 價錢合理啦... 魚蛋唔係好彈牙架咋, 不過真係好有鮮魚味! 牛腩就一般, 唔建議食~ 油菜同豆漿都係普通啦~~~支持中小企, 不要大集團, 大家下次經過都去試下魚蛋啦
睇完戲就去戲院對面食返d野先返屋企啦

牛腩就一般, 唔建議食~ 油菜同豆漿都係普通啦~~~

支持中小企, 不要大集團, 大家下次經過都去試下魚蛋啦
雙拼 + 油菜 + 豆漿
2010-08-04
雙拼 + 油菜 + 豆漿
  • 魚蛋
2010-06-06 63 浏览
同A先生影完相,,本想去食burger既,,但望到有魚旦粉喔,,就行咗入黎試下啦^^A先生食lg7既魚旦粉食上癮xD 魚旦米..d魚旦唔彈牙,,不過ok有魚味啦,,魚片就麻麻地啦,,反而個湯唔錯,,幾鮮甜既感覺,,即刻好味咗^^ 另外個辣油都做得幾好,,好香,,食得辣既一定要試呀xD 牛腩河,,"鞋"..d腩又薄又淡,,唔得試下都好既,,不過就唔好再叫牛腩啦!
同A先生影完相,,本想去食burger既,,
但望到有魚旦粉喔,,就行咗入黎試下啦^^
A先生食lg7既魚旦粉食上癮xD

牛腩河,,"鞋"..d腩又薄又淡,,唔得

試下都好既,,不過就唔好再叫牛腩啦!
2010-06-05
2010-05-21 52 浏览
見佢門口寫到好似手打魚蛋專家咁....就入黎試一試啦店員俾左張幾入面的檯我一坐低 野都未食 就不斷有烏蠅降落到我張檯度叫左個魚蛋米線 一般般 碗野一黎到我就搬去第二張無咁多烏蠅的檯不過都係俾烏蠅搔擾-___- 食得無癮店員態度又串串咁 貫徹茶記風格當然無下次
見佢門口寫到好似手打魚蛋專家咁....
就入黎試一試啦

店員態度又串串咁 貫徹茶記風格

當然無下次
2010-05-05
2010-01-25 52 浏览
難得阿會過到黎荃灣...就搵下有咩野好食...見到openrice對於呢間既全部評語都係好既...加上我又鍾意食牛腸...好啦,就一於試下呢間啦!我嗌咗碗"魚片頭+牛腸河",我好鍾意食呢兩款餸的.- 魚片頭,評語:可以啦!- 牛腸,評語:好un...要咬好耐...唔得!又唔夠肥...牛腸唔夠肥,點得架!!仲有,又俾得細細舊...

我嗌咗碗"魚片頭+牛腸河",我好鍾意食呢兩款餸的.

- 魚片頭,評語:可以啦!

2010-01-23
2009-07-25 57 浏览
一個人搵食,不想吃茶記的特餐常餐快餐,更不會去快餐店搞掂,來吃碗粉都好,反正好耐未食過魚麵,有少少懷念。吃粉麵這些地方,來來去去都係個幾味,餐牌都不用看了,來一碗牛雜魚麵,飲杯凍檸茶。牛肚、牛腸、牛肺和牛膀都有,偏偏找不到我想吃的牛根,亦冇腩。沒關係,反正內臟我都喜歡吃,牛肚略有彈性,亦入味;牛肺煙韌,唔會好腥;牛膀粉軟,新鮮好吃;牛腸堆滿肥膏,豐腴肥美,都收貨了。魚麵是我近期必選的,雖然魚肉鮮味不重,卻吃得出是手打的,亦不失彈牙口感,都好吃。這地方的凍檸茶始終唔掂,是暖的,味道怪怪,下次飲可樂仲好。埋單三十蚊,不便宜,但偶爾來吃一次彈牙魚肉麵,未嚐不可。邊吃邊周圍望,發現這裡新出了片頭,也有興趣一試。

這地方的凍檸茶始終唔掂,是暖的,味道怪怪,下次飲可樂仲好。

2009-07-12 30 浏览
今天老公回公司開 OT, 我就在家開 OT, 自已一人又去食粉麵, 這幾天天氣太熱了, 人走不遠, 唯有在附近找粉麵店吧!紫菜墨魚丸貢丸米, $26, 單併, $18, 雙併, $23, 加紫菜, +$3, 自製爽口貢丸4粒...欠了一點吧, 冬菇味也不夠, 爽滑墨魚丸3粒...爽是夠的, 但吃不到太濃的墨魚味, 樣樣也欠一點點, 這裡的魚蛋牛雜還是會嚐試, 但要試埋其他食肆才回頭了!
今天老公回公司開 OT, 我就在家開 OT

這裡的魚蛋牛雜還是會嚐試, 但要試埋其他食肆才回頭了!
2008-06-10 37 浏览
手打河的確好正,而且19蚊又咁多粒,好平,好值..
手打河的確好正,而且19蚊又咁多粒,好平,好值..
手打墨丸河--19蚊
2008-04-29 58 浏览
試過堂食, 覺得d魚旦好味, 所以就買左魚旦及炸魚片頭比媽咪煮粉食. 連媽咪都贊炸魚片頭唔會炸到硬身, 仲係好軟熟, 味道亦調得好好, 只係用開水滾熱都好夠味. 舖頭都係舊式既粉麵舖裝修, 圓枱圓椅, 但勝在唔會太迫. 魚麵都ok架, 食得出無乜點落粉, 但一碗份量會少d, 男仔未必會夠飽.服務都ok, 因為我試過想買魚片頭時, 見佢成間舖關左燈, 仲拉埋半閘, 但佢都肯賣比我, good.
舖頭都係舊式既粉麵舖裝修, 圓枱圓椅, 但勝在唔會太迫.