2014-04-10 743 浏览
今日行過灣仔見兩點半, 就入去呢間諗住叫個意粉點知個收銀姐粗聲粗氣話未到兩點半, 你食其他野啦佢個語氣差d 講埋粗口咁!上次食佢地個意粉已經麻麻d 水多到好似湯咁杯野飲叫佢少冰又比勁多冰, 又唔係好飲唔係咁啱行過都唔會食...真係唔會再嚟~ 你送我都唔食
今日行過灣仔見兩點半, 就入去呢間諗住叫個意粉
點知個收銀姐粗聲粗氣話未到兩點半, 你食其他野啦
佢個語氣差d 講埋粗口咁!

上次食佢地個意粉已經麻麻
d 水多到好似湯咁
杯野飲叫佢少冰又比勁多冰, 又唔係好飲
唔係咁啱行過都唔會食...

真係唔會再嚟~ 你送我都唔食
2014-04-10
2013-02-08 422 浏览
  我多年前曾來過這家餐廳,一直聽家人說這裏的食物款式及種類夠多,於是便想再來一次。  環境方面,清潔乾淨,窗明几淨。但服務員面容比較冷漠,語氣也冷冷的。  六點半前還有下午茶,我們因為等一個要晚點來的朋友,來不及吃下午茶了。  先說台式肉燥煎蛋撈麵吧,份量之多使我難以想像,麵的份量可能多於一個,肉燥汁量多,也非常惹味,是拌碎了的豬肉加上鹹鹹甜甜的肉燥汁,我個人覺得稍鹹,而冬菇也頗多,可惜麵質不好,黏作一綹綹的,好不容易才能分開。煎蛋比較遜色,我比較喜歡太陽蛋,他們卻給了我熟蛋。熱奶茶夠濃,但奶非常多,很飽膩,值得注意的是磨砂膠杯,杯身有凹凸紋,感覺很優雅。34元。  至於朋友則吃是日晚餐,是葡汁焗菇菌雞肉長通粉配羅宋湯和熱奶茶。羅宋湯偏鹹,料也不多,但朋友盛讚焗長通粉,濃濃的芝士很厚,也很入味,菇菌也很多。41元。  下次我倒想試試魚湯粉麵或豬軟骨拉麵呢。

下次我倒想試試魚湯粉麵或豬軟骨拉麵呢。
2013-02-01
2013-01-10 297 浏览
辛苦完公司的 interim report 同機場 event 之後,是日絕對是輕鬆快樂,不想多做事的一天。我如常的一早來到可愛的灣仔。是日早了出門,一有半小時的 spare time,也就是找個好地方,安安定定食番個早餐仔既時候。而是日就選擇了這一家從未來過的,桃園。桃園,看名字就會令人認為這是一間台式的麵店,也不知為何,我單看其門面也覺得這一間麵店甚有台灣風味。而這好可能是因為 《桃園》二字,令人用腦一想,就想起台北桃園國際機場吧。這一家桃園,絕對不是台灣風,只是一間普普通通而且能捱得軒尼詩道費租的茶餐廳,而且是以麵為主,茶餐為次的一家港式麵檔同茶餐廳混合體。早餐,還是吃公仔麵吧,原因是其麵檔根本未準備好,早上11點前的這一個時段,他們的主要餐牌就同市面一般的茶餐廳毫無分別。所以我照舊的要一個公仔麵,一個雞扒煙肉公仔麵。麵湯,看見這一種顏色就知道是極普通的大光麵/光身麵湯底,雞扒煎得皮香,但肉味就欠奉,可以稱得上好一點的,就是煙肉,大大片而且咸香味道濃郁。奶茶,也只是普普通通飲得過之物。普通的一日,普通的早餐,平凡人的生活就是這樣的普通。

