當時接完honey~大家都想食放題,但大x屋無位wow~唯有是但穩間la~雖然無團購價,但我都覺得團5團都係差$10左右~6月9到場~$188再加一!限時2小時~正常價~當時場內有6成人,不過我倆得反露台位!我地叫左一堆刺身~三文魚~新鮮!北其貝~無咩味!𩶘魚~mama!章紅魚~mama!玻璃蝦~5夠鮮都ok!甜蝦帶殻~勁腥食左一隻頂5順~食左d刺身,我怕d自助甜品比人攞曬!所以沖入去攞甜品~有焦糖布丁~勁好食~表面脆脆地少甜~諗住食多少少野就出去再攞,點知無曬!有桂花糕~好正好香!有d桂花糕用大菜粉整,有d用馬蹄粉,昵間用魚膠粉!我like既口感!有椰汁香芋西米糕~幾香椰味~口感軟滑,都值得食!有木糠布丁~嘛嘛~個餅既粉5好味有朱古力小小西餅~ok~味道正常!有芝士小小西餅~硬!回軟後味道差,雪櫃味仲有d5知咩小小西餅~睇落5好食就無食熟食生熟肥牛河~正,好味道,5大碗蒜頭牛柳粒~有d似加工牛,感覺怪,不過都ok既冬陰公湯~味道5夠!5夠酸味曾湯~好味道又多熱!小雞煲~5好食!炒青口~味道差少少,不過青口勁好食!!串燒雞翼友人話好食~我無食燒牛肉!5好食~過份調味燒肉丸~正常壽司只食
團都係差$10左右~
我地叫左一堆刺身
食左d刺身,我怕d自助甜品比人攞曬!所以沖入去攞甜品

有椰汁香芋西米糕~幾香椰味~口感軟滑,都值得食!
有木糠布丁~嘛嘛~個餅既粉5好味
有朱古力小小西餅~ok~味道正常!
有芝士小小西餅~硬!回軟後味道差,雪櫃味
仲有d5知咩小小西餅~睇落5好食就無食

熟食
生熟肥牛河~正,好味道,5大碗
蒜頭牛柳粒~有d似加工牛,感覺怪,不過都ok既
冬陰公湯~味道5夠!5夠酸
味曾湯~好味道又多熱!
雞煲~5好食!
炒青口~味道差少少,不過青口勁好食!!
串燒雞翼友人話好食~我無食
燒牛肉!5好食~過份調味
燒肉丸~正常
壽司只食了火炙芝士3文魚,好好食!
另外酸辣鳳爪好味道好到味,一定要食!
環境露台冷氣5夠好熱!
d野好快黎~我食左1個鐘都無已經飽左。。。1個半鐘内已經埋單!
總結~有機會先再去
2013-06-08
2013-05-29 15 浏览
月瀧天貨不對辦,凱撒沙律居然有三文魚和墨魚片! 是和風沙律吧! 羅馬生菜和車厘茄都很新鲜!更過份的是魚生飯居然有三分一是魚生! 外賣那盒更誇張,飯盒的容量已較堂食的大,但魚生竟舖滿整盒飯! 當中除上次的三文魚和鯛魚外,居然還有劍魚腩、墨魚碎、和一片半片吞拿魚,還有醃蘿蔔和酸薑,太感動了!我真懷疑我為食博客的身份被揭穿! 下次你們再試時看是否際遇相同?!團購價連加一也不過是$37,便有凱撒沙律魚生飯蛋糕甜品 ( 一件 ) 和汽水任飲,超值! 不過和上次一樣,上甜品沒有义,前菜又上錯了。 還有是將所有獨個兒來的人客擠作一團,還好,當我表示異議後,他們還是讓我坐得闊落點。 其實當時兩時半,人客不多,應作更有彈性的安排,莫讓我這大男人坐在陌生女士身旁,尷尬嘛! 但整體上經歷愉快,到尖沙咀沒有着落的話大可一試!

