2014-10-02 2870 浏览
專程搵個星期六來試,星期六才有的鐵板餐來到市政大廈,找到位,原來都有唔少 choice。既然專誠試鐵板,揀份雜扖,一次過配周打魚湯,$50,不包凍熱飲先來個湯,預了街市飲西湯,不可過高要求,但夠大碗。入面都有幾多舊魚,不吝嗇。若然加個包配湯就好正飲完湯,主菜好快上枱,一句講晒,夠晒什,腸仔、豬、牛、雞各一件。料夠足,當然都預左唔會高質素,一般中式茶記扖飯質素,唔會難以咀嚼 type驚喜處是配一整個焗薯,絕對是坊間絕無僅有而這個焗薯亦不錯,簡簡單單,少少蔥蒜,少少沙律醬,已經提昇不少層次。綜合而言,要食高質,這裡絕不適合你。若果你平時食慣快餐店,則不如試試,幫襯小店,支持。另要提醒,平日是沒有供應的。
專程搵個星期六來試,星期六才有的鐵板餐
來到市政大廈,找到位,原來都有唔少 choice。
既然專誠試鐵板,揀份雜扖,一次過

配周打魚湯,$50,不包凍熱飲

若然加個包配湯就好正
飲完湯,主菜好快上枱,
驚喜處是配一整個焗薯,絕對是坊間絕無僅有

另要提醒,平日是沒有供應的。

2014-09-27
2014-08-31 1877 浏览
大隱隱於市,景記一向係上環人其中一個竇,因為景記藏身喺上環街市,要幫襯就要經過街市,靚女未必肯去。不過景記質素好,街錢又大眾化,所以都好受歡迎。上到去,個環境係一般熟食中心格局,無垃圾,地板很乾爽,不會濕淋淋的,一桌桌十人大枱,搭台就預咗嘅。當然唔會expect坐得好舒服,但係鬆動唔需要逼。要留意食完常常會沾上油煙味。星期六OT完,一於同同事食埋先散水!醒起星期六的景記有特別鐵板餐單,咁有緣份,即刻衝過去!因為想同同事share,所以請老闆唔使用鐵板上,而且可以請老闆幫我地切埋,更加方便!先嚟個湯除咗羅宋湯,好驚喜地仲有周打魚湯!仲要好精緻地於塊餅喺上面,湯入面真係有魚柳!飲落好creamy,街市內有呢個堅持同水準都想當難得!羅宋湯方面,同事堅稱好!我信,因為我見佢食到標眼淚!!!!!牛柳係招牌菜,煎得香噴噴的,好味無筋唔會韌!正!另外仲有豬扒雞扒同腸仔呢!配菜係焗薯,新鮮蕃茄及西蘭花。個焗薯入面有沙律醬,暖暖的超好吃!仲要叫咗啤酒飲,13元一支,大杯酒大塊肉,好滿足的一餐!
星期六OT完,一於同同事食埋先散水!
醒起星期六的景記有特別鐵板餐單,咁有緣份,即刻衝過去!
先嚟個湯
除咗羅宋湯,好驚喜地仲有周打魚湯!
周打魚湯
仲要好精緻地於塊餅喺上面,湯入面真係有魚柳!
湯入面真係有魚柳
飲落好creamy,街市內有呢個堅持同水準都想當難得!
羅宋湯方面,同事堅稱好!
我信,因為我見佢食到標眼淚!

