2023-09-16 9 浏览
【尖沙咀•晴空日本料理】ππππππππππππππππππππππππππππππ中價刺身料理 用料新鮮上勝 有串燒、刺身、丼、清酒等 任君選擇晴空日本料理餐廳係由2位80後老闆是香港大型連鎖壽司店做師傅, 一位擁有20年日餐經驗,曾遠赴日本東京學習日式料理,慢慢一步步成為了香港一所主打 Omakase的高級日本料理做總廚。一位擁有15年日餐經驗,曾於著 名的Omakase料理—Onodera 跟隨米芝蓮2星師傅Masaki Saito 學藝,作品是米芝蓮抹茶奶凍🌻|刺身串燒晚餐|HKD 340刺身三款 + 串燒四串 + 迷你丼飯(香蔥拖羅蓉/角切寶石角生丼)+ 湯 + 茶碗蒸 + 沙律 + 甜品茶碗蒸好食,口感綿密,蛋質鮮嫩,味道好飽足,好啱做前菜食。雜菜沙律新鮮,口感爽脆,配料多樣化,味道清爽,是一道美味的前菜選擇。串燒(雞翼、牛舌、蕃薯、洋蔥)嘅味道好豐富,香味撲鼻,入口即化,雞翼啖啖多汁,帶有炭燒香味,牛舌口感滑嫩,蕃薯甜而軟熟,洋蔥清脆多汁,配搭起來好開胃,令人回味無窮。三件刺身(吞拿魚、元貝、油甘魚)嘅味道真係鮮美到爆,吞拿魚鮮甜帶點濃郁嘅海味,元貝嘅質感軟滑,咬落去彈牙
【尖沙咀•晴空日本料理】

🌻|刺身串燒晚餐|HKD 340

茶碗蒸好食,口感綿密,蛋質鮮嫩,味道好飽足,好啱做前菜食。

三件刺身(吞拿魚、元貝、油甘魚)嘅味道真係鮮美到爆,吞拿魚鮮甜帶點濃郁嘅海味,元貝嘅質感軟滑,咬落去彈牙有咬勁,油甘魚則是鮮嫩帶油,入口即化,細細一片就足以令人愉悅味蕾。三者加埋日本醬油蘸食,真係齒頰留香,令人回味無窮。

抹茶奶凍,好清新又唔太甜。質地滑滑嫩嫩,抹茶味濃郁又平衡,好好食。係一款出色嘅甜品,抹茶控必試!

🌼|炙燒魚生丼|HKD 168
三文魚/鮪腹/左口魚邊/帆立貝/鳗魚/銀鳕魚
真係好正啊!我用三文魚、鮪腹、左口魚邊、帆立貝、鳗魚同銀鳕魚嚟食,每款都好鮮美。魚生魚片色澤鮮豔,肉質鮮嫩彈牙,仲有淡淡嘅魚鮮味,真係好開胃。飯粒又香又Q彈,同魚生完全配合得好好,亦令飯味更豐富。最後面一刻,再加入啲醬汁同芥末,增加口感層次同風味,真係一碗讓人回味無窮嘅美食!

