2022-05-01 176 浏览
好出名嘅良心餐廳,經常都爆滿,都係咁啱因為有預約嘅人no show ,所以先有位,第一次嚟支持吓。第一樣叫嘅係最出名嘅 日本A4黑毛和牛三文治,全份HKD 148,有4件,亦都可以叫半份,2件 HKD 78。 麵包比想像中出色,脆而不硬,和牛就正常level。雞泡魚乾,用嚟傾偈閑聊做小食一流,點沙律醬再上一個層次。台灣牛肉麵,有兩碟小食,之後牛肉麵有兩舊牛肉同埋兩舊牛展,半隻糖心蛋,都唔錯。炸甜薯條,隔籬嗰個係酸梅沙律醬,同雞泡魚乾嘅沙律醬唔一樣,偏酸。佢應該係番薯條嚟,大大條熱辣辣好出色,就算唔點醬都好好食,推薦。仲叫咗杯咖啡,外貌同味道都一流,打卡之選。

雞泡魚乾

雞泡魚乾,用嚟傾偈閑聊做小食一流,點沙律醬再上一個層次。

台灣牛肉麵

炸甜薯條

仲叫咗杯咖啡,外貌同味道都一流,打卡之選。

2022-04-29
雞泡魚乾
台灣牛肉麵
炸甜薯條
2022-04-30 49 浏览
約咗朋友喺旺角食飯,地段非常方便,而且店面非常寬敞,光鮮企理,坐得舒舒服服😄可以用APP自行點餐,極度方便~炸雞翼明太子芥末優格醬$68~醬汁酸甜,可以令人更加開胃,雞翼亦都啖啖肉,一口一啖,方便進食,皮脆內嫩,yummy😋桔梗和牛COMBO$158~和牛三文治非常精彩,兩邊麵包烘至非常香脆,夾着吉列和牛,脆上加脆,偏偏和牛又非常香軟,形成強烈對比,口感充滿刺激😆台灣牛肉麵(期間限定)$108~女生見到「期間限定」呢類型字眼一定會心心眼,品嚐既機會一閃即逝~牛肉夠哂入味,肉質嫩腍,湯底亦都無令我失望,非常濃郁~

