小妹今日又要黎為大家推薦一道超好果粵式美食──🫶🏻炒豬尾!🔥呢道菜喺香港真係好少地方有得食。我自己超鍾意食,因為覺得佢有一浸好濃郁嘅豬肉香,而且口感好特別🤤,絕對是豬肉愛好者嘅最愛!🐷💕首先,形容下呢一道炒豬尾嘅外觀。佢嘅外皮炒得金黃酥脆,入口即化,讓人垂涎欲滴。🤤豬尾嘅肉質緊實得黎又有嚼勁,每一啖都能感受到豐富嘅肉汁在口中爆開嘅滋味。👅廚師用特別嘅技巧去令到豬尾去掉腥味,然後再用一些特殊嘅調料和香料醃製,增添風味。🥰炒到外皮炒得酥脆,內部則保持濕潤多汁。👨‍🍳✨如果你都想試吓呢一度炒豬尾不妨嚟呢一間餐廳度試吓🤫話唔定你會好似我咁一試就愛上咗😁。

2023-11-29 424 浏览
相信大家有follow開我嘅朋友仔都知道我好鍾意食中菜😏 今日就特登嚟到呢一間餐廳到大家分享吓有啲乜嘢餸菜係值得推薦😈1️⃣紅油鵝腸:紅油鵝腸是一道擁有豐富口感同獨特風味,鵝腸入口就感覺到佢嘅肉質好嫩滑。口感幾好,並且帶有少少韌勁,好有咬口。另外配埋配上香辣紅油醬汁令到味道層次更加豐富。❤️紅油鵝腸推薦食用指數為:★★★★☆。🌈強烈推薦喜愛辣味同特殊口感嘅美食愛好者嘗試。2️⃣紅油牛柏葉:紅油牛柏葉是一道以牛柏葉為主角😈,牛柏葉的肉質鮮嫩多汁,搭配麻辣紅油醬汁🌶️非常惹味。❤️紅油牛柏葉的食用指數為:★★★★☆。🌈推薦喜歡川菜同辣果嘅食客品嚐這道美味佳餚。3️⃣小炒田螺:小炒田螺係我全家都好鍾意食嘅小菜。我媽咪成日都話喺屋企點炒都唔好食🥲。但係呢度就炒得好唔錯。師傅以小火快炒,搭配蒜蓉、辣椒和其他調味料。❤️小炒田螺的食用指數為:★★★★☆。🌈我超推薦喜愛海鮮同辣味嘅美食愛好者品嚐呢道美味小食😋

1️⃣紅油鵝腸:
❤️紅油鵝腸推薦食用指數為:★★★★☆。
🌈強烈推薦喜愛辣味同特殊口感嘅美食愛好者嘗試。

2️⃣紅油牛柏葉:
❤️紅油牛柏葉的食用指數為:★★★★☆。
🌈推薦喜歡川菜同辣果嘅食客品嚐這道美味佳餚。

3️⃣小炒田螺:
❤️小炒田螺的食用指數為:★★★★☆。
🌈我超推薦喜愛海鮮同辣味嘅美食愛好者品嚐呢道美味小食😋
2023-11-27 399 浏览
二度再訪小炒依然驚喜薯仔大腸勁有鑊氣既小炒,微辣勁惹味又香口,豬腸又整得好好洗得干淨,不會有異味完全可以放心大膽甘食,而且薯仔都夠入味滑身。永州血鴨見到好特別,又從來未試過就叫左黎試下了,想像不到原來鴨血可以甘整,慢慢食既咸香感都幾正,微微滲出香辣更顯出鴨肉香。店員既親切感依然係甘有人情味,好難得,得閒經過一定會再幫襯試多d特別小菜!======詳情======朱敏記桑拿菜土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖👣土瓜灣站D1出口步行約4分鐘================
二度再訪小炒依然驚喜

土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖
👣土瓜灣站D1出口步行約4分鐘
================

2023-11-21 818 浏览
黎土瓜環見朋友,呢排天氣開始凍就去左食個滋潤羊腩煲。牆上有名人簽名呢~餐廳有各款主打都有寫明功效,啱我呢類養生人!羊肉煮得軟而入味,份量都好多,2個女仔都就快食唔曬~每一塊都有厚度,入口鮮嫩,多肉汁!而叫羊腩煲食的好處 ,係羊肉好補對貧血女仔好,促進血液循環,冬天手腳凍最適合。更加有醒腦提神,幫助頭髮生長,對骨骼好等好處🉑️捱夜人必須叫啦有無糖可樂提供,减肥都唔怕!想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮

有無糖可樂提供,减肥都唔怕!

