2024-01-05 80 浏览
去 AK 拉麵店 打卡☺️醬油豚肉拉麵和明太子無骨雞翼真是口感和味道都十分出色的美食組合。醬油拉麵的湯頭濃郁而香醇,麵條彈牙有嚼勁,豚肉則入口即化,帶出豐富的肉香。而明太子無骨雞翼的肉質鮮嫩多汁,搭配上濃郁的明太子醬,味道更添一分豐富。
去 AK 拉麵店 打卡☺️

Higureya Menso is a ramen shop owned by a member of the boy band "Mirror". I came with my colleague today, and to be honest, I did not have any expectations before trying it. However, overall the food was above average. My pick was the shrimp and miso ramen, and the rich and creamy broth was made by simmering Sakura shrimp and miso for hours, resulting in a deep and savory flavor. The noodles were perfectly cooked, firm yet tender. The addition of Sous Vide chasu added a soft and tender touch to the dish, with a hint of charcoal taste.

Considering the location, price, and taste, it is quite a good ramen shop for a lunch spot.

呢間拉麵店老闆係Mirror成員,今日同同事一齊黎,老實講,食之前我對佢冇咩期望。不過總體上食物都算唔錯。我揀咗赤雲拉麵,湯底濃郁,以櫻花蝦同味噌熬煮而成,味道鮮甜。麵條煮得恰到好處,彈牙又軟嫩。加埋佢哋嘅低溫慢煮叉燒,叉燒半肥瘦,肉質軟嫩,帶有少少炭烤味。

就地點、價格同味道嚟講,係一間不錯嘅午餐餐廳。
午餐
  • 赤雲拉麵
拉麵店12點開門,因沒有人關係,直接入座。下了單,點了套餐,有炸雞、飲品和拉麵,另外加了溏心蛋,炸雞很快被端出來,但因想拍照,想等埋拉麵,一直等呀等,因為座位對著煮麵的師傅,都是望着她行行企企,12:16,終於看到她拿個碗出來開始準備煮麵,3分鐘後,拉麵終於上檯。一碗3分鐘就煮好的拉麵,被拖了16分鐘,如果單很多,要等候絕對可以體諒,但⋯
🦊🐱🧡🖤第一次去MIRROR成員副隊長AK日本拉麵餐廳,不過這餐廳環境是我喜歡這種風格的貓貓,有張大Poster的AK新歌的<<Blue Monkey >>,環境不錯及食物的味道不錯😋😋和新鮮。飲品是黑豆茶來自日本產地的,不錯不錯不錯!!!!!!!!!有樽裝裝飾的貓貓穿在樽蓋上。 在環境佈置上貓貓角色是老闆養過四隻貓貓,還有店舖入面右邊有個狐狸🦊的雕像及其他裝飾的貓貓和狐狸(:我覺得比較像KYUBI風格)。
牡蠣拉麵
牡蠣拉麵
  • 日暮家黑豆茶
  • 黑豆茶
2023-11-09 88 浏览
同朋友經過想試好耐,又順便入去潮聖一下!店內環境幾好,我地坐在吧枱位可以看到師傅整個製作過程,更添幾分美味!我地叫了豚肉拉麵,湯底十分濃郁一試愛上🩷麵軟硬度適中,豚肉肥瘦剛好,所有材料一起吃真是回味無窮🩷
同朋友經過想試好耐,又順便入去潮聖一下!
我地叫了豚肉拉麵,湯底十分濃郁一試愛上🩷
麵軟硬度適中,豚肉肥瘦剛好,所有材料一起吃真是回味無窮🩷
✨牡蠣濃湯拉麵✨ $108 🦪個湯望到都知濃到不得了🤤湯底用左日本廣島蠔同雞、豚雙湯頭熬製而成🦪🐷🐤蠔肉勁鮮甜飽滿🤭經油浸處理之後比一般味道更加濃郁甘香!😙愛蠔人士必食呢個!🥳✨糖心蛋✨$16 🐱✨檸檬蜆貝拉麵✨ $138 🍋不愧為招牌野😎我好鐘意呢個湯底!湯底清得尼其實好重蜆味~Feel到真係落足料煲😚重有好重檸檬清香🍋偏酸味好正!飲哂碗湯無難度啊!🤤✨明太子醬天婦羅無骨雞翼✨ $68 🐤本身就甘睇menu都聯想唔到佢個樣係點🤣味道好有驚喜噢☺️細心位已經切好左一件件上枱✅天婦羅外皮炸得香脆而不油膩明太子醬好惹味🤤無骨雞翼食落啖啖肉😍😜✨羽根燒餃子✨ $48 🥟好味外皮好香脆😋隻餃子汁都好味✨炸豆腐✨ $48 🥛豆腐超級滑溜又有豆香🥰友人一食就話 好有日本嘅味道!

