2017-09-01 495 浏览
好耐唔去一次葵芳,去到緊係食盡佢,但錢銀有限,就住就住食真係唔過引,所以識食一定食平嘢。哩日我突然想食炸雞,望住本來想食嘅台灣鹽酥雞,50幾蚊得幾粒,到喉唔到肺咁,邊流口水邊好失落咁走人,點知就係斜對面俾我見到佢!!!東門町平時主打酸辣粉,去到我都只會叫酸辣粉食,好少理佢其他小食嘅,原來佢都有賣台式炸雞,我貪心咗啲,叫左份大嘅(大都係$26),點知黎左一大碗。唔好睇少哩一碗,份量唔少得過豪大大嘅巨型大雞扒!!!為咗可以食到其他好嘢,我就「勉為其難」咁同朋友分享咗佢啦,哈哈
鹽酥雞(大)

唔好睇少哩一碗,份量唔少得過豪大大嘅巨型大雞扒!!!
鹽酥雞(大)
2017-08-23 371 浏览
很久沒到葵涌廣場,當然掃街品嚐各美食。突然想食薯粉,看見人流不多便來到此食店。收銀阿姐態度差,黑口黑面,付款時沒留意加錢購買外賣盒蓋,食物ready後打算加回一元購買盒蓋,黑面阿姐說「你下單時加盒蓋才收一元,現在散買一個蓋要兩元」服務差,食物一般,冇下次
服務差,食物一般,冇下次
2017-08-19
2017-08-05 345 浏览
呢日黎到葵涌廣場 除咗想行街之外 點都要黎試吓呢度嘅小食有啲肚餓 想食碗熱辣辣既湯麵點咗個重慶酸辣粉 走辣 配薯粉由於想留肚食其他野 所以要淨麵無加其他配料湯麵熱辣辣 酸味好開胃薯粉就好似淋左少少但索晒成個湯嘅味 好正呢個係會令人食上癮的湯麵
呢日黎到葵涌廣場 除咗想行街之外 點都要黎試吓呢度嘅小食
薯粉就好似淋左少少
但索晒成個湯嘅味 好正
呢個係會令人食上癮的湯麵
2017-08-04
5 分钟 (外卖自取)
$23 (其他)
平時如果想食酸辣粉,除了食灣仔那間外,真係沒有其他地方的好味!但是,我又甚少在葵涌廣場食,因為要立食。立食又沒有檯,比較麻煩!不過今次真係忍吾到口,一定要買一碗食!酸辣粉(小辣) HKD 22.00 加豬大腸 HKD 8.00這裡的酸辣粉是最好味的!我食了很多間的酸辣粉,始終找不到比這家更好味!第一要說的是,小辣都已經好辣的了!但我下一次食,可以挑戰中辣!湯底我是不太清楚是用甚麼調出來的,雖然知道不是甚麼健康的湯,一定是沒有益的,但就是好味!為食的人總是在美食當前時,忘記了甚麼是健康。薯粉很軟稔又很有咬口,很煙韌。亦非常的索湯!愈食愈辣!食到甘上下,又流下鼻水,又流下汗,真是會食上癮的一種辣!

不過今次真係忍吾到口,一定要買一碗食!

酸辣粉(小辣) HKD 22.00
加豬大腸 HKD 8.00

一定是沒有益的,但就是好味!
為食的人總是在美食當前時,忘記了甚麼是健康。
薯粉很軟稔又很有咬口,很煙韌。亦非常的索湯!愈食愈辣!

食到甘上下,又流下鼻水,又流下汗,真是會食上癮的一種辣!

2017-06-21 416 浏览
今日去左朋友葵芳屋企玩,入得葵芳當然要去葵涌廣場揾食喇!去到商場既3樓就俾酸酸辣辣既味道吸引。味道就係來自呢間小食店。當時已經有長長既人龍在排隊,二話不說先買個重慶酸辣粉食下先香辣既湯配上口感煙Q彈既木薯粉真係天生一對,一食停不了口另外仲可以加錢加配料,但以小食嚟講一碗已經可以食飽飽
今日去左朋友葵芳屋企玩,入得葵芳當然要去葵涌廣場揾食喇!

