2023-12-08 1333 浏览
好多年冇幫襯!咁啱去開教堂, 朋友話入面餐廳仲喺度所以入去搵吓「兒時回憶」順便搵食~雖然明愛大廈仍然十年如一日般「傳統」但估唔到餐廳感覺都幾舒服應該裝修過冇耐印象中好似係社企... 除非唔係...有地方可以畀唔同嘅人工作都好有意思講返啲食物先, 今次真係有啲驚喜~佢有普通嘅set lunch不過當日經理介紹新出嘅和牛漢堡都試一試~佢份量都好夠, 仲配埋薯角, $78~再加多$10就有湯或者有飲品,其實喺半山區嚟講都真係抵食!我朋友就叫咗夏威夷和牛漢堡,中間仲有塊菠蘿夾住,佢話味道都幾好!大家路過都不妨去試吓啦~
好多年冇幫襯!
咁啱去開教堂, 朋友話入面餐廳仲喺度
所以入去搵吓「兒時回憶」順便搵食~
雖然明愛大廈仍然十年如一日般「傳統」
但估唔到餐廳感覺都幾舒服
應該裝修過冇耐

印象中好似係社企... 除非唔係...
有地方可以畀唔同嘅人工作都好有意思

講返啲食物先, 今次真係有啲驚喜~
佢有普通嘅set lunch
不過當日經理介紹新出嘅和牛漢堡
都試一試~

佢份量都好夠, 仲配埋薯角, $78~
再加多$10就有湯或者有飲品,其實喺半山區嚟講都真係抵食!
墨西哥和牛漢堡

我朋友就叫咗夏威夷和牛漢堡,
中間仲有塊菠蘿夾住,佢話味道都幾好!
大家路過都不妨去試吓啦~
2023-12-04
墨西哥和牛漢堡
  • 和牛漢堡
2023-07-13 1374 浏览
夏日炎炎,終於等到有日有d 風,一大早行完山,落去公園就見到餐廳,入到去環境幾安靜,可以兩個人係慢活咁嘆lunch。個千層麵好入味。蕃茄味好出,鍾意食蕃茄既,呢個係個好好既選擇。佢d 素肉,口感同豬肉一樣,唔講都唔知自己食緊素。
佢d 素肉,口感同豬肉一樣,唔講都唔知自己食緊素。
素菜千層麵
2023-07-03
素菜千層麵
聖誕節快到,其實發現個個人的生活都與教堂有些連結,好多人可能沒有受洗,但小時後可能去參加過主日學或是曾經使用過教會學校內的教育設施。今日與朋友在聖誕節前夕,來感受主的愛與喜悅,尤其在2020這個奇特的年份裡,如今可以日常、健康的與朋友相約見面,都得份外感恩知足。今日點了一份主廚推介套餐為冬菇雞肉燴飯,冬菇香氣濃郁且多多汁雞肉滑嫩、海底椰排骨燉湯,清爽不膩,煲湯鮮甜,亦使用紫砂鍋將鮮甜鎖住,另外還有一杯熱飲鐵觀音,超值推薦,只要55元,好味超值,推推
2020-12-05
2019-12-27 3108 浏览
聖誕節🎄中環晏晝周圍嘅餐廳好多人排隊,明愛餐廳就冇乜人,可能冇乜人知依間餐廳,半山堅道,隔離香港天主教聖母無原罪主教座堂,食完可以參觀下⋯⋯我叫左聖誕燒釀火雞set lunch($129.8),我個frd叫左西冷牛扒配黑椒汁set lunch($129.8),另一個frd叫左紐西蘭雪魚柳配白酒甜椒忌廉汁set lunch($118.8),價錢已加一,三個都係配意粉。未講食物之前,依度環境幾好,半山區,恬靜,加上無乜人,靜靜地享受個聖誕節lunch⋯⋯聖誕燒釀火雞set lunch($129.8)價錢係中環半山黎講唔算貴,比起其他餐廳類似食物算平💸,加上仲要係聖誕節前夕🎄。點餐後好快有頭盤包同叫咗田園沙律🥗,係薯仔菠蘿沙律,我覺得普通,其他frd話好食。跟住到主菜,我個火雞有三塊,唔算薄,火雞正常都會有啲”鞋”,但依個食落去唔係好覺,意粉一夾就斷同埋有啲凍,本身煮耐左少少,配菜都好食,整體來講唔差,色香味俱全。我試咗少少西冷同魚柳,西冷唔”銀”,但嫌汁太少,大概7-8成熟左右,我個frd落單無講幾成熟,食落去西冷有啲似平價野,但味道唔差。魚柳有煎過,幾香,不過食落去有少少”鞋”,整體來講