✨牡蠣濃湯拉麵✨ $108 🦪

個湯望到都知濃到不得了🤤
湯底用左日本廣島蠔同雞、豚雙湯頭熬製而成🦪🐷🐤

蠔肉勁鮮甜飽滿🤭
經油浸處理之後比一般味道更加濃郁甘香!😙

愛蠔人士必食呢個!🥳

✨糖心蛋✨$16 🐱

✨檸檬蜆貝拉麵✨ $138 🍋

不愧為招牌野😎
我好鐘意呢個湯底!

湯底清得尼其實好重蜆味~
Feel到真係落足料煲😚

好味外皮好香脆😋
隻餃子汁都好味

✨炸豆腐✨ $48 🥛

豆腐超級滑溜又有豆香🥰
友人一食就話 好有日本嘅味道!
  • 葡式檸檬蜆貝拉麵
喜歡𝐀𝐍𝐒𝐎𝐍 𝐊𝐎𝐍𝐆的朋友仔,應該對拉麵店 🍜 日暮家麵匠𝐇𝐢𝐠𝐮𝐫𝐞𝐲𝐚 𝐌𝐞𝐧𝐬𝐨(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)並不陌生。店主 𝐀𝐦𝐛𝐫𝐨𝐬𝐞 𝐊𝐨𝐧𝐠 及親友共同開設的拉麵店,已經一週年啦😚~人氣依然旺盛,星期日晚市到訪,全院滿座,好誇張呢~ 聽說店主跟我一樣好喜歡日本文化🤭! 每款拉麵每日只限售𝟔𝟎 碗,匠心製麵🔥,值得支持。 店內供應𝟕款拉麵,有 醬油豚骨湯🐽、雞白湯🍗、櫻花蝦味噌湯🦐、黑松露蜆貝醬油湯🖤、檸檬蜆貝🍋、九條蔥鴨肉 及 牡蠣濃湯🦪~ ☆ 日慕拉麵🍜$𝟗𝟖 招牌的濃厚醬油豚骨湯拉麵,果然好吃(≧▽≦)!!! 豚骨湯濃香,有香甜豚肉味道,掛上彈牙粗麵,不錯耶~ ☆ 赤雲拉麵🌶️$𝟏𝟏𝟐 赤雲拉麵即櫻花蝦味噌湯拉麵😍,蝦香十足,湯頭濃郁稠密,緊緊掛上拉麵,好吃得我很快就吃光光啦~除了附有叉燒,還有雲吞呀! ☆ 芝士羽根燒餃子🥟$𝟓𝟐 大大片芝士佈在餃子上,非常邪惡😈! 如果煎脆一點更好吃! ☆ 柑橘果凍炸雞🍗$𝟑𝟓 炸雞厚肉大塊,炸得香脆,蘸醬後味道更有層次。 ☆ 天婦羅無骨雞翼🍗$𝟔𝟖 無骨雞翼,懶人福音呀! 炸漿比較厚,肉嫩一點更好。 ☆ 忌廉蟹肉薯餅🥔$𝟒𝟖 忌廉薯餅外脆內軟

☆ 日慕拉麵🍜$𝟗𝟖

☆ 赤雲拉麵🌶️$𝟏𝟏𝟐

☆ 芝士羽根燒餃子🥟$𝟓𝟐

大大片芝士佈在餃子上,非常邪惡😈! 如果煎脆一點更好吃!

