2024-10-18
其實觀塘嘅工廠大廈有好多隱世嘅小店,好似呢間就係其中一棟大廈裏面嘅台式餐廳🌿日月堂🌿,雖然地方唔大,但係嘢食種類選擇多,佢有個中午套餐都幾抵食😆仲要送前菜同嘢飲添,不過我哋就散叫,主食方面會有啲唔同,同埋試咗啲小食🍜清燉半筋半肉麵 $75 :除咗清燉之外,仲有紅燒味選擇,呢一款半筋半肉麵份量都唔少,牛肉夠晒嫩👍🏻,牛味又重,牛筋唔同肥膏,佢咬落好似啫喱咁,有啲煙靭,係幾好食😋,最緊要個湯底,非常重牛肉味,但唔會好油,比較清淡,麵嘅軟硬度適中,嚟到可以一試👏🏻🍜牛肉蔥油拌麵 $56 :另外一款就叫咗拌麵,牛肉方面都係新鮮又夠嫩,容易咬開😋,另外炸蒜較多,可以撈埋麵一齊食,再加埋蔥油整體就更加香,佢係拌麵但又唔會過乾,食落都幾惹味👍🏻💜炸梅子地瓜波波 $36 :另外叫咗款小食,地瓜波波,裏面都係有番薯餡,紫薯同埋普通番薯,雖然賣相比較普通,但係佢哋炸得非常均勻👍🏻,都係即叫即炸熱辣辣,外面沾上梅子粉,食物比較脆裏面就軟熟,又唔覺油膩,唔錯🤤🫔起司肉鬆蛋捲餅 $40 :卷餅方面佢有七款選擇,我哋就揀咗起司肉鬆蛋卷餅,裏面嘅餡料豐富😍,肉鬆較多,因為啱啱整好嘅關係所以食嘅時候有微拉絲,加咗芝士
🫔起司肉鬆蛋捲餅 $40 :卷餅方面佢有七款選擇,我哋就揀咗起司肉鬆蛋卷餅,裏面嘅餡料豐富😍,肉鬆較多,因為啱啱整好嘅關係所以食嘅時候有微拉絲,加咗芝士係唔同啲,整體嘅味道昇華晒🤤
🧋凍黑糖珍珠鮮奶 $34 :最後叫咗兩杯嘢飲,台式嘅珍珠鮮奶,珍珠都幾煙靭,牛奶味較重,整體唔覺甜👍🏻,另外一杯係🍹凍百香果綠茶 $14 :佢哋呢度可以揀紅茶或者綠茶,味道都算多,如果嗌lunch Menu仲可以送一杯冬瓜茶添,價錢幾抵嫁👏🏻