2018-06-27 79 浏览
今次試咗藍伯爵奶茶加鐵觀音茶凍伯爵茶味濃,點了少甜,所以覺得甜度幾好,唔會太甜,但飲前記得要先攪勻另外鐵觀音茶凍口感不錯,同藍伯爵奶茶嘅配合唔會好突兀,幾match,但鐵觀音味會比藍伯爵奶茶味蓋過少少,但整體不錯
今次試咗藍伯爵奶茶加鐵觀音茶凍

2018-06-27
25 分钟 (外卖自取)
2018-06-25 120 浏览
食飽飯想揾野飲,原本諗住睇下老虎堂多唔多人. 點知多人到唔願等. 行過幾步就見到黎間. 之前有見介紹過係主打茶味香,見唔多人所以一試. 藍伯爵茶那堤加茶香珍珠(半糖,少冰)平時都有飲下伯爵茶,但藍伯爵茶嘅味道好似更凸出,但香味好勁. 珍珠好有咬口,份量都好多. 我本身唔係咁鐘意咬好有嚼勁的珍珠. 所以黎間嘅珍珠咬到我口都有少少攰. 我覺得半糖岩岩好,因為珍珠本身都帶微甜. 但如果淨飲茶,可能加返多少少甜度會好d職員非常有耐性咁一步步問你想飲咩. 飲品名稱,冰量,甜度,要加邊款珍珠. 下次再試其他嘅茶. 值得encore嘅台式飲品店有香嘅茶味又係合理可等待嘅時間內.

藍伯爵茶那堤加茶香珍珠(半糖,少冰)

下次再試其他嘅茶. 值得encore嘅台式飲品店
有香嘅茶味又係合理可等待嘅時間內.
2018-06-25
10 分钟 (外卖自取)
木衛二,這間台灣過江龍在台灣有幾間店,今次首次在銅鑼灣設分店。這家店供應五大類飲品,包括奶霜、奶茶、鮮乳茶拿鐵、阿里山現泡茶葉同手作果茶與無酒精雞尾酒,很有特色。這兒的招牌之一是手作鮮果飲,還有極濃黑奶茶沙冰、仲夏接骨木沙冰、夏摘東方美人等等。今天試下阿里山現泡茶葉-夏摘東方美人。夏摘東方美人$40,落完order,就在透明玻璃看到手冲現泡茶製作秀的整個過程。看見鑄茶員一絲不苟的在鑄茶、調茶、泡茶,還不時看計時器,務求泡茶時間精準。冲泡后,立即放入雪櫃降溫。所以製作需時約十五分鐘。這瓶茶賣相吸引,用簡約嘅透明瓶子盛着,是晶瑩嘅琥珀色。一飲之下,完全無添加糖份。茶滑順喉,茶味甘醇而清香,還有陣陣回甘香味,在口中悠久不散,十分消暑解渴而健怡,是高質量的茶飲,可以一試。

今天試下阿里山現泡茶葉-夏摘東方美人。

夏摘東方美人$40,

這瓶茶賣相吸引,用簡約嘅透明瓶子盛着,是晶瑩嘅琥珀色。

2018-06-23
2018-06-23 153 浏览
这家logo设计好型,一向喜欢奶茶,隔壁老虎堂排满一条长队伍,果断选择同是台湾进驻的奶茶店,店员冲茶的时候,有阵茶香,很好闻点了个蓝伯爵蜜香珍珠奶茶,其实就是伯爵奶茶,建议去冰,开始几口蛮甜,但下面冰化了就很淡很淡,奶茶不会太甜太腻,有点茶香,珍珠一般,感觉好像没熬煮够时间,不太Q,一杯是24蚊,都唔便噶包装蓝色杯子,几文青风的
包装蓝色杯子,几文青风的
2018-06-22 135 浏览
剛剛吃完晚飯,朋友覺得欠缺一點甜,想喝些甜滋滋的,不過迷夏客的大甲芋頭鮮奶已售罄,至於老虎堂依舊大排長龍,朋友都卻步,所以轉戰附近的木衞二。雖然木衛二有一定人流,但總好過老虎堂永無止境的人龍。我知道木衛二也是從台灣開來香港的,其沖泡的茶葉亦精挑細選過,可是剛才吃飯時喝了不少茶,我們都不想再喝茶,參考店內茶類以外的飲品照片,才決定喝甚麼。最後朋友選喝奶霜法芙娜,主要她看見奶霜法芙娜有她喜愛的朱古力與oreo,至於我則喝仲夏接骨木,我從未在台式飲品店嚐過接骨木飲品,大多是在city' super購買接骨木瓶裝飲品。仲夏接骨木底層有著淡淡的淺黃,上層的沙冰如雲層飄浮著,個人略嫌沙冰層太多,下次可以選擇少冰,因為我超快就將它喝完,剩下不少沙冰。接骨木酸酸的挺醒神,喝起來有點像有氣的利賓納口感,蠻舒爽的。朋友的奶霜法芙娜先喝一口有著朱古力的甘苦和台灣茶鮮,然後輕輕攪拌奶霜,奶霜逐一融入oreo朱古力茶中,oreo朱古力茶裡釋出絲絲的甜美,不死甜卻很滋味。