聖誕燒釀火雞
我試咗少少西冷同魚柳,西冷唔”銀”,但嫌汁太少
西冷牛扒配黑椒汁

魚柳有煎過,幾香,不過食落去有少少”鞋”,整體來講唔差。

紐西蘭雪魚柳配白酒甜椒忌廉汁

最後仲有個甜品同咖啡或茶,甜品係花生糯米糍,皮薄餡靚,我配左熱奶茶,吹下水,享受下聖誕節前夕set lunch⋯⋯

三個黎講我會推薦火雞,一來味道比其他兩個好,二來聖誕節梗係食火雞啦。留意番依間明愛餐廳唔做晚市,每日都係15:00收鋪。唔熟中環半山依度可能有啲難搵,不過勝在環境幾好,同埋最緊要唔使排長龍都食到個好食嘅lunch,仲可以食完去埋隔離座教堂⋯⋯
2019-12-24
庆祝纪念
平安夜
聖誕燒釀火雞
紐西蘭雪魚柳配白酒甜椒忌廉汁
2019-10-29 1842 浏览
係附近上班,lunch time周圍搵野食,搵到咗呢間比較隱蔽的餐廳,人唔多就係呢度食了,點咗羅宋湯和西冷牛扒配黑椒汁,羅宋湯酸酸甜甜的挺開胃,牛扒食落口感一般般,五成熟的肉質好嫩但是筋位比較多,好影響口感,個黑椒汁小辣搭配一齊食唔錯。最後仲有個甜品。
2019-05-27 2461 浏览
打工仔搵「食」艱難,尤其是中環嘅打工仔,閒閒哋食個lunch都要成百蚊😿但勝在選擇夠多,中菜西餐應有盡有。但如果好似我呢啲喺半山嘅朋友,真係揀都無得你揀😂 有一日,同事好似發現新大陸咁同我講,原來堅道明愛大廈入面,有間隱世嘅明愛餐廳!我諗好多人都同我一樣,只知道明愛係一間NGO,而唔知道明愛係有餐廳嘅!就係咁,我哋兩個就一齊嚟到明愛餐廳探秘👀餐廳喺大廈3樓,唔係地舖,所以食客唔算多,唔會好嘈冤巴閉,方便同同事食飯、午餐會、朋友聚腳談心😍我揀咗限量供應嘅西冷牛扒配黑椒汁($118加一),首先上餐湯同餐包,餐湯係曼哈頓海鮮周打湯,味道唔錯,而且真係好多料,所以飲完餐湯加食埋個包,已經飽飽哋喇😂之後上主菜,個牛扒賣相ok,不過黑椒汁都幾辣,有啲後悔落order嗰陣無轉汁...肉質方面,對得住價錢,係有啲位比較多筋,但整體嚟講都算唔錯了👍同事就叫咗意式海鮮寬條麵($98加一),佢俾咗啲我試,我覺得好食過我嗰個😂 佢啲汁好高質,唔似一般餐廳嗰啲得個酸字,所以都幾開胃,而且仲有大大隻青口、大大隻蝦😋 真心覺得好抵食👍 同事都話味道唔錯,但啲蝦嘅質感略嫌太爽,呢點有啲扣分~食完個主菜,我哋兩個都飽到

