(非会员)
身為潮州人,潮州菜是我的至愛之一,不過慚愧地實在不太知道「打冷」的意思,家中有潮州人表示「打冷」即「打人」。姑勿論「打冷」的真意,我只知道每當想平平地吃潮州菜時,「打冷」便是我的不二之選!和潮州菜館相比,「打冷」多了一份平民親切的味道,街坊的夥計、街坊的食客、街坊的價錢。很多「打冷」店都會把食物掛在窗櫥內,大大隻的滷鵝、螢光墨魚、大串大串的生腸和鵝腸,見到甚麼點甚麼也不會擔心太貴(凍蟹除外)!和朋友在旺角行完街順路來這裡打冷,香腸拼墨魚、生腸拼鵝腸、滷鵝、蘿蔔豬紅、蠔餅、蠔仔粥,全是不用看餐牌的典型選擇。向阿姐落單後,見她將柯打交給窗櫥前的阿叔,阿叔手起刀落,瞬間便幻化出我們點的那幾碟拼盤。由於我們坐在窗櫥旁,因而清楚看到阿叔從盤中舀了一大殼秘製汁料淋落拼盤當中,然後再將多餘的汁料倒回盤中。這個工序不僅將食物的味道提升,亦為原本微冷的食物加溫。由於汁料「倒來倒去」,碟邊難免留下多少「痕跡」,不過來這裡吃飯的客人相信都不會介意,因為吃「打冷」就是愛這種簡樸粗豪的味道。說回食物,香腸、墨魚、生腸、鵝腸都淋了秘製汁料,因此味道差不多,生腸和鵝腸都十分爽口,而墨魚亦不會太韌。對我來說滷鵝才是潮

對我來說滷鵝才是潮州菜的主角,這裡的滷鵝當然不是質素最高的那種,但勝在肥瘦均勻,只有近皮位置的一小片肥油,而鵝肉還帶有一陣甘香,滷水汁亦甚為夠味。

另一樣「打冷」必吃當然是炸蠔餅,香脆之餘還有很多甚為大隻的蠔仔,沾一點魚露,十分好吃。至於蘿蔔豬紅是朋友的至愛,本來對豬紅的興趣不大,但上枱時見到那個汁料十分濃郁,一看便知熬製多時,入口果然十分夠味,令我不禁一吃再吃。

坐在這個窗櫥旁的位置實在太好了,因為能看到阿叔如何製作我們點的正宗吊片蠔仔粥。見阿叔先放了一些材料入小煲之中,再加入粥水,大火滾兩滾,倒出來剛好一碗。上枱時粥面還起著滾燙燙的氣泡,吃時著實要小心一點。吊片蠔仔粥的材料富豐,滾熱辣再加上鮮味,可想像於寒冬時來吃感覺更佳。

推介:
香腸拼墨魚--淋了秘製汁料甚為夠味,而墨魚亦不會太韌
生腸拼鵝腸--生腸和鵝腸都是「打冷」的熱賣產品,而且兩者都十分爽脆
汕頭蠔餅--蠔餅炸得香脆,蠔仔的數量不少之餘還大大隻
  • 香腸拼墨魚
  • 生腸拼鵝腸
  • 汕頭蠔餅
2009-09-02 34 浏览
前排同友人到旺角揀母親節禮物揀完就去咗砵蘭街揾地方打冷友人甚為奄尖,本嚟出發前已經上咗O仔揾定去邊間食好死唔死出到嚟忽然失憶剩係記得店名有個"新"字又好死唔死旺角好多潮州嘢都鍾意用新字行頭碰一碰運氣揾咗間新泉發試吓,點知中咗當晚叫咗鵝片,蘿蔔豬紅,炒蜆同蠔仔粥鵝片好嫩好軟又夠鵝味蘿蔔豬紅幾惹味不過鹹咗少少,不過打冷嘢預咗係咁(用嚟送潮州粥就啱啱好)炒蜆洗得幾乾淨,無沙,蜆仔細細味道ok蠔仔粥湯底唔錯蠔仔亦有鮮味埋單200蚊左右另外要讚嘅係,雖然佢鋪仔細細又喺砵蘭街,但係地方好乾淨又友人唔小心倒瀉茶,呀叔即刻9秒9拎布嚟幫手抹,抹完仲記得補返杯茶俾佢,服務不錯都有要彈嘅,就係碟頭幾細,啲餸我兩個人食就話啱啱好,四個人去食真係每人夾兩下已經清碟到最後奄尖友人講咗句"呢間嘢,下次都可以再嚟"已經算係非常高嘅讚美,鍾意打冷嘅朋友不妨一試
前排同友人到旺角揀母親節禮物
揀完就去咗砵蘭街揾地方打冷
友人甚為奄尖,本嚟出發前已經上咗O仔揾定去邊間食
好死唔死出到嚟忽然失憶剩係記得店名有個"新"字
又好死唔死旺角好多潮州嘢都鍾意用新字行頭
碰一碰運氣揾咗間新泉發試吓,點知中咗

