2024-11-26 147 浏览
觀塘真係一個小店林立嘅地方,食台灣嘢嘅餐廳都唔少,以下要介紹嘅呢一間,我keep住lunch time都會去食,價錢唔貴選擇又多!🤩🤩主食方面,我哋就嗌咗紅燒牛肉麵🐮🍜$70 同埋 傳統豬腳便當🐷$68,兩個主食嘅份量都好多,尤其是要讚吓豬腳整得好腍好入味,平時好似台灣舖頭有提供豬腳,鍾意食豬腳嘅朋友,記住嚟試吓佢哋嘅豬腳便當!小食方面,當然唔可以錯過必食嘅炸鹽酥雞🐔$48 同埋 蚵仔煎🦪🍳$42,鹽酥雞既外皮炸得非常香脆,入面嘅雞肉仲好Juicy,正😋😋飲品方面,當然唔少得珍珠奶茶🧋$25,另外我哋都揀咗黑糖珍珠鮮奶🥛$34,好驚喜地佢哋嘅黑糖珍珠鮮奶竟然可以少甜,感覺上冇咁邪惡,亦都冇咁膩,輕輕鬆鬆就飲晒成杯!

觀塘駱駝漆大廈出名有很多不同的美食只要你願意「捐窿捐罅」,自然就會尋覓到-而呢一間日月堂都係其中一間我嘅waiting list因為觀塘工廈出名地方大我自己鍾意喺香港坐啲地方寬敞嘅餐廳所以喺呢度食嘅時候都唔會感覺好迫可以安心,慢慢食-今次叫咗一個經典台式套餐·炸排骨滷肉飯排骨酥脆可口,唔會過分油膩,不過可能我時間放耐咗,感覺有啲乾,建議可以加醬汁食滷肉飯就中規中矩,係典型嘅口味·甜不辣食台式嘢又點少得呢個小食呢?識識吓覺得有啲應該配返杯酒-環境設計都十分之台式所以如果lunch time想同一班同事過嚟食嘢,或者自己一個嚟食,我覺得呢度都係一個非常之好嘅地方啊!
觀塘駱駝漆大廈出名有很多不同的美食
只要你願意「捐窿捐罅」,自然就會尋覓到
而呢一間日月堂
都係其中一間我嘅waiting list
因為觀塘工廈出名地方大
我自己鍾意喺香港坐啲地方寬敞嘅餐廳
所以喺呢度食嘅時候都唔會感覺好迫
可以安心,慢慢食
今次叫咗一個經典台式套餐
·炸排骨滷肉飯
滷肉飯就中規中矩,係典型嘅口味
·甜不辣
食台式嘢又點少得呢個小食呢?
識識吓覺得有啲應該配返杯酒
環境設計都十分之台式
2024-11-24 163 浏览
好耐無食台灣嘢🥰半筋牛肉麵牛筋好軟腍,好易咬,一定燉左好耐先可以咁軟身既口感😋牛肉同牛筋比例一半一半,份量好足絕對唔少👍🏼係好抵食👍🏼揀左2個小食🤤柯仔煎都好香口,入口都好juicy 另外芋泥肉鬆蛋捲餅好足料,滿滿既芋泥同肉鬆,超好食😋好有台灣夜市既味道😋嘢飲叫咗香芋鮮奶同香芋奶茶,香芋味道好濃郁👍🏼呢間夜晚都好多人去食,我地去到時上曬菜,幾乎就黎滿座,大家可以預返早小小去啦😋
好耐無食台灣嘢🥰