☆ 柑橘果凍炸雞🍗$𝟑𝟓

炸雞厚肉大塊,炸得香脆,蘸醬後味道更有層次。

☆ 天婦羅無骨雞翼🍗$𝟔𝟖

無骨雞翼,懶人福音呀! 炸漿比較厚,肉嫩一點更好。

☆ 忌廉蟹肉薯餅🥔$𝟒𝟖

忌廉薯餅外脆內軟,也不錯。
2023-10-22
2023-10-25 124 浏览
今日與朋友仔遊畫廊,睇佢嘅畫展,當然要跟佢去近排最愛的男主餐廳。預食首輪唔駛排隊,一坐下,朋友激愛當中壁畫同佈置,果然係藝術家。我們分別點選了日和拉麵及赤雲拉麵,仲加了套餐要了炸雞(外脆內嫩)及天婦羅雞翼配明太子醬(細切了一口狀,細心)。朋友愛選項細心,可加蔥,麵要硬,湯要濃。朋友最愛赤雲湯底唔會死咸,甜香掛麵,令人一試難忘。仲有餃子豚肉,令人味覺大滿足。日和拉麵就清清地,有好味的白湯底加鮮嫩雞肉配上木耳紫菜,好味湯都飲哂。不得不提北海道黑豆茶,解膩感必選。#下次要加辣食#有新鮮蒜泥#自己磨碎芝麻超香#尖沙咀#貓貓畫勁靚#朋友話下次再嚟#大家分享七月返歸閱後感#孩子初心#利益與堅持#七樓小秘密

不得不提北海道黑豆茶,解膩感必選。

#下次要加辣食
#孩子初心
#利益與堅持
#七樓小秘密
2023-10-07 416 浏览
短短的漢口道附近已經有四家拉麵店,分別是「一郎」、「神山麵屋」、「日幕家」及「博多拉麵別天神」。今日帶上小女兒到Mirror AK成員有份開的「日幕家」,利申小編不是鏡粉。門口有隻小女兒喜歡的九尾孤,看清楚一點應該是隻九尾「貓」。對正對面的拉麵店,是否風水擺陣? 入口位置掛有幅水彩繪畫,相信是AK、AK哥哥及AK家中貓貓。甫入內看見這幅巨型壁畫,造型生動趣緻,相當吸睛。店方把家中貓貓成為生招牌,由飲品、拉麵碗以至店內裝潢,均有貓貓的身影,非常可愛。店主果然是愛貓之人,因此相信門口的九尾貓不是什麼風水佈陣。小店供應4款湯底:包括雞白湯、豚骨湯、味噌湯、蜆貝醬油湯,配料則有雞肉或豚肉叉燒。疫情下的限制已經取消,但是左右各有膠片分隔,枱面位置不多,有水瓶、調味瓶、筷子筒……沒有多餘地方。【日幕拉麵 $98】小女兒揀左濃厚醬油豚骨湯配慢煮豚肉叉燒,走葱走蒜香辛味醬。order紙上沒有木耳,否則小女兒一定全走。日本拉麵大部分都跟温泉蛋,「日幕家」就沒有。不過就有小女兒喜愛的紫菜,有兩片而且大大片。常見的傳統日式叉燒改成低溫慢煮叉燒,質感較鬆軟嫩滑,不過小編喜歡傳統經過炙燒的叉燒多些,多些油脂多些
【日幕拉麵 $98】小女兒揀左濃厚醬油豚骨湯配慢煮豚肉叉燒,走葱走蒜香辛味醬。order紙上沒有木耳,否則小女兒一定全走。日本拉麵大部分都跟温泉蛋,「日幕家」就沒有。不過就有小女兒喜愛的紫菜,有兩片而且大大片。常見的傳統日式叉燒改成低溫慢煮叉燒,質感較鬆軟嫩滑,不過小編喜歡傳統經過炙燒的叉燒多些,多些油脂多些香味。
日幕拉麵
【日和拉麵 $98】濃厚醬油雞白湯拉麵配慢煮雞肉叉燒。小編的拉麵沒有走配料,試下店方的原味道。用上生的紫洋蔥比較少見,炒過的洋蔥有甜味,相反生洋蔥味道比搶喉不是人人可以接受。小編覺得加入青蔥及生洋蔥蓋過雞白湯味道。
日和拉麵
同樣用慢煮烹調方法去處理雞肉,就算用雞胸肉用質都軟淋嫩滑。不過小編喜歡有質感的雞肉多點。麵底沒有梘水味,口感彈牙,掛湯不錯。
單叫汽水 $25 ,小食加飲品套餐只是 $35,當然要份套餐。小食選擇有炸雞、羽根餃子及無骨雞翼。小編點了【羽根餃子套餐 $35】,餃子底部那層煎得薄薄又少少焦香的皮,夠完整賣相不錯。餃子細細隻入口方便,餡料濕潤味道不錯。
羽根餃子套餐
拉麵整體味道合格,勝在拉麵定位合理又冇加一。但是湯頭缺乏個人獨特之處,難以留下難忘印象,非到不可的理由。
2023-05-21
2023-09-26 191 浏览
✨日和拉麵✨佢就係醬油雞白湯拉麵 配慢煮雞肉叉燒,嗌咗少油少麵,要清淡嘅湯底濃度。字面上,我預會有叉燒 點知冇🥲😭份量極少 選擇性低,味道普通,唔值呢個價🙃🙃
✨日和拉麵✨