當晚叫咗鵝片,蘿蔔豬紅,炒蜆同蠔仔粥
鵝片好嫩好軟又夠鵝味
炒蜆洗得幾乾淨,無沙,蜆仔細細味道ok
蠔仔粥湯底唔錯蠔仔亦有鮮味
埋單200蚊左右

另外要讚嘅係,雖然佢鋪仔細細又喺砵蘭街,但係地方好乾淨

到最後奄尖友人講咗句"呢間嘢,下次都可以再嚟"
已經算係非常高嘅讚美,鍾意打冷嘅朋友不妨一試
  • 鵝片
  • 蠔仔粥
2009-07-15 69 浏览
這間舊式打冷食肆就在朗豪坊側, 門面一點也不顯眼, 舊式裝修, 客人多是地盤工人feel, (絕無歧視成份, 本人就最喜歡這樣的環境, 因為吃得更自由自在), 絕無歧視成份並非亂說, 因為就坐在我們隔離枱的, 就是稻香集團CEO “鍾偉平” (有相為証), 估不到頂頂有名的主席也幫襯, 這間店果然來頭不小, 門口勝在燈火光明, 掛滿打冷應有食物, 如鹵水鵝, 墨魚, 紅腸, 大眼雞, 還有一盤小炒瀨尿蝦, 見到流口水, 可惜友人不好, 六時半入內只有一半枱坐滿, 條街實在太太熱, 一坐下便叫了一支大啤, 大排檔名牌 “獅威”啤酒, 只$12/一支, 十分扺飲, 可惜雪得不夠凍, 未能殺下熱火, 跟隨 掛牆餐牌也沒看, 價錢也沒問, 便叫了韮菜豬紅和鹵水鵝片, 侍應阿叔落單時, 依依哦哦地推介了一味不知甚麼, 我真是聽不清他說甚麼, 只聽到甚麼”冬菜腩煲”之類, 我見他那麼友善, 又有禮貌, 斷估貴極有限 便照叫了, 來到原來不是冬菜, 又不是煲, 而是是咸菜心腩肉, 吃下也不錯, 只是菜心咸而有少甜, 味道有些奇怪, 鹵水鵝片比一般潮州食肆切得較為厚身, 味道略咸些, 但鵝味十足, 加
鹵水鵝片比一般潮州食肆切得較為厚身, 味道略咸些, 但鵝味十足, 加上一少許肥邊皮, 咬落口感煙韌又有棉質感, 鵝片下鋪以炸豆腐, 豆腐質感比想像中滑, 而且皮還有些少脆口, 輔以酸醋, 味道一流,
韮菜豬紅口感滑溜帶些少爽口, 而且熱力十足, 可惜店子冷氣欠勁, 加上無辣不歡, 佐以辣椒油伴碟, 這店的辣椒油比一般潮州食肆的辣得多, 非常勁 (與其冷氣成強烈對比), 埋單時, 好似沖完涼無抹身一樣, 成身濕晒,

門口光火通明
咸菜心腩肉
韮菜豬紅 - 熱力十足!
稻香集團CEO 坐隔離張枱
2009-07-15
鹵水鵝片
韮菜豬紅 - 熱力十足!
2009-06-24 23 浏览
小女子很喜歡吃潮州打冷,但一直在屋企附近也找不到好吃的,往往口痕時只好就範於潮樓﹑潮館等「快餐式」潮州打冷。亦曾試過人氣爆燈的樂園,但覺得只不過是名過其實,還要受侍應的串串咀臉及衝鋒陷陣式食法。看過openrice網友分享的食評,今日終於發現這間隱世潮州打冷店。綜合網友的推介及小女子的個人選擇,嚐試了:1. 鹵水墨魚拼紅腸::鹵水味不是很重但也可以,食物軟硬適中,不像其他打冷店的墨魚那樣硬,而且熱辣辣2. 鹵水鵝:略嫌少許韌,下次點鵝片可能好好些,不過味道不錯3. 蠔餅:如其他網友所言,十分好味,絕沒有一貫「一口粉」的感覺,蠔有蠔味,蛋有蛋味,還有就是過了一會凍了也不會覺得難食,這是我吃過最好吃的蠔餅4. 蠔仔粥:加了魷魚,很清甜,而且是正宗潮州粥煮法5. 通菜抄牛肉:牛肉有牛肉味,沒有鬆肉粉的味道,但很軟身總括來說,各方面都很好,服務很好又不用等位,雖是街坊店但地方絕對乾淨,食物更是好到不用說,實在十分推介。
4. 蠔仔粥:加了魷魚,很清甜,而且是正宗潮州粥煮法
5. 通菜抄牛肉:牛肉有牛肉味,沒有鬆肉粉的味道,但很軟身