嘢飲叫咗香芋鮮奶同香芋奶茶,香芋味道好濃郁👍🏼

• 紅燒半筋半肉麵
2024-11-24 141 浏览
我哋自費架食咗二百幾蚊我哋兩個人喺觀塘日月堂度食台灣特色餐廳好有感覺環境好好好多人識㗎原來所以如果大家有興趣真係要book位如果唔係要等好耐㗎我哋嗌咗台式留包包幾好食㗎,佢哋個包好有質感同埋個料好多我哋食咗牛筋牛肉麵勁大碗食完真係覺得好飽啦佢哋嘅嘢飲都有好多唔同類型特色嘅台灣飲品加少少錢已經有一大杯好抵飲㗎仲有啊佢哋嘅台式便當都好好食好大份我哋嗌咗排骨滷肉飯食完之後勁飽仲有唔同類型嘅小吃我見有地瓜好有質感㗎
我哋自費架
2024-11-23 139 浏览
今日又去左觀塘搵野食 好多台灣菜係觀塘都好出名 今日去左試日月堂 聽個名好特別 去到都睇得出裝飾同環境都好有特色 亦唔難去 都幾易搵星期日下午茶時間到 但竟然都接近full 可以睇得出呢間餐廳既人氣幾高鹽酥雞滷肉飯 $65 配左份前菜 有甜薯同埋青瓜 醃得岩岩好 唔會好似其他台灣菜太濃味鹽酥雞超大塊 份量好大好多 加左滷肉既飯唔會話好油或咸 反而加左d風味 成碗飯都食晒 可以話係撈飯一流炸排骨滷肉飯 $65同埋地都配左前菜 炸排骨既粉唔厚 咬落香脆 份量亦都極多 如果細食既可能淨食餸同埋前菜都飽 因為排骨既份量仲多過上面既鹽酥雞酥炸魷魚 $48食得出係新鮮炸 爽口彈牙 好香口 有小小咸 撈飯一流 蚵仔煎 $42超多蠔仔 蛋漿薄 加上甜甜酸酸既醬 每啖都食出台灣既味道凍黑糖珍珠鮮奶 $34凍黑糖珍珠奶茶 $34好多好煙韌既珍珠 唔會好甜 飲既時候最緊要搞勻個底 出黎味道岩岩好 📍日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

鹽酥雞滷肉飯 $65

蚵仔煎 $42
超多蠔仔 蛋漿薄 加上甜甜酸酸既醬 每啖都食出台灣既味道

凍黑糖珍珠鮮奶 $34
凍黑糖珍珠奶茶 $34

📍日月堂 (觀塘)
觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
今日去咗呢間日月堂,環境幾舒服😌😌😌。呢度嘅嘢食同嘢飲都幾好味!尤其係個牛三寶麵,真係令人回味無窮!🤤🤤🤤牛三寶麵 🍜 $80呢個牛三寶麵,份量十足!🤩🤩🤩 入面有牛展肉、牛筋、牛肋條,三種牛肉嘅口感都唔同,牛展肉嫩滑,牛筋腍滑,牛肋條夠晒淋!😋😋😋 湯底好入味,飲落去暖笠笠,好舒服! 不過就略嫌有啲鹹,如果可以再淡啲就perfect 啦!傳統豬腳便當 🐷 $68呢個傳統豬腳便當真係好驚喜!🤩🤩🤩 我原本以為係普通白飯,點知竟然係肉燥飯!🍚🤤 豬腳炆得好淋,入口即溶,肥而不膩,充滿膠原蛋白!😋😋😋 配埋鹹香嘅肉燥飯,簡直係絕配! 配菜都好傳統,有滷蛋、青菜等等,簡單但夠晒風味!呢個配搭真係意想不到,超正!炸甜不辣 🍤 $38呢個炸甜不辣,炸得幾脆,但係略嫌有啲油膩!炸鹽酥雞 🍗 $48炸鹽酥雞外脆內嫩,幾惹味!🍗🍗🍗 不過食得多會覺得有啲膩!凍黑糖珍珠鮮奶 🧋 $34黑糖味幾濃郁,珍珠煙韌,奶味夠香濃!🧋🧋🧋凍香芋奶茶 🍠 $31呢杯凍香芋奶茶真係要大力推介!🍠🍠🍠🍠 佢哋真係用真材實料嘅香芋蓉嚟整㗎!💜💜💜 飲落去完全感受到濃郁嘅香芋味,而且好滑,完全唔會覺得係化
牛三寶麵 🍜 $80
傳統豬腳便當 🐷 $68
炸甜不辣 🍤 $38
呢個炸甜不辣,炸得幾脆,但係略嫌有啲油膩!
炸鹽酥雞 🍗 $48
炸鹽酥雞外脆內嫩,幾惹味!🍗🍗🍗 不過食得多會覺得有啲膩!
凍黑糖珍珠鮮奶 🧋 $34
黑糖味幾濃郁,珍珠煙韌,奶味夠香濃!🧋🧋🧋

