2022-09-29 656 浏览
夜晚9點幾發現商場大部分餐廳開始山門 於是落返地面搵野食醫肚😂就見到呢間居酒屋星願居酒屋就系寶琳站對面🚅C出口一出過馬路後轉左 再向前行2分鐘就到 非常方便 而且地鋪關係 營業時間比較耐 去到23:00🌃店內野食種類豐富😋有串燒 和食 壽司 刺身 小食等等燒蒙古孜然羊肩肉🐑 ($28)鹽燒牛舌🐮($26)燒檸香蜜糖雞翼🐔($22)燒韮菜🥬($18)雞翼蜜糖味濃郁👍🏻 羊肉因為有孜然粉關係 羶味吾算勁 容易入口😂韮菜配上自家製醬汁燒😋非常惹味焦糖鰻魚玉子燒🧈 ($26)呢個配搭吾錯 本身玉子帶甜 加上鰻魚汁真系一絕🤤 焦糖味吾算突出 吾會好甜不過鰻魚偏瘦 吾夠肥美🙈份量都偏少 一碟只有兩件角切魚生丼🐟($85)睇相就知好抵食啦😂超多魚生 滿滿一碗 有三文魚 吞拿魚 鱸魚 玉子 蟹籽每樣都切得適中 粒粒一小口☺️火炙三文魚壽司🐟($28)帆立貝壽司💓($28)甜蝦壽司🦐($28)壽司全部都系一碟兩件 價值合理💰 用料十足✌🏼1舊壽司有2隻大甜蝦帆立貝超厚 有成3個5蚊銀咁厚☺️大滿足總括居酒屋食物種類超豐富 有主食飽肚 又有小食串燒送酒 價值合理 坐位都吾算迫 幾岩夜晚約朋友黎chit-cha

店內野食種類豐富😋有串燒 和食 壽司 刺身 小食等等

燒蒙古孜然羊肩肉🐑 ($28)
鹽燒牛舌🐮($26)
燒檸香蜜糖雞翼🐔($22)
燒韮菜🥬($18)

雞翼蜜糖味濃郁👍🏻
羊肉因為有孜然粉關係 羶味吾算勁 容易入口😂
韮菜配上自家製醬汁燒😋非常惹味
燒韮菜
焦糖鰻魚玉子燒🧈 ($26)
不過鰻魚偏瘦 吾夠肥美🙈份量都偏少 一碟只有兩件
焦糖鰻魚玉子燒
角切魚生丼🐟($85)
每樣都切得適中 粒粒一小口☺️
角切魚生丼
火炙三文魚壽司🐟($28)
帆立貝壽司💓($28)
甜蝦壽司🦐($28)

壽司全部都系一碟兩件 價值合理💰
用料十足✌🏼1舊壽司有2隻大甜蝦
帆立貝超厚 有成3個5蚊銀咁厚☺️大滿足
總括居酒屋食物種類超豐富 有主食飽肚 又有小食串燒送酒 價值合理 坐位都吾算迫 幾岩夜晚約朋友黎chit-chat下🤗
2022-09-16
燒韮菜
角切魚生丼
2022-08-30 540 浏览
新都城竟然有間餐廳90個like, 1個差評,我好認真睇返啲食評,數據粗略計算,係8 Oct2021至 10Feb2022,125日入面得6個留言,只係得1個👍,2個👌,1個👎應該係職員努力下,令餐廳開左掛係11Feb2022至17Jun2022,126日入面有94個👍仲要大部份食評不約而同最少4張相🤣🤣而好多comment話好似去左日本,高質日本嘢等等滿心期待,嘩,真係一試難忘叫左個火炙三色飯,等左40分鐘,終於上到黎三文魚有3舊,但有一舊係9成熟,啲蝦,我就試唔到其他網友咁大條啦,蝦毛就有,帶子係正常好啦,啲餸唔得,豉油撈飯,但求食飽就算點知連啲飯都煮到爛晒,真係好勢利!另外朋友叫左個拉麵,算正常,但佢隻蝦,梅到入口即化,真係好勁!至於啲人話環境靚到好似去左日本咁,直接去相p.s 服務方面,員工真係幾有禮貌,值得加分
新都城竟然有間餐廳90個like, 1個差評,
我好認真睇返啲食評,數據粗略計算,
應該係職員努力下,令餐廳開左掛
仲要大部份食評不約而同最少4張相🤣🤣

而好多comment話好似去左日本,高質日本嘢等等
滿心期待,嘩,真係一試難忘

叫左個火炙三色飯,等左40分鐘,終於上到黎

好啦,啲餸唔得,豉油撈飯,但求食飽就算
點知連啲飯都煮到爛晒,真係好勢利!

