2008-06-12 28 浏览
觀塘市政大廈有兩間泰國小館, 一直也是幫襯泰興, 是晚就試試這所新興. 感覺是比泰興貴, 卻不比泰興好吃.1) 炸蝦餅 - 外賣當然沒有現場即吃的好, 餅身不太彈牙, 蝦膠份量也不夠.2) 牛油雞翼 - 入味也嫩滑, 但極油3) 生牛肉金邊粉 - 外賣的生牛肉當然一早巳熟, 但肉質是鞋得有點過份, 湯底單薄.4) 冬陰公湯 - 配料偏少, 可幸湯底夠酸夠辣, 也頗沉厚.

2) 牛油雞翼 - 入味也嫩滑, 但極油

炸蝦餅
牛油雞翼
生牛肉金邊粉
冬陰公湯
2008-06-09 3 浏览
今日係HOLIDAY...當然做我最中意做0個兩樣野啦, 就係食同訓....訓完晏覺之後就出去搵食....本來想去榮華川菜館, 但係佢唔俾我地坐卡位喎, 咁咪唔食LOR...去街市食THAI FOOD...兩個人點0左...(1) 青木瓜沙律- 最遲來的一個DISH, 超SPICY...食剩好多, 因為太SPICY了......(2) 香脆蠔仔卷 - 即係用一張付皮包著一層魚膠, 個膠入面加0左蠔仔同CARROT BITES, 同埋八爪魚粒! YUMMY YUMMY! 35蚊7條....又係一個抗通脹價...(3) 蝦餅(細) - 25蚊兩件, 食落覺得佢幾有蝦味, 之但係呢, 佢打得唔夠膠, 所以食落去覺得淋淋地, RATHER THAN係爽口(4) 冬YUM公朱頸肉金邊粉 - 30蚊, 老連咁大碗, 一個人食一碗應該會好好好好飽...D粉超吸水, 所以要快快咁食曬佢D粉先...個湯底呢...一般咋..因為無同樓另一檔THAI FOOD咁香口....佢得少少酸咁, 好似落得唔夠香料...朱頸肉都幾好食..OVERALL, 我覺得另一間好食D, 但係依間CLEAN D GA......

兩個人點0左...

OVERALL, 我覺得另一間好食D, 但係依間CLEAN D GA......但係都俾笑面因為佢個 香脆蠔仔卷好好味同有心思...

冬YUM公朱頸肉金邊粉
香脆蠔仔卷 & 蝦餅
青木瓜沙律
香脆蠔仔卷(大頭相)
2008-05-22 6 浏览
晚上八時,和家人黎食晚飯。搭著同樣的扶手電梯,回憶起和同學黎街市食晏,不禁感嘆:時間真係過得快!黎食之前上黎睇過,原來除左之前返學黎食既一間泰國菜,仲有呢間,所以就黎試試。由於家姐喉嚨痛既關係,冇試到出名既冬蔭功,反而興起叫左海南雞飯。另外叫左馬拉盞炒通菜、炸蝦餅、海鮮炒金邊粉。先黎海南雞飯,失望。不是油飯而是白飯,而且雞很老,醬料也只是較辣的,難吃。馬拉盞炒通菜,的確好一般,香味不夠。炸蝦餅,咬落熱辣辣;正想讚之際,發覺欠缺彈牙之口感,而且打蝦膠的蝦份量少,亦缺乏蝦味。失望之際,海鮮炒金邊粉上場,發覺亦有出式之處,金邊粉的配料很多,而且亦十分香,讚!沒環境可言,出現滴水現象,要將枱搬開點,才能放心進食。不是太抵食,埋單時老闆娘問有甚麼改善之處,但本人覺得有有改善空間,有點尷尬;說出其中的一樣:蝦餅不夠彈牙亦缺乏蝦味,老闆娘亦納諫,睇得出係有心做既。是次沒有試冬蔭功,但除左招牌菜,其他菜式都重要,希望有改善。

冬蔭功又熱又鮮, 鯨吞數碗(當然係碗仔啦), 後上的咖哩汁(跟軟殼蟹的), 當堂覺得加了水。蟹不會油花四濺, 幾好了。還吃了什麼? 從來忌各式拼盤, 朋友想吃沒辦法, 行貨四五款, 消化完也沒印象。加多一個薄餅, 我這個飽怪居然覺得麻麻, 當晚不在狀態。可能還有一碟主食, 忘記了。加上朋友自斟的五支blue girl, 埋單327, 泰國姐姐收齊頭320。只有兩客也送錯幾次菜, 笑咪咪, 很少見老板這樣傻氣。敗筆是飲品, 龍眼水及三色冰, 斷估不會放藥水但味道實在像, 和朋友互勸大家不要喝。