意式海鮮寬條麵

食完個主菜,我哋兩個都飽到上心口,原來仲有個跟餐甜品--咖啡味Mousse,雖然已經好飽,但食落唔會好膩,三兩啖又食咗落肚😂

咖啡味mousse

整體而言,明愛餐廳係值得推介嘅,如果大家都喺半山打工,不妨一試👍
2019-05-21
$118.8 (午餐)
意式海鮮寬條麵
咖啡味mousse
2K
2019-04-17 1903 浏览
筆者和太座 , 在 香港島-半山堅道 的 明愛大廈 參加完 "生態靈修" 的宗教活動後,便決定舊地重遊,在此 明愛餐廳 吃午膳 ~ Menu ~四旬期的期間,餐廳把餐包改為 “Hot Cross Bun”, 這種包是世界各地多數 天主教徒 在四旬期和復活期 都會吃的包 (可惜在香港很難找得到) 味道甜甜的 , 很好吃 ~羅宋湯依然美味,酸甜味道平均,湯內雜菜亦多 ~主菜點了 紅酒燴雞,飯餸各分兩碟,沒有想過竟然會是燴雞比白飯還要多 , 紅酒燴雞的質感濃稠 , 味道其實就比較像薯仔炆雞 , 只是多了一點紅酒味 , 雞肉和薯仔都入味 ~餐茶 : 筆者點了 凍檸茶 , 味道一般般不過不失 ~最後送上甜品 咖啡奶凍 ~全份午餐4個 course 在加上加一服務費前都是 $98 , 可謂價廉味美 , 超值 ~PS : 明愛餐廳 分為兩個部分 , 一部分是 "快餐部" , 另一部分是 "餐廳" ; 兩邊的運作模式 , 食物種類以及服務都有所分別的 , 當日筆者和太座用餐的地方是 "餐廳部 ~本篇完 ~
Menu ~
羅宋湯依然美味,酸甜味道平均,湯內雜菜亦多 ~

餐茶 : 筆者點了 凍檸茶 , 味道一般般不過不失 ~
最後送上甜品 咖啡奶凍 ~

本篇完 ~
「明愛餐廳」位於明愛大廈內,如無意外應該是社企餐廳之一。餐廳内部最具特色的裝飾是在天花上的明愛會章燈飾。 早市前來享用早餐,食品款式和一般茶餐廳差不多,定價亦相約。 這份芝士腸仔奄列併多士,賣相普通。奄列差不多全熟,嫩滑感稍遜。內裡的半融芝士則是增分點。煙肉煎蛋併多士...沙嗲牛肉通粉沙嗲風味不足,牛肉質感軟,肉味一般喇!單計早餐,小編謹給予合格分數。因半山食肆選擇相對較少,「明愛餐廳」還是有一定市場。

早市前來享用早餐,食品款式和一般茶餐廳差不多,定價亦相約。
煙肉煎蛋併多士...
沙嗲牛肉通粉沙嗲風味不足,牛肉質感軟,肉味一般喇!
[23/2/2019; Sat]
2019-02-23
$32 (早餐)
2018-02-06 2329 浏览
中環打工仔真的搵食艱難~食個飯閒閒地都 $50估唔到半山區這間餐廳只是 $30 一個3餸飯外賣 $32 堂食 $37如果外賣自己帶盒只需 $30每天都有十款餸選擇3餸飯只可選 2 款肉類及 1 款蔬菜我今日叫豬手, 雞排及唐生菜豬手好大件不過骨也大雞排也好細塊近這幾次我覺得餸少左普通人食都飽肚
中環打工仔真的搵食艱難~