2013-05-24
  • 魚生飯
2013-05-18 24 浏览
連加一每人也不過是$37,便可有前菜、魚生飯、甜品和汽水任添,確實超值。前菜有四款選擇,我們二個人可點兩個菜,分別是 (1)春卷、蔗蝦 和 (2) 扁豆角 。 前者是越南菜,熱騰騰的,不錯卻又不多; 肉鬆炒扁豆角想不到會如此惹味,份量雖少卻是即叫即炒,有鑊氣,鹹了一點點,有泰國菜特色。接下來是主食,魚生飯雖只得三文魚和鯛魚,份量卻很多,飯底亦不過不失,非常超值; 相比之下海鮮炒飯便少料得多,同樣鑊氣十足,不嫌沒魚生飯般超值的話亦可一試。最後有兩小件朱古力餅,又可任添汽水,為這超值午餐畫上美滿的句號。員工多但較年輕,資深的要出多一點心機,服務尚算滿意。 整體有58分,超值之選。

2013-05-15
2013-05-14 9 浏览
之前表姐話幾好食,咁咪諗住佢生日請佢食放題!點知食到我一肚氣!而家諗起都嬲!salmon都ok新鮮嘅,不過其他就真係無咩食嘅需要!真係叫咩佢都係比小小。。可能覺得2個女仔食唔到咁多。。但係我哋第一次叫嘅嘢都未嚟!真係好過份!啲壽司飯真心難食!其實會唔會係我對放題嘅要求太高。。。無嘢食嘅我哋話又叫多次。。點知有個manager物體嘅人叫我哋我可叫咁多,話我哋又食唔晒 o。o 心諗我好似無嘢食。。。我知佢哋做好多groupon 做到慶,但係真金白銀比200嘅我真係唔知點解要貼錢買爛受。。。我都未試過食放題都可以唔飽架。。。真係好過份

salmon都ok新鮮嘅,不過其他就真係無咩食嘅需要!
壽司飯真心難食!其實會唔會係我對放題嘅要求太高。。。

我都未試過食放題都可以唔飽架。。。真係好過份
2013-04-16
2013-04-10 82 浏览
週未往月朧天食放題,我們order了北寄貝,甜蝦、鮑片、三文魚翅身,火炙三文魚壽司、火炙芝士鰻魚壽司、火炙吞拿魚壽司、香酥蝦丸、芝味鰻魚卷、越南蝦、炒朱頸肉、生炒骨、串燒牛肉、串燒雞軟骨、燒粟米、燒金菇牛肉卷、重慶辣子雞(好麻辣) 、蝦天婦羅、牛柳粒、朱古力雪糕、木糠布甸、椰汁紫米露、意大利芝士杯、香橙芝士餅、藍啤梨芝士餅和4杯可樂,,樣樣都好好食,食得飽飽,豐富放題。
2013-04-06
當日同屋企人食, 去到附近就打電話上去睇下洗唔洗 Book 位, 聽電話果個話好爆喎上黎先, 跟住我地未齊人就仆到上去 , 一打開 Lift 門, 中間 D 位全部係吉既 , 不過呢個先係中伏既開始...一坐低大家就填好晒想食既野, 之後就等.....等.....等.....Zzzzz, 得 2 小時有 45 分鐘都係等, 天婦羅一開頭就叫, 到 Last Call 果時影都無 (最後 30 分鐘係 Last Call), 我地就同個 Staff 講, 佢當然話追下咁 , 我知唔關你事 ; 好似附近一家三口咁, 一次過黎十幾件壽司, 個先生話食物唔黎, 我咪填過囉, 追完都唔黎我咪再填.....我都唔知係 Miss Order 定 ""特登"", 填 10 就黎 5, 填 5 就黎 2, 一話就影都無, 等既時間又長 食物質數, 什麼辣子雞, ""雞無雞味"", 天婦羅油 "益" 味就好勁, 好難想像食自助餐會一樣好味既野都無.....
, 一打開 Lift 門, 中間 D 位全部係吉既
, 不過呢個先係中伏既開始...