至於啲人話環境靚到好似去左日本咁,直接去相

p.s 服務方面,員工真係幾有禮貌,值得加分
2022-06-01
2022-08-12 396 浏览
第一次去食,環境氣氛都有日本feel唔係好多位,唔算逼,叫左幾串串燒同一個廚師推介椒鹽池魚仔,牛舌燒得啱啱好幾好食,池魚仔係炸嘅,有沙律醬配都ok,其他都正常,店員就推介鳳梨鵝肝多士,叫左一份試下,多士好似有烘過脆脆地同甜甜哋嘅鳳梨鵝肝幾夾,性價比一般,小貴,一班朋友去可以飲住酒,食下串燒傾下計都係唔錯嘅選擇,有時山11點有時行過10:45就山左門唔知到底開到幾點。服務唔錯,幾有禮貌,不過啲嘢上得比較慢,叫左個雞扒鐵板飯等左差唔多半個鐘,趕時間就不了。
第一次去食,環境氣氛都有日本feel
2022-08-02
這位置這些十幾年來,其實已經逆手很多家餐廳。在家附近想找多一個飯堂也不容易啊,所以每次有迎開店會帶家人去試!想不到像咀咒一樣,都一樣質素很差。我一直都很少評論餐廳開店方面︰開店時間本寫中午12點開始,我也有在Openrice訂了平日 (星期二) 2位 12點鐘並準時到達。誰知道店內什麼都沒收拾一樣,店面職員還在做清潔掃地。點餐方面︰所有便當都有附送刺身跟熱食小菜,我入座差不多5分鐘就點餐冷烏冬便當、烤雞排便當。誰知道職員呀姨說刺身師傅不知道什麼時候才回來,要不食拉麵吧!What!?我說我們都不會吃拉麵的,其實將冷盤刺身分開送上就可以啦!現場熱食女師傅 (只是一位好像家庭煮婦一樣),慢條斯理地開始備料。過30分鐘後「刺身師傅」也是慢條斯理地回店換制服,跟其他同事寒暄完再開始「切刺身」。總之,大概12點50分左右終於上餐了。食物方面 - 冷烏冬便當︰先公平說,我請求麻醬冷烏冬醬汁分開上,所以看是很單調不討好。可惜,加州卷壽司舖滿沙拉油,入口跟本就只感覺到一堆油膩又咸的紫菜珍珠飯糰,中間配料都不知道有什麼啦!三款刺身,每種兩片︰帶子兩片其實是將一粒冷藏貨中間切開而且,不會有什麼新鮮評價。三文
我一直都很少評論餐廳開店方面︰

點餐方面︰

冷烏冬便當

食物方面 - 冷烏冬便當︰
三款刺身,每種兩片︰帶子兩片其實是將一粒冷藏貨中間切開而且,不會有什麼新鮮評價。三文魚切得厚身,入口也算滿足。赤貝跟三文魚一樣,就是跟某些超市買現成的質素相約。
冷烏冬︰烏冬應該也是超市冷藏貨,加上冷藏蟹柳絲,家中自己做的速食沒兩樣。