!!!!
扒s
牛柳係招牌菜,煎得香噴噴的,好味無筋唔會韌!正!
另外仲有豬扒雞扒同腸仔呢!
配菜係焗薯,新鮮蕃茄及西蘭花。
焗薯
個焗薯入面有沙律醬,暖暖的超好吃!
仲要叫咗啤酒飲,13元一支,大杯酒大塊肉,好滿足的一餐!
2014-08-23
周打魚湯
湯入面真係有魚柳
扒s
焗薯
2014-07-30 1778 浏览
第一次試景記嘅早餐,叫咗份沙嗲牛肉米配凍檸茶。檸茶入口香濃,不太甜,充滿茶餐廳色彩。沙嗲牛肉米,佢用滑牛,無雪味兼有口感,但我個人偏愛一片片薄切牛肉。最值得一讚係有條菜襯托,感覺健康一點。食完唔覺飽,見人家個多士唔錯,就點多件醬多,包身軟,外皮脆,不錯。早餐連凍飲$26蚊,叫份醬多$8蚊,價錢幾平。
第一次試景記嘅早餐,叫咗份沙嗲牛肉米配凍檸茶。
檸茶入口香濃,不太甜,充滿茶餐廳色彩。
早餐連凍飲$26蚊,叫份醬多$8蚊,價錢幾平。
醬多
沙嗲牛肉米
凍檸茶
2014-07-30
$34 (早餐)
2014-01-06 1415 浏览
由細到大都好鐘意去街市熟食中心食野,覺得價錢平﹑食物選擇多又好味。去完同樣被英國統治過﹑一樣勁多熟食中心既新加坡,好多出名美食都發源於此,令我回港後更愛到熟食中心揾食。是以今日喺中環處理完事務,就算見中環街市摺左,都要行去上環街市食早餐呢!到了上環街市熟食中心,人唔多,食早餐既兩家茶檔都係得幾個人打躉,其他做午市的就忙著準備,行了一圈,決定去第一檔經過的景記。早餐有4款,分別係魚柳﹑牛扒﹑雞扒牛油麵包餐同麵餐,另有三文治餐。我選了雞扒,除了牛油麵包,還有芝士腸蛋供吃,由於不吃蛋,店員讓我轉了火腿,最欣賞呢啲靈活呀!老公則選了沙爹牛肉麵,另外,我對奶油多尤其鍾愛,去親未去過又有供應此物既食肆都會整番件食下,呢度都唔例外呀!等左一陣所有食物先後上齊,芝士腸﹑火腿同雞扒雖然有點油,但跟牛油麵包同吃感覺冇咁肥膩,雞扒煎得好靚,金黃色的皮又脆,唔駛加蒜蓉汁都好味。沙爹牛肉麵既公仔麵煮得剛好,夠彈牙,沙爹牛肉調味唔錯,亦唔係梳打粉喪醃既變種牛,又係好味!最後食我至愛既奶油多,厚多士喎,意外呀!唔駛我多講,望落去就知對味啦!

沙爹牛肉麵+凍奶茶$24+$1
雞扒芝腸腿拼牛油麵包$24
奶油多$7
2014-01-04
$28 (早餐)
沙爹牛肉麵+凍奶茶$24+$1
雞扒芝腸腿拼牛油麵包$24
奶油多$7
2013-04-28 593 浏览
作日相約十數友人到景記食飯,依舊由老闆作主。 (因用餐太盡興, 忘記了拍照)燒鵝: 皮脆肉嫩, 鮮嫩的鵝肉上面有一層薄薄的脂肪,加上熱騰騰的肉汁,實在令人垂涎三尺。羊架: 毫無羶味, 脂肪及瘦肉比例尚算平均。雖然帶有一點肥肉, 但絕對是精華所在, 入口即化, 濃濃的羊味立即充滿口腔之中。牛柳: 本是鐵板牛柳餐, 但因人數較多, 老闆貼心的改用碟上。五成熟, 粉紅的嫩肉尚帶有一點點血汁, 沒有半點脂肪依然鮮嫩而且不韌。令人回味無窮。薑蔥叉燒片頭撈麵: 薑蔥絲拌料十足, 加上叉燒拌勻, 每一口都充滿香氣。不知名多士: 老闆力薦,由多種醬拌合而成,香脆的多士加上甜道適中的醬。 友人不惜一切快手搶下最後一件, 吸引力可見一斑。總結來說, 食物是水準之上, 但因為是熟食市場難免有油煙, 如非重要日子, 可以一試。

, 入口即化, 濃濃的羊味立即充滿口腔之中。

薑蔥叉燒片頭撈麵: 薑蔥絲拌料十足
, 加上叉燒拌勻, 每一口都充滿香氣。

2013-04-27
庆祝纪念
生日
  • 燒鵝
  • 羊架
  • 牛柳
在上環返工咁耐,都係第一次去上環街市食午飯, 估唔到有咁多食市同事帶我來呢間景記,話夠多選擇同夠獲氣洋葱豬排飯加蛋,好大碟,豬排都幾淋,唔錯焗海鮮飯,有係大大碟,有魷魚蝦青口等面仲有芝士,好食西班牙海鮮炒飯,一D都唔西班牙,餸有蝦蟹柳炒得幾干身, 夠獲氣凍奶茶正常比起上環D茶餐廳, 呢度真係好食太多喇

