2018-07-17 1274 浏览
房協出左現金券比租戶 其中一個可以用既地方就係呢間酒家自從某酒家結業後 這家的座位就變得很狹窄 幾乎座位貼後面的座位只見職員上菜時也十分困難家人一向喜歡食這裡的黑醋豚肉,幾乎每次也點這菜,有醋味甜甜的頗開胃 。可是一上菜就見到跟往日吃的有差別,肉質也較以往稔,沒甚口感..是脂肪比例多了嗎🤔賣相也不似昔日的好看...生炒骨相比之下是較好吃了, 只是炸粉略厚,可能太趕時間吧,一般一口左右大小的生炒骨都黏在一起變成兩三件的大小濕疹發作...蝦蟹都不能吃,點了個紅燒豆腐煲,吃了兩塊豆腐也「中籤」第一件微酸,第二件真的酸了見家人興致勃勃,我唯有轉戰乳鴿紅燒乳鴿算是唯一不俗的...沒有過咸的調味一向家人最愛的「大斑兩味」因為有房協的優惠而暫停供應,得益其實是酒家吧? 唯有原價點了一條再要一個浸菜苗,魚新鮮 肉質嫩滑結帳的時候,因為要用現金券所以要自行到櫃臺買單。還好我因爲想用信用卡簽賬所以跟家人一起出去,家人很貼心的告訴收銀的職員現金卷的總額。 理論上收取現金卷再核對有多少張,是職員的責任,然而她用不太耐煩的語氣說:「你睇清楚先!一份得$70架咋」這樣子來質疑...啊不,溫馨提示我家人先點算清楚,
房協出左現金券比租戶 其中一個可以用既地方就係呢間酒家
自從某酒家結業後 這家的座位就變得很狹窄
幾乎座位貼後面的座位
只見職員上菜時也十分困難

見家人興致勃勃,我唯有轉戰乳鴿

紅燒乳鴿算是唯一不俗的...
沒有過咸的調味

結帳的時候,因為要用現金券所以要自行到櫃臺買單。

還好我因爲想用信用卡簽賬所以跟家人一起出去,家人很貼心的告訴收銀的職員現金卷的總額。 理論上收取現金卷再核對有多少張,是職員的責任,然而她用不太耐煩的語氣說:「你睇清楚先!一份得$70架咋」這樣子來質疑...啊不,溫馨提示我家人先點算清楚,所以我家人亦回答多一次現金卷的總額。

想不到職員再一次說你數清楚先啦!🤷🏽‍♀️well ..既然該職員不願意伸出她的貴手,接過現金卷,那我唯有接過家人手中的現金卷,打開一份份放在櫃面,一張張數給職員看,我也生怕自己數順序會數錯🤣

當我數完我十分確定的跟尊貴的收銀職員說有多少張,ok?
她竟然說「唔使咁串嘴既口靚妹!(附上一個狠狠的眼神瞪我家人一眼)」 自問別人怎對我 我就怎對別人 😌尊貴的收銀姐姐,你的態度也不見得好?

手拿著那區區$200的現金卷,減去後還要付四百多,怎麼被看成低人一等的?難道我們沒有付錢嗎

傳餐的職員、樓面姨姨尚且懂得禮貌,即使一整晚滿場跑忙過不停,也讓我們用餐愉快;偏偏一個安坐櫃臺的收銀員,一副白鴿眼的樣子,態度囂張,是工資要求的嗎?
2018-03-30 1679 浏览
趁Easter Holiday 可以陪👵🏻👴飲早茶才知道原來0930前落單可以用優惠價錢,而且又不用排隊等候!筲箕灣的屋村酒樓,通常是長者的飯堂!大家聚在一起聊天,不會太著重食物的味道或質素!所以趁假期和他們去這裡試試!最驚喜的是可以用$16.80食到新鮮熱騰騰又大籠的原籠馬拉糕另外翡翠鮮蝦腸粉及(限量供應的)雪山叉燒焗餐包,也非常好味!鮑魚燒賣皇的賣相和宣傳照一樣👍,所以老人家也很🈵️意!難得竟然有「客家咸茶粿」吃,價錢又抵!

鮑魚燒賣皇的賣相和宣傳照一樣👍,所以老人家也很🈵️意!

