2024-07-27 42 浏览
炸燒賣就聽得多,炸魚蛋就好特別🌟 佢係新鮮炸嘅,熱辣辣得嚟又好香👍🏻 魚蛋外面好脆,而且裡面係淋得嚟又好有咬口、口感唔錯!$20一份,裡面都有11粒,性價比唔錯👍🏻

$20一份,裡面都有11粒,性價比唔錯👍🏻
2023-11-23 431 浏览
同事介紹我食好野, 未食過街邊魚蛋咁彈牙, 聽聞小店係重開, 可能大家唔知佢真係似食魚蛋粉面檔D彈牙魚蛋咁既質素, 街邊小食好少有LEE個水準。大家如果經過不妨一試, 當日我叫咗個雙拼$20。因為燒賣得2粒想再試真D個味, 我下午LUNCH 再出去買過$20有8粒。試真D佢D燒賣魚肉都係彈牙個隻, 所以都好好味。不過可能質數高所以成本高, 份量少咗D。
同事介紹我食好野, 未食過街邊魚蛋咁彈牙
2023-11-22
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2023-07-15 609 浏览
我都唔記得自己有冇分享過呢一間😆喺公司附近好方便,所以間唔中都會過去買外賣~呢度嘅香辣魚蛋好好食,仲有炸海鮮棗~所以lunch 過去買左個粢飯、炸海鮮棗、加一杯豆漿~•炸海鮮棗依然都係咁好味,佢仲會問你要唔要千島海鮮醬,我叫咗少少~點少少醬汁又係另一種口味🫶🏻另外嗰個豆漿比較淡,本來唔甜係好嘅,不過冇乜豆香~•不過有少少失望嘅係粢飯!!本身好幾個人想買粢飯,但係老闆娘話我係最後一個買完之後啲同事指住外賣袋入面嘅粢飯😂😂我先至發現到咩事咋!一個粢飯$25,但係份量少之又少,同之前嘅完全唔一樣⋯⋯希望就算係最後一個粢飯,都唔好咁樣勉強🥹🥹🥹
我都唔記得自己有冇分享過呢一間😆
喺公司附近好方便,所以間唔中都會過去買外賣~
呢度嘅香辣魚蛋好好食,仲有炸海鮮棗~
所以lunch 過去買左個粢飯、炸海鮮棗、加一杯豆漿~

另外嗰個豆漿比較淡,本來唔甜係好嘅,不過冇乜豆香~

不過有少少失望嘅係粢飯!!
本身好幾個人想買粢飯,但係老闆娘話我係最後一個
買完之後啲同事指住外賣袋入面嘅粢飯😂😂我先至發現到咩事咋!
🍴林昌記• 今次想介紹位於尖沙咀嘅林昌記‼️依家係一間外賣嘅小食店 主要賣魚蛋😋佢嘅招牌白魚蛋真係好出色 聽講高峰時候3日賣出超過10萬粒魚蛋😨白 魚蛋有3款口味 包括原味、香辣和咖喱味🤣 醬汁都係自己秘製😽————————————————❶ 炸金蛋 $20/份金蛋其實係由白魚蛋炸到金黃色🤣 魚蛋外皮炸到香脆而且炸粉夠晒薄 唔會好油 所以保持到乾爽脆身✨ 入面係富魚肉香的白魚蛋 內裏軟滑香甜😽記得配埋泰式酸辣醬!呢個配搭會令到人食上癮🤭❷ 香辣魚蛋 細$10/份 大$20/份如果係第一次試林昌記 建議大家一定要試佢個白魚蛋!魚肉和麵粉比例啱啱好🤩入口食到魚肉嘅香味 爽滑之餘又有彈性🥰 如果食得辣嘅話 一定要加佢個辣汁‼️ 辣汁唔會掩蓋魚肉味嘅同時 亦令到魚蛋更加香口!————————————————推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10好食指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10—————————————
🍴林昌記

🌟歡迎留言話俾我哋知你哋食完嘅𝐟𝐞𝐞𝐝𝐛𝐚𝐜𝐤🥰

🍴 林昌記
📍尖沙咀加連威老道98號新東海商業中心1樓109B號舖
2022-01-15 776 浏览
@lam_cheong_kee_group (唔知係咪拆咗分店🤨)經過條天橋男朋友話呢間燒賣好味,我對眼發哂光🤩🤩🤩竟敢同我呢個燒賣精咁講,一定要食自家製海鮮燒賣 $20食得出好重海鮮味,睇返應該係有海魚、八爪魚🐙、墨魚🦑又夠彈牙,加少少豉油更好👍🏼👍🏼個日唔經過都唔知有呢間小店,不過我地買個陣有客人黎掃咗十包急凍魚旦,應該買返去打邊爐或者平日煮麵食🙌🏻應該真係好鍾意先過黎買🤭🤭📍 林昌記 藍哥 (新東海商業中心) (尖沙咀)尖沙咀科學館道9號新東海商業中心1樓108A號舖

