💬周日是Family Day,和家人一起開車來到元朗吃了個Brunch,到達餐廳時只是11:30am,剛剛開始營業。店員很抱歉地告訴我們因為時間太早,有些食材尚未到貨,所以有部分餐牌上的食物都未能提供,禮貌良好,值得加分,不過就建議各位避免太早到達餐廳,讓食物選擇減少。店鋪的佈置十分精美,牆上的唱片裝飾特別型格,相信晚相的氣氛會更有格調。🍽 四川辣雞Pizza HKD 88餅底焗得超級香脆,像薯片一樣,令人一口又一口地咬不能停止。Pizza面上有很多紫洋葱,雞粒及芝士則不算多,若然兩者都可以加多一倍,味道會更出色及惹味!⭐️評分:3.5/5🍽 避風塘單骨雞翼 HKD 68酥香滿滿的炸蒜,配搭炸雞翼,足量的辣椒,十分惹味。可惜份量有點少,若然可以再加一至兩隻雞翼會更令人滿足!⭐️評分:4/5🍽 牛油果海蝦仁焗飯 HKD 88賣相不錯,顏色鮮艷,一大隻蝦在飯面上,裡面有磨菇、蟹柳、牛油果及蝦肉,配上忌廉汁,十分滋味,而飯面上的大蝦剝開後有很多蝦膏。重點就是整個飯不會太膩,只要不是自己一個吃掉整個飯就可以了!⭐️評分:4.5/5🍽 明太子海鮮燴意粉 HKD 88裡面有一隻青口,不同於香港出產的一般

🍽 四川辣雞Pizza HKD 88

⭐️評分:3.5/5

🍽 避風塘單骨雞翼 HKD 68

⭐️評分:4/5

🍽 牛油果海蝦仁焗飯 HKD 88

⭐️評分:4.5/5

🍽 明太子海鮮燴意粉 HKD 88

裡面有一隻青口,不同於香港出產的一般青口,味道很特別,問了店員 原來是紐西蘭出產的。幾隻大蝦亦十分滋味。而意粉軟硬度適中,燴得不錯,忌廉很多,美味同時又邪惡,總體來說不錯。

⭐️評分:4/5

鴨屎香檸檬茶/ 鴨屎香奶綠 HKD 38

從來只有知道咖啡有「貓屎」咖啡,並不知道原來茶也有「鴨屎香」。這款茶並非真的有鴨屎的臭味,還入口清香。加落檸檬茶/ 奶綠,令原本我們一般會喝到的味道有鮮明的分別,令人一試難忘。不過因店員在杯中放了很多冰粒,喝到尾聲時味道變得很淡。所以若大家是喝飲料軟慢的,建議可向店員提出「少冰」。

⭐️評分: 5/5

味道 ★ ★ ★ ★ ★
環境 ★ ★ ★ ★ ★
抵食 ★ ★ ★ ★ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ★
2021-09-13 45 浏览
是但求其食地址: 元朗屏會街19號幸福樓一期地下16號舖電話: 36188119====================個店名會令人卻診,不過都係憂默感,食到中西混合架西餐,出品 d都唔是但求其。餐有湯同蒜蓉麵包,蘿宋湯幾重味炸薯條是另點架,粗身食落口感覺更正第一個主菜點了帶子意粉,有菇同蟹籽點綴原條燒魚都幾香,比左塊檸檬,擠點提香又可以去一去腥味。good 遲下仲有free flow 酒推出,岩鐘意飲酒架人。
是但求其食
地址: 元朗屏會街19號幸福樓一期地下16號舖
電話: 36188119
====================

餐有湯同蒜蓉麵包,蘿宋湯幾重味

炸薯條是另點架,粗身食落口感覺更正

第一個主菜點了帶子意粉,有菇同蟹籽點綴

遲下仲有free flow 酒推出,岩鐘意飲酒架人。
2021-09-13 51 浏览
::是但求其食::元朗區覓食,搵到間隱世cafe #是但求其食 ,環境好舒服,假期12:00左右唔算好多人,而且整體都好好食🤪 一啲都唔是但求其😎#明太子扁意粉配香煎帶子個明太子汁好好味!意粉好軟硬度適中,煮得岩岩好😚 香煎帶子幾肥美,煎得好香😝#龍蝦汁蝦仁燴飯個蝦擺盤幾有睇頭,成個燴飯幾creamy ,龍蝦汁配飯一流,而且仲有好多款海鮮,蝦、青口、蜆等,味道不錯😋 #香辣雞中翼好好味! 上枱就食,超級熱同好香脆 ~~~~ 外皮有少許辣味 唔算好辣,雞翼肉質好滑溜😜 一隻一隻追住食 值得+$38叫😎#炸甜番薯條甜番薯條都好好味! 份量好多,條條都好長 😜 口感好香脆 ~ 點茄汁食好好食 大人小朋友都會鐘意😚
::是但求其食::

