餐厅: 柞木炭家
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-04-30 20 浏览
今日黎到銅鑼灣柞木炭家食韓牛😋一坐低店員就送上多款小菜有豆芽菜 菠菜 蘿蔔乾 泡菜 海帶 薯仔 芝士粟米加$40仲可以無限refill 😋燉牛舌 燉得好稔好軟滑 依度肉類會有專人幫你燒確保食到最好既Quality 😋蔥蒜牛舌重口味之選 包住大量蔥同蒜 好惹味檸檬鹽花牛舌牛舌肉質爽彈 小小檸檬鹽做點綴 減低油膩感韓牛肉眼 大大塊韓牛肉眼扒 店員手勢好好燒到啱啱好 肉質好粉嫩 牛味特別濃郁 生蠔牛肉石頭飯依個配搭我都係第一次食 生蠔好鮮味 又肥美加上香濃牛肉味 唔會互相搶過對方風頭舞動喵甜品好動L既貓咪甜品 睇住佢搖下搖下好治癒☺️香滑奶凍加上Oreo 脆脆 甜度啱啱好 可愛又好食西柚乳酸梳打&青瓜青檸梳打2款清爽路線既梳打 酸甜滋味減低食燒烤既油膩感 飲完個人好爽😋
今日黎到銅鑼灣柞木炭家食韓牛😋

西柚乳酸梳打&青瓜青檸梳打
2款清爽路線既梳打 酸甜滋味
減低食燒烤既油膩感 飲完個人好爽😋
2024-04-25 34 浏览
柞木炭家 - 韓牛盛宴今日介紹一間位於銅鑼灣區嘅燒肉專門店,主打韓國燒烤,提供高檔次豪華嘅韓式燒肉,採用韓國嘅韓牛。韓牛肉眼厚度十足,非常有份量嘅肉眼牛扒,五成熟度,油脂豐盈,牛味濃郁,配上鹽就已經非常足夠。燉牛舌檸檬鹽花牛舌蔥蒜牛舌生蠔牛肉石頭飯熱辣辣嘅石頭鍋飯,加上鮮味嘅生蠔、有口感嘅牛肉粒,同埋薑絲,非常惹味嘅石鍋拌飯。舞動喵甜品最後甜品有牛奶布甸,造型非常可愛,配上Oreo嘅曲奇碎,睇得、玩得又食得。
柞木炭家 - 韓牛盛宴

燉牛舌

生蠔牛肉石頭飯

舞動喵甜品

2024-04-25 26 浏览
久唔久約朋友就會去銅鑼灣食埋嘢,今日反正出開去我哋兩個朋友仔又想搵啲舒服嘅地方坐下,我又諗返起呢一間,之前試過過我覺得啲牛肉唔錯同埋座位好舒服,地點又好容易搵,喺SOGO對面,就腳之選😂朋友係牛控😂😂所以今次叫咗啲特色嘢去一齊試吓☺️- 前菜:每款前菜都味道都整得唔錯,特別推介係自家製泡菜同埋海帶絲,味道剛剛好唔會太過鹹或者太過甜。- 蔥蒜牛舌:嚟到覺得好得意,一大堆蔥蒜喺面頭,不過我好鍾意食,所以我好開心。職員將蔥蒜分開三份for 返三塊牛舌。呢度最好就係可以幫你燒,自己唔會燒到overcook亦都可以同朋友傾吓偈。呢個冇乜葉味主要都係靠蔥蒜作調味,我覺得好惹味實在唔錯。- 檸檬鹽花牛舌:食品如其名一樣有檸檬味道做主要,檸檬襯托落牛舌令到牛舌冇咁膩,帶點清新的感覺,職員亦燒得剛剛好。- 燉牛舌:入邊亦有蘿蔔同埋蔬菜,牛舌燉咗數小時,好腍身,入口即溶的感覺。- 韓牛肉眼:職員燒到六成熟左右,令到其肉質不會太過嚡口。肉質好Juicy,點少少鹽去食已經好好味。- 生蠔牛肉石頭飯:呢個想像中有驚喜,蠔好新鮮,重點係啲殭屍令到整體嘅味道提升咗,調味料本身不多,主要係食鮮味。- 舞動喵甜品:這個一