燒雞排便當

刺身同上。
蛋卷︰就是炒老口的雞蛋。
鰻魚︰油脂偏肥,很大條啊!當然也只是吃醬油的美味,不會有什麼鰻魚香濃評價。

最後照燒雞排真是經典︰雞肉烤到柴,乾渴程度連在超市的質素都沒有了。

每個便當價值 HKD $ 88,要不要浪費Quota,大家自行判斷。
题外话/补充资料: 等吃期間我突然看到一隻蟑螂在隔壁走來走去,大家都應該有差不多的內心OS或是身同感受啦。店員呀姨過了差不多10分鐘才回來,當然叫她處理啊!她尖叫完用筷子掃落地,之後蟑螂就更自由的在餐廳內周圍爬行了,因為都不見了!
2022-07-12
2022-07-24 399 浏览
嚟食過2次,體驗都超差勁。第一次嚟食時,魚生飯啲飯超級黏,完全唔係正常白飯。第二次打算俾多次機會,魚生丼依然好劣,吞拿魚蓉分量比紙還要薄,望上去已經見到白飯,聽到隔離枱食客都投訴同一個問題,店員仍然不以為然,跟餐的麵豉湯催跟單,都要三番兩次催促先拎岀嚟。希望大家唔好中伏!!!☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️
2022-07-23 223 浏览
第一次試食星願居酒屋,本身滿懷期待去但今次用餐體驗令我有d失望😣1. 上菜速度慢我同隔籬枱係前後腳落單,但隔籬枱上左5、6樣食物,我都未有任何食物到,最後等咗20分鐘追佢,先開始上菜呢個真係有d唔明,我有叫花之戀,正常壽司應該都唔需要太多時間,點解20分鐘都未上?唔通係新鮮到從飯開始整😅?上菜速度真係應該改進⋯2. 花之戀未如理想其他壽司我冇試過唔知,但真心覺得花之戀麻麻,52蚊得兩件,三文魚偏薄、顏色偏淺、賣相都欠佳,菜單冇寫得兩件,真係食其他壽司舖好過3. 串燒味道ok但估唔到得一串😂order左3款串燒,每款都只係1串,我以為1 set會有2串,菜單如果可以標明(價錢)/串會更加好,上菜個時真係有少少嚇親😂 拉麵普通,冇乜好講最後2件花之戀、3串串燒、1碗拉麵食左$229大家要試嘅要有心理準備份量偏少

第一次試食星願居酒屋,本身滿懷期待去
但今次用餐體驗令我有d失望😣

九州叉燒拉麵

最後2件花之戀、3串串燒、1碗拉麵食左$229
大家要試嘅要有心理準備份量偏少
2022-06-28 388 浏览
今日同男朋友仔拍拖行街街,返到屋企附近決定就食呢間日本餐廳🤤食完真係覺得好幸福,因為真係好好味😋連男朋友都忍唔住大讚🥳仲話以後多啲送我返屋企添,哈哈🤣我哋叫咗幾款特別嘅小食,喺出面好少食到👍🏻❤️日式燒饅頭:燒饅頭外脆內軟,上面仲有甜絲絲嘅煉奶☺️❤️士多啤梨汁燒湯丸:估唔到呢一個有幾特別,粒湯圓依依韌韌,配埋啲士多啤梨汁又幾好味!❤️日式將燒五花腩:油脂燒到迫晒出嚟,好香好脆!❤️鹽燒雞中亦 :外脆內嫩,肉汁豐富!❤️燒蛋糕:好特別,值得一試!❤️牛油果肥牛卷 :口感豐富,估唔到牛油果同肥牛可以咁夾!❤️玉子鰻魚燒:兩樣都係我嘅至愛,夾埋一齊食更加正!❤️星願海膽丼:呢個丼飯性價比超高,所有刺身都好新鮮清甜,又多款式!特別係個海膽!絕對加分!

我哋叫咗幾款特別嘅小食,喺出面好少食到👍🏻

❤️日式燒饅頭:燒饅頭外脆內軟,上面仲有甜絲絲嘅煉奶☺️

❤️日式將燒五花腩:油脂燒到迫晒出嚟,好香好脆!

❤️鹽燒雞中亦 :外脆內嫩,肉汁豐富!

❤️燒蛋糕:好特別,值得一試!

❤️牛油果肥牛卷 :口感豐富,估唔到牛油果同肥牛可以咁夾!

❤️玉子鰻魚燒:兩樣都係我嘅至愛,夾埋一齊食更加正!

2022-06-28 204 浏览
嘻嘻😜今日約咗朋友食飯,勁開心!太耐無見又可以傾下計又可以食好嘢👏🏻重點係呢間居酒屋🏮格局嘅餐廳,的的式式坐得又幾舒服!咪睇餐廳細細,食物種類都好多👍🏻日式食物你講得出都有🙈呢幾款我哋食過特別好食😋鹽燒雞中亦,雞亦大隻燒得勁香脆,但入面啲雞肉又好滑溜有汁,juicy juicy🤤鳳梨鵝肝多士,第一次食咁嘅配搭,又的確好味😋又甜又咸但一啲都唔怪,但勁易入口想追多件黎食🤣立魚柳刺身,又係第一次食,刺身晶凝通透,唔只得個樣架,但好鮮味,真係好好食!

