2023-04-04 291 浏览
本來叫兩個海南雞加豬手套餐(盛惠$144),阿姐好殷勤咁話「你哋叫兩個套餐不如叫半隻雞加個例牌豬手仲抵食」,我問佢有無飯佢話油飯都係$18碗, 跟住我無問價錢就話好吖, 去比錢埋單$204….. 我問阿姐又話抵食d,點解仲貴咗嘅? 阿姐話咁你份量多咗嘛….. 我無糾纏落去…. 我心目中嘅抵食係唔會由原本$144 變咗$204蚊….
2023-04-04
外卖自取
今日中午去食飯,有個戴眼鏡馬尾的肥女侍應態度非常惡劣,明明自己走過來落單,我想講食咩時就粗暴打斷我話未得住,咁佢走過來做咩?跟住我話想要青咖喱豬頸肉飯就大大聲話只可以配黃咖喱,明明就有青咖喱賣一勺上碟就係。佢係都話無都算,但態度奇差,佢講個d「唔該」、「唔好意思」全部言不由衷,根本係度寸緊個客。大家以後不要幫襯!好多師兄之前都話侍應態度差但食物正常,我實測過完全明白呢個事實。香港地生活迫人,但侍應點解要發洩係客人度,大家都係打份工,相煎何太急!

這店吃了兩至三年,一直食物和服務都是一流,過往有位擬似服務經理,服務真是好到冇得頂。但約半年前來了一位擬似光頭經理侍應管理。服務急轉直下,例如:叫杯水,好像有仇,黑口黑臉,最後水也沒送上。飯來時,把食物大力「丟」在枱上⋯⋯。埋單也一言不發。又有一次擬似老闆出現,才發現那位光頭侍應原來會講「唔該」,但真是很作狀。最後一次幫襯時更多了一位沒禮貌小伙計,又是把餐牌「丟」在桌上。除非換伙計,否則以後也不再幫襯。

2022-12-05 370 浏览
今日黎到銅鑼灣, 見到有間泰國菜 決定入去試下!今次試咗佢哋嘅個冬陰公雞扒飯,配泰式凍檸茶少甜少冰。🥳🥳🥳冬陰功雞扒飯嘅冬陰公汁完全唔辣,入邊有勁多香草同蘑菇顯得湯底相當入味。另外,雞扒炸得外脆內嫩,咬落去有香脆滑嫩既肉汁別晒出嚟。😄😄😄😄但係泰式凍檸茶相對較甜 🥲🥲即使小甜齊偏甜。 環境方面午市嚟講都相當多人😯😯😯除此之外,佢亦都推出咗好多唔同嘅午市套餐,包括黃咖喱牛三寶飯都相當出名!😘
今日黎到銅鑼灣, 見到有間泰國菜 決定入去試下!
2022-11-20 317 浏览
食物點了冬薩公湯底,基本上沒冬薩公味也沒有辣味 , 炸豆腐就放在湯內浸住上,豬頸肉只得兩舊。都算了,非常認同有其他食評說侍應態度差! 大家認住個光頭佬侍應啦!食氣都食飽!
2022-10-24 387 浏览
我買前睇咗好多食評先買,見好多人話職員態度差,但我去買外賣serve我嗰個超好,可能差嗰啲抄哂😂佢好好禮貌,好醒神,處事好彈性。仲主動問我住邊,遠仲幫我包一包飲品好貼心。Anyways,啲雞夠香同埋份量足,奶茶好香椰奶味。但嫌啲飯唔夠,可能堂食會多啲。

Anyways,啲雞夠香同埋份量足,奶茶好香椰奶味。
但嫌啲飯唔夠,可能堂食會多啲。

2022-10-18 216 浏览
美食日記1️⃣5️⃣🍽早午餐輕食、下午茶、泰式料理我們吃泰式🍲,主打的商品是早午餐以及下午茶,但泰式料理的評價也是好評流傳很久,這次就起來品嚐看看~🍗泰式椒麻雞泰式椒麻醬是很常吃到的口味,雞肉超級嫩,鮮嫩多汁,沒有吃到雞的腥味,整個的地方就是外皮有點嫩嫩的,口感上很享受🤨🐷南洋豬五花南洋風味的炒五花肉,椰奶的濃郁味道有表現出來~五花肉還是算好咬的豬肉,洋蔥的量也很適當🦐月亮蝦餅泰式醬料選得好,料理就成功一半,酸酸甜甜的滋味 絕對是月亮蝦餅沒錯,外科酥脆內裡Q彈,是來店時不錯的選擇🥰✨整體評價我們是一間很精美的餐廳,餐點超級美味,裝潢跟餐點樣子是絕對值得拍起來留念的,如果今晚想來點漂亮的地方放鬆心情,的確是一個蠻好的去處~💰價格:🌝🌝🌝🌑🌑👩🏻‍🍳服務:🌝🌝🌝🌝🌑🥙餐點:🌝🌝🌝🌝🌑🏅CP值:🌝🌝🌝🌝🌑
美食日記1️⃣5️⃣