朋友係牛控😂😂所以今次叫咗啲特色嘢去一齊試吓☺️

- 舞動喵甜品:這個一來到我同朋友掛住打卡,好可愛,貓仔大廈大廈,佢最好就係唔會好甜,布甸質地好滑身,側邊的Oreo碎碎好好味😃
- 西柚乳酸梳打:酸甜的感覺,可以解油膩。
- 青瓜檸檬梳打:呢個都好襯托呢餐飯,青瓜檸檬好新鮮嘅感覺。
2024-04-17 47 浏览
呢間嘅燒肉一向都keep住水準,所以黎完又會再黎,座位都好寛敞舒適,侍應服務周到,會主動幫忙烤肉前菜🈶泡菜、芽菜、菠菜、薯仔🥔、菜脯、海帶➕芝士粟米,而且泡菜嘅份量都算多蔥蒜牛舌牛舌上面鋪左一層整齊嘅蔥蒜,呢款牛舌嘅質感有點兒似牛肉,入口充滿蔥蒜香氣檸檬鹽花牛舌侍應會為牛舌加上檸檬汁,薄切牛舌咬落香嫩美味😋值得一試韓牛肉眼呢度嘅肉眼油脂分布得好靚,就算燒燶咗都唔會影響到個口感,每一啖都充斥着牛味及牛脂香氣,入口十分juicy生蠔牛肉石頭鍋飯面層有2️⃣隻肥美嘅生蠔、牛肉及薑蔥,份量十足,侍應會幫忙撈勻,個飯有飯焦,食落以蠔味及薑蔥味為主,仲有粒粒牛肉,非常惹味西柚乳酸梳打新鮮西柚配上乳酸梳打,飲落酸酸甜甜青瓜青檸梳打呢杯飲落真係好清新,有新鮮嘅青瓜🥒加青檸,又唔會太甜,好啱我飲焦糖香蕉布甸燒香蕉食落唔會太甜,面層有焦糖,布甸口感有啲似豆腐,香滑又綿密,仲有蛋及奶嘅香甜味道,好好味👍🏻

檸檬鹽花牛舌
侍應會為牛舌加上檸檬汁,薄切牛舌咬落香嫩美味😋值得一試

生蠔牛肉石頭鍋飯

西柚乳酸梳打
新鮮西柚配上乳酸梳打,飲落酸酸甜甜

青瓜青檸梳打

焦糖香蕉布甸

2024-04-13 49 浏览
一到店就即刻安排入座,限時90分鐘。我哋叫咗$788二人餐、另叫一碟牛,一碟雞肉,4個人都食到好飽😋服務好好,可以叫侍應幫你燒d肉或者自己燒又得。環境好,坐得舒服,埋單$12xx。
2024-04-10 57 浏览
位於銅鑼灣Island Beverley的柞木作家絕對是一個值得一訪的美食聖地。他們的春之石海鮮盛饌絕對是這裡的招牌菜,一口料理包含了豐富的海鮮美味,讓人垂涎欲滴。首先,讓我們來品嚐他們的海膽豆腐。嫩滑的豆腐搭配鮮美的海膽,清甜鮮美,口感絕佳,讓人欲罷不能。接著,他們的柞木壽喜燒和牛是一道令人驚艷的美味。A5和牛肉質鮮嫩多汁,入口即化,搭配特製的壽喜燒醬汁,香氣撲鼻,讓人胃口大開。除此之外,他們的熱石海鮮拼盤和嚴選赤身蝦肉石燒飯也是絕對不能錯過的美味。新鮮的海鮮搭配熱石燒,散發出誘人的香氣,讓人食指大動。最後,不妨來一份菠蘿柚子沙冰,清新怡人的口感絕對能為您帶來一絲涼爽的感受,絕對是您用餐後的完美結束。總的來說,柞木作家不僅提供了多樣化的美味料理,還有舒適的用餐環境和親切的服務,是一個讓人愉悅的用餐去處。

首先,讓我們來品嚐他們的海膽豆腐。

接著,他們的柞木壽喜燒和牛是一道令人驚艷的美味。

新鮮的海鮮搭配熱石燒,散發出誘人的香氣,讓人食指大動。

2024-04-03 111 浏览
The food was very mediocre. Service was great at the beginning but when there were more people the staffs suddenly rushed us to finish. We arrived at 6:30, took us 10mins to order as the staff kept having to go back and check on some of the items to answer our simple questions such as whether the beef tongue was thinly or thickly sliced.Seafood arrived first and a staff helped us cook them on the grill. The seafood was cooked perfectly well but there wasn’t a lot of flavor to them — am guessing

Seafood arrived first and a staff helped us cook them on the grill. The seafood was cooked perfectly well but there wasn’t a lot of flavor to them — am guessing most were previously frozen? There wasn’t the sweet flavor that one would expect from freshly cooked seafood.