奶茶,也只是普普通通飲得過之物。

普通的一日,普通的早餐,平凡人的生活就是這樣的普通。
$28 (早餐)
2012-11-21 213 浏览
新來的服務員態度真的很差!竟然把錯誤的責任放在顧客身上!本身也有經常光顧這間茶餐廳,食物味道不錯,份量也不算太少,侍應態度友善,服務好,故有時外賣也會選擇。可是新來的服務員態度真的不敢苟同。事緣:跟往日一樣,打電話叫外賣,接線的是一個新來的服務員,我原意是想叫三個芝士焗雞扒意粉跟兩個魚餅米線。下單的時候,我叫了三個雞扒意粉,兩個魚餅米線,要凍奶茶,凍華田,一杯熱咖啡跟兩杯熱奶茶。結果送來的時候,發現送到的是三個雞扒湯意粉。貨不對辦,當然是打回去問一問,卻讓我生氣不已。也是同一個服務員接電話,問他為什麼是送了三個雞扒湯意粉的時候,他說我沒有說“焗”字,所以是我的責任。這真的是我的錯嗎?我也沒有說“湯”字呀!?你是餐廳的員工,應該知道有焗意粉跟湯意粉的。顧客下單不清楚,弄清的責任不是在你身上嗎?你擅自幫我決定了?送來的不是顧客想要的,還是顧客的責任?服務性行業是顧客至上的,不是應該以顧客為先嗎?如果是道歉,說不好意思的話,我也沒那麼生氣。可是那個服務員竟然說是顧客的責任,我真的不敢認同,也不認為這種員工應該留下來。
新來的服務員態度真的很差!竟然把錯誤的責任放在顧客身上!

事緣:

2012-11-20
外卖送餐
2012-06-12 210 浏览
茶餐廳未必是您最多出沒付之地, 但當您唔再喜歡吃一些垃圾食物 , 又或許要趕快在晚間上課時, 這港式經典文化會是最佳之選 鄰近街市但形象整潔有禮 , 短短20 分鐘客人出入繁忙 , 海南雞飯餐($42 ) 快速奉上迷你濃湯, 但味道有點奇怪帶酸溜溜可能太鹹了, 故飲了數口便宣佈放棄 !接著飯粒分晞微微椰香惹人好感 (註: 但我並非椰子愛好者!)認真製作的海南雞飯對一個不愛骨/ 又要趕時間但喜愛吃雞的香港人實在是最合適的"便飯" 啊! 黃油雞件軟滑入味, 肉質有彈性又不是"散晒"之作 ,伴以兩大件可口青瓜和開胃醬汁, $42 應是合理等價交易 !
海南雞飯
是日介例湯: 粉葛

鄰近街市但形象整潔有禮 , 短短20 分鐘客人出入繁忙 ,
题外话/补充资料: 很多熟客亦會吃是日晚餐 , 但如果不喜歡太多肉類者可選粉麵和小食 ,品種算不少 !
2012-06-11
是日介例湯: 粉葛
海南雞飯
十二蚊夠做什麼?就連去不少的茶記想喝杯熱奶茶也未必夠錢付款,但就在鬧市的這所小店,一個菠蘿油加一杯熱奶茶,只是十一元八角,遂吸引了我來吃個快手的下午茶。是日天氣很悶熱,幸而室內冷氣夠,光是冷氣費也賺回不少,甫坐下,就點了這個下午茶餐,什麼也不用再想了。很快就有得吃了,菠蘿油很明顯是翻叮的貨色,菠蘿包之上的那層牛油皮,毫不脆口之外,更是有點腍,也嫌它來得太薄,可能是成本關係,連蛋牛油糖漿也要省一點,但至少吃入口都有不錯的牛油甜香,而且包身也還鬆軟。熱騰騰的包身,除了是夠軟綿之外,裡頭夾住的那一塊鮮牛油,才是吃菠蘿油的重點,不過此店的牛油就真的是薄了一點,而且雪得不夠硬,又帶有一陣本人不太喜愛的檸味,但店家以這個價錢,仍堅持用上鮮牛油,而不是塗植物油,這已經是很好的了。熱奶茶用上了普通不過的玻璃杯盛着,雖然不是瓷杯,但杯茶就真的是熱燙得不行,但又偏偏茶味不太香濃,入口也不夠稠不夠挺身,奶香及茶味也來得低於標準,細味之下更有點點嚡口,點點酸味,但堅持不加糖去喝,也不是難喝的級別。總括而言,此店賣的食物,只能說是正正常常不難吃,如果是收正常價位,當然就只能給它OK的評價,如果收得貴,當然要給它
十一元八角,計及冷氣費及服務,真的是抵得沒話可說
菠蘿油很明顯是翻叮的貨色,但總的來說還可以
鮮牛油很薄又雪得不夠硬,但堅持用鮮油已是抵讚!
熱奶茶好夠熱,但就不夠香滑了

