2022-10-20 205 浏览
在元朗有多年歷史的新記,最有口碑當然煲仔雞粥,除了用上煲仔即叫即滾之外,最重要就是他們的人情味,店員姐姐們都非常親切,而且餐廳除了粥之外,還有多款腸粉、小食、小炒等等。現在更在全港開設分店,非常受歡迎!貴妃雞豬膶粥($62):貴妃雞的肉非常嫩滑,粥底不但充滿米香,雞味令粥更鮮甜。豬潤亦很新鮮,肥厚大塊,口感彈牙沒有腥味。蠔仔粥($53):帶有蠔仔和肉碎的粥底非常綿滑,味道鮮甜,粥底有有一些薑絲辟走腥味,如果加上一點胡椒粉可以再帶出粥底的味道更加有層次。蠔仔的份量很多,基本上每一口都可以吃到,而且味道鮮甜好味。酥炸魷魚鬚($58):魷魚鬚炸得酥香脆口,不但彈牙還帶有鮮味,味道。一整碟滿滿的魷魚鬚,令人吃不停口。XO醬炒蘿蔔糕($55):煎炒過的蘿蔔糕帶點微酥和濕潤的口感,而且吸附著滿滿的XO醬精華,XO醬味道香濃惹味,有點香辣。

2022-10-06 293 浏览
元朗地膽一定對老字號新記雞粥不陌生,招牌貴妃雞粥即叫即滾,煲得稠身又不乏米香。 雞粥都是逐煲煮的, 一有柯打,師傅就加雞煮粥,粥底綿稠,貴妃雞的鹹味不算濃,雞肉夠嫩滑又有彈性新鮮熱辣,最重要的是雞肉竟然滲出雞油,淡淡的油香增加鮮味!雞粥以外,招牌小吃、菜式同樣做得𣎴錯。其中紅燒乳鴿浸滷水後風乾後即叫即炸,皮脆肉嫩又多汁。連粗獷的炸豬大腸也做得細緻,除了上皮水令外層更香脆外,更會原條去炸,炸好才切件,不會像某些餐廳為方便炸前已預早切好一件件,所以豬大腸內裡依然鮮嫩,但我嫌佢口感有少少un,有d難咬。腸粉也是即叫即拉,老公最愛的炸兩腸粉,腸粉厚度剛好有米香椒鹽魷魚酥不過不失,建議可以揀大條d去炸,食落才有口感!同埋要小心火侯,我覺得今次炸得有少少鞋口,不過整體水準都高過好多其他食店。最後一提,呢間有openrice 外賣自取,又有優惠,十分划算!

乳鴿

炸大腸

腸粉也是即叫即拉,老公最愛的炸兩腸粉,腸粉厚度剛好有米香
炸兩腸粉

炸魷魚鬚

乳鴿
炸大腸
2022-10-02 149 浏览
🥠#奶黃流沙包 Salted Egg Yolk Custard Bun(Fried)吃港式 就是要點奶黃流沙包!這個表面有炸過 吃起來酥酥的 內餡奶皇也很不錯🥟#蝦餃 Har How超乎預期 蝦餃兩個小小的很可愛 皮薄、蝦肉滿滿 大推!手撕餅 Onion Pancake它的手撕餅不是一整個完整的讓你撕 而是已經用好了有附上特調醬汁 底層有點油 這個普🍡#紫蕃薯流沙球 Sweet Potato Salted Egg roll跟想像中有點不一樣 我們以為內餡是會爆漿流餡的 春卷 Spring Roll 餡料是素的
吃港式 就是要點奶黃流沙包!

這個表面有炸過 吃起來酥酥的 內餡奶皇也很不錯

🥟#蝦餃 Har How
超乎預期 蝦餃兩個小小的很可愛

皮薄、蝦肉滿滿 大推!