#明太子扁意粉配香煎帶子

#龍蝦汁蝦仁燴飯

#香辣雞中翼

#炸甜番薯條
2021-09-13 9 浏览
元朗出左名多野食,今次explore左近朗屏比較少經過嘅地方。餐廳名同裝修都幾得意!首先嗰餐湯同餐包都不錯,個包係蒜蓉包嚟,好香蒜蓉味同個包烘得好脆。主菜方面叫咗個烤牙買加賤雞($168),依個雞係用咗牙買加嘅香料嚟醃,係一種難以形容嘅味道,但又幾好食!而且烤得啱啱好,都幾滑。配埋薯條同菠蘿,都幾豐富。另外叫咗個香煎帶子墨魚汁意粉($88),個帶子煎得啱啱好,唔會過熟。意粉都有驚喜因為都食到啲墨汁嘅鮮味,但個人覺得再濃味啲更正!嘢飲方面叫咗個鴨屎香檸檬茶($38),本身覺得有啲貴,但原來好特別,佢個茶底嘅味係茉莉味!好好飲!依間看似普通嘅餐廳但質素都幾好,值得推介!

依間看似普通嘅餐廳但質素都幾好,值得推介!
2021-09-06 100 浏览
「是但求其食」呢個名真係好有趣呀!同friend講咗之後,我哋一拍即合決定收工一齊去「是但求其食」😌入去見到餐廳環境不錯,裝修好花心思,墻上有好多黑膠碟,天花仲有投影嘅海底動畫🤩Staff同我哋推介菜式,另外嚟緊仲有free flow 任飲紅酒白酒sake生啤嘅活動😍😍餐湯餐包🎃🍞餐湯係南瓜湯,湯好濃郁呀!仲食到少少南瓜肉,帶有清香嘅南瓜味。餐包係烤多士,烤得好脆,浸喺南瓜湯度食,正呀!😍法國白酒煮蜆🍾味道好濃郁,湯汁非常入味,蜆肉大隻又飽滿,蜆肉同濃郁嘅湯汁一齊食,真係好滿足呀😆黑松露野菌pizza🍕pizza餅底係脆薄嘅餅底,好似餅乾咁,每一啖都食到黑松露嘅香味,野菌同芝士份量都唔少,香脆嘅餅底同黑鬆露野菌芝士搭配,完美!😝香煎帶子墨魚汁意粉🍝有兩粒非常大嘅帶子!!😆帶子煎得好香,好似燒烤嘅味道,墨魚汁意粉煮得啱啱好,煙韌有咬口😊白桃蘇打 🍑Cappuccino☕白桃蘇打好fresh!飲落啖啖白桃清香,仲有新鮮白桃肉!Cappuccino有濃郁嘅咖啡香味,綿密嘅奶泡,口感好豐富

餐湯餐包🎃🍞

法國白酒煮蜆🍾

黑松露野菌pizza🍕

香煎帶子墨魚汁意粉🍝

白桃蘇打 🍑Cappuccino☕

2021-09-05 71 浏览
入開元朗行街搵d好野食下先,見到有午餐就每人一個餐喇。香蒜炒蜆扁意粉🍝蜆肉好多啖啖肉都唔細粒,意粉軟硬適中因為扁意粉口感好好,不過我個人覺得有小小辣,總算正嘅.....煙三文魚凱薩沙律🥗份量好多,材料好新鮮醬汁調較得好好令到好開胃,三文魚卷到成朵花賣相好靚😍加左個小食炸甜蕃薯條:蕃薯切條炸啖啖都係蕃薯🍠肉新鮮炸熱辣辣好好食😋飲品叫左泰式奶茶🥤好好飲同係泰國飲嘅味道一模一樣,正👍🏻👍🏻
入開元朗行街搵d好野食下先,見到有午餐就每人一個餐喇。