2009-06-18
  • 蠔餅﹑蠔仔粥
2009-05-27 31 浏览
九龍區除了陵發外, 我必選新泉發, 因為佢味道夠正宗而且又平.1. 蠔餅 -好食, 用細蠔仔做既同陵發好唔同. 不過都好食.2. 蠔仔粥-好中意佢地加埋土尤一起去煮, 好甜.3. 炒蜆-係好唔點既一味, 因為佢係一大個pot已煮好左及煮左成個世紀既. 所以唔好食.炒蜆一定要有wok氣, 一早做好仲要好似係slow cook soup甘, 不過唔好做.4. 大腸拼墨魚 - 個老水汁一流, 大腸既咬口剛口.
2. 蠔仔粥-好中意佢地加埋土尤一起去煮, 好甜.
4. 大腸拼墨魚 - 個老水汁一流, 大腸既咬口剛口.
2008-10-21 34 浏览
大人有命要食打冷,不敢有違,因為上次去過陵發,於是揀咗呢度。打冷都係食o固幾樣啫:鹵水鵝片唔少得,豬腸拼鵝腸,今次加埋蠔餅。鵝片厚薄適中,唔會太o鞋又夠入味,掂!雖然份量少啲,不過墊底豆腐好滑,都送到幾啖飯喎。豬腸爽到不得了,鵝腸馬上失色不少,但其實兩種都好味,仲加少少韭菜底,正。蠔餅最後上場,似剛剛炸起,夠脆又夠味,而且完全唔腥。因為腥味,我已經好耐冇食蠔餅喇…整體食物水準出色,環境就一般過一般,而且舊咗啲。加埋兩個白飯 total $160,都算係咁啩!?

豬腸爽到不得了
,鵝腸馬上失色不少,但其實兩種都好味,仲加少少韭菜底,正。

整體食物水準出色,環境就一般過一般,而且舊咗啲。
加埋兩個白飯 total $160,都算係咁啩!?
正斗鹵水鵝片
我o既心水係呢碟爽口到震o既豬腸拼鵝腸
久違o既蠔餅
正斗鹵水鵝片
我o既心水係呢碟爽口到震o既豬腸拼鵝腸
久違o既蠔餅
  • 鹵水鵝片,豬腸拼鵝腸,蠔餅
2008-06-09 21 浏览
鹵水鵝片 唔會咀扁好好味呀!!!朋友介紹尼食....所以同didy 尼左食叫左三樣野有 香腸墨魚 + 鹵水鵝片 + 蠔餅三樣都係超水準之作香腸 好難可以煮到唔好味....所以免提墨魚夠煙un~ 又夠晒入口~~雖然唔可以同肥媽小食比....低係呢間的墨魚都真係ok呀!!再尼係鵝片....脂肪同肉的比例剛剛好!!!鵝片精髓在於 佢d 皮下脂肪呢度d 鵝片發揮得好好...入口即溶咁~正!!佢呢點做得好好...買料的應記一功!就連佢的蠔餅都係 一流呀!!夠料得尼又唔會有d 蠔的腥味夠味得尼又唔會咸過頭正正正!!!又近朗豪坊....d 店員又好禮貌....值得推薦呀!!!
鹵水鵝片 唔會咀扁

好好味呀!!!

朋友介紹尼食....所以同didy 尼左食

叫左三樣野

有 香腸墨魚 + 鹵水鵝片 + 蠔餅

三樣都係超水準之作

香腸 好難可以煮到唔好味....所以免提

低係呢間的墨魚都真係ok呀!!

再尼係鵝片....

脂肪同肉的比例剛剛好!!!

鵝片精髓在於 佢d 皮下脂肪

呢度d 鵝片發揮得好好...入口即溶咁~正!!

佢呢點做得好好...買料的應記一功!

就連佢的蠔餅都係 一流呀!!

夠料得尼又唔會有d 蠔的腥味

夠味得尼又唔會咸過頭

正正正!!!