2013-04-03
2013-04-04 13 浏览
買左團購一段日子, 諗住即日中午打去BOOK睇下有冇得食, 點知又俾我BOOK到喎, 就孖住朋友一齊去~侍應安排左我哋坐露天嘅坐位, 天氣唔凍唔熱, 覺得幾舒服, 而且坐喺行人路旁, 比坐喺入面好, 因為唔使個侍人隔住其他客人老遠咁遞D嘢食嚟~~~一開始先嚟個刺身, 唔係太鮮味, 得甜蝦比較好, 三文魚及其他魚類嘅魚生都麻麻地, 不過我哋落嘅ORDER都叫上齊, 冇比少我哋啦~然後叫左泰式鳳爪同蝦多士, 鳳爪冇骨, 又夠入味, 酸得嚟有少少辣, 好開胃, 蝦多士炸得太勁, 變得好硬, 亦食唔到有蝦味..椒鹽魷魚鬚份量好夠, 炸得幾脆口, 用嘅都係魷魚鬚嘅尾部, 所以唔覺得韌, 佢落左D辣粉, 所以唔食得辣嘅朋友可能唔係好受到, 不過我就食唔停口~多春魚同蠔好普通, 不值一提.....食左好多肉類同刺身, 於是叫左個馬拉盏通菜, 雖然D菜係老左少少, 但馬拉盞好香好野味, 所以又再叫多左一碟~~~怕唔夠飽, 叫下壽司嚟食, 牛油果軟殼蟹尚算OK, 只係牛油果好細粒....但個招牌瀧天月亮壽司就...唔知係咩做, 好輕微嘅酸味(但唔係變壞嗰種), 食唔出係咩料, 個面就有木魚碎, 總之就覺

多春魚同蠔好普通, 不值一提.....
怕唔夠飽, 叫下壽司嚟食, 牛油果軟殼蟹尚算OK, 只係牛油果好細粒....但個招牌瀧天月亮壽司就...唔知係咩做, 好輕微嘅酸味(但唔係變壞嗰種), 食唔出係咩料, 個面就有木魚碎, 總之就覺得唔夾唔好食!!
最後叫左個魚生沙津, 預左碎濕濕嘅魚生粒, 再加粟米, 蕃茄, 因為唔夠沙津汁, 所以同食淨菜同魚生冇分別......
甜品食左芒果奶凍同木糠布甸, 前者好香奶味, 後者嘅木糠唔係用瑪利餅, 所以味道麻麻....
题外话/补充资料: 其實月瀧天嘅食物款式真係算幾多, 有中式, 日式, 泰式, 只係我哋冇揀到食中式嘅嘢, 日式同泰式比, 後者做得好味D, 當然亦有可能因為泰式比較多調味啦.... 當日去食嘅時候有好多國內嘅朋友, 幾乎坐隔離圍住嘅都係.....但可能坐露天, 所以唔覺得好嘈 侍應生都算幾夠, 見到枱面有吉碟都會主動幫你收同埋幫手落單, 食物十分鐘左右就可以嚟到, 亦唔覺得佢漏單, 所以食2.5小時其實真係可以食到好飽~~ 原本諗住團購用$118就可以食到, 可能係自己睇漏左, 佢連加一同附加費(6:30 - 9:00場次要加), 夾埋每人要俾多$60, 一人一共俾左$178, 同佢原價只係差$10....咁不如唔好做團購啦.......
2013-03-13
  • 馬拉盞通菜
2013-03-08 27 浏览
因為有人生日話想去月瀧天試下, 四位有95折, 六位有重慶雞煲送, 加上有人生日有一個蛋糕送, 所以就訂位去月瀧天吃放題.刺身及壽司係好味, 所以再叫過壽司. 上菜這兩樣的時間都可以. 但是其他的上菜時間就好慢.無味蝦多士 - 無味! 雞翼 - 一般蝦無味.普通的雀巢雪榚杯
刺身壽司係好味, 所以再叫過壽司. 上菜這兩樣的時間都可以. 但是其他的上菜時間就好慢.
無味
蝦多士 - 無味!
雞翼 - 一般
蝦無味.
普通的雀巢雪榚杯