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 529
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
晴空日本料理
尖沙咀金巴利街8號地下1號舖
2023-09-02 487 浏览
海鮮丼一碗有兩個食法好抵食👍🏻,首先食左兩片魚生先再將特製的鮮魚高湯淋上變成鮮魚湯漬飯,配上鮭魚卵拖羅蓉,口感讓人一試上癮難以忘懷。晴空 2人餐有以下幾款食物:1⃣️ 廚師推介刺身5點:拖羅、三文魚、海蝦、油甘魚、帆立貝2⃣️ 煎三文魚野菜沙律3⃣️ 豆腐魚餅 明太子釀雞翼4⃣️ 蒜片黑椒安格斯牛扒金菇5⃣️ 醬油煮時令魚6⃣️ 壽司🍣中拖羅、海膽、白身魚、深海池魚7⃣️ 大蜆清湯8⃣️ 日本哈密瓜🍈x日式蛋捲廚師推介刺身 5點,刺身鮮味多汁,特別是中拖羅入口即溶而魚味濃郁,完全無筋👍🏻,🍣 煎三文魚野菜沙律清爽可口,絕對是夏日的最佳選擇!🥗 豆腐魚餅明太子釀雞翼口感鮮嫩,明太子有少少甘辣鮮味完美融合!😋 蒜片黑椒安格斯牛扒金菇食到唔想唔夠喉,知我牛魔一有好食牛就會😋😋肉質鮮嫩保留到牛的味道,滿足你對食肉要求!🥩 醬油煮時令魚鮮嫩多汁,醬油的滋味讓人回味無窮有蘿蔔炆得好入味,魚都好鮮成舊都食晒😂!🐟 壽司的新鮮度和味道都很棒,海膽壽司填滿成個軍艦,一啖食晒佢好滿足超鮮甜,一次滿足你對壽司的所有幻想!🍣 大蜆清湯清爽鮮美🍲 日本哈密瓜🍈甜甜剛好,日式蛋捲的組合!🍈🍳

晴空 2人餐有以下幾款食物:

6⃣️ 壽司🍣中拖羅、海膽、白身魚、深海池魚

7⃣️ 大蜆清湯

8⃣️ 日本哈密瓜🍈x日式蛋捲

2023-08-29
話咁快晴空就兩周年啦! 今次小編周日同內子來訪,除左為左一嚐佢個超級抵食嘅全日供應$398 omakase之外!當然就係急不及待同最近登場的新寵為食貓"叻叻Murzik"打卡~!!😍相信朋友仔見到佢都唔陌生,無錯啦! 貓貓控一定知道~佢就係出自Vladimir @3230_one 手上的俄羅斯貓系列彩繪。能夠食到平民級用心的廚師發辦又探訪到為食貓的Cute Cute📸有興趣朋友仔記得追蹤@seikuu_tst 晴空日本料理 留意最新動態啊!介紹返先! 負責主理晴空的兩位廚師日餐經驗豐富,👨‍🍳"Wing 生"曾跟赴日跟隨米芝蓮二星廚神學藝、👨‍🍳"KC生"就擔任過高級Omakase的主廚。大部份食材來自日本,食物質素就有一定保證。$398 omakase 全日供應15道菜🍱推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必試!由7月至今已延長一個月的超級優惠價,限定優惠原本只做到31/8,大感謝店主一口報應左小編繼續延長呢個優惠🥰可以比朋友仔9月訂位,不過優惠期有限架~ 星期二至日午晚餐仍然供應~呢個廚師發辦的餐單包括有:🥗沙律、🥚茶碗蒸、🐟刺身五點、🍣壽司六貫、🥬手卷1本及🍵甜品。開胃沙律加份放有松菜蟹肉的滑溜茶碗

話咁快晴空就兩周年啦! 今次小編周日同內子來訪,

相信朋友仔見到佢都唔陌生,無錯啦! 貓貓控一定知道~

介紹返先! 負責主理晴空的兩位廚師日餐經驗豐富,
👨‍🍳"Wing 生"曾跟赴日跟隨米芝蓮二星廚神學藝、
👨‍🍳"KC生"就擔任過高級Omakase的主廚。
大部份食材來自日本,食物質素就有一定保證。

$398 omakase 全日供應15道菜🍱
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必試!
由7月至今已延長一個月的超級優惠價,

呢個廚師發辦的餐單包括有:
🥗沙律、🥚茶碗蒸、🐟刺身五點、
🍣壽司六貫、🥬手卷1本及🍵甜品

開胃沙律加份放有松菜蟹肉的滑溜茶碗蒸,
當日的刺身先來大大隻岩手縣真蠔!🦪
加入鮮海膽及三文魚籽,
口感豐富鮮味非常Creamy!

