2019-05-25 774 浏览
今天跟友人到V City 逛街經過曲奇四重奏Display出來的曲奇十分吸引所以便入去一試試了幾款之後便決定要買一盒回家慢慢品嚐🍽雜錦曲奇-9味正方形盒裝一打開就見到中間很有心思地畫上哈哈笑曲奇全部細細塊 排列整齊很香牛油香 食落牛油味重個人最喜歡朱古力曲奇朱古力味十分濃郁曲奇價錢為$188全店共有二十多款的曲奇可以先到店鋪試食 試岩才買店員的服務亦很好聽聞此店出品的蝴蝶酥也十分有水準下次有機會一定要試試
今天跟友人到V City 逛街
經過曲奇四重奏
Display出來的曲奇十分吸引
所以便入去一試
試了幾款之後
便決定要買一盒回家慢慢品嚐

🍽雜錦曲奇-9味
正方形盒裝
一打開就見到中間很有心思地畫上哈哈笑
曲奇全部細細塊 排列整齊

店員的服務亦很好
聽聞此店出品的蝴蝶酥也十分有水準
下次有機會一定要試試
2019-05-11 336 浏览
尋日經過屯門V City,見到有笑哈哈曲其餅,諗起有同事超愛笑哈哈公仔,所以買嚟開心share!我試唔晒咁多塊,食左朱古力,綠茶,2款都好濃味,有同事話開心果味都好正,聽講蝴蝶酥都好出色,一於下次試下先!
2018-11-21 448 浏览
間唔中都會去曲奇四重奏買蝴蝶酥食,雖然價錢都唔平,但係質素真係幾高。蝴蝶酥好有牛油香,亦都好有層次,一咬落去口感好豐富,會食完一舊又一舊,停唔到口,所以會一直回購。
2016-02-17 2240 浏览
是日係初七人日又係情人節 豬先生送上一盒曲奇四重奏嘅蝴蝶酥心心眼 不過呢 係買比豬小姐媽媽嘅 係其中一樣上尼拜年嘅賀禮好彩豬小姐都有禮物收姐 雖然話買比媽媽姐 但一於少理照食!題外話太多 入番正題先 尼盒叫''雜錦酥盒'' 鐵罐係薰衣草紫 好靚靚 平實高貴 裏面有本書仔介紹下店鋪嘅產品同地址等等嘅一共有四隻唔同味嘅蝴蝶酥 包括原味 黃金亞麻籽 黑白芝麻 椰絲芝麻味 加上兩款酥條 玉桂及杏仁味 其實本身食開嘅原味蝴蝶酥已經覺得好出色 係數一數二咁好味 今次嘅尼盒仲成四隻味加兩隻酥條 一盒滿足哂試六隻味嘅願望 呀! 蓋一開 即索到濃郁嘅牛油味 攞左塊原味食 依然美味 金黃嘅佢酥皮好薄 咬落口感酥脆 感覺好有層次 到黃金亞麻籽味啦 其實食落幾似芝麻味 味道唔算太特別 不過亞麻籽係好健康嘅用料 食多啲無妨呀 再試下黑白芝麻味 上面加左果皮蓉 芝麻嘅香口同果皮蓉嘅清新 配撘唔錯 而椰絲芝麻味係用上最多餡料嘅一隻 亦係最甜嘅一隻 椰絲香甜 芝麻潤香 但真係偏甜呢 豬小姐人最喜歡黑白芝麻味 層次分明又可口 媽媽就覺得亞麻籽幾唔錯啦 甜度剛好 味道夠天然兩款酥條一樣得形狀好似百力滋咁 好過癮 玉桂酥條
是日係初七人日又係情人節
豬先生送上一盒曲奇四重奏嘅蝴蝶酥
心心眼
不過呢 係買比豬小姐媽媽嘅
係其中一樣上尼拜年嘅賀禮
好彩豬小姐都有禮物收姐
雖然話買比媽媽姐 但一於少理照食!
雜錦酥盒

酥條
兩款酥條一樣得
形狀好似百力滋咁 好過癮
玉桂酥條加入榛子同玉桂糖粉而杏仁酥條就加入白色糖粒同杏仁
味道豐富突出 鐘意玉桂同杏仁尼兩種食材嘅朋友 一定會食唔停口姐

豬小姐比較專一 最愛仍是原味蝴蝶酥

情人节
雜錦酥盒
酥條
2015-03-20 1725 浏览
是這樣的,老公今天回家帶了美味的芝士味麻糰,兩兄妹都吃到好上癮,突然又讓我想起曲奇四重奏這款美味的芝士蝴蝶酥了~蝴蝶酥一般都是甜的,但曲奇四重奏卻推出多款特別口味;在最近的農曆新年,多得食友的心意,帶來了芝士味的蝴蝶酥,令人一吃傾心! 香脆的蝴蝶酥上,加上香濃的芝士絲,清清脆脆、可口同時帶一份鹹香,比起甜味的蝴蝶酥更讓人吃不停口! 結果,這份蝴蝶酥比起當日任何一款甜品、咸點更快速清碟。推介給大家!

