2023-06-27 137 浏览
難得入開大埔買泰國產品,行到熱熱地最好食泰國嘢啦!早排知道暢和號喺大埔開分店,當然坐低舒服食,呢度冷氣好涼快啊!雞公茶杯好可愛我叫咗3個店舖人氣推介食物,頭3位推介第一位涼伴沙薑豬手粒沙薑粒粒好開胃,我密密不停食豬手粒有咬口,勁補骨膠原,也是我的推介泰式滷水拼盤滷豬大腸、牛肚、豬肉粒、豬耳,好入味,鹹甜適中参巴波菜(辣)新鮮波菜配合參巴醬,辣味濃暢和去骨海南雞鮮嫩雞肉,肉質幼滑,配合三種醬汁食酥炸軟殼蟹喇沙好重本呀!原隻軟殼蟹,我超興奮。外面微微酥脆,不會太熱氣。喇沙少少辣,金邊粉細滑軟綿,是我的推介自製泰式凍奶茶奶茶香滑,有泰式風味泰式粉紅佳人顏色好吸引,略為甜了。(可能因為我走糖)今次有D食物未準備好,希望下次有蝦餅

雞公茶杯好可愛

我叫咗3個店舖人氣推介食物,頭3位

推介第一位涼伴沙薑豬手粒
沙薑粒粒好開胃,我密密不停食
豬手粒有咬口,勁補骨膠原,也是我的推介

泰式滷水拼盤
滷豬大腸、牛肚、豬肉粒、豬耳,好入味,鹹甜適中

参巴波菜(辣)
新鮮波菜配合參巴醬,辣味濃

暢和去骨海南雞
鮮嫩雞肉,肉質幼滑,配合三種醬汁食

酥炸軟殼蟹喇沙

自製泰式凍奶茶
奶茶香滑,有泰式風味

泰式粉紅佳人
顏色好吸引,略為甜了。(可能因為我走糖

今次有D食物未準備好,希望下次有蝦餅
2023-06-25
  • 酥炸軟殼蟹喇沙
  • 涼伴沙薑豬手粒
2023-06-12 240 浏览
大埔出名多小店,見到呢度長期都滿座,而且好多人排隊等外賣,品質應有一定嘅保證!最愛海南雞嘅我,當然要來探店啦!有實體Menu亦都可以用QR code點餐,非常快捷方便!泰式奶茶~為迎合返香港人,甜度有別於泰國當地,依然茶味香濃!暢和去骨海南雞飯~海南雞非常嫩滑,而且份量亦都很多!配上三個醬汁,任君選擇!一淡油飯配搭上雞肉,真係神仙食法,前菜同椰子湯味道亦都非常不俗!泰式滷水牛腱片~牛腱片非常夠味,口感柔軟之餘保留返應有既煙靭,微微濕潤嘅滷水汁,YYDS!叄巴菠菜~菠菜非常軟滑,一啲都唔老!配上獨特嘅叄巴醬,更覺惹味!酥炸軟殼蟹喇沙~軟殼蟹係原隻上!炸到酥脆之餘,配搭上微辣具椰香嘅喇沙湯底,整件事異常地夾!生炸香茅雞翼~由於雞翼會即炸、所以需時較耐,炸到外皮非常香脆,同時帶有少量香料,好味!🤤叫到成枱嘢食,都係呢個價錢,真係抵到爛!相信你都會成為我嘅飯堂😂

有實體Menu亦都可以用QR code點餐,非常快捷方便!

2023-06-11 158 浏览
一般都不喜歡寫差評,因為大家都要搵食,但你又收得貴,就唔該畀返相應嘅品質食材。主打laksa, 個湯底一般,跟即食粉冇乜分別。雞扒同豬扒真係嚇親,又乾又黑,我更肚餓都食唔落去。海南雞還可以,但跟餐的湯好貴嗎?一啖已喝完了。以為新小店會有驚喜,真係驚,再咁下去好快又鼎手。
外卖自取
2023-06-02 195 浏览
[ 暢和號 ]上網睇介紹大埔有間海南雞飯外賣店好出名,最近仲開咗堂食店舖,去食吓先。✿ 暢和去骨海南雞飯 $77點完好快上菜,雞飯份量頗多,建議食量細嘅叫少飯🤣🤣,油飯椰香味重,偏乾身既飯,比較有顆粒感。海南雞份量多,而且做得嫩滑👍🏻👍🏻另外仲附送青瓜&雞湯,抵食飽肚之選。✿ 生炸巨型香茅豬扒喇沙 $78喇沙可以選擇摻摻/淨米粉,湯底屬較辣嘅味道,而豬扒新鮮炸起,要預翻時間落單😇😇✿ 泰式滷水雙拼 $26作為店舖招牌菜,豬耳絲&豬大腸滷得入味,而且好淋身👍🏻,做得幾出色。✿ 涼拌青瓜🥒🥒 $22大大份涼拌青瓜,有大量蒜頭🧄&辣椒,非常清新爽口。✿ 泰式龍眼茶 +$12✿ 泰式傳統奶茶 +$12兩款泰式飲品,啱哂夏天解暑飲,勝在唔會過甜,龍眼茶有龍眼肉係底,而泰式奶茶夠香濃。總結🫦餐廳座位唔算好多,除咗堂食外都有唔少人選擇外賣,可見餐廳好受街坊歡迎👏🏻價錢親民,份量夠足。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿暢和號地址: 大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖電話: 60563806✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 暢和號 ]