Beef arrived at around 7:30pm when we were told in advance that we needed to leave by 8pm. We ordered the set, platter and beef tongue. Again, there wasn’t a lot of flavor to the beef. Best thing we had were the sukiyaki slices and the beef ribs.

What caught us by surprise was how they asked us to pay they bill at 8pm when we were still cooking the beef. They said they would help us cook which I thought was intentionally asking us to leave.

I told the staffs that if they wanted us to leave by 8 they should at least have the food arrive early in time for us to cook and eat. 30mins was definitely not enough for our group of 6 to cook and eat all our food on time.

I’m not sure what the hype is. The bill came down to around $700 per head. Will never return.

2024-04-02 59 浏览
這間韓燒開了很久,但一直沒有食過,難得這次有朋友請食飯,食到這間高質韓燒.最近推出了春之石海鮮盛饌2人餐$1088/2,全部也是高質的海解片鮮和頂級牛肉,超有驚喜🤩💠海膽豆腐有豆腐的綿密口感和海膽的鮮美味,很滑身,再配合紫菜和青瓜絲食,就會更加美味.💠柞木壽喜燒和牛 和牛肉質鮮嫩多汁,店員幫忙烤成5成熟,再包入飯團,再更加蛋黃醬,有濃郁的和牛香味和炭烤的風味.💠牛小排拼醬油五花肉牛小排很嫩,有牛肉的鮮美味道,醬油五花肉有濃郁的醬油味,有嚼勁.💠熱石海鮮拼盤(鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)待別是使用熱石烤,鮑魚有鮮嫩的口感,貴妃蚌和沙白有著柔軟嫩滑的質地和鮮甜的味道.扇貝有淡淡的甜味和彈牙的口感.💠人蔘雞湯人參雞湯的味道鮮美而濃郁。湯汁澄澈透亮,帶有微甜的味道,人參雞湯的口感豐富而滋潤。雞肉入口即化,質地柔軟,但不失嚼勁.👍🏻😍💠焦糖布甸著滑順的布甸質地和濃郁的焦糖風味,口感很像豆腐,輕柔且綿密的,有蛋奶的香甜味道。💠菠蘿柚子沙冰帶有酸甜的口感,柚子有清新的柑橘味,很涼爽的口感💠藍海洋沙冰味道是波子汽水味,沙冰的質地蓬鬆細緻,口感清涼。

💠海膽豆腐

💠柞木壽喜燒和牛

💠牛小排拼醬油五花肉

💠熱石海鮮拼盤(鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)

💠人蔘雞湯

💠焦糖布甸

💠菠蘿柚子沙冰
帶有酸甜的口感,柚子有清新的柑橘味,很涼爽的口感

💠藍海洋沙冰
味道是波子汽水味,沙冰的質地蓬鬆細緻,口感清涼。
2024-03-29 40 浏览
這間位於銅鑼灣的餐廳,店內採用大量木材作佈置,燈光柔和,每個卡座皆寬敞舒適,裝潢甚具格調,營造出高雅又舒適的用餐氛圍。餐廳主打正宗韓式燒肉,想享受專人燒肉服務,不妨來試試這高級的用餐禮遇,絕對有驚喜。春之石海鮮盛饌 $1088/兩位用前菜🦋海膽豆腐豆腐以海膽造成,入口嫩滑帶海膽鮮味,以韓國紫菜、青瓜絲伴食,一道清新可口的前菜。🦋熱石海鮮拼盤拼盤有齊鮑魚、貴妃蚌、沙白及扇貝,海鮮新鮮飽滿,店員將海鮮放上預熱的熱石上烹調,熱石比燒烤網更能均勻傳遞熱力,保留海鮮原汁原味,鮮味十足。🦋壽喜燒和牛和牛雪花紋理細緻均勻,脂香豐郁,伴以蛋黃及小飯團,一口咬下去,唇齒留香。🦋牛小排拼醬油五花肉牛味十足的牛小排,肥瘦相間的五花肉,以黑松露、蘿蔔蓉、明太子調味,豐富了味道層次。🦋嚴選赤身蝦肉石燒飯大熱的傳統韓菜,將赤身蝦肉、生牛肉碎、蛋絲跟米飯在石鍋上攪拌,香噴噴的飯焦慢慢就出來,美味到每粒飯焦也吃清光光。🦋甜品焦糖香蕉焦糖布甸雙重的焦糖甜蜜攻擊,為美宴帶來最後的甜蜜放縱。🦋菠蘿柚子沙冰 🦋藍海洋沙冰 套餐加$20可加配特色水果沙冰,賣相吸引,清爽冰涼,解喝解膩一流。