同事帶我來呢間景記,話夠多選擇同夠獲氣
洋葱豬排飯加蛋,好大碟,豬排都幾淋,唔錯
焗海鮮飯,有係大大碟,有魷魚蝦青口等面仲有芝士,好食
凍奶茶正常

比起上環D茶餐廳, 呢度真係好食太多喇
2013-03-07
2013-02-24 318 浏览
本以為茶檔早餐千篇一律,都差不多,但景記卻有這一點點的心思,微小處貼心。點了雪菜肉絲米粉,看那堆得滿滿的雪菜肉絲!不單量足,味更棒,肉醃得入味、爽口,雪菜不太鹹,剛好。最貼心的是那些菜芯!絕不敷衍,值得一讚!
2013-02-23
$24 (早餐)
2011-08-14 285 浏览
朋友係上個月已經介紹呢間餐廳,琴日我哋終於有機會試下,食完覺得應該推薦俾大家。1:45去到,5使等位即刻有得坐。老細行過來同我哋講話好多嘢都已經賣曬,於是懶得諗,直接叫老細推薦佐幾道菜落單。我覺得以下呢幾款大家可以去試下。燒鵝,食落去無油膩嘅感覺,而且皮好脆。老細話賣剩最後呢半隻,信不信由你,反正我係相信的,因為跟住落來呢款食物:東方三文治,本來係夾住燒鵝,但由於最後半隻我哋決定佐斬件食,所以老細話可以轉做叉燒。雖然係山寨版,但食落發現一樣咁好食,麵包烤到少少脆,叉燒亦好香。下次會再來試埋正宗嘅燒鵝東方三文治燒羊架,呢個重點推薦。無蘇味,而且熟的啱啱好,咬落5會韌而且有汁,正。加上老細睇我哋人多,特登將d蒜蓉汁分開裝俾我哋自己加。呢個真係一級棒。其他d嘢食都ok,而且果日我哋去個陣已經過佐lunch hour,人無咁多,總體來講滿意架係。

2011-08-13
  • 燒鵝,東方三文治,燒羊架
2011-08-13 252 浏览
素聞上環街市熟食檔食肆不錯,特意約齊一班友人到來尋找美食。先說說環境,難得這個街市熟食檔衛生頗好,地板很乾爽,也沒有太多垃圾,唯油煙較多,出入後身上較易沾上陣陣油煙味,不過整體衛生環境頗令人滿意。這次選擇了景記燒臘咖啡,由於是星期六關係,是日有鐵板餐提供,與友人商量,點了牛扒,羊扒,西多士及公司三文治。牛扒點了六成熟的,吃來剛剛好,不太韌也不會太血淋淋,啖啖肉得來不算肥膩,推介之選。羊扒味道也不錯,頗有羊肉味又不太騒,唯略嫌油太多,扒身也略肥,較為heavy。牛扒羊扒也配上了薯蓉,蕃茄同西蘭花,份量不少,西蘭花跟蕃茄是白烚,相當健康。西多士是配煉奶的,由於之前多配糖漿食用,感覺頗為新鮮,也不會太滯。公司三文治用上了叉燒,比一般茶餐廰的有特色,叉燒燒得很夠火喉,配搭起來感覺很新鮮。餐飲點了凍奶茶走甜,茶與奶的比例大概為6:4,由於小弟較喜歡茶味較重的奶茶,這個比例剛剛好。埋單計數,每人為盛恵65蚊。
素聞上環街市熟食檔食肆不錯,特意約齊一班友人到來尋找美食。

牛扒點了六成熟的
羊扒味道也不錯,頗有羊肉味又不太騒,唯略嫌油太多

公司三文治用上了叉燒,比一般茶餐廰的有特色
埋單計數,每人為盛恵65蚊。
2011-08-13
公司三文治用上了叉燒,比一般茶餐廰的有特色
羊扒味道也不錯,頗有羊肉味又不太騒,唯略嫌油太多
牛扒點了六成熟的
  • 西多士,牛扒,公司三文治
2011-06-19 178 浏览
星期六中午,與一班好友同事相約於景記飯敍。因為一些特別原因,這個飯局令人十分期待。一時左右到達,枱已經準備好。食物方面,是次餐單由景記老闆發辦,點了一些店子的招牌食物。首先出場的是燒鵝,是我十分喜歡的食物,剛剛出爐的燒鵝,除了皮脆之外,肉汁也很豐富。主菜還有牛柳餐,原本是用鐵板來上的,但我們人數較多,老闆細心地分咐把牛柳切件,另外配菜薯條,蒜蓉黑椒汁也分開上枱,方便大家share來吃。牛柳果然是店子的招牌菜,份量很夠之餘,生熟程度也很令人滿意。除此了主菜之外,我們也試了不同款式的多士,有夾心,有厚切,多士烘得很脆之餘,麵包也沒有很乾的感覺,難怪有朋友每天都必定會吃一份做早餐。吃過不同款式的招牌食物之後,大家覺得意猶未盡,老闆給我們再點了一碟撈麵,材料有叉燒和魚片頭,撈面上面鋪了滿滿的薑葱,賣相十分吸引。麵是粗麵來的,據說醬料用了高級的頭抽及秘制配方來調校,吃起來果然好味,除了多了一點油,真的很perfect。價錢方面,12 人也是只是吃了約 700 元,十分抵食。大家在輕鬆的環境下,快快樂樂地吃了一頓豐富的午餐。特別嗚謝店子熱情的招呼,我們一定會再來的!下次要試一下傳說中的食物:東方s