🍽早午餐輕食、下午茶、泰式料理

🍗泰式椒麻雞

👩🏻‍🍳服務:🌝🌝🌝🌝🌑
🥙餐點:🌝🌝🌝🌝🌑
🏅CP值:🌝🌝🌝🌝🌑
2022-10-04 187 浏览
烤豬頰肉口感與風味都相當讚,蘸上醬料後又更上層樓,非常好吃!店裡的泰奶與綠咖哩也很推,蔬菜也都超新鮮,加上整個店從環境氛圍到餐食飲品美感都好,下午來個晚午餐實在身心舒爽~古咖啡使用的是手工沖泡方式,磨好的咖啡粉放進布製的濾袋裡,用熱開水沖泡到錫壺裡,滿後再回沖到另一個錫壺,如此幾次沖泡,再加進放有煉乳的玻璃杯裡,就是泰國所謂的古式咖啡,味道濃郁!*無提供訂位以及電話服務,去之前請自行參照店家網路資訊。———鮮翠的菜葉與烤得恰到好處瓜果讓人嘴角上揚。牛肋條肉口感絕佳,配上辣度頗夠的綠咖哩相當過癮!———
*無提供訂位以及電話服務,去之前請自行參照店家網路資訊。
2022-09-21 225 浏览
話說呢間不嬲服務態度都差,但買過幾次覺得味道ok又近公司,咪諗住忍下去買個外賣,呆等左5分鐘都冇人理(可能因為我得一張單唔係大客啦),咪諗住走先下次再食,我係一句聲都冇出過默默地走,點知個待應大大聲話:唔好意思呀,下次唔好再黎!其實呢間食物ok, 但我今次真係頂唔順d服務態度,嬲到要上黎打食評,完全係俾錢買難受,仲要叫客唔好再黎,真係聞所未聞。我真係以後唔會再去 (雖然人地大餐廳唔care)🙂🙂🙂 大家想俾人黑口黑面既可以一試 🙂🙂🙂🙂

2022-09-10 217 浏览
今日個lunch有啲趕自己一個食諗住求其搵啲嘢食,係門口望下個menu,ok wo一入去已經同我講中秋節快樂,可能待應見我睇咗好耐或者怕我睇唔明,同我講解下可以點樣配搭,事實上我見到好多都好似好好味唔知揀邊樣😂最後揀咗個青咖喱雞扒雜菜飯(見到有個雜菜字眼好似幾健康🤪)青咖喱好惹味帶少少少辣,雞扒有大有厚好抵食,我一個人全部清曬😂,聽到待應對其他客人都好有禮親切,見我一路睇電話仲借埋個電話㗎俾我用,香港今時今日唔係酒店級嘅餐廳都有咁好服務態度真係好窩心🥹
青咖喱雞扒雜菜飯
2022-09-10
青咖喱雞扒雜菜飯
星期六晚上和朋友在銅鑼灣逛街,由對方介紹到這家餐廳晚飯。 餐廳裝修算簇新,夠光猛。即使是星期六晚上,食客不多,環境清靜,在銅鑼灣鬧市算難得。 餐牌一大頁紙,食物種類齊全。 我們點了三款食物: 馬拉盞金不換茄子炒豬肉碎配白飯及餐飲 ($88) 茄子炒得腍身,豬肉碎份量相當多,陣陣鹹香,配熱辣辣的白飯絕對一流,一吃難停。配了金不換帶點微辣,開胃醒神。 自選湯粉–泰式鴨湯、滷水牛肚、滷水豬頸肉、炸黃金海鮮豆腐磚金邊粉 ($58) 自選湯粉的餸菜選擇豐富,有十多款,最後我們選了滷水牛肚、滷水豬頸肉及炸黃金海鮮豆腐磚。牛肚爽脆彈牙,豬頸肉腍身味道香濃,而炸黃金海鮮豆腐磚夠特別,內裡是炸豆腐混了像蝦膠的食材。金邊粉滑溜,鴨湯清澈。 蒜蓉炒椰菜苗 ($68) 要吃點蔬菜平衡一下,椰菜苗顏色翠綠,每一片都爽口,有蒜香但未至於太濃烈。總結來說,每人平均$120價錢吃到如此水準的食物,兼且有不俗的服務,性價比相當高。
星期六晚上和朋友在銅鑼灣逛街,由對方介紹到這家餐廳晚飯。

餐牌一大頁紙,食物種類齊全。

我們點了三款食物:

馬拉盞金不換茄子炒豬肉碎配白飯及餐飲 ($88)

蒜蓉炒椰菜苗 ($68)

