2024-06-23 129 浏览
解鎖熱辣鮮香的美味密碼!🌶️麻辣鴛鴦鍋好香,這家的鍋底採用了上等辣椒花椒,手工炒制之後辣而不燥,😘經典的麻辣鍋底,那紅彤彤的色澤,看著就讓人垂涎欲滴。底料香氣撲鼻,一上桌就能聞到那醇厚的麻辣味道😍菜品更是豐富多樣,🥢新鮮的毛肚七上八下,入口爽脆;🥩嫩牛肉片肉質鮮嫩多汁,每一口都是滿滿的滿足感;羊肉卷肉質細膩爽滑,能品嘗到實實在在的羊肉香;🥚還有鵪鶉蛋,在辣鍋里煮過後,別有一番風味。在銅鑼灣也能吃上這口香,🥳再也不用去重慶吃火鍋了。
解鎖熱辣鮮香的美味密碼!

在銅鑼灣也能吃上這口香,🥳再也不用去重慶吃火鍋了。
之前食過中環店,今次嚟到銅鑼灣店同樣佈置簡約時尚,座位坐得舒適,店員好細心食材方面亦新鮮,擺盤漂亮,店員話蟶子當造果然又大又鮮甜🤪🪄雙拼鴛鴦鍋:大骨滋補窩+麻辣火鍋食唔到太辣嘅我,呢個奶白色大骨滋補湯湯鍋岩晒,清甜不肥膩,真材實料連肉大骨。另一邊浸泡豐富鮮紅椒香氣十足,靚火鍋湯底果然令食材精華❤️🪄美國 prime 牛小排肉質鮮嫩紅潤,油花均勻唔會好肥,拖一拖即熟,食落軟腍滑嫩,牛味濃且香,配麻辣鍋食一級棒🤪🪄十秒牛舌真係淥十秒左右就食得😮有咬口而牛肉味同樣濃郁🪄鮮嫩牛肉每次黎方叔叔打邊爐都一定會叫😋超級嫩滑好好食,可以話咁多間嘅嫩牛肉Top1🪄美國牛板腱牛肉停不了,薄切牛板腱油脂分佈平均,鮮嫩多汁,肉質幼嫩帶有油花🪄手打魚籽蝦滑,全部都勁新鮮好高質,食落鮮美無比,香滑又彈牙🪄鮮活海蟶店員推薦,原來4-8月係季節限定😮每一件真係好新鮮,勁大隻,入口個下鮮味超級突出,3分鐘就食得❤️仲有其他配料韭菜水餃、皇帝菜、稻庭烏冬等等都我鍾意食嘅嘢🤣🪄紅糖爆漿粑重點之一,新鮮炸起超有誠意,外層脆香內餡軟糯又煙韌,中間夾住大量流心紅糖漿,同坊間紅糖分開嘅做法好唔同另外叫咗衝上雲霄百香果雞尾酒(含酒精),