春之石海鮮盛饌 $1088/兩位用

🦋海膽豆腐

🦋熱石海鮮拼盤

🦋壽喜燒和牛

🦋牛小排拼醬油五花肉

🦋嚴選赤身蝦肉石燒飯

🦋甜品
焦糖香蕉焦糖布甸
雙重的焦糖甜蜜攻擊,為美宴帶來最後的甜蜜放縱。

🦋菠蘿柚子沙冰
🦋藍海洋沙冰

前幾日放假,同朋友出咗嚟銅鑼灣搵好嘢食啦😜經朋友介紹之下 我哋去咗金百利食韓式燒肉餐廳 「柞木炭家」,每張枱都有射燈 座位寬敞 舒適店員服務友善👍🏻-最近新推出嘅春之石海鮮盛饌$1088/2,相當之吸引,首先上嘅係多款開胃前菜。-海膽豆腐第一次食幾特別喎 又真係食到有海膽味 配埋紫菜同埋青瓜絲 口感不錯👍🏻-店員先放上石春 然後塗上油 再幫我哋燒海鮮🤍分別有鮑魚、扇貝、沙白、貴妃蚌,燒得好Juicy,扇貝大大隻好嫩滑,鮑魚亦都唔會太韌,爽口彈牙岩岩好,全程都係店員照顧我哋 食得好舒服😍-柞木壽喜燒和牛 燒到七成熟左右,牛夾住飯,配上蛋漿,真係好驚喜,牛味好重,而且入口即溶🫶🏻 真係一試難忘呀。-牛小排拼醬油五花肉牛小排味道較為香濃,五花肉肥瘦適中岩岩好,可以配小小泡菜一齊食 正呀😘💯-主食方面可選擇 人蔘雞湯/嚴選赤身蝦肉石燒飯我地揀左人蔘雞湯 暖暖胃好舒服👍🏻,岩晒我地呢啲走飯怕肥既女仔呀🙈🙈-最後甜品方面係焦糖布丁配焦糖香蕉 香蕉燒得好靚 面頭嘅焦糖脆卜卜 好好食 而且布丁好滑🫶🏻💯-
前幾日放假,同朋友出咗嚟銅鑼灣搵好嘢食啦😜
經朋友介紹之下 我哋去咗金百利食韓式燒肉餐廳
「柞木炭家」,每張枱都有射燈 座位寬敞 舒適
店員服務友善👍🏻
店員先放上石春 然後塗上油 再幫我哋燒海鮮🤍
牛小排拼醬油五花肉
牛小排味道較為香濃,五花肉肥瘦適中岩岩好,
可以配小小泡菜一齊食 正呀😘💯
主食方面可選擇 人蔘雞湯/嚴選赤身蝦肉石燒飯
2024-03-20
用餐时段
  • 柞木壽喜燒和牛
  • 海膽豆腐
  • 石燒海鮮
最近發現了一間很不錯的韓燒♡環境舒服服務也很好,重點是食物也高質.ᐟ最近更推出了春之石海鮮盛饌二人套餐,整體性格比極高,令人很滿意ദി ·͜·⧐ 春之石海鮮盛饌 HK$1080 ⧏非常豐富的一個套餐,有海鮮,也有肉,其中套餐的重頭戲是熱石燒海鮮,利用熱石作傳導能夠令海鮮受熱更均勻,當然也非常打卡able,很高級的感覺~前菜的海膽豆腐已經很有驚喜.ᐟ幼滑的豆腐除大豆香外帶有香濃的海膽味~赤身蝦肉石燒飯也是極為出色ദി ·͜·蝦肉非常鮮甜,石鍋燒更有飯焦.ᐟ主角的熱石海鮮拼盤有鮑魚、貴妃蚌、沙白和扇貝🐚材料非常豐富和矜貴,很是奢華.ᐟ壽喜燒和牛也是很高級的食材,和牛口感軟腍,很有原野的味道🐮飲品方面加配了菠蘿柚子沙冰🍍本來也想試試藍海洋沙冰,可是當日已售罄,菠蘿柚子沙冰味道非常fresh🍹兩者味道非常夾,融合得很好~最後的甜品也是作為整頓晚餐圓滿的結尾🍮焦糖香蕉外脆內軟,布丁也有很香濃的蛋味♡非常推介這個春之石海鮮盛饌二人套餐.ᐟ