2022-06-27 168 浏览
今日係我嘅cheat day!!!!一定要約朋友食好嘢👏🏻唔理咁多啦,近近地屋企附近搵好嘢食👍🏻依間餐廳我食咗幾次㗎喇,每次都食得好開心😚因為啲嘢食好好味!所以食完心情都好好❤️🍣立魚柳刺身,呢個刺身反而係第一次嗌,佢有特別嘅醬汁點嚟食,有啲酸酸地好開胃呀!當然個刺身非常之新鮮啦🍣壽司(三文魚腩 帆立貝 油甘魚 吞拿魚):幾款壽司都好好味,夠鮮美!帆立貝壽司好厚身!三文魚腩又夠肥美,吞拿魚唔會腥,油甘魚好鮮美😳🍢串燒 (日式將燒五花腩 鹽燒雞中亦 鹽燒牛舌 鹽燒雞皮 雞軟骨):個燒五花腩夠肥美,肥豬肉同瘦肉交錯,咬入口啲油仲咇出嚟,爽!牛舌串燒真係啖啖肉😊仲有要讚下個鹽燒雞皮,趣趣卜卜好好味😋

行完街街返屋企,咁就喺屋企附近搵好嘢食啦😚今日係日本🇯🇵mode,咁就梗係食日本嘢啦🍣🍣要咗個必食推介<星願海膽丼>😊刺身滿滿咁鋪喺飯面,啲壽司飯加咗醋,好味道!刺身多款集於一身,有三文魚腩,油甘魚,甜蝦,吞拿魚,甜蛋同埋海膽🙈每款都新鮮好味,解凍解得好,入口唔會太凍,海膽直程入口即化!<鳳梨鵝肝多士>鵝肝配多士就成日食,但加咗塊鳳梨之後整體口感提升,味道亦出色,原來甜都可以提升鵝肝嘅味道🥰<串燒>鹽燒牛舌 鹽燒雞皮 雞軟骨 香燒腐乳豆卜,呢幾款串燒都好鬼死正😍牛舌同雞皮一定要叫,牛舌個厚度適中,唔會話細細一片,總之好有口感😋雞皮脆得來會依韌,好正!

2022-06-24 129 浏览
今晚決定食日本嘢,就係屋企附近揀咗間餐廳,呢間餐廳已經食過好多次㗎啦,次次食完都覺得好滿足☺️餐廳地方唔算好大,但係個佈置都好有日本地道居酒屋feel,基本上你想食嘅日本嘢都可以喺呢度搵到,我今次就揀咗幾樣特別啲嘅日本料理食😝日式將燒五花腩、鹽燒雞中亦、燒蛋糕:呢三個燒物味道都好唔錯,燒五花腩有一層肥一層瘦,口感好豐富,雞翼又夠嫩,而燒蛋糕就係平時少見嘅,估唔到鬆軟嘅蛋糕燒完係咁好味🥰牛油果肥牛卷、玉子鰻魚燒、燒雞皮墨魚滑卷:另外再叫多幾串嘢食,肥牛卷牛肉味香濃,燒鰻魚燒到魚皮香脆,雞皮包住墨魚滑兩種雙重嘅口感一樣嘢就可以食晒😆鳳梨鵝肝多士:平時喺自助餐先食到鵝肝,見到呢度有鵝肝食我又忍唔住叫啦,鵝肝咬落去唔會粉,加埋多士食鵝肝嘅油脂滲晒入多士😋咁有風味嘅日本嘅居酒屋,下次會再嚟😊

咁有風味嘅日本嘅居酒屋,下次會再嚟😊
2022-06-24 52 浏览
今日來個瘋狂請宵夜,我同buddy兩個人真係好鍾意食串燒,呢間日食居酒屋嘅餐廳啲串燒好吸引,味道又好,價錢又抵食,所以是不是都會嚟幫襯☺️講真真係想每款串燒都介紹俾大家🤤日式將燒五花腩,油脂分布剛好,肥豬肉胃好似啫喱咁,同埋啲瘦肉一齊食,雙重口感😍鹽燒雞中亦,調味夠重,雞皮夠脆雞肉夠嫩❤️鹽燒牛舌 ,牛舌好香口,上面啲椒鹽粉好正☺️鹽燒雞皮,雞皮夠脆無咩油脂👍🏻雞軟骨,香脆得嚟仲有少少雞肉食👏🏻香燒腐乳豆卜,呢個真係好特別!豆卜吸晒啲腐乳味🙈燒雞皮墨魚滑卷,雞皮捲着墨魚滑,估唔到呢個配搭咁好味😎士多啤梨汁燒湯丸,呢個甜品好特別,湯圓通常當甜品食,但呢個燒湯圓又幾出色🤩立魚柳刺身,成餐飯嘅重點之重🥳🥳刺身新鮮又夠透徹,師傅刀工好好😉

