2012-03-31 29 浏览
咁o岩見到青衣城間東海堂裝修完重新開張, 點知原來真係大執咗 成個感覺高級咗好多, 賣嘅產品款式都唔同咗. 所以就買咗幾件甜品黎試下啦門面真係唔同咗好多, 靚得黎走型格路線綠茶泡芙條條狀嘅泡芙上面舖咗一層綠茶味脆皮, 再加埋啲煎茶粉, 外觀精緻得嚟亦好有日本feel. 而食落就覺得入面啲吉士忌廉最有驚喜, 因為材料係特別採用京都綠茶粉, 所以食落係好濃郁嘅綠茶味, 感覺非常正宗曲奇泡芙其實揀緊蛋糕嘅時候就已經見到啲staff係隔離打吉士, 感覺真係新鮮即場做. 好彩試落亦都無失望! 切開時見到入面啲吉士好足. 而且同泡芙條一樣, 啲吉士唔會好漏, 新鮮得嚟亦好香. 另外泡芙上面都放左啲曲奇碎, 又係一個有誠意嘅細節位藍莓紅桑子三重奏細細粒嘅泡芙裡面又係特別加有藍莓味嘅吉士忌廉, 睇落好似三眼仔 上面嘅藍莓亦好新鮮, 一啲都唔酸. 佢好似仲有橙味同芒果味, 建議可以同friend一齊買唔同味再share黎食整體黎講感覺好好, d甜品都好食咗, 都幾令人驚喜
門面真係唔同咗好多, 靚得黎走型格路線
綠茶泡芙條
曲奇泡芙
藍莓紅桑子三重奏

整體黎講感覺好好, d甜品都好食咗, 都幾令人驚喜
2012-03-31
2010-12-21 16 浏览
今日我生日 , 媽媽係東海堂買左我最好中意既栗子蛋糕俾我 , 次次我既生日蛋糕都係聖誕版 , 會多好多朱古力既牌 .. 我好中意東海堂既栗子蛋糕 , 因為超多栗子 , 栗子迷一定唔好錯過( 比好多間好同多栗子 , 好岩我心水)栗子蓉既外表 , 裹面係朱古力海棉蛋糕 , 最串係朱古力蛋糕中間既cream都夾住少少栗子蓉 真係好好味 不過有恆生card 總好有8折 , 幸好我地都有HSBC 卡有9折

次次我既生日蛋糕都係聖誕版 , 會多好多朱古力既牌 ..

真係好好味

2010-12-20
庆祝纪念
生日
2010-11-12 25 浏览
看完電子版《清明上河圖》之後,來到了青衣城尋食。不知怎的總是很想嚐甜的,於是逛了幾圈,最後來到了東海堂。它最迎新出了幾款以牛乳為主題的蛋糕卷,有芒果、士多啤梨、芝麻、綠茶紅豆,賣相吸引。它正在做優惠,西餅買四送一,吸引不少人前來光顧。但只有我一人食用,五件應該很難吃得完,於是我只買了兩件。我挑了芒果牛乳卷和榛子千層酥。蛋糕卷很重手,證明足料,蛋糕很鬆軟,中間的忌廉很多,充滿濃濃的牛乳香味,而且混了不少芒果粒,吃著不覺得膩,可惜的是在面上的芒果不夠甜。至於榛子千層酥,簡直是人間極品!表面的果仁很香脆,兩層的蛋糕和兩層的酥餅的交替,一口咬下去,有豐富的口感,又鬆又脆,酥餅香而不膩。長長的一件都全被我KO了!很久沒有試過一次過吃兩件有分量的蛋糕,這天晚上一定可以做個甜夢。
看完電子版《清明上河圖》之後,來到了青衣城尋食。
不知怎的總是很想嚐甜的,於是逛了幾圈,最後來到了東海堂。
我挑了芒果牛乳卷榛子千層酥
2010-11-12
5 分钟 (外卖自取)
  • 榛子千層酥
2010-09-25 32 浏览
草莓芝戀士多啤梨酸酸甜甜岩曬我心意而且中間既mousse好有草莓味, 一d都唔會過甜有好多果肉夾住, 蛋糕又軟棉棉綠茶十勝紅豆卷?(唔記得左個名)好香綠茶味又唔會太甜中間仲有粒粒紅豆又係果句啦! 軟棉棉既蛋糕好豐富榛子千層酥千層好正, 因為不嬲都中意食榛子夠香, 唔太甜
草莓芝戀
士多啤梨酸酸甜甜岩曬我心意
而且中間既mousse好有草莓味, 一d都唔會過甜
有好多果肉夾住, 蛋糕又軟棉棉