去到商場既3樓就俾酸酸辣辣既味道吸引。
味道就係來自呢間小食店。
當時已經有長長既人龍在排隊,二話不說先買個重慶酸辣粉食下先
重慶酸辣粉

香辣既湯配上口感煙Q彈既木薯粉真係天生一對,一食停不了口

另外仲可以加錢加配料,但以小食嚟講一碗已經可以食飽飽
2017-06-19
下午茶
2017-06-16 325 浏览
全部店員黑口黑面,態度極極極極極之差!唔知以為唔洗錢!食物唔覺特別好之餘,仲要等好耐!就算幾好,甘嘅態度唔洗錢都唔會再去、請都無必要受氣,何況要比錢。講錯一句,口 up up 鬧人!真心差 差 差
講錯一句,口 up up 鬧人!
真心差 差 差
2017-05-14 349 浏览
有次去買個麻辣燙外賣,阿姐就叫人準備麻辣燙,我再叫幾款配料,阿姐毫無反應收錢時我唔知阿姐有冇計配料錢,我問阿計左配料未呀?(我的確無睇價錢買野,咁當時環境都比較嘈)阿姐串串共講緊係有啦!唔係點會咁貴!咁阿姐我都係問一句啫,當然我又唔係態度差wo我咪話你又無反應,我點知你呢結果返去食啦,油多到見唔到湯,個粉又咸到唔食得人我唔知係阿姐唔順超整到咁,定本身係咁既質素啦但我知道,唔會再幫襯啦唔係因為個阿姐係食物太劣質啦!
收錢時我唔知阿姐有冇計配料錢,我問阿計左配料未呀?
(我的確無睇價錢買野,咁當時環境都比較嘈)
阿姐串串共講緊係有啦!唔係點會咁貴!
咁阿姐我都係問一句啫,當然我又唔係態度差wo
我咪話你又無反應,我點知你呢
結果返去食啦,油多到見唔到湯,個粉又咸到唔食得人
我唔知
係阿姐唔順超整到咁,定本身係咁既質素啦
但我知道,唔會再幫襯啦
唔係因為個阿姐
係食物太劣質啦!
2017-04-30 423 浏览
工作關係,小人再度於葵廣出沒。前兩次都吃了繼光的炸雞,今次特意去另一檔試試。舖頭叫做東門町,賣的都是台灣街檔小食,有手抓餅、炸香腸、炸雞翼、酸辣粉等等,目測都有不少人光顧,理應不會太差吧。小人因要快食快走,遂點了一客鹽酥雞,乾淨俐落。等了約莫數分鐘,一份炸雞呈現眼前。看見的第一個感覺是很多味粉,吃完果真紅色遍佈嘴邊,還幸吃後不算太過口渴。炸粉激厚,而且激硬,翻炸是必然的,惟似乎過了火。雞肉未算柴皮,卻是超乾的,十分十分之熱氣,本炸物狂食後口裡還長了痱滋!下次都是幫襯繼光炸雞罷了,保險些……

鹽酥雞
下次都是幫襯繼光炸雞罷了,保險些……
午餐
二試重慶酸辣粉:上次文章提及初試重慶酸辣粉。友人推薦此店會是正宗,加上非連鎖經營,質素會獨特一些。翻查雜誌,老闆是四青年,去了重慶學藝,故得了真傳。來了現場看,竟是台灣小食店。因同層3樓多台灣小食,塑造了夜市感覺(氣氛比旺角中心好)。吃了中辣,顏色淤紅,香味未飄揚。勝在麻辣感覺很強烈,很震撼心靈,令人難以忘懷。會再光顧。部份店員態度差,會呼喝拍照者,或會教訓食客(你自備外賣盒,分湯都收2元,因要用人手……)。
二試重慶酸辣粉:
翻查雜誌,老闆是四青年,去了重慶學藝,故得了真傳。
外卖自取
2017-02-19 591 浏览
行街經過呢個廣場,諗起朋友上次介紹既手抓餅想再試一次,就走上3樓買啦手抓餅分原味同埋紫薯味,上次試左原味,今次就加$1試下紫薯味。配料如上圖有多款選擇,每款要另外加錢,自己就揀左栗米沙律同火腿。手抓餅係事先一塊塊包好再拎出黎煎,所以每塊手抓餅大細同厚度好平均。試完紫薯味發現只有紫薯香而無味,味道同原味一樣。但總括而言都係好食既,即煎即食先可保持外層脆既口感炸燒賣有椒鹽同蜜糖味,$9有6粒算幾抵,但蜜糖味同燒賣好唔夾,外層炸到脆卜卜塗上蜜糖後似食緊冰糖葫蘆,內裡就係一粒同皮分開左普通燒賣,下次再揀會試其他味另外兩次幫襯感覺員工既態度都麻麻,上次想員工比多個膠袋就被 好大聲呼喝只會比一個,今次就係被收銀姐姐黑面
紫薯手抓餅
蜜糖炸燒賣

紫薯手抓餅
2017-02-16 499 浏览
友人說了想吃酸辣粉了很久 剛巧這裡就有一家由於這個廣場的設計就是有掃街的感覺所以店家都不會有台台櫈櫈提供正正因為如此 在此吃酸辣粉其實是一件吃力不討好的事因為會吃 得 很 狼 狽 !!!!我們點了一份的酸辣粉 份量並不算大味道我們選了小辣 但吃落辣到我們汗如雨下整體的味道不錯 麵粉爽口彈牙 而且配料很充足我會建議想吃的人選擇直接帶回家吃因為那邊只有SEATING AREA可以坐著吃酸辣粉只要一彈回湯內 整件衣服馬上有一點點紅色的油漬!!!!性價比來的是蠻高的 但不能好好的坐著吃的確是一大缺點!!
友人說了想吃酸辣粉了很久 剛巧這裡就有一家

由於這個廣場的設計就是有掃街的感覺

所以店家都不會有台台櫈櫈提供

正正因為如此 在此吃酸辣粉其實是一件吃力不討好的事

因為會吃 得 很 狼 狽 !!!!