2022-08-27
2022-05-28 614 浏览
知道呢度附近有好多好餐廳,經過呢間見到係海南雞又咁岩肚餓所以就入咗黎。地方唔係好大,但都坐得舒服。好耐冇食豬手就叫咗海南雞併豬手,加多個豆腐,再轉埋油飯,加埋凍奶茶,都係108蚊,性價比非常高。飯既油香幾好,唔會太油,豆腐有驚喜,唔會太淋,豬手皮夠淋夠油,海南雞都唔鞋,奶茶就一般可以冇咁奶,兩個醬我自己都鍾意,有機會下次會再食 😊

2022-05-28
📌 曼谷食堂📍 銅鑼灣蘭芳道23號地鋪☎️ 23639303🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹2021年嘅最後晚餐選擇咗呢間餐廳食🇹🇭泰菜🇹🇭,貪佢門口紅卜卜,好意頭。😁😁餐牌有好多選擇,泰式小食、冬蔭公、咖哩、海南雞、泰式小炒同粉麵、甜品等。💫二人小食拼盤($62)拼盤有炸蝦餅、南乳雞翼、炸海鮮豆腐磚、春卷。炸蝦厚身,炸得很香脆,肉質彈牙,南乳雞翼是四隻單骨雞翼,唔洗拆骨,食落方便,雞皮夠酥脆,雞肉都有微微南乳味。炸海鮮豆腐磚口感不似豆腐,反而似魚腐咁有啲彈牙嘅口感,同埋要趁機食,熱食都可以,凍咗個味唔係好啱我。春卷包住紅蘿蔔絲青瓜絲等等,好fresh 唔油,點埋個泰式甜辣醬味道啱啱好。💫燒雞扒冬蔭濃湯金邊粉($65)冬蔭公味道不太辣,微酸。湯底同我預期有少少落差,唔太濃,質感偏稀,燒雞扒浸落湯入面,如果可以另上會加分。💫泰式炒雞肉芥蘭河粉($75)河粉炒得好入味,粉嘅質地好彈牙唔會淋bat bat。芥蘭都幾嫩唔老,雞肉肉質結實唔鞋。💫傳統曼谷奶茶($22)茶味濃,唔會好奶水。不過泰式奶茶係偏甜,建議除非你重口味,否則要叫少甜。💫鮮薄荷青檸蜜梳打($29)不會太甜,味道剛剛好。好fresh,可解
📌 曼谷食堂
📍 銅鑼灣蘭芳道23號地鋪
☎️ 23639303

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

💫二人小食拼盤($62)

拼盤有炸蝦餅、南乳雞翼、炸海鮮豆腐磚、春卷。

二人小食拼盤

💫燒雞扒冬蔭濃湯金邊粉($65)

燒雞扒冬蔭濃湯金邊粉

💫泰式炒雞肉芥蘭河粉($75)

泰式炒雞肉芥蘭河粉

💫傳統曼谷奶茶($22)

💫鮮薄荷青檸蜜梳打($29)

不會太甜,味道剛剛好。好fresh,可解小食炸物嘅油膩感。

傳統曼谷奶茶  & 鮮薄荷青檸蜜梳打

連加一服務費。

價錢在銅鑼灣區來說簡直是平民價,上菜速度好快,服務態度亦友善,是一間性價比高嘅餐廳。

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2021-12-31
二人小食拼盤
泰式炒雞肉芥蘭河粉
傳統曼谷奶茶  & 鮮薄荷青檸蜜梳打
2021-12-21 464 浏览
💥大件夾抵食📍曼谷食堂|銅鑼灣📍埋單 $ 5 x|人均消費 -#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #CL泰國野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️晏晝超抵食👅 可以揀冬陰功或者清湯🥘嗜辣既我哋就梗係揀咗冬陰功啦💛辣到同椰香比例適中,絕對會想飲晒成碗湯🤤仲可以揀三個餸,唔止係平時嗰啲扎肉雞絲,仲有鴨肉呢啲,選擇困難症嘅要小心啲揀🤣👧🏻就揀咗好耐🤭最後再飲埋泰式奶茶🥤真係perfect✨🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌗🌑性價比🌕🌕🌕🌗🌑回頭率🌕🌕🌕🌖🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥大件夾抵食

回頭率🌕🌕🌕🌖🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-11-16 478 浏览
11點幾經過呢間餐廳裝修都幾乾淨幾闊落,見到裏面都幾多人食就試一下。叫左個咖喱牛三寶飯,有牛腩、牛筋同牛脷。午餐時間叫正餐包一杯泰式奶茶或者青檸紅茶。杯奶茶唔太甜幾啱我口味,但係鍾意唔甜嘅佢得小糖揀。至於個飯真係意想不到,個飯60幾蚊,喺銅鑼灣算平,而且全部牛都炆至好淋好入味,好食😋。服務態度都好好,可能11點幾唔太多人得壹個姨姨做晒所有嘢,但都好好態度👍🏾之後12點幾有經理,佢對住客用英文同客溝通都好流暢。值得再去多次👍🏾👍🏾
值得再去多次👍🏾👍🏾
咖哩牛三寶飯