手撕餅 Onion Pancake
它的手撕餅不是一整個完整的讓你撕 而是已經用好了

有附上特調醬汁 底層有點油 這個普

跟想像中有點不一樣 我們以為內餡是會爆漿流餡的

春卷 Spring Roll
餡料是素的
2022-09-28 187 浏览
元朗新記雞粥出名好食,亦係我嘅comfort food provider。開心食新記,唔開心食新記。🐤招牌貴妃雞粥✨ $56 - 黎新記必叫招牌菜✨一份雞粥份量夠兩個人食。粥底綿稠,貴妃雞有微微酒香,雞肉冇因為煲過而變鞋,都仲係嫩滑又有彈性,而且仲有淡淡嘅油香,令成碗粥都增加咗個鮮味。🐥紅燒元朗脆皮乳鴿✨ $73 - 另一必叫招牌菜如果喺新記只打算食兩樣嘢,真係叫呢兩樣就啱。隻燒乳鴿香脆、肉質多汁,脆皮夠香,送粥送酒都一流,而且乳鴿滲出嘅油分仲增加香氣,係未食其肉係先聞其香。🐤海蜇手撕雞$55 - 呢個做前菜係一流🟡香脆炸両腸粉$23 - 粥配腸粉係走唔甩,炸両都係呢度嘅招牌菜🟡蒜泥汁脆皮豆腐$36 - 香脆好食,都係送粥送酒都好正!🥤七喜龍眼冰$25🥤七喜話梅柑桔冰$25🐤新記煲仔雞粥 (元朗)📍元朗又新街60號地下D2號舖

紅燒元朗脆皮乳鴿

🐤海蜇手撕雞$55 - 呢個做前菜係一流
海蜇手撕雞

香脆炸両腸粉

🟡蒜泥汁脆皮豆腐$36 - 香脆好食,都係送粥送酒都好正!
蒜泥汁脆皮豆腐

🥤七喜龍眼冰$25
🥤七喜話梅柑桔冰$25
七喜龍眼冰+七喜話梅柑桔冰

🐤新記煲仔雞粥 (元朗)
📍元朗又新街60號地下D2號舖
七喜龍眼冰+七喜話梅柑桔冰
  • 貴妃雞粥
  • 脆皮乳鴿
2022-09-27 105 浏览
哩一餐印象好深刻,嗰陣返完工10點幾,有個同事話去元朗食宵夜。佢十分推介哩一間餐廳,咁我哋就坐車去食。餐廳環境無咩特別,但係餐牌就好有驚喜,又有傳統嘅粥品又有地道小食。當日叫咗一份炸大腸、雞粥、蟹粥、多春魚、皮蛋、炸両、雞翼... 感覺就係不停叫不停叫。個雞粥好濃嘅雞味,好有味道,我哋搶住食,不愧為招牌菜。啲小食都好送啲粥。我特別鍾意係炸大腸,因為脆卜卜加上酸甜嘅醬汁,Yum Yum Yum!皮蛋都好好食,唔會有難入口嘅感覺 (唔鍾意皮蛋口感嘅人都應該接受到)。哩餐除咗好味,更多嘅係一種青春,宜家叫我咁夜跨區食宵夜,我會好猶豫。

2020-10-05
2022-09-19 133 浏览
最近唔知點解突然好想食粥,之前聽朋友講過元朗有間幾出名的新記煲仔雞粥,當然要慕名來試一試了。元朗都有不少隱世粥店,講到最高人氣都非新記莫屬😆從餐牌就可以看到新記有很多不同的美食,尤其是以生滾粥最出名,緊係要試一試啦🤤所以小K點了幾種不同種類的美食😆香脆多春魚多春魚夠矖脆,食落去口感十足😚薑蔥田雞估唔到呢個田雞煲超級足料,入面有好多田雞,鐘意食田雞既朋友唔可以錯過🥰燒味拼盤燒味拼盤有唔同既燒味,包括貴妃雞、海哲、叉燒和薰蹄😋蠔仔魚片海蝦粥海鮮非常鮮味,粥底果然是生滾的,好綿好滑,一定要比個like👍凍豆漿豆漿豆味好濃郁,食完粥之後飲杯豆漿簡直就是完美😜餐廳名稱:新記煲仔雞粥餐廳地址:元朗又新街60號地下D2號舖電話:2442 5129