最近發現了一間很不錯的韓燒♡
環境舒服服務也很好,重點是食物也高質.ᐟ
最近更推出了春之石海鮮盛饌二人套餐,
整體性格比極高,令人很滿意ദി ·͜·

⧐ 春之石海鮮盛饌 HK$1080 ⧏
非常豐富的一個套餐,有海鮮,也有肉,
其中套餐的重頭戲是熱石燒海鮮,
利用熱石作傳導能夠令海鮮受熱更均勻,
當然也非常打卡able,很高級的感覺~

前菜的海膽豆腐已經很有驚喜.ᐟ
幼滑的豆腐除大豆香外帶有香濃的海膽味~
赤身蝦肉石燒飯也是極為出色ദി ·͜·
蝦肉非常鮮甜,石鍋燒更有飯焦.ᐟ
春之石海鮮盛饌

主角的熱石海鮮拼盤有鮑魚、貴妃蚌、沙白和扇貝🐚
材料非常豐富和矜貴,很是奢華.ᐟ
壽喜燒和牛也是很高級的食材,
和牛口感軟腍,很有原野的味道🐮

飲品方面加配了菠蘿柚子沙冰🍍
本來也想試試藍海洋沙冰,可是當日已售罄,
菠蘿柚子沙冰味道非常fresh🍹
兩者味道非常夾,融合得很好~

最後的甜品也是作為整頓晚餐圓滿的結尾🍮
焦糖香蕉外脆內軟,布丁也有很香濃的蛋味♡
非常推介這個春之石海鮮盛饌二人套餐.ᐟ
2024-03-14
春之石海鮮盛饌
春之石海鮮盛饌 ($1088/2 person)呢款套餐份量適合二人享用☺️主打熱石燒海鮮😍而且除咗海鮮外,仲可以食到五花肉同和牛,性價比都幾高🥰sᴛᴀʀᴛᴇʀ▻ 海膽豆腐海膽豆腐整得好滑😍可以用紫菜包住豆腐同青瓜一齊食,紫菜係脆身既,包住軟滑嘅豆腐,可以體驗到唔同嘅口感☺️而且海膽味好重,夾住啲青瓜中和返,呢個配搭幾夾😆▻ 黑松露、蘿蔔蓉、明太子呢款前菜係可以將黑松露同明太子,撈落啲蘿蔔蓉一齊食😍蘿蔔蓉味道比較清新,搭配咗比較重少少味嘅黑松露同明太子,整體味道唔錯🥰ʙᴀʀʙᴇᴄᴜᴇ ɪᴛᴇᴍs▻ 熱石海鮮拼盤第一次喺熱石上面燒海鮮,感覺幾新鮮特別🤣熱石可以均衡地傳遞熱力,令到啲海鮮更加保留到海鮮風味,而且呢度嘅店員好勤力,會定時過嚟幫手燒嘢食,可以享受殘廢餐🤣啲海鮮全部都好新鮮,有鮑魚、貴妃蚌、扇貝、沙白,肉質豐厚鮮甜,當中扇貝鮮味最突出,而且店員會加左啲蒜蓉同牛油去烹調,令到成個味道昇華左,實在太邪惡👿▻ 牛小排拼醬油五花肉五花肉好肥美😍燒嘅時候油脂不斷溢出,而且肥瘦均勻,店員控制火候控制得幾好,燒到有少少焦香,食完真係要做返多啲運動先得🤣另外牛小排牛味濃郁,而且都好有油香👍🏻▻ 柞木
春之石海鮮盛饌 ($1088/2 person)