外卖自取
員工服務態度都唔錯,適逢當日去到排隊嘅人好彩唔係好多員工都有好細心咁推介每款飲品之前未試過飲藍伯爵茶所以試吓奶茶我加咗珍珠,飲落有少少似Earl Grey但係溝淡版,我覺得比傳統伯爵茶好飲少少,而且佢茶香味都好出珍珠我就揀咗蜜香珍珠,雖然食唔出邊度有蜜...但就不過不失
員工服務態度都唔錯,適逢當日去到排隊嘅人好彩唔係好多
員工都有好細心咁推介每款飲品
之前未試過飲藍伯爵茶所以試吓
珍珠我就揀咗蜜香珍珠,雖然食唔出邊度有蜜...但就不過不失

Lady  grey  milk  tea
2018-06-17
Lady  grey  milk  tea
  • 藍伯爵奶茶
果日去排老虎堂排唔到去左隔黎呢間買 無乜人排 試左泰晤士同藍伯爵, 佢既珍珠係黑色細珍珠, 無咩特別但個人鐘意大珍珠多一點佢個奶茶茶香夠, 好香, 但個人覺得可以再重d茶香會再好飲d
最近的台式飲料店開得越來越多,更不乏不少從台灣而來的過江龍。當中好幾家更要排上一小時甚至更長的時間。對於我這種無法忍受排隊的人,只好在平日下午到店裡碰碰運氣。木衛二,比起同街的另一家奶茶店,相對地不用排隊,我到的時候剛好前面只有一個人在買,大概十幾個人在等奶茶,於是馬上買一杯來嚐一下。作為奶蓋愛好者,奶蓋自然是必點。當中的「奶霜觀音」更是店長推介,便二話不說的選了這個,另加茶味珍珠。點餐的時候剛好單據要換一卷新的,店員也很有禮貌地讓我先等一下。在點餐的整個過程,店員的語氣、用詞均非常有禮貌,絕對值得一讚。另外,店裡面有冷氣,也有位置放飲料及用usb線充電,很貼心呢。奶霜觀音 $32(加茶香珍珠 $3)微糖等了大概五分鐘,奶霜觀音就好了,比我想像中更快。站在外面的店員會叫出單號,然後也細心地查問是否馬上喝,他會再幫忙插上飲管。第一口先喝了茶,茶味濃而出眾,珍珠則不太能喝出茶味,但應該是沒有蜜香珍珠那麼甜,所以適合不太嚐甜的人。奶蓋上面灑了一些玫瑰,奶蓋濃而不膩,配上一點點的玫瑰更有特色。然而,不知道是否因奶蓋味濃,之後的茶味是沒那麼濃,但是還是有微糖該有的微糖度,依然好喝。總括而言,木衛

奶霜觀音 $32(加茶香珍珠 $3)微糖

奶霜觀音(加茶香珍珠)

總括而言,木衛二的質素、速度及服務也讓人滿意,下一次一定要試一下他們的那提系列~只是台式飲料店開到滿街都是,要在眾多選擇當中脫穎而出並站穩陣腳,相信仍是未知之數。
2018-06-18 184 浏览
木衛二·鑄茶所今日係銅鑼灣行果時,除左虎珍珠茶外,見到隔離開左間新野:木衛二·鑄茶所。充滿好奇心的森仔,緊係會去試一試。先講下個店面睇落好光鮮,裝潢亦十分漂亮,很有文青風!我特別喜歡佢個logo,設計得很靚,很有藝術風!另外,佢亦好得意,會有一d印台係店中,讓人自行印佢既咭片,或是併合印一些字。真的很有趣。在等待期間,我亦玩左兩下。同時我亦好欣賞其單張,影制得好漂亮,我忍唔住拿了一張回家😍🙈這間飲料店亦都係只打各種的茶,亦有阿厘山既茶種。不過,價錢亦都偏貴。我林同佢用既茶葉同貨源有關。最後,我叫左藍伯爵奶茶加茶香珍珠(27+3)。我問過茶香珍珠同蜜香珍珠的分別,主要係甜度,蜜香會較甜,富蜜糖味,而茶香較淡有陣陣茶香味。同時,店員亦會主動問要少甜少冰,十分貼心。味道方面,我覺得還好,但不覺得有什麼特別。唯一係佢真的不太甜,岩我減肥既人士🙈🙈🙈
木衛二·鑄茶所
充滿好奇心的森仔,緊係會去試一試。

先講下個店面睇落好光鮮,裝潢亦十分漂亮,很有文青風!
我特別喜歡佢個logo,設計得很靚,很有藝術風!