可以用APP自行點餐,極度方便~

2022-04-28 54 浏览
次次經過桔梗都見到門口排曬隊,今次專登揀喺閒日嚟,終於有機會食到。scan qr code落單,餐牌選擇唔算多,但樣樣望落都好吸引。炸雞與五味醬 $88即叫即炸,新鮮熱辣好欣賞佢啲炸粉真係夠薄夠脆,入面嘅雞肉炸得啱啱好,又juicy又滑;五味醬酸酸甜甜咁,令人食慾大增。桔梗combo(日本A4黑毛和牛肉燥飯/溏心蛋+日本A4黑毛和牛三文治(半份)) $158跟餐嘅前菜都處理得好有誠意,特別鍾意個醃漬番茄仔,開胃清新。最期待嘅黑毛和牛三文治,份三文治都幾厚,嘴細嘅女士可能一啖咬唔曬烘到金黃色嘅麵包非常酥脆,就咁食塊包都好好食;牛柳煎到五成熟,入口嫩滑多汁,肉味濃郁;香脆嘅多士加軟嫩嘅牛柳,每一啖嘅口感同味道都非常豐富。肉燥飯就食得多,但黑毛和牛肉燥飯咁奢侈就第一次食肉粒口感軟腍,滷得非常入味,送飯一流焦糖牛角酥窩夫配雪糕 $78有驚喜!用牛角酥整成嘅窩夫,比一般嘅窩夫酥脆得多,食落有陣好香嘅牛油味同肉桂味再配埋奶茶雪糕同焦糖醬,好好味,好滿足
炸雞與五味醬 $88
即叫即炸,新鮮熱辣
肉燥飯就食得多,但黑毛和牛肉燥飯咁奢侈就第一次食
肉粒口感軟腍,滷得非常入味,送飯一流
焦糖牛角酥窩夫配雪糕 $78
再配埋奶茶雪糕同焦糖醬,好好味,好滿足
2022-04-27 57 浏览
之前見佢咁出名 路過冇人排就入去試下係就係坐得幾闊落 但服務同食物真係唔得我落左單足足等左55分鐘先有野食講緊唔爆場嘅時候 重要只係一個普通肉燥飯 同一個吉列和牛加烏冬完全唔明點解可以整咁耐由2點等到3點 午餐都餓到變下午茶黎到嘅食物 個飯極之細 唔係一個成年人份量埋單要280 咁嘅質素真係完全唔值性價比極低 作為一間普通餐廳 真係唔值得欣賞真係唔會再黎
之前見佢咁出名 路過冇人排就入去試下
埋單要280 咁嘅質素真係完全唔值
性價比極低 作為一間普通餐廳 真係唔值得欣賞
真係唔會再黎
2022-04-26 56 浏览
以文青風格著名,Lagom的姊妹店--桔梗餐廳以木系作為,樓高兩層,地方寬敞,而且窗邊滲着陽光,非常適合在這裡度過一個悠閒的下午。餐廳內有唔少植物,更有很多具文青風格的擺設,後面的書架為整間餐廳增加了不少書卷味。入座後可用QR code落單,午市餐單更有半價優惠,可惜只適用於12:00-2:00。比較奇怪的是電子餐廳上的菜色跟實體餐單有很大出入。A4黑毛和牛肉燥飯桔梗和牛COMBO包括日本A4黑毛和牛肉燥飯·糖心蛋和日本A4黑毛和牛三文治半份三文治烘得香脆,部分和牛帶有脂肪筋,但仍保持中間嫩滑感。焦糖牛角酥窩夫配雪糕牛角酥窩夫是韓國新興大熱Crossaint+waffle=Croffle焦糖不太甜,肉桂蘋果味清香,配上奶茶雪糕一冷一熱口感,值得推介。飲品方面是實身體餐廳上沒有的非洲寶石充滿果香,個人推薦熱飲較佳。值得加分的是餐廳播放的台灣或者香港歌曲都是song list上經常聽的曲目。
以文青風格著名,Lagom的姊妹店--桔梗

餐廳以木系作為,樓高兩層,地方寬敞,
而且窗邊滲着陽光,非常適合在這裡度過一個悠閒的下午。

A4黑毛和牛肉燥飯桔梗和牛COMBO
包括日本A4黑毛和牛肉燥飯·糖心蛋
和日本A4黑毛和牛三文治半份
三文治烘得香脆,部分和牛帶有脂肪筋,但仍保持中間嫩滑感。

焦糖牛角酥窩夫配雪糕
牛角酥窩夫是韓國新興大熱
Crossaint+waffle=Croffle

飲品方面是實身體餐廳上沒有的
非洲寶石
充滿果香,個人推薦熱飲較佳。

2022-04-23
下午茶
2022-04-25 68 浏览
晚市開始堂食,即刻去慶祝下食好啲🥰🥰🥰所以去咗食😍😍和牛🐂壽喜燒雙人套餐😘手殘的我,開始果時有少少手足無措🤣好彩餐牌同職員有詳細講方法👍🏻👍🏻👍🏻日本A4黑毛和牛🐂睇到油花就勁心心眼😍,入口即溶🤤🤤澳洲M8和牛三角肉厚身少少同肉味濃啲啲,係另一種口感來的👍🏻我地再追加咗🤭薄片牛舌另外套餐仲有日本蘭王蛋,和牛加蛋汁一齊食更美味🥰野菜豆腐盤+白飯好豐富,食完肉再食埋咁大盤菜,邪惡感即刻無曬🤣🤣🤣留咗一半牛肉火鍋食,都係口感同味道一流😘😘無得輸👍🏻👍🏻👍🏻日本A4黑毛和牛三文治中間層和牛,又厚又嫩😆😆個麵包仲好鬆脆igable 之餘,仲好好味😋黑加侖威士忌梳打杯威士忌梳打好大杯,夠曬我地兩個人飲🤣桔梗地址: 旺角砵蘭街160號地下至2樓