2013-03-07
2013-03-03 2 浏览
同行幾個友人gathering,諗住搵間坐得耐嘅放題。一坐低,未order嘢就送嚟一碟二碟。哦,原來係上一手嗌落嘅遲來的餸。一一退還後入正題,點嘢食,果然係多國放題,菜式雜得不得了。先點刺身等預備得快嘅食物,後點其他熟食。但等咗好耐都唔見有嘢食,間唔中先嚟一碟一啖食得晒嘅迷你卷物,真係餓死都未有得食。漏單超嚴重,等唔切唯有再order,遞完單先嚟第一轉嗌嘅刺身。我哋枱限時兩小時放題到十點三,侍應即催我哋走,當時店內客人仍有三份一,明顯夠枱用,大概係趕收工之故。總括嚟講,呢餐飯食物唔出眾,服務唔好,漏單嚴重,呢個價錢唔值,冇下次。
同行幾個友人gathering,諗住搵間坐得耐嘅放題
2013-03-03
2013-02-13 5 浏览
又過年了~ 梗係要同屋企人食番個團年飯~ 媽咪大力推薦呢間,咁就就佢嚟呢度試吓啦~由於有訂檯,所以唔洗等位,不過坐咗喺 "風涼水冷" 嘅露台位置....... 嘢食有好多種類,刺身、壽司、串燒、甜品、中式小炒、泰式、越式等,樣樣都有啲。反而我覺得最好食係中式小炒喎....... 好似蒜片牛柳粒、京蔥牛肉等都算肥美惹味~ 糖醋魚、黑醋骨、炒烏冬等亦好夠鑊氣,味道唔錯。其他都係一般,尤其是個蝦多士超級多油,食一啖都滯了~ 建議唔好食呢個,因為任飲任食架嘛~ 無謂浪費 quota 啦~ 至於果度嘅甜品......唔好預我..........
又過年了~ 梗係要同屋企人食番個團年飯~
媽咪大力推薦呢間,咁就就佢嚟呢度試吓啦~

嘢食有好多種類,刺身壽司、串燒、甜品、中式小炒、泰式、越式等,樣樣都有啲。

糖醋魚、黑醋骨、炒烏冬等亦好夠鑊氣,味道唔錯。

至於果度嘅甜品......唔好預我..........
2013-02-08
团年饭
2012-11-09
Book左9:15,但9:00到左,門口等左五分鐘先有待應出來,之後就順利入座喇!同行朋友話之前來過,漏單嚴重,所以二話不說就order左刺身壽司先!之後其他樣樣叫d試下咁刺身壽司算快黎,算新鮮。甜蝦好味,美中不足的要自己剝殻,如果剝埋就食得更舒暢!同行朋友推介生炒骨,但其實我覺得普通啦!牛油雞亦就超好味喇。飲品我試左荔枝蜂蜜,甜到不能入口,建議叫返汽水穩陣由於食左大閘蟹,叫左蕃薯糖水,因為有薑順便驅寒,估唔到咁好味,夠曬薑!
飲品我試左荔枝蜂蜜,甜到不能入口,建議叫返汽水穩陣
生日
  • 甜蝦,牛油雞亦,燒粟米,白灼肥牛,蕃薯糖水
因為朋友介紹,俾左單張我睇,覺得都ok多野食所以就book位同屋企人去試下啦~由細到大都係出街食飯,所以比較挑剔.唔係間間都覺得好食,佢呢間算係唔錯,食物款式多,種類齊全,價錢又唔算貴,整體都算ok係d waiter有待改進......刺身:雖然得幾款,但都幾新鮮,味道鮮甜,三文魚都幾厚身,我本身唔食甜蝦,亦冇order....但第一round佢就亂黎左幾隻俾我!!!唔好浪費食物,就膽粗粗試下,結果又幾好食,爽甜!金菇肥牛卷:正常,唔乾身火炙三文魚壽司:個汁有wasabi.....我唔係咁鐘意花雕醉雞,手拍青瓜,椒鹽魷魚:都算ok,唔可以話好好食,但叫做名副其實佢有個推介既卷物:唔記得叫咩名,不過認真麻麻.....=.=''皮蛋豆腐:個漿汁咸左dd木瓜絲沙律:開胃醒神串燒:雞批菇,雞肉,司華力腸(中規中舉) 雞翼,粟米,雞軟骨(好食)辣椒膏炒青口:唔掂.....青口唔新鮮,有腥味,肉比較"林".....越式食物:蒸粉包,蔗蝦,春卷,腐皮包(不過不失)干煸四季豆:有水準~~~好味!!燒三文魚骨:乾身左少少,硬硬地......中式小炒:試左兩個唔記得名既骨......麻麻地.....爸爸
因為朋友介紹,俾左單張我睇,覺得都ok多野食
所以就book位同屋企人去試下啦~
由細到大都係出街食飯,所以比較挑剔.唔係間間都覺得好食,
係d waiter有待改進......
金菇肥牛卷:正常,唔乾身
火炙三文魚壽司:個汁有wasabi.....我唔係咁鐘意
皮蛋豆腐:個漿汁咸左dd
木瓜絲沙律:開胃醒神
越式食物:蒸粉包,蔗蝦,春卷,腐皮包(不過不失)
干煸四季豆:有水準~~~好味!!
燒三文魚骨:乾身左少少,硬硬地......
中式小炒:試左兩個唔記得名既骨......麻麻地.....爸爸話d洋蔥"叔叔"地.....>.<
苦瓜魚塊:苦瓜正常.....但魚塊太厚粉.....所以好衰咁食闣d苦瓜算數.....折墮.....