首先出場的是燒鵝,是我十分喜歡的食物
,剛剛出爐的
燒鵝,除了皮脆之外,肉汁也很豐富。
景記燒鵝:***** 皮很脆,肉汁豐富,肥瘦適中
主菜還有
牛柳:**** 招牌鐵板牛柳餐,個人喜歡吃生一點點的部份
巨形蕃茄:*** 跟牛柳餐o既配菜之一
鮮油多:**** 很脆很脆,水準之作
唔知乜醬多:***** 好多唔同o既醬撈埋一齊,食落味道有點複雜,令人想一試再試
奶油多:***
煉奶西多:***
薑蔥叉燒片頭撈麵:**** 落o左高級頭抽,食落夠味
價錢方面,12 人也是只是吃了約 700 元,十分抵食
。大家在輕鬆的環境下,快快樂樂地吃了一頓豐富的午餐。

特別嗚謝店子熱情的招呼
,我們一定會再來的!下次要試一下傳說中的食物:東方sandwich

2011-06-18
煉奶西多:***
奶油多:***
  • 燒鵝,撈麵
2011-04-09 139 浏览
早上到上環的熟食中心吃早餐,經過對正門口的景記時,眇到有客人在吃一塊看來不錯的厚多士. 反正瑞記的多士是薄的版本,不太合我口味,就決定一會兒到這兒飛單一份奶醬多燶底去瑞記吃.在瑞記settle好後就到景記落單;但當我想問問可否用碟上而非用紙袋裝多士時,卻得到寸過碼頭咕里的回答以下為真實對話)我:我想問可唔可以用碟載份多士,陣間囉番過尼比你?景:無分別架喎.我:下?點會無分別?環保啲喎,我陣間囉番過呢比你.景:總之無分必囉,用碟上同用紙袋上!(寸嘴口吻)我:...老實說,用碟上或用紙袋上又有甚麼大不了,但她的態度真的令人不順相信同一樣的說話有許多種方式表達,不一定要這樣說的吧,聽說我是特意來幫趁你的客人,不是欠你錢所以要受你氣的債仔!!!其實多士是真的相當有水準,第一夠厚,第二烘得夠香夠脆,麵包質地幾好不會太乾或摻口,第三奶醬都下得慷慨,雖然不是粗粒花生醬,但已經很香很好吃,和澳牛的不相佰仲.但麵包質地好,套何賭王一句:人質地不好,多士多好吃多抵食(只是六蚊塊,抵絕全港),也不夠再吸引我去多一次,受多一次寸嘴阿姐的氣.景記有這樣的伙記,遲早趕走晒啲客.更多相片和更新: facebook.

在瑞記settle好後就到景記落單;但當我想問問可否用碟上而非用紙袋裝多士時,卻得到寸過碼頭咕里的回答:
(以下為真實對話)
我:我想問可唔可以用碟載份多士,陣間囉番過尼比你?
景:無分別架喎.

我:下?點會無分別?環保啲喎,我陣間囉番過呢比你.
景:總之無分必囉,用碟上同用紙袋上!(寸嘴口吻)

我:...

景記有這樣的伙記,遲早趕走晒啲客.