凍香芋奶茶 🍠 $31
呢杯凍香芋奶茶真係要大力推介!🍠🍠🍠🍠 佢哋真係用真材實料嘅香芋蓉嚟整㗎!💜💜💜 飲落去完全感受到濃郁嘅香芋味,而且好滑,完全唔會覺得係化學味,超好飲!🤤🤤🤤 甜度適中,啱啱好!真心覺得好好飲!💯💯💯
📍 日月堂
興業街14號永興工業大廈4樓C2室

____________________

____________________

#日月堂 #官塘美食 #香港美食 #hkfood #foodie #foodie_eilidh #hkfoodie #相機食先 #食好西 #下午茶 #平食 #抵食 #台式飲品 #牛三寶麵 #傳統豬腳便當 #炸甜不辣 #炸鹽酥雞 #凍黑糖珍珠鮮奶 #凍香芋奶茶 #美食 #美食日記 #美食推介 #香港餐廳 #餐廳推介
2024-11-20 154 浏览
觀塘美食多,今日又走咗去搵食,想食記得呢間#日月堂,估唔到星期日晚上黎食,都會有咁多人🤔,好彩剛有位俾我哋入座☺️。 要左碗牛三寶麵刀削麵,佢個碗麵嘅食材好豐富,有好柔軟-充滿骨膠原的牛筋,厚身有咀嚼感的牛腱肉,同煮得夠味嘅牛腩,湯味香濃可口,麵爽滑煙韌。另一碗是清燉半筋半肉轉刀削麵,牛半筋半肉很正,肉味濃調味剛好,配菜有紅蘿蔔同白菜仔,營養配搭很均勻,刀削麵煙韌有咬口。小食點了蠔仔多多的蚵仔煎,另一款是皮煎得香脆的芋頭肉鬆蛋捲餅。飲品是奶茶加仙草跟金桔檸檬綠茶加愛玉,大杯又好飲😉。

另一碗是清燉半筋半肉轉刀削麵,

飲品是奶茶加仙草跟金桔檸檬綠茶加愛玉,大杯又好飲😉。
2024-11-17
2024-11-18 234 浏览
和朋友小聚,選了在日月堂用餐,簡簡單單的點了幾款台式小食,邊吃邊聊天。店員服務到位,見我們帶著不少物品,就多給我們一張櫈來放置物品。起司肉鬆蛋捲餅,起司及肉鬆餡料份量適中,但有點不均勻,未能每一口都吃到帶芝士香的肉鬆。蛋餅皮厚薄適中,稍為硬身,口感不是軟熟的那種。醬油膏增加蛋捲餅的滋味。日月堂的蚵仔煎是我在港吃過的蚵仔煎之中最有台灣風味,蚵仔份量雖不多,但粒粒都好飽滿。蚵仔煎充滿蛋香,澆上滿滿醬汁,好惹味!雙拼吐司選了巧克力x奶酥口味,吐司烘得香脆,巧克力口味雖有滿滿朱古力醬,但都不會過甜。朋友比較喜歡奶酥口味,甜度比起巧克力低一點及香一點。小食味道不錯,最滿意的還是吃到充滿台灣地道風味的蚵仔煎。

起司肉鬆蛋捲餅
蚵仔煎
雙拼吐司

小食味道不錯,最滿意的還是吃到充滿台灣地道風味的蚵仔煎。
2024-08-30
蚵仔煎
2024-11-17 177 浏览
唔係觀塘嘅上班族介紹都未必會搵到依間隱世小店🔶麻辣鴨血麵 $70麻辣味道唔太辣而惹味,麵質彈牙,轉冬粉就吸味D鴨血份量幾足又嫩滑滑🔶紅燒半筋半肉麵 $75湯底好香牛味,麵條口感彈牙筋同牛肉都經過慢燉,好入味~份量都唔少🔶粟米起司蛋捲餅 $38有驚喜🤩蛋餅外皮酥脆,蛋香味濃🥚芝士同粟米真係完美組合口感一流,仲有d芝士拉絲嘅效果🧀🔶酥炸魷魚 $48外酥內嫩,充滿住台灣夜市小食味道🦑🔶陳金桔檸檬紅茶 $12 (跟餐半價) 原價 $24🔶凍鳳梨紅茶 $15 (跟餐半價) 原價 $24
唔係觀塘嘅上班族介紹
都未必會搵到依間隱世小店