自家製海鮮燒賣 $20

📍 林昌記 藍哥 (新東海商業中心) (尖沙咀)
尖沙咀科學館道9號新東海商業中心1樓108A號舖
👍🏻咖喱白魚蛋 $20/16粒白魚蛋爽滑彈牙,係堅爽!有魚味又唔會腥👍🏻輕輕炸過所以外皮有少少煙韌,但唔會油淋淋😋咖喱汁少少辣,味道唔算濃,唔會搶咗魚蛋既魚味🤩味道:9/10性價比:8/10-📍#林昌記 藍哥尖沙咀科學館道9號新東海商業中心1樓108A號舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙嘴 #尖沙嘴美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀打卡 #尖沙咀小食 #白魚蛋 #咖喱魚蛋
👍🏻咖喱白魚蛋 $20/16粒
白魚蛋爽滑彈牙,係堅爽!有魚味又唔會腥👍🏻
輕輕炸過所以外皮有少少煙韌,但唔會油淋淋😋
咖喱汁少少辣,味道唔算濃,唔會搶咗魚蛋既魚味🤩
味道:9/10
性價比:8/10

📍#林昌記 藍哥
尖沙咀科學館道9號新東海商業中心1樓108A號舖

2021-02-24
外卖自取
  • 白魚蛋
2020-12-08 831 浏览
我相信大部分香港人都係由細篤魚蛋篤到大🍢 而魚蛋應該係最受歡迎香港街頭小食之一❤️有別於一般咖喱魚蛋,口感比較粉又🈚️乜魚味,主要靠個汁去調味。幾年前我已經愛上左林昌記嘅白魚蛋。雖然好耐冇去,但每次經過尖東行去紅磡嘅時候一定要食🤩同之前一樣每次都係即叫即炸之後fing走d油,新鮮製作。魚蛋非常彈牙🦷而且魚鮮味十足,完全唔需要任何調味都已經非常好味😋加埋佢哋特製辣油仲惹味🌶不過唔知點解依家鋪名加左「藍哥」,不過出品嘅質素不變☺️

魚蛋  (大份)

不過唔知點解依家鋪名加左「藍哥」,不過出品嘅質素不變☺️
魚蛋  (大份)
2020-07-07 905 浏览
紅磡火車站的天橋旁邊有一家吃魚蛋的舖頭叫林昌記,他除了賣魚蛋,還可以買他的辣椒醬。這次我們叫了雙拼就是咖喱魚蛋和原味魚蛋。他們的魚蛋彈牙,吃下去有魚香味,不像別處的,吃下去有很多粉的感覺,加上他們秘製的辣椒醬,更香了。
2020-05-31 634 浏览
每次經過紅磡去尖東的天橋,都必定想起林昌記爽口魚蛋佢就係新東海中心天橋口旁,新鮮又好味,緊記一定要落辣椒油,能夠帶出魚蛋嘅爽口鮮味,今次忍唔住仲要買多兩包拎走,可以拎返屋企同家人分享
每次經過紅磡去尖東的天橋,都必定想起林昌記爽口魚蛋
2020-05-29
  • 原味魚蛋
  • 香辣魚蛋
2020-05-22 580 浏览
雖然我唔知道點解「林昌記」發生左咩事要改名,變左做「林昌記 藍哥」,不過味道就依然都保持住以前嘅水準!👍🏻自從社運之後,差不多所有嘅「林昌記」都結業,小妹就一直冇啖好食,搵唔到一間食得人嘅白魚蛋。點知有日由紅磡行去尖東必經嘅個條天橋嘅時候,竟然見到佢開返!梗係要即刻幫襯啦!而家仲多左好野食揀,除咗燒賣、魚蛋,仲有腸粉、炒麵、粢飯、白粥、豆漿,仲有埋套餐!如果我係附近返工返學就好啦,就可以每人黎食早餐,POLYU人就有口福啦~😏原味魚蛋有大($20)有細($10),魚蛋照樣係即叫即炸即隔水,保證新鮮!入口外皮微脆有彈性,魚香十足 !絕對唔係坊間個d魚肉粉糊,最重要係加埋老闆自家製嘅辣椒醬,香口惹味!
不過味道就依然都保持住以前嘅水準!👍🏻

自從社運之後,
差不多所有嘅「林昌記」都結業,
小妹就一直冇啖好食,搵唔到一間食得人嘅白魚蛋。
點知有日由紅磡行去尖東必經嘅個條天橋嘅時候,
竟然見到佢開返!
梗係要即刻幫襯啦!

