2021-08-30 34 浏览
村爺爺車仔麵 (油麻地)龍蝦湯車仔麵呢排油麻地上堂,成日經過都見到村爺爺泡飯好多人排隊,因為趕時間所以就喺隔離間村爺爺車仔麵檔食嘢,己有驚喜,佢有半隻龍蝦車仔麵套餐食,好高級!我叫咗四餸配伊麵,我知道好肥,但我真係好鍾意食伊麵架,佢係面同埋配料分開裝,可以保持配料嘅原汁原味。先講講嘅味道,龍蝦湯底真係好重龍蝦味,佢啲配料全部都整得好入味,魷魚、滷水雞翼、牛柏葉、都好索味,食完好滿足呀!而且服務態度仲非常好!大家可以試試唔使排隊,下次試吓村爺爺泡飯先味道👅:8/10服務💁🏻‍♀️:8/10環境🌾:7/10人均消費💰:$28-70地址:油麻地砵蘭街76號地舖
村爺爺車仔麵 (油麻地)龍蝦湯車仔麵

味道👅:8/10
服務💁🏻‍♀️:8/10
環境🌾:7/10
人均消費💰:$28-70
地址:油麻地砵蘭街76號地舖

身為香港人一定要支持香港飲食文化🍜🍜,車仔麵就係香港最大飲食文化之一️😋‼️最近都經常出入油麻地,搵到呢間超平價又有得食龍蝦嘅車仔麵🍜,身為香港人嘅我就梗係過嚟試吓呢種高質香港特色美食啦🦞❤️‼📌殿·龍蝦車仔麵🦞🍜$68超級震撼的價格,竟然60幾蚊可以食到咁大碗麵,仲要有龍蝦🦞,龍蝦啖啖肉🤩,真係食一碗等於賺咗一碗‼️‼️而且另外仲可以加兩個餸,我揀咗滷水雞翼,味道唔錯,冬菇都夠腍😋😋📌車仔麵- 五餸麵🍤🥟🥬🍜$52超欣賞呢間餐廳,叫多咗餸的款式,都唔會減走你送菜嘅份量👍🏻👍🏻👍🏻佢哋係用一隻大碟裝起你揀嘅餸菜👍🏻👍🏻推薦他們的南乳雞翼,即叫即炸,相當脆口入味😋😋魚皮餃都唔錯,夠彈牙🐟!📌飲品喜歡呢度除咗汽水之外仲有果汁選擇,感覺健康啲🤣👍🏻🍹

📌殿·龍蝦車仔麵🦞🍜$68

📌車仔麵- 五餸麵🍤🥟🥬🍜$52

📌飲品
喜歡呢度除咗汽水之外仲有果汁選擇,感覺健康啲🤣👍🏻🍹
2021-08-24 40 浏览
收工想食車仔麵,黎左呢間自肥。叫左5餸hkd 58,有牛腩,墨魚丸,魚片頭,菜芯,白蘿蔔,瀨粉。 樣樣都幾好味,係啲餸唔夠多姐,如果大份啲就好啦。值得再黎食,位置好方便。
收工想食車仔麵,黎左呢間自肥。

值得再黎食,位置好方便。
//  #賤精黃店地圖💛間野叫:村爺爺車仔麵邊度黎:油麻地砵蘭街76號地舖▪殿龍蝦湯車仔麵 $68加兩餸及油菜一碟 +$20
7.5分估唔到六十八蚊無渣灘 堅系半隻龍蝦 肉質結實 但少韌 應該煮耐左 龍蝦無理由唔配伊麵底 加埋個龍蝦湯底 掐架歡喜成為一碗喱民版上湯龍蝦伊麵 呢個價錢的確抵食 至於配料方面 豬大腸雞翼通菜就一般貨色 但貼心在都係另上 唔會比其他醬汁玷污到個湯厎 此舉值得加分 ••••••••••••••••••••••••••••••四餸車仔麵 $60四餸分別係:蘿蔔 豬紅 牛肋條(+$3) 秘制豬手(+$3) 同樣全部配料另上 蘿蔔鮮甜 豬手都淋身 豬紅太鹹 牛肋條唔夠鬆化 米粉唔會溶溶爛爛 呢碗同樣配龍蝦湯 所以實無死 總括而言 嗌龍蝦伊麵啦~
#賤精黃店地圖💛