2021-09-05
午餐
2021-09-05 169 浏览
這次去了朗屏覓食,有家新開的店舖名字挺特別的,名為“是但求其食”,但食物出品不會求其😚。店舖環境以工業風裝修為主,餐牌上有數款套餐供應,食物以西餐為主,跟餐可加購小食和升級飲品🙈。-💥All Day Breakfast HKD$108,這個份量十足,包括有煙三文魚、炒蛋、煙肉、腸仔野菌、沙律及吐司。簡單的味道材料豐富,整體不人太油膩☺。吐司有牛油所以很香口,一般的煙三文魚也很咸,但這個不太咸挺好。-💥香蒜炒蜆扁意粉 HKD$98,蜆子包圍著意粉令到賣相不錯,喜歡用香蒜做的菜因味道很香😚。蜆肉和意粉散發著微微的辣味,感覺是微辣的感覺。蜆肉肉質鮮甜,意粉口感煙韌,醬汁不會太多挺好。-💥香辣雞中翼 HKD$38,這個是跟餐加購價,一份有四隻雞翼,做到金黃色的賣相🙈。雞翼做到外脆內軟的口感,雞翼肉質嫰滑。吃到微微辣味挺惹味的,這個不會感到油膩。-飲品點了熱朱古力咖啡和熱檸水,咖啡雖然沒有拉花,但味道濃郁,朱古力味較重🤩,飲檸水可中和食物油膩感。-

2021-09-04
2021-09-04 62 浏览
這一間「是但求其食」餐廳氣氛超好,餐廳環境幽暗,裝潢簡約有特色,走時尚藝術風格,牆身投射海洋動畫,令人超放鬆。餐廳空間不太擁擠,坐得算舒適。好適合同朋友飲番兩杯傾下計,而且位置算方便,從朗屏站走過來5分鐘左右。我和朋友點了個二人餐,先來餐包餐湯。避風塘單骨雞翼好港式風味嘅元素,港式避風塘蒜香注入雞翼,帶點麻辣,口感超香脆,蒜香四溢惹味。薄荷汁香煎焗盲鰽這道菜出面比較少見,也適合眼闊肚窄,喜歡每一樣東西都嘗試的香港人。盲鰽魚煎至金黃色及熟透,火候控制恰如其分,結合肉質的嫩滑彈牙,魚肉豐腴且肉質鮮美,仍保留其魚汁,擠上青檸汁和點上薄荷汁後,將魚的鮮味吊了出來。配上菠蘿塊和薯條,著條炸得香脆可口,不錯。卡邦尼意粉賣相好豐富,卡邦尼味好濃郁,食落好creamy,又唔會太膩,配上煙肉,味道層次豐富,不令人失望。 意粉不會煮得有肥膩感,唔會太膩,令人回味。檸檬茶和奶茶茶膽用上茉莉花茶,沖出來比較香滑,也不帶甘苦。「是但求其食」整體質素合理,環境好舒服,不會太嘈,也可以跟朋友把酒談心。個人覺得非常值得一試,下次會再光顧。

我和朋友點了個二人餐,先來餐包餐湯。

避風塘單骨雞翼

檸檬茶和奶茶
茶膽用上茉莉花茶,沖出來比較香滑,也不帶甘苦。

2021-08-09
  • 避風塘單骨雞翼
2021-09-04 40 浏览
今日天氣幾好,就決定由九龍搭車去新界朗屏覓食,途中就見到間餐廳名非常有趣叫是但求奇食嘅餐廳,就入咗去,但佢都唔會是但求奇煮喎,呢餐總括嚟講係幾好味,同埋內裡環境好似入咗水族館咁,幾寫意每份假日午市套餐包含餐湯及餐飲,是日餐湯係南瓜甘筍湯,好濃郁 All day breakfast $108朋友最愛食ADB,見到就即點,好多樣食材包含咗係入面,黑松露炒蛋夠滑、茄汁豆、沙律菜、香腸、煙肉、煙三文魚、菇類,多士等,好豐盛呀 明太子扁意粉 $98上枱好吸引,有隻大蝦係意粉上面,每條意粉亦都掛滿明太子,除咗有大蝦,仲有蜆、青口、魷魚圈,另外仲有d 蝦仔混咗入意粉裡面,所有食材都好夾幾好味 炸薯條 $38炸得好脆,好香口 聽到餐廳職員講話黎緊會有任飲紅白酒sake生啤嘅活動真係好有興趣再嚟二訪

All day breakfast $108

明太子扁意粉 $98

炸薯條 $38
炸得好脆,好香口

2021-09-04
2021-09-03 15 浏览
某日收工去咗元朗朗屏附近食晚餐,嚟到呢間位於屏會街的「求其是但食」,係一間多國菜西餐廳。店內樓底極高,空間感十足,環境裝修幽暗有情調餐廳嚟緊會有freeflow活動,任飲紅白酒sake生啤是日餐湯及餐包餐包每人有一個,熱騰騰,鬆軟可口,充滿麵包香哦!是日餐湯係蘑菇忌廉湯,口感濃稠滑溜,充滿忌廉奶香避風塘單骨雞翼一上枱已經傳來陣陣避風塘蒜香🧄單骨雞翼炸到金黃香脆,啖啖肉,好惹味南瓜蟹肉燴飯燴飯粒粒分明,頗有咬口~加入左新鮮南瓜肉、忌廉汁、蟹柳、蘆筍、車厘茄、菇菌等等材料一齊烹調,頗足料,味道同口感都好豐富哦黑松露野菌PizzaPizza係薄脆批底,非常脆卜卜!加咗芝士、黑松露及野菌一齊焗香,散發着陣陣菇菌芝香