芝士味蝴蝶酥

2015-02-22
芝士味蝴蝶酥
2014-10-19 1128 浏览
自從由九龍城一路開到周圍都有分店後已經係第一次幫襯其實相比以前,感覺真係唔同左,無以前咁好食當然,比好多間來講, 水準仍然係上流級別一層一層夠化,夠鬆,而且脆甜度偏甜左少少,沙糖粒偏大食左係唔會飽既, 但以零食咁去食既話係OK既味道仍然幾好
自從由九龍城一路開到周圍都有分店後
已經係第一次幫襯
其實相比以前,感覺真係唔同左,無以前咁好食
當然,比好多間來講, 水準仍然係上流級別
一層一層夠化,夠鬆,而且脆
甜度偏甜左少少,沙糖粒偏大
食左係唔會飽既, 但以零食咁去食既話係OK既
味道仍然幾好

2014-10-18
2014-09-10 1031 浏览
第一次偶遇曲奇回重奏,是在數年前。當時尖沙咀新店剛開幕,還遇上老闆娘謝寧,靦腆地要求合照。很親切的人,跟港姐的偶遇加上蝴蝶酥的美味,讓我念念不忘。朋友到訪,準備招呼朋友的茶點,便準備了曲奇四重奏的蝴蝶酥。一包有十多塊,很快便被吃清光。這兒的蝴蝶酥有牛油的酥香,卻不算膩,較為清怡。心型的酥邊灑上點點粗糖,不會太死甜,但能增添口感。吃多了也不會覺得膩,適合愛健康但嘴饞的人。
第一次偶遇曲奇回重奏,是在數年前。
當時尖沙咀新店剛開幕,還遇上老闆娘謝寧,靦腆地要求合照。
很親切的人,跟港姐的偶遇加上蝴蝶酥的美味,讓我念念不忘。
朋友到訪,準備招呼朋友的茶點,便準備了曲奇四重奏的蝴蝶酥。
一包有十多塊,很快便被吃清光。

這兒的蝴蝶酥有牛油的酥香,卻不算膩,較為清怡。
心型的酥邊灑上點點粗糖,不會太死甜,但能增添口感。
吃多了也不會覺得膩,適合愛健康但嘴饞的人。
2014-09-03
$50 (其他)
2014-07-29 909 浏览
一心諗著買蝴蝶酥,所以一入去便先試食了3款蝴蝶酥。試食第一塊一個金啡色頭髮的女店員已企在我側邊不停掃我因試食而跌落地的餅碎,試食第二款已問我睇arm邊款,又再掃一次地(難道試了2款,一定有一款合我口味?)試第三款就話等佢幫我拎。到比錢買了第三款時問佢D酥可以留幾耐,佢望都唔望你去答你,說話態度又寸寸地。總之成個感覺就好似不歡迎試食咁,但明明就是自助試食區。這服務員的態度真的趕客。話説回來今次買的黃金亞麻籽蝴蝶酥味道不錯,習香、甜、脆於一身。食物質素不容置疑,但服務就真係有問題,希望店主能正視一下!
一心諗著買蝴蝶酥
2014-07-26
2014-05-08 497 浏览
因公司經常有人請食,故仍未自己買過,不過人多分享故未試齊味道,今次竟收到友人送我一盒,好開心!包庄大方,打開見到開心公仔曲奇更開心!整體牛油香,夠鬆脆,不過都係蝴蝶酥好味D!
包庄大方,打開見到開心公仔曲奇更開心!
整體牛油香,夠鬆脆,不過都係蝴蝶酥好味D!
2014-05-08
2013-11-23 448 浏览
今天踩入屯門的V  City 巡視,發現原來曲奇4重奏已在這裡插旗,當然要入去買我至愛的蝴蝶酥店舖光潔整齊,與其它分店一樣擺放了多個瓶子盛滿各式曲奇和蝴蝶酥供顧客試味。各位可以慢慢試,店員是不會打擾大家,早已鎖定目標的我也不執輸試吃了多款曲奇試完便出手購買。雖然分兩次便可把整罐蝴蝶酥幹掉,但是罐裝比袋裝更可保存食物的香脆。罐內含的簡介,真是唔睇唔知,一睇嚇親人,原來曲奇款式多達23款,而蝴蝶酥就有5款,另外還有玉桂酥條和杏仁酥條。標榜“以極薄酥皮,重複對摺“的蝴蝶酥色澤金黃,鬆化香脆,脆口香甜,有外表有內涵。吃好味的食物通常要付出代價,以酥皮、牛油、蜜糖和砂糖製成的蝴蝶酥屬高糖,高熱量的甜點,多食會變成肥蝴蝶,吃掉這盒便要與他暫別段日子