用餐优惠
試食活動
2023-11-21 659 浏览
住紅磡嘅孩子表示,經過哩間幾次都見到高朋滿座,而且環境幾光孟~心思思想等埋班fd一齊去試下,最後都係唔等了,同男朋友兩個人去小試牛刀先。🤣🤣見哩幾日涼涼地,當然要試下最多人推薦嘅羊肚包((個感覺有少少似light版嘅羊腩煲~冇咁邪惡但一樣滿足到haha🤤🤤))另外仲叫左碟枝豆過下口癮~冇咩特別係勝在幾大碟~~👍🏻👍🏻📍朱敏記桑拿菜 (土瓜灣)地址: 土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖

📍朱敏記桑拿菜 (土瓜灣)
地址: 土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖
2023-11-15
2023-11-21 369 浏览
之前搭車經過見到個門面已經好想試!朋友約食飯竟然俾咗呢間我揀,有時覺得去土瓜灣呢啲細區食飯好過去旺角,冇咁迫有多啲小店我哋三個人聚下舊叫咗幾個送飯小菜,推薦朱敏記生態魚頭王同小炒豬尾勁正!生態魚即係按生態友善方法飼養嘅本地淡水魚,但質素都唔會輸蝕比深海魚,淨係魚頭已經勁大個好多肉,金黃色嘅魚湯汁仲可以用來點薄餅,第一次咁食大開眼界另外,平時食開牛尾多,豬尾原來都幾正,條骨冇咁粗,所以肉同豬皮好多,用椒炒香左好香口見到舖頭都有唔同媒體報道,下次可以試埋其他招牌菜😍

見到舖頭都有唔同媒體報道,下次可以試埋其他招牌菜😍
2023-11-21 320 浏览
同朋友講起好耐冇食大排檔啦,趁依家天氣涼涼地,渣車去左呢間位於土瓜灣#朱敏記桑拿菜,之前已經食過一次🤣環境都算乾淨淨企理,坐得舒服既,有兩道菜特別好味。藤椒鵝腸(唔係度度食到)朋友平時好少食內藏,但呢道菜佢都讚不絕口。鵝腸十分爽口,帶點香辣,係幾惹味架。小炒田螺肉質豐富腴细膩,味道鮮美,夠哂厚肉,而且份量都幾多,送酒一流。當日仲叫左好多其他小菜,真係食得好滿足。聽講呢間鋪係365日無休,見到老闆同啲客人有講有笑,好有親切感 。

環境都算乾淨淨企理,坐得舒服既,有兩道菜特別好味。

藤椒鵝腸(唔係度度食到)

小炒田螺

2023-11-21 172 浏览
行過土瓜灣見到呢間店燈火通明,出面望入去都好有風味,一於走入去試試。有驚喜,喺呢度見到啲較少在香港出現嘅菜式,同朋友一齊食,叫左兩個餸,發現都幾辣,辣得來又香,我哋兩個都非常喜歡!撈汁千層肚牛柏葉係川菜嘅特色!啲汁真心係又香又辣,牛柏葉爽脆,成件事用嚟送飯一流!小炒田螺惹味而且完全沒有沙,食落真係好好味,上面嗰樣嘢用嚟送飯,呢樣嘢用嚟送酒真係不得了!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 朱敏記桑拿菜 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖

小炒田螺

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 朱敏記桑拿菜 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖

2023-11-20 130 浏览
中色小菜向來都係我同家人鍾意既菜式,一間出色既中菜小館無論食材、調味同師傅功架都同樣重要,今日同屋企人黎到土瓜灣的「朱敏記桑拿菜」品嚐晚餐,店內裝修走新派大排檔路線,感覺衛生-氣溫驟降,點返一個朱敏記滋補羊腩煲暖暖身,羊腩件件厚肉緊實,羊味豐富而不帶羊薩味;更加入特色羊肚包,口感及味道皆特別又容易接受,食完真係暖笠笠-再點左一個薯仔炒豬腸,薯仔經走油金黃粉糯,薯香豐富;炒豬腸肥美甘香而毫無腥臭味,惹味出色
2023-11-20 125 浏览
土瓜灣向來都是美食集中地,小店眾多而且價錢親民貼地,今日下班選擇了位於馬頭圍道的中菜館「朱敏記桑拿菜」吃一頓充滿蛋白質的下午茶,享受個人時間==========餐廳裝修用上心思,用上悅目的顏色,連餐具也色彩繽紛,呈現出新穎的大排檔風格,令食客感覺衛生舒適提供懷舊特色中菜,定價合理==========🔹沙姜吊桶原隻吊桶大隻得體,以大量爽口芽菜墊底吊桶鮮味爽滑又彈牙,沙姜獨特的芳香中帶輕微辛辣味道,鹹香適中,滋味又醒胃;配上爽口入味的芽菜,健康又令人滿足
==========
提供懷舊特色中菜,定價合理
==========
🔹沙姜吊桶
原隻吊桶大隻得體,以大量爽口芽菜墊底
2023-11-17 275 浏览
平啲啲大排檔都要坐到枱逼枱,人逼人咁,傾計都要鬥大聲好辛苦🙈呢間有房可以圍威喂,私隱度夠高,傾句計都唔洗嗌得咁大聲啦~—#🍻🍖 質素:🍲 撈汁千層肚牛柏葉好爽口,唔會過韌,加上微辣的醬汁,又辣又爽,好夾的組合,用黎配啤酒就岩啦🍲 朱敏記滋補羊肉煲冬天一到就必定會諗起羊腩煲🤤無論湯汁、羊肉、各式配菜都吸引到羊肉的精華,每一啖都充斥着羊肉的鮮味,又帶有陣陣藥材香,夠滋補,冬天食保暖一流—🍻 #朱敏記桑拿菜 🍖📍土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖—#hkFoodie #hkfood #foodblog #相機食先#foodie #foodporn #hkfoodblogger #香港美食 #美食 #好吃 #食評 #香港食評#土瓜灣 #土瓜灣美食 #大排檔 #中式

#🍻🍖 質素:

#土瓜灣 #土瓜灣美食 #大排檔 #中式
朱敏記滋補羊肉煲
朱敏記滋補羊肉煲
撈汁千層肚
✍️(з_з)#土瓜灣覓食今日嚟到土瓜灣呢個小眾嘅區搵好嘢食😝其實我同我男朋友一早有Mark左呢間餐廳㗎啦😆今日機會嚟啦飛雲(ˆ꜆ . ̫ . ).ᐟ.ᐟ💮終於可以嘗試一下。除咗佢哋嘅小菜好味之餘仲要讚吓佢哋嘅小食,我自己係一個好鍾意食豆豆嘅人嚟㗎,好彩呢度有枝豆比我瘋狂食🤣✅鮮甜:枝豆嘅味道帶有一種清新嘅甜味。✅爽口:吃到枝豆口感清爽,令人愉悅。✅鮮脆:枝豆嘅小豆粒鮮嫩可口,帶有脆度。另外仲要讚吓佢哋嘅海鮮🌊今日特登叫咗小炒田螺🐚✅鮮香:小炒田螺散發出濃郁嘅海鮮香氣。✅辣鮮:當中搭配辣椒等調味料,帶有一種辣中帶鮮嘅風味。✅彈牙:田螺嘅肉質大粒又彈牙有嚼勁,令人愛不釋口。
✍️(з_з)#土瓜灣覓食