2008-04-10 1 浏览
我是因為讀了這個網站對新興的食評,才名去試試,可能是位於市政街市, 那裡環境不太乾淨.. 不過食物卻很好! 我點了冬陰公湯, 牛油雞亦, 炸蠔卷, 咖哩蟹, 薄餅,, 冬陰公湯真的是非常好!!真的如其他人說一樣, 很多蝦! 炸蠔卷好像沒什麼地方可以吃到, 值得一試! 其他都OK!!老闆娘也有來跟我聊天, 原來她們的東西沒有用味精! 很健康!雖然那裡環境真的不太好, 但十分值得一試! 我會再去的! =)
我是因為讀了這個網站對新興的食評,才名去試試,
可能是位於市政街市, 那裡環境不太乾淨..
不過食物卻很好!
我點了冬陰公湯, 牛油雞亦, 炸蠔卷, 咖哩蟹, 薄餅,,
其他都OK!!

老闆娘也有來跟我聊天, 原來她們的東西沒有用味精!
很健康!

雖然那裡環境真的不太好, 但十分值得一試!
我會再去的! =)
  肥仔奇早前光顧位於觀塘瑞和街市政大廈四樓17號C的「新興泰國小食」,發現食物水準大幅下降,就連見慣見熟的老闆娘也沒有鎮守收銀大營,當時肥仔奇已揣測該店應已易手。店名雖依舊,人面卻全非,肥仔奇自此也再無前往捧場。  適逢今天家人謂路經「新興」時發現老闆娘陳太已然歸來,並親口承認前陣子將舖位連架生頂讓了給別人做,證實肥仔奇上述所想非虛。老闆娘陳太並謂現已重掌「新興」,於是家人我今夜就去一試能否重溫昔日的街市式正宗泰國風味。  一行六人點了下列幾道菜:冬蔭功湯-一個掂字!要酸夠酸,要辣夠辣,要香夠香,要鮮夠鮮,若一定要我雞蛋裡挑骨頭的話惟有說用的蝦尺寸太小。泰式酸辣無骨鳳爪-以新鮮蕃茄、洋蔥、泰國青檸汁、辣椒碎等即叫即撈,酸辣開胃,口感清爽。肥仔奇推介。炸蝦餅-夠熱夠脆但無甚蝦味,香茅味倒是充分。肥仔奇推介炸鯪魚餅,可惜今天無貨賣。炭燒豬頸肉-份量較少,燒得不夠香,但水準仍在合格之上,勝在沒肥油。泰式炒通菜-不明白為何用泰式炒法炒通菜總比屋企炒得香辣。肥仔奇推介。鹹魚炒芥蘭-芥蘭夠嫩、夠幼身,入口清甜有菜味,沒有半點殘餘農藥苦澀味,平日去街市都未曾得見有賣。肥仔奇推介。菠蘿炒飯-飯多、肉

一行六人點了下列幾道菜:

菠蘿炒飯-飯多、肉鬆多、炒得夠乾身,好味!惟一敗筆是加入了雪藏雞肉,口感似酒樓點心棉花雞的雞肉味。肥仔奇推介。

濕炒海鮮河-怕油的人必選,合格。

「新興」自家製的調味料紅青椒魚露和椒蒜香醋往往是被食客忽略的配角,可是它們加進食物之後的提鮮功效奇大,一定要試!

「新興」尚有一驚喜之處:凍飲九元,沒錯,是九元!珍多冰、三色冰、青檸冰等都是九元!茶餐廳熱奶茶起碼都賣十元啦!
菠蘿炒飯(左)鹹魚炒芥蘭(右)
左起:椒蒜香醋、紅青椒魚露、砂糖、辣椒乾碎
珍多冰(左)三色冰(右)
2008-01-25 2 浏览
16Jun2007 1422這裡似乎已經轉左手,味道亦迎合街坊口味,好似我咁黎呢度食,一定要叫佢地整得辣或濃味一點,唔係會投訴唔夠味。海鮮冬蔭公湯望落一定唔夠辣味,亦同職員反映過,他們說要就客人的口味,唔係過淡,我亦唔會開口,希望現在有改善,勝在夠料,至於材料方面,包括秀珍菇、蕃茄、蝦及魷魚,海鮮當然好難有新鮮,但勝在夠料,這煲賣32蚊仲想點!至於蝦餅($40),共有八大件,蝦亦唔會好新鮮,蝦得幾香脆,好爽,不似落左料去醃,想當抵食。我係度映相時,職員好有禮貌他們之前映開的相,同埋自己也提出一點點意見,最重是要盡快將這裡重新裝修。
16Jun2007 1422