餐廳嚟緊會有freeflow活動,任飲紅白酒sake生啤

是日餐湯及餐包

避風塘單骨雞翼

黑松露野菌Pizza

2021-09-03 32 浏览
開頭朋友同我講,我們今日是但求其食啦,我還沒反應過來,原來元朗有間叫「是但求其食」的西餐廳,第一次到就比牆上面的投射燈吸引住,是海洋主題的影片投射,另成間餐廳頓時變成海洋主題餐廳,魚兒在牆上游來游去的感覺特別好看,在這樣的環境下吃飯有新一番的感受。這裡是吃西餐為主,首先由餐包和湯開始我們的頭盤,餐包熱呼呼的,沾著湯吃很吸湯,好吃極了。接下來是主食部分,我們點了一份黑松露薄餅和明太子海鮮燴意粉🍝。好味既薄餅唔係度度有,呢間薄餅就啱我心水,唔算薄亦唔算厚,薄餅邊烘得脆脆的,每一塊都有黑松露醬在面頭,未到剛剛好。而明太子海鮮燴意粉也是有賣相有睇頭,大大隻蝦係面頭,肉質鮮嫩,夠晒新鮮。意粉🍝佈滿滿滿的明太子,口感味道更添一份厚實及層次,令人一吃難忘。另外我們都點了小食同野飲,小食有金蛋單骨雞翼,滿滿的鹹蛋黃佈滿單骨雞翅,每一口都吃到鹹蛋黃,鹹蛋黃控真的不能錯過。呢度也有特色的野飲,我就點了呢度最多人點的鴨屎香奶綠,是招牌飲野,味道是秘制特色奶茶,大家來度記得要飲下呢杯招牌。而朋友就點了草莓沙冰,大大杯裝得滿滿的,沙冰也是必選飲品,配合海洋主題的環境,好似去到熱帶雨林的地方享受晚餐,大家有機會就
而朋友就點了草莓沙冰,大大杯裝得滿滿的,沙冰也是必選飲品,配合海洋主題的環境,好似去到熱帶雨林的地方享受晚餐,大家有機會就來是但求其食下啦。
2021-08-12
最近有睇自殺特攻, 應該都會比King shark吸引到😍 今日黎左依間好似海洋館feel既元朗小店, 唔同既魚會投映係牆上陪你食野! 又幾岩打卡!食物唔錯📣 同一條街捕獲至少七隻店舖貓😍😍😍 其中一隻就係餐廳隔離!可以望住佢食飯-✅ 薄荷汁香煎焗盲鰽 ($128)盲鰽煎得岩岩好 夠滑又保留到肉汁~個薄荷汁吊到味 同盲鰽好夾! 伴碟除左即炸薯條, 仲有菠蘿!-✅ 金蛋單骨雞翼 ($68)咸蛋味超香! 單骨雞翼岩晒我依d懶人-🦁 是但求其食 (元朗)元朗屏會街19號幸福樓一期地下16號舖

✅ 薄荷汁香煎焗盲鰽 ($128)

✅ 金蛋單骨雞翼 ($68)
咸蛋味超香! 單骨雞翼岩晒我依d懶人

🦁 是但求其食 (元朗)
元朗屏會街19號幸福樓一期地下16號舖
  • 薄荷汁香煎焗盲鰽
2021-09-02 37 浏览
呢間餐廳個名叫是但求其食,但佢啲野食完全唔求其啊!今次點左黃金蝦仁拿水波崙意粉同埋炸牙買加賤雞(個名好得意)。跟餐既蒜蓉包都幾正!意粉入面有幾隻新鮮彈牙既大蝦,唔錯!牙買加賤雞就係一半一半唔同味既烤雞,有辣有唔辣!半隻雞係辣味,另外半隻係孜然味,幾惹味。飲品方面,我地點左青檸梳打同埋熱情果沙豆,兩杯野飲都幾refreshing。餐廳黎緊仲會有free flow(任飲紅白酒sake生啤)既活動,岩哂鍾意飲酒既朋友仔!
呢間餐廳個名叫是但求其食,但佢啲野食完全唔求其啊!