手殘的我,開始果時有少少手足無措🤣
好彩餐牌同職員有詳細講方法👍🏻👍🏻👍🏻

日本A4黑毛和牛🐂
睇到油花就勁心心眼😍,入口即溶🤤🤤

澳洲M8和牛三角肉
厚身少少同肉味濃啲啲,係另一種口感來的👍🏻

我地再追加咗🤭薄片牛舌

另外套餐仲有日本蘭王蛋,和牛加蛋汁一齊食更美味🥰

野菜豆腐盤+白飯

日本A4黑毛和牛三文治
中間層和牛,又厚又嫩😆😆個麵包仲好鬆脆
igable 之餘,仲好好味😋

黑加侖威士忌梳打
杯威士忌梳打好大杯,夠曬我地兩個人飲🤣

桔梗
地址: 旺角砵蘭街160號地下至2樓
2022-04-25 1446 浏览
太耐無同朋友行街食晚飯,朋友話想去呢間餐廳,所以便早啲去食晚飯,費事晏啲要等位。這間cafe的環境都不錯,座位與座位之間有一定距離,都幾舒適。.🍜台灣牛肉麵 $108我們選了這個期間限定的新菜式,湯底好濃郁,令到d牛肉麵吸收哂湯的味道,再加上牛肉的份量比一般的多,有成五至六片牛肉,而且牛味香濃又多淋,一點都不韌,仲有兩碟配菜。.🥩日本A4黑毛和牛三文治 (半份) $78香脆的多士夾著吉列黑毛和牛,餐廳還選用了熊本県生產的極上和牛,而且餐廳規定和牛要五成熟。和牛食落不會太生及多血,所以食開七成熟的朋友,都可以一試。和牛口感嫩滑,還有沙律醬配合,值得推介。.🥐焦糖牛角酥窩芙配雪糕 $78賣相好靚,打卡一流,牛角酥窩夫烘得外脆內軟,上面還淋上焦糖,混合和雪糕一起食,口感好豐富,仲有肉桂蘋果都幾好味。.🍑熱 •蜜桃綠綠 $15這個做緊限時優惠,好抵飲,味道帶甜甜的蜜桃味,很不錯。.☕️凍純粹拿鐵鮮奶咖啡 $38咖啡香濃,同鮮奶混合得剛剛好,口感順滑。
🍜台灣牛肉麵 $108

🥩日本A4黑毛和牛三文治 (半份) $78

🥐焦糖牛角酥窩芙配雪糕 $78

🍑熱 •蜜桃綠綠 $15
這個做緊限時優惠,好抵飲,味道帶甜甜的蜜桃味,很不錯。

☕️凍純粹拿鐵鮮奶咖啡 $38
咖啡香濃,同鮮奶混合得剛剛好,口感順滑。
2022-04-21 67 浏览
疫情下可做既事唔多,大多數香港人都會選擇去Cafe chill下~今日就黎左位於旺角一間好出名既Cafe, 係朗豪坊附近, 位置都幾方便!餐廳面積好大, 應該係香港去過最大面積既Cafe, 而且有2層 裝潢風格行簡約大自然風, 餐廳內有唔少既綠色植物~令人心曠神怡枱與枱之間有一定距離, 完全唔會覺得逼~可以好放心咁傾計唔驚比人聽到,減少尷尬情況出現 明太子鍋燒烏冬配吉列和牛賣相好吸引呢!食落都唔差,烏冬配料好豐富,麵質彈牙,湯底亦鮮甜濃郁主角吉列和牛都做得不錯,和牛好嫩滑且帶濃郁既牛香,適當既油脂感令到味覺更上一層樓焙茶芝士蛋糕&Iced Latte食完個主菜就食埋個甜品啦~個焙茶芝士蛋糕賣相雖然唔太靚,不過味道搭救焙茶既味道清香唔會苦,蛋糕既質地亦好軟滑,芝士味濃郁Iced Latte都幾好飲,而且價錢不貴可惜我地想試既和牛三文治售罄,下次黎希望食到啦如果晚市開返都仲會想試埋好出名既壽喜燒呢!見到menu都好吸引~流晒口水總結而言,性價比不錯既Cafe,環境夠晒舒適,岩晒同三五之己黎傾下計享受一個舒服既假日