在等待期間,我亦玩左兩下。

最後,我叫左藍伯爵奶茶加茶香珍珠(27+3)。
同時,店員亦會主動問要少甜少冰,十分貼心。
味道方面,我覺得還好,但不覺得有什麼特別。
唯一係佢真的不太甜,岩我減肥既人士🙈🙈🙈
2018-06-17 85 浏览
尼期啲台式飲品店真係開極都仲有,小編試極都試唔完😅最新一間嘅茶飲店就有來自台灣超人氣文青茶飲店 - 木衛二。木衛二本身係一間嚟自淡水嘅小茶館,不過就越早越大,竟然係今個月月頭進駐香港。店舖行嘅係中高檔路線,所以飲品嘅價錢都會偏向比較貴少少,由$22至$44不等,可以另外加錢叫珍珠或者茶凍。雖然飲品嘅價錢係偏貴,但如果本身係對茶底係有要求嘅話絕對可以一試☺️🍴奶霜藍伯爵茉香綠茶凍[少甜]店舖嘅藍伯爵茶茶葉寫明係尼至斯里蘭卡,聽落都知好高檔😂藍伯爵茶茶底入口嘅茶味就比較香濃而且有淡淡的花香味,另外茶底亦都有好重嘅伯爵茶香味,味道入口非常清幽同味道亦好突出。個藍伯爵茶茶底亦都十分香醇👍不過個奶蓋方面就比較失望,雖然個奶蓋係幾好味嘅,味道有少少甜得來又帶有少少鹹香味,同個茶底飲都幾夾。而且奶蓋入口個口感都幾順滑。但佢哋個奶蓋係一個有口感嘅奶蓋,支飲管插到落最低會飲到有芝士粒🙄不過唔排除係咁啱佢哋嗰日失手,因為暫時都冇見到有人有同樣嘅情況出現😩至於額外加配嘅茉香綠茶凍口感就比較QQ,茶凍既茉莉花味都幾突出,不過可能配藍伯爵嘅茶底就會爭少少。另外,茶凍既味道帶有少少甘甘地咁,所以可能未必個個都可以接

🍴奶霜藍伯爵茉香綠茶凍[少甜]
店舖嘅藍伯爵茶茶葉寫明係尼至斯里蘭卡,聽落都知好高檔😂
至於額外加配嘅茉香綠茶凍口感就比較QQ,茶凍既茉莉花味都幾突出,不過可能配藍伯爵嘅茶底就會爭少少。另外,茶凍既味道帶有少少甘甘地咁,所以可能未必個個都可以接受到,因為個茶凍係完全一啲都唔甜😂

🍴木衛手作西瓜鮮果飲
鮮果飲基本上就係用新鮮嘅水果醬加氣泡飲,不過水果醬就時不時都會更換,要去到現場先知嗰日嘅鮮果飲係咩,如果店舖可以預先喺 Instagram / Facebook 公佈嗰期嘅鮮果飲係咩咁就好啦!而小編嗰日幫襯咁啱就係西瓜果醬。
講真鮮果飲裏面基本上飲唔到有任何西瓜味,只係飲到有糖漿味,應該係西瓜本身比較淡味嘅關係。所以飲品根本就同糖漿氣泡有冇分別。而飲品裏面加左啲氣泡飲,所以整體來講飲品都幾解渴。而個啲切咗粒嘅西瓜肉個口感又確實係幾特別嘅加埋落去啲飲品裏面,西瓜肉嘅口感介乎於爽口同淋身嘅中間,個口感真係超難形容。不過西瓜肉入口嘅味道亦都好清甜。而且值得一讚嘅係佢哋將西瓜切粒,所以西瓜唔會塞住支飲管,而且仲做埋去核既工作添👍但個人就真係覺得唔多值呢個價錢😔
2018-06-16 209 浏览
又一間台灣黎嘅飲品店多間同時競爭其實都係好事,起碼為左生意,都要保持質素。呢間排隊嘅人龍比起隔離老虎堂起碼少一半有多‼️就試左呢間先啦😌。本身想試推介嘅藍伯爵奶茶,可惜已經賣晒店員都好主動兼純屬地推介其他飲品,就試左泰晤士茶那堤⋯加$3加埋蜜香珍珠。唔駛等好耐就有得飲喇店員講明飲前要先攪混~單睇外表,杯身幾高份量都算多雖然奶泡層好似幾厚⋯但飲落earl grey茶味幾重呀入口順滑♨️蜜香珍珠就偏甜,煙韌,好彩本身叫左半糖,啱啱好中和珍珠甜味
又一間台灣黎嘅飲品店
多間同時競爭其實都係好事,起碼為左生意,都要保持質素