sᴛᴀʀᴛᴇʀ
▻ 海膽豆腐
海膽豆腐

▻ 黑松露、蘿蔔蓉、明太子

ʙᴀʀʙᴇᴄᴜᴇ ɪᴛᴇᴍs
▻ 熱石海鮮拼盤

▻ 牛小排拼醬油五花肉

▻ 柞木壽喜燒和牛
呢款和牛唔算太薄身,有少少厚度☺️食落口會比較有嚼勁,而且牛味濃郁,油脂豐富,和牛質感嫩滑🥰店員會用和牛包住一團飯,再俾你點生雞蛋食,成個味道會比較平均,唔會食到太膩🤣而且和牛點生雞蛋一齊食,口感好滑溜😍

ᴋᴏʀᴇᴀɴ sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ▻ 嚴選赤身蝦肉石燒飯

ᴅᴇssᴇʀᴛ
▻ 烤香蕉配朱古力
香蕉係切半連皮上🤣表面比火槍燒過有層焦糖,連埋香蕉一齊食,口感脆脆地好好味,點啲朱古力醬或肉桂粉食都得,幾特別❣️

▻ 焦糖布丁

sᴇᴀsᴏɴᴀʟ ᴅʀɪɴᴋ ▻ 菠蘿柚子沙冰 (+$20)
菠蘿味道清新,沙冰夠哂凍,配燒肉食簡直解膩一流😍
2024-03-09 77 浏览
呢間位於金百利嘅韓式燒肉質素高又坐得舒適,最近見新推出春之石海鮮盛饌非常吸引,約咗朋友嚟試吓:先上多款韓式配菜,有多款口味,泡菜大大棵一盅上,非常闊綽,唔使就住食😌套餐收費$1088有齊以下食品,兩個人嚟講已經非常豐盛,海鮮類有店員悉心代燒 ,技巧純熟,以石頭傳遞嘅熱力去烤熟海鮮,熟度剛好,加適量牛油或蒜蓉調味,完美保留原有鮮味及口感。燒肉嘅油脂亦都好飽滿,揀咗石燒飯配埋一齊食,大滿足!🔸頭盤海膽豆腐、黑松露、蘿蔔蓉、明太子🔸燒烤食品熱食海鮮拼盤(鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)壽喜燒和牛牛小排瓶醬油五花肉🔸韓式精選嚴選赤身蝦肉石燒飯或人蔘雞湯🔸甜品焦糖香蕉,拼焦糖布甸🔸飲品 (+$20@)菠蘿油紫沙冰藍海洋沙冰💁🏻‍♀️另外加$288可以加配最上等牛肋骨$238加配韓國釜山鰻魚,想食得豐富啲嘅朋友可以有更豐盛嘅選擇 #thecharcoalroomhk #thecharcoalroom #koreancuisine #koreanbbq #柞木炭家 #柞木 #韓國菜 #韓燒 #燒肉 #燒烤 #和牛 #韓牛 #koreanfood #炭火料理 #BBQ #優質服務質素 #韓國地道美食 #韓式美

🔸頭盤
海膽豆腐、黑松露、蘿蔔蓉、明太子
🔸燒烤食品
熱食海鮮拼盤(鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝)
壽喜燒和牛
牛小排瓶醬油五花肉
🔸韓式精選
嚴選赤身蝦肉石燒飯或人蔘雞湯
🔸甜品
焦糖香蕉,拼焦糖布甸
🔸飲品 (+$20@)
菠蘿油紫沙冰
藍海洋沙冰