更多相片和更新: facebook.com/pangpangsang
More Photos&Updates: facebook.com/pangpangsang
2011-04-09
外卖自取
$6 (早餐)
2009-11-26 98 浏览
有時食嘢都要講吓緣份,特別這間的西式飯. 今日見到一對麻甩佬為何在分食一碟碟頭意粉?睇真啲,人家有實際需要...因好鬼大碟吓... 講咁耐都無話比看官知這是什麼..這是,鹹豬手意粉是也. 嘩,隻肘子成隻男人膝頭咁大好有看頭...當然是現成嘢佢話自己搞你都唔會信. 但烹調得宜就唔係講笑,先把豬手炸過,猛油迫出豬手油脂,使之不見肥膩. 一切下去脆脆的卡了一聲 餘下的皮下肥肉往下方的意粉裡鑽你想話唔好食都難. 瘦肉中有鹹香鬆化無''痴''牙...越食越想食...得返舊骨之際...不理一切不理儀容..出動五爪金龍骨,刨骨與骨之間的筋...最後大半意粉要''由佢'' 咁,幾錢? 貴喎,要你三十五個大洋;重無餐跟''亞啦卡'' 飲埋冬T 成四十六蚊. 但係食唔食到就唔敢包. 以前 在其專欄中說周六有限定鉄板tim . 我都唔知典解打到好似鱔稿咁

有時食嘢都要講吓緣份,特別這間的西式飯.

因好鬼大碟吓... 講咁耐都無話比看官知這是什麼..
這是,鹹豬手意粉是也. 嘩,隻肘子成隻男人膝頭咁大好有看頭...當然是現成嘢佢話自己搞你都唔會信. 但烹調得宜就唔係講笑,先把豬手炸過,猛油迫出豬手油脂,使之不見肥膩. 一切下去脆脆的卡了一聲 餘下的皮下肥肉往下方的意粉裡鑽你想話唔好食都難. 瘦肉中有鹹香鬆化無''痴''牙...越食越想食...得返舊骨之際...不理一切不理儀容..出動五爪金龍[蒜]骨,刨骨與骨之間的筋...最後大半意粉要''由佢''
咁,幾錢? 貴喎,要你三十五個大洋;重無餐跟''亞啦卡''
飲埋冬T 成四十六蚊.

但係食唔食到就唔敢包. 以前[喂0] 在其專欄中說周六有限定鉄板tim .

我都唔知典解打到好似鱔稿咁
2K
2009-11-18 99 浏览
18-11-2009食完蛇羹成身暖晒, 但當然未夠飽, 近近哋到上環街市搵個茶檔食份三文治, 嚟到最近門口的呢檔. 簡單叫了熱奶茶 ($10), 加份蛋牛治 ($10).熱奶茶色水幾「茶」, 飲落唔算滑溜, 奶味 vs 茶味比例約 3:7, 係幾香茶味, 幾喜歡. 蛋牛治 (又唔記得叫烘底喇, 唉... ) 純為填肚, 又估唔到幾好食 -- 蛋炒得好滑, 鹹牛亦當然滑, 食落鹹得來香, 而鹹牛 vs 蛋比例係 50:50, 滿足. 熟食中心阿叔阿姐們快手快腳又幾友善, 不過環境就當然唔好 expect 太多, 呢度無九龍城 / 跑馬地咁乾淨的.放低 $20, 可以一試, 有機會再食公仔麵吧.
18-11-2009

放低 $20, 可以一試, 有機會再食公仔麵吧.
奶茶不錯
蛋牛治亦唔馬虎
2009-11-18
奶茶不錯
蛋牛治亦唔馬虎
2009-10-19 51 浏览
今天又来到上湾街市试试别的店,都有一段时间没吃过烧味,所以就选了景记。看看餐牌,除了烧腊还有一般茶餐厅的特价午餐($30左右包饮料)。想了半天还是点了叉鹅饭,加个油菜和冻奶茶。碟饭挺大的,白饭还可以,不会太软。叉烧就差点,肉不新鲜,有点硬,加上颜色看起来就像昨天剩下似的!不行!烧鹅没什么肉可吃的,而且味道一般。碟油菜就大到有d shocking! 足够两三个人share! 最后这个大大的午餐是四十几蚊左右。在上湾来说不算便宜。还是同一句,想有位坐就最好一点前来到。这里不太好吃价钱也不算便宜,这里还有很多别的选择!
2009-10-14
2008-11-14 37 浏览
2008-11-10之前o黎過食福建炒飯($32 連例水),今次就$32 + $1 有熱杏霜,食梅菜扣肉飯,因為好耐無食過個阿姐話o的扣肉唔係好肥,通常o的阿姐講o既o野我都唔多信,但今次我錯了。o的扣肉的確唔係好肥,又夠腍,梅菜亦唔係鹹到死o個o的多數人鍾意肥到洩油o既扣肉,但我buy 唔太肥o既好!
2008-11-10

多數人鍾意肥到洩油o既扣肉,但我buy 唔太肥o既
好!