2013-11-17
2013-09-02 295 浏览
2013-09-01  星期日  天晴  下午六時二十分已經是暑假的最後一天,功課幾乎沒有做過,一般學生理應心急如焚,快快翻開課本埋頭苦幹。但小編仍優遊自在,對暑假戀戀不捨 ,思索最後一天該如何盡興 。咦!小編突然想起屯門的大型商場最近開幕了,那就趁著小編最後一天的假期去遊覽一番 。商場內華麗裝潢,仍有一些店鋪未開業,有天橋接駁其他商場,又位於西鐵站,交通便利 。經過曲奇四重奏,看見人頭湧湧,好奇的小編二話不說便栽頭瞧瞧去 。原來店內擺放著所有曲奇餅,任由各位顧客試吃 ,還有職員專把曲奇夾到顧客手上,十分細心 。小編也隨大伙兒不客氣地向職員要求試食 ,職員還主動推介店內主打—— 蝴蝶酥 。黑合桃蝴蝶酥蝴蝶酥十分酥化但又不會散開 吃到中間有合桃碎,發出淡淡合桃香,合桃碎不會太硬,讚 !朱古力粟米片是一款脆身曲奇,朱古力十分香濃 ,較甜。需細心品嚐才隱約嚐出粟米片的口感,但粟米片的味道已完全被朱古力蓋過 ,吃到最後勉強嚐到粟米片的味道,硬要讚它的話算是有層次吧。海鹽朱古力是一款鬆化曲奇,鬆化程度當然不及蝴蝶酥。同樣朱古力十分香濃,而且甜度和鹹味適中 ,可能有海鹽中和朱古力的甜度,而且有海鹽
2013-09-01  星期日  天晴  下午六時二十分

但小編仍優遊自在,對暑假戀戀不捨
,思索最後一天該如何盡興

原來店內擺放著所有曲奇餅,任由各位顧客試吃
,還有職員專把曲奇夾到顧客手上,十分細心

小編也隨大伙兒不客氣地向職員要求試食
,職員還主動推介店內主打—— 蝴蝶酥

黑合桃蝴蝶酥
蝴蝶酥十分酥化但又不會散開
吃到中間有合桃碎,發出淡淡合桃香,合桃碎不會太硬,讚

朱古力粟米片
是一款脆身曲奇,朱古力十分香濃
,較甜。
,吃到最後勉強嚐到粟米片的味道,硬要讚它的話算是有層次吧。

海鹽朱古力
是一款鬆化曲奇,鬆化程度當然不及蝴蝶酥。
同樣朱古力十分香濃,而且甜度和鹹味適中
,可能有海鹽中和朱古力的甜度,而且有海鹽調味更顯朱古力的香濃
,絕配
,不過小編希望能再鬆化一點
試食過後細心一看,店鋪不算大,燈光用黃燈,感覺親切溫暖

衛生挺好,試吃的桌子只有少量曲奇碎,陳列架上的曲奇也擺放得十分整齊

職員服務態度很好
,雖不斷要求試各款曲奇﹙還要不只小編﹚,職員仍不厭其煩笑容滿面,值得一讚

而且每塊試食的蝴蝶酥有整整的半塊
,每天需大量供應仍豪氣依然
,大大滿足了小編

在試吃期間小編看到不少一心只為討曲奇而要求職員夾東夾西的顧客,嚐到飽飽然後慢條斯理的離去,小編替他們感到不爽卻又無可奈何

然而,職員仍保持一貫有禮的態度
,令小編想起梁啟超先生的文章《敬業與樂業》當中的「把一種勞作做到圓滿惟一的祕訣就是忠實,忠實從心理上發出來的便是敬。」
職員忠於工作,將全副精力集中到服務顧客,盡責友善
,小編佩服之餘更感受到以客為先,顧客至上的待人態度
海鹽朱古力
最後,小編買了海鹽朱古力 $68 ,付款時職員提點小編若打開了曲奇需放在雪櫃,最多可存一個月。
小編微微點頭回答那溫馨提示,滿心歡喜地回家了
2013-09-01
2013-08-09 197 浏览
蝴蝶酥賣相精緻,酥脆鬆化,唔會太甜,水凖不俗。試了幾款曲奇,最後選了開心果。曲奇中加了開心果碎和朱古力豆,層次感相比起來豐富了不少。味道是不錯的,只是價錢亦不便宜,值不值就見仁見智了。還好店內可免費試食,大可吃過夠來個心靈上的慰藉。XD
蝴蝶酥賣相精緻,酥脆鬆化,唔會太甜,水凖不俗。
試了幾款曲奇,最後選了開心果。
曲奇中加了開心果碎和朱古力豆,層次感相比起來豐富了不少。