再來一客三併野生油甘魚、火炙油甘魚、紅蝦配黑魚子及翡翠螺,
精品級擺盤令人賞心悅目,急不及待迎接下一客手卷,
熱辣辣包住紫菜的天婦羅帶子粒鮮味十足,暖一暖肚之後來到重頭戲壽司環節。

呢日師傅準備左嘅壽司有🍣
真鯛魚、深海池魚、吞拿魚、左口魚邊、大拖羅 及 北海道海膽。
平日假日訂座可以坐吧枱睇住師傅逐件為你送上,
整體新鮮美味,基本上每款師傅已用心調味,
部分壽司可以輕輕沾上少少醬油亦可,

主餐最後再奉上一份蔥粒吞拿魚蓉手卷以及暖意濃郁的麵豉湯,
整個Flow的份量十分飽肚! CP值真心爆燈!👍🏼

最後再送上甜品,宇治抹茶特濃3.6奶凍🍵
最上層係濃郁厚厚的抹茶醬,覆蓋著滑溜的奶凍,
簡單而不失精緻之中,原來呢款係米芝蓮奶凍師傅傳授大廚的巧力,
為呢餐平民級omakase劃上出色句號。

重要野要講多次~ 2周年限定優惠價$398可能隨時都完結架💝
有興趣朋友仔可以直接whatsapp 店長訂位享受啊

同場亦有晴空推介的2人餐 或 4人餐
$1480 二人餐,先付留位,減$100
$2480 四人餐,先付留位,減$120
建議訂位讓師傅準備好新鮮食材。晴空亦有外賣刺身壽司🍣
Party 到會/包場/公司外賣午餐,詳情可以直接whatsapp查詢啊。
午餐
2023-08-25 41 浏览
行過俾老板娘介紹食omakase ,之後就係抱着嘗試嘅心走去食,估唔到師傅做出嚟嘅食品樣樣都好有心思,非常之好食。頭盤簡單但又心思的蟹肉蒸蛋。之後時令刺身,當中最驚喜就係嗰隻好大螺肉,經過調味非常之新鮮同好味。跟住老闆娘幫我哋升級嘅日本生蠔加海膽,非常之新鮮甜味。跟住就炸帶子,甜美又大隻。手握壽司,樣樣都好新鮮。然後就個甜品完美結束。
頭盤簡單但又心思的蟹肉蒸蛋。
跟住老闆娘幫我哋升級嘅日本生蠔加海膽,非常之新鮮甜味。
跟住就炸帶子,甜美又大隻。
手握壽司,樣樣都好新鮮。
然後就個甜品完美結束。
2023-08-25
2023-08-25 37 浏览
返左成個禮拜工,終於黎到星期五啦!TGIF!夜晚約左四位老友食晚飯。黎左尖沙咀「晴空日本料理」。好好享受星期五工作後既快樂時光。一入門口店員十分有禮,環境十分整潔,店入面唔算多位,但坐落唔會覺得好逼。我地五個人分到張大枱,都坐得好舒服,我地叫左個午餐set。無錯,雖然係夜晚,但個set都係叫午餐set。前菜同菜碗蒸好快上到,菜碗蒸夠熱,做好熱身之後開始食主菜。先黎一碟刺身,味道夠鮮,賣相又靚。之後黎粒大大隻帆立貝,口感一流。食到咁上下再黎六件壽司,材料新鮮,味道一流!另外我地叫左原隻紫海膽,老闆娘話啱啱落地即開黎食,口感好正,絕對值得加叫。最後以手卷,面豉湯,同甜品作結!簡直係完美。成餐飯味道一流,店員服務態度亦都好好,環境亦都好舒服,不論硬件軟件呢間餐廳都一流,有機會一定再黎幫襯!

之後黎粒大大隻帆立貝,口感一流。

食到咁上下再黎六件壽司,材料新鮮,味道一流!

