2008-11-21 9 浏览
是晚最後一站已經不知來第幾次了特別最近更比較來得密這間糖水店一向給人一種抵吃的感覺,長期永遠多人在門口等待亦有唔憂做的感覺,因為連星期日都不營業我就試過星期日一場來到碰釘了甜品很大碗之餘,價錢也算合理幻彩明珠及SUMMER,每次都是這兩款兩者相差在多兩球雪糕及多了涼粉,雪糕應該是維記的唯獨不太滿意SUMMER可以選擇的雪糕款式實在太少朋友總愛吃杯杯冰系列,不過奇怪的是每次都是配料多過冰 (例如吃雜果杯杯冰,冰只有10分之2-3的量,應該多一點冰會比較好吧,畢竟叫這個都是想吃刨冰)另外生果應該也是雪凍了的比較好,凍食甜品,如果配上冰凍生果,感覺相信會更好其實也想試試其他款式結帳那位阿姐真的看心情,有時黑面,有時有講有笑
是晚最後一站

已經不知來第幾次了

特別最近更比較來得密

這間糖水店一向給人一種抵吃的感覺,長期永遠多人在門口等待

亦有唔憂做的感覺,因為連星期日都不營業

我就試過星期日一場來到碰釘了

甜品很大碗之餘,價錢也算合理

幻彩明珠及SUMMER,每次都是這兩款

兩者相差在多兩球雪糕及多了涼粉,雪糕應該是維記的

唯獨不太滿意SUMMER可以選擇的雪糕款式實在太少

朋友總愛吃杯杯冰系列,不過奇怪的是每次都是配料多過冰

其實也想試試其他款式

結帳那位阿姐真的看心情,有時黑面,有時有講有笑
2008-11-21 14 浏览
同好友食家"乜都放入窿"食完個定食後, 當然唔少得要食番個甜品啦, 於是就近近地決定黎呢間食店, 皆因呢度出晒名係好食爽抵食!入到去唔算太多人, 一坐底師傅睇左一陣就決定要番幻彩明珠, 至於好友食家"乜都放入窿"柯打左咩, 師傅真係唔記得左喇! 等緊期間, 只見不斷有食客入黎, 可想言之呢度幾好生意, 幾出名先得架! 幻彩明珠轉眼就到, 賣相真係好吸引, 紅紅黃黃, 生果有西瓜, 杧果等, 好大碟, 加上生果都幾鮮甜, 杧果汁底帶少少酸, 好味, 師傅特別欣賞佢d大西米, 煙煙韌韌, 勁有咬口, 超正, 又涼粉亦算唔算, 軟硬適中, 口感一流, 成個甜品可以講得上一絕! 總括黎講甜品質素上佳, 加上價錢唔貴, 十五蚊一份, 大大份, 所以絕對抵食; 而好友食家"乜都放入窿"嘅甜品都應該唔差, 難得食左一餐咁出色嘅晚飯, 再加埋咁出色嘅甜品, 直頭係絕配呀!

餐牌
幻彩明珠
$15 (宵夜)
2008-11-16 18 浏览
今日放學同朋友仔行嚟呢度食糖水呀自從上次係深水埗食過之後,就愛上它~嘩~~~ 呢間嘢好多人,坐到去外面添~等咗一陣有位坐~叫咗碗紫米豆付花,我朋友吃咗付竹蛋糖水加湯圓 雲石豆付花第一次食喳(芝蔴味) + 紫米 好好味 付竹蛋糖水 一般者~ 都係 一品膂好味d 湯圓都好掂呀
今日放學同朋友仔行嚟呢度食糖水

自從上次係深水埗食過之後,就愛上它~
嘩~~~ 呢間嘢好多人,坐到去外面添~
等咗一陣有位坐~
叫咗碗紫米豆付花,我朋友吃咗付竹蛋糖水加湯圓

雲石豆付花第一次食喳(芝蔴味) + 紫米 好好味

付竹蛋糖水 一般者~ 都係 一品膂好味d
湯圓都好掂呀
$11 (宵夜)
  平日我都係叫外賣多(多會在另一間買,因為覺得會大兜D)但係今日想坐低食,因為D人話個邊個間D服務較差所以嚟老店食.  入到去,勁多人,有個鬈髮小肥姨姨笑容滿臉指個位置俾我哋.好!今日試下新嘢先.芒果世界$17,嘩!個樣都好靚下喎.超勁正,因為本人非常鍾意食香蕉及芒果,所以平日愛吃”鳳仙”雪條,所以啱晒我食.起初見到白色糕以為係椰汁糕,原來唔係呀..係忌廉糕(服務員話係香蕉味的糕)混合埋一齊食真係超正.  但係記得因為佢哋會問你要唔要奶,若選擇要奶他們加的是忌廉奶,本人覺得 - 1比較肥 2食完忌廉奶會很口渴 3若喜歡乾身就不要加奶 4若喜歡落奶但又不想太肥可選擇加花奶.若有特別要求記得講定.
$20 (其他)
2008-11-08 7 浏览
又來吃甜品,例牌點了: 幻彩明珠Summer: 偏愛這裡的朱古力雪糕^o^在通漲的日子,松記的甜品真的很抵食~
又來吃甜品,例牌點了:
Summer: 偏愛這裡的朱古力雪糕^o^