2007-12-17 1 浏览
不知是否換了厨定老闆,不是當年的味道.想吃的魚肚烋沒了,串燒叮叮了事
不知是否換了厨定老闆,不是當年的味道.
想吃的魚肚烋沒了,串燒叮叮了事
2007-10-28 10 浏览
向來食泰國菜都是在九龍城覓食,今日跟雜誌介紹到觀塘呢個室內街市食隱蔽泰菜。同老公兩個人點左冬蔭功湯河($40)、炸蝦餅($30)、咖哩炒蟹($85)同龍眼冰($5@)。冬蔭功湯好好味,唔算太辣。炸蝦餅味道不錯但嫌不夠彈牙。不得不提個炒蟹,隻蟹超大超多膏,咖喱汁超香(直情想打包返屋企點麵包做宵夜),呢個價錢抵得爛。龍眼冰平得令人難以置信,好飲又唔會太甜。野野分量都好大,食完飽到反艇咁滯先至$176。一定會再黎,仲要叫一班人黎可以試多d野。以後都似乎找不到千里迢迢去九龍城食泰國菜的理由。well,或者都會去小曼谷買杯椰皇沙冰嘅。

2007-10-24 20 浏览
我發現4樓係有2間thai food~咁我就入左泰興即係相片中個一間..另一間o係死角位..門牌係17c講番野食...真係一流呀...個咖哩炒蟹真係好正...我連d汁都打包番去撈反食!!!!生菜包個味都好味又特別冬陰公夠哂味用料又足...可惜兩個女仔去只係食左幾樣野...另外只可冬天去...夏天應該會熱到好難頂人唔太多..老闆娘nice得黎又唔會煩住你環境唔嘈吵可以開開心心食餐飯! 好一個dining experience

人唔太多..老闆娘nice得黎又唔會煩住你
環境唔嘈吵可以開開心心食餐飯!
好一個dining experience
2007-09-19 9 浏览
可能因為見大家講得太好,所以反而有點失望服務:真係唔錯,幾主動食品:冬陰公湯- 同其他舖頭飲既冬陰公湯係大小小分別好難話邊個好D,不過都值80分泰式燒豬頸肉- 太乾,切得太細塊青咖哩雞肉- 青咖哩好味,但用既係雪藏雞柳,要收$50一碟好似貴左D泰式炒通菜- 好過食蝦醬或腐乳炒,$25大大碟泰式炒金邊粉- 因為兩個人食晒前4樣野已經好飽,所以完全無食過打包拎走做一陣既宵夜
可能因為見大家講得太好,所以反而有點失望

服務:真係唔錯,幾主動

食品:

泰式燒豬頸肉- 太乾,切得太細塊

泰式炒通菜- 好過食蝦醬或腐乳炒,$25大大碟

2007-09-02 9 浏览
上左黎Openrice差唔多三個月,但冇一間餐廳值得我去寫一個食評,所以一直都係做ROM。見到網友講呢間野抵夾好食,今日又咁岩出開觀塘買野,就順便同朋友去試下。上到去街市四樓,非常冷清,唔少鋪都冇開或者執左笠。一行到埋去,老闆娘就笑笑口咁問我地幾多個人,之後仲主動幫我地倒水。果度環境認真唔係幾好,D凳係酒樓果種,但黑哂,有潔癖既我望落唔多舒服,如果唔係有人話好食,我真係費事黎。我地大約16:00先到,唔想食太飽,我淨係要左個冬蔭公湯少辣,朋友要左個濕炒雞河。過左一陣,我個湯就送上黎,$35都幾大鍋,用煲仔飯果D鍋裝住,望落材料十足,感覺良好。飲落第一啖,嘩!乜咁辣既!但再飲多啖,先發現D湯唔係咁辣,只係熱。第一次見冬蔭功湯有咁多隻蝦,D蝦好爽口,好驚喜菇唔係草菇,怪左少少仲有好多番茄,要搞掂成鑊湯都用左半個鍾到。朋友個河粉上面有D胡椒粉,怪怪地朋友話個粉味道OK咋喎。好味同抵食都係其次,最抵讚係呢間野既人情味老闆娘會主動同我地傾計,佢好健談,同佢傾計好舒服同埋真係睇得出佢係好用心去經營間餐廳,好多野都係自己親手做,唔係淨識坐係度收錢果D。咁好食,咁抵食,咁有人情味既一餐泰國菜,成為左我
上到去街市四樓,非常冷清,唔少鋪都冇開或者執左笠。
第一次見冬蔭功湯有咁多隻蝦,D蝦好爽口,好驚喜
菇唔係草菇,怪左少少
仲有好多番茄,要搞掂成鑊湯都用左半個鍾到。

