2022-10-10 493 浏览
今日同老公出開西灣河老公心血來潮話不如去明記食糖水仲話好出名老公喺附近番工話啲同事成日叫下午茶講到咁正即管試吓傍晚時分 店內冇咩人計埋我地張枱都係三枱客店內裝修好懐舊依家都好小舊式糖水店喺幾特別既薑汁豆腐花 熱 $28豆腐花係滑既薑汁係我心水值得推介榴槤忘返 $49我本身吾食榴槤嘅,所以冇試,老公就食到舔舔脷,佢話舊榴槤超好味喎📸環境指數🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌗🌕👅味道指數🌕🌕🌕🌕🌑💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌑⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌗
今日同老公出開西灣河

💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌑
⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌗
2022-09-19
2022-01-05 932 浏览
作為蘋果甜品控嘅我見到餐牌上有蘋果金寶真係唔洗諗其他👋🏻🤣意外地外賣黎到仲熱辣辣自己組裝再淋上肉桂汁金寶餅底外脆內軟而且裡面好多蘋果肉💗✨
作為蘋果甜品控嘅我

金寶餅底外脆內軟

而且裡面好多蘋果肉💗✨

外卖自取
2021-11-13 620 浏览
探完恐龍石🦖行落西灣河食糖水💛之前食過一次仲心諗唔知幾時再有機會黎食呢個木糠凍餅🤤. 木糠凍餅 . $42上次試左咖啡味☕️勁好食😋口感好厚實得黎中間有d流心 似食緊雪糕蛋糕咁 咖啡味好濃郁 今次試左抹茶紅豆 上面鋪滿抹茶粉 食落唔會好甜 入面仲有粒粒紅豆 朱古力果就比較甜啦 上面係oreo粉 個人會覺得咖啡味吸引d🥳. 芒果河粉 . $40芒果汁正常發揮 唔算好特別 有好多西米 幾好食 河粉就切得厚左d 無想像中好食 不過好大兜 happy share☺️

. 木糠凍餅 . $42

. 芒果河粉 . $40
2021-09-04 502 浏览
經過西灣河 除左太安樓之外仲有個地方係好知名-明記糖水明記糖水呢間鋪對於港島人黎講一定好熟悉而今晚同朋友係筲箕灣食完飯都專登行到西灣河食糖水😆😆今日星期五 由於堂食去到十點所以急急腳去等位 見二間店舖都好多人等緊位🤣最後等左十分鐘就有位 唔會話等好耐今次同朋友叫左熱既豆腐花同埋西米露😃完全解決到想食甜野既慾望😄😄仍然保持水準 大大碗$20 👍🏻👍🏻👍🏻都算幾抵食👍🏻價錢十分抵 大滿足
經過西灣河 除左太安樓之外
完全解決到想食甜野既慾望😄😄
仍然保持水準 大大碗$20 👍🏻👍🏻👍🏻
都算幾抵食👍🏻價錢十分抵 大滿足
2021-07-25 429 浏览
放工後超攰叫宵夜2245經app 叫 2305 就到極快叫左個蜜瓜西米露+芋圓+椰果,同埋好耐無食過既芒果班戟蜜瓜爽甜量多,罐頭椰果一定好食🙈,芋圓可能跟凍糖水關係所以略硬,西米露甜度適中,西米大大粒🙃。芒果班戟超正🥰芒果大塊厚肉,新鮮夠甜而且無渣,加上裡面唔會太多cream, 食落唔會太濟❤️價錢方面蜜瓜西米露$36.9 ⭕️加芋圓 $16.2 ❌ 量太少不值加椰果 $9 ⭕️芒果班戟 $42 🆗 真係一分錢一分貨🤣
放工後超攰叫宵夜