7.5分

四餸車仔麵 $60
殿龍蝦湯車仔麵
2021-08-21 38 浏览
聽說村爺爺口碑十分不錯,一早已就慕名而來。這次就嘗試村爺爺車仔麵,踏進門口就已被龍蝦伊面吸引,價錢是68元,都非常抵食,所以還加了小食,包括台灣黑椒香腸墨魚手指。先講下呢個嘅龍蝦伊麵,伊麵嘅湯底是用新鮮的龍蝦熬製,至超過十小時以上,所以都湯底得鮮,非常之有龍蝦味道,又完全無加入的味精調味,可以整碗喝下去也不怕。伊麵爽口彈牙,龍蝦切半放上伊麵,令人十分驚喜。龍蝦很多,所以每一口都可以吃到啖啖龍蝦肉,除了龍蝦肉,還有非常多的蝦籽,非常美味,有口感,整體就是讚讚讚。而台灣黑椒香腸和墨魚手指都很對胃口。台灣美食最大的特色就是有微香甜又有微鹹的味道,而村爺爺小食就做到了。這種獨特的味道都令人感覺就是去了台灣夜市一樣,非常之好。

2021-08-18 498 浏览
村爺爺素來以龍蝦及龍蝦湯聞名疫情前,真係好多人慕名而多,搞到排曬大隊先有機會食到只能說依家午市時段可以順利快速入座食到呢碗大名鼎鼎龍蝦湯南仔麵係疫情之中的小確幸!!於入門前點好曬自己想食咩先!!!識揀一定揀龍蝦湯同埋揀平時少食開的河粉,夠曬索湯汁!!半隻龍蝦非常吸引,龍蝦膏滿滿一大串連肉真係流曬口水!!店員好貼心見你點左龍蝦,立馬送上手套、鉗、濕紙巾俾你開大餐之用奢侈的午餐揀左炸雞翼,香脆又熱辣辣佢地會再翻炸,保證上枱又脆又熱,啖啖肉有2隻真係fat fat 咁擺曬入口我最喜歡的墨魚手指會翻炸就不在話下,仲要個皮係脆卜卜,裡面個墨魚肉好彈口炸魚餅都係必點極度同台灣既甜不辣非常相似,好煙up咖哩魷魚又係車仔麵必選之一今次真係點左好多配料食,自肥計劃進行囉魚腐都要一定要揀脆脆的表皮包住D魚肉,既有點空間感發現村爺爺除左龍蝦做得出色之餘,魚既製成品都好多花款,好吸引呢個係我私心的大腸最睇師傅功夫既一道材料,洗得乾淨、醃得好食都唔容易架!
村爺爺素來以龍蝦及龍蝦湯聞名
疫情前,真係好多人慕名而多,搞到排曬大隊先有機會食到
係疫情之中的小確幸!!

於入門前點好曬自己想食咩先!!!
識揀一定揀龍蝦湯
同埋揀平時少食開的河粉,夠曬索湯汁!!

半隻龍蝦非常吸引,龍蝦膏滿滿一大串連肉
真係流曬口水!!