在通漲的日子,松記的甜品真的很抵食~
幻彩明珠 ($15)
Summer ($18)
幻彩明珠 ($15)
Summer ($18)
  • Summer
2008-10-30 9 浏览
** 此 食 肆 的 第 一 百 三 十 五 個 笑 **尋晚(29-10-2008 Wed)同男友食完橫綱拉麵後,搵糖水食,男友鍾意食紅豆,所以佢依然揀o左$18.00 o既雪糕紅豆冰,我揀o左$15.00 o既六寶丸.落order時,亞姐問佢要咩味雪糕,佢貪得意要朱古力味,到o黎時好大杯,佢畀我試吓,我先食雪糕,咦?!裡面有朱古力粒o架,好好味.然後食紅豆,紅豆夠腍,不過原來有椰汁,我唔係幾鍾意,但原來朱古力雪糕同椰汁都算夾.味道: 4.5分等o左好耐,我o既六寶丸終於到o黎,先試薑汁糖水,辣o既,我唔係咁鍾意,而六寶丸其實係六粒唔同味道o既湯丸,有紫米奶黃,綠茶奶黃,奶黃,花生,芝麻同紅豆.我同男友每粒都食一半,佢話綠茶奶黃食得出有少少苦澀o既綠茶味,另外兩隻都只食到糯米粉味,不過粉團都幾煙韌o既,而所有餡料味道都夠濃.味道: 4.5分最後,我叫多個$10.00 o既咖啡木槺布甸拎走,同佢上佢公司食,木槺唔多,咖啡布甸味道唔太甜,但有著適當o既咖啡香味,而原來中間位置有咖啡凍,好有驚喜,男友話閒時可以再買o黎食.味道: 5分服務:唔錯,冇問題.環境:座位迫夾,係美中不足.埋單$4
** 此 食 肆 的 第 一 百 三 十 五 個 笑 **

味道: 4.5分

味道: 4.5分

味道: 5分

服務:
唔錯,冇問題.

環境:
座位迫夾,係美中不足.

埋單$43.00.
$22 (其他)
  • 雪糕紅豆冰
  • 咖啡木槺布甸
2008-10-27 8 浏览
下午路經,唔知叫咩好,見到左右隔離8成人都係食梗一個甜品,西米生果墊底,上面有雪榚,賣相吸引,叫了一個,選芝麻及紅豆雪榚…其實此類甜品坊間大把,不過佢賣相唔錯,價錢唔貴,亦食得開懷!

2008-09-24 10 浏览
上星期五去佐敦酒店度飲結婚酒,起碼要九點先有得食,於是在openrice搜尋睇吓有乜好食,見松記糖水好似ok就去試吓,見有人話幻彩明珠好食於是order,好似細碗B仔涼粉$15,幾好食最重要係生果新鮮,唔似B仔用罐頭。收銀個一位唔知係唔係老闆娘好NICE,食完重叫多個榴槤pancake,This is my favorite food,榴槤味好香正。我會帶仔女同老婆再光顧,等佢地試卟:。
:。
$30 (其他)
2008-09-20 18 浏览
七月五日(六)晚餐決定左食沾仔記又想食糖水於是係深水埗都揀左黎佐敦松記,總店就去過幾次,分店都係第一次黎,地方比總店細很多,始終油尖旺地帶,唔太餓,只Order兩樣~雜果水晶涼粉水晶涼粉,就是透明啫喱狀物體,食落有彈牙感覺,是疏璃的大粒版,但個人較喜歡疏璃的口感,在芒果汁和白色類似糖水混和底下有點杰。雜果可以,似乎未及總店鮮美,份量亦唔算多,整體配搭上味道唔算太天然,味道可以。老實說,像許留山一樣全用鮮果汁做底一定更加好吃,但成本當然也就不同~可樂啫喱雖然唔算特別野,只係可樂+魚膠粉,但食開羅拔臣可槳啫喱下覺得真正可樂啫喱真係好食d,雪得夠凍,有d氣仲留係啫喱裡面,夠新鮮,唔錯~
七月五日(六)

雜果水晶涼粉

可樂啫喱

雜果水晶涼粉
黃、白兩種汁
可槳啫喱
2008-09-05 11 浏览
同男朋友食完峰壽司,下場即到松記食糖水我點左幻彩明珠,之前見有人係度話試過唔想食某d生果,可以轉其他.所以我今次就試下,點左哈密瓜. 落單位auntie好好呀!佢提我咁樣會冇芒果汁,如果要加果d芒果汁,要加錢. 所以建議我生果o個度要哈密瓜+芒果,就會有埋芒果汁! 味道恰好. 又有生果,又有涼粉等等,用料十足,消暑一流.價錢直頭冇得fight啦.男朋友就點左燉蛋. 不過佢就要凍既燉蛋.都好食,...不過熱食味道應該會更佳更滑.但係我始終都係覺得幻彩明珠好食d.埋單都係$25.好抵食.一定覆桌
同男朋友食完峰壽司,下場即到松記食糖水

我點左
幻彩明珠,之前見有人係度話試過唔想食某d生果,
可以轉其他.所以我今次就試下,點左哈密瓜.
落單位auntie好好呀!佢提我咁樣會冇芒果汁,
價錢直頭冇得fight啦.