明太子鍋燒烏冬配吉列和牛

焙茶芝士蛋糕&Iced Latte

焙茶既味道清香唔會苦,蛋糕既質地亦好軟滑,芝士味濃郁

Iced Latte都幾好飲,而且價錢不貴

可惜我地想試既和牛三文治售罄,下次黎希望食到啦

2022-04-21 48 浏览
星期日真係邊間餐廳都爆晒場。好彩經過呢廢,餐廳夠大,因為有2層,座位好多,所以好快就有位。一入門口,就見到個好大嘅水吧位。位置開揚,望落好舒服。全部餐點都係用QR code 自行落單。午市限定嘅餐單都唔少,指定時間仲有半價優惠添。除咗午餐,仲有單點小食、甜品飲品方面有好多選擇,咖啡、查、Soda、奶昔都有特別嘅餐單仲有燒烤、和牛丼等等最後唔少得嘅當然係日整酒啦。叫左個照燒吉列炒烏冬。份量剛剛好係一人份,不過2個人share 2個餐點嘅話,份量都無問題。味道偏濃少少,一上檯就聞到濃濃嘅照燒汁,食落唔錯。至於配搭方面,雜菜同烏冬嘅比例係50:50,如果烏冬多少少可能口感會更好。明太子鍋烏冬配吉列和牛:炸得剛剛好,火喉到位,外脆內軟👍🏻值得一讚

一入門口,就見到個好大嘅水吧位。位置開揚,望落好舒服。

全部餐點都係用QR code 自行落單。

午市限定嘅餐單都唔少,指定時間仲有半價優惠添。

除咗午餐,仲有單點小食、甜品

飲品方面有好多選擇,咖啡、查、Soda、奶昔都有

特別嘅餐單仲有燒烤、和牛丼等等

最後唔少得嘅當然係日整酒啦。

2022-03-13
  • 照燒豬頸肉炒烏冬
2022-04-20 60 浏览
每次星期六都會係旺角學西班牙文,雖然旺角多餐廳,但是旦行入一間好易中伏,所以平時諗唔到食乜既時候我都會去桔梗🤣雖然lunch menu 唔多,但桔梗既和牛肉燥飯超好食🥺強烈推薦大家點,我帶過朋友,屋企人食三次佢地都大讚和牛肉燥飯($88)比起平時食既肉燥飯明顯比高質,料多飯少,女仔食既應該已經夠飽😆另一個主食我同朋友要左明太子烏冬配炸吉列和牛($168)一樣都好食,金黃色脆皮既吉列和牛炸得鮮嫩,內裡酥香鬆化,不錯不錯

吉列和牛炸得鮮嫩,內裡酥香鬆化,不錯不錯

2022-02-05
2022-04-20 38 浏览
呢間系旺角嘅日式crossover台式cafe地方闊落食物質素都唔錯👍🏻👍🏻照燒豬頸肉炒烏冬🐷烏冬炒得好有鑊氣 豬頸肉應該用左日本🇯🇵味淋來醃 食落甜甜地A4黑毛和牛肉燥飯推介🤩🤩肉燥飯用日本和牛來整果然唔同啲食得出好重牛味 加埋溏心蛋食一流 好送飯個飯用左珍珠米 好有咬口九十毫升的拿鐵☕️咖啡味香濃 拉花好精緻飲落有啲nuts味 唔錯!.📌 桔梗 (#旺角)#旺角美食 砵蘭街160號地下至2樓-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港打卡 #alldaybreakfasthk
呢間系旺角嘅日式crossover台式cafe地方闊落

食得出好重牛味 加埋溏心蛋食一流 好送飯
個飯用左珍珠米 好有咬口

九十毫升的拿鐵☕️
咖啡味香濃 拉花好精緻
飲落有啲nuts味 唔錯!