奢侈的午餐

揀左炸雞翼,香脆又熱辣辣
佢地會再翻炸,保證上枱又脆又熱,啖啖肉
有2隻真係fat fat 咁擺曬入口

我最喜歡的墨魚手指
會翻炸就不在話下,仲要個皮係脆卜卜,裡面個墨魚肉好彈口

炸魚餅都係必點
極度同台灣既甜不辣非常相似,好煙up

咖哩魷魚又係車仔麵必選之一
今次真係點左好多配料食,自肥計劃進行囉

魚腐都要一定要揀
脆脆的表皮包住D魚肉,既有點空間感

呢個係我私心的大腸
最睇師傅功夫既一道材料,洗得乾淨、醃得好食都唔容易架!
2021-08-13
午餐
2021-08-05 51 浏览
村爺爺龍蝦米線一向出名,今次決定去隔尼個間村爺爺米線潮聖 叫左4餸麵-米線湯底有龍蝦湯或者豬骨湯 我選了傳統既豬骨湯 叫左蘿蔔,真係好入味,一共有5,6舊,唔會食2舊唔夠喉,蘿蔔索哂腩汁,真係好滋味炸南乳雞翼 估唔到好脆口 係大隻既雞翼 南乳味好濃 咬落去啖啖肉咁,好食到平時唔食皮既我今日都破戒食埋佢。 仲有叫左牛筋條 非常之入味 個腩汁精神吸收哂 不得了 車仔麵都有呢個質素真係無得輸 其實佢仲有好多選擇 下次會再試埋其他 !!
村爺爺龍蝦米線一向出名,今次決定去隔尼個間村爺爺米線潮聖
2021-08-05 48 浏览
今日去咗村爺爺車仔麵到試食呢間車仔麵係我上次行過舖頭門口已經好想試 最主要係因為佢個湯底係龍蝦湯底今日約咗個朋友快閃下午茶可為因為落雨 舖頭今日冇乜人就咁望啲座位都幾闊落嘅 普通茶餐廳甘佢哋落單嘅方式幾好嘅 佢會俾你睇晒有啲咩餸 然後直接同佢講 講完坐低佢就會拎去你面前 佢哋個麵同埋啲餸係會分開上嘅其他嘅車仔麵一定唔會分開上✌🏻✌🏻✌🏻咁佢哋嘅湯底都有好多選擇 沙嗲醬 麻辣 咖喱汁 仲有我最想食嘅龍蝦湯底☺️☺️☺️咁我就叫咗米粉 瑞士雞翼 腸仔 麻辣豆卜 山菜配龍蝦湯底而我朋友就叫咗 冬菇 薯餅 雞翼呢度啲嘢飲全部都係啲紙包嘢飲唔會有即沖嘅嘢飲龍蝦湯底未食已經有好大陣龍蝦味我覺得隻味好特別 我d麵吸哂啲龍蝦味🤤🤤🤤🤤佢有味得黎又唔會好濃 食完唔會好口乾我都飲咗成半碗湯底㗎如果你話啲餸我覺得最好食就係瑞士雞翼同埋麻辣豆卜 大家去到不妨一試✌🏻✌🏻最後 $44 1個麵4個餸我就覺得好抵食啦 就咁個龍蝦湯底已經好抵
今日去咗村爺爺車仔麵到試食

最後 $44 1個麵4個餸
我就覺得好抵食啦 就咁個龍蝦湯底已經好抵
2021-08-04
2021-08-02 52 浏览
村爺爺係油麻地出名好多人都知,平時我地喪排主店,原來隔兩間舖有車仔麵都係會佢地既!所以我地就入左去比較之下,車仔麵確係少人啲,但keep住有人黎食,食得快走得快,人來人往不過今日有啲失望 龍蝦已經賣哂喇!唯有叫龍蝦湯外,我地叫其他野食店員哥哥姐姐好好招呼,一入舖已經比位你,又教你點嗌,未龍派可以係張紙圈低又得款式都幾多,望入去仲好乾淨我地兩個人,分別叫左南乳雞翼、豬手、咖哩魷魚、豬皮、魚皮餃、豬腸、牛筋條、牛栢葉,再加個油麵我想講,每味餸都好!好!食!平時好少見到有南乳雞翼食,好驚喜既係,除左香脆不在話下,仲係好入味添呀!魚皮餃都係令我好驚喜,因為佢唔係我地平時買個啲魚皮餃,餃皮連餡我都覺得好好味其實配料都好食,但太多字驚你地嫌悶同場食客仲有猛咁讚龍蝦湯好飲,仲問可唔可以淨買湯底添呀不過原來係唔得既$60四餸餐連野飲,真係冇野好彈囉 超抵食