炒通菜:好味~~~~係油左少少.....
蟹籽手卷:size正常,紫菜脆,料都夠~
咸檸七:真係有四分一個檸!!!好足料,可惜味唔夠~
甜品:我最鐘意既一環,所以食晒咁多樣~~~~~
cake都係一口裝,方便入口,但只屬普通,唔好期望好味,
啫喱杯:兩隻味,都冇藥水味
木槺布甸:好足料,好過澳門官x街果d~~~~

雪糕:牛奶公B既~~~有三隻味,都ok啦~
桂花糕:........麻麻地......唔甜,適合糖尿病人士食用

芒果味....唔知咩:上面係芒果汁,下面唔知係咩,但好滑好香,都幾好味~

题外话/补充资料: 後記:食食下黎左一碟小炒,因為估唔到係咩,又怕佢黎錯,就問左個waiter係咩黎.....點知佢答左我一句:唔清楚!跟住就行左去,又冇幫我問人,仲俾我聽到佢同個同事細細聲咁講,都唔係我跟,我點知姐~.......咁既服務態度.....汗顏.... 好彩跟住我問左第二個姐姐,佢幫我入廚房搵到張單,仲話返俾我知碟餸叫咩名,証明左係我地order既~ 同埋一路食都聽到有個類似經理既人,周圍問客人,食物ok嗎,之前黎食過未,同客人有交流~感覺唔錯,因為唔係煩人果d問法~ 建議:大家可以既話就book早少少去食,人少少招呼都好d,食物又齊d,又唔會亂上菜~~~ 仲有!!!佢地7點後入座冷熱清酒係任飲架~~~~~~^^
2012-07-20
  • 炒通菜
  • 干煸四季豆
  • 八爪魚刺身
  • 甜蝦
  • 串燒雞翼
(非会员)
2012-06-13 6 浏览
食7至9,每位$188食物嚟得慢order永遠唔齊,連last order都唔齊,無得追加!味道差服務差9點正、大量空枱,無人等位,都趕你走如果咁都去試,一定好似我咁後悔!

