2018-06-21 937 浏览
作为面痴…一直想试这店,通过app送餐…一次把这店的招牌食物全试:先说醉鸡…名不虚传…酒香四盈…滑嫩可口…面…粗幼都试了…一般…但不差…猪杂…处理得好…猪润爽口…猪肺洗得很干净…粉肠还成…唯一可惜:不是用传统的猪骨汤配西洋菜…配云吞面的大地鱼汤…味道很怪…猪手…很稔…南乳味很香…卤水猪头肉…两个字…好食∴云吞:一般∴虾子捞面…不是最好的…但还可以…唯一是虾子捞面…必须要够油…最妈用猪油…这店用油很少:太干了…最后一赞…红枣糕…必试…这店收藏了
2018-06-15
  • 猪头肉…红枣糕
2018-04-23 1029 浏览
無意間發現左呢間面店,因為位置於斜路,平時好少會過去!門口已經貼滿左餐牌同食物介紹,成功吸引左我地入去!原來呢間鋪頭係元朗都有分店,而想起元朗我就掛某間店既新鮮醉雞,呢度原來都出名醉雞,咁當然要試試!1.剩豬雜份量適中,因為我唔太食,但男友話唔錯2.牛筋面,好軟滑,岩晒我唷味3.醉雞呢個好好味呀,啲雞入晒味,而且滑得黎又冇咬口,重要係酒味岩岩好,有時食醉雞酒味太重,會好影響味道4.蜆介鯪魚球新鮮炸好,加埋蜆介,好味好味5.焗魚腸呢個菜式已經買少見少,難得呢度有,仲要做得好好味總結黎講,水準之上,而且價錢相宜,值得一試呀
,呢度原來都出名醉雞,咁當然要試試!

1.剩豬雜
份量適中,因為我唔太食,但男友話唔錯

2.牛筋面,好軟滑,岩晒我唷味

3.醉雞

4.蜆介鯪魚球
新鮮炸好,加埋蜆介,好味好味

5.焗魚腸
呢個菜式已經買少見少,難得呢度有,仲要做得好好味

總結黎講,水準之上,而且價錢相宜,值得一試呀
2018-02-12 1053 浏览
今日買完野去左家麵館食晏 叫左個餐加碟菜 估唔到又幾好食 佢既花鵰醉雞充滿酒香 雞肉嫩口 而豬頭肉 煙韌彈牙 份量又多 兩樣都好岩我口味 重頭戲就係蝦子撈麵連埋碗湯 碗湯唔係用味精而係用大地魚去熬制 充滿鮮味 認真不錯 成碗比我飲埋 哈哈
今日買完野去左家麵館食晏 叫左個餐加碟菜 估唔到又幾好食

花鵰醉雞
一個細蓉的故事
花鵰醉雞
一個細蓉的故事
2017-12-07 848 浏览
I have been here multiple times, and if you know Hong Kong you know there is lots of options so it has to be delicious!Firstly you will actually have good service here the staff smiles and pays attention to you. Quite unlike the rest of HK restaurants! The food is exceptionally delicious a personal favourite is the beef brisket with noodles which will appeal to Western palette. For those who really want a HK experience you can get some of the waitress recommendations and try the pork face! There

There is also a great selection of drinks too. Nice coffee here too.

If you want real HK food at a cheap price that you will really enjoy make sure you go here ASAP!
  • Beef Brisket Noodles
2017-11-05 876 浏览
平日星期四1:30pm,有幾台客,點餐後過多陣就坐滿,好彩早左少少入牆上都貼左好多訪問報導同菜色點左一人餐,花雕醉雞蝦子撈麵,滷水豬頭肉,熱朱古力 $58+6=64d野食黎齊嘅合照醉雞,有骨雞脾,有淡淡嘅酒香,有雞味,唔會鹹,夠晒滑,正蝦子撈麵,上菜時店員有講話如果覺得d麵乾可以加d湯,麵有咬口,好香湯好清,咬埋d韮黃,成口都充滿香味滷水豬頭肉都相當出色,彈口,唔會好鹹,有新鮮生菜絲墊底,既美觀,又能refresh下個口,有驚喜生雲吞一打,皮薄,滑,標準一口雲吞,肉札實,味道ok,不過自己對呢個質感麻麻地