款式都幾多,望入去仲好乾淨

我想講,每味餸都好!好!食!
其實配料都好食,但太多字驚你地嫌悶
同場食客仲有猛咁讚龍蝦湯好飲,仲問可唔可以淨買湯底添呀
不過原來係唔得既
$60四餸餐連野飲,真係冇野好彈囉 超抵食
2021-07-31 46 浏览
車仔麵細個成日食,大左發現想食碗車仔麵都唔係咁易,車仔麵既精粹就係可以睇住d餸左揀右揀,而且有無限既配搭,仲可以加不同既汁,保證碗碗都唔同味但係都好好味,比起碗碗品質保證幾乎一樣味道既米線店我更愛車仔麵❤️難得遇到一間專門食車仔麵既鋪頭,我決定放縱一下,今次唔要麵底改做菜底,咁就可以食多d唔同既餸,滿足一下咁耐冇食車仔麵既補償😆先到1號窗口選擇麵底,再到2號窗口選擇配料同汁,最後坐定定等姐姐送過來,呢度嘅配料差不多有50樣,有選擇困難症嘅朋友記得諗好先排隊好遺憾今日竟然冇得食招牌龍蝦,姐姐話可以比碗龍蝦湯,唯有留返下次再來食啦😔最令我驚喜竟然有薯餅,唔洗諗即刻要一件,之後選左紅腸、甜不辣、蝦手指、牛肚、魚皮餃、魚腐、牛栢葉、南乳雞翼,連埋生菜剛剛好十樣,配搭沙嗲汁同腩汁,再飲返罐可樂,簡直係完美,咁大個女第一次食十個餸走麵底既車仔麵,期待下次再試返個龍蝦車仔麵😋

2021-07-29
午餐
2021-07-31 26 浏览
今日經過旺角砵蘭街,比呢間餐廳個餐牌吸引到我,令我停低望一望,有五款車仔麵做緊特價只需 $25 蚊,真係非常吸引。第一次幫襯呢間車仔麵,雖然特價麵好吸引,不過見到餐廳有龍蝦車仔麵重有噱頭,諗住試吓可惜龍蝦賣晒。😭餐廳環境都幾乾淨企理,叫咗牛筋、魷魚、牛腩、豬手、生菜、雞腎等等,餸嘅份量都幾多,而且味道唔錯,豬手炆得好淋好入味,魷魚又夠爽口彈牙,整體都唔錯,等佢龍蝦再返貨真係要試吓佢個殿。龍蝦湯車仔麵。
2021-07-29 30 浏览
今日嚟呢度食車仔麵,村爺爺之前都食過,村爺爺車仔麵就第一次試。中午嘅時間唔算好多人。食店採取自助形式,一人門口左手邊就會有個車仔麵檔。就可以同入面嘅姐姐講你要咩餸咩面底同咩湯底。然後就可以搵位坐低。另外會有一個姐姐行埋嚟同你講幾多錢。成件事就完晒。然之後就等食嘅環節啦,車仔麵好快嚟到。今日試咗龍蝦湯底,配伊麵。可惜嘅係今日冇龍蝦。不過唔緊要龍蝦湯底味道鮮甜。面嘅份量亦都算多。由於我今日好肚餓嘅關係。我都叫得比較多餸。分別有牛柏葉,南乳炸雞翼,雞腎,炸墨魚手指,同埋豬手。牛柏葉同雞腎夠爽口。豬手夠晒入味。最特別係南乳炸雞翼,我覺得係必食推介。炸雞翼本身已經夠香口,加埋藍雨簡直就會令人垂涎欲滴。最後個龍蝦湯我飲晒個湯底。最令我驚喜嘅係,我自己好怕出街食麵飲完個湯底之後會口渴。但係呢個湯底係我飲完之後竟然冇口渴嘅感覺。 咁即係證明佢冇味精啦。整體來講呢間車仔麵超值得大家一試。
食店採取自助形式,一人門口左手邊就會有個車仔麵檔。
就可以同入面嘅姐姐講你要咩餸咩面底同咩湯底。
然後就可以搵位坐低。另外會有一個姐姐行埋嚟同你講幾多錢。
成件事就完晒。然之後就等食嘅環節啦,車仔麵好快嚟到。
2021-07-29 22 浏览
之前食過村爺爺嘅龍蝦湯泡飯,今次就試吓佢嘅村爺爺車仔麵,要試就當然要試最吸引嗰個半熟龍蝦車仔麵啦。😋原價 $136 蚊嘅半熟龍蝦車仔麵依家半價 $68 蚊就食得喇,不過當日竟然賣哂,有啲唔開心 😭 不過既然嚟度都試下,叫咗龍蝦湯車仔麵,餸就叫左好多,有豬紅、蘿蔔、豬大腸、牛柏葉、牛肋條、咖喱魷魚、墨魚手指等等。龍蝦湯車仔麵雖然賣相麻麻地 😂 但湯底真係好濃郁鮮甜,而且每款餸都整得唔錯,蘿蔔、牛肋條、豬大腸果啲夠哂入味。