食7至9,每位$188
食物嚟得慢
味道差
服務差
9點正、大量空枱,無人等位,都趕你走
如果咁都去試,一定好似我咁後悔!
2012-06-12
2012-06-08 15 浏览
時光過得特別快,一年一度小弟生日又到了,今年想食吓自助餐,見網友Ada推介尖咀呢間月瀧天,上開飯睇過食評,有好有差,同太太商量過一於去試吓,早兩日太太打電話去book左位,一家大細同埋細妹佢地共六個人,一齊去食自助餐慶祝,訂左9:00pm,去到見好多人係門口排隊,未夠鐘唔比入,個場唔算大,入面坐滿晒人,侍應安排好我地坐位,檯面有一大本紙仔,分中、日、越、泰四國料理,分八大類:刺身、壽司、火炙壽司、手卷、燒物、一品料理、中式美食、越式美食、辣味篇、飲品、甜品......等等。 張廣告排到密密麻麻一大堆,好似幾多嘢食, 睇到眼都花開始畫紙仔啦,唔理三七廿一,每張畫D先,畫好俾侍應,就等食啦 畫左好多嘢食,有D送錯,有D畫左無黎,開頭好肚餓,唔理食左先,所以食完好多都唔記得係邊樣食物火炙壽司,三文魚、玻璃蝦、蟹棒、風味船,加左沙律醬,感覺味道怪怪的,玻璃蝦幾爽口剌身到幾新鮮,係冇黎八爪魚、北寄貝,唔理照食 重慶雞,淡而無味,一D都唔辣黑豚炒泡菜,豚肉爽口,味道ok燒魷魚鬚太腍唔好食北越蒸粉卷無味,塊扎肉就幾好食鹹魚炒通菜,咸左少少不過好惹味辣椒膏炒青口爽口入味幾好食燒雞軟骨有咬口,口感煙煙韌
時光過得特別快,一年一度小弟生日又到了,今年想食吓自助餐,見網友Ada推介尖咀呢間月瀧天,上開飯睇過食評,有好有差,同太太商量過一於去試吓,早兩日太太打電話去book左位,一家大細同埋細妹佢地共六個人,一齊去食自助餐慶祝,訂左9:00pm,去到見好多人係門口排隊,未夠鐘唔比入,個場唔算大,入面坐滿晒人,侍應安排好我地坐位,檯面有一大本紙仔,分中、日、越、泰四國料理,分八大類:刺身壽司、火炙壽司、手卷、燒物、一品料理、中式美食、越式美食、辣味篇、飲品、甜品......等等。
張廣告排到密密麻麻一大堆,好似幾多嘢食, 睇到眼都花
剌身到幾新鮮,係冇黎八爪魚、北寄貝,唔理照食
重慶雞,淡而無味,一D都唔辣
黑豚炒泡菜,豚肉爽口,味道ok
燒魷魚鬚太腍唔好食
北越蒸粉卷無味,塊扎肉就幾好食
鹹魚炒通菜,咸左少少不過好惹味
辣椒膏炒青口爽口入味幾好食
燒雞軟骨有咬口,口感煙煙韌韌
左宗棠雞普通,咸左D
燒雞肶菇小朋友至鍾意食
酸辣鳳爪, 酸酸辣辣幾好味
壽司無特別驚喜,普普通通
蒜片牛柳粒好食,再點又無黎
第三round刺身得少少,之前叫左2次八爪魚都無,今次又有2件喎
泰式蝦膏炒豬頸肉,幾爽口
老干媽炒鮮魷,味道咸了一點
天婦羅好香脆,係粉太多油多D
香芧煎豬扒,好食
大千雞球麻麻
咸魚炒界蘭,爽脆好食
醬爆鴨胸肉,又酸又甜好難食
再來串燒牛肉,嫩滑好食
炒什菜,爽脆好食
沒有海鮮既冬蔭公湯,太太話幾好飲
再來辣椒膏炒青口爽口好食
之前唔夠食,又叫過燒豬頸肉,爽口幾好食
差不多10:25分,last order
叫多2碟菜食
叫定雪糕,想叫甜品,見甜品櫃已經無乜甜品
唔夠再叫多4杯
侍應跟著拎埋個生日蛋糕俾我地,訂檯時說明有人生日就會有架,都幾好食