綠茶十勝紅豆卷?(唔記得左個名
好香綠茶味又唔會太甜
中間仲有粒粒紅豆
又係果句啦! 軟棉棉既蛋糕
好豐富

榛子千層酥
千層好正, 因為不嬲都中意食
榛子夠香, 唔太甜
2010-09-25
  • 草莓芝戀
2010-08-13 43 浏览
東海堂逢星期一至五中午時段推出特價蛋糕已有一段時間, 由初初開始時每日大排長龍, 直到後來黃昏時段還有貨.以前中午十二時才開售, 現在早上亦可買到.昨日早上經過見到做特價的是藍莓慕絲蛋糕, 原價$50, 特價$28.蛋糕頂上的水果很新鮮, 不過士多啤梨就太酸了.慕絲層略少, 朱古力蛋糕有兩層夾雜, 不太甜, 蛋糕夠鬆軟,味道不錯.當中的cream層嫌太厚, 少一點就更好.

以前中午十二時才開售, 現在早上亦可買到.

蛋糕頂上的水果很新鮮, 不過士多啤梨就太酸了.

當中的cream層嫌太厚, 少一點就更好.

2010-08-12
2010-06-21 33 浏览
今件切了八個生日蛋糕,未知能否遂一寫食評,但是我對東海堂的印象較深,因為完全是out of my expectation!竟然好吃!之前東海堂的蛋糕完全沒有誠意,所以完全被blacklist,今次家人買了這個新推出的芒果芝士蛋糕,厚芝士蛋糕加大量芒果粒,製作和味道都不比其他高檔的餅店差,芒果肉雖然說不上是上好的甜芒果,但至少沒半點酸味,芝士蛋糕既軟滑且淡淡的芝士香明顯東海堂有心去改良一下蛋糕的款式和質素相信今次要重新支持東海堂的蛋糕了
今件切了八個生日蛋糕,
未知能否遂一寫食評,
但是我對東海堂的印象較深,

今次家人買了這個新推出的芒果芝士蛋糕,
厚芝士蛋糕加大量芒果粒,製作和味道都不比其他高檔的餅店差,
芒果肉雖然說不上是上好的甜芒果,但至少沒半點酸味,
芝士蛋糕既軟滑且淡淡的芝士香
明顯東海堂有心去改良一下蛋糕的款式和質素
相信今次要重新支持東海堂的蛋糕了

2010-05-23
庆祝纪念
生日
2009-07-21 25 浏览
早前途經此分店, 見到黑森林蛋糕做特價, 價錢是原價$50, 特價$28, 逄星期一至五中午十二時至下午二時, 限量發售.上兩星期我約十二時十分到達, 見到只是數人排隊買餅, 不用久等, 於是我亦加入買了一個, 很快已售罄. 據說未到十二時已有人龍等候. 蛋糕鬆軟, 不太甜, 朱古力味夠,味道不錯, 特價很抵食.昨午二時我又再途經此店, 還見特價的黑森林有存貨, 吸引力好像大不如前, 據售餅姐姐說因需求, 增加了數量, 我才可買到.
蛋糕鬆軟, 不太甜, 朱古力味夠,味道不錯, 特價很抵食.
2008-12-29 27 浏览
十二月下旬收到留言,說Spuntini的Tiramisu與東海堂無兩樣,是日路過,在櫥窗打量著,找到了杯裝的Tiramisu,又真的有九成似,花了十五元買來比較下。找了間餐廳坐下試試,杯與Spuntini應該是同一供應商交來的,膠杯手感賣相一式一樣,就連頂的朱古力片,也是一模一樣,也真的太似了吧?!同樣是Mascarpone忌廉打成的底,吃起來軟滑,帶少少咖啡酒的甜,就真的連味道都好似,兩間不同集團,同一樣的味道,這兩位失散了的兄弟應該是同一供應商機啤出來的,外賣收十五元,似乎這裡外賣比那邊抵吃。
十二月下旬