我們點了一份的酸辣粉 份量並不算大

味道我們選了小辣 但吃落辣到我們汗如雨下

整體的味道不錯 麵粉爽口彈牙 而且配料很充足

我會建議想吃的人選擇直接帶回家吃

因為那邊只有SEATING AREA可以坐著吃

性價比來的是蠻高的 但不能好好的坐著吃的確是一大缺點!!
2016-12-31 638 浏览
「花啓飲食誌之三」此店的門面常有人龍在排隊,代表作的酸辣粉雖然一次都未試過,但台式手抓餅倒是幫襯過不下十次了,因為花花愛吃呢。好的台式手抓餅,首要的是手抓餅煎得香酥,此店的是不錯的,唯一要彈是不夠「正宗」,就如上圖所見,是沒有了手抓的元素,即煎香後沒有把餅皮擠壓一下。在香港的確未見過有店鋪做這最後工序呢。第二,饀料的芝士和蛋都受熱得剛好,芝士是溶溶的,唯一不好,是餅底穿了洞而芝士流了出來,亦看到蛋也不是置中的。可要求加多的辣粉稍咸,但多辣粉始終味道較好。
「花啓飲食誌之三」
芝蛋手抓餅

2016-12-31
  • 台式手抓餅
2016-12-03 579 浏览
上回吃完手抓餅,是日試食麻辣燙可選公仔麵/米線,微/小/中/大辣。個樣不過不失,唯配料太太太少。第一啖,先嗆、後辣、再慢慢小麻。第一印象,係野味既。但是一路吃下去,會覺得有點口乾 + 味道單調,好象只有舌尖有辣油的小小麻辣感。 其實它的湯是有一點兒酸味的,但不出,亦last唔到。這個價錢,試一次就夠,可以選個有位坐的鋪食。但我下次會再試埋最多人買的酸辣粉才罷休
上回吃完手抓餅,是日試食麻辣燙
麻辣燙(小辣米線+花枝丸)
可選公仔麵/米線,微/小/中/大辣。

個樣不過不失,唯配料太太太少。

第一啖,先嗆、後辣、再慢慢小麻。第一印象,係野味既。

這個價錢,試一次就夠,可以選個有位坐的鋪食。

但我下次會再試埋最多人買的酸辣粉才罷休
2016-12-03
午餐
2016-11-17 598 浏览
本來想吃麻辣燙的,但因手抓餅整得好似好吸引,所以改食手抓餅。好多人排隊...聽講呢間野由台灣傳過來。香港都幾多鋪台灣傳入。未食,且勿論餅底起得好唔好。就睇鋪面,除左冰箱夠凍保存餅底,煎餅時「抓一抓」呢個動作一定唔可以少。過關。吸引我買既,仲有呢隻蛋等左十分鐘多點,得左!雖然好多人等好趕,但煎餅個姨姨唔會因為急而無禮貌,比餅時會笑住叫你小心熱我不喜歡吃太油或太酥脆的東西,這個餅弄得都剛剛好因為是紫薯手抓餅,所以會有一點點甜,很好!本來會驚隻蛋咁煎法會太熟,不過佢個爐又唔係真係咁熱,所以蛋同餅都煎得好好。蛋是還有一點流黃的而芝士因為係四方形一塊過,所以只係中間有,加上肉鬆好多,所以都吃到小小味既,幾好。肉鬆可能因為$7比較貴所以都比較多抵返,不過真係太厚太多。如果芝士改$7分散落多點,肉鬆變$4減半加散開點放,就會更加perfect 啦!
聽講呢間野由台灣傳過來。香港都幾多鋪台灣傳入。
過關。
吸引我買既,仲有呢隻蛋
等左十分鐘多點,得左!
紫薯手抓餅+  肉鬆、雞蛋、芝士
我不喜歡吃太油或太酥脆的東西,這個餅弄得都剛剛好

因為是紫薯手抓餅,所以會有一點點甜,很好!

肉鬆可能因為$7比較貴所以都比較多抵返,不過真係太厚太多。

紫薯手抓餅+  肉鬆、雞蛋、芝士
2016-09-18 710 浏览
繼續喺葵涌廣場搵食,呢日特登同朋友黎到葵涌廣場,就係想食晒啲特色小食,上到去3樓,見到東門町有手抓餅賣,即刻買咗件。等咗大概三個字,終於有得食,手抓餅熱辣辣,餅皮非常香脆,入邊夾左肉鬆同埋蛋,店員仲加左啲調味粉落去,味道微辣,所以非常惹味,食到停唔到!
2016-09-18
下午茶