🔶麻辣鴨血麵 $70
麻辣味道唔太辣而惹味,
麵質彈牙,轉冬粉就吸味D
鴨血份量幾足又嫩滑滑

🔶紅燒半筋半肉麵 $75
湯底好香牛味,麵條口感彈牙
筋同牛肉都經過慢燉,好入味~份量都唔少

🔶粟米起司蛋捲餅 $38
有驚喜🤩蛋餅外皮酥脆,蛋香味濃🥚
芝士同粟米真係完美組合
口感一流,仲有d芝士拉絲嘅效果🧀

🔶酥炸魷魚 $48
外酥內嫩,充滿住台灣夜市小食味道🦑

🔶陳金桔檸檬紅茶 $12 (跟餐半價) 原價 $24
🔶凍鳳梨紅茶 $15 (跟餐半價) 原價 $24
  • 玉米起司蛋捲餅
跑到了觀塘工作,所以去咗食個下午茶,為咗食好嘢,真係捐窿捐罅!其實大廈都有啲難搵!只係食咗個下午茶,所以唔係叫咗好多嘢!我自己幾鍾意芋泥蛋捲,芋泥超多,入邊仲有肉鬆添,鹹鹹甜甜咁,其實都幾好食!另外叫咗一個甜品,就係仙草芋圓,我自己覺得佢嘅仙草偏硬,有啲似涼粉,一碗大大碗,入邊加咗冰,微微甜甜!另外配咗胚芽仙草奶茶,胚芽味道重,我自己幾鍾意!呢個地方都幾有特色,坐得都算舒服!下次可以整餐利是,佢哋牛肉麵睇落唔錯!

只係食咗個下午茶,所以唔係叫咗好多嘢!

另外配咗胚芽仙草奶茶,胚芽味道重,我自己幾鍾意!

2024-11-16 240 浏览
星期二游完水我哋一家又去日月堂醫肚台灣牛肉麵陳皮真係好鍾意食所以我地一家都成日食台菜 🥣🐮牛三寶麵 $80牛筋牛肉炆得好腍 牛肉湯超香濃份量大滿足 連白菜都好好食‼️🐯虎咬豬 $36呢個名勁得意 真係咬住嚿肥豬肉啊食落一啲都唔油膩 配搭鹹酸菜 味道一流啊🍗滷雞燒便當 $65抵食大大隻雞髀 滷水汁好惹味 配上半肥瘦滷肉飯 大滿足呀🥳🌽玉米起司蛋捲餅 $38粟米芝士蛋好夾 外皮小脆口 熱辣辣食好好食😍🍹凍百香果綠茶 $28🍹凍黑糖珍珠鮮奶 $34
星期二游完水我哋一家又去日月堂醫肚

熱辣辣食好好食😍

🍹凍百香果綠茶 $28
🍹凍黑糖珍珠鮮奶 $34
2024-11-13 262 浏览
日月堂 (觀塘)地點📍 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室觀塘出名工廈美食多,今日收工約左仔仔係觀塘等,佢話想食台灣野,一search 就彈左日月堂出黎,即刻去試---------------紅燒牛肉麵💲70湯底十分濃郁,有浸浸藥材同微辣味麵底彈牙,有嚼口牛肉鬆軟易入口,又入曬味---------------超司雞扒便當💲63雞扒大大塊,芝士雞扒整得勁香肉燥味道剛剛好---------------柯仔煎💲42一食落口就已經好有台灣地道口味柯仔肥美鮮味---------------酥炸魷魚💲48外皮炸得勁酥脆,魷魚彈牙大條炸粉一D 都唔厚---------------熱香芋鮮奶+凍黑糖珍珠鮮奶💲32+34飲品份量十足,亦都唔會太甜珍珠好有咬口
日月堂 (觀塘)