食材方面亦新鮮,擺盤漂亮,店員話蟶子當造果然又大又鮮甜🤪

🪄雙拼鴛鴦鍋:大骨滋補窩+麻辣火鍋

🪄美國 prime 牛小排

🪄十秒牛舌
真係淥十秒左右就食得😮有咬口而牛肉味同樣濃郁

🪄鮮嫩牛肉

🪄美國牛板腱

🪄鮮活海蟶

仲有其他配料韭菜水餃、皇帝菜、稻庭烏冬等等都我鍾意食嘅嘢🤣

🪄紅糖爆漿粑

另外叫咗衝上雲霄百香果雞尾酒(含酒精),超級大杯,百香果味好fresh ,另一杯洛神花鮮橙特飲都好重果汁味,配打邊爐一流

🚩方叔叔重慶老火鍋 (渣甸中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓
2024-05-30
相信好多人都有聽過✨方叔叔打邊爐🙆🏻‍♀️超正真心喜歡💕高質食材+火鍋湯底超好味😋按人頭計算湯底價錢$38 & 醬料$20$38可吃到一個鴛鴦火鍋,湯底勁足料又好味💗餐廳優惠👛1️⃣方叔叔推出由即日至16/6,💰凡消費滿$200即送$100現金劵!再下次惠顧只要單點每消費$200就可用1張,而且無封頂💖⚡️2️⃣牛肉拼盤套餐$598✨超 級 優 惠 ✨大滿足之選💕💕拼盤包括多款牛肉,牛摩皇必吃😍 美國Prime牛小排、牛板腱、牛舌、安格斯牛板翼、還有伴菜的胡瓜絲和青瓜花,擺盤別具心思,食材新鮮高質!配菜還有黃金針菇及鴨血✨😊牛舌真係超好味,勁爽又滑又彈,超正🙂‍↔️ 美國Prime牛小排牛味香濃,牛脂豐富😚牛板腱和牛板翼牛味都濃~肉質鮮味麻辣雙拼鴛鴦鍋 $38/位麻辣湯底麻香辣得非常有層次,色、香、味俱全非常之純正,另外選了牛骨湯底,非常之鮮味鮮活海蟶子 $90 份,每隻蟶子超大隻,鮮甜肥美乾貢菜、淮山條新鮮好味水仙烏龍檸檬茶🍋大大杯超解辣
相信好多人都有聽過✨方叔叔打邊爐🙆🏻‍♀️超正
真心喜歡💕高質食材+火鍋湯底超好味😋
按人頭計算湯底價錢$38 & 醬料$20
$38可吃到一個鴛鴦火鍋,湯底勁足料又好味

💗餐廳優惠👛

2️⃣牛肉拼盤套餐$598
✨超 級 優 惠 ✨大滿足之選💕💕
😊牛舌真係超好味,勁爽又滑又彈,超正
🙂‍↔️ 美國Prime牛小排牛味香濃,牛脂豐富
😚牛板腱和牛板翼牛味都濃~肉質鮮味

麻辣雙拼鴛鴦鍋 $38/位
麻辣湯底麻香辣得非常有層次,色、香、味俱全
非常之純正,另外選了牛骨湯底,非常之鮮味

鮮活海蟶子 $90 份,每隻蟶子超大隻,鮮甜肥美

乾貢菜、淮山條新鮮好味

水仙烏龍檸檬茶🍋大大杯超解辣
2024-06-07 55 浏览
朋友推介方叔叔火鍋,早有想試試的念頭,一拍即合!沒訂枱也有位,幸運極了!環境佈局雅致,座位寬敞舒適,枱面夠大,可安置多款食材,激讚!甜品先上的安排,令人有點意外!免費雪耳紅棗羹,清甜潤喉,美女必食!雙拼鴛鴦鍋,普通麻辣鍋拼山珍菌鍋,小妹不好辣,這晚以山珍菌作伴,湯底滿滿菇菌的香味,勝預期 👍👍喜歡這店,可自選半份食材的安排,多點幾款,來個大滿足!鮮活蟶子半份 $45,吃海鮮,夠新鮮就是黃道!蟶子鮮甜,更勝蜆類。重慶耗兒魚半份 $68,魚肉嫩滑有口感,多肉少骨,抵讚!手切牛肉半份 $188,肉味濃厚,手切新鮮牛肉,就是好味道!美國牛板腱半份 $98,雪花❄️牛肉,紅白分明,一滾即食!😋😋😋稻田毛肚半份 $78,很少吃這個,在朋友極力推薦下,還是要了半份,跟著大會指定時間煮,爽口唔韌,意外地好食!油條半份 $18,還算脆口,有驚喜!鮮滑魚麵半份 $38,麵條爽彈,就是條狀的魚蛋,很不錯。整體算理想,值得再次光顧 🥰🥰

喜歡這店,可自選半份食材的安排,多點幾款,來個大滿足!

重慶耗兒魚半份 $68,魚肉嫩滑有口感,多肉少骨,抵讚!

油條半份 $18,還算脆口,有驚喜!