難得竟然有「客家咸茶粿」吃,價錢又抵!
原籠馬拉糕
翡翠鮮蝦腸
鮑魚燒賣皇
客家咸茶粿
2018-02-23 1172 浏览
新年其中一樣動作係飲茶.為免人多,十點半就到, 有位直入.  新年, 都係那種好意頭野啦, 睇相係咁意叫左個鹹魚肉餅..佢話煲仔飯, 同埋幾個點心.佳偶天成, 食物無問題, 但送菜阿姐黎到都凍了, 員工午膳時段既效果;好市燒賣, 算係咁, 至在攞意頭;鹹魚肉餅煲仔飯...應該意思係用煲載既飯, 份量幾合理, 足三個人一酒樓碗仔. 但肉餅紙片一樣, 唔怕佢唔熟, 鹹魚亦幾香.嚴格黎講整體食到既, 只係選擇上唔太多.新年上酒樓亦會自我調整下, 始終人多, 酒樓好難做到100分.
新年其中一樣動作係飲茶
為免人多,十點半就到, 有位直入.
 新年, 都係那種好意頭野啦, 睇相
新年菜式

係咁意叫左個鹹魚肉餅..佢話煲仔飯, 同埋幾個點心.

好市燒賣, 算係咁, 至在攞意頭;
题外话/补充资料: 佢裝橫既設計有少少多餘, 向電車路一面竟然有兩度相隔不足一米既玻璃門, 如有老人小朋友要小心, 剛推完一門又推一門, 有時人多手腳亂, 要留意出入。
2018-02-19
  • 肉餅飯
2017-11-29 1367 浏览
之前都知道明星金閣服務差,因為並非常去,昨天去不午茶就體驗過服務生的態度怎樣差。約了十多個朋友下午茶,一個朋友去訂位,得知十二人並不需要訂位,因為突然有多幾個朋友參加,接待員說沒有十五位的枱,有個經理站在旁,態度差劣地問為什麼不先訂位?我便說服務員不接受訂位,他便不理不睬地走開,接待還說有位俾你地咪得囉!雖然後來都有枱,但是覺得一間機構而且是服務行業,在管理層對客人態度差,怎可另他的手下會好 ?
2017-07-07 2169 浏览
較早前於openrice 睇咗筲箕灣明星金閣營業時間至23:30,於是星期四晚就約咗幾個朋友係筲箕灣明星金閣食晚飯,但係因為有個朋友收工時間會晏啲,所以我哋就約咗晚上9:15到酒樓,而我哋都未齋人就已經開始叫餸,邊食邊等嘅時候,大約9:45酒樓侍應就開始收餐牌,於是我哋就問仲可唔可以叫餸,佢就話:“要快!因為廚房已收爐,只可以叫小炒。”於是我哋想叫咕嚕肉,點知又話,只得生炒骨,唉~唯有照落單啦,因為真係驚唔夠食。點知嚟到,碟生炒骨,全肥肉,雖然我無食,但所有朋友食咗都話好肥,早知就唔叫啦,無諗到廚房趕住收工,竟然都搵啲咁肥嘅肉嚟趕客…😧最後未到十點,就已經開始陸續熄燈及冷氣,以及叫我哋埋單先,雖然無催我哋走,但係企後面個女侍應塊面色真係難睇到嚇死人!亦睇住好多員工陸續收工收人,嘩,如果咁早收,啲職員就應該同我哋講聲啦,無理由搞到我哋去酒樓食晚飯,變到好似去快餐店食快餐咁,趕頭趕命,食完都成身熱哂!😡經過今次嘅經驗,以後都唔再相信網上睇到嘅營業時間,以後都係要自己打電話問清楚,亦唔好以為酒樓一定收得夜!🤔相信以後都唔會再去幫襯食晚飯!