真係一模一樣
$15 (其他)
2008-07-05 30 浏览
藍莓鬆餅不錯 甜度足夠 頗香 沒有藍莓的酸味朱古力鬆餅味道一般  朱古力味不夠濃郁 蘋果鬆餅十分省料  只有蛋糕接近底部時才有薄薄的一層果醬  果醬味道亦很普通很可惜是三件一袋的  不能分拆
藍莓鬆餅不錯 甜度足夠 頗香 沒有藍莓的酸味
朱古力鬆餅味道一般  朱古力味不夠濃郁
很可惜是三件一袋的  不能分拆
(非会员)
2008-06-22 28 浏览
$7的袋裝面包"和風栗子卷", 大條係大條, 但無味, 因為栗子餡好少, 而且我覺得東海堂的袋裝面包質地比一般一個一個的面包鞋d, 實d. 叮左兩次都係咁.唔會再買!
唔會再買!
2008-04-26 17 浏览
講真果句,製作很勉強,都幾麻麻地。買了四件凍餅,係「草莓凍餅」($8)、「輕芝士蛋糕」($8)、「鮮果撻」($10)、「簡約芝味」($13)。那「草莓凍餅」和「鮮果撻」用料很省,感覺很單薄,相當垃圾。那「輕芝士蛋糕」上的透明果膠質地好怪,但卻能夠為蛋糕保存應有的濕度。那「簡約芝味」雷聲大雨點少,說什麼「新鮮藍莓及黑車厘子醬,配原味芝士。」,結果味道很淡,沒啥特別吸引之處。
講真果句,製作很勉強,都幾麻麻地。
那「草莓凍餅」和「鮮果撻」用料很省,感覺很單薄,相當垃圾。
2007-09-07 18 浏览
生日局, 當然要有蛋糕. 青衣城選擇不多, 一輪擾攘. 係真係一大輪之後, 終於揀了這裡.鮮士多啤梨慕思$121: 5分, 賣相一般, 士多啤梨色澤好像不太靚, 味道就麻麻, 士多啤梨比較酸, 是否鮮士多啤梨就不知道了. 慕思蛋糕部份比較甜.整體感覺係緊緊合格. 當然, 食物水準又唔會影響大家的情緒.或許下次揀間好一點的吧.

或許下次揀間好一點的吧.
2007-08-18 24 浏览
1.芝士包$7.5 ~ 一袋四個,一點芝士味都無,請不要再叫芝士包啦2.日式芝士包$6 ~ 包內有點cream cheese而不是芝士粒,但味道不是芝士味囉,而是吉士味,差!!!!!!
(非会员)
2004-02-18 18 浏览
法式紅豆包($4/個),好吃,口感清爽,抵,紅豆餡入口即溶!
2003-08-24 39 浏览
因為上次買過兩個裝既冰燒月餅食覺得好好味,今日就去買左兩盒(每盒八個迷你裝)諗住送比人,而家買有特價($98)之外,每買兩盒月餅仲有一罐加菲貓冰燒月餅送(一罐三個,分別係栗子,烏豆同地瓜味),頭先就拆左黎食,最好食都係栗子,烏豆都好好味,地瓜就甜左d.好鍾意佢個皮,雪凍左煙煙韌韌凍冰冰,正!
好鍾意佢個皮,雪凍左煙煙韌韌凍冰冰,正!