總括而言,此店賣的食物,只能說是正正常常不難吃,如果是收正常價位,當然就只能給它OK的評價,如果收得貴,當然要給它一個哭臉,但如今如此的便宜,這就是要笑的最大理由,相信這也是很多人心目中評食店的標準。
2012-05-06
$11.8 (下午茶)
十一元八角,計及冷氣費及服務,真的是抵得沒話可說
2012-03-17 118 浏览
中午趕時間,沒多想便點了一份全日常餐。蒜蓉牛油多士的牛油不太多,但吃不出有蒜的香味。如果火腿可以轉其食物便更好,炒蛋的蛋汁僅僅收乾了,仍然嫩滑。沙爹牛肉通粉裡的通粉幾彈牙,沙爹牛肉是漿糊狀,不夠熱而且咸。凍檸檬茶沒有吝惜檸檬,是這餐唯一含有維生素的,還有助清除口腔的咸味。
中午趕時間,沒多想便點了一份全日常餐。
蒜蓉牛油多士的牛油不太多,但吃不出有蒜的香味。

2011-10-17
起灣仔返學, 但未夠鐘, 同同學兼同事一齊四圍搵食,上 openrice 睇到依間多人讚, 就黎試試~舖面比一般茶餐廳大少少,嗌咗焗長通粉 + 飲品 $36如果唔跟餐 $33凍飲 + $2嘢食黎得幾快~葡汁呈金黃色仲有少少燶燶地嘅芝士, 正~!, 嗅落已經令人唾涎三尺, 長通粉 + 葡汁芝士同時放入口, 簡直係至高享受~只係略嫌西蘭花有啲硬, 跟茄子一樣唔太入味...美中有少許不足...個杯好特別~奶茶幾滑, 味道都唔錯~!價錢都好合理, 如果要差唔多質素嘅, 出面應該都要$40~$50埋單....所以呢間真抵讚!
起灣仔返學, 但未夠鐘, 同同學兼同事一齊四圍搵食,
上 openrice 睇到依間多人讚, 就黎試試~
舖面比一般茶餐廳大少少,

嗌咗焗長通粉 + 飲品 $36
如果唔跟餐 $33
凍飲 + $2

嘢食黎得幾快~
葡汁焗芝士茄士西蘭花長通粉
長通粉 + 葡汁芝士同時放入口, 簡直係至高享受~

熱奶茶
個杯好特別~奶茶幾滑, 味道都唔錯~!