而家仲多左好野食揀,
除咗燒賣、魚蛋,
仲有腸粉、炒麵、粢飯、白粥、豆漿,
仲有埋套餐!
如果我係附近返工返學就好啦,
就可以每人黎食早餐,
POLYU人就有口福啦~😏

原味魚蛋有大($20)有細($10),
魚蛋照樣係即叫即炸即隔水,保證新鮮!
入口外皮微脆有彈性,魚香十足 !
絕對唔係坊間個d魚肉粉糊,
最重要係加埋老闆自家製嘅辣椒醬,香口惹味!
2020-02-23 492 浏览
Love fishballThis is one of the best places in hk other than the local food stall in JordonPrice is cheaper tooHowever don expect the spicy fishball is cooked in spicy soupIt’s juz normal fishball with spicy sauce for you to dip in
Love fishball
Price is cheaper too
2020-02-20 340 浏览
今日同朋友行過尖東橋見有間林昌記寫住魚蛋傳奇,睇落好似吾錯就同朋友行咗入去食。我哋見價錢都係$20一盒,就叫咗盒炸金蛋黎試,食落鮮脆可口,加埋啲千島醬,熱辣辣咁擺入口真係回味無窮。我覺得佢嘅魚蛋真係比係一般街嘅魚蛋舖有特色,所以想推薦下比大家。下次番黎一定要試埋佢嘅炸金角,個名聽落幾特別!!
超喜歡佢哋嘅魚蛋,嗰啲香辣醬真係無得頂!咩都想落佢啲香辣醬🥰🥰🥰 買咗一樽走。以前啲魚蛋彈粉多咗啲, 同埋食親都好易濟。而家好似轉左名,啲魚蛋好味咗同埋食咗無咁易濟。香辣醬係必須的!

外卖自取
  • 魚蛋!
2019-12-16 452 浏览
一行三人去尖東開工,想緊食什麼做中午。未想到之際,有人話去"藍哥"食魚蛋先。我哋就去左舊"林昌記"食,現家佢地改左名叫"林昌記  藍哥"。和以前多咗油畫去到"藍哥",睇見他們多左食物,所以我哋決定做小食做中午。第一款當然係魚蛋,我哋叫左"鴛鴦""鴛鴦"就一半咖哩一半原味白魚蛋白魚蛋和以前一樣,有魚味,和一般唔同,不是粉蛋。而他們的咖哩不會令到魚蛋超咸。第二款係上次冇食的"海鮮燒賣"的確和出面普通燒賣唔同,首先唔係粉頭,而且食到細細粒的,,問一問店員,原來係八爪魚粒。配合他們自家醬油和香辣油,提升了鮮味之後食的係他們新張開張的食品,第三和第四款係"蝦子醬炒麵"和:蝦子醬炒腸粉",兩款食物係利用他們的新醬料"蝦子醬"制作的。"蝦子醬炒腸粉"入面有牙菜仔,令到整個口感有一點爽口。而且蝦子醬有少少辣味,非常野味。"蝦子醬炒麵"有少少似豉油王炒麵,但因為蝦子醬的關係,野味十足。最後一款要等一點時間,那就是新的"黃金棗"。"黃金棗"其實係"海鮮燒賣"的變種,不過由燒賣皮變成腐皮。原來要經過2種油温去炸,所以要等比較長的時間。表面的腐皮炸到香脆,再加上千島醬,一流美食。

和以前多咗油畫

去到"藍哥",睇見他們多左食物,所以我哋決定做小食做中午。
第一款當然係魚蛋,我哋叫左"鴛鴦"
"鴛鴦"就一半咖哩一半原味白魚蛋
鴛鴦
白魚蛋和以前一樣,有魚味,和一般唔同,不是粉蛋。
而他們的咖哩不會令到魚蛋超咸。
咖啡魚蛋

第二款係上次冇食的"海鮮燒賣"
海鮮燒賣
配合他們自家醬油和香辣油,提升了鮮味
海鮮燒賣

之後食的係他們新張開張的食品,
蝦子醬炒腸粉
蝦子醬炒麵
最後一款要等一點時間,那就是新的"黃金棗"。
海鮮棗

"黃金棗"其實係"海鮮燒賣"的變種,不過由燒賣皮變成腐皮。
海鮮燒賣
题外话/补充资料: 唯一唔好,就是他們只提供外賣,沒有堂食 舖前一多人,就冇位站食 不過聽職員講,遲些有WHATSAPP落單,可以落單之後來拿
2019-12-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
鴛鴦
蝦子醬炒腸粉
蝦子醬炒麵
海鮮棗
  • 蝦子醬炒麵,蝦子醬炒腸粉,海鮮燒賣,黃金棗