講真真係想每款串燒都介紹俾大家🤤

鹽燒雞中亦,調味夠重,雞皮夠脆雞肉夠嫩❤️
鹽燒牛舌 ,牛舌好香口,上面啲椒鹽粉好正☺️
鹽燒雞皮,雞皮夠脆無咩油脂👍🏻
雞軟骨,香脆得嚟仲有少少雞肉食👏🏻
香燒腐乳豆卜,呢個真係好特別!豆卜吸晒啲腐乳味🙈
燒雞皮墨魚滑卷,雞皮捲着墨魚滑,估唔到呢個配搭咁好味😎
2022-06-23 65 浏览
朋友話有間平靚正嘅日式餐廳想介紹我食,講至又平食物質素又好,咁就梗係要試下啦😜入座侍應立即送上餐牌同水,有速度👏🏻水亦會主動斟,很好!睇餐牌都好多嘢食,我哋精心挑選左幾款食😍😎鳳梨鵝肝多士,呢個超正!見相都流晒口水😋整體口感又脆又多層!而且甜甜酸酸又咸香,好正!塊鵝肝仲要好大塊,抵食!😎壽司,三文魚腩好肥美鮮甜!油花分布好靚!帆立貝肉厚又大粒!啲飯又剛剛好,唔會太多🥰😎立魚柳刺身,係好味道😚原盤上,打卡都靚靚,而且粉嫩顏色一睇就知可口新鮮👍🏻食完又真係唔錯喎!朋友的確無介紹錯🤤下次再食先!
入座侍應立即送上餐牌同水,有速度👏🏻水亦會主動斟,很好!

睇餐牌都好多嘢食,我哋精心挑選左幾款食😍

食完又真係唔錯喎!朋友的確無介紹錯🤤下次再食先!
2022-06-23 56 浏览
今日得我同媽咪兩個人喺屋企食飯,媽咪一句懶得煮,就造就成我哋今晚食日本嘢啦🤣呢間日本餐廳算係我哋一家人嘅飯堂,因為我哋全家都鍾意食日本嘢,一諗唔到食咩就會食佢🤤同埋佢哋餐廳勁多款式,食多幾次都唔會厭呢👍🏻媽咪叫左個黑蒜餃子拉麵🙈呢個黑蒜嘅豬骨湯底夠晒濃味,一飲個湯底就知真材實料!餃子包得勁紮實,啖啖肉而且有肉汁🤤仲有一定要講佢隻糖心蛋,半糖心嘅狀態真係好正!我就叫咗星願海膽丼,呢個丼飯有齊三文魚、帶子、甜蝦、吞拿魚、油甘魚同我最鍾意食個海膽,每樣刺身都好正好新鮮🤤帶子厚身三文魚🍣又肥美,海膽仲要係甜嘅👍🏻

媽咪叫左個黑蒜餃子拉麵🙈
仲有一定要講佢隻糖心蛋,半糖心嘅狀態真係好正!

2022-06-22 67 浏览
心血來潮想食串燒,所以係屋企附近間日本嘅居酒屋🏮食返啲好味出色嘅串燒,呢間餐廳除咗串燒之外,仲有好多日本嘢食例如壽司、刺身、丼、鍋物同拉麵等😜真係好多選擇,慢慢揀,梗有一款啱心水㗎👍🏻好耐冇試過食串燒食得咁爽,今晚絕對係請宵夜👻餃子🥟夠香脆,入邊有夠多汁🤤香燒腐乳豆卜鹽燒牛舌 鹽燒雞皮 雞軟骨,雞皮燒得極之出色,唔會油膩又脆卜卜!而鹽燒牛舌更加係食過返尋味,立即追加多一串!燒雞皮墨魚滑卷,呢個一定要點😎嗰個口感好正,又脆又彈牙,墨魚滑仲好好味添🥰鳳梨鵝肝多士👅鵝肝大大塊,入面又軟綿😍鹽燒雞中亦,燒到恰到好處,皮夠香脆,雞肉夠嫰
心血來潮想食串燒,所以係屋企附近間日本嘅居酒屋🏮
食返啲好味出色嘅串燒,呢間餐廳除咗串燒之外,仲有好多日本嘢食例如壽司刺身、丼、鍋物同拉麵等😜真係好多選擇,慢慢揀,梗有一款啱心水㗎👍🏻

好耐冇試過食串燒食得咁爽,今晚絕對係請宵夜👻

餃子🥟夠香脆,入邊有夠多汁🤤
鳳梨鵝肝多士👅鵝肝大大塊,入面又軟綿😍
鹽燒雞中亦,燒到恰到好處,皮夠香脆,雞肉夠嫰