男朋友就點左
燉蛋. 不過佢就要凍既燉蛋.
都好食,...不過熱食味道應該會更佳更滑.

但係我始終都係覺得幻彩明珠好食d.

埋單都係$25.好抵食.
一定覆桌

$13 (宵夜)
  • 幻彩明珠
2008-09-01 17 浏览
差不多過半數的客都order幻彩明珠, 因為實在好抵好大碗,内有西瓜,芒果,涼粉,黑珍珠,及最愛的大西米,啲大西米有甜味&夠煙un,加少奶就ok湯丸就不太是我的口味,皮太淋,不同filling(奶皇,紅豆)都普通芝麻糊&花生糊都不錯
芝麻糊&花生糊都不錯
$15 (其他)
  • 幻彩明珠
2008-08-18 8 浏览
夜晚食完飯之後,啱啱想食碗糖水,於是就黎左呢度,我地一行三人,叫了冰燕,水晶涼粉同雪山配曲奇雪糕,冰燕是由海澡製成口感同燕窩真係好相似,仲有一壺椰奶,而水晶涼粉就一般,但都有椰奶和芒汁,至於雪山可能我鐘意食雪糕既關係我真係覺得好正,仲有大大粒西米添~~,價錢方面都ok,所以如有機會的話值得一試.
2008-08-13 13 浏览
家住附近得閒就去幫襯下夏天多數食幻彩明珠多生果可以解暑之外o的大西米好有口感另外涼粉也特別好食,不是淡淡的那種冬天就食奶黃湯圓好軟滑而且o的"疆"糖水好香好暖胃正!!!
家住附近
得閒就去幫襯下
夏天多數食幻彩明珠
多生果可以解暑之外
o的大西米好有口感
另外涼粉也特別好食,不是淡淡的那種
冬天就食奶黃湯圓
好軟滑
而且o的"疆"糖水好香好暖胃
正!!!
2008-08-04 7 浏览
與母親大人吃完碗令人失望的米線過後轉戰松記調適心情母親大人要一個雜果水晶涼粉自己要了一個雜果冰燕冰燕跟水晶涼粉均是由海澡製成故名思義,前者的口感跟燕窩相若,甜甜涼涼的,非常適合夏天吃用後者吃下去的感覺則遠不及正牌涼粉般清涼消暑,反倒像是粒狀的大菜糕畢竟噱頭的東西,本來就是有風險的嘛冰燕附有一壺椰奶,水晶涼粉則附有椰奶和芒汁,份量多少悉隨尊便,算是蠻貼心的不過冰燕和水晶涼粉本來就已經有著一定的甜味像吃不了太甜的我來說,什麼都不下反而剛剛好兩碗的雜果份量不多,最多的當然是相對比較便宜的西瓜$22一碗的甜品來說,用料還可以再認真一點失望當然是少不免,但也不只於喊面的程度相比之下,個人覺得聰嫂的用料比較用心經過不用等位的話會再來試別的~*
與母親大人吃完碗令人失望的米線過後
轉戰松記調適心情

母親大人要一個雜果水晶涼粉
自己要了一個雜果冰燕

冰燕跟水晶涼粉均是由海澡製成
畢竟噱頭的東西,本來就是有風險的嘛

冰燕附有一壺椰奶,水晶涼粉則附有椰奶和芒汁,
份量多少悉隨尊便,算是蠻貼心的
不過冰燕和水晶涼粉本來就已經有著一定的甜味
像吃不了太甜的我來說,什麼都不下反而剛剛好

兩碗的雜果份量不多,最多的當然是相對比較便宜的西瓜
$22一碗的甜品來說,用料還可以再認真一點

失望當然是少不免,但也不只於喊面的程度
相比之下,個人覺得聰嫂的用料比較用心

經過不用等位的話會再來試別的~*
2008-07-25 12 浏览
是日晚飯後行去食松記… Actually佢既位置應該寫油麻地好d… 一去到人頭湧湧一張平時一定只係比2個人坐既臺…竟然要坐4個人… 叫左hello 同 幻彩明珠我就好喜歡hello… 有大珍珠…椰汁糕..同d喳喳料… 而幻彩明珠就係冇喳喳料...不過就變左水果… (感覺好似fresh D) 價錢都好平下… 15蚊… 我個朋友仲話...呢間分店好味過長沙灣個間
是日晚飯後行去食松記…
Actually佢既位置應該寫油麻地好d…
一去到人頭湧湧
一張平時一定只係比2個人坐既臺…竟然要坐4個人…
叫左hello 同 幻彩明珠
我就好喜歡hello… 有大珍珠…椰汁糕..同d喳喳料…

價錢都好平下… 15蚊…
我個朋友仲話...呢間分店好味過長沙灣個間
$15 (其他)
  • Hello