相信以後都唔會再去幫襯食晚飯!
2017-07-06
2017-03-27 1741 浏览
星期日同家人去歌連臣角拜山,掃幕完畢後乘巴士到筲箕灣地鐵站已經三點,我們在附近搵到間明星茶摟食下午茶。一入到去Reception無人。我們就直入,點知佢仲叫我地係門口攞飛先入。試問門口無服務人員點攞飛。最後安排我地入席,我們一行六人迅速叫點心,15分鍾後第一輪點心已上枱,諗住加單,點知個侍應話3:30已截單,但酒樓入坐時無通知,又無開咪通知下午茶時段將完結。Check 單之下,原來兩籠叉燒餐包冇落單,薑汁千層糕未來。我甘大個人未試過飲茶不飽肚。我相信真的不會再光顧就算食物如何出色

我相信真的不會再光顧就算食物如何出色
2016-11-07 2307 浏览
因為屋企人生日,係明星金閣訂位。於530拎左個生日蛋糕上酒樓,看到侍應已落場,所以特別有禮貌地問女侍應可唔可以雪住個蛋糕。點知比對方不斷用非常差既語氣鬧,重話無可能雪住個蛋糕,叫我不用再出聲,而直到本人離開酒樓一刻,該侍應亦沒有收口。
2016-11-07
2016-08-14 2511 浏览
職員個個電死面👽👽👽門口服務員惡個女長毛,推點心d呀婆又惡.經理重垃圾乜野都唔知.等位等十年,食物一般價錢又貴.廁所又唔清潔,樣樣都衰,一定無下次.各位朋友請多加考慮.💩💩💩💩💩
2016-08-10 1953 浏览
2016年6月18日星期六,因是星期六,家人先去排隊。都等了十多分鐘。我們選了腸粉,由三條變了一條。雖然長了,但也只等如短的兩條。小了一條,變相加了33.33%價!本來點了三籠小籠包。沒有叫粉果,但送到來是兩籠小籠包和一籠粉果。我便問送來的亞姊。她竟聽不懂,到我用普通話和她說我們沒有叫粉果, 她竟然說粉果不是她送來的。而且兩籠小籠包是凍的。過了一會, 鄰臺送了三籠小籠包來,他們說只叫了兩籠。還有另一個亞姊差一些便送錯食物來。真是大混亂!
2016-08-09 1307 浏览
早排去探親戚時,親戚都好推介呢間酒樓,話d野食好掂!甘緊係要去試啦!不過中午都好多人排隊!人山人海都等左成30分鐘!不過吾緊要,係到安慰自己一定係因為太好味先會甘多人排隊我都3個人,叫左魚皮蛋米線、薑汁糕、流沙包、腐乳通菜和鳳爪!只能說很正!第一,呢個米線湯底鮮甜、米線索晒d湯,好好食!而且d魚真係好鮮美和有彈性!真心正!同咪呢窩野都幾大份嫁!夠6、7個人食!第二,呢個薑汁糕簡直係我既最愛D薑汁香口得黎又吾會嗆口,哎落去,煙煙韌韌,又吾會好難咬,口感超好!特別適合女士食!第三,呢個流沙包果然名不虛傳!入邪既流沙咸蛋黃真係好香好好聞!一個字形容正!飲茶又點少得食菜呢!呢個腐乳通菜都算係不得不少!上面既根有d變晒色,不過都ok既最後呢個鳳爪好足料,鳳凰索晒d汁,味道真心吾錯,重點係d鳳爪好多肉真心呢間酒樓既食物係有水準嫁!
早排去探親戚時,親戚都好推介呢間酒樓,話d野食好掂!
甘緊係要去試啦!不過中午都好多人排隊!人山人海

同咪呢窩野都幾大份嫁!夠6、7個人食!
第二,呢個薑汁糕簡直係我既最愛
!特別適合女士食
第三,呢個流沙包果然名不虛傳
!入邪既流沙咸蛋黃真係好香好好聞
!一個字形容正