✿ 暢和去骨海南雞飯 $77

✿ 生炸巨型香茅豬扒喇沙 $78

✿ 泰式滷水雙拼 $26

✿ 涼拌青瓜🥒🥒 $22
大大份涼拌青瓜,有大量蒜頭🧄&辣椒,非常清新爽口。

✿ 泰式龍眼茶 +$12

地址: 大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖
電話: 60563806
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-05-31 120 浏览
今日同工友經過呢間好似新開既雞飯店就入去試下環境幾光猛但出入有少少迫,坐低左又幾闊落柯打完大約7分鐘就黎左雞飯第一眼見到又會整得咁靚既堂食真係太雞餓拿拿聲食飯雞好滑夠味,佢個3色汁最鍾意酸辣果個今次叫左油飯,好香又有雞味見佢跟左個青瓜幾開胃幾好跟果個冬瓜湯好香胡椒味都好好飲埋單先知果陣做緊9折好似70蚊內左右(不過唔知依家有冇)果時仲好多人排緊隊就知冇簡錯題外話,見到好多人叫豬扒喇沙,豬扒好大塊,下次會再黎試下
今日同工友經過呢間好似新開既雞飯店就入去試下
環境幾光猛但出入有少少迫,坐低左又幾闊落
柯打完大約7分鐘就黎左雞飯
第一眼見到又會整得咁靚既堂食
真係太雞餓拿拿聲食飯
雞好滑夠味,佢個3色汁最鍾意酸辣果個
今次叫左油飯,好香又有雞味
見佢跟左個青瓜幾開胃幾好
跟果個冬瓜湯好香胡椒味都好好飲
題外話,見到好多人叫豬扒喇沙,豬扒好大塊,下次會再黎試下
去骨海南雞飯油飯
2023-05-20
去骨海南雞飯油飯
  • 海南雞飯
2023-05-31 92 浏览
呢間餐廳係大中有外賣分店,平時都見好多人排隊外賣~宜家係太和有門店啦😚首先當然要試招牌暢和去骨海南雞😼最鍾意去骨系列😂啖啖肉,雞肉非常之嫩,個份量都唔錯!配三款醬汁有唔同既風味~另外海南雞配油飯係基本😋生炸巨型香茅豬扒配喇沙麵🍜我覺得呢個係必食~超級大份🤣首先香茅豬扒新鮮炸出十分香口,麵揀佐滲滲係油麵加米粉,加埋芽菜口感更豐富👍湯底香滑又濃,忍唔住飲多幾啖😂入面仲有d魚片增加成碗麵既鮮味~小食揀佐泰式鹵水拼盤~有豬耳、牛肚、豬腸等😼滷得好入味唔會死鹹,入面有一款滷味一定有你中意😚涼拌沙薑豬手粒諗住豬手粒啦,可能細細塊咁😂點知唔係😛沙薑雞翼食得多,估唔到搭豬手都幾襯👍🏻豬手爽脆香口,相當滿足!最後都幾推薦呢間餐廳~價格都相對親民,夜晚黎餐廳坐滿嗮都幾受歡迎,仲有好多街坊外賣😼推薦!