地點📍

紅燒牛肉麵
💲70
湯底十分濃郁,有浸浸藥材同微辣味
麵底彈牙,有嚼口
牛肉鬆軟易入口,又入曬味
超司雞扒便當
💲63
雞扒大大塊,芝士雞扒整得勁香
肉燥味道剛剛好
柯仔煎
💲42
一食落口就已經好有台灣地道口味
柯仔肥美鮮味
酥炸魷魚
💲48
外皮炸得勁酥脆,魷魚彈牙大條
炸粉一D 都唔厚
熱香芋鮮奶+凍黑糖珍珠鮮奶
💲32+34
飲品份量十足,亦都唔會太甜
珍珠好有咬口
2024-11-12 238 浏览
🥢好似好耐無食過台灣野,今次黎到觀塘工廈入面,一間幾有人氣既小店,裝修偏向簡約風🔸牛三寶麵有牛腱肉、牛筋、牛肋條🐂三款都炆得好腍好入味,份量非常多,仲要係厚切😍湯底濃郁,麵條係寬麵,口感煙韌同掛汁🔸炸排骨麵豬扒好大塊🐽肉質好腍易咬,粉漿唔會厚,外層炸到好香脆,略嫌豬扒同麵既湯底咸左少少🔸酥炸魷魚魷魚🦑爽口彈牙,脆卜卜好香口,但食落都係咸左少少🔸蚵仔煎蚵仔份量一啲都唔少,每粒都好肥美脹卜卜,口感煙煙韌韌,每一啖都食到蚵仔🦪🔸黑糖珍珠鮮奶珍珠份量超多🧋咬落煙韌彈牙,最緊要唔會好甜,岩哂我🔸熱百香果綠茶百香果酸酸甜甜,解渴又開胃😋

🔸牛三寶麵

🔸炸排骨麵

🔸酥炸魷魚
魷魚🦑爽口彈牙,脆卜卜好香口,但食落都係咸左少少

🔸蚵仔煎

🔸黑糖珍珠鮮奶
珍珠份量超多🧋咬落煙韌彈牙,最緊要唔會好甜,岩哂我

🔸熱百香果綠茶
百香果酸酸甜甜,解渴又開胃😋

下午茶
2024-11-11 210 浏览
放工約左朋友係觀塘食飯,佢就帶左我去呢間台式餐廳,主打台式牛肉麵、便當&飲品,去到既時候已經要排隊入座,等左差唔多20分鐘先入到去,咁多人排隊令人好期待佢既食物質素!我地分別叫左牛三寶麵+紅燒牛肉麵+酥炸魷魚~牛三寶麵($80)牛三寶麵有牛腱肉、牛筋&牛肋條,牛肉份量好多,牛肉煮到好軟稔好入味,而個紅燒湯底亦都相當濃郁,另外仲有紅白蘿蔔做配菜煮到好淋吸哂D湯,配上刀削麵硬度啱啱好食落彈牙軟,抵食!紅燒牛肉麵($70)同牛三寶麵差唔多,但就只有牛腱肉,份量都唔少,一樣煮到好軟稔入味。酥炸魷魚($48)酥炸魷魚炸到好香脆,炸粉厚薄適中,魷魚炸完唔會過熟咬落仲熱辣辣好彈牙,調味亦都岩岩好!日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

牛三寶麵($80)

紅燒牛肉麵($70)

酥炸魷魚($48)

日月堂 (觀塘)
2024-10-11
  • 牛三寶麵
  • 酥炸魷魚
2024-11-10 208 浏览
觀塘小店真系好多🙌🏻味道同CP值都唔錯🤩今次試下台灣料理~入到餐廳🎼一邊聽住台灣歌曲🎶加上工業風裝潢🌟氣氛真系同台灣一樣🍽️梅子地瓜條香脆地瓜條沾滿酸甜梅子粉😋真系好味到停唔到口🍽️清燉牛肉麵牛肉夠淋夠入味👍🏻麵條爽滑彈溜~湯頭亦夠鮮甜

🍽️梅子地瓜條
香脆地瓜條沾滿酸甜梅子粉😋真系好味到停唔到口