2012-02-03
葡汁焗芝士茄士西蘭花長通粉
熱奶茶
2011-12-18 71 浏览
灣仔又一平價好選擇,上周食葡式芝士焗茄子雞扒長通粉,小小驚喜。好大一份,食完吃飽,男仔應該都夠食,好好味,賣相都唔錯!轉凍飲加2蚊,一共40蚊,算抵食。上週末食過全日常餐,冬菇雞絲通粉okay,火腿炒蛋不算好,同附近華星冰室的炒蛋差好多,牛油多士亦普通,不過$29蚊仲包熱飲算是唔錯。
葡式芝士焗茄子雞扒長通粉,正!
2011-12-07
葡式芝士焗茄子雞扒長通粉,正!
  • 葡式芝士焗茄子雞扒長通粉
2011-07-07 54 浏览
喺修頓玩完都已經4:30pm,本來想去東方小祇園食野,點知去到竟然烏燈黑火,現場環境似落場時間,於是行多兩步,去附近嘅<桃園麵家茶餐廳>醫肚!呢度嘅茶餐2:15—6:30pm,時間夠長之餘仲有好多選擇呀,都只係$30樓下!有一口西多士(below$23)、即烘脆脆($17 / $24)、吐司厚片($18)、滋味沙律、曲薯條($21-$25)、米線餐($21-$25)、焗飯或意粉($28-$29)、大碗飯湯拉麵($26-$29)、濃湯公仔麵($23-$25)連印度酥餅($20)都有呀!我地3個人食飽飽都係$76! 魚餅煎蛋撈麵+凍奶茶($25+$2=$27)好一個中、西式的配搭!香蔥炸魚餅+煎蛋,配上中式蛋麵,感覺幾得意!加埋西生菜,營養全面又唔太heavy! 午餐肉炒公仔麵+凍鴛鴦($28)除左午餐肉之外,仲有青紅椒和芹菜,不過麵底好似少左D!至於杯凍飲就大大杯,真夠喉! 照燒汁蟹餅沙律+熱華田($21)3件蟹餅好香口,個沙律有大粒青瓜、紅蘿蔔、薯仔!

魚餅煎蛋撈麵+凍奶茶($25+$2=$27)

午餐肉炒公仔麵+凍鴛鴦($28)

照燒汁蟹餅沙律+熱華田($21)
3件蟹餅好香口,個沙律有大粒青瓜、紅蘿蔔、薯仔!

2011-05-21
  • 蟹餅沙律
  • 魚餅煎蛋撈麵
2011-03-30 28 浏览
一路以來在灣仔返工LUNCH以叫外賣為主~試了兩次桃園第一次,送上來個價同張外賣紙多了4蚊,話加價哦~D同事都吓一跳,但大家已經叫咗,唯有俾錢。今次仲誇張,叫個$40的飯,我俾$50,送外賣的人話冇錢找喎!明明佢行路D散錢係個袋度響到叮叮聲,仲同我講話無錢找!我身上得張$500同$50,D同事出晒去,佢唔出聲就咁一直閒閒等住我,一路話自己冇錢找!!仲話我應該要自備散紙!!最後唯有俾張$50出去同佢講唔駛找......叫個餐,被迫俾咗25%的小費!!真係未試過咁怒!!!------------------個飯是三色飯,味道OK,但D所謂中式老火湯明顯是溝勁多水的~
一路以來在灣仔返工LUNCH以叫外賣為主~

試了兩次桃園

第一次,送上來個價同張外賣紙多了4蚊,話加價哦~

D同事都吓一跳,但大家已經叫咗,唯有俾錢。

明明佢行路D散錢係個袋度響到叮叮聲,仲同我講話無錢找!

最後唯有俾張$50出去同佢講唔駛找......

叫個餐,被迫俾咗25%的小費!!

真係未試過咁怒!!!

------------------

2011-03-30
15 分钟 (外卖送餐)
2011-03-26 17 浏览
  今天晚上,我享受了一個人的晚餐時間。記得很多年前我來過這裏,大概是畢業後在港大唸教育文憑時的事了,那天下課後我來了這裏吃飯,在身體抱恙的情況下進餐。  事隔多年,今天再想到訪。發現選擇好像多了,我特別鍾愛茶餐(即是常餐即是早餐即是午餐即是下午茶餐),要了雪菜肉絲米粉加火腿炒蛋配蒜蓉牛油多士加熱咖啡。  首先談熱咖啡吧,整個餐就被這杯熱咖啡拖垮,苦澀,並且很多奶,喝了兩口便感到很膩,沒有心情再喝下去了。浪費了整杯咖啡。  然後,其實我沒留意到是配炒蛋,要不然我一定會要求他們轉荷包蛋或太陽蛋,而他們灼的蛋也灼得很老。火腿則微焦。蒜香牛油多士方面,我是吃到滲透了兩片多士的牛油,可就是沒有吃到有蒜的味道。  至於雪菜肉絲米粉方面,肉絲和雪菜過鹹。  我對食物要求不高,對我來說還過得去吧。