最後以手卷,面豉湯,同甜品作結!簡直係完美。

2023-08-25
2023-08-01 89 浏览
臨時想食壽司,上openrice見到呢間壽司鋪有做優惠就決定黎試下,398/位晚餐食omaskase的確唔貴,刺身同壽司種類都唔同,可以一試!壽司6款好似日日唔同就留待大家黎自己試下啦
2023-08-01
2023-08-01 73 浏览
之前都有嚟過呢間舖頭食午市嘅omakase 感覺都抵食同幾好 所以今日又來到食佢哋嘅lunch set 由其是夏日熱辣辣 食日本菜🇯🇵係一個幾好嘅選擇▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 晴空特選刺身丼🍱 🌟🌟🌟($188)包含10款以上嘅時令刺身 今次有拖羅 三文魚 池魚 三文魚子 赤蝦 帶子 鯛魚 同海膽等樣樣都好新鮮 而且厚切!肥美無筋拖羅同鮮甜海膽係個人大愛❤️❤️❤️值得一提係竟然有燒銀鱈魚同穴子😲😋油分充沛😬飯既份量都好夠飽 粒粒分明不過酸 配埋牛篣漬物增添口感👍 食完大滿足呀😛❀甜品🍮 每次既甜品都會定期更改今次甘岩又係上次食過既抹茶牛奶布丁呀😛勁開心🥳面頭有一層香濃既抹茶醬 配埋滑到不行既牛奶布丁 超級美味以前叫套餐加$20先有得食呢個甜品宜家隨餐免費附送!如果好彩食到真係執到😋係師傅自家製架
所以今日又來到食佢哋嘅lunch set
由其是夏日熱辣辣
食日本菜🇯🇵係一個幾好嘅選擇

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀ 晴空特選刺身丼🍱 🌟🌟🌟($188)

包含10款以上嘅時令刺身
樣樣都好新鮮 而且厚切!
肥美無筋拖羅同鮮甜海膽係個人大愛❤️❤️❤️
值得一提係竟然有燒銀鱈魚同穴子😲😋油分充沛😬

甜品🍮

每次既甜品都會定期更改
今次甘岩又係上次食過既抹茶牛奶布丁呀😛

以前叫套餐加$20先有得食呢個甜品
宜家隨餐免費附送!
如果好彩食到真係執到😋係師傅自家製架
前菜
抹茶牛奶布丁
前菜
抹茶牛奶布丁
  • 晴空特選刺身丼
  • 抹茶奶凍
-Omakase既店鋪亦都愈開愈多好想一一試匀哂 但絕對會破產😂今次揀左呢間座落系尖沙咀金巴利街地舖⋯⭐️絕對性價比極高之鬼🤡⭐️上年來過食佢地既刺身丼已經覺得好出色碌碌下IG見佢地有個2週年限定‼️全日omakase $398‼️喂大佬 $398我有無睇錯😱即刻卜🤣👨🏻‍🍳見住師傅對食物既配撘同擺位都好有要求將最時令嘅食材集合 帶到我地既舌尖上👅😋每一款都有佢獨特既味道⋯.💛沙律💛茶碗蒸🩵紅蝦配松露醬👍🏻🩵白梅貝👍🏻🩵野生油甘魚🩵海膽三文魚籽蠔👍🏻 🩵炸帶子👍🏻🧡魴鮄魚 🧡吞拿魚醬油漬🧡炙燒鯖魚🧡左口魚邊👍🏻🧡拖羅👍🏻🧡海膽👍🏻🧡海鰻🧡拖羅手卷👍🏻🩶麵豉湯🩶米芝蓮抹茶奶凍👍🏻Wing師傅擁有14年日餐經驗曾跟隨米芝蓮二星師傅Masaki Saito學藝😲呢個抹茶奶凍超滑動L😍好正
Omakase既店鋪亦都愈開愈多

Wing師傅擁有14年日餐經驗
曾跟隨米芝蓮二星師傅Masaki Saito學藝😲
呢個抹茶奶凍超滑動L😍好正
2023-07-18 66 浏览
是晚同兩位好朋友相約一齊慶生。有食神朋友介紹呢間食omakase, 食物新鮮,好味,賣相亦好靚。以為都係食唔飽嘅份量,點知都食得好飽。尤其係微炸新鮮帶子,好鮮味。壽司都好足份量,真係如朋友所講,性價比極高👍🏻朋友盛贏佢嘅生蠔,除咗新鮮之外,佢嘅調味有啲酸酸哋,味道好特別,好開胃。刺生有朋友最愛嘅油甘魚兩食,新鮮美味。總之如果你嚟開尖沙咀,又想試吓廚師發板,唔想下下俾過千嘅價錢食晚飯,值得試一試呢間!