鮮滑魚麵半份 $38,麵條爽彈,就是條狀的魚蛋,很不錯。

整體算理想,值得再次光顧 🥰🥰
2024-06-04 37 浏览
一入尼就俾糖水飲,唔會好甜啱啱好湯底叫咗蕃茄同豬骨湯底,蕃茄湯底超濃👍海鮮類種類多兼食物質素幾好,最記得嘅係我叫咗海蟶同嫩牛肉,同個湯底好夾,所以超好食🤩而且第一次食火鍋有咁大杯嘅嘢飲😂服務周到,有乜需要舉手就好快有人尼,而且見我地就尼冇乜湯,唔使叫服務員佢地都自動幫我地加👍👍👍環境裝修簡潔而且整理得尼又乾淨,冷氣啱啱好,所以食緊嘢唔會係咁出汗😌地方唔係好大但又唔會好逼,所以唔會好多人同好噪,加埋音樂同朋友傾計的確好舒服總體尼講好滿意,希望下次去銅鑼灣再去食😋
一入尼就俾糖水飲,唔會好甜啱啱好

湯底叫咗蕃茄同豬骨湯底,蕃茄湯底超濃👍

總體尼講好滿意,希望下次去銅鑼灣再去食😋
2024-05-26
  • 海蟶
  • 嫩牛肉
在這家火鍋店,🌶他們的麻辣湯底實在惹味了。當鍋底端上桌時,惹味鮮香的紅油鍋底,就讓人垂涎欲滴。🥘牛油的香濃紅亮,菌湯的鮮美濃厚,老少皆宜。牛肝夠新鮮,而且清洗得乾淨,品嘗起來,🥢大刀牛肝口感脆勁十足,清爽爽脆。那塊塊鮮香Q彈的鮮黃喉,煮熟後還能保持脆身。🐮鮮牛肉調味得恰到好處,🥩濃厚的香氣,美味誘人。火鍋離不開的鮮嫩毛肚,😙味道鮮美,融合鍋底的鮮味。🧄搭配上蒜味香油,一口下去,濃郁滿足。

2024-06-01 41 浏览
每一次黎方叔叔都係咁出色大滿足🥰 入門口已經聞到超濃郁嘅麻香滋味😋 餐廳裝橫帶有重慶嘅古色古香😍 座位闊落又舒適👍 好啱一大班朋友黎邊爐聚餐❣️ 黎到當然必點鴛鴦麻辣鍋😋 普通辣已經好足辣椒😋 加埋多款香辛調味料在內,口味好正宗超地道👍 另選嘅蕃茄湯鮮甜又濃香,食落酸酸甜甜好開胃❤️ 之後跟方叔叔推薦菜㨂咗幾款合心水嘅配料😋 首選嫩牛肉同埋美國prime 牛小排😍 肉質鮮嫩又紅潤,油花均勻唔會好肥👍 一碌即熟,食落軟腍又滑嫩😋 牛味既濃且香,配麻辣鍋食真係一級棒👍 海鮮類就㨂咗珊瑚蚌同埋手打魚籽蝦滑🥰 全部都勁新鮮好高質👍 食落鮮美無比,香滑又彈牙😋 真係必食❤️ 特地㨂咗份時令限定嘅鮮活海蟶😍❤️ 隻隻肥美又飽滿😋 咬落啖啖肉汁😚 鮮甜出色推薦👍麵食㨂咗餐廳推薦嘅武隆苕粉😋 食落煙煙韌韌好有嚼感🥰 苕粉非常吸味😍 每一口都充滿湯底嘅精華🤤 值得一試😋 食方叔叔每次都會叫佢地嘅紅糖爆漿粑🤤 新鮮炸起超有誠意,食落外層脆香,內餡軟糯又煙韌,中間夾住大量嘅流心紅糖漿🌟🤩 超甜美之選🤤 🐧❣️方叔叔5月份推出激減優惠🤩🌟 ,凡消費滿$200即送$100優惠券於下次消費使用,下次消費亦是每消費$200可