2021-07-24 36 浏览
心血來潮想食車仔麵又唔想食得咁普通,於是黎咗村爺爺食豪華版龍蝦車仔麵。叫咗個殿·龍蝦湯車仔麵,除咗有龍蝦湯底之外仲有半隻龍蝦,依家仲做緊半價優惠都真係幾抵食。麵底襯返龍蝦叫咗伊麵,另外加咗兩個餸(滷水雞翼、秘製豬手)同1碟油菜。先講龍蝦,雖然得半隻,但食起黎都啖啖肉,肉質爽口彈牙,仲有好多龍蝦膏。至於湯底亦都好香龍蝦味,伊麵keep到彈牙唔會煮到稔哂。餐廳仲有工具提供俾你食埋個龍蝦鉗,一d都唔洗嘥。另外點嘅滷水雞翼同秘製豬手煮得夠入味。豬手炆得稔身,非常容易咬開,值得推薦。跟餐飲品仲有半價,叫咗枝熱情果汁,酸酸甜甜,夠哂開胃。。。村爺爺車仔麵油麻地砵蘭街76號地舖。。

另外點嘅滷水雞翼同秘製豬手煮得夠入味。

豬手炆得稔身,非常容易咬開,值得推薦。

跟餐飲品仲有半價,叫咗枝熱情果汁,酸酸甜甜,夠哂開胃。

村爺爺車仔麵
油麻地砵蘭街76號地舖

2021-07-18 440 浏览
今晚唔使急最緊要快, 拿拿林搵個地方拍好我部倫敦的搵個地方食晚飯, 最方便就係車仔麵或茶餐廳, 今晚黎村爺爺食車仔麵, 反正好耐冇食了。店舖以簡單的老香港車仔麵店裝潢, 簡潔企理。餐牌更簡單, 清一色只做車仔麵, 車仔麵餸款式大路傳統食物, 鹵水雞翼尖、鹵水大腸少不了, 星期一至星期五食車仔麵送紙包飲品, 學生哥食最抵, $28有3餸一麵兼有飲品, 真係平到笑。村爺爺最正係車仔麵及餸分開上, 唔使搞亂湯底嘅味道。我今日叫咗個龍蝦湯底四餸配手打烏冬, 太耐冇食車仔麵其實好多野都想食, 所以追加咗好多樣餸。先呷幾口龍蝦湯,  龍蝦湯底以龍蝦殼及龍蝦頭淆製, 入口很香濃, 有龍蝦膏的鮮香, 齋飲湯鹹了少許, 做湯底鹹度就剛剛好, 手打烏冬吸收了龍蝦湯的香味, 煙韌爽滑, 好好味, 呢$10抵加。村爺爺嘅鹵水膽很醇厚, 滷水香料足夠, 醬油鹹香得黎不死鹹, 佢哋嘅車仔麵食材浸得好足時間, 所以極腍極入味。猪腸 ~ 個人車仔麵必選食物, 鹵得非常入味軟腍, 帶少許肥膏, 咁香肥美, 同豬手一樣咁好食。牛肋條~ 牛肋條肥瘦適中, 夠香夠淋。豬手 ~ 又係我既必選食物, 豬手骨膠原非常豐富, 猪皮香

店舖以簡單的老香港車仔麵店裝潢, 簡潔企理。

村爺爺最正係車仔麵及餸分開上, 唔使搞亂湯底嘅味道。

牛肋條~ 牛肋條肥瘦適中, 夠香夠淋。
豬手 ~ 又係我既必選食物, 豬手骨膠原非常豐富, 猪皮香軟入味,  豬筋的部分帶點爽口, 同樣美味, 寫寫吓都想再食了。
牛筋 ~ 呢個唔使講啦, 只要鹵得夠火喉夠腍, 就已經非常滑溜好味了。

簡簡單單又一餐