食個飯閒閒地都 $50

估唔到半山區這間餐廳只是 $30 一個3餸飯

外賣 $32

堂食 $37

如果外賣自己帶盒只需 $30

每天都有十款餸選擇

3餸飯只可選 2 款肉類及 1 款蔬菜

我今日叫豬手, 雞排及唐生菜

豬手好大件不過骨也大

雞排也好細塊

近這幾次我覺得餸少左

普通人食都飽肚
2018-02-06
          第一次去這家餐廳可追朔回數年前的一日了,曾經與友人遊玩香港動植物公園時,正值午後;遊玩片刻,我與友人已些許有點疲意,想找一個地方歇歇腳,順便吃個午飯。便一路邊走邊望,想尋找一間心儀的餐廳,碰巧從公園的一條小徑下來,看到了明愛餐廳,它坐落於半山的一條路徑的巡迴處,乃一胡同,當時我與友人見周圍也沒其他地方,便索性前去。          事隔多年,回憶起當時,那時也沒有特別在意、對餐廳的印象已經模糊。如今在中環工作的我,回想起多年前的一日,心生餘悸,便在今日的一個午間隻身前往。餐廳離我辦公室不遠,僅數分鐘的路程,但一路斜坡向上,對較少運動的女士可能會有些累的。哈哈,不過在這先告訴面露怯色各位靚女,一切都是值得的。          餐廳位於明愛大廈的後面,一進入餐廳便有服務生向前詢問後便安排座位,一切井然有序,餐廳異常整潔大方。而午餐牌是數個中餐或西餐的定食,我點了一份“四和飯”。          Soup: 伴隨着溫柔的鋼琴曲,服務生會先上一碗羅宋湯,湯鮮醇可口,裏面的蔬菜新鮮,可以吃出餐廳是用新鮮的食材熬製,蔬菜鮮脆可口;後又上了一份熱乎乎的餐包,配上黃油,有點燙

Soup: 伴隨着溫柔的鋼琴曲,服務生會先上一碗羅宋湯,湯鮮醇可口,裏面的蔬菜新鮮,可以吃出餐廳是用新鮮的食材熬製,蔬菜鮮脆可口;後又上了一份熱乎乎的餐包,配上黃油,有點燙手的軟麪包在口中咀嚼,遇熱的黃油在嘴裏融化。

Main Course: 我初時以爲“四和飯”僅是一碗大碗的飯類食物,原來是一碗白飯配上四個菜,四個菜分別盛放在”和風“的碟子中,有新鮮的油菜、蒸排骨、香蒜肉片及紅燒蒸雞。每個菜的分量都不少,最重要的是食材新鮮且好吃,可以感覺到餐廳用料的嚴格和烹飪的水準不俗。我欣然地動着筷子,享受着美味的菜餚,耳邊傳入些許有些哀傷的笛聲,自顧自地思索着什麼,煞是享受…

Dessert: 最後讓我有一點小驚喜的是還有一塊小小的四方芝士蛋糕作爲餐後的點心,我一邊品嚐着蛋糕,一邊閱讀着今日的財經新聞…可以說,這一餐讓我暫時忘記了中環的喧鬧與浮誇,讓我如處世外桃源般享受片刻的寧靜與安詳。

總的來說,餐廳擁有一流的環境、禮貌的服務、物美價廉的食物,可以說是十分推薦的。也成爲了我的心儀餐廳之一,喜歡的朋友歡迎約飯。

-     一位熱愛跑步的金融從業者 留
2018-01-16
2017-09-04 1690 浏览
We discovered this restaurant when we take shuttle to office. Its location is not easy to spot and it is on the 3/f, mostly for people who work in the building or nearby.It is fast food style, order and paid then you take the food and find a seat. Apart from $35 for 3 choices of food with rice, they also serve one option of pasta, rice with soup, noodle soup. From the price, nothing to complain. The restaurant is simple with tables and chairs but as it is not crowd, you can sit a while without a

From the price, nothing to complain. The restaurant is simple with tables and chairs but as it is not crowd, you can sit a while without anyone disturbing.
2017-08-31
2013-10-11 3724 浏览
明愛,大家都知道是一間慈善服務機構,規模可以說是很大,而且服務亦非常之多元化。是日,我到訪了提供便宜住宿的《明愛宿舍》,原因,就是我們都了老董事位於堅道的家,之後推薦了我們來《明愛餐廳》用膳。《明愛宿舍》的 concept 是什麼? 是以慈善服務機構的名義來為學生及來港工作的人士,提供便宜的服務性住宿,聽說一間房連服務只需要八千多元,比起一般的 service apartment,經濟多了。宿舍是私人地方,不可能參觀 (亦沒有興趣參觀),我們一行人馬,就直接的進入三樓的餐廳。這一個餐廳,分成兩個部份,一邊是西式的餐飲服務,另一邊是大眾化的快餐服務,如在《明愛中心》內進入,必須要經過快餐部才能進入屏風後的西餐部;若直接從街外進入,就在斜路上端的一個入口,一推門直入,就是西餐部。地方不華麗,始終這一個西餐室同快餐室,本來是同一體,同一個場地,兩者相隔的,只是一個活動屏風,但亦因為這一個屏風之隔,很完美地把這一個場地,分隔成為兩個不同的世界。中午的套餐,傳統地由麵包及湯作為開始。香香圓圓的麵包,有白的也有麥的。餐廳把麵包熱辣辣的盛上,我們把牛油夾在熱熱的麵包內,令牛油半溶化,滲至麵包中的每一