跟餐既蒜蓉包都幾正!

意粉入面有幾隻新鮮彈牙既大蝦,唔錯!

踩單車去到元朗,見到幸福樓附近有間人流幾旺既西餐廳😍 運動完肚餓到爆,食左一啲都唔「是但求其」既一餐🤣 黑松露野菌Pizza $88好香好足料既🍕一拎上枱已經聞到勁香既黑松露味,松露🐽出動~ 加上海量菇菇同半溶既芝士🧀 真係超好食😋 pizza唔一定要有肉先好食既,依個黑松露野菌 pizza都十分出色👍海味醬海鮮意粉 $98依個意粉真心好有驚喜,原來海味醬用黎炒意粉都幾夾,又香又惹味😛 辣辣地,雖然我唔食得辣,但依個辣度還可接受😌 海量蒜片令到意粉更香,仲好爽脆,加上意粉軟硬適中,口感好好👍金蛋單骨雞翼 $68沾滿咸蛋黃既炸雞翼,勁正‼️單骨食起上黎仲好方便,送酒一流😎泰式奶茶 $38好少係西餐廳飲到泰式奶茶,不太甜,味道仲好獨特👍鴨屎香檸檬茶 $38帶點茉莉香既檸檬茶,原來係用左鴨屎檸檬,飲落有種好特別既清香😚PS 黎緊餐廳仲會有free flow (任飲紅白酒sake生啤)既活動,期待下次再幫襯😍😍

黑松露野菌Pizza $88

海味醬海鮮意粉 $98

金蛋單骨雞翼 $68

泰式奶茶 $38
好少係西餐廳飲到泰式奶茶,不太甜,味道仲好獨特👍

鴨屎香檸檬茶 $38

2021-08-14
  • 海味醬海鮮意粉
  • 黑松露野菌Pizza
2021-08-31 156 浏览
𝚈𝚞𝚎𝚗 𝙻𝚘𝚗𝚐•𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑•𝙶𝚊𝚝𝚑𝚎𝚛𝚒𝚗𝚐又係入元朗國搵老友嘅一日,叫佢揀餐廳,佢叫我去朗屏站等,又估唔到唔係市中心😆餐廳名幾得意,睇Menu就正常西式Lunch Set。叫咗兩個Lunch Set▪️南瓜蟹肉燴飯 &卡邦尼意粉餐湯係忌廉磨菇湯,少量磨菇碎嘅白湯,調味啱啱好,唔會過咸。🎃南瓜蟹肉燴飯:勁足料有蟹籽蟹肉豆角同車厘茄,南瓜煮到溶晒,啲汁索晒落個飯度,香甜得嚟唔覺得漏。🦐卡邦尼意粉:上面隻蝦大隻同埋新鮮,蝦頭有膏🤤鮮甜。個卡邦尼有煙肉同煙肉脆,兩種層次口感,調味剛好唔會太濃,意粉偏乾身,軟硬適中同掛到汁 。🥤餐飲:鴨屎香奶茶&鴨屎香檸檬茶茶葉叫鴨屎香😂老闆娘點單時重點推介,仲解釋因為茶葉係鴨屎綠色所以叫鴨屎香,茶葉有陣茉莉茶嘅香味。鴨屎香奶茶:奶味濃唔算太甜鴨屎香檸檬茶:茶味出同檸檬味好夾亦唔會太甜。🥘炸雞籃:炸得脆脆咁但入邊唔會太乾,食落微辣,幾惹味。總結:環境裝修唔錯坐得又舒服,食物質素都唔錯好啱同朋友傾計食飯。同老闆娘傾開計,佢話嚟緊仲會有紅酒白酒清酒生啤🍶嘅freeflow 活動,邊食邊飲應該會好Chill
𝚈𝚞𝚎𝚗 𝙻𝚘𝚗𝚐•
𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑•𝙶𝚊𝚝𝚑𝚎𝚛𝚒𝚗𝚐

餐廳名幾得意,睇Menu就正常西式Lunch Set。
叫咗兩個Lunch Set

▪️南瓜蟹肉燴飯 &卡邦尼意粉

餐湯係忌廉磨菇湯,少量磨菇碎嘅白湯,調味啱啱好,唔會過咸。

🥤餐飲:鴨屎香奶茶&鴨屎香檸檬茶
鴨屎香奶茶:奶味濃唔算太甜

鴨屎香檸檬茶:茶味出同檸檬味好夾亦唔會太甜。

🥘炸雞籃:炸得脆脆咁但入邊唔會太乾,食落微辣,幾惹味。