🐧❣️方叔叔5月份推出激減優惠🤩🌟 ,凡消費滿$200即送$100優惠券於下次消費使用,下次消費亦是每消費$200可使用1張減$100優惠券,係無封頂使用😍😍😍 (但係套餐不能使用),有效期為派發起計30天👍 但請注意: 此推廣不適用於中環店並請於發文注明🥴❤️
2024-05-26 45 浏览
平時好少食火鍋,今日路過銅鑼灣見到平日喺地鐵站宣傳廣告入面嘅方叔叔就上去試。一嚟服務員姐姐好熱情咁招呼我地。俾咗我同朋友一人一碗紅棗雪耳糖水。好清甜好味。之後因為朋友唔食辣,嗌咗豬骨湯底同番茄湯底。以為方叔叔只係麻辣火鍋比較掂,點知其他湯底都一樣得。湯底好濃郁,加埋啲竹笙索一索啲湯之後食簡直一流海鮮(尤其珊瑚蚌)都好甜好好味。服務員姐姐仲好好人咁主動問我地要唔要幫手落蝦滑。然後飲品意外地好大杯!飲唔晒😂總括嚟講係一次好好嘅體驗下次會再幫襯。

然後飲品意外地好大杯!飲唔晒😂

總括嚟講係一次好好嘅體驗
下次會再幫襯。
2024-05-26
  • 珊瑚蚌
2024-05-23 44 浏览
夏天當然要涮最辣的火鍋✨重慶朋友都誇正宗的火鍋!🔥.推薦招牌鍋底:🌶麻辣拼花膠雞鍋底。麻辣乾料很香,地道重慶火鍋就是這個味!🥰鴛鴦鍋貼心照料到吃辣與不辣,😉或者想嘗試下麻辣的我,.肉量真的大滿足🥩一邊涮鍋辣得冒汗,一邊吃著清涼的糖水,試過直呼過癮👍👍.看到每桌都點這個鮮黃喉 ,🥢大塊的黃喉片個個都好中意。😍涮完鮮香麻辣,不用蘸醬都很香了。.鮮鵝腸,夠新鮮,涮兩下就能吃了,口感好爽脆。
夏天當然要涮最辣的火鍋✨重慶朋友都誇正宗的火鍋!🔥

鮮鵝腸,夠新鮮,涮兩下就能吃了,口感好爽脆。
2024-05-20 34 浏览
我哋不嬲都會叫返個鴛鴦鍋,麻辣火鍋 夠刺激,唔係只係得個辣,整個鍋都係滿滿的辣椒乾,花椒,香茅,所以真係又香又辣,食起來很過癮。養生雞鍋有嫩滑的雞件,花膠,湯頭鮮甜,加上枸杞,蟲草花,打邊爐前要飲返頭啖湯先真係好滋補,加$20一位,抵啦!太肚餓都唔想諗太多,見到枱上的餐紙有推薦菜,都好岩我心意。現炸豆皮每次我都會叫,因為即叫即炸,仲要好脆口,放落去湯鍋度,再取上,真係滋滋聲,吃起來有豆香,又吸收湯汁味道,唔錯。功夫萵筍片切成薄片,在燈光下見到透切的翠綠色,食起來很爽口又吸汁。牛肉拼盤拼盤好豐富,有美國prime 牛肉,安格斯牛板翼,牛板腱,藤椒牛舌,青瓜花,胡瓜絲,仲俾埋爽口的黃金針菇及鴨血各一份。牛肉各有特色,肉味香濃,油花分佈均勻,最具特色係牛舌,嫩滑及藤椒味有少少麻辣感。青瓜花很新鮮又脆口,胡瓜絲吸收湯汁,很美味。仲有我叫左個甜品紅糖冰粉真係透心涼堅果滿滿,充滿口感

太肚餓都唔想諗太多,見到枱上的餐紙有推薦菜,都好岩我心意。

現炸豆皮

功夫萵筍片
切成薄片,在燈光下見到透切的翠綠色,食起來很爽口又吸汁。

牛肉拼盤

仲有我叫左個甜品
紅糖冰粉真係透心涼
堅果滿滿,充滿口感

小編對麻辣火鍋真係上曬癮,方叔叔嘅麻辣火鍋絕對係經典,基本上係香港以麻辣邊爐計真係跑贏曬所有品牌。而小編最鍾意就係佢哋每一樣嘢都可以叫半份,尤其啱曬兩個人去打邊爐都可以試到好多晤同種類嘅食物。同埋佢地有個細心之處就係每一款食物都係標籤加了可以煮幾耐,等你清楚知道點樣先唔會overcook。

