2009-01-25 50 浏览
上之家姐係呢間日船度買左盒章魚丸比我食>"<真係覺得好好食!!先係佢熱辣辣咁,最鐘意就係佢有勁多木魚碎同埋夠醬汁,佢裡面D章魚都足料,唔會一個有,一個冇咁^^口感食落去唔會成團粉,燒得岩岩好,外層熟D,跟住內頭軟綿綿咁岩岩好包住D章魚^^外少少脆口,裡面軟綿綿~雙重口感!!GOOD!!價錢又OK!!唔會太貴!!
一星期也會光顧這間日船 二至三次,可卻不是旺角這一家, 卻是惠康中的日之船.跟旺角的分店比較, 味道及用料方面也是差不多.每粒小丸子中也有一至兩小塊八爪魚及一些的菜,中間用的麵粉不多.而小丸子面上會放上 特製鼓油,芥末醬, 沙律醬及一條一條的紫菜.盛載小丸子的盒是一架上蓋有孔的紙船, 用膠袋拿住在街行走也會發出陣陣的香氣.與旺角這間不同的是, 惠康那間面上沒有碎而脆的東西.旺角這一間較少吃, 因為價錢較惠康貴很多.惠康只售 $12 一盒, 有六粒
一星期也會光顧這間日船 二至三次,
可卻不是旺角這一家, 卻是惠康中的日之船.
跟旺角的分店比較, 味道及用料方面也是差不多.
每粒小丸子中也有一至兩小塊八爪魚及一些的菜,
中間用的麵粉不多.
盛載小丸子的盒是一架上蓋有孔的紙船,
用膠袋拿住在街行走也會發出陣陣的香氣.
與旺角這間不同的是, 惠康那間面上沒有碎而脆的東西.

旺角這一間較少吃, 因為價錢較惠康貴很多.
惠康只售 $12 一盒, 有六粒

2008-12-28 16 浏览
想當日, 旺角每人一盒小丸子, 現己不復見. 之前都沒有試過, 怕他消失突地去了一試.味道: 普通吧, 就是有些沙律醬的味道. 都是長洲手打魚蛋好食...風頭過了生意難做, 以前不用賣雞軟骨吧.
想當日, 旺角每人一盒小丸子, 現己不復見.
之前都沒有試過, 怕他消失突地去了一試.

風頭過了生意難做, 以前不用賣雞軟骨吧.
2008-12-21 22 浏览
行行下街突然想飲野..咁啱見到佢有個章魚小丸子加飲品套餐二十幾元..就試試...叫左之後個姐姐仔票都唔洗比的..唔通佢真係咁記得邊個要咩?多個個時點算呀??套餐章魚小丸子加柑桔蜜$22章魚小丸子..普普通通啦..都算大粒但d沙律醬d色怪怪咁ga?芥末醬就超辣呀... 柑桔蜜 ...勁小柑桔..冇咩味~~

套餐章魚小丸子加柑桔蜜$22
芥末醬就超辣呀...

柑桔蜜 ...勁小柑桔..冇咩味~~

柑桔蜜
$22 (其他)
柑桔蜜
2008-11-23 8 浏览
早聽講呢間章魚小丸子系旺角好出名,由於食唔成肥姐d小食,索性食下小丸子都唔錯。15蚊6粒,都算几貴,我記得樓下惠康超市的小丸子10蚊有7粒(總系大大粒添)。 唔里喇,食一粒先,凍ga?唔通賣唔晒ga比我?而且d味道都麻麻地,我同我個friend兩個人食o左4粒,頂唔順,最後剩底2粒都丟o左。
$7 (其他)
  • 小丸子
2008-10-01 10 浏览
去0左<唔係輕鬆飲>買唔係我0既珍珠奶茶, 就順便去附近0既<日船章魚小丸子>買左一盒小丸子食!!! 1. 章魚小丸子 (6粒 $13) ~ 整體都係好味的, 熱辣辣. 個皮又夠脆, 入面0既魷魚都幾大條, 加上沙律醬及芥辣, 當然更加好味. 不過如果有埋紫菜可能更滋味!!!整體評價:幾有質素的章魚丸, 不過獨欠紫菜!!!

整體評價:幾有質素的章魚丸, 不過獨欠紫菜!!!
章魚小丸子
  • 章魚小丸子!!!
2008-08-29 15 浏览
去旺角買車車用品~ o係隔離o個間買完野食就過黎買章魚丸食~ 叔叔好好人呀~ 我話多d醬佢真係俾左好多醬我~ ^.^v 下次要影相post 上黎先得~勁好食喎~ 我覺得好食過築地~ 築地太貴啦~ 呢間又平又好食~ 下次去旺角一定會去食~ ^.^

• 章魚小丸子
2008-08-28 11 浏览
上次食過葵芳果間﹐覺得好正﹐今次就黎試呢一間 嗌左多醬﹐而且岩岩熱辣辣新鮮整出黎雖然仍然覺得小丸子入面既章魚粒有D硬﹐同埋俾距辣到個嘴﹐但都係覺得好好食﹗主角始終係距D醬.13蚊有呢個質素﹐已經好滿意喇!塭日要試埋築地!
上次食過葵芳果間﹐覺得好正﹐今次就黎試呢一間

嗌左多醬﹐而且岩岩熱辣辣新鮮整出黎
主角始終係距D醬.
13蚊有呢個質素﹐已經好滿意喇!
塭日要試埋築地!

