2024-10-31
本篇食評主要分享用餐服務體驗,喺呢個經濟低迷嘅市道,到底一間餐廳幾唔夠人先可以容忍呢啲惡劣態度嘅員工站喺前線對待客人呢?經我哋用餐體驗後逐點慢慢分析俾你聽!星期二既下午四點幾,店舖冇乜客,門面冇職員招待,企咗喺門口差唔多30秒,因為金色頭髮嘅女侍應眼光光望住我哋,彷彿懷疑我哋來意咁款,攞咗枱之後,就展開我哋嘅惡劣服務體驗之旅啦!😎因為接下來都係由同一位金髮既女員工「招呼」我哋!1:入嚟食嘢要訓練觀察力:叫咗兩杯餐飲,兩個麵,同埋一個小食,第一杯餐飲嚟到,放低就咁走咗佢,我哋問返最近我哋張枱個位侍應,用一個完全冇尾音嘅語調話我哋聽杯嘢係邊杯,唔到2分鐘第二杯凍飲嚟到,依然放低枱面一話不說擰轉身走人!做人最緊要堅持態度,抵讚👍🏼2:埋單儲積分,唔早啲講就俾人鬧啦🐒到埋單嘅時候,發現枱頭有一部the point既QR Code機,我女友問客氣地佢有冇得儲埋分,金毛待應面露難色,接下來就同我女友講:「下次早啲講吖嘛……!」嗱,大家呢度要認清楚,尾音係好長!企喺側邊嘅我當堂都反應唔切突然其來嘅突襲,埋完單之後唯有就提高音量咁「唔該哂你喎真係!」黎回應佢!享受完呢一個惡劣服務體驗之後,我哋搭車上去
1:入嚟食嘢要訓練觀察力:
2:埋單儲積分,唔早啲講就俾人鬧啦🐒
享受完呢一個惡劣服務體驗之後,我哋搭車上去深圳行街食飯,當堂係個極度強大嘅對比!
我理解嘅,今時今日服務行業請人好難,仲要請個正正常常嘅就更加難!
但都希望貴公司認真諗諗係咪重要擺呢啲人幫自己倒米,咁就連我哋呢啲一個月起碼食兩三次春水堂嘅人都唔想再入黎比佢招呼啦!