除了睇下面食評之外,小編真係想update埋佢哋5月份激減優惠,凡消費滿$200即送$100優惠卷供下次消費使用,下次消費亦是每消費$200可使用一張減$100優惠卷,無封頂使用(套餐不能使用),而有效期為派發起計30天。但大家記得呢個推廣不適用於中環店**鴛鴦麻辣鍋(普通辣同花膠雞湯)嚟食重慶火鍋小編一定會選擇佢地普通麻辣湯底,雖然小編選擇係普通辣,但經時間慢慢熬煮你會發現會慢慢越來越辣! 而另外一邊小編就選擇了花膠雞湯,小編都真係相當鍾意!
小編精心推薦:
- 美國Prime牛小排肉質嫩滑 口感非常好味 小編相當鍾意
- 嫩牛肉平價但口感小編覺得真係不輸貴價牛肉基本上每一次都嚟食- 鮮鵝腸 超級爽口 一試難忘
- 鮮龍躉片 滿滿膠質 魚味超級濃郁
- 美國桶蠔 肥美到爆 口感爆棚
- 十秒牛

鴛鴦麻辣鍋(普通辣同花膠雞湯)

小編精心推薦:
- 鮮鵝腸 超級爽口 一試難忘
- 鮮龍躉片 滿滿膠質 魚味超級濃郁
- 美國桶蠔 肥美到爆 口感爆棚
- 十秒牛舌 小編最愛 5星推薦
- 紅糖糍粑 黑糖流心內餡 大家食要小心d
- 鮮滑魚麵 小編覺得似魚蛋麵多啲 好好食
2024-05-17 26 浏览
假期去銅鑼灣食方叔叔重慶老火鍋🥰平時多數去中環,見到銅鑼灣有優惠,今次來呢間,午市免湯底。雙拼鴛鴦鍋:麻辣(普通辣)🌶️拼番茄湯🍅叫了份重慶炸酥肉,好香脆,送酒一流。😍🥩牛肉:牛肉都食了3款❤️😘美國Prime牛小排手切牛肉嫩牛肉Prime牛小排比較肥美,手切牛肉肉味濃郁,嫩牛肉好滑。🐟海鮮:白鱔鮮龍躉片鮮活海蟶當造,好鮮甜。😋🥬蔬菜:龍須筍絲第一次食,幾特別,好吸湯底。甜玉米娃娃菜🥢仲有韭菜豬肉水餃🥟、長城小白豬午餐肉,好豐富。🥤飲品:雪碧日本七寶札幌生啤🍻🍺✨今個月餐廳仲有優惠,凡消費滿$200即送$100優惠券於下次消費使用,下次消費亦是每消費$200可使用1張減$100優惠券,無封頂使用(套餐不能使用),有效期為派發起計30天🌟此推廣不適用於中環店
假期去銅鑼灣食方叔叔重慶老火鍋🥰

平時多數去中環,見到銅鑼灣有優惠,今次來呢間,午市免湯底。

雙拼鴛鴦鍋:麻辣(普通辣)🌶️拼番茄湯🍅

叫了份重慶炸酥肉,好香脆,送酒一流。😍

🥩牛肉:

牛肉都食了3款❤️😘

美國Prime牛小排

手切牛肉

嫩牛肉

Prime牛小排比較肥美,手切牛肉肉味濃郁,嫩牛肉好滑。

🐟海鮮:

白鱔

鮮龍躉片

鮮活海蟶當造,好鮮甜。😋

🥬蔬菜:

龍須筍絲第一次食,幾特別,好吸湯底。

甜玉米

娃娃菜

🥢仲有韭菜豬肉水餃🥟、長城小白豬午餐肉,好豐富。

🥤飲品:

雪碧

日本七寶札幌生啤🍻🍺

🌟此推廣不適用於中環店

2024-05-15
2024-05-11 41 浏览
餐廳現在有推廣,吃滿200元送100元現金劵,下次消費滿200元就可即減100元,還可累積使用,那真的太抵了,但留意中環店不能使用喔~韭菜豬肉水餃~韭菜很多,餡料都填得滿滿的~手打墨魚滑~新鮮彈牙,加入了魚籽,令吃時更有層次脆卜卜~西班牙黑豚梅肉~油脂分佈適中,吃起來甘香,豬肉味很濃,冧軟好吃~重慶炸酥肉~可即吃不用滾也行,外層炸得非常香脆,加入了花椒,令酥肉更香辣~嫩牛肉~這個是必點的,牛肉鬆軟,新鮮靚牛~鮮活海蟶~新鮮鮮甜,每隻蟶子都厚肉脆嘟嘟~美國桶蠔~超大隻,足足有整隻手掌更大,啖啖肉,超滿足~紅糖冰粉~超多提子乾、南瓜子及杏仁,冰粉涼浸浸,超解膩~紅糖爆漿糍粑~外層炸得香脆,內層軟棉棉,而中心處則釀入了滿滿的糖漿,最後再灑上黃豆粉,超美味~

韭菜豬肉水餃~韭菜很多,餡料都填得滿滿的~

手打墨魚滑~新鮮彈牙,加入了魚籽,令吃時更有層次脆卜卜~

嫩牛肉~這個是必點的,牛肉鬆軟,新鮮靚牛~

鮮活海蟶~新鮮鮮甜,每隻蟶子都厚肉脆嘟嘟~

美國桶蠔~超大隻,足足有整隻手掌更大,啖啖肉,超滿足~

紅糖冰粉~超多提子乾、南瓜子及杏仁,冰粉涼浸浸,超解膩~

#方叔叔重慶老火鍋,銅鑼灣分店位於渣甸中心,裝修雅緻,⼀出𨋢已經好香麻辣味🌶️重慶味既麻辣火鍋,招牌菜就係吸引,仲有唔同嘅季節菜式,先食個糖水暖暖胃,服務貼心❣️麻辣雙併豬肚雞鍋,期間限定豬肚雞鍋🥘滾起可以飲湯先,胡椒豬肚湯,唔咸幾好味👍🏻食埋雞肉,唔錯既湯底,打邊爐!即刻配啲腐皮,好入味好夾,好味😗時令海鮮:鮮活海蟶,繼續夾個豬肚雞湯,味道唔錯,鮮龍躉片,肉質好彈好鮮,魚味鮮味都好夠👏🏻飲返渣Sapporo生啤,解暑解辣解熱!🍺麻辣時間🔥最正既嫩牛肉先行,食過就知,嫩牛肉真係無敵🥹嫩滑濃味,牛味夠而厚身口感一流,狂食🍖 正宗食法配大量葱蒜同麻油🤤麻辣火鍋配鴨血,口感滑又麻又辣就係爽,長城小白豬午餐肉,食腍啲,好入味好正有火腿😆鹽爆魚肚,估唔到配麻辣湯都咁正,係辣啲但好惹味😮‍💨咁正既麻辣火鍋真係去邊度搵,食極都係會返轉頭!🫣價錢真心抵,⼀流既火鍋體驗🏅

麻辣雙併豬肚雞鍋

長城小白午餐肉
鴨血
萵苣
2024-05-01 64 浏览
香港地假日限時用餐,非常普遍,真的有點無奈。與朋友聚會,想食吓嘢丶傾吓偈,又不想受時間限制,唯有轉戰樓上鋪(一般沒限時用餐)。網上搜一搜,導航過來,有驚喜!環境舒適寬敞,清潔衛生。👍🏻👍🏻年青的女侍應,殷勤招呼,送茶遞水,也是有求必應,超讚👍🏻👍🏻👍🏻(今時今日香港少有這種高質的服務態度)火鍋底可辣可不辣,我們選了兩個不辣的,蕃茄湯底+芫荽皮蛋湯底。食物質素高,肉、菜也很新鮮,其實打邊爐沒什麼只求新鮮。和朋友詳談一晚,享受了一個愉快的晚上。👍🏻👍🏻👍🏻那個紅糖冰粉,超乎想像的好吃。下次一定再來。
網上搜一搜,導航過來,有驚喜!

環境舒適寬敞,清潔衛生。👍🏻👍🏻

那個紅糖冰粉,超乎想像的好吃。下次一定再來。
2024-04-07