中午的套餐,傳統地由麵包及湯作為開始。香香圓圓的麵包,有白的也有麥的。餐廳把麵包熱辣辣的盛上,我們把牛油夾在熱熱的麵包內,令牛油半溶化,滲至麵包中的每一個角落,令本身已經很香的麵包,香上加香。
是日的湯是粟米湯,沒有忌廉,感覺份外的清甜。湯雖然是清,但味道卻是濃郁的。這個湯,簡單地形容,就是好粟米。
我們點下的一個芝士薯蓉焗匈牙利牛肉,出場時,我們完全沒有想過這一個主食的賣相會是這麼的好。這一個芝士薯蓉香氣十足,面層燶燶地,令平凡的薯蓉多了幾分的香脆。薯蓉內,充滿了味道濃郁的牛肉粒及焗到又腍又香的洋蔥及紅蘿蔔,當中也包含了紅酒汁,味道十分之出眾。
錫箔紙焗龍脷柳伴青沙律,整個主菜十分之清新,以錫紙包著魚肉、燈籠椒及翠玉瓜,不用油,不用味,入口是魚肉鮮味及輕量的鹽味,感覺很天然,而且更重要的是無油,看得出的油脂,是魚肉自身的油脂,這一個主食,的確是多了幾分的健康。
西餐部的餐後飲品,是即磨咖啡。味道濃濃的,帶著咖啡應有的甘香。這一杯咖啡,水準夠好,需要糖奶麼? 甘香而不苦的咖啡,是不用糖及奶的。
改日,我單人來了,這一次從明愛中心內部入,直接進入快餐部。同之前所說的一樣,這一個在屏風後的快餐部,同西餐廳是截然不同的兩個世界。這一邊,充滿了中環及半山的打工仔之外,也充滿了附近的學生,在這兒用膳,不要怕喧嘩。
簡單的先買票後取食,我從電子屏幕大餐廳中選了葡汁豬肉飯。葡汁雞多吃了,葡汁豬又會是什麼呢? 基本上同葡國雞是一樣的,只是肉換成了豬肉而已。汁多多多,撈飯食絕對是一流。說味道,沒什麼的,能滿足學生所需,就係咁簡單。
明愛的宗旨,就是服務社群,明愛的餐飲服務,也是以服務社群的心態去為來者服務。在這兒,無論食西餐或是快餐,都能令你感受到一種非一般餐廳能感受到的溫暖,若是以宗教的說話來形容,在這兒用餐,你會感受到祂的愛。

服務社群,大眾化的好食物,明愛的餐飲服務,的確是充滿愛。
2010-09-30 2548 浏览
由於有部舊電腦要處理, 所以便跟老爸夾手夾腳, 山長水遠地來到明愛這邊把它捐出來, 希望會幫到有需要的人啦。捐完電腦, 行過門外大大個牌寫著明愛餐廳, 順理成章就在此醫肚了。我們初時是行了上去餐廳那一邊的, 探頭望望裡面竟然沒有人, 而且看過放在門外的餐牌, 價錢不算很便宜 (畢竟也是正式的西餐來啊), 老爸不大有興趣, 便去了快餐部那邊。結果我們走下斜路回到明愛大廈裡面再走到三樓, 才找到快餐部, 而門外是沒有招牌的。後來才發現, 快餐部跟餐廳其實只是一門之隔 。看來是一般食堂格局, 便總算乾淨企理, 牆上的十字架透露了機構的宗教背景, 而天花上也有大大個明愛 logo 作裝飾。半山近年大興土木, 如何擾民先姑且不談, 卻帶挈了這裡的市道, 因為顧客當中有不少是在附近開工的工友。午餐的食物選擇不算多, 都是些碟頭飯, 也有焗意粉、粉麵之類。價錢約三十多元, 不算平, 但畢竟這裡是半山嘛...我要了個兩餸飯 ($33) 而老爸就要了個什麼是日精選的涼瓜火腿煎蛋飯 (好像是 $30)。買了票就排隊取食物, 茶水也是自助的。兩個餐都有例湯, 全是清湯沒有湯渣所以不知是什麼來的, 不過隱約嘗
由於有部舊電腦要處理, 所以便跟老爸夾手夾腳, 山長水遠地來到明愛這邊把它捐出來, 希望會幫到有需要的人啦。[所以說嘛, 我可以用部電腦來打這篇食評 (還要有得食!), 已經比很多很多人幸福了!]