又近朗豪坊....

d 店員又好禮貌....

值得推薦呀!!!
2008-06-02 39 浏览
昨日兩人逛完花墟後。晚上就走去砵蘭街新泉發打冷晚飯,叫咗四個餸:1.鹵水鵝片-----好味,鵝肉好軟滑。2.大眼雞魚-----普通。3.鹵水墨魚拼香腸-----汁醬啲花椒八角及五香粉味大重,菜底好多油。4.正宗蠔仔吊片粥-----胡椒粉大多啦!最後結帳連啤洒一支共二佰二十七元。

1.鹵水鵝片-----好味,鵝肉好軟滑。
2.大眼雞魚-----普通。
4.正宗蠔仔吊片粥-----胡椒粉大多啦!

最後結帳連啤洒一支共二佰二十七元。
大眼雞魚
鹵水墨魚拼香腸
正宗蠔仔吊片粥
2008-05-09 15 浏览
Goose is quite tasty. Oyster omlette is not greasy, not the very crispy style, but this is what it should be. The boss is quite polite and helpful. HK$85 for a dish of goose (thigh), small oyster omlette and a bowl of plain congee. Next time will try those cooked dishes displayed at entrance, they looks quite yummy. Better go with more friends, so can try more. Although the food standard is not at top rank, it's worth to try. However, personally I prefer the food to be on a less salty side. That's why I don't use the fish sauce or vinegar dipping at all. Maybe it's because most of the people order beer and cold drink, so their food is on a slightly salty side. Anyway, it's acceptable.
  • Goose
  • congee
2007-10-14 25 浏览
呢間位於砵蘭街的新泉發潮州飯店,這裡的打冷真係食過番尋味,大多數跟師兄仔章Sir食飯都係去呢間打冷,最好食既就係佢地個蠔仔粥,蠔仔又新鮮又夠多、粥既水同米份量做得好好,食落好好味,最好輕灑一點糊椒粉,味道更加一級捧!還有烏頭都係好食之作. . .係值得介紹一下既
烏頭
蠔仔粥
2007-02-23 9 浏览
昨晚相約友人聚舊兼派利是,友人指定此食店.2個人叫1支啤酒,鹵水鵝片,墨魚併紅腸,蠔仔粥同鹵水蒸鵝.鹵水鵝片幾入味,鹵水幾香,如果暖暖地會好d銏 ,不過豆腐"鞋"d!墨魚併紅腸我最欣賞,熱辣辣,墨魚好彈牙,正!蠔仔粥都好味道,蠔肉幾大粒,湯底濃濃地.友人要加碟鹵水蒸鵝,ok!之但係都係凍的呢!座位當然唔舒適,不過好有風味!
昨晚相約友人聚舊兼派利是,友人指定此食店.
墨魚併紅腸我最欣賞,熱辣辣,墨魚好彈牙,正!
蠔仔粥都好味道,蠔肉幾大粒,湯底濃濃地.
友人要加碟鹵水蒸鵝,ok!之但係都係凍的呢!

座位當然唔舒適,不過好有風味!
2006-11-06 16 浏览
昨晚跟朋友吃了九菜豬紅,香腸墨魚, 酸菜魚, 啤酒...食物沒驚喜, 不過有份濃濃的大排擋色彩,而且比較多粗獷人士食,要聊天都要鬥大聲至傾到...
昨晚跟朋友吃了九菜豬紅,
香腸墨魚, 酸菜魚, 啤酒...
食物沒驚喜, 不過有份濃濃的大排擋色彩,
而且比較多粗獷人士食,
要聊天都要鬥大聲至傾到...
2006-09-28 29 浏览
我好鍾意食打冷, 去朗豪坊附近行過就入去食喇叫左碟鵝片、蠔仔粥、同蠔餅足料, 鵝片大大碟, d 蠔大大隻!!d蠔餅好抵食+好正!!!食過o甘多檔蠔餅, 呢度最好味~~d食物的味道好好~~打冷o黎講唔貴!!可能有番o甘上o下歷史, 所以環境唔係好新~不過去食打冷呢間一流!!
我好鍾意食打冷, 去朗豪坊附近行過就入去食喇
叫左碟鵝片、蠔仔粥、同蠔餅
足料, 鵝片大大碟, d 蠔大大隻!!
d蠔餅好抵食+好正!!!
食過o甘多檔蠔餅, 呢度最好味~~
d食物的味道好好~~打冷o黎講唔貴!!
可能有番o甘上o下歷史,
所以環境唔係好新~
不過去食打冷呢間一流!!