2008-08-03 8 浏览
以往在新界區吃過的章魚燒十分難吃不但沒有章魚, 入面還是空心的一直見這日之船和築地在openrice大受好評就腳便試試這裡的雖然每樣汁看似普通但load埋黎食真係好好味!章魚燒入面亦算足料每粒都有2粒章魚同一大堆菜章魚煙un之餘仲有菜既水份同埋清甜令到粒野冇咁乾身真係好好味!雖然粒野外面5算脆但係都好香!絕對會encore!
以往在新界區吃過的章魚燒十分難吃
不但沒有章魚, 入面還是空心的
一直見這日之船和築地在openrice大受好評
就腳便試試這裡的
雖然每樣汁看似普通
但load埋黎食真係好好味!
章魚燒入面亦算足料
每粒都有2粒章魚同一大堆菜
章魚煙un之餘仲有菜既水份同埋清甜
令到粒野冇咁乾身真係好好味!
雖然粒野外面5算脆但係都好香!
絕對會encore!
2008-08-01 12 浏览
又因補習再來旺角,今次係第二次,重有2次會來...找個大大的機會,試得幾多得幾多.....食慣了築地又貴又好味的八爪魚丸,都找個機會食下平平的,睇下差別係邊都好ra ma.....事實上,就當然係一分錢一分貨....也因此,大家都不要再比較,因為價格有差不多一倍的相差,我覺得整體上平穩,不過不失...但是,傻佬話用芥末有新鮮感,幾特別....用的木魚碎和沙拉明顯有差異,燒汁幾稀,有大大粒的八爪魚,不詔幾硬但價格公道,有空經過也可以一試,我覺得ok,但傻佬話好食,就給個你la!!!!!!!!!!!PS:入面個男仔幾好笑容,唔錯~~^^
又因補習再來旺角,
今次係第二次,重有2次會來...
找個大大的機會,
試得幾多得幾多.....

食慣了築地又貴又好味的八爪魚丸,
都找個機會食下平平的,
睇下差別係邊都好ra ma.....

事實上,就當然係一分錢一分貨....
也因此,大家都不要再比較,
因為價格有差不多一倍的相差,
我覺得整體上平穩,不過不失...
但是,傻佬話用芥末有新鮮感,幾特別....

用的木魚碎和沙拉明顯有差異,
燒汁幾稀,有大大粒的八爪魚,不詔幾硬
但價格公道,有空經過也可以一試,
我覺得ok,但傻佬話好食,
就給個
你la!!!!!!!!!!!

PS:入面個男仔幾好笑容,唔錯~~^^
  • 章魚小丸子(芥辣沙拉味)
2008-07-27 2 浏览
親愛的好耐無食過章魚小丸子了跟親愛的出開旺角, 當然要去日船食下佢啦!熱辣辣的小丸子粒粒都有章魚肉 (不像大埔分店…)配上厚身的沙律醬同木魚, 簡單小吃足以令親愛的開心滿足真傻 : ] =]
親愛的好耐無食過章魚小丸子了
跟親愛的出開旺角, 當然要去日船食下佢啦!

熱辣辣的小丸子粒粒都有章魚肉 (不像大埔分店…)
配上厚身的沙律醬同木魚, 簡單小吃足以令親愛的開心滿足
真傻 : ] =]
$6 (其他)
(非会员)
2008-07-21 11 浏览
旺角街頭有好多賣章魚小丸子的鋪頭le間最好食芥辣醬味道溫和D章魚小丸子好大粒食完好飽員工好快手唔錯
旺角街頭有好多賣章魚小丸子的鋪頭
le間最好食
芥辣醬味道溫和
D章魚小丸子好大粒
食完好飽
員工好快手
唔錯
2008-06-18 7 浏览
此乃我同啤嚟親旺角都好想食既小食特別係宵夜時份$13六粒好抵有沙律醬的一邊屬啤有芥辣醬的一邊屬龜,龜覺得這裡的芥辣醬很出色木魚份量適中有時甚至覺得比日本的一些街頭檔小丸子更好味
此乃我同啤嚟親旺角都好想食既小食
特別係宵夜時份
$13六粒好抵
有沙律醬的一邊屬啤
有芥辣醬的一邊屬龜,龜覺得這裡的芥辣醬很出色
木魚份量適中
有時甚至覺得比日本的一些街頭檔小丸子更好味
2008-06-16 41 浏览
日船章魚小丸子~ 經常經過,早想來1碗章魚丸~ $13蚊6粒,超抵食的~自然是多醬加wasabi~ 夠曬大粒~ 點滿醬咬落去,非常飽滿~ 魚丸口感1流~ 好彈牙的有原隻章魚在丸內~ 醬汁對味,是非常足料的,絕不欺場~ 同FMP成5蚊加幣的簡直天與地比非常棒~ 下次再試炸大腸~ 是滿足的第1站~

非常棒~ 下次再試炸大腸~ 是滿足的第1站~
(非会员)
2008-06-11 6 浏览
我試左小丸子、三寶、雞軟骨。一般姐,小丸子唔多餡,無咩野口感。三寶同街邊檔一樣,無咩野特別。雞軟骨ok啦!
三寶同街邊檔一樣,無咩野特別。雞軟骨ok啦!