香脆多春魚

多春魚夠矖脆,食落去口感十足😚

薑蔥田雞

燒味拼盤

燒味拼盤有唔同既燒味,包括貴妃雞、海哲、叉燒和薰蹄😋

蠔仔魚片海蝦粥

凍豆漿

豆漿豆味好濃郁,食完粥之後飲杯豆漿簡直就是完美😜

餐廳名稱:新記煲仔雞粥

餐廳地址:元朗又新街60號地下D2號舖

電話:2442 5129
2022-09-18
  • 海鮮粥
2022-09-14 112 浏览
食雞粥,搵新記,食乳鴿,搵新記。新記好多間分店,但唯獨元朗的新記煲仔雞粥係我最推薦的。鋪名係煲仔雞粥,顧名思義就當然要必食呢度既煲仔雞粥啦。今次就同朋友二人,點了貴妃雞粥同埋馳名的紅燒元朗脆皮乳鴿,另外點份前菜海蜇手撕雞,仲點了份蝦醬炒通菜,咁就份量剛剛好啦。食物好快送到,首先這個煲仔貴妃雞粥真係煲得好綿好滑,而貴妃雞的口感仍然十分嫩滑,出名係有原因的,來呢度就真係必食之選。紅燒元朗脆皮乳鴿係我想吃的,沒想到做得出色,背負的起元朗脆皮乳鴿的稱號,外脆的乳鴿加上彈牙的肉質,值得一試。海蜇手撕雞份量其實也蠻多,這個海蜇脆脆的十分爽口,手撕雞口味夠香,十分開胃。喜歡這裡的蝦醬炒通菜,通菜不老,蝦醬口味也夠濃郁,好吃。最後飲返杯豆漿,慢慢食慢慢嘆,最好不過的選擇。
食雞粥,搵新記,食乳鴿,搵新記。
新記好多間分店,但唯獨元朗的新記煲仔雞粥係我最推薦的。
喜歡這裡的蝦醬炒通菜,通菜不老,蝦醬口味也夠濃郁,好吃。
最後飲返杯豆漿,慢慢食慢慢嘆,最好不過的選擇。
2022-09-05
係好有雞味嘅雞粥🥳元朗新記煲仔雞粥 唔知大家有冇食過 ?我就第一次去食唔知食咩好 於是見到餐牌佢有好多必食推介 於是就叫左以下呢幾樣 分別有貴妃雞粥 Xo醬炒蘿蔔糕 酥炸魷魚鬚椒絲腐乳炒通菜七喜龍眼冰七喜話梅柑桔冰叫完無幾耐就送到 Xo醬炒蘿蔔糕 同酥炸魷魚鬚以為會唔熱唔脆你錯啦佢又熱又脆又有鑊氣 食完到而家都重好熱氣🙈貴妃雞粥 望落去好似無咩特別又錯啦 每一啖粥都有雞味 重要好綿D雞9成都好滑 叫左甘多野食 都係講緊26x定27x 重要我地眼寬肚窄🙈食剩左小小🙈
係好有雞味嘅雞粥🥳

元朗新記煲仔雞粥 唔知大家有冇食過 ?

Xo醬炒蘿蔔糕

D雞9成都好滑

叫左甘多野食 都係講緊26x定27x
重要我地眼寬肚窄🙈食剩左小小🙈
2022-09-03 108 浏览
My love for pigeon brought me all the way to Yuen Long, and a friend who grew up in the area told me that the shop on 又新街 is the better one of the two branches so there we went.Not to sound spoilt but I expected the Pigeon served in Chinese places to always be baby ones cuz they tender and Chinese name is 乳鴿, but the one we got wasn't 乳 at all hahaha it was HUMONGOUS that said, skin was crispy and meat was juicy so no complaints from meee. We also got turnip cake, a massive plate of fried squid,