本身想試推介嘅藍伯爵奶茶,可惜已經賣晒

泰晤士茶那堤

唔駛等好耐就有得飲喇
店員講明飲前要先攪混~單睇外表,杯身幾高份量都算多
雖然奶泡層好似幾厚⋯但飲落earl grey茶味幾重呀
2018-06-15
2018-06-15 258 浏览
今日行過渣甸街, 呢度開左間台式飲品店, 之前見到呢間都大排長龍, 今日見好似少人左D (其實仲有十幾廿個人), 當然要趁機排個隊, 拆解下日日都有人排隊既謎團。我試左網上話幾特別既極黑濃奶茶沙冰+蜜香珍珠,我地因為5個人叫左5杯野, 可能因為為免混亂關係一定要我地5杯野飲都齊哂先俾我地拎走。結果我充滿期待既奶茶沙冰變返一杯普通既珍珠奶茶。因為事源我杯奶茶沙冰第一杯出左, 但仲要等其餘4杯, 係香港咁炎熱既夏日徹底將我杯沙冰同我既熱情融化。但大家又唔使太失望,其實珍珠奶茶黎講都幾好飲,茶味都幾出, 唔會同平時飲果D咁一味死甜同無茶味,呢間木衛二難怪都幾多人排隊但如果下次職員貼心D最後先整杯奶茶沙冰可能會開心D整體黎講係ok既, 都可以再飲, 但如果遲D再少人排隊就更好

但大家又唔使太失望,其實珍珠奶茶黎講都幾好飲
,茶味都幾出

但如果下次職員貼心D最後先整杯奶茶沙冰可能會開心D

2018-06-15
30 分钟 (外卖自取)
2018-06-14 124 浏览
係銅鑼灣食完lunch經過 見有間新開既台式飲品店 見唔多人排 於是就試下 分別買左奶霜Assam走甜加茶香珍珠同Assam latte加茶香珍珠 可惜 Assam茶味唔夠突出 有點失望奶霜味道唔夠濃郁 整體而言一般 但珍珠Q彈略帶茶味 下次應該會選擇蜜香珍珠 同埋想試現泡茶 雖然比較貴 但見店內有員工用小茶壺即場泡 都甚費時 感覺用心 所以想試下香港人總是愛新鮮 即使今日陰天有毛毛雨 但我地取飲品後已經出現長龍 好彩早到少少所以唔洗等

可惜 Assam茶味唔夠突出 有點失望

2018-06-14
2018-06-13 309 浏览
收工肥髀想飲珍珠奶茶,上網搵到渣甸街內一間人氣台式飲料店,點知去到見到40-50人在排隊,本來唸住走,見到旁邊開了一間新的珍珠奶茶店,客人無咁多,店面細細,只有立食位置,不過細緻位幾靚,有月球燈、活字印刷字粒!落單後無八達通,只有apply pay,不過唔知點解,要對應幾次先成功比錢!之後攞單等叫號碼,好快出到!木衛奶茶($28)叫了少甜,只有一款蜜香珍珠,星空藍色密封紙杯好靚,不過唔透明,密封灰色膠片又睇唔透,感覺好唔踏實,返到去將粗飲管插入,飲咗一啖,奶茶味清甜,奶味幾滑,茶味唔夠強,珍珠煙韌彈牙,唔會好硬,好味!如果茶味強啲會更好店員有禮斯文,台式談吐幾舒服!就算我後加膠袋(落雨方便啲)都好好禮貌!型格台灣奶茶

木衛奶茶
珍珠彈牙

型格台灣奶茶

2018-06-13
外卖自取
木衛奶茶
2018-06-12 215 浏览
台式飲品舖真係越開越多如果做唔到自己既Signature真係好難競爭倒今日就嚟到呢間台灣過江龍雖然新店開左幾日 但係我買既時候唔係好多人 等三四個客就到我啦呢間舖頭主打茶類 每款茶葉佢都有標明來源地 透過玻璃都睇到有專人喺度計住時間泡茶飲品價格偏高少少有蜜香同埋茶香珍珠兩款可惜今日茶香珍珠賣曬叫左杯凍奶霜鐵觀音 半糖奶霜味道濃郁 本身都有甜味飲品底半糖我覺得剛剛好值得一讚係個茶底真係好好飲好濃既鐵觀音味 唔會因為凍飲而沖淡曬陣味另外試左幾啖翡翠茶那提呢個茶味較鐵觀音清香蜜香珍珠好煙韌 味道偏甜怕甜既話杯野可以半糖或者微糖佢有分兩種Earl Grey藍伯爵叫Lady Earl Grey我估係淡d既泰晤士叫Earl Grey飲左一啖藍伯爵覺得茶味已經好濃下次再試賣泰晤士先
台式飲品舖真係越開越多
如果做唔到自己既Signature真係好難競爭倒