牆上都貼左好多訪問報導同菜色

一人餐

d野食黎齊嘅合照
花雕醉雞

醉雞,有骨雞脾,有淡淡嘅酒香,有雞味,唔會鹹,夠晒滑,正

蝦子撈麵

湯好清,咬埋d韮黃,成口都充滿香味

生雲吞一打

2017-11-02
一人餐
花雕醉雞
蝦子撈麵
生雲吞一打
  • 滷水豬頭肉
2017-09-27 799 浏览
今晚難得一個人食飯,但又不是十分肚餓,一路行一路睇,終於行到去石塘咀,突然想起山道開了一間以豬雜,雲呑麵,紅棗糕,為名的小店!進到去,的的式式的小店,原來有很多種類的食物!看見餐牌,有一個人的套餐!價錢經濟便宜!其實很想試一下他們的雲呑,但礙於午餐已吃了雲呑,正巧,小店的一人餐裡的主食有客家咸雞、沙薑雞及醉雞,以及亦都有豬雜套餐!整個餐裡,有主食、一碗粉麵、一個小食和一杯飲品!我選擇了主食的客家咸雞,以及小食的豬頭肉!先說說個粉麵先,雖然是一碗淨面,但湯底很有大地魚的味道!可以說是清甜香口!再説主食,鹹雞味道不太鹹,但可看見廚師的細心度,是去骨的!簡直令我驚喜!最後,豬頭肉!爽口入味,咬落口不覺油膩!在止,想藉著這個平台讚揚一下店員!有禮貌,亦落意細心聽取意見!
進到去,的的式式的小店,原來有很多種類的食物!
看見餐牌,有一個人的套餐!價錢經濟便宜!
整個餐裡,有主食、一碗粉麵、一個小食和一杯飲品!
我選擇了主食的客家咸雞,以及小食的豬頭肉!

最後,豬頭肉!爽口入味,咬落口不覺油膩!

客家鹹雞
鹹雞套餐
客家鹹雞
鹹雞套餐
2017-08-23 711 浏览
好少去山道食飯,估唔到都開咗好幾間食肆,全部都係輕食為主,今次就試咗間新開有蝦籽撈麵食嘅麵家。台山蠔缽 $48主要食材有雞蛋、蠔仔、芫茜,感覺將禾蟲缽仔嘅禾蟲改為蠔仔,味道較易入口,一d都唔腥,但蠔仔唔多,所以唔多值呢個價錢,可以不試。豬肺蝦籽撈麵 $36豬肺好乾淨好好味,估唔到响呢度食到咁多工序嘅靚豬肺,蝦籽本身份量好少,但可要求加,而麵實在太乾身,再加上無剪開,搞到好似乾哽同食得狼狽豬肝蝦籽撈麵 $36豬肝同樣出色,因為黃沙肝關係,特別好味同無筋,蝦籽味道唔太突出,下次都係試湯麵好喇餐飲凍菜蜜加 $6二人共消費:$126

台山蠔缽 $48

豬肺蝦籽撈麵 $36

豬肝蝦籽撈麵 $36

餐飲凍菜蜜加 $6

二人共消費:$126
2017-08-16
2017-07-19 830 浏览
同友人行開西環果頭,見到間餐廳有張貼週刊同埋報章介紹,原來新開嘅餐廳,連招牌都未拆,初初都以為未開始營業。我地問返服務員話開左都未夠一個月,佢地等緊個吉日先開牌。友人俾佢果個豬雜吸引住,而我對佢地既紅棗糕就好有興趣。於是餐廳12點開鋪,我地就入去坐底左啦,餐廳地方唔大,可以坐14個人左右。餐廳廚房係算半開式,會比較大油煙,不過都可以接受。佢個餐牌寫話最出名係馳名醉雞有例牌,半隻,一隻,唔想食咁多就可以淨叫當小食。或者又可以試下花雕醉雞翼(3隻/$20, 5隻/$32)。不過佢地無套餐,都要另外加錢,加粉麵$10或者加撈麵$15,配埋飲品$6/特飲$7,我嗌左杯熱檸賓立。竹昇麵—傳統既竹昇麵要用一邊大腿坐在一條約兩米長的竹筒上,用腳來回不停壓麵團。每一水麵搞半個鐘左右打麵,是一種廣東的手藝,唔係周圍都有得食。我同友人就揀個左個蝦子麵,友人話差d醬油味比較淡。如果有埋薑蔥撈麵就仲正!配一碗湯,湯底清清地,無咩特別,麵都幾有咬口。紅棗糕(1份/$15,1底$60)6吋左右聽服務員介紹,佢地紅棗糕同出面好唔同,紅棗全部去皮、磨皮成茸再蒸,真係好考工夫同心機,廿聽落都覺得要整好內。紅棗糕整出黎個

(1份/$15,1底$60)6吋左右

服務員介紹,佢地紅棗糕同出面好唔同,紅棗全部去皮、磨皮成茸再蒸,真係好考工夫同心機,廿聽落都覺得要整好內。紅棗糕整出黎個樣唔似一般酒樓果隻,聞落去甜糯芳香,食落去好煙韌,但又唔會黏牙,有黑糖既味道,值得推薦!
不過真係好細舊,要慢慢食,試清楚佢果種滋味,一舊真係唔夠食!紅棗糕對於女士補血一流,下次要買返底俾屋企人試下先!

如果撞岩,星期五、六、日我都想試下佢地話限量供應碗仔翅$20碗,睇返佢地推薦,內面係魚翅加雞湯雞脾絲加埋蛋花熬出黎,今日無緣,下次再黎!

2017-07-18
  • 沙薑鳳爪