📌 桔梗 (#旺角)
#旺角美食 砵蘭街160號地下至2樓
2022-04-17 48 浏览
之前經過旺角見到呢間有兩層既復古文青cafe📚☕️,已經好想去,所以都bookmark左好耐🤩🤩今日晏晝終於同朋友黎試下🥹一入到黎空間感勁大,地方都好寬敞,位置都好多,樓底好高,完全冇壓迫感,感覺坐好耐hea一陣都唔會好阻住人🤣🤣而裝修都用左木系傢俬,非常有文青風~~🥩明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛 $168因為太鍾意食明太子既野🙈🙈一見到就即刻叫左🥰黎到真係一啲都唔會令你失望,明太子份量好足,唔會太咸都唔會太辣,同烏冬一齊食十分之好食😋而吉列牛外脆內軟,雖然望落有啲血淋淋,但並唔會覺得腥😙🍰伯爵茶豆腐提拉米蘇 $58伯爵茶味好香濃突出,雖然豆腐味唔太出,但並唔會被搶哂成個味道,依然好清香😍而且蛋糕十分鬆軟,岩哂晏晝做下午茶,係輕小依之選🤩🤩

🥩明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛 $168

🍰伯爵茶豆腐提拉米蘇 $58
今日去呢間餐廳好有人氣,同朋友聚會真心唔錯,空間感夠大,座位同座位之間闊落,坐得舒服。桔梗和牛COMBOCombo 包含肉燥飯一碗 同埋和牛三文治半份日本A4黑毛和牛肉燥飯 溏心蛋個人推介呢個和牛肉燥飯,唔單止啲肉燥香料好入味,仲食到和牛既肉香,唔會話俾香料搶風頭,加上珍珠米嘅飯香味,好食!溏心蛋就不過不失。日本A4黑毛和牛三文治半份呢碟和牛三文治上枱就好吸引,見到曬和牛既雪花油脂,即刻打個卡先。佢和牛口感好軟,而個多士煎到脆卜卜甜甜地,口感外脆內軟。 另外再配上少少嘅沙律,幾refreshing 。Dirty 係好飲既dirty 😍 唔單止影相靚,仲好飲,味道唔會酸,有豆香味。不過影相就要快啲,好快就會沉底呢~ Iced Caffe Latte呢杯就不過不失,味道都okay 。

桔梗和牛COMBO
Combo 包含肉燥飯一碗 同埋和牛三文治半份

日本A4黑毛和牛肉燥飯 溏心蛋
溏心蛋就不過不失。

日本A4黑毛和牛三文治半份

Dirty

Iced Caffe Latte
呢杯就不過不失,味道都okay 。
2022-04-15 77 浏览
餐牌跟電話餐牌有唔同資料,舉手問服務員,睇到都唔理,舉咗差唔多5分鐘,都未問完就走。到成功點午餐,三份唔同時間到,最後嗰份超過35分鐘先到,如果係繁忙時間就算,成間舖頭坐唔夠一半,都唔知佢哋做乜😠😠😠
2022-04-15
下午茶
2022-04-10 87 浏览
聽朋友講呢間cafe食物高質,環境舒適,今日係旺角行街經過就入咗去食,餐廳有兩層,門口走簡約風,入面有唔少打卡位。餐廳主打係牛肉,我哋點左明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛。見期間限定幾特別,就點埋炸雞與芝士歐姆蛋配咖哩醬。明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛炸吉列和牛表面炸得金黃,外脆內軟,五成熟牛肉咬落非常軟身,肉質鮮嫩,食得出係高級牛肉,不愧為熊本縣生產嘅極上和牛。明太子比想像中多,糖心蛋煮得恰到好處,烏冬爽身滑口,仲有好多配料,最得意嘅心型魚蛋好睇又好食。炸雞與芝士歐姆蛋配咖哩醬Daily special比想像中豐富,除左炸雞同芝士歐姆蛋外,仲有新鮮嘅蔬菜沙律,以及烤得金黃嘅麵包多士。炸雞雖然外表平凡,但食落好有驚喜,因為炸嘅火喉控制得非常好,表皮粉漿簿而脆,而入面嘅雞肉肉汁仍然鎖住,唔會炸得過老。歐姆蛋亦係高質,蛋煎得香滑,入面中間啖啖芝士拉絲,配合秘製紅酒巧克力咖喱醬汁,成件事完全冇違和感。總括而言,餐廳食物質素髙,環境舒適,下次有機會會再去。

明太子鍋燒烏冬配炸吉列和牛

炸雞與芝士歐姆蛋配咖哩醬

總括而言,餐廳食物質素髙,環境舒適,下次有機會會再去。