#thecharcoalroomhk #thecharcoalroom #koreancuisine #koreanbbq #柞木炭家 #柞木 #韓國菜 #韓燒 #燒肉 #燒烤 #和牛 #韓牛 #koreanfood #炭火料理 #BBQ #優質服務質素 #韓國地道美食 #韓式美饌 #熱石 #燒海鮮 #春之石海鮮盛饌
2024-02-25 103 浏览
今次的韓國燒烤店主要賣點就是佢哋用柞木炭代替普通燒烤爐。這店的裝修有別於傳統韓國燒烤店,佢哋用咗深灰色和木色做主題,整體裝修被人感覺有點高貴而冷感的。見到餐牌有傳純米酒,立即雙👀發光,二話不說立即落單,因為香港韓燒店很少有傳統韓國米酒。跟著我們點了A4和牛三筋肉、上等牛肋骨和慶州極上黑毛豬梅肉,另外再點了必食嘅芝士粟米。呢間韓燒竟然有甜點,於是毫不猶豫就揀了好少見到嘅燒棉花糖和燒香蕉🍌作結束。
今次的韓國燒烤店主要賣點就是佢哋用柞木炭代替普通燒烤爐。

2024-02-17
  • 最上等牛肋骨
  • A4和牛三筋肉
  • 燒棉花糖
如果你是一個愛吃新鮮煮法嘅朋友,咁你一定不能錯過柞木炭家的春之石海鮮盛饌。這是一個季節限定的套餐,將時令的海鮮放在韓國傳統的熱石上烹煮!呢個烹煮嘅方式平時係方間真係好少見㗎!保留了海鮮的鮮甜和多汁😍同時亦都有好多高質嘅肉類包括係呢一個套餐入面。店員都非常專業和親切,你可以要求服務人員為幫你燒好每一道菜,又或選擇自己親自下廚,讓你可以輕鬆按著自己的方式享受美食。今次呢一餐晚餐真係令到小妹非常滿意😌好想推薦畀大家😚跟住落嚟等我介紹下我哋今日食咗啲咩。.🍲 海膽豆腐 這是一道前菜,將滑溜溜的海膽豆腐包在紫菜裡,再加上青瓜絲,口感清爽,海膽的香氣和紫菜的鹹香相互融合,非常開胃。 .🍤 熱石海鮮拼盤 這是套餐的重頭戲,到底啲熱石係點樣攞嚟燒肉嘅呢? 店員會首先張火山石鋪滿網架再掃一D麻油,均勻地傳遞熱力完美保留海鮮鮮味享受純粹嘅鮮味,激發鮮味之餘更加令到啲海鮮口感一流。套餐包括有鮑魚、貴妃蚌、沙白和扇貝,都是新鮮的時令海鮮。店員會在熱石上為你燒好,你可以再自已再加上蒜蓉,香氣四溢。每一種海鮮都燒得剛剛好,不會過熟或過乾,鮑魚和扇貝尤其彈牙,貴妃蚌和沙白又多汁,真是一絕🌟.🥩 柞木壽喜燒和牛 這是
🍤 熱石海鮮拼盤
🥩 柞木壽喜燒和牛
這是柞木的招牌菜,用上了優質的和牛,有兩個不同嘅部位畀你試試,配上特製的壽喜燒醬汁,好食過好多本身係專間食壽喜燒嘅餐廳嘅質素!肉質鮮嫩多汁,你可以按住自己嘅喜好隨意選擇沾上黑松露、蘿蔔蓉或明太子,味道更加豐富。
🥓 牛小排拼醬油五花肉
除了海鮮,這裡的燒肉也很出色,牛小排和醬油五花肉都是精選的肉類,肉質肥瘦適中,燒得香噴噴,沾上店家提供的醬料,更加美味。
🍚 嚴選赤身蝦肉石燒飯
這是一道主食,用上了新鮮的蝦肉和香噴噴的白飯,放在熱石鍋裡煮,飯粒鬆軟,蝦肉彈牙,再加上蛋汁,味道十足。
🍮 布甸 及 🍌 焦糖香蕉
甜品方面亦都好高質 這是一道甜品,布甸的質地細滑,甜而不膩😍而香蕉的表面燒了一層脆脆的焦糖,香甜可口,搭配冰淇淋,冷熱交錯,非常惹味。
🍹 菠蘿柚子冰沙(+$20) 及 🍸 南海洋冰沙(+$20)
菠蘿柚子冰沙用上了新鮮的菠蘿和柚子,打成冰沙,清涼解渴,又有果肉的口。而南海洋冰沙用上了波子汽水的味道,加上冰塊,打成冰沙,有點像雪糕,甜而不膩,很有童趣。
2024-02-21
用餐时段