2023-07-15 68 浏览
我已經幫襯好多次, 服務態度真係好好👍。宜家做緊優惠,全日做緊午餐Omakase$398. 我覺得CP值高,會繼續encore再幫襯。今晚仲升級海膽生蠔,味道鮮甜! 正, 刺身壽司樣樣都新鮮好味。
2023-07-15
2023-07-12 48 浏览
同事介紹這裡Lunch OMAKASE 高質抵食,試過果然冇介紹錯。壽司質素非常好,拖羅、海膽、新鮮大件又好食,只是飯稍𤔡「林」,刺身新鮮,茶碗蒸很軟滑,值得推薦。
  • 茶碗蒸
  • 拖羅
  • 刺身
2023-07-10 52 浏览
Came here to support their anniversary. Omakase under 400hkd with decent food quality and quantity. We ordered 2 Omakase, fried fish as starter, 1 whole sea urchin( fresh and creamy ) and draft beer. Staff very friendly and attentative. Must try matcha cotta.
2023-07-08
2023-07-09 76 浏览
聽朋友推介咗好耐,一直都想試試晴空嘅Lunch Omakase,悉逢有嘢做要去尖沙咀,特意去試一試!一進内店員已經好貼心咁準備餐具,今次目標明確,當然係揀Lunch Omakase ($398)前菜同茶碗蒸好快上到,正常發揮。刺身非常新鮮,有貝類、魚類、牡丹蝦,擺盤都好別出心裁👍🏻本身以為就到壽司,店員遞上佈滿海膽同三文魚籽嘅大牡丹蝦😳店員解釋本身係蠔嘅但唔當造所以無提供。海膽非常新鮮,好有喺日本嘅感覺。之後嚟嘅係大大粒炸到香脆嘅帆立貝,炸得香而不失鮮味,口感一流!食到已經非常滿足,六貫壽司亦令人眼前一亮!深海池魚、石斑、拖羅、星鰻、左口魚、海膽,用料上乘,呢個價錢絕對超值,而且用料非常新鮮,滿滿嘅驚喜😋最後以中拖羅手卷、麵豉湯,同埋抹茶奶凍甜品作結,成餐都感受到店方嘅誠意,而用餐期間店員添茶、上菜都非常快手👍🏻服務非常好,必定會再嚟幫襯!

2023-07-08
午餐
2023-06-23 111 浏览
端午節的一點甜頭盤刺身方面- 好新鮮 好鮮甜 擺盤設計都好靚壽司方面-🍣有一款係出面好小見 有驚喜 最緊要係甜品甜品甜品 🍮甜品方面-真係好好食🤤抹茶唔會太苦太甜環境方面-好整齊好乾淨,仲會播放純音樂,係店舖入面有一副好靚嘅富士山畫。洗手間就會爭啲男女廁各一格,但整體乾淨。服務方面-態度都非常好 會逐一介紹刺身嘅種類會主動幫手加茶同執枱。有一種放鬆嘅感覺 放慢腳步👣下午茶或者中午過黎 真係無得輸值得下次再黎🌝
端午節的一點甜
頭盤刺身方面- 好新鮮 好鮮甜 擺盤設計都好靚
壽司方面-🍣有一款係出面好小見 有驚喜
最緊要係甜品甜品甜品 🍮
甜品方面-真係好好食🤤抹茶唔會太苦太甜
洗手間就會爭啲男女廁各一格,但整體乾淨。
服務方面-態度都非常好 會逐一介紹刺身嘅種類
會主動幫手加茶同執枱。
有一種放鬆嘅感覺 放慢腳步👣
  • 拖羅
  • 刺身
  • 晴空特選刺身丼
2023-06-22 78 浏览
好鐘意去晴空日本料理食飯,壽司款式選擇多,刺身又新鮮,大大件,味道又鮮甜,另外仲有各款不同嘅小食,而海膽蟹肉炒飯,炒得好好食,味道吾咸,海膽同埋份量,亦都非常之多,