涼拌沙薑豬手粒

2023-05-13 182 浏览
暢和號終於開分店啦😍 之前只有外賣店,呢間分店就可以堂食👍🏻 菜式有更多選擇!招牌去骨海南雞飯一定要點~除此之外我地仲點咗海南雞蝦油撈麵,生炸巨型香茅豬扒同參巴西生菜,飲品就加配咗泰式傅統奶茶和泰式粉紅佳人。✪ 去骨海南雞飯 ⌫ 💲65香噴噴嘅油飯,帶淡淡香茅同椰香味道。滑嫩嘅海南雞肉,搭配上色澤鮮艷嘅青瓜、蕃茄,賣相已經好吸引!雞肉好嫩,我最中意係點薑蓉,香濃惹味。雞飯包咗冬瓜雞湯,味道清新。💲12加配泰式傅統奶茶,口感順滑,甜度剛好。✪ 海南雞蝦油撈麵 ⌫ 💲77蝦油撈麵好邪惡。香氣四溢嘅蝦油令人垂涎欲滴!麵條口感彈牙有嚼勁,充滿了蝦油的香氣,好好味。💲12加配泰式粉紅佳人,草莓牛奶顏色粉嫩,味道甜甜地。✪生炸巨型香茅豬扒 ⌫ 💲38豬扒好大塊,外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,加上香氣撲鼻的香茅,好惹味。✪ 參巴西生菜 ⌫ 💲25生菜鮮嫩爽脆,配上參巴醬汁,非常香辣開胃。【 暢和號 】📌 大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖

✪ 去骨海南雞飯 ⌫ 💲65

✪ 海南雞蝦油撈麵 ⌫ 💲77

✪生炸巨型香茅豬扒 ⌫ 💲38

✪ 參巴西生菜 ⌫ 💲25
生菜鮮嫩爽脆,配上參巴醬汁,非常香辣開胃。

【 暢和號 】
📌 大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖
2023-05-09 111 浏览
今日去探朋友,出咗地鐵站無幾耐,見到附近有間食泰式海南雞飯嘅小店。店內有幾張枱,環境舒適,用Qrcode 落單,肚仔餓叫咗幾款野食,豐富又美味必食 [ 暢和去骨海南雞飯 $77 ] 可選油飯or白飯,我就揀咗白飯,去骨海南雞口感超嫩滑,份量仲好多,配有三款醬汁:酸辣汁、薑蓉、黑醬油,配搭埋涼拌青瓜,爽辣好味。餐飲就叫咗杯 [ 泰式龍眼茶 +$12 ] 清甜又解渴,仲有粒粒爽甜龍眼肉食得唔夠喉,最後叫咗幾款小食,有大大碟嘅 [ 涼拌青瓜 $22 ] 份量好多,味道係微辣,每一舊咬落去都口感爽脆。叫咗隻 [ 泰式滷蛋 $6 ] 夠入味,口感滑嫩。仲叫咗碟 [ 泰式滷水雙拼 $26 ] 兩款份量都好多,豬大腸:口感有嚼勁,鹹香口感、豬耳絲:又韌又脆,富含膠質暢和號大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖

暢和號
大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖
2023-05-06
  • 泰式龍眼茶
  • 涼拌青瓜
  • 泰式滷水雙拼
  • 暢和去骨海南雞飯
2023-05-04 172 浏览
見到呢間新開小店座無虛席,而且仲有人等外賣,就知道應該係好嘢😁睇返餐牌價錢親民,果段光顧!😝泰式龍眼茶、泰式奶茶~兩款飲品甜度適中,龍眼茶帶清甜,而泰式奶茶帶有濃濃奶香😬香茅雞翼~雞翼非常香脆,外脆內嫩,香料味道突出!叁巴醬菠菜~叁巴醬非常惹味,配上柔軟嘅菠菜,推薦!暢和去骨海南雞飯~由於怕肥,所以揀咗白飯(其實有啲後悔,見到隔籬枱嘅油飯,非常吸引)海南雞非常嫩滑,而且沾上醬汁可以錦上添花😍配搭嘅一碗椰子雞湯帶清甜,而且口感清爽,有驚喜!!香茅豬扒喇沙滲滲~炸豬扒非常夠味,顏色漂亮,而且碎上,一口一件非常方便👍🏻 滲滲係指兩種麵底,口感特別~喇沙湯底非常濃郁,椰味香濃,微辣口味,令人越食越想食!

香茅雞翼~雞翼非常香脆,外脆內嫩,香料味道突出!

叁巴醬菠菜~叁巴醬非常惹味,配上柔軟嘅菠菜,推薦!

知道開咗係公司附近,試業去試買預咗耐小小唔緊要,我order 兩個雞髀飯外賣 ,同大埔廣場爭咗10蚊個飯😓我都係食外賣啫唔緊要,要兩個雞髀飯比錯一份雞胸,外賣正價加2蚊冇湯,收正價堂食有湯有配菜🙃建議堂食,外賣都係行返去另外一間舖🌝🥲
建議堂食,外賣都係行返去另外一間舖🌝
🥲

2023-04-02
20 分钟 (外卖自取)