2023-09-24 145 浏览
去既時間係星期六大約2點,過左食飯時間但仍然要等位。舖頭細細,有分吧枱區同普通座位,座位有點逼夾,坐得唔算舒服。但好欣賞餐廳提供壓蒜器比客人,可以壓新鮮蒜泥加入拉麵。《$98 日和拉麵》濃厚醬油雞白湯,奶白色湯底非常濃郁,香氣迫人,唔算死咸但食完有點渴喉。配菜有慢煮雞肉叉燒兩塊,相當滑嫩。麵選了幼麵,咬落彈牙亦好掛湯。《$158 蒲式檸檬蜆貝拉麵》檸檬配蜆肉,食落相當清新。未落蒜前食得出蜆肉鮮味,其後加入左新鮮蒜蓉,直接讓味道提升左一個層次。配菜是豚肉叉燒,還有大量蜆肉。蜆肉算俾得大方,質素都不錯,唔係又梅又細粒嗰d,慢煮叉燒係正常水平,成碗拉麵都非常鮮味。《+$1 糖心蛋》因為餐廳一周年,所以提供$1糖心蛋嘅優惠。日本蛋本身蛋味濃,做成糖心蛋,再係蛋面印上可愛既掌印,值得一叫。《+45 天婦羅無骨雞翼-明太子》雞翼去骨,再攞去炸,配上明太子醬,好香脆又唔會成口油,有驚喜。《+35 羽根燒餃子》35蚊3隻餃子,性價比相對地低。日式餃子,連住已經煎脆的皮一起上碟,普普通通。《日暮家黑豆茶》自家製黑豆茶,對比汽水和酒是比較健康的選擇,茶香味唔濃,但飲到最後會有甜甜地。

《$98 日和拉麵》

2023-09-23
明太子雞翼
  • 葡式檸檬蜆貝拉麵
2023-09-23 123 浏览
睇完七月返歸指定動作🍜而且適逢慶祝開業一周年只需要加$1就有糖心蛋或黑豆茶抵到爛🥹雖然咁岩兩樣都賣晒只係得普通烏龍茶😆-🔸葡式檸檬蜆貝拉麵 $138心心唸唸好想食既檸檬蜆貝拉麵湯底有檸檬粒酸酸地 紫洋蔥既清爽仲有一大塊慢煮豚肉 唔會太肥又夠滑嫩大大隻蜆貝 貝肉又肥又多汁我揀左幼拉麵 好食到又想飲哂啲湯🥰期待有更多期間限定拉麵🍜次次黎都可以食到-📍日暮家 麵匠 📌尖沙咀宜昌街4號漢光大廈地下D號舖
睇完七月返歸指定動作🍜
大大隻蜆貝 貝肉又肥又多汁
我揀左幼拉麵 好食到又想飲哂啲湯🥰
期待有更多期間限定拉麵🍜次次黎都可以食到
📍日暮家 麵匠 📌尖沙咀宜昌街4號漢光大廈地下D號舖
平日晚上到訪,環境都唔錯,幾舒適,所以入嚟試下。座位唔算好多,但人客都唔多,唔使等位就有得坐。佢同一般拉麵店一樣都有得選擇要咩麵同硬度~見好多人都推薦琥珀拉麵,所以我就試下⋯⋯但坦白都有啲失望1. 湯底好重要,但真係滿足唔到我⋯⋯醬油湯底其實還好,但配依個黑松露就有啲唔夾,味道有啲分離2. 慢煮豚肉、雞肉叉燒唔係好合我口味,都係偏瘦,唔算好滑⋯⋯可能自己比較鍾意炙燒嗰款3. 蜆肉就只有3粒⋯⋯係大大隻,但唔係好鮮甜(同大角咀嗰間大丸比較真係比下去)我都會俾多次機會,下次試下其他拉麵睇下會唔會改觀⋯⋯