真心呢間酒樓既食物係有水準嫁!
2016-07-30
2016-07-24 1067 浏览
因為訂唔到北x樓 一心想食片平鴨 揀左明星金閣 個帶位已經衰到無人有 入到去叫野食 d人都奇奇怪怪 落單又落錯 個餐明明係芝士焗龍蝦 又唔知做乜幫我落上湯 我地唔想食上湯 叫經理換 點知 佢喺上湯上面加返芝士就送返出黎 真有心@以後請我都唔會黎呀 片皮鴨塊皮厚過面皮呀
以後請我都唔會黎呀 片皮鴨塊皮厚過面皮呀
2016-07-24
2016-05-30 1064 浏览
星期五得閒去飲個茶,隨便叫左碟炆鴨米同幾籠點心。炆鴨米都有幾多料,但味道淡左dd。蝦餃好特別,好少見一籠會有5粒,雖然俾平時稍微細粒左dd,但我地5個人,啱啱好可以一人一粒。
星期五得閒去飲個茶,隨便叫左碟炆鴨米同幾籠點心。
炆鴨米都有幾多料,但味道淡左dd。
2016-04-23 1322 浏览
很少去筲箕灣, 今次來探朋友兼攞野, 又咁啱撞到其他朋友, 街坊朋友想食呢間酒樓的紅棗糕, 反正唔知食乜, 當然無問題啦。生汁龍鳳球 ($78)即沙律蝦球及雞球雙拚, 酸酸甜甜又幾好食, 又開胃, 啱晒夏天食, 原隻蝦肉幾爽口, 雞球就偏乾。鮑汁野菌燴花膠 ($88)鮑汁鹹淡適中, 花膠炆得滑滑溜, 份量頗多, 女人最啱食, 補骨膠原。海皇極滑豆腐 ($68)實物與相片不符, 相片 PRESENTATION 好鬼靚得, 上檯就……豆腐是滑溜, 那個獻汁偏淡無乜食味。上湯腐竹魚肚原本我地叫左金銀蛋蜆菜, 但服務員上錯碟上湯腐竹魚肚比我地, 後來……我地想轉呢個, 問服務員可否轉, 佢無比面色我地睇, CHECK 左金銀蛋蜆菜未煮即幫我地改單, 今時今日有咁既服務態度, 讚! 腐竹魚肚吸左上湯, 係好味的, 至於那個上湯呢…我估……有點似濃湯X, 作為調味應該無難道啦。紅棗糕 ($48)上檯己聞到紅棗的陣陣清香, 入口口感煙強韌, 唔太甜, 但紅棗味唔夠, 聞……香過食。
生汁龍鳳球 ($78)
生汁龍鳳球 ($78)
鮑汁野菌燴花膠 ($88)
海皇極滑豆腐 ($68)
, 那個獻汁偏淡無乜食味。
海皇極滑豆腐 ($68)
上湯腐竹魚肚
上湯腐竹魚肚
紅棗糕 ($48)
紅棗糕 ($48)
2016-04-16
2015-10-27 1140 浏览
開張后第一次來飲茶, 總括來講覺得呢度點傳統點心唔錯, 但新款點心就做得唔好忌廉香芒卷 - 見張相賣相唔錯, 本來都好期待, 來到個樣都ok,點知一放入口就出事la...外皮有陣怪味, 質地有點粉但係會痴牙, 一點都冇糯米滋個種煙煙韌韌的感覺,入面的所謂忌廉, 本來以為係軟身的cream, 但唔係,係硬身爽口個種, 似食緊椰汁糕多點, 入面點芒果都勁少,切到好細粒, 食落都唔多覺, 好差, 下次唔會再叫黑松露帶子餃 - 賣相ok, 面頭黑色醬雖然都唔算細pat, 但食落一點黑松露味都冇, 好失望, 帶子就係餃子皮面頭薄薄一片, 食落冇咩味, 反而個谄做得唔錯, 有蝦肉同豬肉等, 都算彈牙,味道都ok百花紫菜卷 - 來到同預期的樣有點唔同, 紫菜卷住蝦膠同雜豆,中間有蟹柳 食落口除左紫菜香味就冇其他味la,真係好清,蝦膠唔彈牙, 點青豆粒又有點硬, 好淡口牛肉球 - 味道唔錯, 一碟有四粒大大粒, 牛肉球彈牙, 下面點腐皮吸左喼汁都唔會太咸馬拉糕 - 好鬆軟, 就算攤凍左都唔會硬,同埋有陣好香的糕味魚翅灌湯餃 - 個湯几清, 味道ok,但個餡唔掂, 點肉霉霉地叉燒腸粉, 叉燒包, 鳳爪
忌廉香芒卷

叉燒腸粉, 叉燒包, 鳳爪 - 味道冇咩特別, 傳統點心, 都几好食, 鳳爪几入味, 份量比起其他酒樓算多
2015-10-25