2245經app 叫 2305 就到極快

叫左個蜜瓜西米露+芋圓+椰果,同埋好耐無食過既芒果班戟

蜜瓜西米露+椰果+芋圓

外卖送餐
蜜瓜西米露+椰果+芋圓
芒果班戟
2021-06-24 425 浏览
星期日下午睇完show經過入去食,遇着冇人,自己一個食幾好😂👍🏻.服務員兩個 態度ok有洗手間 (日頭ok嘅..).利申 唔係食糖不甩既專家個人認為啲配料啱啱好 不多也不少丸既size都恰當送到過嚟熱辣辣👍🏻如果隻叉轉細隻啲就更好😛👍🏻
星期日下午睇完show經過入去食,
遇着冇人,自己一個食幾好😂👍🏻
服務員兩個 態度ok
有洗手間 (日頭ok嘅..)
利申 唔係食糖不甩既專家
糖不甩
2021-06-20
糖不甩
2021-05-17 351 浏览
太耐無食過「芒果班戟」,就特等行過去明記買..但回家一試,真係好難食!!個芒果班戟,食落去,好厚皮,裡面芒果都爛左咁..應該擺係冰箱幾天,好梗!真係好好好失望!!!食左兩啖,就扔左
太耐無食過「芒果班戟」,就特等行過去明記買..
2021-05-16
2 分钟 (外卖自取)
2020-12-27 582 浏览
本身知道西灣河有兩間明記之後先知原來兩間原來分左家買左幾樣野試:士多啤梨奶 芋泥仙草凍加芋圓 另外因為口渴加左杯黑糖珍珠鮮奶點知試完好失望呢全部都好甜士多啤梨奶味道好artificial 仲要好甜 飲得出係用糖漿溝出嚟唔係用新鮮水果榨仲要30幾蚊 唔係幾抵而個芋泥仙草凍係暖嘅。。。啲芋圓痴埋曬又硬其實個芋泥都幾香嘅 但係因為其他野嘅影響之下 實在令人失望黑糖珍珠鮮奶就好甜 奶都好稀加埋啲冰 冬天都好快變奶水咁而且竟然有成超過半杯嘅珍珠入面得少少奶。。。點飲得晒啲珍珠最後當然都係浪費咗。。。
本身知道西灣河有兩間明記
之後先知原來兩間原來分左家
點知試完好失望呢
全部都好甜
士多啤梨奶味道好artificial
仲要好甜 飲得出係用糖漿溝出嚟
唔係用新鮮水果榨
仲要30幾蚊 唔係幾抵
而個芋泥仙草凍係暖嘅。。。啲芋圓痴埋曬又硬
其實個芋泥都幾香嘅 但係因為其他野嘅影響之下 實在令人失望
黑糖珍珠鮮奶就好甜 奶都好稀
加埋啲冰 冬天都好快變奶水咁
而且竟然有成超過半杯嘅珍珠
入面得少少奶。。。點飲得晒啲珍珠
最後當然都係浪費咗。。。

外卖自取
今日去到西灣河一間甜品店 同朋友仔行完街街過來heahea一入到去環境舒服乾淨環境簡潔見左除左一d傳統甜品之外仲有唔少創新既甜品例如呢個台式甜品系列 簡單係中意黑糖,抹茶,竽圓迷既福音好少見到有糖水店咁花心思係菜單度抵讚中式甜品少不了係糖不甩好香花生味 煙un彈牙既味道令人欲罷不能榴槤凍餅(推介)凍餅既口感好吸引 入到口好似雪糕同芝士既口感 又凍又會慢慢溶係口喺其中榴槤味仲慢慢散發出嚟 100分而且性價比十分高眼見十分大份 有一般芝士蛋糕既4至5倍大 十分抵食芒果西米露(推介)足料大滿足既芒果西米露裏面有5至6片大大塊既芒果 而5係芒果粒而且塊塊都係超級甜的仲有濃濃既芒果味融入係西米露中 加上為數不少的芋圓正到不要不要 芒果芋圓控必選來d抺茶既甜品爽爽佢綠茶芋圓凍雖然佢本來已經有煉奶係面 但重口味的我叫左店員加埋煉奶 口感濃厚非常 店員服務態度好好 好有耐心咁俾咗支煉奶我加值得讚賞濃厚嘅抹茶味 mix埋甜甜嘅抹茶雪糕 仲有煙煙unun嘅小丸子同芋圓令人一啖接一啖最後 係呢個份量超多嘅朱古力窩夫做完美嘅結尾佢哋嘅份量好大 可以兩至三個人share而且佢哋個窩夫都好厚朱古力再加上香蕉簡直

今日去到西灣河一間甜品店 同朋友仔行完街街過來heahea

一入到去環境舒服乾淨
環境簡潔

見左除左一d傳統甜品之外
仲有唔少創新既甜品
例如呢個台式甜品系列 簡單係中意黑糖,抹茶,竽圓迷既福音
好少見到有糖水店咁花心思係菜單度

佢哋嘅份量好大 可以兩至三個人share
而且佢哋個窩夫都好厚
朱古力再加上香蕉簡直係絕配

見到openrice 外賣自取仲有折扣 附近的人有福了

仲有重要既一點 附近有2間同名既糖水舖 但只係呢間明記甜品就真係大件又扺食 仲要好好味
又多創新野
大家千祈唔好去錯地方呀

• 芒果西米露
  • 榴槤凍餅
2020-10-05 365 浏览
傳統嘅糖水鋪要生存的確比起以前愈黎愈難但即使係咁 傳統糖水鋪嘅受歡迎程度都好高明記有時都要排隊 不過都好快就有位好鍾意食佢d椰汁系列而且入面都好足料食完正餐唔夠飽嘅 食埋呢碗糖水一定飽!
傳統嘅糖水鋪要生存
的確比起以前愈黎愈難
但即使係咁 傳統糖水鋪嘅受歡迎程度都好高
明記有時都要排隊 不過都好快就有位

好鍾意食佢d椰汁系列
而且入面都好足料
食完正餐唔夠飽嘅 食埋呢碗糖水一定飽!