我都會俾多次機會,下次試下其他拉麵
睇下會唔會改觀⋯⋯
琥珀拉麵

🖤 Anson Kong 有份合辦既日暮家.麵匠喺今年9月就正式踏入一週年啦!😍 上次食麵見到,,而家凡惠顧拉麵一碗,即可以用$1 加配溏心蛋一隻或日暮家黑豆茶一支😆🖤 店舖位置非常方便,好近尖沙咀地鐵站👍🏼 裝修都好可愛,入邊同出邊都有好多貓貓🐱 🖤 呢個月推出左期間限定 “京都九条葱慢煮鴨肉拉麵” 及 ”葡式檸檬蜆貝拉麵”。🖤 我就揀咗試吓京都九条葱慢煮鴨肉拉麵$108 🦆 拉麵選用左有日本國民級食材之稱既”九条葱”,比一般青葱更加清甜,柔軟而不辛喉。拉麵材料有慢煮既鴨胸肉同香脆牛蒡絲,湯底則是用雞湯底再加以鴨油入饌,好食!😋🖤 另一碗揀左主打既日暮拉麵 $98🍜拉麵係濃厚豚骨湯底,質地濃厚稠身,以秘製甘味醬油提鮮,拉麵非常掛湯😉上面有兩大塊慢煮日本豚叉燒🐽🖤 兩碗拉麵都可以揀粗/幼麵,同麵既軟硬程度,麵既份量都好足夠👍🏼🖤 糖心蛋選用左頂級日本雞蛋🥚”夢王”,蛋黃流心程度一流🤤🖤 另外就係估唔到啲小食都好好食! 🖤 天婦羅無骨雞翼 (跟餐 +$45)可以揀芝士或者明太子醬~ 食落無骨,餐廳仲幫我哋切好一嚿嚿,所以食得好方便😁🖤 羽根燒餃子 三隻🥟 (跟餐 +$35)個底煎得好完

🖤 另一碗揀左主打既日暮拉麵 $98🍜
上面有兩大塊慢煮日本豚叉燒🐽

🖤 糖心蛋選用左頂級日本雞蛋🥚”夢王”,蛋黃流心程度一流🤤

🖤 另外就係估唔到啲小食都好好食!
🖤 天婦羅無骨雞翼 (跟餐 +$45)

🖤 羽根燒餃子 三隻🥟 (跟餐 +$35)
個底煎得好完整,外皮同底都煎得好脆😋

🖤 日式炸豆腐 $48,新鮮炸好,外脆内滑

🖤 飲品日暮家黑豆茶採用北海道黑豆及其餘共 8 種材料,無咖啡因,零卡路里👍🏼 樽上面仲掛左立體貓掛牌,係AK家中愛貓”芝麻”🐱另外,仲叫左白葡萄味果汁酒!3% alcohol易入口☺️
2023-08-10 355 浏览
早幾日約咗個朋友試吓尼間新野,呢間有明星加持份外驚喜其中他們家招牌的雞白湯拉麵,真的讓我留下了深刻的印象。首先,這碗拉麵的外觀十分誘人。麵條筋道有嚼勁,看起來非常有食慾。而且,還有一塊鮮嫩多汁的雞胸肉,增添了口感的層次感。 大家不妨去試試

大家不妨去試試