兩個餐都有例湯, 全是清湯沒有湯渣所以不知是什麼來的, 不過隱約嘗到一點雞腳味, 好處就是不油膩啊。我的兩餸飯有四款菜色款擇, 但當中三款都是有牛肉的, 只好揀了薯仔炆雞翼茄子。可是不知是否忙中有錯, 得到的除了雞翼之外, 還有牛肉炒豆角 (我是不吃牛肉的), 發現後跟服務員說明他們也很樂意為我重新舀一碟, 謝謝啦。雖然後來才發覺那味茄子原來叫什麼川味牛崧茄子, 但既然我吃光了全部都不覺得有牛肉 (辣椒反而有不少
), 也就 OK 啦。薯仔炆雞沒有什麼特別, 只是太久沒吃過雞翼想放肆一下而已。還有棵小棠菜呢, 夠哂均衡飲食。

反而老爸的煎蛋就不俗, 大大一片芙蓉蛋的作法, 金黃色的蛋夠香脆, 裡面的火腿韮黃也不少, 涼瓜就有幾條, 雖然比較多油但都幾好味的。

當然, 有機會再來的話, 還是該到西餐部試一下, 支持一下在那裡受訓的學生吧。
2010-08-19 1650 浏览
星期二與友人到了明愛餐廳用膳由於本身是IVE的學生...所以對這些Training restaurant也特別有興趣我們於早一天訂了"木台"當天客人不算多....予人寧靜舒適的感覺餐廳提供半自助形式的午餐沙律頭盤及甜品是自助的我們點了紅酒燴牛尾($88)及意式芝士焗石班($88)為主菜,跟餐包及雜菜湯我覺得味道偏咸了一點, 但整體來說味道不錯,分量也很足服務也不錯我們用CREDIT CARD結帳,免收加一...還有一張VIP卡...等待再去的機會
星期二與友人到了明愛餐廳用膳

我們於早一天訂了"木台"
當天客人不算多....予人寧靜舒適的感覺

餐廳提供半自助形式的午餐
沙律頭盤及甜品是自助的

我覺得味道偏咸了一點, 但整體來說味道不錯,分量也很足

服務也不錯

我們用CREDIT CARD結帳,免收加一...
還有一張VIP卡...等待再去的機會
四款甜品
寧靜悠閒的環境
  • 紅酒燴牛尾
2009-06-06 917 浏览
考完試, 又忙完, 固然想輕鬆一下. 星期五既lunch time, 問了同事去唔去遠少少食飯. OK之後, 行上黎, 當然唔制, 一落公司樓下. 當然的士到. 印像中是一家西餐廳, 但不知是否找錯 Department, 定已經轉形快餐. 上到三樓, 只找到快餐店. 親切的靚姐, 見我地生面口. 順道就推介下有乜好食. 隨即令我們點下兩個充滿南洋色彩既菜式.一個比較乾身冇汁的, 是南瓜大蕉焗牛柳. 其實個全名好長. 真正既名字完全記唔到. 這個牛柳, 辣中帶點香甜. 只是沒有汁. 淨佢送飯就真的有點哽口.同事叫的是巴東牛立方, 幸好這個東東有汁. 不然, 我都唔知點食個飯. 這個牛立方. 辣味比起個牛柳少D. 而且個汁送飯亦好好. 而且又比較多菜. 不失為 Today's Special.可能見我影相, 收銀靚姐亦好親切咁叫我俾意見. 之後, 亦真係講返俾廚房大哥聽. 不過, 地點實在比較遠, 不然可以黎多幾次.

南瓜大蕉焗牛柳
巴東牛立方