朋友個河粉上面有D胡椒粉,怪怪地
朋友話個粉味道OK咋喎。

好味同抵食都係其次,最抵讚係呢間野既人情味
老闆娘會主動同我地傾計,佢好健談,同佢傾計好舒服

咁好食,咁抵食,咁有人情味既一餐泰國菜,成為左我第一個食評。
2007-09-01 9 浏览
2007-08-24 19:40 ~ 20:40 二人冬蔭功湯35元 用秀珍菇代替草菇,有六隻蝦,很爽,湯辣了一點青木瓜沙律28元  全晚最好味的一碟,有青木瓜、花生、蝦仔、生菜二塊燒豬頸肉35元  約有十片,肉很深色?很乾?好像不太新鮮!馬拉盞炒通菜30元  一般泰式炒飯(牛肉) 28元  有洋蔥、蕃茄、肥牛,怎麼竟有幾條芥蘭?沒有切碎的?似撈埋一碟的飯,不似炒飯全晚13張枱只有2張枱有客(包括我),是食物味道差一點?或是天氣熱,無空調的地方人們不願到!我光顧這店已經有15年左右,老闆是泰國華僑,對顧客很好,價錢又平,經常很多人客捧場;雖然多次轉換廚師,因老闆的堅持,餸菜品質依然保持水準,奈何歲月催人,年事已高,業務已交一女子(好像是親戚)打理,菜式味道差遠矣!
2007-08-24 19:40 ~ 20:40 二人

燒豬頸肉35元  約有十片,肉很深色?很乾?好像不太新鮮!
馬拉盞炒通菜30元  一般
2007-06-29 9 浏览
係openrice見到依間泰國嘢食, 又係官塘返工, 約埋幾同事仔一齊試下.因為0係街.市上面, 要經過濕立立嘅街市, 要小心D, 如果唔係跌親就會好臭!!馬拉炒通菜–見人地話好大碟, 但而家唔係, 唔知係咪縮左水, 不過味道OK.炒金邊粉–都幾好味牛肉串燒–汁好香濃, 肉質好嫩, 香口, 可惜有一串好似番炸再番炸, 好”UN”青咖喱鷄 –一定要叫飯黎食D汁, 唔係就嘥晒, (所以最後加左個炒飯)香茅鷄翼–唔算入味, 但勝在熱辣辣泰式炒飯–純粹因為唔想嘥D青咖喱汁, 但其實個炒飯本身都好食, 因為唔多油及乾身.每個人叫了一杯冰, 珍多冰, 三色汁, 棷汁冰…唔算特別但勝在夠平. 每杯$8.00

炒金邊粉–都幾好味
香茅鷄翼–唔算入味, 但勝在熱辣辣

2007-03-17 12 浏览
蝦餅--外皮好脆,蝦肉好彈牙馬拉炒通菜--大碟又好味濕炒泰式金邊粉--比較濕,味道一般啦雞肉同豬肉串燒--醬汁好好味,但串燒比較乾身泰式甜品--好好好味呀!椰汁好香,但比較甜老板娘好好人!好抵!賣單都只係每人$55。
蝦餅--外皮好脆,蝦肉好彈牙
馬拉炒通菜--大碟又好味
濕炒泰式金邊粉--比較濕,味道一般啦
雞肉同豬肉串燒--醬汁好好味,但串燒比較乾身
泰式甜品--好好好味呀!椰汁好香,但比較甜

老板娘好好人!
好抵!賣單都只係每人$55。