题外话/补充资料: 總括而言 : 這間食肆,食物種類太多,全部喺大路食物,好多食物客人通常都會叫少少試吓,每人叫少少就變左好多碟,又可能廚房人手不足,要煑太多小菜,至上菜速度斷斷續續,時快時慢; 再經過網友推介後,導至客人愈來愈多,侍應人手又不足,至服務麻麻,漏單情況唔算十分嚴重,不時有送錯其他枱的點菜,有部份食物無也沒有通知,同有部份食物點左又無黎,問侍應,佢叫我地order多一次,到差不多食飽,要離開的時段,一碟又一碟的食物先至送黎,我都走啦重送黎做乜到尾聲想食甜品,已經無新甜品供應 甜品櫃又得番兩叁件 串燒類ok,不過連最基本既羊扒都無,全部大路食物 刺身同壽司都算新鮮,八爪魚由頭到尾得2塊、北寄貝就冇黎到, 天婦羅粉太多,食品小炒類,味道普遍都比較咸 火鍋又無(走時再問侍應先至知無),沙律叫左又無黎(唔知有無) 話就話任食2個鐘,個半鐘已尾order,食物出得又慢,食得比較趕,好多都食唔倒,食物出得咁慢,食3個鐘就差不多,差不多到2個鐘就吹你走人,多1分鐘都唔得, 一人平均180元,以這個價錢,外面有好多食店都比佢好啦,我諗下次都不會再幫襯
2010-05-19
  • 刺身、酸辣鳳爪、青口、燒牛肉
2012-05-14 6 浏览
16.10.2011妹妹的正日生日, 選擇了和我, 及另外兩個兒時已經認識的好姊妹一齊渡過. 其中一個姊妹對月瀧天讚不絕口, 於是經過我們一番資料搜集之後, 我就用tablemap訂了月瀧天了. 由於只限時兩小時, 所以就分秒必爭地點食物. 我們吃了很多食物, 精選如下:刺身: 我們點了三文魚, 八爪魚, 北寄貝, 立魚, 鮑片, 甜蝦, 吞拿魚, 樣樣都新鮮和厚切. 招牌瀧天月亮卷: 這個卷其實是用了飯包著炸蝦塊, 然後每一塊卷的上面都鋪了千島醬和木魚碎. 炸蝦塊很香口, 千島醬甜甜酸酸的, 很開胃.海老天婦羅: 即是炸蝦天婦羅. 炸粉不太厚, 是大蝦哩. 蝦很夠熱, 不過感到很熱氣.越式香茅雞翼: 其實即是炸雞翼, 炸得很香口, 不過炸得有點硬. 越南春卷: 沒什麼特別, 都是香口的東西, 太熱氣, 不宜多吃.鰻魚壽司, 火炙三文魚壽司: 鰻魚壽司的鰻魚雖然是薄切, 但勝在夠大塊, 又無骨. 火炙三文魚壽司的三文魚被燒過後仍然很滑, 哈, 有少少燒焦味的感覺增加了三文魚的口感哩.刺身沙律: 有三文魚粒, 吞拿魚粒, 粟米粒, 蕃茄粒, 生菜粒等, 很清新, 很fresh. 這沙律
16.10.2011

刺身沙律: 有三文魚粒, 吞拿魚粒, 粟米粒, 蕃茄粒, 生菜粒等, 很清新, 很fresh. 這沙律加了日本黑醋後, 甜甜酸酸, 就更加開胃.
火炙玻璃蝦, 火炙松葉蟹棒: 被燒過後的蝦和松葉蟹棒仍然可保持鮮味, 不錯.
北越蒸粉卷: 很大塊, 但只覺得很油膩.
黑森林蛋糕: 只要訂位滿四個人, 而又有一個生日的, 餐廳便會送一個一磅蛋糕. 這其實是一個普通海綿蛋糕, 但好重朱古力味, 蛋糕內有很多cream, 味道算是不錯. 不過, 餐廳並沒有問過我們何時上蛋糕, 就在我們吃了個半小時之後立即上蛋糕了, 實在有點怪怪的.
除了上蛋糕之外, 賬單就在上蛋糕之後來到我們的檯上, 哇. 真的好趕時間喎.
好像多坐一分鐘也不可以似的. 我們都明白生意難做, 但在客人吃蛋糕時催客人交檯, 就真的有點不禮貌了, 希望餐廳可以注意一下吧.
2011-10-16