2020-09-02 412 浏览
同朋友行完山,果然做完運動食嘢特別開心同滿足🤣一坐低就嗌左碗黑糖芋圓豆腐花,第一次試呢款糖水,出奇地三樣嘢味道都好夾!不過紅豆可以再煲淋啲口感會再好啲,豆腐花好鮮甜,而且好滑又唔會好碎碎爛爛!口感相當好下次會再嗌!小私心,會追加珍珠🤣🤣朋友就嗌咗佢最愛嘅雜果涼粉,平時唔食涼粉既我都覺得味道唔錯!水果份量多又鮮甜,好味!珍珠真心好食而且好夾總括而言,做完運動食野愧疚感較低,野食都好味啲,足料糖水之選真係非明記莫屬!
黑糖芋圓豆腐花
雜果涼粉
黑糖芋圓豆腐花
雜果涼粉
2020-03-06 929 浏览
好耐冇去過呢種中式甜品店 好懷舊!個碗一到步 眼都突埋做 咩 咁 大 碗 嘅 ????????點 解 咁 多 料 嘅 ????????😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂一「不」起戈吓 直程係面臨flooding嘅危機!咁當然眼闊胃闊嘅我就無比哋開心啦但係都嚇一嚇嘅😅啲芋圓有我兩粒手指公咁大粒🤣 呢碗甜品好滿足倒我對口感嘅執着 軟的西米 脆的水晶珠 煙韌的芋圓 爽&清甜的龍眼 爽口的涼粉 滑的椰汁 WOW就係要咩texture有咩texture🤭食完呢碗嘢好似食多咗餐飯咁😆味道:7.5/10明記甜品彩色芋圓西米涼粉 $32📍西灣河
好耐冇去過呢種中式甜品店 好懷舊!
個碗一到步 眼都突埋
做 咩 咁 大 碗 嘅 ????????
點 解 咁 多 料 嘅 ????????
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
一「不」起戈吓 直程係面臨flooding嘅危機!
咁當然眼闊胃闊嘅我就無比哋開心啦

明記甜品

彩色芋圓西米涼粉 $32

📍西灣河
2020-01-21 624 浏览
以前好鍾意喺呢度食甜品,大大小小各種各樣過都食過,其中一樣我最愛就是凍餅;嗰陣先吃抺茶凍餅、芒果凍餅或朱古力凍餅。今次叫了朱古力🍫極差,完全無落料,像在吃牛奶🥛十元的新地都好過它,竟收$42🙄以後不再幫襯😑
2019-11-24 526 浏览
呢間真係食過番尋味早兩星期去西灣河工作,喺街市入面發現呢間舊式甜品店。見仲有啲時間就入去食碗糖水,揀咗楊枝甘露。絕對係真材實料,甜度適中,好多芒果粒,西柚唔會太苦,仲要大大碗。西灣河真係好多好嘢食
呢間真係食過番尋味
早兩星期去西灣河工作,喺街市入面發現呢間舊式甜品店。

見仲有啲時間就入去食碗糖水,揀咗楊枝甘露。

2019-11-03 442 浏览
鄰近西灣河站文娛中心B出口一出過條馬路就到 就係西灣河街 "明記"原來"明記"有幾個舖位 但都係西灣河街有棉棉冰,傳統中式,西式糖水 任君選擇舖內亦有樓上 不斷有客人進出 生意好好上餐速度好高揀左西瓜蜜瓜涼粉$32好多西瓜同蜜瓜 大大粒好有口感 淡淡天然果糖味涼粉係爽口 唔會太稔 配上椰汁 就更傳統喳咋黑糯米$26大大碗 好多芋頭同黑糯米同豆夠濃稠 唔會水流流又唔會過份甜再佐以椰汁上菜值得推介同encore性價比高 翻兜率極高
鄰近西灣河站文娛中心B出口一出過條馬路就到
就係西灣河街 "明記"

原來"明記"有幾個舖位 但都係西灣河街
有棉棉冰,傳統中式,西式糖水 任君選擇

舖內亦有樓上 不斷有客人進出 生意好好

喳黑糯米

值得推介同encore

性價比高 翻兜率極高
2019-10-27
$29 (其他)
喳黑糯米
  • 喳咋黑糯米