Not to sound spoilt but I expected the Pigeon served in Chinese places to always be baby ones cuz they tender and Chinese name is 乳鴿, but the one we got wasn't 乳 at all hahaha it was HUMONGOUS that said, skin was crispy and meat was juicy so no complaints from meee. We also got turnip cake, a massive plate of fried squid, and of course their famous chicken congee
2022-08-30 95 浏览
今日突然好想食雞粥,請起元朗有間幾出名,就去試下,上網見到啲人話好正喎!叫咗一個雞粥同埋一個魷魚鬚。56蚊一個雞粥還可接受,但係58蚊一碟魷魚鬚就有啲貴。同埋應該都係番炸。至於個粥我就覺得好普通,我媽煲得都仲好味過佢!
至於個粥我就覺得好普通,我媽煲得都仲好味過佢!
2022-08-26
2022-08-22 102 浏览
外賣乳鴿乾過我荷包😢😢今次喺foodpanda度嗌外賣,見到隻乳鴿真係唔開胃一睇就知隔夜,番炸番炸貨😪😪😪😪真係乾柴到心著火😤😤😤其實都好彩喺foodpanda度叫,投訴完起碼會退返錢俾你,如果喺門市買完返到屋企先發現真係嘈黎都嘥氣😪無下次,太難食
外賣乳鴿乾過我荷包😢😢
今次喺foodpanda度嗌外賣,
2022-08-15 158 浏览
今日黎到元朗,我就揀左呢間我最愛食嘅老字號生滾粥店,新記🤩🤩,係元朗都有唔少隱世粥店,講到最高人氣都非新記莫屬🤙🏻🤙🏻貴妃雞蠔仔粥 $64呢度最出名嘅就係貴妃雞蠔仔粥。貴妃雞好滑好入味,加左蠔仔嘅鮮味更粥嘅好味程度更上一層樓😋😋,粥底煮到無乜米粒,而且將粥同餸分開食都係好好味。干炒鮮牛河 $54相信睇過電影金玉滿堂嘅人都知道,乾炒牛河係一味簡單但係好難煮到好食嘅菜式,新記呢度嘅乾炒牛河,夾上黎個陣唔會有油留喺嗰碟度,廚師對火候嘅把握一定10分出色♨️♨️蜆介鯪魚球$52呢度嘅鯪魚球吃起來清爽少油,一啲都唔油膩,配上蜆蚧醬吃,惹味之餘令到鯪魚球更加可口,就算單獨叫黎食都一級捧。香脆油條 $10講到食粥,梗係唔少得配埋油條㗎啦😎香脆得嚟有好味

貴妃雞蠔仔粥

干炒鮮牛河

蜆介鯪魚球

香脆油條 $10
講到食粥,梗係唔少得配埋油條㗎啦😎香脆得嚟有好味
2022-05-21 424 浏览
从小红书分享中得知这个店久违的大排档地道小吃美食抱住探店试试的心态找到这个店铺有点小惊喜~雞粥同個話梅七喜好喝到爆我點了貴妃豬肝粥#好喝到無朋友#豬肝非常新鮮&雞肉也很滑口感不錯炒米粉不是放醬油而是放了鹽~吃起來不咸通心菜我選了蝦醬炒#稍微有點鹹#非常下飯總體感覺還是非常ok的喲^_^人多可以点小炒下次人多建議點菜~看著菜單非常可以總體評分食物評分環境評分服務評分接下來繼續美食分享感謝觀看下期再會!
从小红书分享中得知这个店

食物評分

環境評分

服務評分

接下來繼續美食分享
感謝觀看下期再會!
2022-05-18
2022-03-03 513 浏览
第一次食新記。叫左兩碗外賣粥。一碗係貴妃雞豬潤粥,而另一係皮蛋瘦肉粥其實每一次我早上行過新記都好想去試下。可惜新記開得比較晏。而家有得叫apps外賣方便好多。而且apps個價錢都還可以接受。老公叫皮蛋瘦肉粥,佢話好食我叫左貴妃豬潤粥,一打開滿滿雞黃油睇到都覺好補身甘。雞肉好嫩唔鞋口。雞皮好滑。最令我驚喜係豬潤好軟口。一啲都唔硬唔粉。一流。我好鐘意食豬潤。粥麵好小食到啲甘軟口嘅豬潤。好驚喜。好好食

第一次食新記。叫左兩碗外賣粥。
一碗係貴妃雞豬潤粥,而另一係皮蛋瘦肉粥

其實每一次我早上行過新記

老公叫皮蛋瘦肉粥,佢話好食

我叫左貴妃豬潤粥,一打開滿滿雞黃油

我好鐘意食豬潤。粥麵好小食到啲甘軟口嘅豬潤。好驚喜。好好食

貴妃雞豬潤粥
2022-03-03
30 分钟 (外卖送餐)
貴妃雞豬潤粥
2022-01-11 566 浏览
XO醬叉燒炒蛋飯叉燒肥瘦岩岩好 厚厚地一片 炒既份量足 大大份 放既油適中 食落十分滑 蛋同叉燒配搭好好香脆炸大腸 厚切 大大件超惹味 炸得金黃 香脆既外皮 入邊軟軟地 酸甜汁加上去 蠔仔牛肉粥蠔仔新鮮 食唔到異味 牛肉配粥又好夾
XO醬叉燒炒蛋飯
叉燒肥瘦岩岩好 厚厚地一片