✅鮮甜:枝豆嘅味道帶有一種清新嘅甜味。
✅爽口:吃到枝豆口感清爽,令人愉悅。
✅鮮脆:枝豆嘅小豆粒鮮嫩可口,帶有脆度。
另外仲要讚吓佢哋嘅海鮮🌊今日特登叫咗小炒田螺🐚
✅鮮香:小炒田螺散發出濃郁嘅海鮮香氣。
✅辣鮮:當中搭配辣椒等調味料,帶有一種辣中帶鮮嘅風味。
✅彈牙:田螺嘅肉質大粒又彈牙有嚼勁,令人愛不釋口。
2023-11-15 99 浏览
我前排再去咗土瓜灣嘅朱敏記大排檔,已經係我第二次嚟呢度食飯啦!今次叫咗炒血鴨,睇落真係好奇怪,但食落好正!令人驚艷!一上菜,我就聞到一陣香濃嘅味道,食落血鴨味道好香、好濃郁,入口滋味豐富,食落好入味。特別要講嘅係血鴨嘅味道,真係好突出。唔得唔讚賞佢哋嘅烹調技巧同埋調味方法,令到每一啖血鴨都帶有濃郁嘅風味!另外,魷魚吊桶都係一個令人驚喜嘅選擇。魷魚吊桶味道好足,食到鮮味之餘,都有醃料嘅味,肉質鮮嫩。每一口咬落去,都能夠感受到魷魚嘅口感。真係好好餸飯!下次再去土瓜環附近,應該仲有機會再嚟呢度食飯,試下其他嘅招牌菜式!

2023-11-13 99 浏览
今日黎到土瓜環試下呢間川菜~ 朱敏記🎊之前搭巴士係葵涌經過見過佢個招牌,試就真係第一次😆我地兩個人叫左 + 撈汁千層肚✌🏻啲野食都偏辣,岩哂我地口味🐒!煲仔肥腸豬肥腸做主要材料,搭配多種香料、調味料👍香味濃郁,佢嘅煲仔煮法令肥腸保持咗豐富嘅鮮嫩口感,同時令肥腸嘅脂肪溶化,增加咗肥腸嘅鮮味。煲仔內嘅湯汁鮮美😛😛麻辣味道適中,唔會太辣🤪撈汁千層肚嘅撈汁係關鍵所在,撈汁由蔥、薑、蒜、辣椒等調味料🤓肚片鮮嫩多汁,口感細緻,加上獨特嘅撈汁,令味道更加豐富😝豬肚的鮮味相互融合,撈汁千層肚的肚片鮮嫩,入口爽滑,😗肚片撈汁的搭配非常出色😎😎下次再試埋個金牌胡椒豬雜鍋先得😚
今日黎到土瓜環試下呢間川菜~ 朱敏記🎊
之前搭巴士係葵涌經過見過佢個招牌,試就真係第一次😆
我地兩個人叫左 + 撈汁千層肚✌🏻

啲野食都偏辣,岩哂我地口味🐒!
麻辣味道適中,唔會太辣🤪

下次再試埋個金牌胡椒豬雜鍋先得😚
我最近同屋企人去左呢間餐廳食晚餐,估唔到咁近我哋屋企有間咁高質素嘅餐廳我哋一直都唔知🌚佢哋嘅職員就推介我哋一定要叫👉🏻深海爽魚片👈🏻同埋👉🏻豬油渣炒椰菜苗👈🏻。雖然我哋仲有叫其他餸菜但係呢兩款菜真係好令我留下深刻嘅印象。因為真係好好味。🐟深海爽魚片:係一道好鮮美嘅海鮮料理。魚片肉質鮮嫩多汁🤩,每一啖都可以感受到深海鮮味嘅滋味,令人回味無窮。🐷豬油渣炒椰菜苗:呢道菜真係帶嚟一個豐富嘅口感同風味。椰菜苗爽脆🙈,豬油渣嘅香味同煮熟嘅椰菜苗完美咁融合埋一齊,令味道更加濃郁。豬油渣帶嚟嘅香脆口感增添咗菜式嘅層次感,同時都令味道更加豐富。總括嚟講,朱敏記❤️嘅👉🏻深海爽魚片👈🏻同👉🏻豬油渣炒椰菜苗👈🏻係絕對值得一試嘅菜式‼️佢哋精湛嘅烹調技巧令我食得開心又滿足💯

佢哋精湛嘅烹調技巧令我食得開心又滿足💯