至於雪菜肉絲米粉方面,肉絲和雪菜過鹹。

我對食物要求不高,對我來說還過得去吧。
2011-03-26
2010-12-05 14 浏览
下午茶有很多選擇,揀了日式雞扒炒烏冬。送上時香噴噴,熱辣辣,有鑊氣,確實幾吸引。味道帶點辣,又不算油膩。可惜分量偏少,感覺不太抵食。奶茶的茶味尚足,不過如果用厚身瓷杯就更合心意。此外,這兒雖然是茶餐廳,不過有禮的招呼還是不應忽略。如果侍應著重一點,將更令人滿意。
下午茶有很多選擇,揀了日式雞扒炒烏冬。

送上時香噴噴,熱辣辣,有鑊氣,確實幾吸引。

味道帶點辣,又不算油膩。

可惜分量偏少,感覺不太抵食。

奶茶的茶味尚足,不過如果用厚身瓷杯就更合心意。

2010-12-03
2010-11-05 27 浏览
8月29日, 上次試完狀元, 今日嚟試埋桃園~ 佢地都係under同一個集團, 食物類別都係差唔多, 除咗茶餐廳普通茶餐之外, 仲有d特色野食~ 揀咗好耐先有決定~::: 司華力腸煎蛋麵 + 凍檸茶 ::: $24 + $2因為好想食公仔麵關係, 都係叫咗個雙拼… 最討厭嘅清湯底又出現, 白晒晒感覺都冇味d… 煎蛋不嬲都係冇乜味, 加埋湯底, 就真係無話可說… 而只俾得半條司華力腸, 有d孤寒, 勝在味道唔會差得去邊. 凍檸茶中規中矩, d冰一條條咁好得意…::: 皇牌鮮茄焗豬扒飯 + 椰汁紅豆冰 ::: $27本來係想食佢d米線嘅… 但見到佢個“皇牌”焗豬扒飯又好似好吸引咁… 結果又轉呔喇! 都等咗ok耐先嚟到, 咁應該都似係即叫即焗卦… 不過嚟到個賣相就同想像中頗大出入… d飯就真係炒底, 粒粒分明夠乾身. 茄醬呈深紅色, 味道較酸, 鮮茄成份都頗高! d豬扒大大塊算厚肉, 但味道唔算突出…就算加埋芝士食都係一般般~ 椰汁紅豆冰成大半杯都係椰汁, 紅豆只係佔好少… 飲落自然係得d甜椰椰椰汁味… 紅豆唔夠甜, 質地略硬. 絕對唔係我心水!!下午茶時段好多人, 但係食物水準一般. 勝在

凍檸茶中規中矩, d冰一條條咁好得意…

::: 皇牌鮮茄焗豬扒飯 + 椰汁紅豆冰 ::: $27

下午茶時段好多人, 但係食物水準一般. 勝在種類款式多, 下次可以再試下其他野嘅…
司華力腸煎蛋麵
皇牌鮮茄焗豬扒飯
凍檸茶 + 椰汁紅豆冰
2010-08-29
昨天午飯到了公司附近的茶餐廳,一個人不用等位,餐牌上有很多不同類型的選擇,全部價錢都很合理,環境也算衛生,午飯時間當然要搭枱.食物來得快,味道也很不錯,以午市的時段來說,確是一個很好的選擇...
2010-11-02
  • 海南雞飯